Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το σημερινό πρωτοσέλιδο των "ΝΕΩΝ" που αφορά την έκθεση περί τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Είναι διαρροή; Γνωρίζατε ότι θα δημοσιευθεί και τι σημαίνει σε συνδυασμό με άλλα σημερινά δημοσιεύματα; Μήπως επίκεινται κάποιες επίσημες ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση για το θέμα της "17Ν";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Το σχετικό κείμενο το είδα σήμερα δημοσιευμένο, όπως κι εσείς. Τέτοια κείμενα, κατά καιρούς, συντάσσονται από υπηρεσίες σε διάφορα επίπεδα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Απαντήσατε στο πρώτο ερώτημά μου. Το δεύτερο είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι κοντά στο να κάνει κάποιες ανακοινώσεις, σχετικά με στοιχεία που θα μας φέρουν πιο κοντά στη σύλληψη της "17Ν'.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επικοινώνησα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Οσον αφορά το δημοσίευμα, επαναλαμβάνω ότι τέτοια κείμενα, τέτοιες εκθέσεις συντάσσονται κατά καιρούς από υπηρεσίες σε διάφορα επίπεδα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Συντάσσονται και καταλήγουν στο ότι όσοι έχουν σχέση με οποιονδήποτε τρόπο με τους Τσουτσουβή, Κασίμη, ενδεχομένως λέει να έχουν συνέχιση της τρομοκρατικής δραστηριότητας θα πρέπει να διερευνηθεί. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ένα κλίμα για να υπάρξουν συλλήψεις το επόμενο διάστημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Δεν θα αλλάξει σε τίποτα η θέση που έχουμε εκφράσει και την οποία έχει εκφράσει κατ` επανάληψη ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης. Τίποτα δεν αλλάζει. Στην Ελλάδα έχουμε κράτος δικαίου και αυτό θέλω να το τονίσω. Αυτό αποτυπώνεται και στο ίδιο το κείμενο. Πάντοτε τηρούνται οι νόμοι μας, τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμά μας. Υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα και πάντα υπάρχουν δικονομικοί κανόνες που ακολουθούνται σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχει εσωτερική έννομη τάξη που τηρείται με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Θα ήθελα να σας θέσω δύο ερωτήματα: Πρώτον, ποια υπηρεσία συνέταξε αυτό το κείμενο; Και δεύτερον, εάν η κυβέρνηση γνώριζε αυτό το κείμενο και ποιος από την κυβέρνηση το γνώριζε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Όπως ξέρετε, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή. Σας είπα ότι τέτοια κείμενα συντάσσονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε πολλά και διάφορα επίπεδα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα τα ξέρουν μόνον οι αρμόδιοι, σε όλα τα επίπεδα που σας ανέφερα, γιατί δεν είναι ένα το επίπεδο στο οποίο συντάσσονται οι εκθέσεις. Υπάρχουν υπηρεσιακές εκθέσεις, από την α@ ή τη β@ υπηρεσία.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ως κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζετε κείμενα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι τέτοια κείμενα συντάσσονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο συνάδελφός σας με ρώτησε εάν αυτό το κείμενο γίνεται για να οδηγηθούμε σε συλλήψεις. Απάντησα ότι ίσα-ίσα είμαστε πάντα σταθεροί στην άποψή μας για το πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα των δικαιωμάτων, πώς εφαρμόζουμε την εσωτερική έννομη τάξη και τόνισα ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Επίσης, τόνισα ότι αυτό αποδεικνύεται ακόμη και από την ίδια την έκθεση.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση υιοθετεί αυτές τις εκτιμήσεις, αφού συντάσσονται από αρμόδιες υπηρεσίες; Αυτή τη στιγμή αποτυπώνουν τις εκτιμήσεις και το επίπεδο των απόψεων που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση γύρω από αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι εκθέσεις είναι εκθέσεις. Δεν είναι ούτε κυβερνητικές αποφάσεις, ούτε ανακοινώσεις. Οι εκθέσεις είναι εκθέσεις με ό,τι σημαίνει η λέξη. Μια υπηρεσία μπορεί να συντάξει μια έκθεση. Μια άλλη υπηρεσία -διότι υπάρχουν και συναρμοδιότητες σε αυτά τα ζητήματα- μπορεί να συντάξει μια άλλη έκθεση. Η έκθεση έχει τη δική της σημασία και το δικό της ειδικό βάρος. Η κάθε έκθεση δεν είναι κυβερνητική απόφαση, ούτε νόμος, ούτε διάταγμα, ούτε υπουργική απόφαση, ούτε ανακοίνωση. Πρέπει να τοποθετούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Όταν πριν από κάποιο καιρό, από αμερικανικής πλευράς είχαμε το θέμα για τις περίφημες λίστες, η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη αυτού του θέματος. Σήμερα, με αυτή την έκθεση, νομίζω ότι επανέρχεται το θέμα αυτό από ελληνική υπηρεσία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με λίστες.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Φυσικά και υπάρχει. Η έκθεση μιλάει για ονόματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η έκθεση έχει το δικό της ειδικό βάρος. Επαναλαμβάνω ότι κάθε έκθεση δεν είναι απόφαση. Κάθε έκθεση δεν σημαίνει πως ό,τι λέει υιοθετείται εξ ορισμού. Κάθε έκθεση δεν σημαίνει ότι αποτελεί κυβερνητική γραμμή. Εκθέσεις υπηρεσιών υπάρχουν και είναι λογικό. Σε κάθε ευνομούμενο κράτος οι αρμόδιες υπηρεσίες τις συντάσσουν σε διάφορα επίπεδα. Οι έχοντες την ευθύνη κάνουν τόσο τις εκτιμήσεις τους, όσο και τις αναλύσεις τους. Δεν σημαίνει πως οτιδήποτε γράφει ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας ή κάποιος άλλος που έχει την ευθύνη της σύνταξης της έκθεσης, αυτό είναι και τελείωσε. Εν τέλει, δεν είδα και τίποτα που να έχει να κάνει με λίστες κ.τλ..

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επειδή αυτό που κατάλαβα από τα όσα είπατε μέχρι τώρα είναι ότι η έκθεση αυτή είναι αξιόπιστη, δηλαδή είναι υπαρκτή, θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει ενοχληθεί η κυβέρνηση από τη δημοσιοποίησή της, εάν εμποδίζει το έργο των υπηρεσιών στην προσπάθειά τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί διεξοδικά στο θέμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτή η έκθεση είναι απόρρητη; Αν ναι, πώς βρέθηκε στα χέρια δημοσιογράφων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατό να το ξέρω;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είναι απόρρητη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε έκθεση που αφορά τέτοια ζητήματα, πιστεύω ότι δεν είναι δημόσιο έγγραφο. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ να ξέρω το βαθμό χαρακτηρισμού του. Διότι, όπως γνωρίζετε, αυτά έχουν διάφορους χαρακτηρισμούς που δεν είναι ενιαίοι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ελέγξετε πώς είδε το φως της δημοσιότητας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι αυτό υπάρχουν οι αρμόδιοι. Ο ρόλος του υπουργείου Τύπου δεν είναι αυτός.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ονοματεπώνυμο, γιατί όλα περιβάλλονται με την άχλη του μυστηρίου. Είναι κρατικές, παρακρατικές, τι είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι παρακρατικές. Είναι μία σειρά από αρμόδιες υπηρεσίες. Σε αυτά τα ζητήματα, γνωρίζετε ότι είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να κρατάμε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, διότι κατανοείτε ότι έχουν να κάνουν με μία σειρά από λειτουργίες και υπηρεσίες του κράτους σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αυτά τα στοιχεία έχουν δοθεί σε ξένες υπηρεσίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει συνεργασία, που εκτιμάται κατά περίπτωση, με μια σειρά από ξένες υπηρεσίες και ανταλλαγή πληροφόρησης πάνω σε ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα που συνδέονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Ελλάδα, γενικώς, είναι χώρα που συνεργάζεται με τη Διεθνή Κοινότητα. Και υπηρεσίες των άλλων χωρών πρέπει να μας ενημερώνουν για ό,τι πρέπει να ξέρουμε και γενικώς πρέπει να υπάρχει αυτή η συνεργασία. Αξιοποιούμε κάθε εμπειρία στην κατεύθυνση καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με σεβασμό πάντα στο κράτος δικαίου.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Υπάρχει κάποια εκτίμηση για την ημερομηνία αυτής της έκθεσης, δεδομένου ότι φαίνεται λίγο παλιά και αν παραμένουμε σε αυτά ή αν υπάρχουν από τότε στη γνώση σας και άλλες εκθέσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για ευνόητους λόγους, στο δεύτερο μέρος της ερώτησής σας δεν θα απαντήσω. Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, όντως η έκθεση αυτή είναι παλαιότερη.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο κ. Χρυσοχοϊδης με τον οποίο επικοινωνήσατε όπως μας είπατε, ήταν ενοχλημένος για το γεγονός ότι διέρρευσε ένα τέτοιο έγγραφο από το υπουργείο του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αρμόδιοι θα ενεργήσουν, σε κάθε περίπτωση. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους, αυτή τη στιγμή. Είναι σαφές ότι, όταν δημοσιοποιείται ένα έγγραφο, θα πρέπει να γίνεται και η σχετική έρευνα γύρω από το τι ακριβώς έγινε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δίνετε κάποια αξία, το ότι δημοσιεύεται αυτή τη χρονική περίοδο η συγκεκριμένη έκθεση, ανεξάρτητα από το πώς έφθασε ή όχι ή το θεωρείτε τυχαίο γεγονός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από την ενημέρωση που έχω, το θεωρώ τυχαίο γεγονός. Και μην εκτιμάτε -όπως με ρώτησε ένας συνάδελφός σας - ότι προετοιμάζεται κλίμα συλλήψεων. Οχι. Και θέλω να επιμείνω σε αυτό. Στην Ελλάδα υπάρχει κράτος δικαίου. Εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αποδείξεις ή ενδείξεις για κάτι, φυσικά θα ενημερώσουν τις σχετικές αρχές. Πάντα, όμως, με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει κάποια μέτρα για την αποτροπή του συχνού φαινομένου της δολοφονίας πολιτών από αστυνομικά όργανα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, είναι ένα θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Εχει να κάνει με τα συνεχή μέτρα που λαμβάνονται ήδη -και πρέπει να λαμβάνονται- για τη βελτίωση και της ποιότητας και της εκπαίδευσης, άρα και των αντιδράσεων των αστυνομικών οργάνων. Στην Ελλάδα έχει γίνει ένα πολύ σπουδαίο έργο προς αυτή την κατεύθυνσης, τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να συνεχιστεί, γιατί πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

ΦΙΛΗΣ: Είναι μόνο θέμα εκπαίδευσης των αστυνομικών οργάνων ή και ιδεολογικών προκαταλήψεων, δεδομένου ότι τα θύματα τυχαίνει να είναι, είτε αλλοδαποί, είτε του "περιθωρίου";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και αυτό που επισημαίνετε, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Γνωρίζετε ότι μέσα στην κοινωνία μας, άρα και σε κάθε δημόσια υπηρεσία που αποτελεί μέρος της κοινωνίας, υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις. Μερικές φορές τις βιώνουμε, αλλά πρέπει να τις καταδικάζουμε αμέσως. Δεν γνωρίζω εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αυτό ή αν γνώριζε το αστυνομικό όργανο ότι έχει να κάνει με αλλοδαπό. Μπορεί και να μην το γνώριζε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όταν μιλώ για τη λογική της εκπαίδευσης, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την εκπαίδευση στα όπλα, αλλά και με μια γενικότερη λογική και παιδεία πάνω σε τέτοια ζητήματα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αφορούν την κοινωνία μας. Θα έλεγα, όμως, ότι έχει να κάνει και με μια λογική καταπολέμησης κάθε φαινομένου ρατσισμού ή ξενοφοβίας, που όλοι οφείλουμε να διαμορφώσουμε στην ελληνική κοινωνία.

ΦΙΛΗΣ: Πώς συνδέονται τα ωραία λόγια που είπατε μόλις τώρα, με το γεγονός ότι η ΕΛΑΣ, όταν εκλήθη να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές σε στελέχη της που ευθύνονται για δολοφονίες ή για φόνους πολιτών...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν δέχομαι το "δολοφονίες".

ΦΙΛΗΣ: "Δολοφονία" είναι η κατηγορία. Σήμερα υπάρχει κατηγορία από πρόθεση. Δεν λέω, τι δέχεστε, λέω ποια είναι η επίσημη κατηγορία. Η ΕΛΑΣ, όταν κλήθηκε να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές για φόνο σε στελέχη της...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας χρησιμοποιήσουμε τον όρο "φόνος", γιατί είναι φόνος, δεν είναι δολοφονία.

ΦΙΛΗΣ: Οταν είναι από πρόθεση, είναι δολοφονία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο όρος "δολοφονία" προϋποθέτει ότι το έχει μεθοδεύσει κάποιος.

ΦΙΛΗΣ: Πάντως, η τελευταία κατηγορία που απαγγέλθηκε επισήμως, είναι φόνος από πρόθεση, είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση, άρα δολοφονία. Ηθελα να ρωτήσω, πώς συμβαίνει η ΕΛΑΣ να ξεμπερδεύει με την επιβολή πειθαρχικών ποινών δύο-τριών μηνών εις βάρος των στελεχών της, τα οποία καταδικάζονται για φόνους πολιτών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η Δικαιοσύνη κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Μη δημιουργούμε την εικόνα ότι στην Ελλάδα γίνονται συνεχώς φόνοι πολιτών. Υπάρχουν κάποια περιστατικά που σαφώς όλους μας αφορούν, είναι λογικό να ασχολούμαστε με αυτά και χαίρομαι ιδιαίτερα για την ευαισθησία που δείχνετε. Αλλά, μη δημιουργούμε το φαινόμενο ότι εδώ στην Ελλάδα έχουμε βγάλει τα πιστόλια και πυροβολούμε ο ένας τον άλλον. Δεν υπάρχει τέτοια κατάσταση. Ολα αυτά τα περιστατικά πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη. Επιλαμβάνεται αμέσως, απαγγέλλει κατηγορίες και αυτό δείχνει την ευαισθησία που υπάρχει. Από εκεί και πέρα, παράλληλα με τη Δικαιοσύνη, λαμβάνονται και τα προβλεπόμενα μέτρα και επιβάλλονται οι πειθαρχικές ποινές. Είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες. Πρέπει κάθε περίπτωση να τη δεις χωριστά. Και είναι λογικό αυτό, γιατί το κάθε περιστατικό έχει τη δική του αξία και συμπεριφορά, έχει τη δική του έρευνα που πρέπει να διεξαχθεί. Αρα, δεν μπορώ να μιλήσω γενικώς. Πάντως, η κατεύθυνση που υπάρχει από την κυβέρνηση, είναι να υπάρχουν άμεσες εξετάσεις, να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, να επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη, να επιλαμβάνονται τα πειθαρχικά όργανα και να εξετάζεται η υπόθεση σε βάθος, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία.

ΦΙΛΗΣ: Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, καμία αντίρρηση. Σας μιλώ τώρα για τα πειθαρχικά, τα οποία με δικαστικές αποφάσεις που καταλογίζουν το φόνο, ξεμπερδεύουν με πειθαρχικές διώξεις δύο-τριών μηνών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι αυτή η εικόνα.

ΦΙΛΗΣ: Το γνωρίζετε; Είναι καταγγελία δέκα περιστατικών τα τελευταία χρόνια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, θα σας παρακαλούσα να τη θέσετε υπόψη μου, προκειμένου να τη διερευνήσω και να σας απαντήσω τη Δευτέρα.

ΦΙΛΗΣ: Στην επόμενη ενημέρωση. Καμία αντίρρηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με χαρά, να πάρω την καταγγελία σας. Χαίρομαι για την ευαισθησία σας και θα σας απαντήσω σχετικά.

ΦΙΛΗΣ: Για ένα άλλο θέμα: Υπάρχει μια δημόσια έκκληση 70 Ευρωπαίων νομικών σχετικά με τα μέτρα της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», που λαμβάνονται αυτόν τον καιρό στις Βρυξέλλες, όπου τονίζουν ότι αυτά τα μέτρα είναι εις βάρος του κράτους δικαίου και της αναγκαίας αποδεικτικής διαδικασίας για τα διάφορα εγκλήματα και είναι υπέρ της κατεύθυνσης απόσπασης ομολογιών. Θα ήθελα ένα σχόλιο γι αυτή την πολύ ευαίσθητη και τεκμηριωμένη νομική κριτική Ευρωπαίων νομικών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να τοποθετηθώ σε μια κριτική που αφορά ένα άλλο κράτος. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας, όπως έχει αποδείξει και με τη στάση της στα διεθνή όργανα που μετέχουμε και στη διεθνή κοινότητα, δεν συνδέει τη λογική της πάταξης της τρομοκρατίας με την αφαίρεση δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Σε καμία περίπτωση το ένα δεν πρέπει να γίνεται πρόσχημα για το άλλο. Εμείς, εδώ στην Ελλάδα, έχουμε κράτος δικαίου, έχουμε μια εσωτερική έννομη τάξη, η οποία σέβεται ιδιαίτερα τον πολίτη και κανείς δεν μπορεί να συλληφθεί, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ή βάσιμες ενδείξεις ενοχής. Και το ξέρετε πολύ καλά. Αυτή είναι μια πάγια διαφωνία μας με αρκετούς, όπως, επίσης, γνωρίζετε.

ΦΙΛΗΣ: ΟΙ Ευρωπαίοι νομικοί μιλούν για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, δεν μιλούν για κάποια μέτρα σε άλλη χώρα, στο οποίο συμμετέχει, συνεργεί και η ελληνική κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, γνωρίζετε πολύ καλά, τη μάχη που έχει δώσει ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, για τις τελευταίες αποφάσεις, οι οποίες έχουν ληφθεί και είναι προς την κατεύθυνση των δικών μας απόψεων.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Κατά πόσο ανησυχεί η κυβέρνηση με το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τους αλλοδαπούς κρατούμενους για την υπόθεση κατασκοπίας; Και η χθεσινή αλλαγή γνώμης της κυβέρνησης για το ποιος θα επισκεφθεί, εν τέλει, τη μια κρατούμενη, είναι αποτέλεσμα πιέσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, όχι. Υπήρξε μια ανακοίνωση το πρωί από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπεγλίτη. Εν συνεχεία, υπήρξε ένας προβληματισμός, ο οποίος μου γνωστοποιήθηκε, γι αυτό και όπως θα προσέξατε στη δική μας συζήτηση, μίλησα για εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών. Μου είχε γνωστοποιηθεί ο προβληματισμός από τον ίδιο τον κ. Μπεγλίτη, εάν θα πρέπει τελικώς να πάει ο υπουργός ή όχι. Τελικώς, αυτός ο προβληματισμός συνεχίστηκε, εμπλουτίστηκε, όπως θα γνωρίζετε και από απόψεις που εκφράστηκαν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στο ΥΠΕΞ, αλλά και από τη δική μας συνάντηση και εκτιμήθηκε ότι θα ήταν καλύτερα να πάει αντιπροσωπεία. Αυτό εκτιμήθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη μεταφορά από τον κ. Μπεγλίτη όλων των συζητήσεων που έγιναν. Αυτός ο προβληματισμός, επαναλαμβάνω, υπήρχε και όταν ήρθα στη χθεσινή μας συνάντηση και τον εξέφρασα.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Δεν θα έπρεπε τέτοιοι προβληματισμοί να γίνονται πριν ανακοινωθεί μια τέτοια επίσκεψη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν υπάρχουν ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα, δεν είναι κακό να ανακοινώσει μια πρόθεσή του ένας υπουργός, δια του εκπροσώπου του και εν συνεχεία, αν προκύψουν κάποια νέα στοιχεία, προβληματισμοί, σκέψεις, να οδηγήσουν σε μια διαφορετική απόφαση. Δεν αλλάξαμε κάτι σε ένα στρατηγικό θέμα που αφορά την πορεία της χώρας. Ηταν μια εκτίμηση για μια επίσκεψη καλής θέλησης από το ΥΠΕΞ, η οποία τελικώς έγινε σε άλλο επίπεδο. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως είναι λογικό το ΥΠΕΞ, το οποίο δέχεται όλες τις παρεμβάσεις, τις διαμαρτυρίες ή τις ανησυχίες από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, σε διάφορα επίπεδα (πρέπει να ξέρετε και σε επίπεδο υπουργού, αλλά και από βουλευτές και από διάφορους φορείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται, εκφράζουν τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς, τα παράπονά τους, τα ερωτήματά τους), να έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα. Γιατί έχει ιδιαίτερη ευαισθησία; Γιατί, το ενδιαφέρει η διεθνής θέση της χώρας μας. Το ενδιαφέρει η διεθνής εικόνα της χώρας και το ενδιαφέρουν οι καλές διμερείς σχέσεις.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Κάποια αντίδραση από τη βρετανική πλευρά για την ακύρωση της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου υπήρξε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Αλλά, εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ πήγαν, όπως γνωρίζετε. Εν πάση περιπτώσει, δεν μας ζητήθηκε να πάμε. Να το διευκρινίσουμε αυτό, αλλά και να μας ζητείτο, δεν θα κρίναμε με βάση τι μας ζητά ο άλλος. Εμείς, όπως τόνισα και χθες, υποχρεούμαστε για λόγους καλής πίστης να τους ενημερώσουμε, τι γίνεται, ποιες είναι οι κατηγορίες, πού βρίσκονται οι πολίτες τους, σε τι συνθήκες κρατούνται. Ολα αυτά, βεβαίως, στο πλαίσιο μιας καλής σχέσης μεταξύ χωρών. Και τους ενημερώσαμε, κάτι που το κάνουμε τακτικότατα. Υπάρχει συνεχής επαφή με τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Από κει και πέρα, η επίσκεψη είχε την έννοια της καλής θέλησης. Είμαστε εδώ, βλέπουμε τι γίνεται, παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο σχετικά με τα μέτρα πιο αυστηρής απόδοσης του καθεστώτος του πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, τα οποία θα συζητηθούν, την ερχόμενη εβδομάδα, σε κυβερνητικό επίπεδο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει μια συζήτηση ειδικά για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, που λαμβάνει έκταση τον τελευταίο καιρό. Οπως γνωρίζετε, έχει υπογραφεί μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Τουρκίας, ένα πρωτόκολλο, τα δεδομένα του οποίου ήδη τηρούνται. Αρχισε η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, με μια κίνηση πριν από μερικές ημέρες.

ΦΙΛΗΣ: Θα συζητήσετε κάτι πιο συγκεκριμένο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επίκειται η διυπουργική σύσκεψη για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και ίσως ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή, τα συναρμόδια υπουργεία προετοιμάζονται.

ΦΙΛΗΣ: Στη σύσκεψη αυτή θα υπάρχει θέμα αλλαγής νομοθεσίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι πολλά συναρμόδια υπουργεία προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή, όπως το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το υπουργείο Εργασίας και άλλα, που εμπλέκονται στο θέμα των λαθρομεταναστών. Σε όλα αυτά τα ζητήματα, κάθε υπουργείο κάνει την προετοιμασία του. Γιατί γίνεται μια διυπουργική σύσκεψη; Για να διαπιστώσει όλα αυτά τα φαινόμενα, όλα αυτά τα προβλήματα που ρωτάτε. Το υπουργείο Εσωτερικών, για παράδειγμα, ανέφερε χθες δια του υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη, ότι έχει έναν προβληματισμό για την καλύτερη εφαρμογή της δεύτερης φάσης χορήγησης άδειας παραμονής και εργασίας προς τους λαθρομετανάστες που προέβλεπε ο νόμος. Αλλά, αυτό με την έννοια της διευκόλυνσης των διαδικασιών και της οριστικοποίησης των διαδικασιών. Αλλο υπουργείο, όμως, μπορεί να ζητήσει κάτι άλλο. Δεν μπορεί να προκαταλάβουμε το τι θα γίνει σε μια διυπουργική σύσκεψη.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι τα μέτρα του δευτέρου κύματος, αφορούν τους λαθρομετανάστες; Γιατί είναι νόμιμοι πια οι άνθρωποι αυτοί στην Ελλάδα. Είναι μετανάστες έξι μηνών, με την προσωρινή παραμονή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα σε μια πιθανή αλλαγή που εξαγγέλθηκε χθες από τον κ. Σκανδαλίδη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάρει μια εξάμηνη άδεια.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι λαθρομετανάστες, λοιπόν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηταν λαθρομετανάστες πριν λάβουν την εξάμηνη άδεια.

ΦΙΛΗΣ: Συγνώμη που σας διακόπτω, αλλά ούτε τότε ήταν..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν λάβει μια εξάμηνη άδεια. Και υπάρχει μια διαδικασία για να πάρουν μια μακρόχρονη άδεια παραμονής και εργασίας. Φαίνεται ότι εκεί υπήρχε ο κίνδυνος κάποιων γραφειοκρατικών προβλημάτων. Προκειμένου, λοιπόν, να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία και να γίνει αποτελεσματικότερη -και όχι για να κατηγορήσουμε κάποιον, μην ανησυχείτε- ο κ. Σκανδαλίδης έκανε μια σχετική αναφορά. Το είπα αυτό ως παράδειγμα για να τονίσω ότι υπάρχουν πολλά θέματα που θα συζητηθούν στη διυπουργική επιτροπή. Αλλά, δεν μπορώ να ξέρω ούτε τα θέματα που θα θέσουν τα υπουργεία, γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται η προετοιμασία, ούτε τις αποφάσεις. Διότι, αλίμονο, εάν οι αποφάσεις λαμβάνονταν προτού γίνουν οι συνεδριάσεις των οργάνων. Τότε δεν χρειάζεται να γίνουν οι συνεδριάσεις.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ενα διαδικαστικό ερώτημα: Σε ποιο επίπεδο θα γίνει αυτή η κυβερνητική σύσκεψη; Θα είναι κυβερνητική επιτροπή, θα είναι υπουργικό συμβούλιο, θα είναι διυπουργική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η αρχική σκέψη είναι για μια διυπουργική σύσκεψη.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ξέρετε ποιοι θα μετέχουν, ποια υπουργεία είναι συναρμόδια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ποια υπουργεία έχουν συναρμοδιότητα. Είναι τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ναυτιλίας, εμπλέκεται σε κάποιο βαθμό το ΥΕΘΑ. Υπάρχει μια σειρά από μικρότερες ή μεγαλύτερες εμπλοκές. Ολοι αυτοί προετοιμάζονται για να δώσουν τις εισηγήσεις και τις απόψεις τους και η τελική σύσκεψη θα γίνει, προκειμένου να εξεταστούν οι προτάσεις και να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι και τελικές. Δεν είναι κυβερνητικό όργανο, δεν είναι υπουργικό συμβούλιο. Σημαίνει πρακτικά ότι η κυβέρνηση σκύβει με προσοχή πάνω στο πρόβλημα. Θέλω να σας επισημάνω ότι, ως ένα σημείο, η έννοια αυτών των προετοιμασιών έχει να κάνει και με το θέμα της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο όπως γνωρίζετε -και σε αυτό έχει παρέμβει ο Πρωθυπουργός, κατ επανάληψη- θα γίνουν και συζητήσεις που θα αφορούν το θέμα των μεταναστών στην Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 November 2001 - 14:05:17 UTC