Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός δέχεται, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη, εκπροσώπους από δύο ζεύγη αδελφοποιημένων σχολείων. Πρόκειται για το 11ο Σχολείο του Παλαιού Φαλήρου που αδελφοποιήθηκε με κολέγιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας και ενός Δημοτικού Σχολείου της Λάρισας που αδελφοποιήθηκε με Δημοτικό Σχολείο ομογενών του Λονδίνου.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή δεν θα πραγματοποιηθεί, επειδή ο σύμβουλος για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας δεν έχει ολοκληρώσει την εισήγησή του. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις Φερχόιγκεν τόσο για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, όσο και για τη λύση του Κυπριακού. Στην ουσία, με τις δηλώσεις αυτές, ξεκαθάρισε το τοπίο και θα έλεγα ότι στην Κύπρο έχει δημιουργηθεί μια ευεξία. Μετά από αυτές τις δηλώσεις μπορεί η Ελλάδα να περιμένει ότι η Κύπρος εντάσσεται πλέον και βαδίζουμε και σε λύση του Κυπριακού;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δηλώσεις αυτές είναι θετικές. Πολλοί παράγοντες έχουν κάνει δηλώσεις για τα θέματα αυτά στο παρελθόν και ασφαλώς θα κάνουν και στο μέλλον. Δεν είναι σωστό να σχολιάζουμε κάθε φορά τις δηλώσεις. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι τούτο: Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποσαφηνίσει τη θέση της, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ έχει ορίσει το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα της Κύπρου. Πιστεύουμε -το έχω τονίσει κατ` επανάληψη- ότι δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να ανακόψει την πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε.. Πρόσφατα στο Γκέτεμποργκ, το Συμβούλιο Κορυφής αποφάσισε ότι η πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν μπορεί να αναστραφεί. Η πορεία της Κύπρου είναι διασφαλισμένη, γιατί η χώρα αυτή πληροί τις απαραίτητες προς ένταξη προϋποθέσεις. Εμείς παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ε.Ε.. Βέβαιο, επίσης, είναι ότι η Τουρκία, η οποία συζητά τα θέματα των δικών της σχέσεων με την Ε.Ε., έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Μεταξύ των άλλων, κριτήριο για την ευρωτουρκική προσέγγιση είναι η πορεία του κυπριακού ζητήματος, κάτι που η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά.

Εμείς, έχουμε κάθε λόγο να εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, όπως επίσης έχουμε κάθε λόγο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση -όπως μέχρι τώρα έχουμε εργαστεί- προκειμένου να έχουμε τα αποτελέσματα εκείνα τα οποία όλοι επιδιώκουμε και ποθούμε, γιατί αφορούν ένα εθνικό ζήτημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είπατε ότι δεν μπορούμε καθημερινά να σχολιάζουμε τις δηλώσεις. Όμως, οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε απόλυτο δίκιο. Αλλά, ο κ. Φερχόιγκεν μπορεί μετά από μια εβδομάδα να κάνει δηλώσεις οι οποίες θα ερμηνευτούν διαφορετικά από κάποιους. Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να αξιολογούμε αυτές τις δηλώσεις. Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι η θέση που έχει λάβει η Ε.Ε. για τα ζητήματα αυτά είναι τελική θέση. Εμείς θα παρακολουθήσουμε και θα εγγυηθούμε, προσθέτω σήμερα, την εφαρμογή όλων αυτών των αποφάσεων.

ΚΑΠΠΟΣ: Η Αθήνα, όλο αυτό το διάστημα, υποστήριζε ότι το Βελιγράδι χειρίζεται υπεύθυνα την υπόθεση παραπομπής του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εξακολουθεί η κυβέρνηση να έχει την ίδια άποψη, μετά τα χθεσινά γεγονότα, τον τρόπο με τον οποίο προσήχθη στη Χάγη ο Μιλόσεβιτς και όσα ακολούθησαν, όπως οι δηλώσεις Κοστούνιτσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σεβαστούμε τη φίλη χώρα, χωρίς να υπεισέλθουμε στα εσωτερικά της. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη μεγάλη φίλη χώρα. Πρέπει να αφήσουμε την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας να κάνει τους χειρισμούς που πρέπει και να επιτύχει το στόχο που εμείς επιθυμούμε να επιτύχει: Να διαφυλάξει την πολιτική σταθερότητα και την ομαλή δημοκρατική πορεία της.

ΚΑΠΠΟΣ: Θεωρείτε ότι διαφυλάσσεται έτσι η ειρήνη στο Βελιγράδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι εσείς μεν μπορείτε να έχετε την άποψή σας, αυτό όμως που έχει σημασία είναι η ίδια η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, που ενδιαφέρεται για τη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας, να κάνει τις κινήσεις εκείνες που να οδηγούν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Γιατί οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, γιατί η δημοκρατική πορεία της Γιουγκοσλαβίας είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μέγεθος για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάποιο διάβημα, κάποια διαμαρτυρία, της ελληνικής κυβέρνησης στην αλβανική, για την πολιορκία της πρεσβείας μας στα Τίρανα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα έλεγα ότι τίθεται θέμα πολιορκίας της πρεσβείας μας στα Τίρανα. Γνωρίζετε ότι η χώρα μας παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Εχουμε -κατ` επανάληψη και σε όλους τους τόνους- δηλώσει το ενδιαφέρον μας, αφενός λόγω της εκεί ελληνικής μειονότητας και αφετέρου λόγω της ισχυρής παρουσίας που έχει η Ελλάδα στη γειτονική χώρα. Ο ρόλος που παίζουμε για τις εξελίξεις στην περιοχή είναι αναγνωρισμένος και από την κυβέρνηση της Αλβανίας, αλλά και δημόσια αναγνωρισμένος. Δεν υπάρχει πολιορκία των διπλωματικών υπηρεσιών της χώρας μας. Οι κινήσεις ομάδων στην Αλβανία, μπορεί να πει κανείς ότι εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ελεύθερης δημοκρατικής λειτουργίας σε μια κοινωνία, όπως η αλβανική. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν τέτοια επεισόδια, τα οποία να δημιουργούν πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ενοχλήθηκε, δηλαδή, καθόλου η ελληνική κυβέρνηση από αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν υπάρχουν επεισόδια που να δημιουργούν διπλωματικό πρόβλημα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έχουν γνώση οι φύλακες. Δεν πρέπει να δίνετε την εντύπωση ότι δημιουργούνται τέτοιες τριβές, ώστε να παράγουν προβλήματα. Αλλα είναι τα θέματα στα οποία θα πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας, προκειμένου να κρατήσουμε στο καλό επίπεδο τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις και να τις βελτιώσουμε. Και τα θέματα αυτά γνωρίζετε ποια είναι. Για τα θέματα αυτά παίρνουμε σειρά πρωτοβουλιών, είμαστε παρόντες. Παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται και πιστεύω ότι είμαστε στην ορθή κατεύθυνση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση για κάποιες προκηρύξεις του UCK που κυκλοφόρησαν εδώ στην Αθήνα; Και σε αστυνομικά τμήματα τις έριξαν!

ΡΕΠΠΑΣ: Κυκλοφορούν πολλές προκηρύξεις. Αυτό δεν είναι κάτι νέο. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ξενίζει. Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζουμε πολύ καλά, εμείς πρώτα από όλα, ότι η κατάσταση στη χώρα μας δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την πορεία της ή τις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια -μέσω διεθνών συνθηκών- σε αυτή την περιοχή. Μεταξύ των άλλων, αναφέρομαι και στα σύνορα. Και βεβαίως, να στείλουμε ένα μήνυμα, εμείς που είμαστε πεισμένοι γι` αυτό, σε όλους τους άλλους, οι οποίοι ίσως έχουν κάποιες επιδιώξεις διαφορετικές, ότι ματαιοπονούν. Πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή θέση. Δεν πρέπει να δίνουμε διαστάσεις που δεν έχουν, σε θέματα τόσο μικρής σημασίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα: Η ελληνική σημαία υπάρχει, πλέον, ξανά στη διπλωματική μας αποστολή στα Σκόπια;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε στο γραφείο Τύπου. Ασφαλώς, η ελληνική σημαία είναι το εθνικό μας σύμβολο και έχει τη θέση της, όπου υπάρχουν ελληνικές υπηρεσίες στην αλλοδαπή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επανήλθε, δηλαδή, κ. Υπουργέ; Γιατί είχε αφαιρεθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπήρξε αυτό το επεισόδιο στη Π.Γ.Δ.Μ. και το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Παρότι η Ιεραρχία έκανε μία κίνηση καλής θέλησης προς την πλευρά της πολιτείας και ανέβαλε τις κινήσεις της για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, στη συνέχεια ήρθε η δημοσίευση του ΣτΕ, η οποία θεωρήθηκε ως μεθόδευση τελικά, ότι τέλος πάντων κάποιος δάκτυλος αόρατος κίνησε αυτή την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και έκτοτε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, η Εκκλησία "σκλήρυνε" τη στάση της. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε σε μία απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας. Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν μπορεί να αποτελούν στοιχείο οποιασδήποτε μεθόδευσης. Δεν είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών χειρισμών. Είναι απόφαση ενός δικαστηρίου, του οποίου τις αποφάσεις πρέπει να σεβόμαστε και να εφαρμόζουμε. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο μιας ανώφελης συζήτησης που μπορεί να οδηγήσει και σε μία επιζήμια αντιδικία. Εχουμε τονίσει, κατ` επανάληψη, ότι σεβόμαστε τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας και θέλουμε ο ρόλος αυτός να ενισχυθεί. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτών των διακριτών ρόλων, μπορούμε να συνεργαστούμε για το καλό της Εκκλησίας, για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, για το καλό του Εθνους.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Διευκρινιστικά θα ήθελα να ρωτήσω: Υπήρχαν πληροφορίες -τουλάχιστον έτσι ακούσαμε το πρωί από τα ραδιόφωνα- για μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου που θα έδινε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Παπαντωνίου. Θα γίνει αυτή η συνέντευξη, μετά την αναβολή της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό; Ηταν για άλλο θέμα; Ηταν για το ίδιο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου προτίθεται να αναφερθεί σε διάφορα θέματα οικονομικής πολιτικής και γνωρίζω ότι πρόκειται να προβεί σε δηλώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο υπουργός Μεταφορών δεν γνώριζαν ότι ο Σύμβουλος δεν είχε καταθέσει την εισήγησή του και ότι δεν θα γινόταν η σύσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα ήταν η ημέρα που είχε οριστεί σαν χρονικό όριο, εντός του οποίου ο Σύμβουλος θα κατέθετε την εισήγησή του. Ζήτησε ορισμένες ημέρες ακόμη, προκειμένου να ολοκληρώσει την εργασία που του έχει ανατεθεί. Ετσι, δεν είχε νόημα αυτή η συνάντηση.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Εχετε κάτι να μας πείτε για τη συνάντηση με την κα Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω εάν έχει ολοκληρωθεί αυτή η συνάντηση. Πρέπει να ολοκληρώνεται τώρα. Αφορά θέματα αποκέντρωσης που θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης σε προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχει πλήρη εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Αλβανία η ελληνική κυβέρνηση και εν πάση περιπτώσει είναι ικανοποιημένη; Ρωτώ, επειδή είχατε κάνει κάποιες δηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συνθήκες κάτω υπό τις οποίες έγιναν αυτές οι εκλογές -επαναλαμβάνω- μπορεί να πει κανείς ότι είναι καλύτερες σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

ΚΑΠΠΟΣ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τη ροή των αποτελεσμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν υπάρχουν παρατυπίες, βρίσκονται εκεί παρατηρητές, οι οποίοι θα τις συμπεριλάβουν στις εκθέσεις τους. Αυτό που εμείς έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Γνωρίζετε ότι ακολουθεί και νέος γύρος. Οταν ολοκληρωθεί η εκλογική αναμέτρηση και έχουμε υπόψη μας τα εκλογικά αποτελέσματα, μπορούμε να κάνουμε μια τελική αποτίμησή τους. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών ήταν καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν. Δεν έχει καταγγελθεί κάτι, το οποίο μπορεί κάποιος να πει ότι αποτελεί στοιχείο μεταβολής των συσχετισμών ή αλλοίωσης -αν θέλετε- των αποτελεσμάτων.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχει η κυβέρνηση πλήρη εικόνα των αποτελεσμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν έχει πλήρη εικόνα ούτε καν η κυβέρνηση της Αλβανίας. Πώς είναι δυνατό να έχει πλήρη εικόνα η κυβέρνηση μιας άλλης χώρας; Η εκλογική αναμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ι.ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά για το θέμα της Τσαμουριάς που προσπαθούν να ανακινήσουν ορισμένες ομάδες Αλβανών. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε μετακινήσεις στρατευμάτων στα σύνορα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είχαμε καμία τέτοια κίνηση. Εχω πει, κατ` επανάληψη, ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας στη συνοριακή ζώνη παραμένουν στη συνήθη κατάσταση. Αυτό το οποίο, με αφορμή την ερώτησή σας, ήθελα να επισημάνω είναι τούτο: Υπάρχουν στο εξωτερικό ΜΜΕ και διάφοροι παράγοντες οι οποίοι, αναφερόμενοι στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, προσπαθούν στα διάφορα σενάρια ή τις αναλύσεις που κάνουν, να συμπεριλάβουν και την Ελλάδα. Δεν πρέπει να τείνουμε ευήκοον ους σε τέτοιου είδους αναλύσεις. Γιατί υπάρχουν, ίσως, φορείς, δυνάμεις, παράγοντες ή ΜΜΕ τα οποία πιστεύουν ότι θα προκαλέσουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας ή την πιο έντονη ανάμιξή της στις εξελίξεις στην περιοχή, εάν δώσουν ένα μήνυμα ότι υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση η κατάσταση της χώρας μας με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες αυτής της περιοχής. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε εμείς. Γι` αυτό, λοιπόν, όταν διατυπώνονται τέτοιου είδους σχόλια, παρακαλώ να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, ως αποδέκτες αυτών των σχολίων.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξε απόφαση ή κατεύθυνση, ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, να ανοίξει το θέμα του ενιαίου μισθολογίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι` αυτό χθες. Είπα ότι συγκροτείται Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει ένα νέο, ενιαίο μισθολόγιο, γιατί το παλαιό είναι ξεπερασμένο και υπάρχουν πολλές ανισότητες στο μισθοδοτικό καθεστώς των εργαζόμενων στο Δημόσιο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 29 June 2001 - 13:05:08 UTC