Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Πριν σας ενημερώσω για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ήθελα να σας ανακοινώσω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα συνεργάζεται με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

Επισκέπτεται τη χώρα μας ο Πρόεδρος του Λιβάνου, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αύριο το μεσημέρι, στις 12.15, έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος θα παραθέσει προς τιμήν του γεύμα. Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί θα προβούν σε δηλώσεις.

Την Τετάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το απόγευμα, στις 7, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

Επιφυλάσσομαι να σας ενημερώσω , αύριο, για το πρόγραμμα της Πέμπτης.

Την Παρασκευή, στις 10.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Επίτροπο κ. Μπαρνιέ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα και αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

Θα μου επιτρέψετε, τώρα, να κάνω μια συνοπτική αναφορά στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία είχε αντικείμενο συζήτησης το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο σύμφωνα και με την πρόσφατη συνταγματική ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Για το θέμα αυτό θα μιλήσει με πολλές λεπτομέρειες ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

Εγώ αρκούμαι να κάνω μια σκιαγράφηση της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο:

Είναι γνωστή η πολιτική μας στον τομέα της οικονομίας. Εχουμε δεδομένους τους άξονες που είναι η σταθερότητα, η ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη, η δημιουργία της ισχυρής Ελλάδας του 2004. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες, το πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούμε αυτή την περίοδο.

Γνωρίζετε ότι μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, έχουν διαμορφωθεί συνθήκες κρίσης, οι οποίες επηρεάζουν και τη χώρα μας. Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανησυχία. Είναι επιβεβλημένος, όμως, ο προβληματισμός και η εγρήγορση, η ετοιμότητά μας για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αρνητικές συνέπειες που φαίνεται, μεταξύ των άλλων, ότι οδηγούν σε μια επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η κυβέρνησή μας με την πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις -γιατί μιλούμε για ένα επίτευγμα της πολιτικής μας- που αποτελούν αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα, αλλά και για την Ελλάδα ισχυρά στηρίγματα.

Η ένταξή μας, πρώτα από όλα, στην Ευρωζώνη. Να αναφέρω ένα παράδειγμα: Ένα ισχυρό νόμισμα, η σουηδική κορώνα -η Σουηδία δεν είναι στην ΟΝΕ- υπέστη μια διολίσθηση, τις τελευταίες ημέρες, λόγω κρίσης της τάξης του 7%-8%.

Η δραχμή, γενικότερα η ελληνική οικονομία, ως τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας δείχνει πολύ καλή αντοχή απέναντι στα φαινόμενα κρίσης τα οποία προέκυψαν μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Η πολιτική που θα ακολουθήσουμε την επόμενη περίοδο σε αυτό τον τομέα και σχεδιάζεται υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων πρέπει σε κάποιο βαθμό να ανασχεδιαστεί. Οι βασικοί προσανατολισμοί μας δεν αλλάζουν.

-Πρώτον, πρέπει ευθύς εξ αρχής και με κατηγορηματικό τρόπο να πούμε ότι, η πολιτική μας στον κοινωνικό τομέα παραμένει αυτή που έχουμε εξαγγείλει και έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε. Πράγματι, τα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, κοινωνικής αλληλεγγύης θα εφαρμοστούν ακριβώς όπως τα έχουν εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί.

-Δεύτερον η εφαρμογή του Γ@ ΚΠΣ θα προχωρήσει κανονικά, με τη συμμετοχή και των εθνικών πόρων, όπως ακριβώς έχουμε προβλέψει και προαναγγείλει.

-Τρίτον, η ολυμπιακή προετοιμασία για τους Αγώνες του 2004 θα εξελιχθεί κανονικά. Οι δαπάνες που έχουν προβλεφθεί θα εκτελεστούν, όπως ακριβώς έχουμε προγραμματίσει. Δεν επηρεάζεται καθόλου το πρόγραμμα αυτό από το σχεδιασμό τον οποίο κάνουμε υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

-Τέταρτον, η εισοδηματική πολιτική που ακολουθούμε είναι μια πολιτική που θα έχει ευνοϊκό αντίκρισμα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αφού οι αυξήσεις που δίνονται και στους δύο τομείς είναι πολύ πάνω, ξεπερνούν και το διπλάσιο του ποσοστού του πληθωρισμού που υπολογίζουμε να έχει η χώρα μας τον επόμενο χρόνο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για τη χώρα μας παραμένει υψηλός, παρά το ότι πρέπει να κάνουμε μια νέα εκτίμηση -εκτίμηση προς τα κάτω- του ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ στη χώρα μας. Πάντως, είμαστε αρκετά πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Υπολογίζουμε ότι την επόμενη χρονιά μπορούμε να κινηθούμε σε ποσοστά που θα πλησιάζουν το 4%. Θα κινούνται από το 3,5% έως το 4%. Αυτό, όμως, είναι πρόωρο να το πει κανείς με κατηγορηματικό τρόπο.

Τα θέματα του Προϋπολογισμού θα τα συζητήσουμε και πάλι περί τα τέλη Οκτωβρίου, αφού εν τω μεταξύ θα έχουν προχωρήσει οι εξελίξεις και θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα. Το βέβαιο είναι ότι πράγματι υπάρχει μια επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Οι προβλέψεις που είχαν γίνει για το 2001, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο στην Ε.Ε., όσο και στις ΗΠΑ ήταν προβλέψεις, οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν αισιόδοξες, με την έννοια ότι η ύφεση στις ΗΠΑ, οι υψηλές τιμές των καυσίμων, αλλά κυρίως η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση έχουν δημιουργήσει ένα άλλο περιβάλλον.

Η πρόβλεψη στην Ε.Ε. για ρυθμούς ανάπτυξης 3,3% δεν επιβεβαιώθηκε. Μείναμε περίπου στο 1,5%. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά προς τα κάτω. Η πρόβλεψη για τις ΗΠΑ ήταν για ρυθμό ανάπτυξης σε ποσοστό 3,2% και τελικώς φαίνεται ότι το επίπεδο στο οποίο κινείται αυτό το μέγεθος φτάνει το 0,8%. Σημαντική κι εδώ η διαφορά.

Η ελληνική οικονομία, επαναλαμβάνω, διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω από το 4%, γεγονός που αποτελεί έναν ισχυρό μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας μας. Αν συνδυαστεί αυτό με τη μείωση του δημόσιου χρέους που είναι θεαματική τα τελευταία δύο χρόνια στην πατρίδα μας -για πρώτη φορά έχουμε πλέον ένα δημόσιο χρέος που ως ποσοστό του ΑΕΠ κινείται κάτω από το 100%- μπορούμε να πούμε ότι αυτά αποτελούν σημαντικά όπλα στην προσπάθεια που κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της συγκυρίας, της νέας περιόδου.

Δεν θέλω να σας κουράσω με άλλες εκτιμήσεις. Δεν θα αναφερθώ σε αριθμητικά μεγέθη. Απλώς, αναφέρω ότι ο κρατικός Προϋπολογισμός αποτιμάται πλέον σε Ευρώ και τα συνολικά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) προβλέπεται να φθάσουν τα 42 δισεκατομμύρια 468 εκατομμύρια Ευρώ. Σε όλα αυτά θα αναφερθεί με λεπτομέρειες ο κ. Παπαντωνίου.

Αυτό που έχει σημασία είναι τούτο: Η πολιτική, όπως την έχουμε σχεδιάσει και την ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, παραμένει ίδια στις βασικές αρχές της. Είναι η πολιτική της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι η πολιτική για την ακόμη πιο ισχυρή κοινωνία, την ισχυρή Ελλάδα του 2004.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα εκτελεστούν κανονικά. Επίσης είπατε ότι το Γ@ΚΠΣ με τους εθνικούς πόρους θα προχωρήσει. Επίσης και οι δαπάνες για την Ολυμπιάδα. Τότε, αφού διαπιστώνετε προβληματισμό που θα τα βρείτε όλα αυτά, αφού έχουμε επιβράδυνση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι την επόμενη περίοδο έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης που δημιουργείται μετά την τρομοκρατική επίθεση, κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές. Οι βασικοί άξονες της πολιτικής είναι αυτοί στους οποίους αναφέρθηκα. Οι σημαντικές αλλαγές θα γίνουν στην περικοπή δαπανών που αφορούν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι αλλαγές στον τομέα αυτό -και αναφέρομαι πλέον σε ποσοστά- αφορούν μειώσεις οι οποίες το 2002 στον τομέα των καταναλωτικών δαπανών θα φθάσουν το 2,6%. Μιλούμε δηλαδή για -2,6%, ενώ το 2001, αυτό το χρόνο, είχαμε αυξήσεις σε ποσοστό 7,7%. Εδώ, έχουμε πραγματικά μια θεαματική αλλαγή.

Επίσης, έχουμε μείωση των λειτουργικών δαπανών σε ποσοστό 4,8%, πράγμα το οποίο δείχνει ότι η εξοικονόμηση πόρων έχει εντοπιστεί από την κυβέρνησή μας σε ποιους τομείς θα γίνει.

Οσον αφορά την εισοδηματική πολιτική, στην οποία αναφέρθηκα, κι εκεί έχουμε αύξηση των κονδυλίων. Οι μισθοί θα αυξηθούν σε ποσοστό 6% και οι συντάξεις σε ποσοστό 6,8%, όταν ο πληθωρισμός υπολογίζεται τον επόμενο χρόνο να τρέξει με ποσοστό 3%.

Αρα, λοιπόν, υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμό της πολιτικής, του περιεχομένου του Προϋπολογισμού, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Ο ανασχεδιασμός αυτός αφορά περικοπή δαπανών σε τομείς, όπως είναι οι καταναλωτικές δαπάνες ή τα λειτουργικά έξοδα της Διοίκησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"..

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι επιθυμούμε -γι αυτό εργαζόμαστε άλλωστε- να διαμορφώνουμε τις εξελίξεις, να δημιουργούμε την πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι το έργο μας, όταν ολοκληρωθεί με βάση την εντολή του ελληνικού λαού το 2004, θα δημιουργήσει μια Ελλάδα πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2000. Η Ελλάδα του 2004 θα είναι το ισχυρό όπλο μας για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού. Στο πλαίσιο αυτής τη θητείας θα διενεργηθούν πολλές ακόμη δημοσκοπήσεις. Αξιολογούμε, μελετούμε τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων. Όμως, σε τελευταία ανάλυση, μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε και πάλι την ψήφο του ελληνικού λαού στην κάλπη. Και μέχρι τώρα δεν έχουμε κανένα λόγο να παραπονούμαστε για τις επιλογές του ελληνικού λαού.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι έχουμε μια διαφοροποίηση σε σχέση με τις προ τετραμήνου δημοσκοπήσεις, όπου τότε ήταν περισσότερο αρνητικές, τώρα είναι λιγότερο, θέλετε να σχολιάσετε το σημείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δείχνει ότι είμαστε σε μια πορεία για να επιτύχουμε τον τελικό στόχο μας, την κατάλληλη χρονική στιγμή. Όταν η προσπάθειά μας θα έχει αποδώσει, θα έχει ολοκληρωθεί το έργο μας με την εφαρμογή του προγράμματός μας, τότε θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός και θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας. Και πιστεύουμε ότι θα την αξιολογήσει θετικά.

ΜΙΧΑΗΛ: Διαβάσαμε σε κυριακάτικες εφημερίδες και πάλι δημοσιεύματα για την υπόθεση της βίλας της κ. Παπαζώη. Ο κ. Καραμανλής επανήλθε στο θέμα, ζητώντας την αντικατάστασή της. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει γι αυτό το θέμα και παραμένουμε στη θέση που έχουμε διατυπώσει.

ΜΙΧΑΣ: Εχουμε πληροφορίες ότι οι ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν δεχθεί απειλές, ακόμη και τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον τους. Στις 16 του μήνα, πέντε μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, 40 μοτοσικλετιστές οπλισμένοι με λοστούς, μαχαίρια και αλυσίδες πήγαν στο κατάστημα της Citi Bank το βράδυ της Κυριακής, καθήλωσαν τους φρουρούς και άρχισαν να γράφουν αντιαμερικανικά συνθήματα. Θα ήθελα να μου επιβεβαιώσετε ότι πράγματι έγινε αυτό και δεύτερον αν σας ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιες ομάδες που δρουν ανενόχλητες και τρομοκρατούν ξένα οικονομικά συμφέροντα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατό να γνωρίζω το αστυνομικό δελτίο της κάθε ημέρας. Αν αυτά τα επεισόδια που περιγράφετε έχουν συμβεί πραγματικά, όπως τα λέτε, θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα. Εκεί θα πρέπει να απευθυνθείτε κι εσείς για περισσότερες πληροφορίες. Πιστεύω, όμως, ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα γενικευμένο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασφάλεια για τους πολίτες. Η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής για τους πολίτες της και για τους ξένους επιχειρηματίες ή μη που ζουν και δραστηριοποιούνται εδώ. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σε σημαντικό βαθμό, αφού ενσωματώνει το κοινοτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, να βελτιώσει τις επιδόσεις της και γι αυτό ακριβώς είναι χώρα στην οποία όλοι πρέπει να νοιώθουμε ασφαλείς. Η θέση της κυβέρνησής μας απέναντι στην τρομοκρατία είναι κατηγορηματική και σαφής. Είμαστε αμετάθετα τοποθετημένοι, πολέμιοι αυτής της παγκόσμιας μάστιγας. Συνενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις υπηρεσίες άλλων χωρών, προκειμένου να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση και εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Αν υπάρχουν μεμονωμένα επεισόδια αυτά είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό ορατά στην ελληνική κοινωνία ή εν πάση περιπτώσει συμβαίνουν πολύ λιγότερο στην Ελλάδα, από ότι σε άλλες προηγμένες χώρες που κι εκείνες πρέπει να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα. Πιστεύω ότι το πρόβλημα της τρομοκρατίας πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Δεν είναι εθνικό ζήτημα. Είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Εμείς είμαστε ταγμένοι σε αυτή την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχετε σχολιάσει βέβαια την παρουσία και τις δηλώσεις της συνέντευξης του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα να κάνω μια γενικότερη ερώτηση. Εντέλει, επί της ουσίας, σε τι διαφέρει η διακυβέρνηση της χώρας από το μοντέλο το οποίο διακήρυξε ο κ. Καραμανλής το περασμένο 48ωρο; Οικονομικό φιλελευθερισμό ασκείτε κι εσείς και το ίδιο επαγγέλλεται και η Ν.Δ. Επειδή αναρωτιέται ο κόσμος, εντέλει ποιές είναι αυτές οι διαφορές;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να σας αναπτύξω το πρόγραμμα του κόμματός μας; Ευχαρίστως, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για το πρόγραμμα της κυβέρνησης και να πω τις απόψεις μας σε όλους τους τομείς. Κάνατε μια πολύ γενική ερώτηση, όπως αντιλαμβάνεστε.

Πρώτα από όλα, είναι γνωστό ότι έχουμε πετύχει στον τομέα της οικονομίας -μιας και μιλάτε για νεοφιλελεύθερη πολιτική- να εντάξουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, την ίδια περίοδο που ακολουθήσαμε μία πολιτική υποστήριξης των κοινωνικά ασθενέστερων τάξεων. Η Ελλάδα είναι η χώρα, στο πλαίσιο της Ε.Ε., που αύξησε τις κοινωνικές δαπάνες σε υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, τα τελευταία χρόνια, από το 1996 μέχρι σήμερα. Πετύχαμε, λοιπόν, αυτό το διπλό στόχο: Να εντάξουμε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, πράγμα που προϋπέθετε να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, να μειωθούν τα ελλείμματα, να μειωθεί το επίπεδο στο οποίο κινούνται τα επιτόκια, να μειωθεί το δημόσιο χρέος και ταυτόχρονα, αυξήσαμε τις κοινωνικές δαπάνες, ώστε η Ελλάδα, μετά την Ιταλία, να είναι η δεύτερη από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σε ποσοστό επί του ΑΕΠ χρημάτων που δίνονται για κοινωνικές δαπάνες. Ολα αυτά, επιπροσθέτως, πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι έγιναν, ενώ ήταν σε εξέλιξη ένα γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Δαπανούμε τρισεκατομμύρια δραχμές για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας, την ώρα που κάναμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια, για να ενταχθεί η χώρα μας στην ΟΝΕ. Πετύχαμε σε όλους τους τομείς και μπορώ να αναφερθώ σε όλους τους τομείς.

ΚΑΠΠΟΣ: Το ζήτημα δεν ήταν να μας αναπτύξετε το πρόγραμμα ή το τι έχει κάνει η κυβέρνηση, αλλά της διαφοράς μοντέλου...

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή αναφερθήκατε σε αυτό τον τομέα της οικονομίας και μιλήσατε για πολιτική νεοφιλελευθερισμού, θα κλείσω λέγοντας τούτο: Η Ν.Δ. απέτυχε να εφαρμόσει δύο προγράμματα σύγκλησης. Μέσα σε τρία χρόνια που κυβέρνησε, η ελληνική οικονομία απέκλινε από τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Εμείς, έχοντας ένα ρυθμό ανάπτυξης που είναι πολύ υψηλότερος, σχεδόν στο διπλάσιο, από το μέσο όρο των ΑΕΠ της Ευρωζώνης, οδηγούμε τη χώρα σε πραγματική σύγκληση. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Και ταυτόχρονα, έχοντας πλέον μια νέα δυνατότητα από τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ασκούμε και κοινωνική πολιτική, ώστε να μπορούμε σήμερα -το είπα, μόλις πριν- να δίνουμε αυξήσεις στους εργαζόμενους, αλλά και στους συνταξιούχους, σε ποσοστό υπερδιπλάσιο αυτού που θα κινηθεί ο πληθωρισμός τον επόμενο χρόνο, για να περιφρουρήσουμε έτσι την κοινωνική συνοχή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα γνωρίζετε ότι σήμερα είναι η 41η επέτειος ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από χθες, δεν έχασαν ευκαιρία οι Τούρκοι -έχετε κάνει ήδη και μια δήλωση- και ο Ετζεβίτ και ο Τζεμ καθύβρισαν την Κύπρο με τρόπο προκλητικό, μίλησαν για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το Κυπριακό κατά τρόπο απαράδεκτο έξω από τα Ηνωμένα Εθνη, μίλησαν για ξέπλυμα χρήματος, ενέπλεξαν και τον Μπιν Λάντεν και στο τέλος είπαν ότι η Κύπρος αποτελεί κίνδυνο, όχι μόνο για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, αλλά για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Θα ήθελα να εκφράσω μία πικρία. Χθες, στη Θεσσαλονίκη, στον κ. Καραμανλής έγιναν ερωτήσεις από σωρεία συναδέλφων, αλλά ουδείς τόλμησε να του κάνει μία ερώτηση για το Κυπριακό. Μου κάνει εντύπωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, έχω πράγματι κάνει σχετική δήλωση. Μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω ότι η Κύπρος εκπληρώνει όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην Ε.Ε. και θα ενταχθεί. Γιατί, αυτό είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού -των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων- είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. Σε τελευταία ανάλυση, είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας. Γιατί, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. θα βοηθήσει σημαντικά και την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Επίσης, αυτό το οποίο πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι τούτο: Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όλα τα στοιχεία που διαθέτει, όποιος τα διαθέτει και μπορεί να τα τεκμηριώσει, πρέπει να αξιολογηθούν. Δεν μπορεί να παρακάμπτονται, δεν μπορεί να αγνοούνται. Αυτό, όμως, απέχει πολύ από το να διατυπώνονται αυτού του είδους οι αστήρικτες και ανεύθυνες κατηγορίες, για λόγους σκοπιμότητας που όλοι τους καταλαβαίνουμε. Οπως είπα και χθες, αν υπάρχει ένας τρομοκράτης στην Κύπρο, αυτός είναι ο Αττίλας και οι κατοχικές δυνάμεις. Η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να τους δώσει μια αποτελεσματική και οριστική απάντηση. Αν υπάρχει κάτι που συνιστά κίνδυνο για την Τουρκία, στη φάση που βρισκόμαστε, δεν είναι ούτε η Κύπρος, ούτε η Ελλάδα, ούτε οποιοσδήποτε άλλος. Είναι αυτή η ίδια η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία. Είναι μια πολιτική που μακροπρόθεσμα στρέφεται εναντίον της Ευρώπης και της Τουρκίας. Και αν η Τουρκία καθυστερεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να πετύχει τους στόχους της να προσεγγίσει την Ε.Ε., να ενταχθεί με αρμονικό τρόπο στην ευρωπαϊκή οικογένεια και γενικότερα στη Διεθνή Κοινότητα, ας αιτιάται εαυτήν. Κανέναν άλλο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με αφορμή μία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα και στην οποία εμφανίζονται υψηλά ποσοστά από τους Ελληνες πολίτες που τάσσονται κατά μιας απάντησης στο τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ, όπως επίσης και κατά την ενδεχόμενης συμμετοχής της χώρας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πόσο αυτά τα ποσοστά δεσμεύουν -λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη σας αυτές τις δημοσκοπήσεις- την κυβέρνηση σε ενδεχόμενες επιλογές της.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, η πολιτική μας στον τομέα αυτό κινείται στο πνεύμα και το γράμμα της απόφασης του Εκτάκτου Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Γνωρίζετε ότι η πολιτική μας σε αυτό τον τομέα κινείται στο πνεύμα των αποφάσεων και τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο ΟΗΕ. Είναι μία πολιτική η οποία, μεταξύ των άλλων, πρέπει να προωθήσει την επίτευξη των στόχων, χωρίς να προκληθούν θύματα μεταξύ των αμάχων. Επίσης, είναι μία πολιτική η οποία πρέπει να ακολουθηθεί με σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και πάντως, δεν μπορεί να είναι μία πολιτική που θα διχάζει έθνη, πολιτισμούς, διαφορετικές θρησκείες ή τάξεις ανθρώπων. Γιατί, η τρομοκρατία δεν είναι έκφραση μιας θρησκευτικής πεποίθησης, δεν είναι έκφραση ενός έθνους, δεν είναι έκφραση ενός πολιτισμού, δεν είναι έκφραση και στοιχείο μιας κοινωνικής και οικονομικής τάξης. Είναι βία, είναι έγκλημα. Στην πολιτική απέναντι στο έγκλημα και την τρομοκρατία είμαστε όλοι αλληλέγγυοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδοθούμε σε μία πολεμική επιχείρηση για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία. Πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει για να αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατία, για να πληρώσουν αυτοί που είναι οι τρομοκράτες, οι εγκληματίες, οι υπαίτιοι για αυτού του είδους τις τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί η Διεθνής Κοινότητα και σε αυτή την πολιτική εντασσόμαστε κι εμείς.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, είδαμε ένα δημοσίευμα στην "Κυριακάτικη Απογευματινή" ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες προσανατολίζονται στο γεγονός να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ευρωπαϊκές ταυτότητες, μετά από αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα. Και μάλιστα, αυτό το θέμα θα το θέσουν, είτε τώρα τον Οκτώβρη, είτε το Δεκέμβρη. Ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί πουθενά και από κανέναν τέτοιο θέμα. Οταν έρθει και αν έρθει ποτέ τέτοιο θέμα προς συζήτηση, θα πάρουμε θέση. Και βεβαίως, στο πνεύμα της Ε.Ε. γνωρίζετε ποιες είναι οι πολιτικές προσεγγίσεις, όσον αφορά την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων. Γι` αυτό, ακριβώς, θα πρέπει περίπου να υποθέσετε, να εκτιμήσετε ποια θα είναι η θέση της Ε.Ε. σε τέτοια θέματα, όπως αυτό της έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτών της Ευρώπης.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Φυλάσσονται στόχοι αμερικανικών συμφερόντων; Γιατί, εάν όντως συνέβη αυτό το συμβάν την Κυριακή το βράδυ, όπου 40 μηχανόβιοι καθήλωσαν "σεκιουριτάδες", νομίζω ότι δεν είναι θέμα αστυνομικού δελτίου. Θα το ερευνήσετε το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά στοιχεία. Τα γνωρίζει ο κ. Μίχας. Δέχομαι ότι είναι έτσι, όπως τα θέτει στην ερώτησή του. Δεν έχω υπόψη μου οτιδήποτε σχετικό. Αλλά, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι αστυνομικές αρχές της χώρας μας, αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ασφαλώς θα γνωρίζουν τα επιμέρους στοιχεία αυτού του επεισοδίου. Θα επανέλθουμε, λοιπόν, στο θέμα αυτό.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Γνωρίζετε εάν την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθη ένας Αφγανός, ο οποίος προσπάθησε να περάσει με πλαστό διαβατήριο από το αεροδρόμιο των Σπάτων και αν είχε πάνω του κάποια αξιοποιήσιμα στοιχεία; Γιατί, οι πληροφορίες λένε ότι είχε κάποια αξιοποιήσιμα στοιχεία για τις διωκτικές αρχές.

ΡΕΠΠΑΣ: Από την πρώτη ημέρα έχουμε πει ότι έχει ενταθεί ο έλεγχος, όσον αφορά διάφορα άτομα ή διάφορους στόχους. Η έρευνα που κάνουμε, με βάση τα στοιχεία ή τις πληροφορίες που περιέχονται στη διάθεσή μας, είναι συνεχής. Από εκεί και πέρα, δεν έχει προκύψει οτιδήποτε που να οδηγεί σε ένα τελικό συμπέρασμα. Αν είχαμε κάτι προς ανακοίνωση, ασφαλώς οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είχαν προβεί σε δημόσια ανακοίνωση για το σχετικό ζήτημα. Μέχρι τότε, λοιπόν, καλό είναι να αναγνωρίσουμε ότι οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να περιφρουρηθούν, καθώς κάνουν το έργο τους, γιατί είναι νευραλγικός ο τομέας στον οποίο ασκούν το λειτούργημά τους. Αν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, βεβαίως, αυτό θα γίνει την κατάλληλη στιγμή.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Λίγες ημέρες πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν θεωρεί δεδομένο ότι ίσως θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πάει στις επόμενες εκλογές με αρχηγό τον κ. Σημίτη. Λέει ότι "θα εξαρτηθεί από την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα της πορείας μας". Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην πορεία ενός κόμματος προς το Συνέδριό του, λογικό είναι να εκφράζονται όλες οι απόψεις που συμπυκνώνουν τον προβληματισμό των στελεχών και των μελών του συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος. Πιστεύω ότι παρανοήθηκε σε μεγάλο βαθμό η τοποθέτηση του κ. Τσοχατζόπουλου, δοθέντος ότι είναι στέλεχος της κυβέρνησης και συμβάλλει, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Αυτό που έχει σημασία και αφορά όλους μας είναι τούτο: Θα πρέπει το μήνυμα που στέλνουμε προς την κομματική βάση, αλλά και γενικότερα προς τους Ελληνες πολίτες, να είναι ένα μήνυμα ότι το μέτωπό μας είναι αρραγές, ότι ο αντίπαλός μας είναι εκτός και όχι εντός του ΠΑΣΟΚ. Και σε τελευταία ανάλυση, έκαστος εφ ώ ετάχθη συμβάλλει, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού. Και την κρίσιμη στιγμή, την ώρα των εκλογών θα κριθούμε θετικά από τους εκλογείς. Αυτό, λοιπόν, είναι που συνιστά το πεδίο της συνάντησης και της συνένωσης των δυνάμεων όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αυτό έχει σημασία και αυτό θέλω να κρατήσετε κι εσείς.

ΚΑΠΠΟΣ: Σας έχει τεθεί παλαιότερα από συναδέλφους, αλλά τώρα πλέον υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης και μπορώ να θέσω την ερώτηση διαφορετικά. Πώς γίνεται στις συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού να μην υπάρχει συνήθως χρόνος για πάρα πολλούς δημοσιογράφους και ο χρόνος να αφορά κυρίως τους δημοσιογράφους των μεγάλων ΜΜΕ και στις συνεντεύξεις του κ. Καραμανλή να αποδεικνύεται ότι όντως υπάρχει χρόνος για όλους, ακόμα και για τους συναδέλφους των επαρχιακών ΜΜΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη διήρκησε μιάμιση ώρα. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός, προκειμένου να τεθούν όλα τα θέματα και να διαφωτιστεί ο ελληνικός λαός, που παρακολουθεί μια τέτοια συνέντευξη, για τις θέσεις της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, πρέπει να σας πω ότι ο αριθμός των ερωτήσεων ποικίλει από συνέντευξη σε συνέντευξη. Εγώ που κρατώ αρχείο, βλέπω ότι οι ερωτήσεις φέτος ξεπέρασαν τις 30, ενώ στη περσινή συνέντευξη έφθασαν τις 20. Οταν οι ερωτήσεις που διατυπώνονται, είναι σύντομες και σαφείς, τότε και οι απαντήσεις μπορεί να είναι πιο σύντομες και να δοθεί έτσι η δυνατότητα σε περισσότερους συναδέλφους να ρωτήσουν. Αυτό δεν είναι θέμα που πρέπει να σας οδηγεί στην εξαγωγή ενός πολιτικού συμπεράσματος. Πάει πολύ να θέλετε να δημιουργήσετε εντύπωση ότι επιχειρούμε να αποκλείσουμε κάποιους από το δικαίωμα να διατυπώσουν ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό. Οταν 30 συνάδελφοί σας διατυπώνουν ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό, πιστεύω ότι σχεδόν έχουν καλύψει το σύνολο των θεμάτων, εκτός αν θεωρείτε ότι είναι ανεπαρκείς οι συνάδελφοί σας και πρέπει να ρωτήσετε και εσείς, εκ μέρους του Μέσου που εργάζεστε, προκειμένου έτσι να αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο η συνέντευξη του Πρωθυπουργού.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αυριανή πολιτική ενημέρωση (2/10) θα γίνει στις 12.30.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 1 October 2001 - 15:05:11 UTC