Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συμπληρωματικώς σας ενημερώνω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, ότι έχουν προστεθεί οι εξής δραστηριότητες:

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί την κα Παπανδρέου για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στις 12 θα δεχθεί τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο. Όπως σας έχω ανακοινώσει στη 1 μετά το μεσημέρι θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, ενόψει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου την ερχόμενη εβδομάδα. Στις 7 το απόγευμα, θα συνεργαστεί με τους κυρίους Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου. Υπενθυμίζω ότι σήμερα στις 7 έχει συνεργασία με τον κ. Λαλιώτη και με το σύμβουλό του επί τεχνικών θεμάτων κ. Μακρυωνίτη, για θέματα χωροταξίας.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ. Επίσης γνωρίζετε ότι περίπου στις 3 η ώρα, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για επίσημη επίσκεψη στη Μάλτα. Η επίσκεψη αυτή είναι σημαντική, γιατί η Μάλτα είναι μια από τις χώρες που πρόκειται να ενταχθούν στην Ε.Ε.. Η ένταξη της Μάλτας στην Ε.Ε. ενισχύει τη μεσογειακή διάσταση της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εμείς έχουμε κάθε λόγο, όπως και με τις άλλες υπό ένταξη χώρες, να διατηρούμε στενές σχέσεις και με τη Μάλτα. Μας ενδιαφέρει αυτό, γιατί γνωρίζετε ότι αφενός είμαστε υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε. που επιθυμούμε να συμπεριλάβει όλες τις χώρες της ηπείρου μας και αφετέρου αυτή η διαδικασία της διεύρυνσης έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας, αφού αφορά και την Κύπρο. Αρα, λοιπόν, πέραν όλων των άλλων και γι` αυτούς τους λόγους είναι σημαντική αυτή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, είναι σημαντική η ανάπτυξη ακόμη καλύτερων σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και του νησιωτικού αυτού μεσογειακού κράτους.

Μετά τη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσα, επανέρχομαι για να εκφράσω και πάλι δημοσίως τη λύπη μας για το θάνατο του Αχιλλέα Χατζόπουλου, ο οποίος γνωρίζετε πόσο αγαπητός ήταν σε όλους μας, τόσο για το ήθος του, όσο και για την αντικειμενικότητα με την οποία προσέγγιζε τα θέματα που τον απασχόλησαν, στο πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματός του. Θα τον θυμόμαστε, γιατί ο Αχιλλέας ήταν πραγματικά ένας ξεχωριστός άνθρωπος και δημοσιογράφος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Καλό του ταξίδι.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, δηλώσατε επί λέξει ότι δεν τίθεται καμία σκέψη για αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, σχετικά με τον πολιτικό γάμο. Θα ήθελα να απαντήσετε στην εξής ερώτηση: Η κυβέρνηση αλλάζει το καθεστώς που αφορά τον πολιτικό γάμο και τον καθιστά υποχρεωτικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες, σε αυτό. Επαναλαμβάνω, με αφορμή την ερώτησή σας και είναι σαφής η απάντηση που δίνω: Τέτοιο θέμα δεν μας απασχολεί, ούτε μας απασχόλησε ακόμη και ως σκέψη. Είμαι κατηγορηματικός. Ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα προς συζήτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Υποθέτω ότι εκφράζετε την κοινή συνισταμένη των απόψεων του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Τότε, γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στεφανόπουλο, δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα γίνει, δίνοντας έτσι αφορμές για να κάνουμε εμείς οποιεσδήποτε βάσιμες ή οτιδήποτε άλλου είδους ερμηνείες.

ΡΕΠΠΑΣ: Αποδώσατε στον υπουργό Δικαιοσύνης μία θέση που δεν τη διατύπωσε με τον τρόπο που του την αποδώσατε. Σας είπα ότι όλη αυτή η συζήτηση είχε θεωρητικό χαρακτήρα. Δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες βρίσκονται δήθεν υπό εκκόλαψη ή με θέματα που η κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει. Είναι έξω από την ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής οτιδήποτε σχετικό.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ωστόσο, πριν από λίγο, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι δεν μπορούν να μιλούν ανεύθυνα για ανύπαρκτα ζητήματα, είτε από την πλευρά της Πολιτείας, είτε από την πλευρά της Εκκλησίας και κάλεσε όσους κάνουν τέτοια συζήτηση να σοβαρευτούν. Είναι ανεύθυνος ο κ. Σταθόπουλος ή ο κ. Δαφέρμος;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Βουλής, τόσο ως πρόσωπο, όσο και εκ του ρόλου και της θέσης του, μιλά πάντοτε με ευθύνη.

ΚΑΠΠΟΣ: Η αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σταθόπουλο έχει σχέση με όλη αυτή τη συζήτηση που κάνουμε τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και πάντως δεν αφορούν -είμαι κατηγορηματικός σε αυτό- οτιδήποτε σχετίζεται με το νομικό καθεστώς για τον πολιτικό γάμο.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εχετε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο, γιατί δεν υπήρξε διευκρινιστική δήλωση για το περιεχόμενο της συζήτησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται Υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Αυτό, γνωρίζετε, είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση από τη χθεσινή συνάντηση των κυρίων Πάουελ και Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν κάνει δηλώσεις οι δύο πολιτικοί. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε λεπτομερώς στα θέματα τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης. Ασφαλώς, είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί σε πολλούς τομείς, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μια πολιτική που βρίσκεται κοντά, είναι ταυτόσημη με τη δική μας πολιτική, όσον αφορά τα θέματα των Βαλκανίων. Ως προς τα θέματα που έχουν για μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα εθνικά μας θέματα, είναι φανερό ότι οι θέσεις της χώρας μας έχουν κερδίσει έδαφος, υιοθετούνται από όλο και περισσότερους. Γνωρίζετε καλά ότι έχουμε πετύχει, οι απόψεις μας να ακούγονται με σεβασμό και προσοχή, αφού στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και είναι απόψεις απολύτως ταυτόσημες με την ηθική, το δίκαιο, τη λογική.

ΚΑΠΠΟΣ: Υπήρξε τέτοια ταύτιση, σύγκλιση απόψεων όσον αφορά το Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι, όχι μόνο τώρα για πρώτη φορά, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, έχει δηλωθεί από την πλευρά των ΗΠΑ πως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι θέμα της Ε.Ε. Βεβαίως, όλοι, κι εμείς, έχουμε καταβάλλει προσπάθεια -και αυτό επιθυμούμε, αυτή είναι η επιλογή μας- η ένταξη αυτή να γίνει, αφού στο μεταξύ, έχει λυθεί και το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Αλλωστε, η κυπριακή κυβέρνηση έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση. Μην ξεχνάτε ότι έχει καλέσει την τουρκοκυπριακή πλευρά να πάρει μέρος στην ομάδα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., η οποία βεβαίως αρνήθηκε, απαντώντας με τρόπο απολύτως απαράδεκτο και απορριπτικό εν τέλει, σε αυτή την πρόταση του κ. Κληρίδη. Εμείς καταβάλλουμε προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Επιθυμούμε να συνεχιστεί ο διάλογος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα και την παρακολούθηση του Γενικού Γραμματέα του. Από την άλλη, η μη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο, το οποίο θα οδηγήσει σε ανακοπή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, γιατί τότε είναι σαν να δεχόμαστε ότι η Κύπρος παραμένει αιχμάλωτη, όμηρος της Τουρκίας. Και αυτό η διεθνής έννομη τάξη δεν μπορεί να το δεχθεί.

ΚΟΛΟΚΑΣ: Θα πρέπει να αναμένουμε κάποια πρωτοβουλία από πλευράς ελληνικής κυβερνήσεως σε σχέση με την παλαιστινιακή κρίση, στο πλαίσιο κάποιων διεθνών οργανισμών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι λόγω της θέσης μας στην περιοχή, έχουμε αναλάβει στο παρελθόν σημαντικές πρωτοβουλίες. Γνωρίζετε τις συναντήσεις, που έχουν γίνει στην Αθήνα, σημαντικών προσωπικοτήτων από τις δυο πλευρές. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση βίας και θα πρέπει μόνο μέσω των ειρηνικών διαδικασιών να αναζητηθεί λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Επιτέλους, είναι καιρός, οι δύο λαοί να ζήσουν σε ένα κλίμα πολύ διαφορετικό, με καλή πίστη και γιατί όχι και συνεργασία. Η προσπάθεια που κάνει η Ε.Ε. στην οποία συμμετέχουμε, κατατείνει στο να πετύχουμε αυτό το στόχο.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ: Σε ό,τι αφορά τα θέματα της δικής σας αρμοδιότητας και τις άδειες ραδιοφώνου, έχετε να μας πείτε κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε καλά ότι για το νομό Αττικής έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη χορήγηση των 20 αδειών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η εξέλιξη της διαδικασίας για τη χορήγηση οκτώ ακόμη αδειών, αφού συνολικά έχουν προκηρυχθεί 28 συχνότητες προς διάθεση, αποτελεί αντικείμενο που απασχολεί το ΕΣΡ. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε ένα θέμα, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μιας ανεξάρτητης αρχής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 May 2001 - 13:05:08 UTC