Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

Ο Πρωθυπουργός έχει συνάντηση, αυτή την ώρα, με τους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο, Νάσο Αλευρά, Τηλέμαχο Χυτήρη και Κώστα Καρτάλη, για τα θέματα της ολυμπιακής προετοιμασίας. Στόχος είναι να προετοιμαστεί, κατά τον καλύτερο τρόπο, επί της ουσίας, η αυριανή Διυπουργική Επιτροπή. Στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Αύριο, στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Λίγο πριν από τη Διυπουργική Επιτροπή, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί την κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Στις 12 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί το Νομισματοκοπείο για να ενημερωθεί για την πορεία προς το ΕΥΡΩ. Στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, με αντικείμενο τον γενικότερο προγραμματισμό δράσης του Κινήματος.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο θέματα ασφάλειας και εισηγητή τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στις 7 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.

Αυτό μέχρι στιγμής είναι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού γι αυτή την εβδομάδα. Για ό,τι νεότερο θα ενημερωθείτε, είτε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, είτε, αν χρειαστεί, με άλλο τρόπο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βομβαρδισμοί αμάχων στο Αφγανιστάν συνεχίζονται. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό ότι και η χώρα μας και η Ε.Ε. έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να αποφύγουν τον βομβαρδισμό αμάχων. Είναι σαφές ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, που είναι ένας αγώνας που έχει να κάνει με την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να συνδεθεί σε καμία περίπτωση με θύματα μεταξύ των αμάχων, με θύματα ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτα και φυσικά είναι αθώοι. Οπως γνωρίζετε, έχουν γίνει κινήσεις, επαφές με τις ΗΠΑ, μέσω της Ε.Ε.. Είναι γνωστή και η πρόθεση της κυβέρνησής μας και η πρόθεση της Ε.Ε. στην οποία μετέχουμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά προς το παρόν είναι ευχές. Ευχές οι οποίες είναι μη πραγματοποιήσιμες. Με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει κάποιο μέτρο; Σκέφτεται να κάνει κάτι, να κάνει κάποια δήλωση; Η στάση της θα αλλάξει απέναντι στην κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνησή μας, η Ελλάδα γενικότερα, μετέχει στους Διεθνείς Οργανισμούς και ασκεί τη δραστηριότητά της μέσα στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει. Είναι και μέλος, όπως γνωρίζετε, της Ε.Ε. Είναι σαφές ότι η Ε.Ε. εξετάζει, παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και εκεί συζητούνται όλα αυτά τα ζητήματα και λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο μέχρι αυτή τη στιγμή. Είναι γνωστές οι αποφάσεις της Ε.Ε., τόσο όσον αφορά την αποφυγή επιθέσεων κατά των αμάχων, όσο και όσον αφορά τη μη επέκταση σε άλλες χώρες των ενεργειών κατά της τρομοκρατίας. Με εξαίρεση, ίσως, κάποια ειδική περίπτωση, την οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να προβλέψω. Αλλά είναι γνωστό ότι έχουμε μιλήσει και για τη μη επέκταση του πολέμου και για τα ζητήματα που συνδέονται με την αποφυγή επιθέσεων κατά των αμάχων. Από κει και πέρα, οι αμερικανικές υπηρεσίες, ξέρετε πολύ καλά ότι μίλησαν για κάποιο λάθος ή για κάποια τέτοια ενέργεια. Δεν χρειάζεται να κάνω κάποιον άλλο σχολιασμό, αυτή τη στιγμή. Ο,τι πρέπει να συζητηθεί, θα συζητηθεί μέσα στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η χώρα μας.

ΚΟΥΙΝ: Ηθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την αποψινή συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους κ. Βενιζέλο, Αλευρά και Καρτάλη. Συγκεκριμένα θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχει αποφασιστεί, πώς θα προσδιοριστούν οι αρμοδιότητες σε αυτούς τους επτά υφυπουργούς. Εχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργούς πώς θα συντονίζεται αυτό το σχήμα ή αυτό θα αποφασιστεί στη Διυπουργική Επιτροπή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χαίρομαι για την ερώτηση που μου κάνετε, διότι μου δίνετε την ευκαιρία, επειδή άκουσα και το πρωί κάποια σχόλια, να κλείσουμε οριστικά αυτό το θέμα. Δεν έχει αλλάξει το σχήμα για την ολυμπιακή προετοιμασία, όσον αφορά την κυβέρνηση βεβαίως, γιατί υπάρχει πάντοτε «ΑΘΗΝΑ-2004». Οσον αφορά την κυβέρνηση υπάρχει η Διυπουργική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αυτή η συνεδρίαση θα γίνει και αύριο. Είναι ευνόητο ότι στη Διυπουργική Επιτροπή μετέχουν οι Υπουργοί που φέρουν την κύρια ευθύνη του συντονισμού της δράσης των υπουργείων τους και γι αυτά τα ζητήματα. Εάν κάποιος υπουργός, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, εκτιμά ότι επειδή έχει εξ ολοκλήρου εκχωρήσει κάποια αρμοδιότητα σε κάποιον υφυπουργό, δεν χρειάζεται να συμμετέχει και πρέπει να αντικατασταθεί από τον υφυπουργό, αυτό πρέπει να το πει ο ίδιος και να συνεννοηθεί με τον Πρωθυπουργό. Θέλω να θυμίσω ότι υπάρχει σχετικό προηγούμενο με τον υποφαινόμενο, με την περίπτωση του Ολυμπιακού χωριού, όπου ο κ. Γιαννίτσης ζήτησε ο ίδιος από τον Πρωθυπουργό να μετέχω εγώ, αντί αυτού, στη Διυπουργική Επιτροπή. Πέραν όμως της Διυπουργικής Επιτροπής, υπάρχει η Ομάδα Διοίκησης Εργου, στην οποία θα μετέχει -είτε είναι υφυπουργός, είτε γενικός γραμματέας- ένα μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που θα έχει οριστεί από τον αρμόδιο υπουργό για να παρακολουθεί αποκλειστικά τα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από κει και πέρα είναι σαφές ότι προέκυψε ένα νέο αντικείμενο. Δεν προέκυψε τώρα, έχει προκύψει εδώ και λίγο καιρό. Αυτό το νέο αντικείμενο που αφορά μια σειρά υπουργείων, είναι η ολυμπιακή προετοιμασία. Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρχει ένα άτομο, το οποίο να έχει, εξ ολοκλήρου, την ευθύνη και να ασχολείται εντατικά με τα θέματα της ολυμπιακής προετοιμασίας. Είναι μια περαιτέρω ευθύνη για το κάθε υπουργείο. Αν, από κει και πέρα, θέλει ο αρμόδιος υπουργός να το κάνει ο ίδιος ή θέλει να το κάνει ο υφυπουργός ή ο γενικός γραμματέας είναι υπόθεση που αφορά τις αρμοδιότητες του κάθε υπουργείου. Ηδη, οι αρμοδιότητες αυτές προσδιορίζονται σε χρόνο ρεκόρ. Υπάρχει πρόταση του αρμόδιου υπουργού και από κει και πέρα συνεννόηση για την υπογραφή της σχετικής απόφασης με τον Πρωθυπουργό. Μετά τη συνεννόηση Πρωθυπουργού-Υπουργού θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες και το θέμα αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Δεν μας ενδιαφέρει, λοιπόν, εάν έχει ο «χ» ή ο «ψ» την αρμοδιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρέπει κάποιος να την πάρει. Είναι ένα επιπλέον έργο και πρέπει να είναι γνωστό ποιο μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ασκεί αυτό το επιπλέον έργο. Περί αυτού πρόκειται.

ΚΟΥΙΝ: Δηλαδή, μας δίνετε να καταλάβουμε ότι ο κ. Αλευράς, παραδείγματος χάριν, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο αριθμό κατασκευαστικών έργων, αυτή τη στιγμή, παραπάνω και από το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα βρίσκεται στη Διυπουργική Επιτροπή την Τρίτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Αλευράς θα μετέχει στη Διυπουργική, διότι έχει μια ιδιαίτερα αυξημένη ευθύνη. Θέλω να τονίσω ότι αυτό γινόταν και μέχρι τώρα. Δεν είναι κάτι που άλλαξε. Συμμετείχε ο κ. Φλωρίδης μέχρι τώρα στη Διυπουργική. Δεν υπάρχει αλλαγή επί του θέματος αυτού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν έγινε το καινούργιο Υπουργικό Συμβούλιο, ορίστηκαν αυτοί οι επτά υφυπουργοί για τα ολυμπιακά έργα. Λέτε τώρα ότι ο υπουργός, αν θέλει, του δίνει τις αρμοδιότητες. Τότε, γιατί τον βάλανε εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε συνεννόηση πάντοτε με τον Πρωθυπουργό κατανέμονται οι αρμοδιότητες. Αυτό το γνωρίζετε. Εχουμε ένα υπουργείο, το οποίο έχει «χ» δουλειά. Στο υπουργείο αυτό προστίθεται ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι που αφορά την ολυμπιακή προετοιμασία. Επί παραδείγματι, θα σας πω, για ένα χώρο που γνωρίζω καλά: Στο υπουργείο Εργασίας είχαμε τη συνήθη δραστηριότητα του υπουργείου, είτε στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είτε σε Γενικές Γραμματείες της Εργασίας και των Κοινοτικών Πόρων. Είχαμε δε και τη συνήθη δραστηριότητα του ΟΕΚ, ο οποίος κατασκευάζει εργατικές κατοικίες σε όλη την Ελλάδα. Προστίθεται, πέραν της συνήθους δραστηριότητας, τόσο η ολυμπιακή εκπαίδευση -πρέπει να εκπαιδευτούν μια σειρά άνθρωποι για τα νέα επαγγέλματα που δημιουργούνται με την ευκαιρία των Ο.Α.- όσο και η κατασκευή ενός έργου μείζονος σημασίας, θα έλεγα από τα μεγαλύτερα έργα των Ο.Α, που είναι το Ολυμπιακό Χωριό. Εχουμε, λοιπόν, ένα πρόσθετο έργο, το οποίο αναλαμβάνει αυτό το υπουργείο. Το ίδιο γίνεται και με μια σειρά υπουργεία, τα οποία γνωρίζετε. Πρέπει να καλυφθεί αυτό το πρόσθετο έργο. Επειδή αυτό το πρόσθετο έργο πρέπει να παρακολουθείται στενά και απαιτεί αυξημένη πολιτική ευθύνη και ακρίβεια στην παρακολούθησή του, κρίθηκε σκόπιμο σε μια σειρά από υπουργεία, όπου υπήρχε μεγάλη διεύρυνση του έργου τους, να προστεθεί κι ένας υφυπουργός για να βοηθήσει την προσπάθεια του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Αρα, αυτός ο υφυπουργός μπορεί να πάρει τη συγκεκριμένη ολυμπιακή αρμοδιότητα, μπορεί να πάρει και κάποια άλλη αρμοδιότητα, να ελαφρύνει, δηλαδή, το γενικότερο έργο και να κρατήσει, για παράδειγμα, ο αντίστοιχος υπουργός την αρμοδιότητα των Ο.Α. Είναι, λοιπόν, λόγω της διεύρυνσης του όγκου της δουλειάς ορισμένων υπουργείων, λόγω των Ο.Α. που έγινε αυτή η πρόσθεση των υφυπουργών, εκ των οποίων οι περισσότεροι, όπως γνωρίζετε, θα ασχοληθούν και με θέματα Ο.Α.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν έγινε το καινούργιο Υπουργικό Συμβούλιο, οι επτά ήταν σαφέστατο ότι ανέλαβαν, τους έβαλε ο κ. Σημίτης σε αυτά τα υπουργεία, για τους Ο.Α. Λέτε τώρα ότι άμα θέλει ο υπουργός θα του δώσει αρμοδιότητες, εάν δεν του δώσει τί θα κάνει αυτός; Θα έχει τη «μερσεντές» και το γραφείο και τίποτα άλλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχάς, ο υπουργός δεν είναι «άμα θέλει», ο υπουργός προτείνει στον Πρωθυπουργό. Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ Πρωθυπουργού και υπουργού, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ο Πρωθυπουργός παίρνει την τελική απόφαση. Απο κει και πέρα, θα ήθελα, επίσης, να σας πω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επί της ουσίας. Ηδη, προσδιορίζονται αυτές οι αρμοδιότητες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού γίνεται χαμός...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γίνεται κανένας χαμός. Οι αρμοδιότητες αυτές προσδιορίζονται σε χρόνο ρεκόρ. Θέλω να το σημειώσετε αυτό: Σε χρόνο ρεκόρ. Προστίθεται ένα επιπλέον έργο. Αυτό το επιπλέον έργο πρέπει κάποιος να το κάνει. Λοιπόν, ή πρέπει να το κάνω εγώ και να εκχωρήσω κάτι άλλο ή πρέπει να το κάνει αυτός που έρχεται. Στη δική μας συγκεκριμένη περίπτωση, όπως γνωρίζετε, το υπουργείο ΜΜΕ, εκτιμήθηκε ότι δεν χρειάζεται να προστεθεί κάποιος άλλος. Ομως, ο κ. Χυτήρης ανέλαβε, εξ ολοκλήρου, το θέμα της επικοινωνίας, επί της ουσίας, σύμφωνα με αρμοδιότητα η οποία θα υπάρχει και στην απόφαση. Αυτό έγινε σε όλα τα υπουργεία. Σας είπα πριν για το υπουργείο Εργασίας. Προστέθηκε ένα έργο 2.300 κατοικιών στο Λεκανοπέδιο. Είναι τεράστιο έργο. Προστίθεται η εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για θέματα ολυμπιακής προετοιμασίας. Κάποιος πρέπει να τα κάνει αυτά. Δεν σημαίνει, κατ ανάγκη, ότι θα είναι κάποιος υφυπουργός. Αυτό είναι θέμα συνεννόησης, που θα υπάρξει. Κάποιος πρέπει να το κάνει. Αυτό μας ενδιαφέρει: Να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να έχει χρόνο να ασχοληθεί ειδικά με τα θέματα της ολυμπιακής προετοιμασίας. Και αυτό θα λήξει μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν στις επίκαιρες ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό θα είναι και αυτή του κ. Κεφαλογιάννη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και προχθές το ίδιο μου είπατε, ότι θα ενημερωθώ εγκαίρως. Σήμερα λέτε ότι θα συζητήσει. Ποιός θα συζητήσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε οι επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί για τον Πρωθυπουργό είχαν να κάνουν με την προηγούμενη εβδομάδα. Χρειάζεται επανακατάθεση όλων των σχετικών ερωτήσεων που απευθύνονται στον Πρωθυπουργό για την Παρασκευή. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή ποιές θα είναι αυτές; Πρέπει να περιμένουμε την κατάθεση των επικαίρων ερωτήσεων και στη συνέχεια θα σας ενημερώσω, όσο πιο έγκαιρα μπορώ, για το ποιές θα είναι οι ερωτήσεις στις οποίες θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές μας είπατε ότι σχετικά με τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις των τουρκικών αεροσκαφών θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες. Εγινε κάποιο διάβημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν χρειάστηκε να γίνει κάτι ειδικό, γιατί όπως είδατε δεν υπήρξε συνέχεια αυτών των προβλημάτων. Είμαστε σε ήρεμη κατάσταση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσες παραβιάσεις πρέπει να γίνουν για να γίνει κάποιο διάβημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα παραβιάσεων και παραβάσεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα, ότι εδώ και αρκετές ημέρες δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, το πρόβλημα ξέρετε πού βρίσκεται; Γιατί έχει γίνει όλη αυτή η σύγχυση; Τόσο οι υπουργοί, όσοι και οι υφυπουργοί, ακόμη και οι συνάδελφοι σας που ήταν ήδη υφυπουργοί, θέλουν να πάρουν το «φιλέτο» των αρμοδιοτήτων, εννοώ με τριετία για την Ολυμπιάδα, περί αυτού πρόκειται και προφανώς ένας υπουργός δεν είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει αρμοδιότητες και ένας υφυπουργός αυτές πρέπει να πάρει. Για παράδειγμα, το τί συνέβη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου ο κ. Μαλέσιος πήρε αρμοδιότητες και για την Ολυμπιάδα και όλοι οι νέοι υφυπουργοί και οι υπουργοί θέλουν να τις κρατήσουν. Ο κ. Βενιζέλος το είπε ξεκάθαρα: Εμείς αποφασίζουμε. Εκεί είναι το πρόβλημα, δεν είναι ποιος θα μοιραστεί το έργο. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο. Αυτή την παρατήρηση ήθελα να κάνω και μια απάντηση θα ήθελα από εσάς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν είναι «φιλέτο» το θέμα της ολυμπιακής προετοιμασίας. Και χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη, που δεν είναι δόκιμη, γιατί τη χρησιμοποιήσατε εσείς. Για παράδειγμα, επειδή έχουν λήξει σε πολλά υπουργεία αυτά τα ζητήματα, θέλω να τονίσω και πάλι ότι πρόκειται για πρόσθετες δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν. Πολλές φορές είναι βοηθητικές κινήσεις που γίνονται από μια σειρά υπουργεία. Ας μη δίνουμε τέτοιους χαρακτηρισμούς σε μια εργασία πολύ σημαντική, αναμφίβολα κρίσιμη, για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, που όμως, δεν σημαίνει ότι είναι κάτι πιο σημαντικό από τη λοιπή δραστηριότητα των υπουργείων. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί σε όλα τα ζητήματα. Είναι αποφασισμένη να φέρει σε πέρας το σύνολο του έργου της, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τον ελληνικό λαό και για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας μας. Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο τους Ο.Α. Το κυριότερο θέμα που αφορά τον Ελληνα πολίτη είναι να προχωρήσει το συνολικό έργο μας και εκεί θα ρίξουμε το βάρος.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Προφανώς, ο κ. Βενιζέλος έχει οικειοθελώς, αυτοβούλως, δώσει όλες τις αρμοδιότητες στον κ. Αλευρά, αφού, όπως μας είπατε προηγουμένως,

συμμετέχει στη Διυπουργική Επιτροπή αύριο. Θα ήθελα να μάθω, ποιοί υπουργοί αυτοβούλως, χωρίς την παραίνεση του Πρωθυπουργού, έδωσαν αντίστοιχες αρμοδιότητες σε υφυπουργούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να μπορέσω να σας ενημερώσω αναλυτικά θα πρέπει να υπογραφούν οι αρμοδιότητες, που θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Λίγο πριν δημοσιευθούν, θα σας ενημερώσω αναλυτικά, πώς έχει το θέμα με τις αρμοδιότητες για την Ολυμπιάδα. Ομως, θέλω να θυμίσω ότι τέτοια ζητήματα έχουν λήξει, όσον αφορά μια σειρά από υπουργεία, όπως για παράδειγμα τα υπουργεία Εργασίας, Τύπου, Παιδείας, όπου έχουν καθοριστεί οι αρμοδιότητες. Ανάλογες αρμοδιότητες έχουν καθοριστεί και στο υπουργείο Πολιτισμού. Βλέπετε ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας πρόβλημα. Μην προσπαθούμε να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, να είμαστε αποτελεσματικοί και το λιγότερο που μας ενδιαφέρει είναι ποιος θα κάνει αυτή τη δουλειά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσουμε σωστά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μας πείτε, εάν ο Πρωθυπουργός ή η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι από το έργο το οποίο έχει επιτελεστεί ως τώρα, συγκεκριμένα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ειδικότερα, αν είναι ευχαριστημένοι από τη δραστηριότητα της Επιτροπής "Αθήνα 2004". Γιατί σε 15-20 ημέρες θα έρθουν να μας ελέγξουν πάλι για την πορεία των έργων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την ακρίβεια, σε 23 ή 24 ημέρες θα έχουμε πάλι την επίσκεψη του κλιμακίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Πιστεύω ότι έχουμε επιτελέσει μία σημαντική πρόοδο στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο, όσον αφορά τα έργα, όσο και τα άλλα γενικότερα οργανωτικά ζητήματα της ολυμπιακής προετοιμασίας. Είμαστε σε καλό δρόμο. Το γεγονός, όμως, αυτό δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Τη στιγμή που θα πούμε ότι πάνε όλα καλά και δεν μας ενδιαφέρει, τη στιγμή εκείνη θα αρχίσουμε να πηγαίνουμε προς τα πίσω. Είμαστε, λοιπόν, στο σωστό δρόμο. Εχει παραχθεί ένα πραγματικά πλούσιο έργο, όμως χρειάζεται εγρήγορση. Είναι μια δύσκολη υπόθεση, μια δύσκολη προσπάθεια με πολλά εμπόδια. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει, είναι επιβεβλημένο, να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από την κα Αγγελοπούλου είστε ευχαριστημένος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει στενότατη συνεργασία και με την κα Αγγελοπούλου και με το σύνολο της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004", η οποία καθορίζεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διυπουργικής, αλλά στη συνέχεια, όπως γνωρίζετε, έχει να κάνει και διαχέεται και σε επιμέρους δράσεις και κατά υπουργείο, αλλά και σε άλλα ζητήματα που αφορούν την ολυμπιακή προετοιμασία. Είναι συνεργασία αποδοτική και καλή.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Τα έργα ήταν πάνω-κάτω γνωστά από το 1997, όταν κέρδισε η Αθήνα τους αγώνες. Γιατί δεν έγινε τότε αυτός ο καταμερισμός εργασιών; Επίσης, εάν δεν έγινε τότε, γιατί δεν έγινε μετά τις εκλογές του 2000 που υπήρξε νέα κυβέρνηση και γίνεται τώρα, τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη της ΔΟΕ και μετά την παρατήρηση του κ. Ρονγκ, πριν μερικούς μήνες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το πλήθος των ερωτήσεων που γίνονται γύρω από την ολυμπιακή προετοιμασία, δικαιολογεί τον ισχυρισμό μας ότι πρέπει σε κάθε υπουργείο να υπάρχει ειδικός άνθρωπος που να ασχολείται με αυτό το θέμα. Βλέπετε τι έργο έχει κάνει το υπουργείο μας γύρω από αυτό το ζήτημα. Σε αυτά τα θέματα, είναι πολλά ζητήματα που βγαίνουν μέσα από την ίδια την προσπάθεια. Είναι διαφορετικό να κάνεις έναν προγραμματισμό στο χαρτί και διαφορετικό να βλέπεις ένα έργο να γεννιέται. Πολλές φορές ήταν διαφορετικοί οι υπολογισμοί μας. Δεν ξέρω αν είναι σωστό αυτό που κάνω, αλλά θα χρησιμοποιήσω πάλι το παράδειγμα του Ολυμπιακού Χωριού. Ηταν πολύ εύκολο να λες τα πράγματα στο χαρτί και πώς πρέπει να γίνουν και πολύ δύσκολο, την ώρα που χιλιάδες εμπόδια δημιουργούνταν, όταν ένα τεράστιο τεχνικό έργο έπρεπε να γεννηθεί στην πράξη. Με το παραμικρό ρήγμα που μπορεί να υπήρχε στο έδαφος ή τα παραμικρά προβλήματα που είχαν να κάνουν με τα επίπεδα ή τα αντιπλημμυρικά έργα, δημιουργούνταν νέα προβλήματα που πιθανά οι αρχικές μελέτες -άνθρωποι τις κάνουν και αυτές- να μην είχαν εξ ολοκλήρου προβλέψει. Δημιουργούνται, λοιπόν, πολλά ζητήματα μέσα από την ίδια τη ζωή, μέσα από αυτή την τεράστια προσπάθεια που σήμερα καταβάλλεται. Μέσα, λοιπόν, από τη λειτουργία της Διυπουργικής και επειδή έχει πετύχει στο έργο της και έχει δώσει μια ουσιαστική ώθηση σε όλα αυτά τα προβλήματα, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρχει μια ενίσχυση με στελέχη-μέλη της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων, τα οποία θα βοηθήσουν αυτή την ώθηση, αυτή την προσπάθεια, αυτή τη θέληση για συγκεκριμένες πράξεις και δράσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Νομισματοκοπείο, ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση μέχρι στιγμής είναι ικανοποιημένη από την πορεία προετοιμασίας της χώρας για την κυκλοφορία του Ευρώ επισήμως.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχει συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ειδικά γι` αυτό το θέμα. Μετά τη λήξη αυτής της συνεδρίασης, εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό, αλλά και από όλους τους αρμόδιους και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, όχι απλά ικανοποίηση, αλλά διαπιστώθηκε και η σωστή πορεία της προετοιμασίας -για να είμαι ακριβής- για την εισαγωγή του Ευρώ, όπως επίσης διαπιστώθηκαν, για μια ακόμη φορά, και τα προβλήματα που συνοδεύουν αυτή την προετοιμασία. Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να πετύχουμε, ώστε η ελληνική κοινωνία, ο Ελληνας πολίτης να κατανοήσει τι σημαίνει για τη ζωή του και τη χώρα μας αυτή η αλλαγή. Είναι λογικό να μην αφήνουμε τα πράγματα μόνο στις διαπιστώσεις που κάναμε πριν από περίπου ένα μήνα, αλλά να υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση, η οποία γίνεται μάλιστα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αυτό σηματοδοτείται με την επίσκεψή του στο Νομισματοκοπείο, την ερχόμενη Τετάρτη. Δεν θα μείνει, όμως, εκεί. Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις, σε κορυφαίο επίπεδο -γιατί πολλές κινήσεις γίνονται και από τα αρμόδια υπουργεία και την Τράπεζα της Ελλάδας- που θα σηματοδοτούν την ετοιμότητα, την αποφασιστικότητα και τη σχέση μας με την κοινωνία, ώστε η εισαγωγή του Ευρώ στην Ελλάδα να γίνει με τον πιο σωστό, αλλά και ώριμο τρόπο.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν τίθεται θέμα λειτουργικής αυτονομίας αυτών των επτά υφυπουργών που είναι διάσπαρτοι στα υπουργεία για την ολυμπιακή προετοιμασία, με απευθείας αναφορά στον Πρωθυπουργό, ο οποίος προεδρεύει και της Διυπουργικής Επιτροπής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές, από όσα έχω πει, ότι δεν είναι έτσι. Δεν αλλάζει το σημερινό σχήμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Προστέθηκαν στις πολιτικές ηγεσίες κάποια στελέχη, γιατί αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος της δράσης και της δουλειάς του κάθε υπουργείου. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι άνθρωποι που συντονίζονται από κάποιον άλλον. Υπάρχει το σχήμα της Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών. Υπάρχει η Ομάδα Διοίκησης Εργου. Υπάρχουν οι άλλες ομάδες, υπάρχει ο υπεύθυνος κατά υπουργείο, υπάρχουν οι σχέσεις με τον "Αθήνα 2004". Ολα αυτά τα γνωρίζετε και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο εντατικοί στη δουλειά μας. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε και θα το κερδίσουμε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, για μια επιστολή του κ. Μπαρνιέ προς τον κ. Βερελή, σύμφωνα με την οποία είναι ανοικτό το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης των έργων, λόγω καθυστερήσεων και άλλων προβλημάτων διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων. Θα ήθελα να ξέρω, πρώτον, ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την επιστολή. Δεύτερον, εάν δεν υπάρχει νέα απάντηση, να μας κοινοποιήσετε την απάντηση που ήδη όπως μαθαίνουμε έχει δώσει ο κ. Βερελής στον κ. Μπαρνιέ. Και τρίτον, εάν αποτελεί μέρος αυτής της απάντησης η δήλωση σήμερα του κ. Τσιτούρα στο ραδιόφωνο του "PLANΝET" ότι θα δοθούν τα χρονοδιαγράμματα στη δημοσιότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει σημερινή ενημέρωση από τον κ. Βερελή, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά πάνω στην επιστολή Μπαρνιέ και τα ζητήματα που εγείρει. Οπως γνωρίζετε, η επιστολή Μπαρνιέ δεν είναι σημερινή. Εχει έρθει εδώ και κάποιους μήνες και γίνονται συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών γύρω από αυτήν. Στην επιστολή αυτή ο κ. Μπαρνιέ θίγει τέσσερα πράγματα. Αναγνωρίζει όσα θετικά έχουν γίνει και επισημαίνει και κάποια προβλήματα που υπάρχουν ακόμη, γιατί υπάρχει ανάγκη για πλήρη προσαρμογή στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προσαρμογή αυτή προχωρεί από τους υπεύθυνους της εταιρίας "ΕΡΓΟΣΕ" , που κάνει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΣΕ. Και ο κ. Βερελής εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα και στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΣΕ και σε αυτή την προσαρμογή. Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα, όπου η χώρα μας πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Ε.Ε. Και επειδή ξέρω πολύ καλά τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή η προσαρμογή δεν είναι πάντα εύκολη. Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και πολύ μεγάλο αγώνα. Ομως, αυτός ο αγώνας θα γίνει. Αυτή η προσπάθεια γίνεται και ολοκληρώνεται. Τα προβλήματα είναι όλο και λιγότερα. Η χώρα μας θέλει, με ψηλά το κεφάλι και με τις δικές της δυνάμεις, να πραγματοποιήσει όλα εκείνα για τα οποία έχει δεσμευθεί, σε σχέση με τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Ενα από αυτά έχει να κάνει και με την επιστολή αυτή.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να μας ενημερώσετε ενδεικτικά ποια είναι αυτά τα τέσσερα πράγματα στα οποία αναφέρεται ο κ. Μπαρνιέ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα ήθελα να μπω τώρα σε λεπτομέρειες, γιατί αφορούν και τεχνικά προβλήματα. Ο κ. Βερελής έχει αναφερθεί αναλυτικά και πιστεύω ότι εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω -και αυτό πρέπει να κρατήσετε- είναι ότι έχουν γίνει ήδη οι σχετικές συζητήσεις με τον κ. Μπαρνιέ. Προχωρούμε, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην προσαρμογή και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή απειλή για το επενδυτικό πρόγραμμα της "ΕΡΓΟΣΕ" που κάνει τα έργα του ΟΣΕ.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Παρατηρήσαμε και φέτος φαινόμενα με το αν θα πρέπει κάποια παιδιά από την Αλβανία ή γενικά αλλοδαποί, να κρατήσουν την ελληνική σημαία. Αλλοι κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας και τους διευθυντές των σχολείων ότι κακώς το έκαναν αυτό και άλλοι το ανάποδο. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να υπενθυμίσω ότι το θέμα για την κυβέρνηση έχει λυθεί. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία και η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας. Εμείς μένουμε σε αυτό, γιατί αυτό κατά τη γνώμη μας είναι το σωστό. Σε τελική ανάλυση, θέλω και εγώ να θυμίσω κάτι: Ελληνες είναι οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε πολύ καλά. Αυτή η αρχαία ρήση που έχει να κάνει και με ποιους χαρακτηρίζουμε ως Ελληνες, έχει εφαρμογή και στη σημερινή εποχή. Υπάρχουν κάποια παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά, που δουλεύουν πλάι στα παιδιά μας. Οι γονείς τους είναι, ίσως, πολλά χρόνια εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, γιατί, όπως ξέρετε, η απόφαση αυτή έχει και κάποιους χρονικούς προσδιορισμούς. Τα παιδιά αυτά θέλουν και αισθάνονται υπερήφανα να κρατήσουν την ελληνική σημαία. Ποιός είναι εκείνος που θα τους απαγορεύσει να το κάνουν; Και γιατί θα πρέπει να τους απαγορεύσουμε να το κάνουν; Επειδή έχουν κάποια άλλη καταγωγή; Αν γυρίσουμε πίσω στην ιστορία μας, θα δούμε ότι πάρα πολλοί επιφανείς Ελληνες -τους οποίους θαυμάζουμε και έχουμε και στο πάνθεον της Εκκλησίας, των αγίων μας, υπηρέτησαν τη φιλοσοφία, τη σκέψη, τον πολιτισμό μας και στρατιωτικά μερικές φορές τη χώρα μας- είχαν διαφορετική καταγωγή. Λειτουργούσαν, όμως, σαν Ελληνες. Σκέπτονταν σαν Ελληνες. Ενεργούσαν σαν Ελληνες. Μιλούσαν ελληνικά και ήταν κοινωνοί της ελληνικής παιδείας. Κάποια στιγμή θα πρέπει αυτά τα ζητήματα να μπουν ανοικτά και θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, ζώντας σήμερα στην Ελλάδα, ζούμε και σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία που πρέπει να μάθει -και αυτό πρέπει να γίνει σε όλο τον κόσμο με την παγκοσμιοποίηση, πλέον- να αποδέχεται τη διαφορετικότητα και να συμβιώνει με τις διαφορές των φύλων, της θρησκείας, των φυλών, του χρώματος και οτιδήποτε άλλο. Ετσι πρέπει να ζήσουμε. Αυτού του είδους την παγκόσμια κοινωνία πρέπει να θέλουμε. Και όταν ένα παιδί είναι αριστούχος μαθητής ελληνικού σχολείου και αισθάνεται ότι τον τιμά να σηκώσει την ελληνική σημαία, πρέπει να είμαστε οι τελευταίοι που θα εγείρουμε εμπόδια σε αυτό. Αντίθετα, θα πρέπει να τον επαινέσουμε και να στηρίζουμε αυτή την αντίληψη. Χάρηκα ιδιαίτερα, χθες το πρωί στη Ρόδο, όταν είδα, σε μια θαυμάσια πράγματι παρέλαση, να παρελαύνουν παιδιά που το χρώμα του δέρματός τους δεν ήταν πάντα αυτό που συνηθίζεται στους Ελληνες. Πρέπει να δούμε αυτά τα ζητήματα για να μιλάμε για μια οργανωμένη και σωστή κοινωνία. Μια κοινωνία που δεν έχει "γκρίζες ζώνες". Δεν μπορεί να αποδέχεσαι τον άλλο να δουλεύει στην επιχείρησή σου οκτώ χρόνια και μετά να μην αφήνεις το παιδί του να λειτουργεί σε ένα σχολείο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, οι πόροι του Β` Κ.Π.Σ. που ήταν για τους σιδηροδρόμους, πήγαν εκεί; Γιατί ο κ. Μπαρνιέ στην επιστολή του λέει ότι δεν έχουν απορροφηθεί οι πόροι και ότι έχουν χαθεί κάποιοι εκεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουν χαθεί. Στα γράμματα της Ε.Ε. ουδέποτε εκφράζεται η λέξη "χαθεί".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλά για αδιαφανείς διαδικασίες πάλι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα για την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων. Υπάρχουν τα ποσά που χρειάζονται για να αναπτυχθεί το πρόγραμμα αυτό. Επίσης, είναι σαφές ότι το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών σε συνεννόηση με τον κ. Μπαρνιέ θα ξεπεράσει τα οποιαδήποτε πρακτικά προβλήματα υπήρξαν. Είναι δεδομένο ότι για την όλη προσαρμογή μας στα δεδομένα της Ε.Ε., χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, αρωγοί ο ένας στον άλλον για να ξεπερνιούνται τα εμπόδια και να προχωράμε μπροστά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρκεί να πηγαίνουν οι πόροι για εκεί που είναι. Γιατί και για το Κτηματολόγιο τα ίδια έγιναν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα πάνε εκεί που πρέπει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε, πρώτον, γιατί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει δώσει τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής και δεύτερον, σε ποιό σημείο βρίσκεται η χορήγηση "πράσινης κάρτας", μετά τις 2 Αυγούστου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα επιφυλαχθώ να σας απαντήσω κατά τη διάρκεια της αυριανής συζήτησής μας, γι` αυτά τα δύο ζητήματα.

ΚΟΥΙΝ: Μήπως μπορείτε να μας προσδιορίσετε χρονικά, πότε θα υπογράψει ο Πρωθυπουργός την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στους επτά υφυπουργούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν θα υπογράψει μόνο για τους επτά υφυπουργούς. Μετά τον ανασχηματισμό, έχουμε μια καινούργια κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός θα υπογράψει, μετά από συνεννόηση και αφού έχουν κατατεθεί οι προτάσεις των υπουργών, τις αρμοδιότητες κατά υπουργείο. Θα υπογράψει για όλα τα στελέχη της κυβέρνησης για την αρμοδιότητα που θα έχουν και το έργο που θα ασκούν ως υπεύθυνοι. Αυτό αφορά όλους. Δεν αφορά κάποιους. Δεν αφορά μόνο τα θέματα της ολυμπιακής προετοιμασίας. Οταν αλλάζει η πολιτική ηγεσία ενός υπουργείου, αυτομάτως τίθεται θέμα επανακατανομής των αρμοδιοτήτων. Παλαιότερα, στις κυβερνήσεις όλων των κομμάτων, το θέμα των αρμοδιοτήτων ουδέποτε έγινε μέσα σε μερικές ημέρες. Σήμερα, κλείνει μέσα σε μερικές ημέρες. Και αυτό πρέπει να το χαιρετίσουμε. Αυτή την ταχύτητα που υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει να την αναδείξουμε ως ιδιαίτερα θετική, για να μπορέσουμε πιο γρήγορα να κάνουμε τη δουλειά μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα σε μερικές ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε 40, σε 50;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μερικές ημέρες δεν είναι, ούτε 40, ούτε 50. Μιλούμε όλοι πολύ καλά την ελληνική και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δοθούν μέσα στην εβδομάδα αρμοδιότητες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι μιλούμε για πολύ λίγες ημέρες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 October 2001 - 15:05:12 UTC