Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-09-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο συζήτησης την πολιτική Εθνικής Αμυνας και την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση. Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διεθνή συγκυρία και έκανε εκτεταμένη ανάλυση. Ειδικότερα: Αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των κυρίων Μ. Σταθόπουλου και Μ. Χρυσοχοϊδη. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συναρμόδιους υπουργούς είναι πολλά. Τα πιο σημαντικά, στα οποία αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, είναι επιγραμματικά τα εξής:

Το πρώτο αφορά τον κοινό προσδιορισμό της έννοιας της τρομοκρατίας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και την εναρμόνιση των ορίων της ποινής φυλάκισης, ανάλογα με την παράβαση για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Το δεύτερο αφορά την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ενιαίου για όλες τις χώρες. Η δημιουργία αυτού του εντάλματος συνδέεται, επίσης, με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σε κάθε χώρα και η οποία θα καταλήγει στο σημείο, ώστε να εκδίδεται -σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των ενενήντα ημερών- εκείνος για τον οποίο έχει εκδοθεί το συγκεκριμένο ένταλμα σύλληψης.

Αύριο, όπως γνωρίζετε, συνέρχεται εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ημερήσια διάταξη, σε γενικές γραμμές, έχει ως ακολούθως:

Θα εξεταστεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Θα εξεταστούν οι επιπτώσεις από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση και την κρίση που προκαλείται στην οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Θα εξεταστούν τα μέτρα, τα οποία θα αποφασίσουν κατά τη σημερινή Σύνοδό τους οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε.

Θα εξεταστεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπό το φως των τελευταίων γεγονότων και θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Ε.Ε.

Η εισήγηση της βελγικής Προεδρίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, θα λαμβάνει υπόψη τις πληροφορίες και τα στοιχεία, τα οποία γνωρίζει ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών κ. Μισέλ που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ. Τις ΗΠΑ επισκέφθηκαν, επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλερ, οι οποίοι θα συνεισφέρουν με τη δική τους πληροφόρηση, έτσι όπως την αποκόμισαν από τις συζητήσεις που είχαν στις ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε σημεία, που θα θίξει με την εισήγησή του, στη Σύνοδο Κορυφής. Πρώτα απ όλα, θα αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει εντονότερος συντονισμός και στενότερη συνεργασία, μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά και μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η συνεργασία θα πρέπει να οδηγεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο διχασμός του πλανήτη σε σχήματα του τύπου «Βορράς-Νότος», «πλούσιοι-φτωχοί» ή πόλους «διαφορετικών πολιτισμών». Τέτοιου είδους διαιρέσεις, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά δημιουργούν καινούργια προβλήματα. Το μέτωπο είναι ένα: Μέτωπο κατά της τρομοκρατίας και όλων εκείνων που μετέρχονται τη βία, την τρομοκρατία για να επιδιώξουν οποιονδήποτε σκοπό.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, να έχουν τη συμπαράσταση και τη συνεργασία όσο γίνεται περισσότερων κρατών -και όχι μόνο ενός συγκεκριμένου κύκλου κρατών- όπως αυτά που συμμετέχουν στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συνεργασία για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της μάστιγας της τρομοκρατίας.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο αυτής της κοινής προσπάθειας, θεωρεί αναγκαία την παρέμβαση του ΟΗΕ. Γνωρίζετε ότι έχει αναβληθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λόγω της τελευταίας τρομοκρατικής επίθεσης. Αυτό είναι μια εξέλιξη που μπορεί να πει κανείς ότι στερεί από τον ΟΗΕ τη δυνατότητα να ασκήσει εντονότερα τον παρεμβατικό ρόλο του. Πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ έχει σημαντική αποστολή. Επιθυμούμε να έχουν θέση και ρόλο όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, κατά τη διατύπωση της τελικής θέσης του ΟΗΕ, που αποτελεί και τη βάση, δημιουργεί το πλαίσιο, εντός του οποίου θα κινηθούμε, για να αντιμετωπίσουμε και να επιτύχουμε το στόχο που έχουμε θέσει.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός, στο πλαίσιο οποιασδήποτε δραστηριότητας αναληφθεί, ώστε να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει μια παγίδα που θα πρέπει να αποφύγουμε: Να γίνουν, δηλαδή, ενέργειες υπό την πίεση των εντυπώσεων ή της κοινής γνώμης, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δραστηριότητες που δεν θα έχουν συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, όπως είπε, μπορεί τέτοιου είδους ενέργειες να οδηγήσουν σε -εντός ή εκτός εισαγωγικών- αντίποινα, τρομοκρατικά και έτσι να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος βίας και αβεβαιότητας. Η αβεβαιότητα αυτή είναι πολύ κακός σύμβουλος και επηρεάζει πολλούς τομείς της διεθνούς ζωής. Πιστεύει ο Πρωθυπουργός -και είναι κοινή αντίληψη- ότι στα θέματα οικονομίας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η κατάσταση, ασφαλώς, είναι ελέγξιμη και αυτό θέλω να το επισημάνω. Αλλά, η στάση των καταναλωτών, των επιχειρήσεων, οι αντιδράσεις στο χώρο της οικονομίας από τους φορείς που εμπλέκονται στην αγορά, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό και από τη χρονική διάρκεια που θα έχει αυτή η κρίση. Γι` αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει, οι όποιες δραστηριότητες αναληφθούν να οδηγούν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ώστε να μην παρατείνεται αυτή η αβεβαιότητα.

Τα μέτρα που λαμβάνονται -τόνισε ο Πρωθυπουργός- πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να δικαιολογούνται από τις θέσεις που, κατά καιρούς, ο ΟΗΕ και οι άλλοι διεθνείς Οργανισμοί έχουν διατυπώσει. Θα πρέπει να έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο και απτό αποτέλεσμα. Δεν θα πρέπει θύματα μιας οποιασδήποτε πρωτοβουλίας να είναι άμαχος πληθυσμός, αθώοι πολίτες, γιατί τα αποτελέσματα, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι τελείως αντίθετα από αυτά που κατά το σχεδιασμό μας επιδιώκουμε. Δεν πρέπει να προσφέρουμε, έστω και εμμέσως, βάση πολιτικής δικαιολόγησης, στην πλευρά κάποιων, για τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά.

Ο Πρωθυπουργός έθιξε, επίσης, το πολύ σημαντικό ζήτημα της περιφρούρησης των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων. Είπε χαρακτηριστικά, ότι όλοι όσοι πιστεύουμε στις δημοκρατικές και ανοικτές κοινωνίες και θέλουμε να επικρατήσουν παντού στον κόσμο αυτού του τύπου οι κοινωνίες, δεν πρέπει με τη στάση μας να δείχνουμε ότι αδιαφορούμε για τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε και υπερασπιζόμαστε. Το Σύνταγμα της χώρας μας -όπως και αυτά των άλλων προηγμένων χωρών- καθορίζει το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούμε, σεβόμενοι τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα. Καθορίζει τον τρόπο προστασίας και περιφρούρησης αυτών των δικαιωμάτων. Η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το κύριο όπλο μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Θα πρέπει οι πολιτικές που ακολουθούμε να επιτυγχάνουν, μεταξύ των άλλων, την περιφρούρηση αυτών των αξιών, αυτών των δικαιωμάτων. Γιατί, εάν εφαρμόσουμε πολιτικές που δεν σέβονται αυτό το συνταγματικό πλαίσιο, το κοινώς αναγνωρισμένο, τότε η όποια δραστηριότητα και ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκωση και σε απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όσο και αν σε επίπεδο ρητορείας ή θεωρίας μιλάμε για την υπεράσπιση και την προάσπισή τους. Είναι, λοιπόν, ένα σημαντικό στοιχείο αυτό το οποίο ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως. Ολα αυτά -η υπεράσπιση του πλαισίου των αξιών και των δικαιωμάτων- αποτελούν ένα κεκτημένο για την Ευρώπη, το οποίο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αναιρεθεί, μέσα από ενέργειες ή δράσεις, οι οποίες οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Αυτή είναι μια πολύ γενική τοποθέτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας πως συζητήσαμε το θέμα αυτό στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα, έκανε ο ίδιος την εισήγηση. Δεν ακολούθησε διάλογος. Απλώς, πληροφοριακά προσέθεσαν κάποια στοιχεία που αφορούν θέματα των τομέων τους, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τους συμμάχους μας, στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις. Οταν έχουμε περισσότερα στοιχεία και πιο καθαρή εικόνα θα αποφασιστεί συνεδρίαση κάποιου κυβερνητικού οργάνου, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε οριστική θέση σε πρακτικό, πλέον, επίπεδο.

Οσον αφορά το αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης, που ήταν η πολιτική Εθνικής Αμυνας, έτσι όπως την είχαμε σχεδιάσει και σε παλαιότερες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε τη βασική εισήγηση, η οποία έγινε δεκτή. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στις 24 Μαϊου 2001, είχε εισηγηθεί τις αλλαγές στη δομή του στρατού, προκειμένου να ενισχύσουμε περισσότερο το διακλαδικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, για να αντιμετωπίσουν τις νέες ανάγκες, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται στις νέες συνθήκες. Ανάλογες προσαρμογές κάνουν και οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Κινούμαστε, λοιπόν, στην ίδια κατεύθυνση. Η πολιτική Εθνικής Αμυνας έχει τη βάση της στην απόφαση που πήρε το ΚΥΣΕΑ, από τον Αύγουστο του 1997. Υπήρξε πολύμηνη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διατυπωθεί αυτό το πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων της πολιτικής Εθνικής Αμυνας. Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε αναφέρει κατ` επανάληψη και είναι γνωστά: Είναι το απαραβίαστο των συνόρων, η εθνική αμυντική επάρκεια, η διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, οι πρωτοβουλίες για την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, η αντιμετώπιση και η επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο, η υπεράσπιση της προοπτικής του κυπριακού Ελληνισμού, η αντιμετώπιση των όποιων επιβουλών από την πλευρά της Τουρκίας.

Και βεβαίως, ένα νέο στοιχείο το οποίο προκύπτει και παίρνει μία ιδιαίτερη θέση, ιδίως μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, είναι αυτό που αφορά τις ασύμμετρες απειλές. Υπάρχει μία προσαρμογή της πολιτικής μας που λαμβάνει υπόψη της αυτά τα νέα δεδομένα. Θα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας την επόμενη περίοδο. Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, απαιτεί να δούμε τις νέες προσεγγίσεις, όσον αφορά τη συσχέτιση της πολιτικής Εθνικής Αμυνας και της εξωτερικής πολιτικής με την πολιτική που ακολουθούν άλλα υπουργεία, άλλες υπηρεσίες για την εσωτερική ασφάλεια και την εσωτερική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, πήραν το λόγο και διατύπωσαν διάφορες απόψεις συνάδελφοι υπουργοί και στη συνέχεια έγινε μία εξειδίκευση της πολιτικής Εθνικής Αμυνας, όσον αφορά την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση από τον αρμόδιο υπουργό. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, αλλά σε γενικές γραμμές επαναλαμβάνω ότι αυτό αφορά τη νέα δομή του στρατού, προκειμένου να ενισχυθεί η διακλαδική συνεργασία των υπηρεσιών των τριών όπλων.

Επίσης, υπήρξε μία ενημέρωση για την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουμε αποφασίσει σε παλαιότερες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ. Η ενημέρωση αυτή αφορά τρεις τομείς του εξοπλιστικού προγράμματος.

-Ο πρώτος τομέας αφορά τα νέα άρματα μάχης προηγμένης τεχνολογίας. Στον κατάλογο παραμένουν προς τελική αξιολόγηση τέσσερις τύποι αρμάτων μάχης. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να συνεχιστεί η προσπάθεια από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ώστε η αξιολόγηση αυτή να γίνει μετά από έναν ακόμη κύκλο διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές.

-Ο δεύτερος αφορά τα αεροπλάνα μέσης μεταφορικής ικανότητας. Είναι δύο οι τύποι που έχουν παραμείνει σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων. Και για το θέμα αυτό, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα συνεχίσει τις συζητήσεις, πριν προχωρήσουμε στην τελική κατακύρωση υπέρ ενός προμηθευτή.

-Ο τρίτος τομέας αφορά διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα και για τα τρία όπλα. Κυρίως, το τμήμα αυτό αφορά την αξιοποίηση των δικαιωμάτων που έχουμε, μετά τις παραγγελίες που κάναμε.

Οσον αφορά το Στρατό, μιλούμε για 24 επιθετικά, όπως ονομάζονται, ελικόπτερα, τα γνωστά τύπου "Απάτσι". Επίσης, μιλούμε για 32 μεταφορικά και τέσσερα υγειονομικά ελικόπτερα.

Οσον αφορά το Ναυτικό, μιλούμε για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων, πυραυλακάτων, τορπιλακάτων και φρεγατών που έχουν αποφασιστεί σε παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Η απόφαση που έχουμε πάρει είναι ο εκσυγχρονισμός του συνόλου των πλοίων να γίνει σε ελληνικά ναυπηγεία, δηλαδή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Εγινε, δηλαδή, μία αναφορά για το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πλοίων σε κάθε κατηγορία. Μιλούμε για δύο πυραυλακάτους που εκσυγχρονίζονται στα ναυπηγεία Ελευσίνας, για τρία νέα υποβρύχια και ένα ακόμη που είχαμε ως δικαίωμα να παραγγείλουμε. Το έργο αυτό θα το φέρει σε πέρας το ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Μιλούμε για έξι φρεγάτες τύπου "S", για εννέα πυραυλακάτους και για τέσσερα υποβρύχια τύπου "Ποσειδών". Οπως σας είπα, το έργο αυτό έχει ανατεθεί σε αυτά τα δύο ελληνικά ναυπηγεία.

Οσον αφορά την Αεροπορία, γνωρίζετε ότι είχαμε αποφασίσει το 1999 την προμήθεια 50 αεροσκαφών τύπου F-16, με δικαίωμα αγοράς 10 ακόμη αεροσκαφών. Η συζήτηση σήμερα αφορούσε την ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται αυτό το πρόγραμμα και βεβαίως, τον ηλεκτρονικό εμπλουτισμό και αναβάθμιση του μεταφορικού αεροσκάφους C-130. Εχουμε αποφασίσει γι` αυτό και είναι σε εξέλιξη το σχετικό πρόγραμμα.

Αυτή ήταν η ενημέρωση γι` αυτά τα τμήματα του εξοπλιστικού προγράμματος από τον αρμόδιο υπουργό. Δεν διατυπώθηκαν σχόλια από τους συναδέλφους για τα θέματα αυτά. Η ενημέρωση ήταν πλήρης και έγινε σε ένα κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης.

Αυτά ήταν τα θέματα και δεν συζητήθηκε τίποτε άλλο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε οποιαδήποτε συζήτηση αλλαγής δόγματος υπό το φως των νέων εξελίξεων; Και δεύτερον, αν όλο αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο είναι και παλαιότερο, χωράει στους προϋπολογισμούς και αν παραμένει ακόμη εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντώ στη δεύτερη ερώτησή σας. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την εξέλιξη του οποίου ενημερώθηκε σήμερα το ΚΥΣΕΑ, έχει την οικονομική κάλυψη από τον Προϋπολογισμό, με βάση τις αποφάσεις που έχουμε λάβει στο παρελθόν. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Οσον αφορά το πρώτο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, δεν μιλούμε για αλλαγή αμυντικού δόγματος ή γενικώς για αλλαγή δόγματος, μιλούμε για προσαρμογή στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Σας είπα, πριν, ότι πέρα από τις συμβατικές μορφές, έχουμε πλέον τις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές. Αυτό λαμβάνουμε υπόψη μας. Ομως αυτό δεν πρέπει να σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δημιουργείται ένα νέο αμυντικό δόγμα και ότι αλλάζουν οι άξονες, οι βάσεις πάνω στις οποίες έχουμε χαράξει την πολιτική για την εθνική άμυνα της χώρας μας. Οι βάσεις αυτές έχουν τεθεί -επαναλαμβάνω- από το 1997. Ολα τα άλλα, αποτελούν προσαρμογές και βελτιώσεις αναλόγως των συνθηκών που προκύπτουν κάθε φορά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, στην εισήγησή του, κάνει αναφορά για τον ΟΗΕ και τις θέσεις που, κατά καιρούς, έχει πάρει. Μήπως, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται η οποιαδήποτε νομιμοποιητική βάση για την οποιαδήποτε ενέργεια από εδώ και πέρα, να περάσει και μέσα από τον ΟΗΕ, εκτός από -αυτό που είπατε κι εσείς χθες- τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο ΟΗΕ έχει δια του Γενικού Γραμματέα του λάβει θέση. Μετά την τρομοκρατική επίθεση ο κ. Ανάν έχει προβεί σε σχετική δήλωση και έχει κάνει σαφή τη θέση του Οργανισμού. Επίσης, το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ έχει ζητήσει την έκδοση του Μπιν Λάντεν. Και γνωρίζετε ότι αυτό αποτελεί παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, η οποία επαναλαμβάνεται. Αυτά τα δύο αποτελούν πολύ ισχυρά στοιχεία στη διάθεση της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική επίθεση και τις συνέπειές της. Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο ΟΗΕ έχει σαφή θέση. Και επαναλαμβάνω ως πιο πρόσφατη παρέμβαση, αυτή την ανακοίνωση-απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, όπου μεταξύ των άλλων επαναφέρει το θέμα της έκδοσης του Μπιν Λάντεν, πράγμα για το οποίο είχε αποφασίσει παλαιότερα. Δεν είναι, δηλαδή, απόφαση που έχει πάρει μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση. Είναι απόφαση που έχει λάβει με αφορμή άλλες τρομοκρατικές πράξεις στο παρελθόν.

ΚΟΥΙΝ: Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή, είπε ότι είχε επικοινωνία με τον κ. Τζεμ και συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή συνεργασία, διότι από την περιοχή έχουν περάσει ο Μπιν Λάντεν και οι συνεργάτες του. Μπορείτε να μας εξειδικεύσετε ποια συνεργασία έχει η Ελλάδα με την Τουρκία ή αν υπάρχει τέτοια συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή γι` αυτό το ζήτημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των διαδικασιών της Συμμαχίας, γίνονται συζητήσεις, ανταλλάσσονται απόψεις. Η συνεργασία είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου θέματος. Δεν αντιμετωπίζουμε, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, άλλα θέματα. Το διευκρινίζω, επειδή ακριβώς γνωρίζετε ότι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ γίνεται, φερ` ειπείν, η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αλλά, για το συγκεκριμένο ζήτημα, η συνεργασία μας εκτείνεται στο σημείο εκείνο που όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ συνεργάζονται για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, πέραν αυτού.

ΚΟΥΙΝ: Εδωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος κάποιο χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά το πότε θα αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ για τα δύο πρώτα προγράμματα στα οποία αναφερθήκατε, στα τάνκς και το μεταφορικό μέσο; Πριν ή μετά από τον Προϋπολογισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε χρονικός προσδιορισμός. Γνωρίζετε ότι οι συζητήσεις αυτές γίνονται αναλόγως της πορείας με την οποία προχωρούν οι διαπραγματεύσεις. Ο ρυθμός, λοιπόν, με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις και ο βαθμός ωριμότητας του κάθε θέματος, είναι τα στοιχεία που οδηγούν στο χρονικό προσδιορισμό της τελικής απόφασης.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας είπατε για ποια θέματα μίλησε ο κ. Σημίτης στο ΚΥΣΕΑ και θέλω να σας ρωτήσω, μήπως ο Πρωθυπουργός υπαινίχθηκε ή διατύπωσε ανοικτά τη γραμμή για το τι θα κάνουμε εμείς στο ΝΑΤΟ και αν μας έχει γίνει ήδη πρόταση, στις χώρες-μέλη της Συμμαχίας, για να συζητήσουμε πρακτικά τη συμμετοχή μας σε μια ενδεχόμενη ανάμειξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έχουν κάνει μία, κατ` αρχήν, συζήτηση, μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, όσον αφορά την αξιοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται στο άρθρο 5 του Κανονισμού του Διεθνούς Οργανισμού. Δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε άλλο θέμα. Εμείς, αυτή την ώρα -το έχουμε πει, κατ` επανάληψη, αυτό- σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, έχουμε ταχθεί αλληλέγγυοι προς τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό και σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της Ε.Ε, αλλά και του ΝΑΤΟ, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας αυτή την πολιτική, την οποία, κατ` αρχήν έχουμε αποφασίσει σε θεωρητικό, σε πολιτικό πλαίσιο, χωρίς όμως να την έχουμε εξειδικεύσει στις πρακτικές εφαρμογές της. Το θέμα, λοιπόν, των όποιων μέτρων, δεν έχει τεθεί. Ασφαλώς, στη συνέχεια και αυτό αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Δεν είμαστε, όμως, αυτή την ώρα σε αυτό το σημείο. Αύριο, για παράδειγμα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει μία συζήτηση -ως φαίνεται- που θα έχει ένα χαρακτήρα κατ` αρχήν ενημέρωσης και επαναβεβαίωσης αυτής της αταλάντευτης και ασυμβίβαστης πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε την τρομοκρατία. Θα γίνει, λοιπόν, μία συζήτηση αύριο. Η συνεδρίαση ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώνεται στις 8 το βράδυ. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Στις 9 παρατίθεται δείπνο, όπου θα δοθεί η δυνατότητα στους ηγέτες να συζητήσουν πάλι τα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα και τα ανέφερα στην εισαγωγή μου. Είναι, λοιπόν, σωστό να επαναλαμβάνεται αυτή η ισχυρή βούληση, αυτή η πολιτική διαβεβαίωσή μας να συμμετάσχουμε σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της τρομοκρατίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Τότε, τι νόημα έχει η χθεσινή κατηγορηματική διατύπωση του κ. Σημίτη, ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει; Δηλαδή, το αυτονόητο είπε; Ο Πρωθυπουργός, δηλαδή, με αυτό που είπε χθες, μας είπε κάτι καινούργιο; Αυτό προσπαθώ να καταλάβω, διότι από χθες ακούω και διαβάζω και σχόλια ότι, το ότι ο κ. Σημίτης είπε "θα συμμετάσχουμε" και ότι αυτό σημαίνει ότι αύριο το πρωί μπαίνουμε σε μια διαδικασία συμμετοχής, η οποία δεν ξέρουμε ποια είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός, για το θέμα αυτό, μίλησε, τόσο μετά τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, την προηγούμενη εβδομάδα. Εμείς, κάθε μέρα, την περίοδο μετά την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου, συζητούμε αυτό το θέμα. Επίσης, άλλοι υπουργοί που έχουν αρμοδιότητα, έχουν αναφερθεί στα ίδια θέματα. Η θέση μας είναι γνωστή: Ανήκουμε σε μία Συμμαχία, έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, θα ανταποκριθούμε με βάση τα όσα προβλέπονται στους κανονισμούς αυτών των Οργανισμών, στηριζόμενοι βεβαίως στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και των νόμων της χώρας μας. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει αξιόπιστη συμβολή στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, όταν προκύπτουν στη Διεθνή Κοινότητα, σε συνεργασία πάντοτε με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ, αναλόγως. Αυτή την πολιτική στάση την έχουμε αποσαφηνίσει. Δεν έχουμε οποιαδήποτε ταλάντευση, όσον αφορά τη συμμετοχή μας στις Συμμαχίες και την ανταπόκρισή μας στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη συμμετοχή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σε συνέχεια της ερώτησης του κ. Μιχαήλ, είμαστε διατεθειμένοι να στείλουμε ακόμη και στρατό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί, δεν έχει ζητηθεί, δεν έχει προταθεί τέτοιο θέμα. Το έχω πει και άλλη φορά, ότι δεν είναι ορθό, είναι επιζήμιο, εμείς να συζητούμε ένα θέμα σε αυτή τη βάση, χωρίς να το έχει θέσει κανείς. Θα πάρουμε μέρος σε αυτές τις συζητήσεις, θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας, αφού ακούσουμε και τις απόψεις των άλλων κρατών. Και είμαι απόλυτα βέβαιος, θα έλεγα, ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται ομόφωνα. Εμείς δεν μπορεί να αποτελούμε την εξαίρεση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να μου πείτε, τι γνωρίζει η κυβέρνηση για το δημοσίευμα σήμερα στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» σχετικά με τον αυτοαποκαλούμενο «απελευθερωτικό στρατό της Τσαμουριάς», εάν πράγματι η κυβέρνηση είχε κάποια στοιχεία -νομίζω ότι αναφέρει από τον Ιούνιο- για την ύπαρξη κάποιου στρατοπέδου, αλλά και για την ύπαρξη αυτής της οργάνωσης που έχει στόχο την απελευθέρωση της υποτιθέμενης...

ΡΕΠΠΑΣ: Στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας έχουν περιέλθει αυτές οι πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό. Εχουν γίνει όλες οι ενέργειες, οι έλεγχοι, οι έρευνες. Δεν έχει διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στα πράγματα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είπατε προηγουμένως για μια νέα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να προσεγγίσουμε και να συσχετίσουμε την πολιτική μας με άλλων ευρωπαϊκών χωρών με στόχο την εσωτερική ασφάλεια. Είναι σε θέση η κυβέρνηση να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέου; Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα; Σας λέω ότι σήμερα αναφέρθηκε σε κάποιες εφημερίδες, ότι στο πλαίσιο αυτού του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να εκδίδεται και να δικάζεται, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εχουν ακουστεί πολλά. Υπάρχουν επί του πρακτέου κάποιες εφαρμογές, κάποια μέτρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα μιλήσαμε για τις ασύμμετρες απειλές. Αυτές οι απειλές δεν είναι κλασσικού τύπου. Αρα, χρειάζονται νέες προσεγγίσεις για να τις αντιμετωπίσουμε. Τίθεται, πλέον, ένα θέμα εσωτερικής ασφάλειας. Ο κλασσικός κίνδυνος, για την κυριαρχία και την ακεραιότητα μιας χώρας, ήταν κατά παράδοση εξωτερικός. Τώρα ο κίνδυνος, στο πλαίσιο αυτών των ασύμμετρων απειλών, μπορεί να προέλθει από το εσωτερικό μιας χώρας. Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Θα πρέπει, λοιπόν, εμείς να συντονίσουμε τη δράση των υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα εθνικής άμυνας ή εξωτερικής πολιτικής με τη δράση των υπηρεσιών που ασχολούνται με τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και τάξης. Αυτό είναι το καινούργιο θέμα που προκύπτει. Αυτή η προσέγγιση, την οποία τόσο συνοπτικά διατυπώνω, μας οδηγεί στην ανάγκη να πάρουμε αποφάσεις. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, πέρα από τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών.

Οσον αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, γνωρίζετε καλά -ο Πρωθυπουργός το ανέφερε με χαρακτηριστικό τρόπο στην εισήγησή του- ότι το Σύνταγμα της χώρας μας για τέτοια θέματα περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες, βεβαίως, πρέπει να γίνονται σεβαστές, να τηρούνται. Και θα τηρηθούν απολύτως και απαρεγκλίτως. Αυτό το οποίο πρέπει παραλλήλως να τονίσω, είναι ότι συμμετέχουμε σε έναν ενιαίο χώρο, την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτού του ενιαίου χώρου, θα πρέπει να αποφασίσουμε για κοινές πολιτικές και να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα σε έναν τομέα, που θεωρούμε όλοι ότι είναι πολύ νευραλγικός. Για την προοπτική των χωρών μας, για την προοπτική της Ευρώπης, τελικώς. Αρα, υπ αυτό το πρίσμα κάνουμε τις προσεγγίσεις μας. Και οι άλλες χώρες της Ευρώπης γνωρίζετε ότι έχουν σύγχρονα Συντάγματα, τα οποία αναγνωρίζουν το σεβασμό των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και, βεβαίως, προβλέπονται διαδικασίες, βάσει των οποίων θα πρέπει να τηρείται αυτή η συνταγματική αρχή. Εμείς θα κινηθούμε, λοιπόν, σε αυτό το πνεύμα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εχει υπόψη της η κυβέρνηση κάποια στοιχεία για σχέση του Μπιν Λάντεν με τον UCK και εάν έχει, τα έχει αξιοποιήσει στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοια θέματα δεν μπορούμε να τα συζήσουμε, στο πλαίσιο μιας δημόσιας πολιτικής ενημέρωσης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, οι οποίες λειτουργούν πολύ καλά, όποια στοιχεία έχουν τα αξιολογούν και τα αξιοποιούν. Επίσης και όποια στοιχεία περιέρχονται από άλλες χώρες στη διάθεση των υπηρεσιών της χώρας μας και αυτά αξιοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας, για να επιτύχουμε τον κοινό σκοπό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπό το φως των νέων συνθηκών που δημιουργούνται και με τις ασύμμετρες απειλές, υπάρχει σκεπτικισμός στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολούθησε, της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης και της μαζικής νομιμοποίησης κατόπιν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι το ζήτημα της μετανάστευσης, ιδίως της λαθρομετανάστευσης -επειδή έχει πάρει έξαρση η λαθρομετανάστευση την τελευταία περίοδο στη χώρα μας- είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι μια παράμετρος στην οποία δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, γιατί η χώρα μας -και είναι χαρακτηριστικό αυτό που θα πω- έχει 18 χιλιάδες χιλιόμετρα μήκος ακτογραμμής, όταν ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος έχει μόλις 20 χιλιάδες χιλιόμετρα. Και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την προσπάθειά μας, πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε αυτή την περιοχή και από ανατολάς γνωρίζετε ότι υπάρχουν κύματα πολιτών, από πολλές χώρες, που αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, μια καλύτερη ζωή, επιδιώκουν να περάσουν στη Δύση. Εμείς είμαστε η πρώτη χώρα, αν όχι παραμονής τους, τουλάχιστον υποδοχής τους, έτσι όπως το αντιλαμβάνονται εκείνοι. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι η προσπάθειά μας. Και στον τομέα αυτό επιζητούμε τη συνεργασία της γειτονικής χώρας, της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιείται από οργανωμένα δίκτυα εγκληματιών, οι οποίοι ασκούν αυτό το «επάγγελμα» να διακινούν λαθρομετανάστες, έναντι αδράς αμοιβής, με συνέπειες, πολλές φορές, λυπηρές. Γιατί απειλείται η ζωή των λαθρομεταναστών. Μιλούμε για μικρά παιδιά, για γυναίκες, για ηλικιωμένους, οι οποίοι μεταφέρονται με επικίνδυνα πλοία ή με σχεδίες και κάτω από δύσκολες συνθήκες, νυχτερινές ώρες. Δυστυχώς, αυτό είναι το πρόβλημά τους. Επιθυμούμε η συνεργασία μας με την Τουρκία να είναι πιο αποδοτική στον τομέα αυτό. Ηδη, το συγκεκριμένο θέμα απετέλεσε και αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας και συνεργασίας τους, όπως την έχουν καθιερώσει.

ΚΟΥΙΝ: Μια διευκρίνηση σε αυτό που είπατε: Οπως γνωρίζετε και πριν από δυο ημέρες είχαμε ένα περιστατικό με ένα πλοίο με 300 λαθρομετανάστες. Μετά από αυτή την επικοινωνία που υπήρχε ανάμεσα στους δύο πολιτικούς διευθυντές έχει εξεταστεί ή εξετάζεται το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από ένα καινούργιο ρεύμα λαθρομεταναστών, στο ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια σύρραξη ή κάποια αναταραχή στην περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα θέματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς. Επιθυμούμε τη συνεργασία με την Τουρκία, γιατί θεωρούμε ότι χωρίς αυτήν είναι σχεδόν αδύνατο να επιτύχουμε 100% τους στόχους μας στον τομέα αυτό, να μηδενίσουμε, δηλαδή, τη λαθρομετανάστευση. Από την άλλη, με συντονισμό των ενεργειών μας, έχουμε πετύχει σημαντικά στον τομέα αυτό. Εχει μειωθεί αυτό το ρεύμα, αλλά πρέπει να σας πω ότι αυξάνεται συνεχώς η πίεση. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να εντείνουμε κι εμείς την προσπάθειά μας. Θα φθάσουμε 100% στους στόχους μας, αν συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά με τη γειτονική χώρα. Είναι ένα θέμα που το θέτουμε επιτακτικά, στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων που έχουμε.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Δεδομένου ότι εκτός από το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, υπάρχει κι ένα άλλο πρόβλημα ενδεχόμενης διείσδυσης εξτρεμιστικών στοιχείων, θα ήθελα να ρωτήσω εάν στην πίεση που ασκείται από την Ελλάδα προς την Τουρκία για καλύτερη αστυνόμευση των ακτών της, πλέον η Ελλάδα έχει την υποστήριξη των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη Συνθήκη Σένγκεν. Τα σύνορά μας θεωρούνται σύνορα και των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή τη Συνθήκη. Η φύλαξη των συνόρων μας γίνεται επισταμένως. Αλλά, βεβαίως, λόγω αυτού του προβλήματος, της ιδιαιτερότητας δηλαδή της χώρας μας, όσον αφορά το μήκος της ακτογραμμής της, δεν μπορεί να έχουμε τα άριστα αποτελέσματα. Τα σύνορα της χώρας μας, ιδιαιτέρως τα θαλάσσια σύνορα, φυλάσσονται επαρκώς. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε. Οι προσπάθειες που κάνουμε, όμως, δεν θα έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα, αν δεν υπάρχει συνέργια και της άλλης πλευράς, της γειτονικής χώρας. Αυτό επιδιώκουμε και θέτουμε επιτακτικά το θέμα αυτό σε κάθε συζήτησή μας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Παπανδρέου, χθες, στην ενημέρωση που είχε στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων επισήμανε τον κίνδυνο από το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες περίπου που βρίσκονται στα σύνορα Ιραν-Τουρκίας και μάλιστα σε κάποιο σημείο έθεσε και το θέμα επανεισδοχής αυτών των προσφύγων. Εχετε κάτι περισσότερο να μας πείτε, γύρω από αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, και σήμερα κατέθεσε αυτή την πληροφορία ο κ. Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Η θέση μας παραμένει αυτή που ανέπτυξα και πριν: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε λαθρομετανάστη να εισέλθει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που συλλαμβάνεται λαθρομετανάστης, θα υπάρχει συνεννόηση για την επαναπροώθησή του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 20 September 2001 - 16:06:59 UTC