Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μετά τον κ. Βερελή και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτείνουν τον κ. Παπανδρέου να είναι υποψήφιος Δήμαρχος για την Αθήνα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω αναφερθεί από χθες στα θέματα αυτά. Θέλω να θυμίσω ότι τον Ιανουάριο θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσει την όλη τακτική και το σχεδιασμό του κόμματος για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε όλοι είναι τις απόψεις μας να τις καταθέσουμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ε. του Κινήματος.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος από όλη αυτή την εικόνα και την ονοματολογία και ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον κ. Λαλιώτη να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο όρος που χρησιμοποιήσατε είναι λάθος. Τα θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε στην ουσία. Και στην ουσία εκείνο που χρειάζεται είναι ο οποιοσδήποτε έχει προτάσεις και απόψεις για θέματα που άπτονται των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών να τις καταθέσει μέσα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ τη στιγμή που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει.

ΓΡΟΜΑΝ: Ηθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το θέμα έχει ξεκαθαριστεί. Δεν θα στείλουμε στρατιωτικές δυνάμεις. Θα υπάρξει μία παρέμβαση, όπως έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, μετά τη λήξη του πολέμου για ανθρωπιστική βοήθεια. Είχαμε πει ότι θα πάνε δύο ή τρία αεροπλάνα C-130 -αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί- για τη μεταφορά και βοήθεια στα θέματα διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει σε εξέλιξη η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ που έχει δημιουργήσει προβλήματα στους συνταξιούχους και όχι μόνο. Θα θέλαμε να μας πείτε αν πρόκειται να πάρει κάποια μέτρα η κυβέρνηση, προκειμένου να μπει τέρμα σε αυτή την απεργία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας και ο αρμόδιος υφυπουργός Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια διαλόγου με τους γιατρούς του ΙΚΑ και τις Ενώσεις τους, προκειμένου να βρεθεί λύση. Εκείνο που χρειάζεται είναι και η πλευρά των γιατρών να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις και τα βήματα, ώστε να εξευρεθεί λύση που να τερματίζει αυτές τις κινητοποιήσεις και να συμβάλει πάνω από όλα στη σωστή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Στο μυαλό όλων μας πρέπει να είναι οι ανάγκες του πολίτη και σε αυτές πρέπει να ανταποκρινόμαστε. Εκτιμώ ότι ο διάλογος μπορεί και πρέπει να οδηγήσει σε λύση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχομαι σε ένα θέμα, για το οποίο σας είχα ρωτήσει πριν από μέρες και το διαψεύσατε. Επειδή δημοσιεύθηκαν, όμως, νέες πληροφορίες και υπάρχει και μια έκθεση της Μέρι Λιντς για την Εθνική Τράπεζα, σας ξαναρωτώ εάν έχουν "αχρηστευθεί" παλιές μετοχές της Εθνικής, ώστε η σχέση μεταξύ της ALPHA και της Εθνικής να είναι ευνοϊκότερη προς την ALPHA.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα εξετάσω εάν υπάρχει καινούργια έκθεση της Μέρι Λίντς και θα σας ενημερώσω. Κατά τα άλλα, ισχύει η προηγούμενη τοποθέτησή μου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και άλλα εκπαιδευτήρια. Επίσης, έχει κάνει και αρκετά έργα. Αυτή η ερώτηση έχει περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα ως προϊστάμενος της ΕΡΤ: Αυτό το έργο, γιατί δεν προβάλλεται και βρίσκεστε στη δυσάρεστη θέση κάθε φορά να δικαιολογείστε γι` αυτό το έργο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γίνεται καλή προσπάθεια και από την ΕΡΤ να προβληθεί ό,τι δημιουργείται στην Ελλάδα. Βεβαίως, η ΕΡΤ χρηματοδοτείται από όλους τους Ελληνες και θα πρέπει τα κανάλια της, τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά, να είναι ανοικτά και στις απόψεις όλων των κομμάτων και να παρουσιάζουν όλες τις πλευρές. Θα ήταν λάθος να κάνουμε κυβερνητική προπαγάνδα. Η ΕΡΤ πρέπει να είναι αντικειμενικό κανάλι και η προσπάθειά μας είναι να είναι αντικειμενικό κανάλι. Να μπορούν να παρουσιάζονται και το κυβερνητικό έργο βεβαίως, αλλά και οι απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν σας ρώτησα αν θα πρέπει να είναι αντικειμενικό ή όχι. Αυτό είναι αυτονόητο. Εγώ σας ρώτησα, γιατί το κυβερνητικό έργο που είναι έργο των πολιτών, όπως και η ΕΡΤ είναι των πολιτών που πληρώνουν, γιατί δεν προβάλλεται αυτό το έργο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τη γνώμη ότι προβάλλεται ικανοποιητικά. Πάντα υπάρχουν περιθώρια για κάτι καλύτερο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είστε ικανοποιημένος, δηλαδή, ότι αυτό το έργο που έκανε η κυβέρνηση, τα σχολικά κτίρια, τα νοσοκομεία κ.τ.λ., έχει προβληθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τη λέξη "ικανοποιημένος" δεν θα την πω εύκολα για κάτι που φέρω μερίδιο της ευθύνης. Τη στιγμή που θα πω ότι είμαι ικανοποιημένος, θα έχω σταματήσει να δουλεύω. Εχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια την οποία πάντα θα συνεχίζουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αυτό το διάστημα, παρακολουθούμε άπαντες μια διαμάχη στους κόλπους της Εκκλησίας. Βλέπουμε τα μέλη της "Χρυσοπηγής" να ξιφουλκούν κατά του Αρχιεπισκόπου. Εχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση ή τηρεί στάση ουδετερότητας σε αυτή τη διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση τηρεί στάση μη παρέμβασης στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και αυτό πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστό.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Σήμερα, παρουσιάστηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι "STAR" εικόνες ντροπής, με δημοτικούς υπαλλήλους και αγανακτισμένους κατοίκους στο Δήμο Φυλής να κυνηγούν με σιδερολοστούς δημοσιογράφους. Οταν ο δήμαρχος απολογήθηκε είπε ότι "δεν είχαν πάρει άδεια". Θα ήθελα να μου πείτε, εάν χρειάζεται άδεια για να πηγαίνουν οι δημοσιογράφοι σε κάποιο Δήμο για να κάνουν ρεπορτάζ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν δεν δει κανείς τα γεγονότα, δεν μπορεί να τοποθετηθεί πλήρως. Θα μπορούσα να σας απαντήσω ότι, δεν χρειάζεται κανείς άδεια για να κάνει ρεπορτάζ. Είναι, όμως, σαφές ότι στη χώρα μας υπάρχει πλήρης δημοκρατία. Υπάρχει ελευθερία. Εχετε το δικαίωμα να πηγαίνετε όπου θέλετε για να κάνετε το ρεπορτάζ σας. Νομίζω, όμως, ότι θα ήταν χρήσιμο να διερευνήσω περαιτέρω το θέμα και να επανέλθω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 27 November 2001 - 14:05:10 UTC