Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μπορείτε να μας δώσετε το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων που έχουν προαναγγελθεί για μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι την επόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός πρέπει να λάβει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα, το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, πλέον, θα συγκροτηθούν τα κομματικά όργανα, η Κ.Ε., μετά την ανάδειξη των μελών της από το Συνέδριο, θα γίνει η εκλογή του Ε.Γ. και ο Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα, την περίοδο εκείνη, να κάνει και τις επιλογές του, με τις αποφάσεις που θα πάρει, για θέματα που αφορούν την κυβέρνηση.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω δύο ερωτήσεις για δύο διαφορετικά θέματα. Θα ήθελα ευθέως να σας ρωτήσω, λόγω της διεθνούς κατάστασης, όπως διαμορφώνεται, υπάρχει κάποια σκέψη να πάει πιο πίσω ο ανασχηματισμός ή ό,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν αυτά τα οποία έχω απαντήσει και σε άλλες ανάλογες ερωτήσεις. Αλλωστε, αυτό το νόημα έχει η απάντηση που έδωσα στο ερώτημα του κ. Αντύπα. Ο σχεδιασμός παραμένει, έτσι όπως έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η δεύτερη ερώτηση είναι λίγο πιο γενική. Βλέπουμε τώρα ότι μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν και με όλες αυτές τις διαδηλώσεις σε περισσότερες της μιας χωρών, των λεγομένων φανατικών ισλαμιστών, διαφαίνεται μια κατάσταση όπου υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μια εκτεταμένη αποσταθεροποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χώρα μας είναι μια φιλειρηνική χώρα και το έχει αποδείξει. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός στο μυαλό σας, στις συσκέψεις που κάνετε, για να συμβάλουμε, ώστε έστω να μην πάμε στο περαιτέρω; Δηλαδή τι πρωτοβουλίες θα πάρει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι ο πόλεμος δεν είναι μια δημοφιλής επιλογή. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, όμως, ότι μια τρομοκρατική επίθεση αυτής της κλίμακας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, προκειμένου η απάντηση αυτή να είναι αποτελεσματική, να είναι η τελική πράξη σε ένα σκηνικό που δημιούργησαν οι τρομοκράτες, ένα σκηνικό τρόμου και φόβου πάνω στην παγκόσμια κοινότητα. Θα πρέπει να μην αφήσουμε εκκρεμότητα, όσον αφορά το θέμα αυτό. Κατά τα άλλα, γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ πολιτισμών, θρησκειών ή εθνών. Αυτό πρέπει πάντοτε να το τονίζουμε, παρά το ότι ένα θρησκευτικό υπόστρωμα οδηγεί πάρα πολλούς σε χώρες της Ασίας να κάνουν τις πολιτικές επιλογές τους, ξεκινώντας από αυτές τις αφετηρίες που έχουν μια αναγωγή στο θρήσκευμά τους. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο σύγχρονος πολιτισμός θα πρέπει να κινηθεί -προκειμένου να παραμείνει ζωντανός- σεβόμενος τις αρχές που και η Ε.Ε. έχει αναδείξει στην απόφαση που πήρε στις 14 Σεπτεμβρίου. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή η προσπάθεια για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της τρομοκρατίας, θα πρέπει να συνοδεύεται από πρωτοβουλίες και σε άλλα επίπεδα. Και σε πολιτικό και διπλωματικό, αλλά και σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Αλλωστε τέτοια θέματα έθεσε στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Στην πρώτη φάση κάνουμε προσπάθεια να εξαλείψουμε τα τρομοκρατικά δίκτυα, να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες, σε μια επόμενη φάση -και αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής- θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε να εντάξουμε σε αυτό το παγκόσμιο σύστημα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της γης που σήμερα δυστυχούν και οργίζονται. Θα πρέπει ένα παγκόσμιο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας να συνοδεύεται και να συμπληρώνεται από ένα παγκόσμιο μέτωπο δικαιοσύνης και ευημερίας για τους πολίτες όλου του κόσμου. Σε αυτές τις θέσεις έχουμε παραμείνει και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται πρέπει να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή είναι και η δική μας θέση. Αλλά, αυτή την ώρα, στη φάση που είμαστε, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να εξαλείψουμε τα τρομοκρατικά δίκτυα. Γιατί, εάν επικρατήσει ο φόβος πάνω στον πλανήτη, θα παραλύσει η ανθρώπινη ζωή. Για να μην πω ότι όσο υπάρχει τρομοκρατία, υπάρχει και κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή, αυτή την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε γιατί έκανα αυτή την ερώτηση; Ακούμε κυρίως από τη μεριά των Αμερικανών ιθυνόντων, όπως π.χ. του υφυπουργού Αμυνας, ότι δεν είναι μόνο στόχος μας το Αφγανιστάν, αλλά και άλλες χώρες. Η Ευρώπη αποφάσισε να αποφευχθούν όσο το δυνατό γίνεται ανθρώπινες ζωές. Εδώ, όμως, βλέπουμε ότι κάποιες αντιλήψεις, πέρα από την επικινδυνότητα που έχουν σαν πολιτική προοπτική, θα βάλουν τον κόσμο σε ένα κύκλο βίας και αίματος που κανείς δεν μπορεί από τώρα να μιλήσει για το πού θα πάει αυτή η κατάσταση.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι ο αγώνας γίνεται για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Όμως -και το τόνισα με έμφαση αυτό, αρκετές φορές- ο αγώνας αυτός γίνεται για την εξάλειψη των τρομοκρατικών δικτύων, όπου υπάρχουν και δρουν. Δεν είναι αγώνας μόνο για τον Μπιν Λάντεν. Ο Μπιν Λάντεν, η "Αλ Κάιντα", τα στελέχη της, είναι ο στόχος σε αυτή τη φάση. Αλλά, ο αγώνας είναι συνεχής σε όλα τα μέτωπα, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, εναντίον τρομοκρατικών δικτύων, όπου αυτά υπάρχουν. Αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Αλλιώς, θα επικρατήσει ο φόβος και ο ζόφος στον πλανήτη μας. Και αυτό πρέπει να το προλάβουμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η τρομοκρατία είναι μία ασύμμετρη απειλή, όπως έχουμε και έχετε πει, αλλά και ο βιολογικός πόλεμος είναι μία ασύμμετρη απειλή. Ολα τα ΜΜΕ σήμερα και όλα τα πρωτοσέλιδα, κάνουν λόγο γι` αυτούς τους κινδύνους. Θέλω να μου πείτε, εάν ανησυχούν την κυβέρνηση, εάν έχετε κάποιες περισσότερες πληροφορίες και τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το υπουργείο Υγείας της χώρας μας έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Εχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο πολιτικής. Αντιλαμβάνεστε πως ο κίνδυνος που προκύπτει από μια ενδεχόμενη χρησιμοποίηση βιολογικών όπλων, είναι τεράστιος. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το οποίο θα προκύψει ως συνέπεια. Καλό είναι να προλάβουμε οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα. Η ανησυχία η δική μας είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την ανησυχία των πολιτών σε άλλες γωνιές της Ευρώπης ή της Αμερικής. Πιστεύουμε ότι όσο κι αν είναι παράλογο, απρόβλεπτο και αυθαίρετο αυτό που κάνει ένας τρομοκράτης, η αυθαιρεσία του αυτή δεν θα φθάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να οδηγηθεί στη χρησιμοποίηση βιολογικών όπλων.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Ηθελα να ρωτήσω, σχετικά με το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη. Υπάρχει κάποια πρόταση για σύγκληση θρησκευτικών ηγετών, υπό την αιγίδα του Πατριάρχη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αναλάβει, εδώ και αρκετά χρόνια, πρωτοβουλία για διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών. Μάλιστα, το 1994 είχε συνταχθεί η λεγόμενη Διακήρυξη του Βοσπόρου. Αργότερα, για το ίδιο θέμα, είχε συγκληθεί σχετική διάσκεψη στο Σεράγεβο της Βοσνίας. Οι διασκέψεις αυτές έχουν στόχο να φέρουν σε επικοινωνία και διάλογο τους εκπροσώπους των διαφόρων θρησκειών, στην κατεύθυνση καταλαγής και της ανταλλαγής απόψεων, προκειμένου να ξεπεραστούν ακραία φαινόμενα φανατισμού, με όποιες αρνητικές συνέπειες έχουν, όταν εκδηλώνονται. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας είχε διατυπώσει έναν προβληματισμό κατά τις συζητήσεις που είχε -η επίσκεψή του έγινε πρόσφατα στη Μέση Ανατολή- και με τον κ. Αραφάτ και με τον κ. Πέρες, όπως επίσης και με τον κ. Ιβανόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον οποίο επίσης επισκέφθηκε πρόσφατα. Συζήτησε το θέμα αυτό με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Πρόντι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συζητά σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας -ο οποίος αυτή την ώρα πρέπει να παραχωρεί και σχετική συνέντευξη Τύπου- για το θέμα αυτό. Πιστεύουμε ότι είναι μία θετική πρωτοβουλία, επειδή έχουμε, κατ` επανάληψη, τονίσει ότι δεν τίθεται θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ θρησκειών. Ισα-ίσα, όλες οι θρησκείες εξυμνούν την αξία της ζωής του ανθρώπου. Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι υπεράνω όλων. Με αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι ο διάλογος αυτός, αυτήν ιδιαιτέρως την περίοδο, είναι χρήσιμος.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν γνωρίζετε τελικά αν θα είναι προσκεκλημένος του Συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος ο κ. Αραφάτ και αν αληθεύει μία πληροφορία ότι αναμένεται σήμερα στην Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αραφάτ είναι προσκεκλημένος, όπως και άλλες προσωπικότητες. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να ανταποκριθούν στην πρόσκληση όλοι οι ηγέτες, οι προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων είναι και ο κ. Αραφάτ. Αντιλαμβάνεστε ότι η περίοδος αυτή είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, όπως επίσης αντιλαμβάνεστε ότι, για λόγους ασφάλειας, δεν είναι δυνατό να εκδίδονται ανακοινώσεις για τις κινήσεις του κ. Αραφάτ. Θα αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θα το γνωρίζουμε αύριο στο Συνέδριό μας. Εμείς, ευχόμαστε και ελπίζουμε να είναι παρόντες στο Συνέδριό μας ο κ. Αραφάτ και ο κ. Πέρες, ο οποίος επίσης έχει προσκληθεί. Πιστεύουμε ότι είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, οι δύο πολιτικοί που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο πολύ θερμό πεδίο της Μέσης Ανατολής να είναι παρόντες στο Συνέδριό μας. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο, αυτή την ώρα που συζητάμε, δεν μπορεί να το πει κανείς κατηγορηματικά.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ, εάν υπήρξε κάποια συνεννόηση, ενημέρωση, του Αρχιεπισκόπου ή αν ανησυχεί η κυβέρνηση, μήπως οι κακές σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών με το Φανάρι, αυτή την περίοδο, επηρεάσουν αρνητικά την πρωτοβουλία. Και μία δεύτερη ερώτηση: Ποιοί πολιτικοί λόγοι είναι τελικά εκείνοι που επέβαλαν την αναβολή της άσκησης "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ";

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν επιθυμώ να υιοθετήσω τη θέση, το χαρακτηρισμό, ότι είναι κακές οι σχέσεις του Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδας. Εμείς πιστεύουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της Ορθοδοξίας και ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, οι όπου γης Ορθόδοξοι πιστοί. Αυτό το οποίο, επίσης, έχει σημασία είναι να πω, για μια ακόμη φορά, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η Εκκλησία της Ελλάδας έχει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό πνευματικό ρόλο, όταν κινείται εντός του κανονικού πλαισίου. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε να ασκείται αυτός ο ρόλος, γιατί είναι προς το συμφέρον και του ελληνικού Εθνους. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ασφαλώς η Εκκλησία της Ελλάδας θα έχει τη δική της παρουσία και συμμετοχή σε όποιες ανάλογες εξελίξεις, όπως έγινε και στο παρελθόν.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν είχε ενημερωθεί ο Αρχιεπίσκοπος για την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών να συναντήσει τον Πατριάρχη.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπήρξε, χθες, επικοινωνία για το θέμα αυτό. Πάντως, η πρωτοβουλία που είχε αναλάβει για το συγκεκριμένο ζήτημα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εδώ και αρκετά χρόνια, καθιστά περίπου μονόδρομο την επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οσον αφορά, τώρα, τις συγκεκριμένες αναφορές στην άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», πρέπει να πούμε ότι η άσκηση αυτή που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο (15-20 Οκτωβρίου) και προβλέπει τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, θα γίνει κανονικά. Η άσκηση που έχει χαρακτήρα αεροναυτικό κρίθηκε σκόπιμο, μετά από συνεννόηση των δύο κυβερνήσεων, ότι δεν πρέπει να γίνει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Μετατίθεται χρονικά, δεν ματαιώνεται. Και αυτό, γιατί πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι οι αεροδιάδρομοι στην περιοχή αυτή, μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Επειδή, ακριβώς τίθεται ένα θέμα, πρέπει να πω ότι η άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ" γινόταν υπό το πρίσμα του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Σας είχα τονίσει, όταν είχαμε ξανασυζητήσει αυτό το θέμα, ότι η άσκηση αυτή δεν στρέφεται εναντίον τρίτου. Είχαν διατυπωθεί κάποιες σκέψεις για αναβολή αυτής της άσκησης, επειδή η διεξαγωγή της μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελεί ένα μήνυμα εχθρικό προς μια άλλη πλευρά, προς την Τουρκία και ότι μπορούσε να δημιουργήσει ένταση. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται δεκτό, γιατί δεν υφίσταται. Εχει προκύψει, όμως, ένα νέο δεδομένο. Αυτό το νέο δεδομένο είναι η στρατιωτική επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου, της προηγούμενης Κυριακής. Δεν υπήρχε αυτό το στοιχείο, όταν είχαμε συζητήσει για την άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ», εδώ και 15 ημέρες. Υπό το φως των νέων δεδομένων, ελήφθη αυτή η απόφαση για τη χρονική μετάθεση της άσκησης, που πιστεύουμε ότι αποτελεί μια πολύ υπεύθυνη και εθνικά συμφέρουσα επιλογή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ για το οικογενειακό επίδομα και για τους δύο συζύγους, το οποίο ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί πριν από τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης και μάλιστα είχε πει ότι αυτά τα χρήματα θα δοθούν και αναδρομικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση του ΣτΕ, ασφαλώς, θα εφαρμοστεί. Θα τύχει εφαρμογής μέσα στο 2002. Αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αυτή την περίοδο, ενόψει της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού, πώς θα αντιμετωπίσουμε στις λεπτομέρειές του το θέμα αυτό. Αλλά, ότι θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση και ότι θα δοθεί το επίδομα αυτό είναι κάτι που δεν χωρά αμφισβήτηση. Ασφαλώς, και θα γίνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός είχε κάνει δηλώσεις στο Ζάππειο και είχε πει πως θα δοθεί τώρα. Είχε πει μάλιστα ότι θα δοθούν και αναδρομικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Είχε πει ότι θα ανταποκριθούμε. Η απόφαση του ΣτΕ ασφαλώς θα εφαρμοστεί. Είναι θέμα που μας απασχολεί. Εχουμε δεσμευθεί να την εφαρμόσουμε. Σας ξαναλέω ότι μέσα στο 2002 θα τύχει εφαρμογής αυτή η απόφαση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω, επίσης, να ρωτήσω για τα 50 δισεκατομμύρια, τα 146 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, που ζητά πίσω η Ε.Ε. για το Κτηματολόγιο, από ποιο λογαριασμό θα επιστραφούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρέπει να προτρέχετε. Γνωρίζετε καλά ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία τα οποία θα παρουσιάσουμε είναι πολύ σημαντικά και τεκμηριώνουν τη θέση μας ότι δεν υφίσταται υποχρέωση επιστροφής χρημάτων. Οταν υπάρξει τελική απόφαση, τότε να συζητήσουμε πάλι. Μέχρι τότε, σας παρακαλώ να υπερασπίζεστε την ελληνική θέση, ότι δεν χρειάζεται να επιστραφούν αυτά τα χρήματα, δοθέντος ότι επίκειται η προσφυγή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν είναι κάτι που πρέπει να συζητούμε τώρα και μάλιστα με αυτό τον τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι αυτά τα χρήματα δεν τα χρησιμοποίησαν κανονικά. Γι αυτό υπάρχει το πρόβλημα. Τι εννοείτε θα τους καλύψουμε; Αυτό λέτε; Να καλύψουμε αυτούς που λεηλάτησαν τα χρήματα για το Κτηματολόγιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς λεηλάτησε χρήματα ή το Κτηματολόγιο, όπως είπατε εσείς. Γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί έχει αναλυθεί από τους επικεφαλής της Ανώνυμης Εταιρείας του Κτηματολογίου, πώς έχει το θέμα: Τα προγράμματα αφορούσαν δύσκολες περιοχές, δύσκολα πεδία, όταν πρωτοξεκίνησαν, προκειμένου να υπάρξει ένας πιλοτικός χαρακτήρας των προγραμμάτων αυτών και να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία που στο μεταξύ θα είχε αποκτηθεί για τα επόμενα στάδια, για τις επόμενες φάσεις. Γνωρίζετε ότι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι αυτό για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, όταν δεν προϋπάρχει σχετική γνώση και πείρα, συναντά πάρα πολλές δυσκολίες.

Για πρώτη φορά το επιστημονικό δυναμικό του ελληνικού Δημοσίου καταπιάστηκε με ένα τέτοιο θέμα. Μην υποτιμάτε τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά την πρώτη ενασχόληση με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ολα τα άλλα θέματα που αφορούν οικονομικές δοσοληψίες θα τα αντιμετωπίσουμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Θα αξιοποιήσουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, μεταξύ των άλλων, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να διατυπώσουμε εκεί με τεκμηριωμένο τρόπο τις θέσεις μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα κάνει διαχειριστικό έλεγχο στην Κτηματολόγιο Α.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν δοθεί απαντήσεις σε όλα αυτά τα θέματα. Αντιθέτως, δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει ο κ. Λαλιώτης. Πρόκειται για σειρά ερωτημάτων, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρώτησα εάν θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο έλεγχος είναι συνεχής. Και τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων είναι επίσης γνωστά. Επανέρχεστε σε ένα θέμα, το οποίο έχει αντιμετωπιστεί. Είναι γνωστά τα οικονομικά μεγέθη. Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει αναφερθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση γνώριζε ότι έδιναν 80 εκατομμύρια για λουλούδια ή 350 εκατομμύρια για να φτιάξουν τα γραφεία τους, στον κ. Συναδινό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν θα πρέπει να συζητούμε σε αυτό το επίπεδο, δεν μιλούμε πλέον για την πορεία κατάρτισης του Κτηματολογίου, μιλάμε για κάτι άλλο...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πως δε μιλάμε; Θέλετε να τους καλύψετε, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ. Ολα αυτά έχουν συζητηθεί, έχουν αναφερθεί και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αυτά που λέτε εσείς, περί λουλουδιών κ.λπ. Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είπατε προηγουμένως, αναφερόμενος στο παγκόσμιο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, ότι σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να μείνουν εκκρεμότητες, πρέπει να εξουδετερωθούν τα τρομοκρατικά δίκτυα. Η αμερικανική πλευρά έχει μιλήσει, τουλάχιστον, για 60 χώρες όπου δρουν τρομοκρατικά δίκτυα και θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Εχετε ενημέρωση, ως κυβέρνηση, από τις ΗΠΑ, για το πού και πώς σκέπτονται να δράσουν, μετά το Αφγανιστάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δυο κυβερνήσεις, μέσω των αρμόδιων παραγόντων, επικοινωνούν και συζητούν τα σχετικά θέματα. Αλλά, όπως γνωρίζετε, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν συνηθίζεται να προβαίνουν σε δημόσιες ανακοινώσεις για τέτοιου είδους θέματα.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αυριανή πολιτική ενημέρωση θα γίνει στις 12.00.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 10 October 2001 - 13:05:11 UTC