Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο συζήτησης την οικονομική πολιτική και τις βασικές αρχές της κατάρτισης του κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2002. Εγινε μια σημαντική και πλούσια συζήτηση και ελήφθησαν μια σειρά αποφάσεις, τις οποίες αυτή τη στιγμή ανακοινώνει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Οσον αφορά το πολιτικό μέρος του Προϋπολογισμού, έχετε στη διάθεσή σας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Αυτό που μπορούμε να αποτυπώσουμε στο πολιτικό πεδίο από τη συνεδρίαση, είναι ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες, όπως οι σημερινές, σε συνθήκες αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία προοδεύει σταθερά. Η Ελλάδα προχωρά με σιγουριά και ασφάλεια. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, διατηρώντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επιπλέον, γίνεται πράξη ο στόχος για δίκαιη κατανομή του οφέλους που προκύπτει από την ανάπτυξη. Οι δεσμεύσεις μας στον κοινωνικό τομέα θα υλοποιηθούν στο σύνολό τους. Τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής έχουν παράλληλα και επεκτατικό χαρακτήρα. Τονώνουν την απασχόληση. Ενισχύουν το εισόδημα του πολίτη. Συμβάλλουν στην ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών της οικονομίας. Στόχος μας είναι η διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Στα ειδικά μέτρα -αν και θα αναλυθούν από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών- πρέπει να σημειώσουμε την αύξηση κατά 20% του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Από τα 2.400.000 δραχμές το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 2.800.000 δραχμές. Καταργείται, επίσης, η κλίμακα του 5% που υπήρχε για τη φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων. Αυτό σημαίνει ότι 1.700.000 φολογούμενοι θα κερδίσουν ετησίως 30.000 δραχμές ο καθένας. Αυξάνεται, ακόμη, το αφορολόγητο των επαγγελματιών από 2.100.000 δραχμές σε 2.530.000 δραχμές. Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Ε.) και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) έως 2,5%. Δηλαδή, από το 35% θα μειωθεί στο 32,5%, με ισοδύναμη όμως αύξηση της απασχόλησης. Είναι η πρώτη φορά που το φορολογικό σύστημά μας συνδέεται τόσο άμεσα με την απασχόληση. Στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες μικρές απαλλαγές για την τόνωση της απασχόλησης, τώρα όμως γίνεται ευθέως μέσα από την ίδια τη φορολογική κλίμακα. Το μέτρο αυτό, βεβαίως, θα εφαρμοστεί με ειδική εγκύκλιο που θα εκδοθεί, γιατί θα χρειαστεί έλεγχος των επιχειρήσεων από τις αρμόδιες αρχές. Είναι ένα πρώτο βήμα. Η απόδοση του μέτρου αυτού θα εξεταστεί, προκειμένου στο μέλλον να υπάρξει και άλλη σχετική προσαρμογή.

Καταργούνται, ακόμη, μια σειρά από χαρτόσημα, όπως εκείνα για τις μισθωτές υπηρεσίες, το 0,6%. Υπάρχει, λοιπόν, μια αντίστοιχη αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. Καταργείται και το χαρτόσημο μισθωτών υπηρεσιών, το 0,6% για τον εργοδότη, πράγμα που μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει μείωση της φορολογίας του μαζούτ σε σημαντικό βαθμό, καθώς επίσης και μειώσεις σε μια σειρά άλλων φόρων για χαρτόσημα, δηλώσεις του Ν. 105. Όλα αυτά θα αναλυθούν λεπτομερώς από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Τέλος, υπάρχει και μια μικρή αύξηση της φορολογίας των repos κατά 7%.

Με τα μέτρα αυτά, όπως τόνισα, διατηρούμε σταθερά την αναπτυξιακή μας πορεία, αλλά υπάρχει επιπλέον ενίσχυση των προοπτικών της απασχόλησης στην Ελλάδα. Υπάρχει ενίσχυση της ζήτησης. Υπάρχει δίκαιη κατανομή των οφελών της ανάπτυξης.

Πρέπει, επίσης, να τονίσω ότι αυτό που προέκυψε από τη συζήτηση είναι ότι ο μέσος όρος ανάπτυξης, σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών θα ανέρχεται σε 4,1% για το έτος 2001 και υπάρχει η ρεαλιστική δυνατότητα το 2002 να θέσουμε στόχο το 3,8% και να τον πετύχουμε. Θέλω να υπενθυμίσω ότι στις σημερινές συνθήκες για την Ευρωζώνη ο μέσος όρος για το 2001 είναι 1,5% και το ίδιο ποσοστό προβλέπεται και για το 2002. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα από ό,τι είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωζώνης. Βεβαίως, θα υπάρχει προσαρμογή των στόχων του Προϋπολογισμού για το έτος 2002 με ρεαλισμό στα δεδομένα που δημιουργεί η συγκυρία. Αυτό, όπως είπαμε, θα έχει να κάνει με τους ρυθμούς ανάπτυξης, με το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ και τον αποπληθωριστή της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Με ομόφωνη απόφαση, το ΚΥΣΕΑ αποστράτευσε ευδοκίμως τον κ. Μανούσο Παραγιουδάκη στον οποίο απονέμει τον τίτλο του επιτίμου Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ. Στη θέση του επελέγη παμψηφεί ο νυν Αρχηγός του ΓΕΣ υποστράτηγος Γεώργιος Αντωνακόπουλος. Αποφασίστηκε, ακόμη, μια σειρά περαιτέρω κινήσεων για τη συμβολή μας στην προσπάθεια που κάνει, αυτή τη στιγμή, η διεθνής κοινότητα και το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, χωρίς όμως, σε καμία περίπτωση, να εμπλεκόμαστε σε πολεμικές συγκρούσεις. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον ζητηθεί, στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκών πρωτοβουλιών, ένα πλοίο επιφανείας να καταπλεύσει στον Αραβικό Κόλπο. Θα διατεθούν δύο έως τρία μεταγωγικά C-130 καθαρά για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα επιπλέον περίπου 300 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων να σταλούν στο Κόσσοβο για ενίσχυση της εκεί παρουσίας μας, αν χρειαστεί να αποχωρήσουν από την περιοχή στρατεύματα άλλων χωρών.

Τέλος, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, συστήνεται διυπουργική μονάδα χειρισμού των κρίσεων, η οποία θα ασχολείται σε υπηρεσιακό επίπεδο με την αξιολόγηση και σύνθεση της εικόνας των εκτάκτων καταστάσεων, καθώς και με τη διακρίβωση ενδεχόμενων κινδύνων που μπορεί να πλήξουν τις εξωτερικές σχέσεις, την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Η μονάδα αυτή θα ενημερώνει και θα υποστηρίζει τον Πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ. Θα έχει επικεφαλής τον υπηρεσιακό Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και αναπληρωτή τον Υπαρχηγό του ΓΕΕΘΑ. Θα συμμετέχουν στελέχη υπηρεσιακού, κυρίως, επιπέδου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Το πρώτο ερώτημα είναι, εάν εκφράστηκαν απόψεις από μέλη της κυβέρνησης για πιο τολμηρά μέτρα στον Προϋπολογισμό. Και το δεύτερο, λίγο πιο εξειδικευμένο, αλλά έχει γενική πολιτική σημασία: Για πρώτη φορά μειώνετε τη φορολογία στις επιχειρήσεις για να αυξηθεί η απασχόληση. Πρώτον, τι προσδοκάτε; Και δεύτερον, γιατί το κάνατε λίγο μίζερα, επιτρέψτε μου την έκφραση, 2,5%; Πιο ρηξικέλευθα μέτρα δεν χρειάζονται; Γιατί; Τι φοβάστε, δηλαδή, ότι δεν θα επενδύσουν οι εργοδότες; Εσείς, ως υφυπουργός Εργασίας, στο θέμα του εργασιακού, είχατε δώσει μάχη με τους εργοδότες να ανοίξουν αγορές. Κίνητρα παραπάνω, γιατί δεν μπορείτε να δώσετε τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξεκινώντας την απάντησή μου από τη δεύτερη ερώτησή σας, θέλω να παρατηρήσω ότι είναι, πραγματικά, ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο για την Ελλάδα. Μέχρι τώρα, υπήρχαν κάποια μικρά κίνητρα, αλλά εδώ συνδέεται η φορολόγηση των επιχειρήσεων με τη δημιουργία απασχόλησης, κατά άμεσο και απόλυτο τρόπο. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα, γιατί συνδέει τις οικονομικές εξελίξεις με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Και αυτό πρέπει να σημειώσουμε. Η επιτυχία αυτού του βήματος, θα κρίνει και τη διεύρυνσή του. Διότι, πρέπει να σημειώσω ότι έχουμε την πρώτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης για το 2002. Είναι σαφές ότι θα συνεχιστούν οι κινήσεις, θα συνεχιστεί ο διάλογος και για επόμενες φάσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης, από το 2003 και μετά. Εάν, λοιπόν, έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, γιατί να μη διευρύνουμε αυτά τα μέτρα; Αλλά, αυτό θα κριθεί στην πράξη, από την εφαρμογή των μέτρων και από τα αποτελέσματά τους στην αύξηση της απασχόλησης.

Δεύτερο ζήτημα. Πάντα υπάρχουν απόψεις και γίνεται ένας πλούσιος διάλογος. Υπήρξε μια σημαντική συζήτηση. Μιλάμε για τον κρατικό Προϋπολογισμό. Δεν μιλάμε για ένα μικρής σημασίας γεγονός. Είναι ένα ζήτημα που έχει άμεση σχέση με την πορεία της ανάπτυξης και την οικονομική σταθερότητα. Υπήρξαν σημαντικότατες επιλογές που τονώνουν την απασχόληση, ενισχύουν τη ζήτηση, δημιουργούν δυνατότητες για περισσότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατανέμουν δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης. Σε αυτές τις αποφάσεις υπήρξε ομόφωνη απόφαση. Αυτό είναι το σημαντικό, αυτό είναι το στοιχείο που προέχει.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν σε πρώτη φάση προβλέπεται, με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η δυνατότητα συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Αναφέρομαι, συγκεκριμένα, σε κάποιες πληροφορίες που γράφτηκαν για μονάδες του Μηχανικού, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας που έχει βομβαρδιστεί. Προβλέπεται, λοιπόν, να μεταβούν Ελληνες στρατιώτες του Μηχανικού στο Αφγανιστάν και -σε δεύτερη φάση- προβλέπεται η συμμετοχή της χώρας μας στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, ίσως με ιδιωτικές, πλέον, επιχειρήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε δεν μπορεί να εμποδίσει κανείς μια ιδιωτική επιχείρηση να επενδύσει όπου θέλει. Αυτό, σε ένα κόσμο ανοικτών συνόρων, δεν μπορεί να το απαγορεύσει κανείς. Δεν υπάρχει, όμως, καμία σχετική συζήτηση. Οπως δεν υπάρχει και καμία συζήτηση για το πρώτο θέμα που με ρωτήσατε. Η χώρα μας δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά σε αυτή την κρίση.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Σήμερα, αναμένεται και η απόφαση των Συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση της Ο.Α. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει μία παράταση, μία επέκταση του διαγωνισμού; Γιατί, όπως διαφαίνεται, μπορεί να μην υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση σήμερα, σε ό,τι αφορά την AXON.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που λέτε είναι υπόθεση και όχι ερώτηση. Η κυβέρνηση θέλει την ιδιωτικοποίηση της Ο.Α., συναρτημένη, βεβαίως, με τη βιωσιμότητά της και τη μελλοντική πορεία της. Από εκεί και πέρα, σε κάθε φάση εκτιμά τις προσφορές. Αφήστε πρώτα να δούμε τις προσφορές που θα υπάρξουν.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Υπάρχει μια δήλωση του Αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ότι στις 2 Νοεμβρίου ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο σε περιοχή της Σμύρνης. Είναι αληθές αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε κάποια τέτοια πληροφορία. Είδα τη δήλωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, όμως, δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με αυτό.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Γενικό Επιτελείο, το Πεντάγωνο, δεν γνωρίζει το περιστατικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι η Ελλάδα δεν έχει πολιτική παραβιάσεων και παραβάσεων, όπως γνωρίζετε. Από εκεί και πέρα, θα εξετάσουμε και την πληροφορία που εσείς φέρατε εδώ και το ερώτημά σας και θα υπάρξει απάντηση.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Μήπως η κυβέρνηση έχει νεότερες σκέψεις για το πώς θα χειριστεί το θέμα του νομοσχεδίου, που είναι ήδη στη Βουλή, για την οικοδόμηση στους Αιγιαλούς και να το φέρει σε ευθετότερο χρόνο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια πλούσια συζήτηση στη Βουλή και ο κ. Φωτιάδης, ο αρμόδιος υφυπουργός που χειρίζεται το όλο θέμα, έχει δεχθεί μια σειρά τροποποιήσεων σε κάποια άρθρα, γύρω από τα οποία είχαν εγερθεί αμφισβητήσεις. Με αναδιατυπώσεις που θα υπάρξουν και επιμέρους τροποποιήσεις, θα καταστεί δυνατό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία. Γι` αυτό γίνεται και η συζήτηση στη Βουλή, αυτός είναι ο στόχος της συζήτησης στο Κοινοβούλιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου, σηματοδοτεί και την απαρχή μιας ρήξης με το ΠΑΣΟΚ ή με την κυβέρνηση; Γιατί ο κ. Πάγκαλος χρησιμοποίησε βαρύτατες εκφράσεις. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ότι είναι "Αττίλας".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως θα διαπιστώσετε και με το διάλογο που θα γίνει στη Βουλή, το νομοσχέδιο -κατά τη γνώμη μας και την προσδοκία μας- θα συγκεντρώσει μια σημαντική συναίνεση. Με το διάλογο που γίνεται, μπορεί να υπάρχει μια θετική κατάληξη και σε αυτή την πορεία βρισκόμαστε. Από εκεί και πέρα, δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις στελεχών μας, οι οποίες εξάλλου δεν νομίζω ότι δημιουργούν πρόβλημα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι, εκτός του κ. Πάγκαλου και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν μια διαφορετική στάση χθες και ορισμένοι μιλούν για εμφάνιση, συγκρότηση μάλλον, εσωκομματικής αντιπολίτευσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν βγάζω τέτοιο συμπέρασμα. Είναι φυσικό, όταν γίνεται μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο, να υπάρχουν απόψεις. Οι βουλευτές δεν είναι σιωπηροί. Γι` αυτό γίνεται ο διάλογος. Και το γεγονός ότι ορισμένοι συνάδελφοι συνέβαλαν σε αυτό το διάλογο, δεν αποτελεί στοιχείο κατηγορίας, σε καμία περίπτωση.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Το νομοσχέδιο αυτό, πριν έρθει στη Βουλή, συζητήθηκε σε κάποιο αρμόδιο κυβερνητικό ή κομματικό όργανο; Γιατί η εικόνα που παρουσιάστηκε στη Βουλή, εφόσον και ο εισηγητής της πλειοψηφίας διαφωνούσε, έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση πριν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι γνωρίζω, ο κ. Κολιοπάνος μίλησε για την αναγκαιότητα καλύτερης προετοιμασίας. Είχε γίνει, όπως ξέρω, μια πρώτη συζήτηση και είναι σαφές ότι για να το λέει ο εισηγητής πιθανόν να υπήρχε και η αναγκαιότητα μιας καλύτερης προετοιμασίας. Αυτό δεν είναι κακό. Ο διάλογος έγινε, τα στοιχεία επισημαίνονται, από ό,τι γνωρίζω ο υφυπουργός θα δεχθεί κάποιες προτάσεις ή αναδιατυπώσεις που του έχουν υποβληθεί. Αυτό το ρόλο έχει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Πρέπει να βγούμε από την αντίληψη μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπου είναι παρατεταγμένοι οι "λόχοι" και κάποιος φέρνει ένα χαρτί το οποίο οι πάντες ψηφίζουν. Θα υπάρχει ο διάλογος και όπου υπάρχουν θετικά στοιχεία του διαλόγου αυτού να αξιοποιούνται. Πρέπει να ενισχυθεί και το κύρος και ο ρόλος του Κοινοβουλίου. Δεν νομίζω ότι δημιουργείται κανένα πρόβλημα από αυτό.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πολιτική ενημέρωση εφεξής θα γίνεται κάθε Παρασκευή στις 12.30, προς διευκόλυνση των ΜΜΕ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 15 November 2001 - 15:05:12 UTC