Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή με διευρυμένη σύνθεση. Βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης -ιδιαιτέρως η κρίσιμη κατάσταση στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων- και η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

Θα μου επιτρέψετε, πριν σας ενημερώσω για το περιεχόμενο της Κυβερνητικής Eπιτροπής, να εκφράσω την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την πολύ θετική εξέλιξη που σημειώθηκε σήμερα, μετά την υπογραφή συμφωνίας για εκεχειρία μεταξύ των κρατικών, στρατιωτικών δυνάμεων της FYROM και των δυνάμεων των Αλβανών ανταρτών. Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για μια νέα περίοδο, προκειμένου έτσι όλες οι πλευρές με αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για νέο κύκλο βίας και αποσταθεροποίησης της περιοχής. Οδηγούμαστε, λοιπόν, σε μια εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους αυτής της κρίσης.

Οι διεθνείς οργανισμοί, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, παρακολούθησαν από κοντά τις εξελίξεις, στη διάρκεια της κρίσης. Η χώρα μας ανέλαβε πρωτοβουλίες και συμμετείχε σε διεθνείς διεργασίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στο γειτονικό κράτος. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και στο μέλλον σε όποια υποχρέωση πρέπει να αναλάβουμε, ώστε η κρίση αυτή να αποτελέσει οριστικά ένα κακό παρελθόν.

Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση, ώστε να οδηγηθούμε σε μια πολιτική συμφωνία των δυνάμεων της FYROM. Το ΝΑΤΟ, όπως ήδη έχει προαποφασίσει, είναι έτοιμο να αποστείλει δυνάμεις για να παρακολουθήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αφοπλισμού και πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Ιδίως αυτοί που έως τώρα δρουν ανέλεγκτα και με αποσταθεροποιητικό τρόπο στο κράτος της FYROM.

Η κατάσταση στη γειτονική χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση. Αυτό είναι κάτι καινούργιο και το χαιρετίζουμε. Χρειάζεται, όμως, τεράστια προσπάθεια. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε τον εποικοδομητικό και χρήσιμο ρόλο μας. Οι δυνάμεις, όμως, που κινούνται και δρουν στο εσωτερικό της FYROM θα πρέπει να σηκώσουν το πολύ μεγάλο βάρος, ώστε να ξεπεραστεί οριστικά η κρίση.

Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση στα Βαλκάνια, την τελευταία περίοδο, παρουσιάζει δύο όψεις:

-Εχουμε μια σταθερή εξέλιξη, όσον αφορά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες είναι υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε.

-Εχουμε κατάσταση σχετικής ρευστότητας ή αστάθειας, όσον αφορά τα λεγόμενα Δυτικά Βαλκάνια. Γνωρίζετε ότι η Ε.Ε. και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί όταν αναφέρονται στη Ν.Α. Ευρώπη μιλούν για την κρίση που αντιμετωπίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτός ο προσδιορισμός, πιστεύω ότι δηλώνει αυτομάτως πως η κρίση εντοπίζεται σε ορισμένες περιοχές και όχι συνολικά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η εξωτερική πολιτική που ασκούμε για τα θέματα της περιοχής, είναι πολιτική αρχών. Παραμένουμε στη θέση αυτή. Ζητούμε να γίνουν σεβαστά τα υφιστάμενα σύνορα. Απαιτούμε να ακολουθείται από όλα τα κράτη πολιτική σεβασμού των διεθνών κανόνων και των Διεθνών Συνθηκών. Ζητούμε να αποφεύγεται οποιαδήποτε πράξη βίας και οποιαδήποτε πρωτοβουλία που μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση και ανάφλεξη την περιοχή.

Σήμερα, κάνοντας αποτίμηση των μέχρι τώρα σχέσεων ή παρεμβάσεών μας στα θέματα της περιοχής, αποφασίσαμε ότι πρέπει να εντείνουμε την επικοινωνία μας, σε όλα τα επίπεδα, με όλα τα κράτη της περιοχής. Όλα τα υπουργεία, όλοι οι φορείς και οργανισμοί πρέπει να έχουν συνεχή επικοινωνία με τις αντίστοιχες Αρχές των γειτονικών κρατών.

Επίσης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, πρέπει να ενισχύσουμε την προσπάθεια που κάνουν τα γειτονικά κράτη, βοηθώντας -ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο- την ανάπτυξη των διαφόρων οικονομικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την καλυτέρευση της ζωής στα γειτονικά κράτη, ιδίως σε αυτά όπου το επίπεδο ανάπτυξης είναι ακόμη πάρα πολύ χαμηλό.

Πρέπει, ακόμη, να παρακολουθήσουμε ιδιαιτέρως την κατάσταση στα Σκόπια. Επαναλαμβάνω ότι η σημερινή εξέλιξη μας ικανοποιεί. Ο Υπουργός Εξωτερικών, όπως γνωρίζετε, είχε διατυπώσει μια πρόταση για ανάληψη διεθνούς πρωτοβουλίας, προκειμένου να δούμε πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση. Πιστεύουμε ότι αυτό είχε τελικά ευεργετική επίδραση, γιατί οι δυνάμεις της γειτονικής χώρας αντιλήφθηκαν πως ασκούνται πιέσεις και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ανέλαβαν τις ευθύνες τους -αυτό είναι ευχάριστο- και οδηγήθηκαν στη σύναψη συμφωνίας για εκεχειρία.

Παρακολουθούμε από κοντά την ασφάλεια των επενδύσεων που έχουν κάνει στα Σκόπια Ελληνες επιχειρηματίες, όπως και την ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει για τις συναλλαγές μεταξύ φορέων της χώρας μας και του γειτονικού κράτους.

-Οσον αφορά την Αλβανία, για μια ακόμη φορά, είπαμε ότι μας ενδιαφέρει - είναι βάση για την ανάπτυξη καλών σχέσεων με τη χώρα αυτή- η τύχη της εκεί ελληνικής μειονότητας. Οι εκλογές στη γειτονική χώρα, κατά τον πρώτο γύρο, κατά γενική ομολογία, έγιναν σε συνθήκες πολύ καλύτερες από ό,τι στο παρελθόν. Δεν διατυπώθηκαν καταγγελίες για παρατυπίες ή πράξεις που αλλοιώνουν τη βούληση του αλβανικού λαού.

-Οσον αφορά τη Βουλγαρία, τονίστηκε η ανάγκη να επιδιώξουμε στενότερη επαφή με την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να συγκροτηθεί μετά τις τελευταίες εκλογές, επισημαίνοντας την ιδιομορφία ότι οι δυνάμεις που κέρδισαν την πλειοψηφία δεν συγκροτούν συγκεκριμένο κομματικό οργανισμό.

-Οσον αφορά, τέλος, την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας η θέση μας είναι ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει. Αυτή τη θέση προβάλλουμε διεθνώς. Θεωρούμε αναγκαία τη σταθερότητα στη Γιουγκοσλαβία, γιατί αναλόγως των εξελίξεων στην Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία μπορεί να επηρεαστούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήσαμε, επίσης, διάφορα άλλα θέματα σχετικά με την άσκηση πολιτικής αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να συζητήσουμε θέματα που έχουν ιδιαίτερο εθνικό ενδιαφέρον για εμάς, παρακολουθώντας τις κινήσεις που γίνονται στην περιοχή από το διεθνή παράγοντα, καθώς και τις κινήσεις που κάνουν διάφοροι φορείς που ζουν σε αυτή την περιοχή.

Η συζήτηση για την Ολυμπιακή Αεροπορία έγινε στην αρχή της συνεδρίασης, με εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών και διήρκεσε αρκετή ώρα. Ο κ. Βερελής ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τους χειρισμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Καταλήξαμε ομόφωνα σε επικρότηση των μέχρι τώρα χειρισμών, όπως επίσης και σε υποστήριξη των χειρισμών που πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της Ο.Α.

Η πολιτική επιλογή είναι γνωστή: Η Ο.Α. για να έχει μέλλον πρέπει να μεταβιβαστεί σε ένα ιδιωτικό φορέα. Αυτό το οποίο αποτελεί βάση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση, στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, είναι η διασφάλιση της εργασίας όσων απασχολούνται σήμερα στην εταιρία και βεβαίως -δεύτερο σημαντικό στοιχείο- η εξασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων για τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι γνωστές. Οι τρεις από αυτές είναι σύμφωνες με τους όρους τους διαγωνισμού. Η πρόταση του τέταρτου ομίλου -αναφέρομαι στον όμιλο Ρέστη- θεωρείται ότι είναι εκτός πλαισίου των όρων που τέθηκαν με το διαγωνισμό και γι` αυτό ακριβώς σταματά η όποια συζήτηση με το συγκεκριμένο φορέα. Οι τρεις άλλες προσφορές παραμένουν στο τραπέζι προς συζήτηση, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κάνει ο ξένος σύμβουλος με τον οποίο συνεργάζεται το Ελληνικό Δημόσιο. Οι προσφορές αυτές θα συζητηθούν στην κατεύθυνση να πετύχουμε καλύτερους όρους, προκειμένου να μεταβιβαστεί η Ο.Α.

Τη διαπραγμάτευση, για ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα, θα κάνει εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ο ξένος σύμβουλος που συνεργάζεται με το Ελληνικό Δημόσιο. Η συζήτηση αυτή πιστεύουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα, γιατί έχουν ενδιαφέρον οι προτάσεις των τριών ομίλων. Αυτό που έχει σημασία και ενδιαφέρον για το μέλλον της Ο.Α, αλλά και των εργαζομένων σε αυτήν, είναι να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Πρέπει να σημειώσω ότι για την Olympic Catering, δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον κανένας φορέας. Η θέση της κυβέρνησης είναι να αρχίσει μια νέα αυτοτελής διαγωνιστική διαδικασία, για τη συγκεκριμένη εταιρία.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θέλω να σας κάνω δύο ερωτήσεις: Τι είπε ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του και αν υπάρχει κάποιο πολιτικό σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έκανε οποιαδήποτε εισήγηση ο Πρωθυπουργός για θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το δεύτερο που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: Πολλές φορές από αυτή την αίθουσα έχετε αναφερθεί στο απαραβίαστο των συνόρων στα Βαλκάνια και στο πόσο η Ελλάδα είναι υπέρ αυτής της θέσης. Ομως, για ποιο απαραβίαστο των συνόρων μιλάμε, κ. Υπουργέ, από τη στιγμή που εδώ και μία δεκαετία, τουλάχιστον στα Δυτικά Βαλκάνια, τα σύνορα έχουν αλλάξει τόσες φορές;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως έχουν αλλάξει τα σύνορα. Είχαμε πράγματι τη "διάλυση" της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό δεν συνιστά με την κλασική έννοια αλλαγή συνόρων. Απλώς, ένα ομοσπονδιακό κράτος έπαψε να είναι ενιαίο με τη μορφή που είχε έως τις αρχές της τελευταίας δεκαετίας. Γνωρίζετε πότε ελήφθη αυτή η απόφαση και ποια ήταν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης εκείνη την περίοδο. Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, αυτόνομα κράτη, με αυτοτελή διεθνή προσωπικότητα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Δεν είχαμε αλλαγές συνόρων. Μπορεί να πει κανείς ότι τα κράτη αυτά υπήρχαν ως ομόσπονδα κράτη σε ένα μεγαλύτερο ομοσπονδιακό κράτος. Αρα, λοιπόν, δεν είναι αλλαγή συνόρων με την κλασική έννοια. Πιστεύουμε ότι η θέση αυτή για το σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων είναι βασική, είναι θεμελιακή, προκειμένου να διαχειριστούμε τα προβλήματα της περιοχής. Γιατί, αν η οποιαδήποτε συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή ξεκινά από την παραδοχή ότι μπορεί να οδηγηθούμε και σε αλλαγή των συνόρων, τότε είναι βέβαιο ότι εμείς οι ίδιοι πυροδοτούμε μια πολύ μεγάλη κρίση, την οποία θα είναι ίσως αδύνατο να ελέγξουμε αργότερα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μία διευκρίνιση. Είναι σαφές ότι οι τρεις από τις τέσσερις εταιρίες μπαίνουν στο "παιχνίδι" της Ολυμπιακής. Η διαπραγμάτευση, με βάση την απόφαση που ελήφθη σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή, θα γίνει με τις τρεις ταυτοχρόνως ή θα γίνει η αξιολόγηση με την κάθε μία ξεχωριστά;

ΡΕΠΠΑΣ: Σύμφωνα με την αξιολόγηση που έχει κάνει ο ξένος σύμβουλος, οι εταιρίες έχουν καταταγεί σε μία σειρά. Η επιτροπή, λοιπόν, θα συζητήσει με τον πρώτο, κατά σειρά αξιολόγησης, ιδιωτικό φορέα και βεβαίως, ο φορέας αυτός γνωρίζει ότι η επιτροπή θα συζητήσει σε ένα επόμενο στάδιο, αλλά πάντως εντός της ίδιας χρονικής περιόδου και με το δεύτερο στη σειρά ιδιωτικό φορέα και θα συνεχίσει με τον τρίτο ενδιαφερόμενο ιδιωτικό φορέα. Αρα, λοιπόν, μπορεί να πει κανείς ότι ο διάλογος αυτός θα γίνει με ένα διαρθρωμένο τρόπο, κατά μία ορισμένη σειρά αξιολόγησης που έχει κάνει ο ξένος σύμβουλος, αλλά θα είναι ένας διάλογος στο πλαίσιο μιας ενιαίας διαπραγμάτευσης. Αυτό θεωρούμε πως είναι προς το συμφέρον της Ο.Α., γιατί ακριβώς η άμιλλα και ο ανταγωνισμός που θα χαρακτηρίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις, μπορεί να οδηγήσει στα καλύτερα αποτελέσματα.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Θυμίστε μας ποιες είναι οι τρεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστό αυτό. Είναι η ΑΧΟΝ, η CYPRUS AIRWAYS που συμμετέχει σε μια ευρύτερη κοινοπραξία και μία εταιρία αυστραλιανών συμφερόντων. Στην κοινοπραξία αυτή συμμετέχουν και πιλότοι της Ο.Α.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Θα διαρκέσει τρεις μήνες για να καταλάβουμε; Ενα μήνα, με τη μία, ένα μήνα με την άλλη κ.ο.κ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι για ένα μήνα η επιτροπή θα κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να προσθέσω ότι με τις συζητήσεις αυτές επιδιώκεται κυρίως η αποσαφήνιση κάποιων στοιχείων τα οποία, στο πλαίσιο των προσφορών, θεωρούνται δεδομένα από τους προτείνοντες. Όμως, το Δημόσιο θέλει να αποσαφηνίσει αν πράγματι θα έχουν την πρακτική αξία που κατά την πρόταση έχουν. Αν κάποιος, δηλαδή, στην πρότασή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι υπάρχουν off shore εταιρίες οι οποίες παίρνουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία πώλησης, εμείς πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι εταιρίες αυτές έχουν το εύρος και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις μιας τέτοιας αγοράς. Αν για παράδειγμα, αναφέρεται σε μία πρόταση ότι ο τάδε οίκος που είναι διεθνώς γνωστός στα θέματα του management τέτοιων επιχειρήσεων θα αναλάβει το management της Ο.Α., εφόσον πωληθεί, εμείς πρέπει να διαπιστώσουμε αν πράγματι αυτό το ενδιαφέρον υπάρχει, αν έχει εκδηλωθεί, αν είναι δεδομένο. Ολα αυτά τα στοιχεία -ανέφερα μόνο δύο παραδείγματα- πρέπει να αποσαφηνιστούν, προκειμένου να είναι απολύτως καθαρά.

ΚΑΠΠΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στείλει δυνάμεις στη FYROM, μετά τη συμφωνία. Θα ήθελα να ρωτήσω, όσον αφορά τον τομέα που έχει να κάνει με την αποστολή ελληνικών δυνάμεων, αυτή η διαδικασία από σήμερα είναι αυτόματη;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πολιτικές συζητήσεις. Θα προκύψει, ελπίζουμε, μια πολιτική συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής συμφωνίας οι πολιτικές δυνάμεις της FYROM θα απευθυνθούν στο διεθνή παράγοντα, στο ΝΑΤΟ, και θα ζητήσουν τη δική του εμπλοκή, προκειμένου έτσι να υποβοηθηθεί η διαδικασία αφοπλισμού.

ΚΑΠΠΟΣ: Αρα, υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλούμε για ένα διάστημα ημερών, βεβαίως.

ΚΑΠΠΟΣ: Χθες, σε κορυφαίο όργανο της Ν.Δ. υπήρξαν κάποιες φωνές από βουλευτές της, οι οποίοι κατ` αντίθεση με το θέμα της Τσαμουριάς που εγείρουν ορισμένοι, ζήτησαν να εγερθεί θέμα Βορείου Ηπείρου. Υπάρχει σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Μόλις πριν είπα ότι εμείς θεωρούμε πως τα σύνορα πρέπει να είναι σεβαστά και απαραβίαστα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Στα Σκόπια σήμερα επετεύχθη μία συμφωνία, έτσι όπως μας την περιγράψατε εσείς ή μία συμφωνία με έναν τρίτο παράγοντα, τους Αμερικανούς; Και αν υπάρχει ως προς τους όρους της συμφωνίας η αναγνώριση του κράτους της Μακεδονίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συμφωνία για την εκεχειρία επετεύχθη -το είπα πολύ καθαρά- μεταξύ των κρατικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων και των αλβανών εξτρεμιστών. Δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ονομασία του γειτονικού κράτους, στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων. Η θέση μας έχει αποσαφηνιστεί, έχει γίνει γνωστή.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έγινε οποιαδήποτε εκτίμηση στην Κ.Ε. για την παραπομπή του Μιλόσεβτις και τι σημαίνει αυτό για τη συνέχεια.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Μπορώ να σας πω ότι ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σειρά επικοινωνιών που είχε την τελευταία περίοδο με παράγοντες των κυβερνήσεων των γειτονικών κρατών. Μίλησε με τον κ. Κοστούνιτσα και για το θέμα αυτό. Αυτό το οποίο έχει σημασία -και αυτή είναι η θέση στην οποία καταλήγουμε- είναι τούτο: Θα πρέπει όλοι να σεβαστούν το σημερινό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας. Εμείς επιθυμούμε να συνεχίσει την πορεία της η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας με τη μορφή που έχει σήμερα. Αυτή είναι η θέση στην οποία παραμένουμε. Είπαμε ότι θα πρέπει να σεβαστούμε τις εσωτερικές διαδικασίες. Θα πρέπει να εμπιστευθούμε την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας να προβεί στους χειρισμούς που πρέπει να κάνει για να διασφαλίσει τη σταθερότητα και τις ομαλές εξελίξεις στο κράτος αυτό, για τους λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε. Είπαμε ότι όλα αυτά τα θέματα τα χειρίζονται οι παράγοντες της Γιουγκοσλαβίας με τέτοιο τρόπο ο οποίος, μπορεί να πει κανείς, εκφράζει σε κάποιο βαθμό και τις απόψεις που έχει καθένας από αυτούς, γιατί ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα οι πολιτικοί παράγοντες που εμπλέκονται ή χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις. Ολα αυτά, όμως, αφορούν τη Γιουγκοσλαβία κατά κύριο λόγο και θα πρέπει αυτό να το σεβαστούμε. Δηλαδή, να τηρήσουμε μια τέτοια στάση, η οποία δείχνει ότι δεν θέλουμε να εμπλακούμε στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Επειδή υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων αθετεί τη συμφωνία με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τους όρους με τους οποίους τα Ελληνικά Πετρέλαια λειτουργούν εκεί, θα γίνει κάποιο διάβημα; Θα γίνει οποιαδήποτε διαμαρτυρία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσον αφορά το καθεστώς λειτουργίας αυτής της επιχείρησης. Εχουμε λάβει τα μέτρα μας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας παρακολουθούν από πολύ κοντά πώς λειτουργούν στο γειτονικό κράτος και οι άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Πολύ περισσότερο αυτή η πολύ μεγάλη ελληνική επιχείρηση. Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να λειτουργεί σε συνθήκες ασφάλειας. Να μην κινδυνεύει, λόγω της κρίσης που έχει εκδηλωθεί εκεί. Αυτή την ώρα που συζητούμε, δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα. Είναι άλλα τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του γειτονικού κράτους. Δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα. Και εν πάση περιπτώσει αντιλαμβάνεστε πως όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν, μόνο αν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Επαναλαμβάνω ότι εμείς επιθυμούμε τη σταθερότητα στη γειτονική χώρα και θέλουμε να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Θέμα αλλαγής αυτών των συμφωνιών δεν μπορεί να τεθεί με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή, όπως μας ενημερώσατε, σε αυτή τη σύσκεψη μοιάζει να επιβεβαιώσατε επί της αρχής θέσεις που έχει λάβει αυτή η χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό, από την αρχή της κρίσης στη μείζονα ζώνη...

ΡΕΠΠΑΣ: Περίεργο είναι αυτό;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Οχι. Διερωτώμαι, αν υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης αυτών των αρχών και άρα η κυβέρνηση δια της σύσκεψης αυτής και δια του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών λέει ότι εμείς παραμένουμε σταθεροί σε αυτές τις θέσεις ή γενικώς τι ανάγκη υπάρχει για την επιβεβαίωση αυτών των θέσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε ότι η συζήτηση διήρκεσε αρκετή ώρα. Επόμενο και φυσιολογικό είναι να συζητούμε για τις θέσεις της πολιτικής μας, που είναι μια πολιτική αρχών. Το περίεργο θα ήταν να αλλάζαμε θέσεις. Σας είπα ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα που είναι απαραίτητο να συζητηθούν στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού οργάνου. Τα θέματα αυτά αφορούν τις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής μας, αλλά βεβαίως, στο πλαίσιο μιας τέτοιας συζήτησης, έχουν θέση και άλλα ειδικότερα θέματα. Θα πρέπει, φερ` ειπείν, να δούμε, επειδή πολλοί Αλβανοί πολίτες ζουν στην Ελλάδα, αν η παραμονή τους εδώ σχετίζεται με οποιεσδήποτε δραστηριότητες εξτρεμιστικών στοιχείων στα γειτονικά κράτη. Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν έχουμε διαπιστώσει να υπάρχει κάποια τέτοια σχέση. Εν πάση περιπτώσει, παρακολουθούμε όλες αυτές τις δραστηριότητες, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια ασφάλεια στην Ελλάδα, αλλά και την εθνική ασφάλεια. Δεν υπάρχει, λοιπόν, οποιοδήποτε πρόβλημα. Αλλά αυτά, δεν υπάρχει λόγος να τα συζητούμε δημοσίως. Κάνω απλώς μια σύντομη αναφορά, επειδή θέσατε το θέμα εσείς, για να σας πείσω, αφού δεν πείθεστε αλλιώς, για την αξία και την ανάγκη να συζητούμε στο πλαίσιο των κυβερνητικών οργάνων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ναι, γιατί αλλιώς δεν θα είχε αξία η σύσκεψη.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν σκέφτεστε ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε; Ασφαλώς και θα πρέπει να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα. Είμαστε σε μια νέα φάση, έχουμε πολλές εξελίξεις. Χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζεται επικαιροποίηση της πολιτικής μας. Χρειάζεται ανανέωση της εμπιστοσύνης στους παράγοντες της κυβέρνησης που κάνουν κάποιους χειρισμούς. Ολα αυτά, λοιπόν, είναι απαραίτητα και στις συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων αντιμετωπίζονται και τέτοιου είδους θέματα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός θα πάει στη Μόσχα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση ο Πρωθυπουργός.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα θα περάσουν μέσω Ελλάδας ή θα πάνε απευθείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό θα το αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες, εξειδικεύοντας τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η επιχείρηση. Αυτό το οποίο έγινε στο παρελθόν, με τις παραλλαγές και τις αναγκαίες προσαρμογές, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το πώς θα γίνει αυτή η επιχείρηση στο γειτονικό κράτος. Επαναλαμβάνω -και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει- ότι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα βρεθούν στη FYROM, προκειμένου να παρακολουθήσουν πώς θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του αφοπλισμού και όχι για να λάβουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, θα αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα μετακινηθούν οι δυνάμεις εκεί, σε ποιες θέσεις θα μετακινηθούν και ποια θα είναι η αριθμητική δύναμη της αποστολής κάθε κράτους που θα πάρει μέρος σε αυτή την πολυεθνικής σύνθεσης ΝΑΤΟϊκή δύναμη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 July 2001 - 11:49:59 UTC