Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα, κατ` αρχάς, να ζητήσω συγγνώμη για την ολιγόλεπτη καθυστέρηση, η οποία υπαγορεύτηκε από την υποχρέωσή μου να παραβρεθώ στην παρουσίαση του βιβλίου του συναδέλφου σας Χρήστου Πασαλάρη -ενός από τα πιο ιστορικά στελέχη στο χώρο του Τύπου- με τον τίτλο "Η αλήθεια κι ας πονάει". Πιστεύω ότι ο τίτλος του βιβλίου είναι και συμβολικός για την προσπάθεια που γίνεται για την αλήθεια που πάντα πρέπει να λέγεται, ώστε να μπορούμε να προχωρούμε μπροστά σε αυτή τη χώρα.

Θέλω, επίσης, να εκφράσω τη λύπη μας για το θάνατο των τεσσάρων ξένων συναδέλφων σας. Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, πόσο σημαντικό είναι το λειτούργημα του δημοσιογράφου. Στο βωμό της ενημέρωσης θυσιάζονται ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Πιστεύω, πραγματικά, ότι αυτοί οι άνθρωποι κράτησαν ψηλά και τίμησαν τη σημαία της δημοσιογραφίας, της ενημέρωσης στο κυνήγι όχι μόνο της είδησης, αλλά της αποκάλυψης της αλήθειας. Θεωρώ υποχρέωσή μας να αποτίσουμε όλοι φόρο τιμής στη μνήμη τους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν είναι μόνο αυτή η συνεδρίαση, αλλά υπάρχει σε εκκρεμότητα και η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο σχετικά με τον αιγιαλό. Και αυτό σε συνάρτηση με τη συνεδρίαση της Κ.Ο.. Δηλαδή, η συνοχή της Κ.Ο., με άλλα λόγια, είναι δεδομένη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είναι μια εσωτερική διαδικασία. Με αυτή την έννοια και μετά την ομιλία του Προέδρου και Πρωθυπουργού, η οποία είναι στη διάθεσή σας, θα ακουστούν απόψεις, θα υπάρξουν προτάσεις και γιατί όχι θα υπάρξει και κριτική από ορισμένους βουλευτές. Αυτό το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό και υγιές. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα. Είναι ένα κόμμα που εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και είναι λογικό μέσα στις συνεδριάσεις των οργάνων του να μην υπάρχει μόνο η μία άποψη, να μην υπάρχει μονολιθικότητα. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει άποψη, υπάρχει έκφραση. Καταλήγει και προχωρά προς τα εμπρός, ιδιαίτερα η Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Αυτό έχει αποδειχθεί σε όλες τις κρίσιμες στιγμές. Η συνοχή της Κ.Ο. του Κινήματος είναι δεδομένη. Στηρίζει την κυβέρνηση και το έργο της. Είναι, λοιπόν, φυσικό αυτό να εκδηλώνεται σε όλες τις σημαντικές ψηφοφορίες. Από εκεί και πέρα, μην παρανοούμε ορισμένα πράγματα. Εχω πει και άλλη φορά ότι η Κ.Ο. δεν είναι λόχος. Αρα, είναι λογικό κάποιες στιγμές βουλευτές μας να στέκονται κριτικά πάνω σε ορισμένα άρθρα ή ορισμένες διατυπώσεις νομοσχεδίων, να ζητούν διορθώσεις, βελτιώσεις, να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις. Αυτό έγινε και στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό. Οι τροποποιήσεις έγιναν, οι αλλαγές και οι επαναδιατυπώσεις υπήρξαν. Ως κυβέρνηση έχουμε πάντα ανοικτά τα αυτιά μας, όσον αφορά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και την έκφραση των βουλευτών. Σεβόμαστε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και την τιμούμε έμπρακτα, αποδεχόμενοι τις απόψεις που διατυπώνονται. Εχω, λοιπόν, την εντύπωση ότι, μετά από όλα αυτά, σήμερα το απόγευμα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ψηφοφορία.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιβεβαιώνετε όσα δημοσιεύονται σήμερα για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβούλιο των Υπουργών Αμυνας για τη δημιουργία ευρωστρατού, δηλαδή τη συμμετοχή της Ελλάδας με 6.000 στρατιώτες; Και μια δεύτερη ερώτηση, που έχει σχέση με το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που γίνεται σήμερα για τα καπνά. Είναι δεδομένο -μας το είπε και ο Πρωθυπουργός, χθες- ότι η Ελλάδα θα εναντιωθεί στις αποφάσεις για τις επιδοτήσεις. Το ζήτημα είναι, εάν εσείς πιστεύετε ότι μετά από μια τέτοια πιθανή ενέργεια, πρόκειται οι σχεδιαζόμενες ή επαπειλούμενες, ας το πω έτσι, κινητοποιήσεις πρόκειται να σταματήσουν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, η κυβέρνηση, όπως είδατε, στέκεται με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό απέναντι στα αιτήματα των αγροτών. Εχω τονίσει, κατ` επανάληψη, ότι συμπορευτήκαμε, συμπορευόμαστε και θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε με τον αγροτικό κόσμο. Βεβαίως, δεν είμαι εγώ εκείνος που θα πει να κάνουν ή να μην κάνουν κινητοποιήσεις. Αυτό δεν θα το κάνουμε ποτέ. Είμαστε, όμως, εκείνοι που θα πούμε ως κυβέρνηση ότι πρέπει να λύσουμε τα θέματά τους. Εχουμε στρατευθεί εδώ και πολύ καιρό -και σε αυτή την κρίσιμη φάση- για να δώσουμε δίκαιες, σωστές, ικανοποιητικές λύσεις στα θέματά τους. Αυτό είναι το ενδιαφέρον μας. Εκεί στρέφουμε την προσπάθειά μας. Σήμερα, δίνουμε τη μάχη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για τα καπνά. Βεβαίως, γίνεται και μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, όπως γνωρίζετε, για το βαμβάκι και ευελπιστούμε τη Δευτέρα το πρωί να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μια θετική για τους αγρότες στρεμματική απόδοση, ώστε να ικανοποιηθεί και να καταξιωθεί η μεγάλη προσπάθεια και ο αγώνας που κάνουν. Είμαστε και στα δύο σημεία κάθετοι. Για τα καπνά θα δώσουμε όλες τις αναγκαίες μάχες μέσα στην Ε.Ε. για να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις προς τον Ελληνα καπνοπαραγωγό.

Οσον αφορά το βαμβάκι, γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι και με σημαντικότατα αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια της συλλογής του βαμβακιού και της παράδοσής του στα εκκοκκιστήρια. Ευελπιστούμε ότι με τη σωστή χρήση του κανονισμού της Κοινότητας θα έχουμε τη δυνατότητα σύντομα -ελπίζω τη Δευτέρα- να ανακοινώσουμε τις τελικές στρεμματικές αποδόσεις που εκτιμούμε ότι θα είναι ικανοποιητικές.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα επιμείνω. Η κυβέρνηση θέλει να κάνει αυτά και εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την καλή της πρόθεση. Ομως, φαίνεται ότι οι εκφραστές των αγροτών, συνδικαλιστές, πρόεδροι, στη Θεσσαλία κυρίως, έχουν αντίθετη άποψη. Οχι μόνο δεν αποδέχονται την καλή σας πρόθεση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι μόνο πρόθεση, είναι κυρίως προσπάθεια.

ΜΙΧΑΗΛ: Βεβαίως και προσπάθεια και δέσμευση και οτιδήποτε άλλο θέλετε. Το θέμα, όμως, είναι ότι αυτοί επιμένουν ή τουλάχιστον λένε δημόσια ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Εκτιμάτε ότι υπάρχει πολιτικός λόγος πίσω από αυτές τις κινήσεις; Υπάρχει συνεννόηση, με ή χωρίς εισαγωγικά, στελεχών της Ν.Δ., του ΚΚΕ ή γενικότερα της αντιπολίτευσης, με σκοπό να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση γύρω από τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήταν λάθος να κρίνουμε έτσι μια κινητοποίηση, ιδιαίτερα όταν είμαστε στη φάση που διεκδικούμε από την Ε.Ε. σωστές λύσεις που συμφέρουν τον Ελληνα αγρότη. Γενικώς, αυτές τις κινητοποιήσεις δεν πρέπει να τις κρίνουμε αρνητικά. Πιστεύω ότι υπάρχει η φωνή του Ελληνα αγρότη. Εχουμε ανοικτά τα μάτια μας, έχουμε ανοικτά τα αυτιά μας, να δούμε τα προβλήματα, να ακούσουμε τη διεκδίκηση, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη συνέργια και τη συστράτευση που χρειάζεται για να φθάσουμε στην επιθυμητή λύση. Και σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, όπως γνωρίζετε, πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τον Ελληνα αγρότη. Πρέπει μαζί να δουλέψουμε για τα καπνά. Είναι κοινός ο αγώνας για το θέμα των καπνοπαραγωγών. Και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Οπως και μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν απάτες και καταστρατηγήσεις που θα θίξουν το βαμβακοπαραγωγό. Ετσι, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Βεβαίως, κάποια πολιτικά κόμματα θα ήθελαν να τις εκμεταλλευτούν. Σας αναφέρω, για παράδειγμα, τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, παρά τις πολλοστές επισημάνσεις μας, ακόμα δεν έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να θέσει ζήτημα να μην προχωρήσουν τα ψηφίσματά του για την περικοπή των επιδοτήσεων στον Ελληνα καπνοπαραγωγό. Ο κ. Καραμανλής επανειλημμένα αναφέρεται ότι, αν ήταν πρωθυπουργός -βεβαίως, δεν θα γίνει, γι` αυτό το λέει- θα πήγαινε στις Βρυξέλλες και θα διεκδικούσε τα δικαιώματα του Ελληνα αγρότη. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν . Να πάει, λοιπόν, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να διεκδικήσει τα συμφέροντα του Ελληνα καπνοπαραγωγού. Πιστεύω ότι σε αυτό το σημείο η πρόκληση-πρόσκληση που του απευθύνεται από όλους, είναι σαφής. Ας κάνει, τουλάχιστον, τα ελάχιστα από αυτά που λέει. Ας φανεί για μια φορά συνεπής και ας μη χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα φαινόμενα. Αναφέρθηκα, χθες, στο φαινόμενο του βουλευτή κ. Χατζηγάκη, ο οποίος φιλοδοξεί να μετατραπεί σε νέο Μαρίνο Αντύπα. Αυτό, όμως, είναι προσβολή στη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι αυτές είναι προσπάθειες εκμετάλλευσης ενός αγώνα. Εμείς οφείλουμε να τις επισημάνουμε. Δεν ταυτίζουμε, όμως, τον αγώνα των αγροτών με αυτές τις ατυχείς και θα έλεγα επιπόλαιες προσπάθειες εκμετάλλευσής τους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας για τον ευρω-στρατό, πρέπει να σας πω ότι οι αποφάσεις του Ατυπου Συμβουλίου, που συνεδρίασε χθες, είναι πάντα ουσιαστικές. Δεν είναι τυπικές, με την έννοια ότι χρειάζεται και το τακτικό Συμβούλιο, το οποίο θα επικυρώσει, θέτοντας χρονοδιαγράμματα και κάποιες διαδικασίες εφαρμογής της όλης απόφασης. Ομως, η πολιτική ουσία είναι ότι προχωρούμε στον ευρω-στρατό. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη γι` αυτή την εξέλιξη. Πρώτα από όλα, γιατί πιστεύει σε μία Ε.Ε. με εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Αυτή είναι η θέση μας. Αυτή είναι η προοπτική μας για μια Ε.Ε. που θα μπορεί πραγματικά να διαδραματίζει ρόλο σε όλες τις διεθνείς εξελίξεις. Και βεβαίως, επειδή λόγω της γεωγραφικής θέσης μας είμαστε η πιο προωθημένη, από συνοριακή άποψη, ιδιαίτερα προς τα ανατολικά. Είμαστε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. σε μια ιδιαίτερα, από πολλές απόψεις, ευαίσθητη περιοχή. Είναι λογικό η ύπαρξη αυτού του ευρωστρατού, αυτής της δύναμης ασφάλειας και ομαλότητας, να αντιμετωπίζεται θετικά από την Ελλάδα. Συμφέρει τη χώρα μας από όλες τις πλευρές. Και από την πλευρά της προοπτικής της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και από την πλευρά της ασφάλειας της χώρας μας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κριτική που δέχθηκε χθες ο κ. Λαλιώτης, από συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται, θα έχει κάποιο αποτέλεσμα στην τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα στο μέλλον;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χθες, έγινε μια πλούσια συζήτηση, που διήρκεσε πέντε ώρες. Δεν έγινε κριτική σε κανέναν. Εγινε συζήτηση για τον πολιτικό σχεδιασμό μας στην επόμενη τριετία. Γνωρίζετε, ήδη, όλα τα σημαντικά σημεία της εισήγησης που έκανε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματός μας Κώστας Σημίτης. Μετά την εισήγησή του, υπήρξε ένας πλούσιος διάλογος εφ όλης της ύλης. Και όχι μόνο για τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μας με τα άλλα κόμματα και ιδιαίτερα με τη Νέα Δημοκρατία. Εγινε συζήτηση για τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας, μεταξύ των οποίων είναι τα θέματα της ανάπτυξης, η κοινωνική προστασία και απασχόληση, η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, η υλοποίηση των μεγάλων έργων και βεβαίως, θέματα της ευρωπαϊκής προοπτικής και της διεθνούς θέσης της χώρας μας. Για όλα αυτά έγιναν προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να σχεδιάζεται, να εφαρμόζεται και να αναδεικνύεται η πολιτική μας. Υπήρξαν προτάσεις για τις σχέσεις με τα μαζικά κινήματα, όπως, επίσης και προτάσεις για κοινωνικές πρωτοβουλίες. Βεβαίως, υπήρξε και μια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύουμε τις πραγματικές και τεράστιες διαφορές, τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, που μας χωρίζουν από τη Ν.Δ. Ας μην αδικούμε, λοιπόν, το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος παρουσίασε στην πρότασή του το δίπολο «πρόοδος-συντήρηση», το οποίο υπάρχει, αυτή τη στιγμή, στην ελληνική πολιτική, απέναντι στο δίπολο, «κυβέρνηση-αντιπολίτευση», που επιχειρούν να παρουσιάσουν ορισμένοι. Υπάρχουν πολιτικές διαφορές μεταξύ των δυνάμεων που σκέπτονται και δρουν προοδευτικά και δυνάμεων που σκέπτονται και δρουν συντηρητικά. Χρειάζεται, λοιπόν, μια πολιτική οριοθέτηση. Ο Κώστας Λαλιώτης επισήμανε ότι η Ν.Δ. έχει διαδρομή, εκπροσωπεί και επαγγέλλεται. Αρα, εξ αντικειμένου θα κάνεις αναφορές και στο παρελθόν, αλλά, βεβαίως, θα κάνεις αντιπαράθεση που αφορά το παρόν και το μέλλον. Θα έλεγα ακόμη ότι ανάλογες ήταν οι αναφορές που έκαναν και άλλα στελέχη μας. Εκείνο που συμφωνήσαμε είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε την πολιτική μας, κρινόμαστε από το έργο μας, παλεύουμε για να οδηγήσουμε την Ελλάδα με ασφάλεια στις νέες εξελίξεις, να δημιουργήσουμε την εθνική αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ο πολίτης. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Και βεβαίως, απέναντι στο λαϊκισμό της Νέας Δημοκρατίας, αντιπαρατάσσουμε, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε και από τον Πρωθυπουργό, την πολιτική μας, με μέτρο, ψυχραιμία, μέθοδο και στοιχεία. Οταν, η Ν.Δ. η οποία έχει στο εσωτερικό της παραδοσιακές δυνάμεις της δεξιάς, δυνάμεις της αδράνειας και του συντηρητισμού, εκδηλώνεται με τέτοιο τρόπο, είναι σαφές ότι θα υπάρχουν και ανάλογες απαντήσεις.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πολιτική ενημέρωση αύριο (21/11) θα γίνει μισή ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 November 2001 - 14:05:17 UTC