Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη η σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού για τα πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών και του αλκοολισμού. Για τα θέματα αυτά θα συνεδριάσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο και θα γίνουν εκτεταμένες ανακοινώσεις.

Σας υπενθυμίζω ότι το απόγευμα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος, για θέματα που αφορούν την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το Συνέδριο, αλλά ασφαλώς και για την αντιμετώπιση άλλων τρεχόντων θεμάτων.

Πρέπει να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την εξέλιξη της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Σύνδεσης, όσον αφορά τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας. Επαναλαμβάνονται και επαναβεβαιώνονται βασικές θέσεις που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.. Είναι φανερό, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν βασικά στοιχεία, η πορεία των οποίων θα κρίνει και την έκβαση των ευρωτουρκικών σχέσεων στο σύνολό τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνεται, επαναβεβαιώνεται η σταθερή θέση της Ε.Ε. πως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποσυνδέεται από την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημά της. Είναι μια θέση την οποία πετύχαμε να προωθήσουμε και υιοθέτησε η Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι. Η θέση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό άξονα στο σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Αυτή η εξέλιξη πιστεύουμε ότι ήταν εξαιρετικά θετική.

Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι στη γειτονιά μας, στα Σκόπια, η κρίση δεν έχει εκτονωθεί. Ο διεθνής παράγοντας, το ΝΑΤΟ, αναμένει από τις πολιτικές δυνάμεις του κράτους να ζητήσουν τη συνδρομή των ξένων Οργανισμών, του ΝΑΤΟ ιδιαιτέρως. Δεν έχει ακόμη διατυπωθεί αυτό το αίτημα με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκριθεί ο διεθνής Οργανισμός. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Θα συμμετάσχουμε σε μια τέτοια αποστολή, εφόσον τελικώς αποφασιστεί.

Πρέπει να τονίσω, όμως, επειδή πραγματικά η κρίση παρατείνεται, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δική μας χώρα. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και στις συνοριακές περιοχές παραμένουν στη συνήθη κατάσταση. Όπως, επίσης, δεν υπάρχει κάποιο κύμα προσφύγων που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ελλάδα και βεβαίως δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα. Οι διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας μας παραμένουν στη γειτονική χώρα. Ολα κυλούν ομαλά, όσον αφορά τη λειτουργία των διπλωματικών υπηρεσιών μας στο γειτονικό κράτος. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, ο διεθνής παράγοντας κι εμείς συμμετέχοντας στους διεθνείς Οργανισμούς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε αίτημα διατυπώσει το κράτος αυτό και να συμβάλουμε έτσι στην εκτόνωση, στην οριστική αντιμετώπιση της κρίσης.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μπορεί να εκφράστηκε η εμμονή της Ε.Ε. στην απόφαση του Ελσίνκι, όσον αφορά το Κυπριακό, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο κ. Τζεμ παρέμεινε στις αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις. Μπορεί να είπε ότι υπάρχει μια προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, αλλά εμμένει στις ίδιες θέσεις τις οποίες είχε μέχρι σήμερα. Δεν έχει ξεφύγει καθόλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η πορεία προσέγγισης της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα κρίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Βασικά, μεταξύ των άλλων, είναι και αυτά στα οποία αναφέρθηκα. Αρα, λοιπόν, η Τουρκία δεν θα επιτύχει να προσεγγίσει την Ε.Ε. αν προηγουμένως δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα σε αυτούς τους τομείς. Επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι μια πολύ καλή εξέλιξη. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία πρέπει να τηρεί η Τουρκία. Αξιολογείται βάσει αυτών των κανόνων και αυτών των κριτηρίων η πορεία της προς την Ε.Ε.. Αλλιώς η πορεία αυτή δεν έχει καμία προοπτική. Αυτό είναι ξεκάθαρο και το διαμηνύει με κάθε τρόπο η Ε.Ε. προς την Τουρκία.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, επειδή είπατε ότι είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε σε όποιο αίτημα της σκοπιανής κυβέρνησης, δεν είναι πια προϋπόθεση να καταλήξει ο πολιτικός διάλογος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, οι εσωτερικές διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Και αφού ολοκληρωθεί, μεταξύ των άλλων, και ο διάλογος ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις θα απευθυνθεί αυτό το αίτημα προς το ΝΑΤΟ. Η παρουσία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων εκεί θα έχει το χαρακτήρα, όχι της συμμετοχής σε πολεμικές ενέργειες, αλλά το χαρακτήρα της παρατήρησης, για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα, πώς εφαρμόζεται ο αφοπλισμός, πώς τηρείται αυτό το οποίο από πριν πρέπει να έχει συμφωνηθεί για την παύση των εχθροπραξιών. Εμείς, επαναλαμβάνω, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέρος. Αλλά, βεβαίως, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αυτή την ώρα με ακρίβεια την ημερομηνία που θα διατυπωθεί αυτό το αίτημα, ώστε να υπάρχει η αντίδραση από το ΝΑΤΟ και με τη δική μας συμμετοχή.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Χθες το απόγευμα, πήγατε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ποιό ήταν το αντικείμενο της συνεργασίας, δεδομένου ότι ήταν η δεύτερη συνάντηση μέσα στην ημέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν στο πλαίσιο της συνήθους τακτικής συνεργασίας που έχει ο Πρωθυπουργός με τα στελέχη. Δεν είναι δυνατόν, αυτή η συνεργασία, κάθε φορά, να ερμηνεύεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγούμαστε σε ένα πολιτικό παροξυσμό. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Θα μου επιτρέψετε, αυτή τη συνεργασία που ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει να έχει με υπουργούς ή άλλα κρατικά και κομματικά στελέχη, να συνεχίσει να την έχει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του εάν οι συνεργασίες αυτές ερμηνεύονται με τρόπο διαφορετικό, σε σχέση με το περιεχόμενό τους από τα ΜΜΕ ή άλλους τρίτους παράγοντες. Δεν είναι δυνατό να αιχμαλωτιστεί και να περιοριστεί εξ αυτού του λόγου η δραστηριότητα του Πρωθυπουργού ή των πολιτικών γενικώς, επειδή κάποια δραστηριότητα υπάρχει περίπτωση να παρερμηνευτεί. Αλλιώς, θα περιπέσουμε σε ένα τέλμα, σε πλήρη ακινησία. Αυτό, όμως, πιστεύω ότι δεν το θέλει κανείς.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της μεταφοράς Μιλόσεβιτς στη Χάγη.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό το χειρίζεται υπεύθυνα η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. Παρακολουθούμε κι εμείς αυτή την εξέλιξη, αλλά τον πρώτο, τον καθοριστικό λόγο, τον έχει η κυβέρνηση της φίλης χώρας. Γνωρίζετε ποια θέση έχει διατυπώσει. Την παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, δηλώνοντας, από την άλλη, ότι βεβαίως θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί και οι κανόνες με τους οποίους λειτουργεί το Διεθνές Δικαστήριο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε χθες λόγο για παραλυτικά φαινόμενα στην κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι το λέγει, λόγω της περιρρέουσας πολιτικής ατμόσφαιρας που υπάρχει και στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ. Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρξει μια αναστροφή, όπως λέμε, του κλίματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν φαντάζομαι να περιμένετε τη δήλωση του κ. Καραμανλή να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη. Γιατί ο κ. Καραμανλής για όποιο θέμα κι αν μιλήσει, όποια δήλωση κι αν κάνει, είναι εκ των προτέρων βέβαιο και γνωστό ότι θα στραφεί εναντίον της κυβέρνησης. Αρα, έχει μικρή αξία, είναι θα έλεγα χωρίς αξιοπιστία, αυτά που λέει ο κ. Καραμανλής. Πολλές φορές είναι πιο χρήσιμος, ακόμη και στη δική του παράταξη, όταν δεν ομιλεί, όταν σιωπά.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχω υπόψη το σχόλιο που κάνατε χθες για την προκήρυξη της «17 Νοέμβρη». Στο μεταξύ μεσολάβησε ανακοίνωση του State Department που ναι μεν αρνείται, όπως κι εσείς, να ανοίξει διάλογο με τη «17 Νοέμβρη», αλλά διαψεύδει ορισμένα στοιχεία της προκήρυξης. Θέλω να ξέρω αν την ίδια διάψευση είναι σε θέση να την κάνει και η ελληνική κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να σχολιάσουμε το περιεχόμενο αυτής της προκήρυξης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, γιατί καταδικάζουμε την ύπαρξή της, αγωνιζόμαστε για να εξαλείψουμε την ύπαρξή της.

ΚΑΠΠΟΣ: Εγώ αναρωτιέμαι για το εξής: Αν ο ελληνικός λαός θα ενημερώνεται για το τι συμβαίνει, μόνο από προκηρύξεις ή μόνο από κάποια ξένα κέντρα. Η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, δεν μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις σε σχέση με ένα γεγονός, δηλαδή να ξέρουμε αν έχει υπόψη της η κυβέρνηση αν ήταν προβοκάτσια ή ήταν χτύπημα μιας ομάδας ένοπλης πάλης, δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο...

ΡΕΠΠΑΣ: Από την πρώτη ημέρα έχει κάνει δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αναφέρθηκε στην τρομοκρατική ενέργεια. Τη θέση αυτή επανέλαβα κι εγώ. Αρα, απάντηση ως προς αυτό το θέμα δόθηκε. Κατά τα άλλα, ο ελληνικός λαός ενημερώνεται πλήρως από τα ΜΜΕ, τα οποία πιστεύω ότι στη χώρα μας, αφειδώς, παρέχουν ενημέρωση για όλα τα θέματα στους πολίτες.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Για μία ακόμη εβδομάδα οι γιατροί του ΙΚΑ είναι στο δρόμο, ο κόσμος ταλαιπωρείται, τα Ιδρύματα είναι κλειστά. Η κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος, συναντήθηκε με τους γιατρούς και δεν βρέθηκε λύση. Τι μέλλει γενέσθαι; Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, πρέπει να πω ότι είναι παράδοξο να εκδηλώνεται μία απεργιακή κινητοποίηση για το περιεχόμενο ενός νομοσχεδίου, το οποίο δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει λάβει ούτε καν τη μορφή προσχεδίου νόμου. Παρά ταύτα, έχει προκληθεί αυτή η αντίδραση που οδήγησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο ενός καλόπιστου διαλόγου μπορεί να συζητηθούν τα συναφή θέματα, ώστε όταν καταρτιστεί το νομοσχέδιο να περιέχει διατάξεις που θα δίνουν ικανοποιητικές λύσεις στο πρόβλημα που απασχολεί και τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ γιατρούς. Πιστεύω ότι οι επαφές που είχαν με την ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, θα δώσουν αποτελέσματα. Αν μακρύνει ο χρόνος για την κατάρτιση αυτού του νομοσχεδίου, τότε εξετάζουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτοτελώς το εργασιακό θέμα των γιατρών του ΙΚΑ. Ολα αυτά, θα πρέπει να τα συνεκτιμήσουν οι γιατροί και βεβαίως, με το βάρος της ευθύνης που έχουν, λόγω του λειτουργήματός τους, στην επόμενη συνέλευσή τους, μεθαύριο, πιστεύω ότι θα λάβουν απόφαση να λύσουν την απεργιακή κινητοποίησή τους.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει κόντρα με το διοικητή του ΙΚΑ, όπως αφήνεται να πλανάται από τις δηλώσεις των γιατρών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρών του ΙΚΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κόντρα, με την έννοια που το θέτετε εσείς. Υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση. Ο κ. Νεκτάριος είναι ένας πετυχημένος διοικητής, σε ένα μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό. Οι γιατροί θέτουν διάφορα θέματα, τα οποία διεκδικούν να αντιμετωπιστούν προς ορισμένη κατεύθυνση. Σας είπα ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος, ώστε το νομοσχέδιο που θα καταρτιστεί για τα θέματα αυτά, να περιέχει τις σωστές ρυθμίσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Με τον Υπουργό Υγείας, υπάρχει κόντρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει. Καθένας έχει το δικό του ρόλο. Ο υπουργός είναι υπουργός. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πεδίο για να αναπτυχθεί μια τέτοια τριβή.

ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Για το θέμα του ΙΚΑ: Εχετε περάσει συνταγματική διάταξη που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Πολλοί γιατροί του ΙΚΑ είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και θέλουν να γίνουν αορίστου. Πώς θα λυθεί, λοιπόν, το πρόβλημα, όταν υπάρχει τέτοιας μορφής συνταγματική διάταξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Το σημείο αυτό το ανέφερα, απαντώντας σε ερώτηση που διατυπώθηκε για το ίδιο θέμα, την προηγούμενη εβδομάδα. Αναφέρθηκα σ` αυτό τον περιορισμό που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα. Την περασμένη εβδομάδα κάναμε σχετική συζήτηση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το θέμα που τίθεται.

ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Θα απολυθούν, δηλαδή, αυτοί οι γιατροί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα που τίθεται στο πλαίσιο αυτής της απεργιακής κινητοποίησης. Αλλά, βεβαίως, δεν μπορεί να αγνοηθεί αυτός ο συνταγματικός περιορισμός. Από την άλλη, επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τους γιατρούς και να επιδιωχθεί έτσι -μέσα από αυτό το διάλογο και τη συνεργασία- η καλύτερη ρύθμιση, η κατάρτιση δηλαδή του πλέον καλού και ωφέλιμου για όλους -και κυρίως για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αυτούς δηλαδή που έχουν ανάγκη αυτών των υπηρεσιών υγείας- νομοσχεδίου.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ομως, συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του διοικητή του ΙΚΑ, του κ. Νεκτάριου, δεν είδαμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης αποφασίζεται στα κυβερνητικά όργανα. Εχουμε αποφασίσει το γενικό πλαίσιο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται, ώστε να καταρτίσουν το σχετικό νομοσχέδιο. Στην πορεία αυτή για την κατάρτιση του νομοσχεδίου, θέλουμε τη συνεργασία και το διάλογο και με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Και κυρίως με τους γιατρούς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 27 June 2001 - 22:52:07 UTC