Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Μαΐου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το ΚΥΣΕΑ και συζήτησε τρία θέματα, τα οποία εισηγήθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος:

Το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης-Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΜΠΑΕ), της περιόδου 2001-2005.

Την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων και

Την αμυντική στρατηγική αναθεώρηση.

Γνωρίζετε ότι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στις 29 Μαρτίου, αποφασίστηκε να μετατοπιστεί χρονικά η πραγματοποίηση ορισμένων τμημάτων του Εξοπλιστικού Προγράμματος και να μετατεθεί η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, για την περίοδο μετά το 2004. Αυτή η απόφαση αφορά το μαχητικό αεροσκάφος της 4ης γενιάς "Γιουροφάιτερ", για το οποίο έχει ληφθεί σχετική απόφαση σε παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Επίσης, πέραν του συγκεκριμένου αεροσκάφους, η απόφαση αυτή αφορά και εξοπλισμούς συνολικής δαπάνης ύψους, περίπου 1 τρις δραχμών. Ποιοι συγκεκριμένα εξοπλισμοί θα μετατεθούν για την περίοδο μετά το 2004 θα το αποφασίσουμε, μετά από εισήγηση που θα κάνει ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή, σε νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Οπως γνωρίζετε είχε προηγηθεί συνεργασία, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας.

Η εξειδίκευση της απόφασης αυτής να μειωθεί η δαπάνη για εξοπλισμούς κατά την περίοδο μέχρι 2004, κατά 1 τρις δραχμές, την οποία είχαμε λάβει στην Κυβερνητική Επιτροπή, έχει ως εξής:

-Το 2001 εφαρμόζεται κανονικά το πρόγραμμα που έχουμε αποφασίσει.

-Το 2002 έχουμε μείωση 195 δις δραχμών (από 1 τρις 206 δις δραχμές σε 1 τρις 11 δις δραχμές).

-Το 2003 έχουμε μείωση 390 δις δραχμών (από 1 τρις 118 δις δραχμές σε 728 δις δραχμές).

-Το 2004 έχουμε μείωση 415 δις δραχμών (από 1 τρις 72 δις δραχμές σε 657 δις δραχμές).

Η συνολική μείωση -σας ανέφερα πώς διαρθρώνεται τμηματικά κάθε χρόνο- ανέρχεται στο ποσό του 1 τρις 3 δις δραχμών. Σε αυτό το πλαίσιο θα κάνει εισήγηση ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, το ΕΜΠΑΕ 2001-2005 να επεκταθεί χρονικά μέχρι το 2008, ώστε μετά το 2005 και μέχρι το 2008, να γίνουν δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, ύψους περίπου 1 τρις δραχμών. Εχουμε, δηλαδή, μια μείωση εξοπλιστικών δαπανών κατά το ποσό αυτό μέχρι το 2005. Οι δαπάνες αυτές θα γίνουν την επόμενη περίοδο μέχρι το 2008.

Γνωρίζετε ότι ειδικά για το "Γιουροφάιτερ" έχουμε λάβει σχετική απόφαση στο ΚΥΣΕΑ. Είναι η απόφαση με αριθμό 1 του 2000. Στην απόφαση αυτή παραμένουμε.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων η Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, με σημαντικές δαπάνες, γιατί επιθυμούμε να έχουμε ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις. Η ισχυρή αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμενων της χώρας μας αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησής μας. Σε όλους τους τομείς έχουν υλοποιηθεί σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα. Ιδιαιτέρως, εάν αναφερθούμε στην Πολεμική Αεροπορία, μπορούμε να πούμε ότι με το πρώτο ΕΜΠΑΕ, της περιόδου 1996-2000, ενισχύθηκε θεαματικά και αναβαθμίστηκε η ικανότητα και η επάρκειά της, όχι μόνο με την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και με σειρά άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως είναι τα προγράμματα για την αντιαεροπορική άμυνα, την εκπαίδευση κ.λπ.

Συγκεκριμένα -γιατί αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε- στο πρόγραμμα 1996-2000, μεταξύ των άλλων:

Είχαμε αποφασίσει και αποκτήθηκαν μαχητικά αεροσκάφη Φ-16, με δαπάνη 720 δις δραχμών και μαχητικά αεροσκάφη ΜΙΡΑΖ-2000, συνολικής δαπάνης 558 δις δραχμών.

Εκσυγχρονίστηκαν αεροσκάφη τύπου ΦΑΝΤΟΜ, με συνολικό κόστος για τον εκσυγχρονισμό τους 100 δις δραχμές.

Αγοράστηκε το εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου Τ-6, συνολικής δαπάνης 78 δις δραχμών.

Είχαμε, επίσης, την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τους γνωστούς "ΠΑΤΡΙΟΤ", συνολικής δαπάνης 390 δις δραχμών και των αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, τους γνωστούς "ΚΡΟΤΑΛ", συνολικής δαπάνης 80 δις δραχμών. Για τα κύρια προγράμματα στα οποία αναφέρθηκα, οι δαπάνες που κάναμε εκείνη την περίοδο, ανήλθαν στα 2 τρις 106 δις δραχμές.

Στις αποφάσεις που έχουμε πάρει για την εφαρμογή μιας πολιτικής που ενισχύει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία, υλοποιώντας το πρόγραμμά μας, δαπανήσαμε, πέρα από τα αρχικώς προβλεφθέντα κατά το 1996, χρηματικά ποσά που φθάνουν το ύψος των 900 δις δραχμών. Το ποσό που ανέφερα πριν υπερκαλύπτει αυτό που αρχικά είχαμε προβλέψει και αποφασίσει. Στο τέλος του προγράμματος του ΕΜΠΑΕ 1996-2000 απολογιστικά φαίνεται ότι έχουμε καταβάλει 900 δις δραχμές περισσότερα από αυτά που αρχικώς είχαμε προβλέψει, ειδικά για προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Είχε, δηλαδή, προβλεφθεί ένα ποσό 1 τρις 200 δις δραχμών και πήγαμε σε ένα πρόγραμμα για το οποίο δαπανήσαμε 2 τρις 106 δις δραχμές. Η προσπάθεια συνεχίζεται προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο, ισχυρή, την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε σε δύο προγράμματα:

Πρώτον, αυτό που αφορά το αεροσκάφος μέσης μεταφορικής ικανότητας. Πρέπει να σας πω ότι έχει αποκλειστεί από την αρχή -σας είχα ενημερώσει τότε- ένας τύπος, τα ΑΝΤΟΝΟΦ. Στη διαγωνιστική διαδικασία η οποία εξελίσσεται είναι τρεις ακόμη τύποι. Δεν καταλήγουμε σε αποφάσεις. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται. Σε μια επόμενη φάση θα ληφθεί και η τελική απόφαση.

Το δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αφορά το νέο άρμα μάχης. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν έξι εταιρείες. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος έγινε τον Οκτώβριο του 1999, σας είχα ενημερώσει τότε. Πρόσφατα, στις 19 Ιανουαρίου του 2001, υποβλήθηκαν από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες οι τελικές βελτιωμένες προτάσεις τους, όπως ακριβώς τους είχε ζητηθεί. Η αξιολόγηση για το νέο άρμα μάχης συνεχίζεται. Μελετώνται οι τελικές βελτιωμένες προτάσεις που έχουν υποβάλει οι επιχειρηματικοί φορείς, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε είναι αυτό που αφορά την αμυντική στρατηγική αναθεώρηση. Η πολιτική μας στον τομέα της άμυνας σχεδιάζεται σε βάθος χρόνου. Η συγκεκριμένη πολιτική έχει ορίζοντα το 2015.Στόχος της αμυντικής στρατηγικής αναθεώρησης, μεταξύ άλλων είναι:


-Η μακροχρόνια εκτίμηση των εξελίξεων στο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ο εκσυγχρονισμός και η επίτευξη της διακλαδικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, πράγμα το οποίο δεν ίσχυε στο βαθμό που επιθυμούσαμε μέχρι τώρα.

Η δημιουργία στρατού δύο επιπέδων, δηλαδή και επαγγελματικού, αλλά και στρατού που στελεχώνεται από πολίτες που υπηρετούν με θητεία.

Η σταδιακή μείωση της θητείας, αφού θα έχουμε ανάπτυξη του λεγόμενου επαγγελματικού στρατού.


-Ο εξορθολογισμός των δαπανών στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η αμυντική υποδομή τους, ενόψει των αναγκών του 21ου αιώνα.

Η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στο ευρωπαϊκού περιβάλλον, ενόψει της δημιουργίας του ευρωπαϊκού στρατού. Γνωρίζετε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι συστηματική, ώστε το 2003 να έχει δημιουργηθεί, να έχει συγκεκριμένη υπόσταση ο ευρωπαϊκός στρατός, στελεχωμένος από 60.000 μέλη.

Και βεβαίως η ενεργός και ισότιμη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας σε αυτή την πολιτική της Ευρώπης για την κοινή ασφάλεια και άμυνα.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναληφθούν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και βεβαίως θα γίνουν οι αναθεωρήσεις και οι αλλαγές στα όποια θεσμικά κείμενα είναι απαραίτητο να γίνουν. Αυτό ήταν το περιεχόμενο της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. Τα θέματα είναι περίπου γνωστά σε εσάς. Δεν προέκυψε κάτι καινούργιο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Μια διευκρινιστική ερώτηση για τα άρματα μάχης: Αυτά είναι του προηγούμενου προγράμματος 1996-2001.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πράγματι σε εξέλιξη ορισμένα προγράμματα τα οποία αφορούν το ΕΜΠΑΕ της περιόδου 1996-2000, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί. Εφαρμόζεται, δηλαδή, ταυτόχρονα, παράλληλα ένα τμήμα εκείνου του προγράμματος και το πρώτο τμήμα του νέου προγράμματος 2001-2005.

ΓΡΟΜΑΝ: Ηθελα να ρωτήσω για τα μαχητικά 4ης γενιάς. Για το 2005 και μετά μετατίθεται η απόκτησή τους και η υπογραφή των συμβολαίων. Αυτό θα αφορά συγκεκριμένα τα "Γιουροφάιτερ" ή θα αφορά κάποιο άλλο αεροπλάνο 4ης γενιάς;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση που έχει λάβει το ΚΥΣΕΑ, σε παλαιότερη συνεδρίασή του, στις αρχές του 2000, αφορά έναν συγκεκριμένο τύπο: τα "Γιουροφάιτερ". Παραμένουμε σε αυτή την απόφαση. Δεν έχει συνεδριάσει όργανο, ώστε να αλλάξει αυτή την απόφαση. Αρα, ισχύει αυτή η απόφαση.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Για τη σημερινή απόφαση υπάρχει καθυστέρηση υπογραφών για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα 'Γιουροφάιτερ". Και εάν μετά θα είμαστε απλώς αγοραστές ή θα μπορούμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι διαπραγματεύσεις έφθασαν σε ένα ορισμένο επίπεδο. Τη νέα περίοδο, μετά το 2004, οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν με βάση τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Εμείς παραμένουμε -θέλουμε να παραμείνουμε- σε αυτό το πρόγραμμα και θα συζητήσουμε με τους παραγωγούς με όρους και προϋποθέσεις τέτοιες, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε παρόντες σε αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, όχι μόνο ως αγοραστές, αλλά και ως συμπαραγωγοί. Αλλά είναι κάτι το οποίο -επαναλαμβάνω- θα αντιμετωπίσουμε τότε. Σήμερα έχουμε δεδομένη την πολιτική θέση. Τα πρακτικά θέματα, τις διαπραγματεύσεις και τα άλλα σχετικά θα τα αντιμετωπίσουμε τότε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αυτή η απόφαση για τα"Γιουροφάιτερ" μπορεί να αλλάξει μέχρι τότε, εάν δεν ικανοποιηθούμε από την προσφορά που θα μας γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι μια υπόθεση δική σας. Σας λέω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Είναι αυτή που σας ανέφερα. Παραμένουμε στην επιλογή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους, όσον αφορά την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Το 2005-2010 θα υπάρξει και άλλο ΕΜΠΑΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι οι δαπάνες αυτές για εξοπλιστικά προγράμματα στο ύψος που μειώνονται, δηλαδή, κατά 1 τρις δραχμές, θα γίνουν την περίοδο μέχρι το 2008. Απλώς δεν θα γίνουν την περίοδο μέχρι το 2005. Μπορεί να πει κανείς, εξ αυτού του λόγου και μόνο, αφού θα έχουμε εξοπλιστικό πρόγραμμα σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο, ότι έχουμε μια επέκταση στο ΕΜΠΑΕ της περιόδου 2001-2005, για το οποίο έχουμε αποφασίσει σε γενικές γραμμές. Ολα αυτά τα θέματα τότε θα αντιμετωπιστούν αναλόγως των συνθηκών εκείνης της περιόδου και των αναγκών που έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Πιστεύουμε, όμως, ότι με αυτές τις προμήθειες, με αυτούς τους εξοπλισμούς έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο που διασφαλίζει την άμυνα της χώρας και βεβαίως καθιστά τις Ενοπλες Δυνάμεις ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εξωτερική επιβουλή.

ΑΝΤΥΠΑΣ: ΕΜΠΑΕ 2005-2010 θα υπάρξει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε στην αρχή του ΕΜΠΑΕ 2001-2205. Το 1996-97 σας είχαμε ανακοινώσει εάν θα υπάρχει ΕΜΠΑΕ μετά το 2000;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είχατε πει ότι θα υπάρχει και επόμενο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είχαμε πει ποτέ ποιο θα είναι το επόμενο ΕΜΠΑΕ, ότι θα υπάρχει ΕΜΠΑΕ 2001-2005. Σας είπα ότι πάντοτε υπάρχει η ανάγκη για εξοπλισμούς αναλόγως των συνθηκών, της κατάστασης και γι αυτό ακριβώς υπάρχει αυτή η αμυντική στρατηγική αναθεώρηση, προκειμένου έτσι σε βάθος χρόνου να σχεδιάζουμε την πολιτική μας στις Ενοπλες Δυνάμεις.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εχει υπολογιστεί από κάποιο κυβερνητικό όργανο πόσο θα είναι η επιβάρυνση που θα υπάρξει από τη μετακίνηση του εξοπλιστικού προγράμματος, και η επιβάρυνση που θα υπάρξει επειδή θα πάει πίσω η αγορά των "Γιουροφάιτερ";

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα που θα τα αντιμετωπίσουμε εκείνη την ώρα που θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει χωρίς να έχει γίνει καν η συζήτηση, ποιο θα είναι το κόστος για την αγορά αυτού του μαχητικού αεροσκάφους.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, χθες είχαμε άλλο ένα και υπάρχει και διαμαρτυρία του Προέδρου της Βουλής. Μήπως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εκτός από τις διαταγές για ΕΔΕ θα μπορούσε να κάνει και συστάσεις προς τα όργανα ή ισχύει ακόμα η φράση του κ. Μητσοτάκη "εσείς είστε το κράτος";

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους και ιδιαίτερα από τα όργανα της ΕΛΑΣ. Αλλά, βεβαίως, η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να λειτουργεί, κινούμενη στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, και κάθε όργανό της να ασκεί τα καθήκοντά του στο πλαίσιο αυτό. Εχουν διαταχθεί ΕΔΕ, όταν διατυπώνονται καταγγελίες και βεβαίως οι συστάσεις είναι κάτι που αποτελεί μόνιμη πολιτική της ηγεσίας της ΕΛΑΣ προς τους άνδρες της. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι ο καθένας πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του σεβόμενος το Σύνταγμα και τους νόμους, σεβόμενος τα δικαιώματα του συμπολίτη του. Αυτό είναι ο κανόνας για να μπορέσουμε να ζούμε όλοι αρμονικά.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Οι διαπραγματεύσεις σε σχέση με το αεροσκάφος μέσης μεταφορικής ικανότητας και το άρμα μάχης, που είναι σε εξέλιξη, έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα: Εχει καθοριστεί σήμερα αν πρόκειται να υπάρξει χρονικός ορίζοντας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, ακόμη και ο χρονικός προσδιορισμός είναι ένα στοιχείο το οποίο άπτεται της τακτικής που ακολουθεί ένας διαπραγματευτής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι θέμα μερικών μηνών, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς αφορά μήνες, αλλά δεν είναι δυνατό να ορίσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία, αφού το εξοπλιστικό πρόγραμμα γνωρίζετε ποιο ορίζοντα έχει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη χθεσινή δήλωση-κατάληξη της ΓΣΕΕ σε σχέση με την πρόσκληση του κ. Γιαννίτση για διάλογο την προσεχή εβδομάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε είναι μείζον. Με αυτή την έννοια καλό είναι να το προσεγγίσουμε όχι μέσω δηλώσεων και σχολίων επί των προηγούμενων δηλώσεων άλλων παραγόντων. Πρέπει να το προσεγγίσουμε με ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη συνάντηση, η οποία έχει προσδιοριστεί για την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να αποτελέσει την αρχή για μια νέα περίοδο, ώστε με συνεννόηση, καλή πίστη, ενδιαφέρον, και ευαισθησία από όλες τις πλευρές να αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό πρόβλημα και να δοθεί λύση σε αυτό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Τι εννοεί η κυβέρνηση νέα περίοδο; Πως καθορίζεται η νέα περίοδος; Κάποιοι λένε ότι θα είναι μια τυπική συνάντηση αβροφροσύνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι όλοι έχουν αίσθημα ευθύνης και όλοι θα προσπαθήσουν στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα της επικοινωνίας, γιατί και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ώστε σε αυτή την νέα περίοδο που έχουμε μπει να συζητήσουμε νηφάλια, ψύχραιμα και τεκμηριωμένα για να βρούμε λύση και όχι για να δημιουργούμε εντυπώσεις συνθηματολογώντας. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης.

ΤΑΚΗΣ: Με αφορμή την έκθεση της κας Καραμάνου για την εισαγωγή του θέματος που αφορά το άβατο του Αγίου Ορους στη συζήτηση, περί δικαιώματος των γυναικών, υπάρχει κάποια θέση της κυβέρνησης ή κάποια στιγμή θα βάλει στο τραπέζι του διαλόγου ένα τέτοιο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό γνωρίζετε ότι γίνεται συζήτηση στην Ευρώπη, εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα, δεν την έχει απασχολήσει και δεν προτίθεται να θέσει τέτοιο θέμα με δική της πρωτοβουλία.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατέθεσε στο ΚΥΣΕΑ κάποια στοιχεία σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει από τη μετάθεση του προγράμματος "Γιουροφάιτερ ή τις παρενέργειες σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι είχε προηγηθεί συνεργασία του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας. Η εισήγηση σήμερα κινήθηκε στο πλαίσιο που σας ανέφερα. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, σε αριθμητικά στοιχεία, αφού η απόφαση που επρόκειτο να λάβει το όργανο στη σημερινή συνεδρίασή του ήταν δεδομένη.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Στο "ΠΟΝΤΙΚΙ" σήμερα δημοσιεύεται ρεπορτάζ για το διαφημιστικό φυλλάδιο για την Ελλάδα που κυκλοφορεί στην Τουρκία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με ποια κριτήρια επιλέγει αυτή η εταιρεία, ποιος συνεργάστηκε μαζί τους με δεδομένο και τα απίστευτα λάθη που υπάρχουν σε αυτό το φυλλάδιο τα σχετικά με ονομασίες κ.λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά προφανώς γίνονται μετά από ανοικτές διαδικασίες. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προσέλθει και να λάβει μέρος. Νομίζω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να ελέγξουν αυτούς που έφεραν σε πέρας το έργο που τους ανατέθηκε, εάν το έφεραν με ορθό ή όχι τρόπο. Βεβαίως, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πάντοτε ρήτρες οι οποίες μπορεί να ισχύσουν.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Από συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Αμυνας, μετά το ΚΥΣΕΑ, μας επισημάνθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν νωρίτερα από το 2004. Εσείς λέτε ότι ακόμα και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά το 2004.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων θα γίνει μετά το 2004. Και σε αυτό είμαι κατηγορηματικός.

ΒΙΔΑΛΗ: Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών μετά το δημοσίευμα για το αίτημα των Αμερικανών να συμμετέχουν σε έρευνες κ.λπ. δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι μια από τις εθνικές προτεραιότητες. Είναι όντως εθνική προτεραιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα χθες λεπτομερείς απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις γι αυτό το ζήτημα. Είπα ότι η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Η βούλησή μας είναι ισχυρή, η προσπάθειά μας είναι συστηματική, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Από και πέρα οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας συνεργάζονται με τις υπηρεσίες των άλλων χωρών για να φθάσουν στον κοινό σκοπό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Δεν πρέπει να δημιουργείται η ψευδής εικόνα ότι η χώρα μας δεν παρέχει ασφάλεια στους πολίτες που ζουν εδώ.

ΒΙΔΑΛΗ: Η ερώτηση είναι: Το θεωρείτε θέμα εθνικής προτεραιότητας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούμε η μέγιστη προτεραιότητα για μας, ποια είναι; Να αναβαθμίσουμε, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το κοινωνικό κράτος. Αυτό είναι ένα θέμα που προέχει στην κυβερνητική ατζέντα. Επίσης, να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες στην περιοχή σε πολυμερές ή διμερές επίπεδο. Να διατηρήσουμε αυτό το πλεονέκτημα, ασκώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο μας. Αλλά, βεβαίως, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, γιατί το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 24 May 2001 - 15:05:09 UTC