Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε κατ` αρχάς να αναφέρω κάτι ευχάριστο για θέματα αρμοδιότητάς μου. Πήρε τέλος η αντιπαράθεση, η διένεξη, η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, όσον αφορά το θέμα της πειρατείας, της προστασίας δηλαδή των πνευματικών δικαιωμάτων και της εκπομπής προγραμμάτων με τα οποία δεν γίνονταν σεβαστοί οι κανόνες που προστατεύουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε προσφύγει από το 1998 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αφού για αρκετά χρόνια, από την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας είχε θέσει το θέμα. Αυτό το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Χάρη στις προσπάθειες που κάναμε, στην κατεύθυνση της αποσαφήνισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αναγνωρίστηκε πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και από άλλους φορείς ότι έχουμε επιτελέσει μια πολύ σημαντική πρόοδο. Αρα, αίρεται αυτή η προσφυγή, παύει να υπάρχει η διαφορά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της. Εκφράζουμε κι εμείς τη δική μας ικανοποίηση. Νιώθουμε κατά κάποιο τρόπο και δικαίωση, γιατί η προσπάθεια που καταβάλαμε είχε αποτελέσματα. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον εκτεθειμένη σε αυτή την κατηγορία και στο πλαίσιο των χωρών-μελών της Ε.Ε. αποδεικνύει ότι είναι μια χώρα στην οποία η νομιμότητα και η ευρυθμία στο χώρο των ΜΜΕ επικρατούν.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε επίσης να κάνω ένα εισαγωγικό σχόλιο για άλλο θέμα που και αυτό εμπίπτει και στο δικό μου τομέα. Είναι αυτό που σχετίζεται με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς:

Στην περιφέρεια του νομού Αττικής είναι τεχνικώς εφικτό να λειτουργούν 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Διατίθενται 28 συχνότητες. Ο αριθμός αυτός είναι αποτέλεσμα τεχνικής επιστημονικής μελέτης και δεν είναι προϊόν πολιτικής επιλογής.

Ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών, σε χθεσινή, αλλά και σημερινή δήλωσή του είναι κατηγορηματικός. Οι διαθέσιμες συχνότητες είναι 28. Θα πρέπει, λοιπόν, αυτές να χρησιμοποιούνται, προκειμένου να αποφευχθούν οποιοιδήποτε κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από παρεμβολές στα ραδιοβοηθήματα που χρησιμοποιεί η ΥΠΑ, τώρα που λειτουργεί πλέον το νέο αεροδρόμιο.

Το πόσοι είναι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί προκύπτει ως αποτέλεσμα αυτής της επιστημονικής μελέτης. Το ποιοι είναι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί προκύπτει από τις αποφάσεις του ΕΣΡ, το οποίο είναι ανεξάρτητη Αρχή.

Στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση 20 αδειών που ολοκληρώνεται, το ΕΣΡ έχει επιλέξει 20 σταθμούς με το σύστημα της αξιολόγησής τους, βάσει μορίων και έχει καταρτίσει ένα πίνακα αξιολόγησης τους, αναφέροντας κατ` αύξοντα αριθμό τους 20 σταθμούς που θα λάβουν άδεια.

Πέραν αυτών των 20 σταθμών, αφού έχουμε την τεχνική δυνατότητα, επιλέξαμε να επιτρέψουμε, υπό μεταβατικό καθεστώς και για μια ορισμένη περίοδο, τη λειτουργία οκτώ ακόμη σταθμών, χωρίς να δημιουργούνται κίνδυνοι παρεμβολών από τη λειτουργία των επιπλέον σταθμών. Οι οκτώ αυτοί σταθμοί επιλέχτηκαν με πρόσφατη ομόφωνη απόφαση, μεταξύ των μελών που συμμετείχαν σε αυτή τη συνεδρίαση του ΕΣΡ. Η απόφαση για τη λειτουργία των οκτώ σταθμών δεν συνιστά χορήγηση άδειας, δεν είναι η επιλογή των οκτώ σταθμών αποτέλεσμα διαγωνιστικής διαδικασίας, επειδή ακριβώς οι σταθμοί αυτοί θα λειτουργούν για μια ορισμένη περίοδο. Είναι σε εξέλιξη μια άλλη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε για τη χορήγηση τριών ακόμη αδειών, γιατί απελευθερώθηκαν τρεις συχνότητες αντιστοίχως, λόγω της μεταφοράς του αεροδρομίου από το Ελληνικό στα Σπάτα. Αυτές οι τρεις άδειες θα χορηγηθούν στους φορείς εκείνους, μεταξύ των 42 που έχουν καταθέσει φακέλους και συμμετέχουν νομίμως σε αυτή τη διαδικασία, αφού οι ενδιαφερόμενοι και οι φάκελοί τους θα αξιολογηθούν από το ΕΣΡ στο πλαίσιο αυτής της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ, στο προβλεπτό μέλλον και εφόσον πάψει να λειτουργεί τελείως το αεροδρόμιο του Ελληνικού, δηλαδή μεταφερθεί και η επισκευαστική βάση που για μικρό χρονικό διάστημα παραμένει εκεί, απελευθερώνονται πέντε ακόμη συχνότητες, οι οποίες θα διατεθούν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς μέσω νέας προκήρυξης για τη χορήγηση αυτών των πέντε νέων αδειών. Ετσι, δημιουργείται ο αριθμός 28 για τον οποίο μιλούμε.

Αυτά τα λέω για να αποσαφηνίσω πώς έχουν τα πράγματα. Επαναλαμβάνω ότι το ΕΣΡ με ομόφωνη απόφασή του επέλεξε τους οκτώ σταθμούς που λειτουργούν υπό μεταβατικό καθεστώς. Όλα τα κόμματα, ιδιαιτέρως την τελευταία περίοδο, αποφασίσαμε ότι το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη Αρχή και πρέπει συνταγματικώς να κατοχυρωθεί η αρμοδιότητά του να εποπτεύει επί των ΜΜΕ.

Με το νόμο που ψηφίσαμε, πριν από λίγους μήνες, αφαιρέσαμε από τον Υπουργό Τύπου την αρμοδιότητα που είχε να ασκεί έλεγχο νομιμότητας -ήταν η μόνη αρμοδιότητα που είχε, όχι έλεγχος επί της ουσίας των αποφάσεων του ΕΣΡ. Αρα, οι αποφάσεις του ΕΣΡ θα είναι πλέον πράξεις αμέσως εκτελεστές, χωρίς να υπόκεινται σε οποιονδήποτε έλεγχο από τον αρμόδιο, εποπτεύοντα υπό μια έννοια Υπουργό.

Είχα δηλώσει, από την πρώτη στιγμή, πριν το ΕΣΡ επιλέξει τους συγκεκριμένους σταθμούς, ότι θα υιοθετήσω τη θέση του. Είχα πει ότι η απόφασή του θα γίνει σεβαστή. Λυπούμαι, γιατί όλοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να επικρατήσει η νομιμότητα και η τάξη, αλλά την κρίσιμη στιγμή, την ώρα της αλήθειας πάρα πολλοί επιλέγουν και τελικώς συντάσσονται με όποιους επιθυμούν την αταξία και την ανομία.

Θα πρέπει -και αυτός είναι ο ρόλος μας και ο ρόλος μου- να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον. Είμαστε εδώ για να κρίνουμε με τρόπο νόμιμο και αντικειμενικό τα θέματα κι έτσι να λάβουμε τις αποφάσεις μας. Οι αποφάσεις συχνά δεν είναι ευχάριστες. Είναι όμως αναγκαίες και αναπόφευκτες. Αντιλαμβάνομαι την πικρία και τη δυσαρέσκεια πολλών που θεωρούν ότι αδικήθηκαν. Πρέπει να πω όμως ότι οι εργαζόμενοι ή οι ιδιώτες επιχειρηματίες που έχουν τον έλεγχο λειτουργίας αυτών των Μέσων θα πρέπει να αντιληφθούν ότι προέχει το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει να περιφρουρήσουμε την ασφάλεια των πτήσεων. Θα πρέπει για το συμφέρον της Πολιτείας, αλλά και αυτών των ίδιων των ΜΜΕ να οριστικοποιηθεί, αφού αποσαφηνιστεί πλήρως, αυτή η νέα τάξη πραγμάτων στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο.

Λυπούμαι, επίσης, γιατί όλες αυτές οι κατηγορίες περί δήθεν φίμωσης των ΜΜΕ είναι γελοίες, από τη στιγμή που όλοι αυτοί που ψευδώς μας κατηγορούν για κάποια τέτοια επιδίωξη έχουν την άνεση, κάνοντας κατάχρηση των δικαιωμάτων τους, να επιτίθενται στην κυβέρνηση και σε πολιτικά πρόσωπα και με τρόπο υβριστικό.

Επίσης, πρέπει να πω ότι εμείς αποδεικνύουμε ότι επιθυμούμε την πολυφωνία, αφού πέραν των 20 σταθμών που θα λάβουν άδεια, εξαντλούμε όλα τα τεχνικά περιθώρια που υπάρχουν και επιτρέπουμε, για μια βεβαίως μεταβατική περίοδο, να λειτουργούν και άλλοι σταθμοί, αυτοί που είναι κατά ανώτατο όριο επιτρεπτό και τεχνικώς εφικτό να λειτουργούν.

Επισημαίνω ακόμη ότι η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη, γιατί κανένα πολιτικό κόμμα δεν θέτει θέμα αλλαγής του καταλόγου με τους συγκεκριμένους 28 σταθμούς, οι οποίοι συνεχίζουν να λειτουργούν, άλλοι με τη χορήγηση της σχετικής άδειας και άλλοι μετά την απόφαση του ΕΣΡ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέτουν θέμα αριθμητικής διεύρυνσης των διαθέσιμων συχνοτήτων, πράγμα το οποίο όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως πολιτικό ζήτημα. Αυτό είναι τεχνικό θέμα. Ολοι επιθυμούμε οι διαθέσιμες συχνότητες να είναι αρκετές, ώστε το δικαίωμα της έκφρασης ή της λειτουργίας ενός ΜΜΕ να ασκείται από όσο γίνεται περισσότερους φορείς. Αυτό, όμως, πάντοτε -επειδή υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί- πρέπει να λαμβάνει υπόψη του παράγοντες που έχουν σχέση με την ασφάλεια των πτήσεων εν προκειμένω, είτε το με την ευρύτερη έννοια δημόσιο συμφέρον.

Αρα, το πόσοι σταθμοί μπορεί να λειτουργούν στο νομό Αττικής είναι προϊόν τεχνικής μελέτης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τοποθετηθεί κατηγορηματικά επί του θέματος κατ` επανάληψη. Το ποιοι θα είναι οι σταθμοί που θα λειτουργούν αποτελεί προϊόν απόφασης του ΕΣΡ, ομόφωνης επαναλαμβάνω απόφασης, την οποία υιοθετώ, γιατί δεν είναι δυνατόν από τη μια να ζητούν όλοι να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, να σεβαστούμε τις αποφάσεις του και από την άλλη να κατηγορούμε το ΕΣΡ όταν οι αποφάσεις του δεν είναι ευχάριστες σε αυτούς οι οποίοι το κατακρίνουν.

Επίσης, πρέπει να πω ότι συχνά η αντιπολίτευση και παράγοντές της προσωπικά κατηγορούν την κυβέρνηση για δήθεν επιλεκτική σχέση με ΜΜΕ, βλέπετε όμως ότι την κρίσιμη στιγμή επιθυμούν τελικώς να κρατήσουν σταθερές και καλές τις σχέσεις τους με επιχειρηματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ. Πάρα πολλοί το κάνουν, χωρίς να γνωρίζουν το θέμα. Πάρα πολλοί το κάνουν ενώ γνωρίζουν το θέμα, αλλά αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να είναι αρεστοί σε φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο.

Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι πολιτική αρχών, γιατί μόνο μια τέτοια πολιτική είναι ευρύχωρη και μπορεί να ικανοποιήσει όλους.

Ολοι ζητούν κανόνες και την ίδια ώρα όταν οι κανόνες αυτοί δεν διευκολύνουν τα σχέδιά τους απαιτούν να μη γίνονται σεβαστοί οι κανόνες.

Ολοι ζητούν τάξη, αλλά την εννοούν με τρόπο απολύτως ιδιοτελή.

Ολοι ζητούν τα όργανα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία να ασχολούνται με τα θέματα αυτά, να παίρνουν αποφάσεις οι οποίες θα υιοθετούνται και θα γίνονται σεβαστές, αλλά όταν οι αποφάσεις αυτές δεν τους είναι αρεστές πολλοί ζητούν την ανατροπή αυτών των αποφάσεων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πρέπει να πω όμως ότι εμείς, όπως εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε αποσαφηνίσει, πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς και σταθεροί σε μια πολιτική, η οποία έχει στόχο το βασικό τρίπτυχο των αρχών μας που είναι η νομιμότητα, η διαφάνεια, η ποιότητα. Αυτό είναι έργο δύσκολο, η προσπάθεια είναι τιτάνια. Το αντιλαμβάνεστε, ιδιαιτέρως εσείς που εργάζεστε σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε πολλές φορές ότι είναι προϊόν τεχνικής μελέτης. Ομως, βγήκαν πολλοί τεχνικοί και πολλοί επιστήμονες, ακόμη και πιλότοι και άνθρωποι της ΥΠΑ και της Ολυμπιακής και είπαν ότι δεν επηρεάζουν αυτές οι συχνότητες και δεν τους πείραζαν ούτε μέχρι τώρα. Δεν ήταν μακριά το Ελληνικό από τον Υμηττό, όταν κατέβαιναν τα αεροπλάνα. Πώς πέντε επιστήμονες του υπουργείου, είναι δηλαδή τόσο σοφότεροι αυτοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα, λόγω ακριβώς της μεταφοράς του αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο λειτουργεί πλέον στην περιοχή των Σπάτων. Ο Υμηττός όπου είναι τοποθετημένες οι κεραίες που εκπέμπουν το σήμα τους οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, είναι δίπλα στο νέο αεροδρόμιο. Πρέπει να πω, επίσης, ότι η συζήτηση αυτή για τον αριθμό των διαθέσιμων συχνοτήτων γίνεται πολλά χρόνια. Καθένας διατυπώνει την άποψή του. Σεβαστή. Ομως, η Πολιτεία έχει θεσπίσει ορισμένα όργανα, τα οποία είναι τα κατ` εξοχήν αρμόδια για να διασφαλίζουν τα μείζονα αγαθά. Η ΥΠΑ έχει ευθύνη για την ασφάλεια των πτήσεων. Οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν λόγο. Οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών έχουν ευθύνη για τη διαχείριση του ραδιοφάσματος. Θα πρέπει, λοιπόν, όλες αυτές οι απόψεις, αν όντως ανταποκρίνονται σε πραγματικά στοιχεία, σε αληθινά στοιχεία, να τεκμηριωθούν. Και επαναλαμβάνω, ότι αν υπάρχει μια τέτοια τεχνική δυνατότητα, ουδείς έχει αντίλογο να επιτρέψει τη λειτουργία όσο γίνεται μεγαλύτερου αριθμού ραδιοφωνικών σταθμών, εφόσον όμως αυτό δεν προκαλεί κινδύνους σε άλλους τομείς που είναι κρίσιμοι και δεν μπορεί να αγνοηθεί η λειτουργία αυτών των άλλων τομέων. Δεν έχουμε κάποια τέτοια πρόταση, τεκμηριωμένη, υπογεγραμμένη. Αντιθέτως, τα ερωτήματα που έχω θέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες απαντώνται σταθερά και επιμόνως με την ίδια θέση ότι ο αριθμός των διαθέσιμων συχνοτήτων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του αριθμού 28. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. Δεν είναι δυνατόν εμείς να παραμείνουμε παρατηρητές, ακούγοντας όλους εκείνους, που έχοντας γνώση του αντικειμένου και με καλή πρόθεση ή και από σκοπιμότητα πολλές φορές -γιατί δεν λείπει και αυτό- διατυπώνουν μία άποψη και έτσι, να αφήσουμε στην τύχη μια κρίσιμη λειτουργία, όπως είναι αυτή του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να βρεθούμε αύριο όλοι κατηγορούμενοι, όταν ο μη γένοιτο δημιουργηθεί ένα τέτοιο πρόβλημα.

Σας λέω και πάλι το ότι επιθυμούμε να λειτουργούν αυτοί οι σταθμοί φαίνεται, κατ` αρχάς, από το ότι για όλη αυτή την περίοδο επιτρέψαμε να λειτουργούν όλοι οι σταθμοί νομίμως. Εμείς το επιτρέψαμε και νομιμοποιήσαμε τη λειτουργία τους, υπό τον όρο βεβαίως ότι σέβονται ορισμένους κανόνες. Οταν είχαμε παρεμβολές πήραμε αντίστοιχες αποφάσεις και κλείσαμε σταθμούς και βεβαίως τώρα επιτρέψαμε και πάλι τη λειτουργία σταθμών, πέραν των 20 που έλαβαν άδεια. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε, αυτοί οι 20 ραδιοφωνικοί σταθμοί παίρνουν άδεια και ουδείς άλλος ραδιοφωνικός σταθμός λειτουργεί αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαγωνιστική διαδικασία. Εδώ, όμως, βλέπετε ότι αντί να συμμορφωθεί κάποιος σε μία νόμιμη απόφαση της Πολιτείας και οικειοθελώς και αυτομάτως να διακόψει τη λειτουργία του, έχουμε αυτομάτως μία αντίδραση.

Αντιλαμβάνομαι τα συμφέροντα που οδηγούν κάποιους να έχουν μια τέτοια στάση. Διερωτώμαι, όμως! Αυτό μπορεί να είναι ο γνώμονας της πολιτικής που ακολουθεί μια κυβέρνηση; Μπορεί να είναι ο γνώμονας της πολιτικής στάσης ενός κόμματος; Βεβαίως, σε πολλούς τομείς πρέπει να κάνουμε ακόμη προόδους, αυτό που λέμε "πολιτισμός της πολιτικής".

ΜΙΧΑΗΛ: Εχω μερικές ερωτήσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, με χαρά σας ακούω, αρκεί οι απαντήσεις που δίνω για τα θέματα που ρωτάτε να προβάλλονται, γιατί δεν αντιλαμβάνομαι αλλιώς γιατί γίνονται οι ερωτήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ θα ρωτήσω, εσείς απαντάτε με τον τρόπο που θέλετε να απαντήσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εσείς επιλέγετε να προβάλλετε αυτό που νομίζετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Πάντα τις αξιολογούμε και τις καταγράφουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά το δοκούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτή τη μελέτη του υπουργείου Μεταφορών ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο 28 συχνότητες, τη δίνετε στη δημοσιότητα; Αιτήματα που έχουν διατυπωθεί από ενδιαφερόμενους, έχουν προσκρούσει στο ότι δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα. Ερώτημα: Γιατί δεν τη δίνετε στη δημοσιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι μελέτες αυτές αναφέρουν συγκεκριμένο αριθμό. Δεν είναι στη διάθεσή μου, αυτή την ώρα. Βεβαίως, το υπουργείο Μεταφορών που είναι το αρμόδιο υπουργείο, έχει επισταμένως μελετήσει το φάσμα των συχνοτήτων και οι αρμόδιοι φορείς καταλήγουν σε αυτή την πρόταση. Η γνωστοποίηση αυτής της μελέτης, με δημόσια ανακοίνωση, νομίζω ότι, εφόσον δεν προσκρούει σε συμφέροντα του δημοσίου που αφορούν τη διαχείριση του φάσματος, μπορεί βεβαίως να γίνει. Μπορεί να γίνει και αυτό. Αυτό, όμως, το οποίο πρέπει να εξεταστεί πριν, είναι αν τέτοιου είδους μελέτες θα πρέπει να περιφρουρηθούν και να μη γνωστοποιηθούν δημοσίως, επειδή αφορούν κρίσιμες λειτουργίες. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων δεν εκπέμπουν το σήμα τους μόνο ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ραδιοσυχνότητες χρησιμοποιούνται από στρατιωτικές υπηρεσίες, από την ΥΠΑ. Οι κρίσιμοι αυτοί τομείς, ασφαλώς -αντιλαμβάνεστε και εσείς- έχουν έναν πολύ ιδιαίτερο ρόλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Τον περασμένο Ιούλιο, με δικό σας έγγραφο είχατε ζητήσει, αφού είχατε δεχθεί τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου σας, να κλείσει κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός, διότι δεν λειτουργούσε ούτε και στο καθεστώς που επικρατούσε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Φθάνουμε, όμως, τώρα, μετά από περίπου οκτώ μήνες και αυτός ο σταθμός αδειοδοτείται και μοριοδοτείται. Εσείς δεν αισθάνεστε αυτή τη στιγμή ότι άλλα λέγατε τότε, άλλα λέτε τώρα ή τέλος πάντων, άλλα σας έλεγαν τότε και άλλα σας λένε τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, αν είχατε θέσει αυτό το θέμα με πλήρη στοιχεία, προκειμένου να γνωρίζουμε όλοι τι είναι αυτό στο οποίο αναφέρεστε, θα είχατε και πλήρεις απαντήσεις. Δεν το κάνατε. Είδα και σε συγκεκριμένο σταθμό να προβάλλεται ένα έγγραφο, το οποίο -θα μου επιτρέψετε να πω- με τον τρόπο που προβάλλεται, ουσιαστικώς, οδηγεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων που είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που πραγματικά ισχύει. Παρότι δεν αναφέρετε το συγκεκριμένο σταθμό για να δώσω λεπτομερέστερες απαντήσεις, σας λέω ότι η επιλογή των οκτώ σταθμών από το ΕΣΡ δεν συνιστά,όπως είπατε εσείς, αδειοδότηση ή μοριοδότηση -χρησιμοποιήσατε αυτές τις δύο λέξεις- γιατί η επιλογή αυτή δεν έγινε στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας. Και οι οκτώ αυτοί σταθμοί που επιλέχθηκαν από το ΕΣΡ δεν κατατάσσονται κατά αξιολογική σειρά στον πίνακα, όπως συμβαίνει με τους 20 σταθμούς, οι οποίοι κρίθηκαν, βαθμολογήθηκαν, μοριοδοτήθηκαν και κατατάχθηκαν σε έναν πίνακα αξιολόγησης. Οποιοι σταθμοί συμμετέχουν στη νέα διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση των τριών νέων αδειών -και συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, επαναλαμβάνω, νομίμως 42 σταθμοί- ήταν αυτομάτως υποψήφιοι να επιλεγούν από το ΕΣΡ για αυτή τη λειτουργία υπό μεταβατικό καθεστώς. Εφόσον, όποιος σταθμός είναι αυτός στον οποίο αναφέρεστε συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία, αυτομάτως είχε δικαίωμα να είναι μεταξύ εκείνων που μπορούσαν να επιλεγούν από το ΕΣΡ.

Δεύτερον, πρέπει να σας πω ότι κατά καιρούς εκδίδονται αποφάσεις, με βάση εκθέσεις των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών της ΥΠΑ π.χ., που αναφέρονται σε παρεμβολές σταθμών και καλούνται οι σταθμοί αυτοί να κλείσουν. Είναι άλλες οι υπηρεσίες και όχι εμείς ως Υπουργείο, που παρακολουθούμε πώς εφαρμόζεται αυτή η απόφαση. Επίσης, είναι πολλές φορές που οι ίδιες οι υπηρεσίες, με νέο έγγραφό τους, επαναλαμβάνουν ότι δεν υφίσταται θέμα παρεμβολών και μπορεί ένας σταθμός να λειτουργήσει, υπό το καθεστώς πάντοτε της προσωρινότητας που έχουμε θεσπίσει. Και εμείς επανερχόμαστε και αναλόγως αντιμετωπίζουμε το θέμα.

Αν γίνετε συγκεκριμένος ή όποιος γίνει συγκεκριμένος, σας λέω ότι θα έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία, με κάθε λεπτομέρεια, που αποδεικνύουν τη σειρά των ενεργειών που έχουν γίνει για κάθε θέμα και για το συγκεκριμένο. Αρα, λοιπόν, μη χρησιμοποιούνται τέτοια ψευδή στοιχεία για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η προσπάθεια που κάνουν κάποιοι είναι να παραμείνουν σε λειτουργία οι σταθμοί που ελέγχουν, των οποίων έχουν την ιδιοκτησία. Το επιδιώκουν αυτό, χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν θα τηρηθούν αντικειμενικοί κανόνες ή αν θα περιφρουρηθεί η νομιμότητα. Τους ενδιαφέρει να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένοι σταθμοί τους οποίους έχουν υπό την ιδιοκτησία τους. Οι συχνότητες, όμως, γνωρίζετε ότι είναι δημόσιο αγαθό. Τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν, κατά παραχώρηση, δημόσια περιουσία. Οι συχνότητες δεν είναι ιδιοκτησία των φορέων που ελέγχουν τη λειτουργία ΜΜΕ. Η Πολιτεία είναι αυτή που έχει τον τελευταίο λόγο για τη διευθέτηση των τεχνικών και διοικητικών ζητημάτων, αφού αυτή ορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να λειτουργούν οι σταθμοί. Την τήρηση αυτού του πλαισίου επιβλέπει, παρακολουθεί και αναλόγως αποφασίζει το ΕΣΡ. Σε τελευταία ανάλυση, τους πολιτικούς τους επιλέγει ο λαός, οι πολίτες.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι θα απαντήσετε στους συναδέλφους σας που φέρνουν το θέμα στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο,τι απαντώ και στις δικές σας ερωτήσεις. Και πρέπει να σας πω ότι οι δικές σας ερωτήσεις δείχνουν ότι είστε πολύ πιο κατατοπισμένοι για τα θέματα αυτά. Γιατί ακούω συναδέλφους να μιλούν με τρόπο που φανερώνει ότι όχι μόνο έχουν άγνοια, αλλά δεν έχουν και καμία διάθεση, κανένα ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το πώς έχει το θέμα. Αντί να μιλούν στη Βουλή, βλέπω να βγαίνουν σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς και να μιλούν, αυτοί που συνήθως δεν μιλούν καθόλου στη Βουλή. Και μιλούν μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο που είναι χαρακτηριστικός. Θέλουν να είναι ευχάριστοι στο σταθμό που τους φιλοξενεί και λένε τερατώδη πράγματα. Ακουσα κάποιο συνάδελφο, μιας και αναφέρεστε σε συναδέλφους, να λέει ότι στο ΕΣΡ, η Ν.Δ. δεν έχει κανέναν και αν έχει κάποιους θα πρέπει πάραυτα να τους αποσύρει. Πού ζει ο αγαπητός συνάδελφος; Δεν γνωρίζει ότι το ΕΣΡ ως ανεξάρτητη αρχή συγκροτείται από πολίτες, παράγοντες της δημόσιας ζωής που προτείνονται από τα πολιτικά κόμματα; Ασφαλώς, δεν είναι εκπρόσωποι κομμάτων, το έχω πει κατ` επανάληψη. Και πολλές φορές, έγινε προσπάθεια να λειτουργήσει το ΕΣΡ ως διακομματική επιτροπή. Εσείς είστε εδώ και γνωρίζετε ότι έχουμε συζητήσει αυτά τα θέματα. Γνωρίζετε, επίσης, την προσπάθεια που κάνουμε. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι το σημείο κάποιοι να παριστάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά, δείχνουν ότι δεν ζουν στην Ελλάδα, παρά το ότι έχουν εκλεγεί βουλευτές σε αυτή τη χώρα.

Πρέπει να περιφρουρήσουμε το ΕΣΡ. Εγώ, σε πολλά θέματα, είχα και έχω διαφορετικές προσεγγίσεις. Την πολιτική την ορίζει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ψηφίζει τους νόμους, ορίζει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο. Το ΕΣΡ, όμως, εφαρμόζοντας τους νόμους, παίρνει αποφάσεις που πρέπει να γίνονται σεβαστές. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος. Είπα ότι υιοθετώ την απόφαση του ΕΣΡ. Δεσμεύθηκα γι` αυτό, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση και παραμένω σε αυτή τη θέση. Και επαναλαμβάνω, κ. Μιχαήλ και σας παρακαλώ να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας, ιδιαιτέρως εσείς και να το μεταφέρετε όπου δει, κανένα από τα πολιτικά κόμματα που έχει εκδώσει ανακοινώσεις, δεν θέτει θέμα αλλαγής, όσον αφορά τους σταθμούς που περιλαμβάνονται στον πίνακα των 20 και 8 ραδιοφωνικών σταθμών. Κανένα κόμμα δεν θέτει τέτοιο θέμα. Απλά, λένε ότι πρέπει να δοθούν και άλλες συχνότητες. Χαίρω πολύ! Δεν έχω καμία αντίρρηση. Αν έχει κάποιος διαθέσιμες συχνότητες, εγώ θα είμαι ο πλέον ευτυχής να έχω τη δυνατότητα να κινήσω τις διαδικασίες, να λειτουργούν περισσότεροι σταθμοί, να φορολογούνται περισσότεροι επιχειρηματικοί φορείς, εσείς να έχετε περισσότερες θέσεις απασχόλησης και το κράτος να έχει περισσότερα έσοδα. Ποιά είναι η ευθύνη μας, όταν όλοι οι ενημερωτικοί σταθμοί συνεχίζουν να λειτουργούν; Διακόπτει τη λειτουργία της ενημέρωσης η κυβέρνηση, επειδή το ΕΣΡ αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών που, κατά βάση, εκπέμπουν μουσικό πρόγραμμα; Υπάρχει ενημερωτικός σταθμός που διέκοψε τη λειτουργία του; Πώς φιμώσαμε, λοιπόν, την ενημέρωση και πώς ισχυρίζονται ότι φιμώνουμε την ενημέρωση αυτοί οι οποίοι συνεχίζουν να λειτουργούν για να μας κατηγορούν ότι τους φιμώνουμε; Αυτά, θα μου επιτρέψετε να πω είναι γελοία πράγματα. Και ας μην κρυβόμαστε πια πίσω από το δάκτυλό μας.

Επίσης -πρέπει να το πω- είδα από το ΚΚΕ να διατυπώνεται η άποψη ότι δεν συμφώνησε και δεν συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία. Πράγματι, ένα μέλος του ΕΣΡ είχε την άποψη ότι δεν θα πρέπει το ΕΣΡ να προχωρήσει στην επιλογή των οκτώ σταθμών, έτσι όπως τελικώς αποφάσισε να κάνει, αλλά θα έπρεπε να παραμείνει στον παλαιό πίνακα που είχε καταρτίσει, με βάση τον πρώτο διαγωνισμό. Δηλαδή, πέραν των 20 πρώτων σταθμών στους οποίους θα χορηγηθούν άδειες, να περιληφθούν σε αυτή την 28άδα οι επόμενοι οκτώ σταθμοί. Μπορούσε το ΕΣΡ να το δεχθεί και αυτό. Η πρακτική συνέπεια, αν γινόταν αυτό δεκτό, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, ποιά θα ήταν; Ολοι οι σταθμοί που έπαψαν να λειτουργούν, θα έπαυαν να λειτουργούν, γιατί κανείς από αυτούς δεν είναι στην 28άδα. Ποιός κοροϊδεύει ποιόν; Αν ίσχυε εκείνη η 28άδα, λοιπόν, οι σταθμοί για τους οποίους γίνεται λόγος, πρέπει να σας πω ότι επίσης και με εκείνη την επιλογή, δεν θα λειτουργούσαν, γιατί είναι εκτός εκείνης της 28άδας. Πρέπει να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, πρέπει να βάλουμε μια τάξη σε ένα τοπίο το οποίο είναι το πιο δύσκολο, για ένα λόγο τον οποίο αντιλαμβάνεστε όλοι. Γιατί αφορά θεσμούς, σεβαστούς σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά ταυτόχρονα και φορείς που έχουν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες. Αρα, έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τις θέσεις τους με τρόπο μονομερή και μεροληπτικό και να στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης. Ετσι έχουν τα θέματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, κάνατε τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου. Ο Πρωθυπουργός σήμερα μίλησε για κορύφωση και είπε ότι μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, μέσα στο επόμενο διάστημα. Από τη μία, μας δίνει την εικόνα ότι γίνονται κάποια πράγματα και από την άλλη, έχουμε μία, θα την έλεγα, άσχημη εικόνα, όσον αφορά την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων για την πρόσβαση στους συγκεκριμένους πομπούς, ελέγχους πολιτών. Ολα αυτά δεν σας προβληματίζουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου δεν είναι μια κυβερνητική φιέστα. Ηταν μια μεγάλη γιορτή. Σε αυτή τη χαρά συμμετείχαν -γιατί έχουν δικαίωμα συμμετοχής, σας το είπα αυτό την προηγούμενη εβδομάδα- όλες οι δυνάμεις αυτής της χώρας, πολιτικές και κοινωνικές. Αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα με αυτό το νέο έργο. Δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε. Και ακολουθούν, βεβαίως, άλλα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν, προκειμένου έτσι, όπως έχω πει κατ` επανάληψη, η Ελλάδα του 2004 να είναι πολύ διαφορετική, προς το καλύτερο, από τη σημερινή Ελλάδα. Οπως η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική προς το καλύτερο, από την Ελλάδα του 1993.

Οσον αφορά το άλλο θέμα, γνωρίζετε καλά ότι σε μία ορισμένη περιοχή υπάρχουν εγκαταστάσεις στρατιωτικών υπηρεσιών. Είναι μία περιοχή φυλασσόμενη. Γνωρίζετε ότι από κάποια ώρα και μετά δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε οποιονδήποτε πολίτη. Δεν γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη περιοχή φυλάσσεται τις βραδινές ώρες; Και έπειτα, βεβαίως, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και λυπούμαι, διερωτώμενος, πώς είναι δυνατόν, όταν υπάρχει μία απόφαση να διακόψει τη λειτουργία του ένας σταθμός, αντί της συμμόρφωσης στην απόφαση αυτή που νομίμως έχει εκδοθεί, να κατηγορούνται εκείνοι οι οποίοι υπερασπίζονται την εφαρμογή της απόφασης. Και κατηγορούνται από εκείνους που αντιδρούν στην εφαρμογή της απόφασης. Αρα, αυτοί οι οποίοι είναι στην ουσία παράνομοι, κατηγορούν, ευρισκόμενοι οι ίδιοι εν παρανομία, εκείνους που θέλουν να διασφαλίσουν τη νομιμότητα!

Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα και δεν έχουν θέση σε ένα κράτος δικαίου.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα θέματα που μας απασχολούν -και μας απασχολούν για μεγάλο διάστημα- έχουν την αξία τους και πρέπει να τα συζητούμε. Αλλά θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η προσπάθεια που κάνουμε είναι μία προσπάθεια που δεν μπορεί να ανακοπεί, γιατί αφορά το δημόσιο συμφέρον.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Δεν κατάλαβα την τελευταία απάντησή σας. Οι δημοσιογράφοι, δηλαδή, που θα κάλυπταν το γεγονός της διακοπής λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών, θα εμπόδιζαν τα συνεργεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες τέτοιου είδους κεραίες ή άλλες υποδομές, φρουρούνται. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Και αν θέλετε να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα του τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν μεγάλες πόλεις, πολύ μεγαλύτερες από την Αθήνα, στις οποίες έχει επιτραπεί η λειτουργία πολύ μικρότερου αριθμού ραδιοφωνικών σταθμών, μικρότερου και από τον αριθμό 28. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι υπάρχουν μείζονα αγαθά, τα οποία διαχειρίζονται κάποιες υπηρεσίες. Δεν είναι μόνο τα ραδιόφωνα που χρησιμοποιούν το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων.

Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλώς, έχοντας διαγνώσει ότι υπάρχει μια προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου τους, έλαβαν προληπτικώς κάποια ενδεικνυόμενα μέτρα. Και πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Οι δημοσιογράφοι θα παρεμπόδιζαν...;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κάνω λόγο για δημοσιογράφους. Γνωρίζετε πόσο εγώ προσωπικά σέβομαι και εκτιμώ το ρόλο του καθένα από εσάς ξεχωριστά και συνολικά ως σώμα. Αλλά, οι αρμόδιες υπηρεσίες έλαβαν ορισμένα μέτρα. Δεν πρέπει αυτά να γίνουν σεβαστά; Εσείς κακίζετε το ότι κάποιοι αντιδρούν στην εφαρμογή μιας νόμιμης απόφασης και δεν συμμορφώνονται με αυτή; Το κακίζετε αυτό; Απαντήστε μου σας παρακαλώ. Γιατί γελάτε;

ΑΡΓΥΡΟΣ: Γιατί δεν κάνουμε διάλογο. Αλλά σας ερωτώ, δεν παρεμποδίστηκαν οι δημοσιογράφοι στο έργο τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδέποτε παρεμποδίστηκαν οι δημοσιογράφοι στο έργο τους. Αν θέτετε πια θέμα περιορισμού του ρόλου των δημοσιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αντιλαμβάνεστε ότι θα προκαλέσετε μόνο γέλιο.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Και κάτι άλλο: Εάν έχετε μία επίσημη μελέτη από το Πολυτεχνείο ή κάποιον άλλον επιστημονικό φορέα που μπορεί να εξηγεί ότι μπορούν να φιλοξενηθούν και άλλοι σταθμοί, θα αποδεχθεί το υπουργείο τη μελέτη αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών. Την ευθύνη για την ασφάλεια των πτήσεων την έχει η ΥΠΑ. Οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών ασχολούνται με τη διαχείριση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων. Καθένας διατυπώνει τις απόψεις του. Σημασία έχει, οι υπηρεσίες αυτές να υιοθετήσουν τέτοιες θέσεις, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν συχνότητες, όσο γίνεται περισσότεροι σταθμοί, αλλά από την άλλη αυτό να μη βλάπτει τα μείζονα συμφέροντα. Οπως, μεταξύ των άλλων, δεν πρέπει να δημιουργούνται κίνδυνοι παρεμβολών στις συχνότητες που χρησιμοποιούν άλλες υπηρεσίες με κρίσιμη λειτουργία. Το υπουργείο δεν έχει καμία αντίρρηση, αλλά αυτοί έχουν την ευθύνη. Δεν θα απολογηθεί κανείς άλλος. Στα τηλεοπτικά "παράθυρα" -όπως έχει επικρατήσει να λέγονται- εμείς εγκαλούμαστε να "απολογηθούμε". Αφήστε, λοιπόν, να έχουμε και την ευθύνη των επιλογών και των αποφάσεών μας.

Και σε τελευταία ανάλυση, για τους συγκεκριμένους σταθμούς -αφού με προκαλείτε- αν θέλετε, ζητείστε όλοι εσείς, να μην έχει αυτή την αρμοδιότητα πλέον το ΕΣΡ, αλλά να επιλέγει ο υπουργός τους σταθμούς και να κρίνετε τον υπουργό και την κυβέρνηση. Πώς γίνεται, από τη μία να λέτε ότι την αρμοδιότητα αυτή πρέπει να την έχει το ΕΣΡ, το ΕΣΡ να καταλήγει ομοφώνως σε έναν πίνακα σταθμών και εσείς να κατηγορείτε τον υπουργό και την κυβέρνηση; Γιατί δεν ζητάτε αυτή την αρμοδιότητα να την έχει ο υπουργός; Και να κρίνεται και να ελέγχεται ο υπουργός για τις αποφάσεις του, όχι για τις αποφάσεις άλλων.

ΤΑΚΗΣ: Το απόγευμα στη Βουλή θα υπάρξει διάθεση για κάποια αλλαγή ή έγινε μετά από πίεση των βουλευτών; Και ένα δεύτερο ερώτημα, πριν από λίγο συνάδελφοί σας, του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, είπαν ότι ντρέπονται για αυτά που γίνονται και ότι δεν συνάδουν ούτε στην ιστορία, ούτε στους αγώνες, ούτε στην ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. Αυτές τις δηλώσεις τις εντάσσετε σε αυτό που είπατε πριν, ότι λέγονται τερατώδη πράγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν άγνοια γι` αυτά τα θέματα. Εγώ πήρα την πρωτοβουλία με το συνάδελφο κ. Βερελή, να απευθυνθούμε στο συνάδελφο κ. Σφυρίου, με τον οποίο μίλησα και να ζητήσουμε, όσο γίνεται πιο σύντομα, αναλόγως βεβαίως και του προγράμματος των συναδέλφων βουλευτών, να συνεδριάσει...

ΤΑΚΗΣ: Το ζητήσατε, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Το ζητήσαμε εμείς. Καμία πίεση δεν ασκήθηκε. Μακάρι να είχαμε πίεση από συναδέλφους βουλευτές οι οποίοι θα ήθελαν να ενημερωθούν για τα θέματα αυτά με λεπτομέρειες. Πιστεύουμε, το απόγευμα που θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, να είναι παρόντες όλοι αυτοί οι συνάδελφοι, προκειμένου να θέσουν τα ερωτήματά τους και να μπορέσουμε κι εμείς να δώσουμε απαντήσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Τι απαντάτε στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεστε δημοσίως και για το ότι σας κατηγορούν για φασιστική συμπεριφορά; Βαριές κατηγορίες. Θα ήθελα την απάντησή σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η καλύτερη απάντηση σε αυτή την περίπτωση, είναι η αδιαφορία, γιατί δεν μας αγγίζουν αυτού του είδους οι κατηγορίες. Σε δύσκολες στιγμές, πρόσωπα και κόμματα έχουν πάρει τέτοια θέση, ώστε να μην επιτρέπεται σε κανένα να διατυπώνει τέτοιους ισχυρισμούς. Και πρέπει να σας πω ότι σε αυτή την περίπτωση -και δεν είναι η πρώτη φορά- αλλά και σε αυτή την περίπτωση, εγώ είμαι ο τελευταίος ως αρμόδιος υπουργός, ο οποίος θα στραφώ εναντίον ΜΜΕ. Εχουν γραφεί από εφημερίδες πράγματα τα οποία ανάγονται όχι μόνο στο χώρο της φαντασίας, αλλά υπάγονται σε διατάξεις του Ποινικού Δικαίου. Θα μπορούσα να έχω καταθέσει αγωγές ή μηνύσεις και να διεκδικήσω τεράστια χρηματικά ποσά. Το τι έχει γραφεί, το γνωρίζετε. Είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι τούτο: Αν τα ΜΜΕ αντιλαμβάνονται έτσι το ρόλο και την αποστολή τους, αποδεικνύουν ποιος τελικά είναι ο σκοπός για τον οποίο κάποιοι θέλουν να έχουν τη λειτουργία ενός ΜΜΕ υπό το δικό τους έλεγχο. Αν τελικά, δηλαδή, κάποιοι θέλουν ένα Μέσο Ενημέρωσης για να πιέζουν την πολιτική εξουσία, για να οδηγούν σε διαβουκόλιση της κοινής γνώμης, τότε πλέον είμαστε εκτός του πλαισίου που το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν για τη λειτουργία των ΜΜΕ. Μια κυβέρνηση λαοπρόβλητη, πολιτικοί οι οποίοι έχουν, κατ` επανάληψη, τιμηθεί με την ψήφο του ελληνικού λαού, πολιτικοί οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις για να περιφρουρήσουν το δημόσιο συμφέρον και να επιβάλουν τη νομιμότητα, αντιλαμβάνεστε πως με τις πράξεις τους δεν επιδίδονται σε μία φασιστική επιδρομή. Αντιθέτως φασιστική επιδρομή είναι αυτή στην οποία επιδίδονται εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να πτοήσουν την Πολιτεία και τους φορείς που προσπαθούν να επιβάλουν τη νομιμότητα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Σε αυτούς που λέτε τώρα, εντάσσετε κάποιους συναδέλφους σας, εννοώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Για παράδειγμα, άκουγα τον κ. Κατσανέβα -βουλευτής του ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι είναι- να λέει το πρωί ότι "σε αυτό το θέμα ο κ. Σημίτης έχει μεταβληθεί σε Τσαουσέσκου". Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ένας λαοπρόβλητος ηγέτης που προσφέρει πολλά στον τόπο. Αυτό το γνωρίζει ο λαός και γι αυτό τον τιμά συνεχώς με την ψήφο του. Απορώ πώς ο κ. Κατσανέβας με τέτοιες απόψεις, αν σωστά τις μεταφέρετε, στηρίζει με την ψήφο του τον Πρωθυπουργό και αυτή την κυβέρνηση. Πάντως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίζει αδιατάρακτα κι έτσι θα ολοκληρώσει το έργο της με επιτυχία, αφού διαθέτει την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Θέλω να υποβάλω ακόμη μια ερώτηση, εγώ που δεν πολυενδιαφέρομαι για το ποιοι πήραν ή δεν πήραν άδεια. Μου κάνει εντύπωση@.

ΡΕΠΠΑΣ: Και αυτό που λέτε είναι κρίσιμο.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, το εξής: Αν δεν κάνω λάθος ο ισχύων νόμος απαγορεύει σε πρόσωπα ή σε εταιρείες ΜΜΕ να κατέχουν, πέραν του ενός, τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό. Δεν φοβάστε ότι με αυτή την απόφαση που πήρε το ΕΣΡ κι εσείς συμφωνήσατε, σε λίγο καιρό θα έχουμε νέες παρανομίες; Δηλαδή, θα υπάρχουν συγκροτήματα ΜΜΕ που θα έχουν και περισσότερους από έναν τηλεοπτικούς σταθμούς και περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τι θα γίνει; Ξανά το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορεί το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο να κατέχει άδεια λειτουργίας ή να έχει τον έλεγχο, σε περισσότερα από ένα Μέσα Ενημέρωσης της ίδιας κατηγορίας. Εφόσον, λοιπόν, το ΕΣΡ έχει επιλέξει αυτούς τους σταθμούς, είμαι βέβαιος ότι μεταξύ των άλλων έχει λάβει υπόψη του -και να είστε βέβαιος ότι έτσι είναι- πως τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν υπό την ιδιοκτησία τους αυτούς τους σταθμούς, δεν έχουν υπό την ιδιοκτησία τους και άλλους σταθμούς. Υπάρχει μια παρεξήγηση: Ο νόμος δεν απαγορεύει σε συγγενείς, εφόσον αποδεικνύουν επαγγελματική και επιχειρηματική αυτοτέλεια, να κατέχουν άδεια λειτουργίας ενός σταθμού ή να έχουν τον έλεγχο ενός σταθμού.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μπορούν να ανήκουν στον ίδιο όμιλο αυτοί, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφόσον, επαναλαμβάνω, είναι το ίδιο νομικό πρόσωπο, η ίδια εταιρεία, αυτό απαγορεύεται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γιατί άκουσα περί ομίλου που μπορεί να έχει πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς!

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι φανερό ότι απαγορεύεται. Σας λέω όμως ότι θα πρέπει να μου πείτε ποιο είναι το νομικό πρόσωπο, για να δούμε αν σε κάθε έναν από τους σταθμούς στους οποίους αναφερόμαστε συναντάμε το ίδιο ή άλλο νομικό πρόσωπο. Αν χρησιμοποιούνται, δηλαδή, κ. Καρελιά, φίλοι συνεργάτες οι οποίοι, ουσιαστικά, είναι "αχυράνθρωποι". Αυτό είναι θέμα προς έλεγχο. Αλλά, δεν απαγορεύεται -θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση- από τον ισχύοντα νόμο συγγενής να έχει ένα σταθμό, ακόμη και αν αυτός είναι συγγενής ενός επιχειρηματία που προμηθεύει το δημόσιο ή αναλαμβάνει δημόσια έργα. Δεν το απαγορεύει, αρκεί να αποδεικνύει οικονομική και επαγγελματική αυτοτέλεια. Το έχω πει αυτό κατ` επανάληψη και έχω κατηγορηθεί, με ειρωνεύονται σταθμοί@ Μα, αυτός είναι ο νόμος που ισχύει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα δεν θα έπρεπε να το απαγορεύει, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εισάγεται η αρχή της οικογενειακής ευθύνης. Σας λέω τι είναι αυτό που προβλέπει ο νόμος. Από εκεί και πέρα το ΕΣΡ είναι το αρμόδιο όργανο να προβεί σε όλους τους ελέγχους και για τη νομιμότητα και για τη διαφάνεια και για την ποιότητα, δηλαδή τη δεοντολογία. Γιατί υπάρχει και αυτό το σκέλος: Η νομιμότητα, όσον αφορά τη λειτουργία των σταθμών, η διαφάνεια, όσον αφορά τα θέματα που κι εσείς θέσατε και η ποιότητα, όσον αφορά την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, όσο και ο κ. Ετσεβίτ μίλησαν για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Σήμερα, δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας γράφει τα εξής: "Τέσσερις συμμαχικές της Ελλάδας χώρες, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών δομών αναγνώρισαν εμπράκτως το αίτημα της Αγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και αποστρατικοποίηση της Ρόδου". Ερωτώ: Τι δηλώνετε επ` αυτού του θέματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία αναγνώριση αιτήματος. Το θέμα αυτό έχει αντιμετωπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, δεν είναι θέμα προς συζήτηση. Εμείς, θεωρούμε ότι η Τουρκία είναι αυτή που έχει πάρει πρωτοβουλίες επιθετικού χαρακτήρα σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Δεν τίθεται θέμα για οποιοδήποτε ελληνικό νησί. Το καθεστώς σε κάθε νησί της χώρας μας έχει αποσαφηνιστεί και δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν το συζητούμε.

ΚΟΥΙΝ: Μετά τη συνάντηση, χθες το βράδυ, του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό, μπορείτε να μας πείτε αν έχουν οριστικοποιηθεί τα θέματα που θα συζητηθούν αύριο στην Κυβερνητική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή θα εξετάσει τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, για τα επόμενα τρία χρόνια. Θα αναμένετε τις αποφάσεις που θα λάβει αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το τοπίο στην Αττική ξεκαθαρίζει με τις καινούργιες άδειες. Με την περιφέρεια τι γίνεται όμως;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σε προωθημένο στάδιο και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του νομού Θεσσαλονίκης. Οσον αφορά, τους υπόλοιπους νομούς της χώρας θα γίνουν προκηρύξεις, δεν έχουν γίνει. Γιατί, προσφάτως ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των ραδιοσυχνοτήτων για κάθε νομό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Για τη Θεσσαλονίκη, σε ποιο χρονικό διάστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι είναι θέμα πολύ λίγων μηνών.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Για την υπόλοιπη Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για την υπόλοιπη Ελλάδα, είπα, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Θα γίνουν ανάλογες προκηρύξεις, γιατί γνωρίζετε ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί λαμβάνουν άδεια για την κάλυψη ενός νομού, μιας περιφέρειας. Είναι τοπικής, νομαρχιακής εμβέλειας. Γιατί ακούω πάρα πολλούς να παραπονούνται ότι με κάποιες ρυθμίσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο δεν θα ακούγεται το σήμα τους σε άλλους νομούς. Ποιός είπε ότι έχουν ή θα λάβουν άδεια να εκπέμπουν και σε άλλους νομούς; Ο νόμος είναι σαφής. Όταν όλοι κόπτονται για την εφαρμογή του νόμου, απορώ πώς την ίδια ώρα θέλουν την καταστρατήγηση και παραβίασή του, επειδή οι ρυθμίσεις του δεν τους εξυπηρετούν. Πρέπει να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η υποκρισία!

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 28 March 2001 - 15:05:12 UTC