Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από το ότι για ένα τόσο σημαντικό γεγονός που αφορά τον τρομονόμο δεν έχει τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ , με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από μικρό αριθμό βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, ακολουθείται η συνήθης κοινοβουλευτική διαδικασία. Σημασία έχει ότι η εισήγηση της κυβέρνησης γίνεται δεκτή, αφού έχει ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο. Η συζήτηση επί των άρθρων συνεχίζεται . Εχουν ψηφιστεί τα πρώτα άρθρα. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι βέβαιον ότι θα καταστεί νόμος του κράτους. Ετσι, έχουμε ένα πιο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα. Με αυτή την έννοια μπορεί να πει κανείς ότι είμαστε ικανοποιημένοι.

ΚΑΠΠΟΣ: Είστε, δηλαδή, ευχαριστημένοι που θα γίνει νόμος του κράτους με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στη Βουλή επιθυμούμε να έχει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη, προκειμένου να γίνεται νόμος του κράτους. Αν δεν είχαμε αυτή την επιδίωξη, δεν θα είχαμε λόγο να το καταθέσουμε ως νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχει την υποστήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και την έχει. Αν κάποιος έχει την οποιαδήποτε αμφιβολία γι αυτό, υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί η υποστήριξη των βουλευτών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη, η οποία δεν απέσπασε υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Σας έχει προβληματίσει αυτό το γεγονός;

ΡΕΠΠΑΣ: Το γεγονός της παραχώρησης αυτής της συνέντευξης από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων, που απασχολούν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο αριθμός των πολιτών που παρακολούθησε αυτή τη συνέντευξη είναι υψηλός. Θα πρέπει, πάντοτε, να εκτιμάτε τον αριθμό αυτό, αναλόγως του Μέσου στο οποίο παραχωρείται μια συνέντευξη ή της ώρας κατά την οποία μεταδίδεται η συνέντευξη. Επίσης, μην παραβλέπετε το λεγόμενο δεύτερο κύμα δημοσιότητας με την αναπαραγωγή και το σχολιασμό της συνέντευξης σε όλα τα άλλα Μέσα, ηλεκτρονικά και έντυπα, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Πιστεύουμε ότι το ποσοστό τηλεθέασης είναι ικανοποιητικό. Ο Πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα -και αυτό είναι το καινούργιο και πιο σημαντικό στοιχείο- να απευθυνθεί στους Ελληνες πολίτες, χωρίς τη μεσολάβηση άλλων ενδιάμεσων μηχανισμών. Μίλησε ο ίδιος στους πολίτες και οι πολίτες που παρακολούθησαν τη συνέντευξη έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μια μελέτη του ΙΟΒΕ εμφανίζει ένα υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ ως παραοικονομία. Περίπου 15 τρισ. δρχ. υπολογίζεται ότι είναι το μέγεθος της παραοικονομίας. Η κυβέρνηση δεν θα πάρει κάποια μέτρα να περιορίσει αυτό το μεγάλο ποσοστό παραοικονομίας, ώστε να βελτιωθούν ακόμα και οι εισφορές προς το ΙΚΑ κ.τ.λ.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ποσοστό παραοικονομίας στη χώρα μας κινείται σε υψηλά επίπεδα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί χάρη στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση, εγκαθιδρύοντας ελεγκτικούς μηχανισμούς. Γνωρίζετε ότι στο φορολογικό σύστημα, με τη λειτουργία του ΤΑXIS, έχουμε μείωση της φοροδιαφυγής και μπορούμε να εισπράττουμε πολύ μεγαλύτερα ποσά από το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Πράγματι, η παραοικονομία κινείται σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας. Μπορεί να πει κανείς ότι η παραοικονομία ανήκει στην παθολογική πλευρά της οικονομίας, γιατί στερεί από τον κρατικό Προϋπολογισμό, μέσω της φοροδιαφυγής και από τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της εισφοροδιαφυγής, τεράστια ποσά που είναι απαραίτητα για κοινωνικά προγράμματα, όταν μιλούμε για τον κρατικό Προϋπολογισμό ή για τη βελτίωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους, όταν μιλούμε για τα ασφαλιστικά ταμεία. Από την άλλη, η αναγνώριση αυτού του υψηλού ποσοστού παραοικονομίας στην πατρίδα μας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η οικονομία, τα εισοδήματα των ιδιωτών ή και το επίπεδο της καθημερινής ζωής τους, είναι καλύτερα από αυτά που δείχνουν οι επίσημοι δείκτες. Γιατί, πολλές παραγωγικές δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να υπάρξουν, αν δεν υπήρχε η παραοικονομία. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

Ομως, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να κάνουμε μεγάλα βήματα για να ελέγξουμε και να πατάξουμε την παραοικονομία. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, αφενός αν βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την απόδοση των διοικητικών μηχανισμών και αφετέρου αν αλλάξουμε νοοτροπία όλοι οι πολίτες, όλοι οι φορολογούμενοι. Να αποκτήσουμε μια νέα αγωγή στις φορολογικές σχέσεις μας με το κράτος.

Και για να ανακεφαλαιώσω, πράγματι η παραοικονομία είναι υψηλή στην Ελλάδα. Αυτό συνιστά παθολογία για την οικονομία μας. Από την άλλη, αυτό δείχνει ότι το επίπεδο ζωής είναι καλύτερο από αυτό που μετρούν και αναφέρουν οι επίσημοι δείκτες της στατιστικής. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, γιατί αναμφίβολα αυτή είναι η σωστή στάση: Πρέπει να πατάξουμε την παραοικονομία και όσο το δυνατό να την εξαλείψουμε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Διευκρινιστικά μια ερώτηση. Αν συγκράτησα καλά σε προηγούμενη απάντησή σας, όταν ερωτηθήκατε εάν έχει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, είπατε ότι υπάρχει τρόπος να το διαπιστώσει κανείς αυτό...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι αν έχει κάποιος αντίθετη άποψη, υπάρχει η διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει για να επιδιώξει μια απόδειξη γι` αυτό.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ποιά είναι αυτή η διαδικασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Υπάρχει το δεδομένο ότι έχουν εκδηλωθεί κρούσματα αιμορραγικού πυρετού στο Κόσοβο. Υπάρχει κίνδυνος για τους Ελληνες στρατιώτες της KFOR;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι επικεφαλής των δυνάμεών μας που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή, έχουν συνεχή επικοινωνία με το κέντρο. Οι αναφορές τους δεν δίνουν, αυτή την ώρα, μια διάσταση στο πρόβλημα αυτό, ώστε να δημιουργείται ανησυχία. Πρέπει να σας πω ότι έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα, ώστε οι Ελληνες πολίτες που διαβιούν σε αυτή την περιοχή, να είναι καλώς προστατευμένοι και να μη δημιουργείται πρόβλημα στην υγεία και ασφάλειά τους.

ΚΑΠΠΟΣ: Με το δεδομένο ότι υφίσταται αυτή η επιδημία εδώ και ένα 10ημέρο, είναι δυνατό μετά από δέκα μέρες να ενημερώνονται μόλις χθες οι ελληνικές υπηρεσίες ότι υπάρχει αιμορραγικός πυρετός και μάλιστα να μη γνωρίζουν καν από πού προέρχεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτησή σας ποιά είναι; Οτι έγινε με καθυστέρηση η ενημέρωση του εθνικού κέντρου και η ενημέρωση των Εθνικών Δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή. Αυτός είναι ο τρόπος, ο κανόνας και ο ρυθμός με τους οποίους κινείται η ζωή σε αυτή την περιοχή. Αν κάποιοι δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί, όσο εμείς θα θέλαμε -και δεν αναφέρομαι σε μηχανισμούς του ελληνικού κράτους ή σε Ελληνες πολίτες που ανήκουν στον ελληνικό μηχανισμό- αυτό δεν αφορά τη δημόσια διοίκηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 June 2001 - 13:05:07 UTC