Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, όπως θα γνωρίζετε το εθνικό σχέδιο δράσης της Τουρκίας, αναφερόμενο στο θέμα της Κύπρου, σημειώνει τα εξής: "Η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να συνομολογηθεί στη βάση της αναγνώρισης της ισότητας μεταξύ των δύο πλευρών και των πραγματικοτήτων που υπάρχουν σήμερα στο νησί". Αυτό, σημαίνει με δύο λόγια ότι οι Τούρκοι εμμένουν στη νομιμοποίηση των τετελεσμένων. Εχουν γίνει δηλώσεις και από την κυπριακή πλευρά. Είναι απαράδεκτα όλα αυτά. Δεύτερον, με τη δήλωση Γκρόσμαν, η Αμερική κάνει περίεργη παρέμβαση στο θέμα του Κυπριακού. Στη δήλωσή του αναφέρει ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και μετά να γίνει η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Θέλω το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στη Σύνοδο Κορυφής, στο Ελσίνκι, έχει ληφθεί σχετική απόφαση που δεσμεύει την Ε.Ε.. Δεν τίθεται θέμα από οποιονδήποτε άλλον, φερ` ειπείν από τα Η.Ε., να αλλάξει η πολιτική που ακολουθείται, είτε αφορά την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, δηλαδή του πολιτικού προβλήματος, είτε αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Η ένταξή της είναι δρομολογημένη, δεν μπορεί να ανακοπεί και, πάντως, δεν συνδέεται -καθόλου μάλιστα- με προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος του νησιού. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Παραμένουμε σε αυτή την πολιτική. Δεν θα επιτρέψουμε να φανεί ασυνεπής η Ε.Ε. σε αυτό το οποίο έχει αποφασίσει.

Ο κ. Γκρόσμαν έκανε αυτή τη δήλωση. Δεν είναι θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος. Κατά καιρούς, για διάφορους λόγους, τους οποίους δεν θα εξετάσουμε εδώ, διάφοροι αξιωματούχοι κάνουν διάφορες δηλώσεις. Η αλήθεια είναι μια: Οτι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν μπορεί να ανακοπεί από οποιονδήποτε. Η Κύπρος έχει όλες τις προϋποθέσεις. Αυτό θα κριθεί από την Ε.Ε. και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται για την ένταξη κάθε χώρας, θα ενταχθεί ως ισότιμο μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η ενταξιακή πορεία κάθε χώρας -και της Τουρκίας- θα κριθεί μέσω του κειμένου της εταιρικής σχέσης που έχει συμφωνηθεί. Το κείμενο αυτό για την Τουρκία έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του περασμένου Δεκεμβρίου. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα ασχοληθεί και πάλι με το θέμα αυτό τον ερχόμενο Μάιο. Θα αξιολογήσει την πορεία της Τουρκίας για να διαπιστώσει αν έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος σε οποιονδήποτε τομέα και θα κρίνει αναλόγως αν η Τουρκία έχει πλησιάσει, έχει μείνει στάσιμη ή απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό που έχει σημασία, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι τούτο: Η πορεία μιας χώρας προς την Ε.Ε. κρίνεται με βάση το κείμενο της εταιρικής σχέσης που έχει συμφωνηθεί και μόνο με βάση το κείμενο αυτό. Αλλωστε και στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας έχουν ληφθεί αποφάσεις που αφορούν την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε..

Το κείμενο εθνικής δράσης για την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Τουρκία είναι ένα εκτενές κείμενο το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι έχει στοιχεία, τα οποία σε άλλους τομείς είναι θετικά και σε άλλους αρνητικά. Παρουσιάζει, δηλαδή, μια απόκλιση από το κείμενο της εταιρικής σχέσης. Όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, την κατάλληλη στιγμή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την υπόθεση των αναδρομικών των δημοσίων υπαλλήλων, σχετικά με το οικογενειακό επίδομα. Απ` ό,τι διαβάζω σήμερα η ΑΔΕΔΥ προχωρά, ουσιαστικά, σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση προτίθεται να βρει έναν τρόπο, ώστε να καταβληθούν αυτά τα αναδρομικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στις 7 του μηνός έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή μελετάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα που έχει προκύψει, μετά την έκδοση της απόφασης, η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία των μελών του Δικαστηρίου. Στην απόφαση αυτή δεν περιλαμβάνεται ο όρος αναδρομικής καταβολής των επιδομάτων αυτών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών αντιμετωπίζουν, μεταξύ των άλλων, και το θέμα του εύρους του χρόνου εφαρμογής της απόφασης. Θα περιμένετε, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες, την τελική θέση της κυβέρνησης, η οποία αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί παρά να κινείται στο πλαίσιο που διαμόρφωσε η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση, οποιαδήποτε κινητοποίηση από την πλευρά των εργαζομένων, της ΑΔΕΔΥ συγκεκριμένα, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί, ως θεατής, τη σύγκρουση που διεξάγεται ανάμεσα στον Κώστα Λαλιώτη και τη Νέα Δημοκρατία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα έλεγα ότι είναι σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Κώστα Λαλιώτη και τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς έχουμε πει ότι είμαστε παρόντες με την αλήθεια του έργου μας. Η Ν.Δ. είναι παρούσα με το ψέμα των λόγων της. Είναι, λοιπόν, η σύγκρουση αυτή, σύγκρουση μεταξύ των έργων και των ψευδών ισχυρισμών της Ν.Δ.. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε αυτή την ευτέλεια που έχει κατρακυλήσει, αντιπολιτεύεται τελικά, όχι την κυβέρνηση, αλλά την ίδια την πραγματικότητα. Και αυτό ο πολίτης το αντιλαμβάνεται. Είναι να διερωτάται κανείς πώς η Ν.Δ. στερεί από τον εαυτόν της το δικαίωμα της συμμετοχής στη χαρά για ένα μεγάλο έργο, αλλά και πώς ταξινομεί τους φίλους της στην κατηγορία των οιονεί αντιπάλων ή εχθρών ενός τόσο μεγάλου έργου; Τους κάνουν να νιώθουν ότι περίπου είναι ένοχοι, γιατί δεν τους επιτρέπουν να δουν -με τη γλώσσα που μιλάει η Ν.Δ.- πόσο σημαντικό είναι αυτό το μεγάλο έργο για τη χώρα μας. Νομίζω, λοιπόν, ότι η Ν.Δ. έχει εγκαινιάσει από καιρό το δρόμο της πολιτικής απώλειάς της. Αν συνεχίσει να τον βαδίζει, είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία της.

ΓΡΟΜΑΝ: Σχετικά με το χθεσινό γράμμα της FIFA για τη διαμάχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και ΕΠΟ-ΕΠΑΕ, ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τις αποφάσεις που πήρε η FIFA, όσον αφορά την εμπλοκή του κράτους ή της κυβέρνησης στα τεκταινόμενα στο ποδόσφαιρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση αυτή έχει διατυπωθεί από τον αρμόδιο υπουργό. Είναι θέση, η οποία είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις που έχει λάβει και η Ε.Ε. για τα συναφή θέματα. Γνωρίζετε ότι, ασφαλώς, δεν επιτρέπεται και δεν υπάρχει στην πατρίδα μας παρέμβαση στα θέματα του αθλητισμού, όσον αφορά τη διοργάνωση των διαφόρων πρωταθλημάτων. Αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Αρχών στο χώρο του αθλητισμού. Από την άλλη βεβαίως -και αυτό παντού γίνεται στην Ε.Ε.- πρέπει να υπάρχει οικονομικός έλεγχος, όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των χρηματικών ποσών, που δίδονται μέσω επιδοτήσεων. Σε ορισμένες μάλιστα χώρες τα κράτη διορίζουν τους γενικούς γραμματείς των ομοσπονδιών, προκειμένου να ελέγχουν το πώς χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται τα χρηματικά ποσά που δίνονται από το κράτος, από την Πολιτεία στις ομοσπονδίες. Επίσης, δεν είναι δυνατό για την περιοχή εκείνη του δημόσιου συμφέροντος και ενδιαφέροντος, όπως είναι το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών παραγόντων στο χώρο του αθλητισμού, η Πολιτεία να είναι απαθής. Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στο χώρο του αθλητισμού. Αντιθέτως. Υπάρχει, λοιπόν, και είναι δεδομένη αυτή η αυτονομία, την οποία σεβόμαστε απολύτως. Από την άλλη, η Πολιτεία, το κράτος ασκεί τα δικαιώματά του, υπερασπιζόμενο το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζετε ότι μετά το Πάσχα πρόκειται να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης στο χώρο του αθλητισμού. Όλα αυτά τα θέματα θα έλθουν και πάλι στην επικαιρότητα.

ΣΑΒΒΑ: Σε σχέση με το εθνικό σχέδιο δράσης της Τουρκίας, άκουσα την απάντησή σας, ότι αυτό θα αξιολογηθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και βεβαίως, ότι δεν πέφτει» λόγος σε κανέναν άλλο, ούτε και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι η Ελλάδα πώς κρίνει αυτό το σχέδιο; Γιατί έχουμε δώσει μάχες και μάχες διπλωματικές. Πώς θα το κρίνει, λοιπόν, στο Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Συγκρίνοντάς το με το κείμενο της εταιρικής σχέσης. Είπα πως, πάρα το ότι σε ορισμένους τομείς που αφορούν την εσωτερική οργάνωση της γειτονικής χώρας, μπορεί να δει κανείς θετικά στοιχεία -υπάρχουν τέτοιες επισημάνσεις- από την άλλη, στα θέματα τα οποία μας αφορούν ευθέως, μπορεί να πει κανείς ότι το κείμενο αυτό βρίσκεται σε απόκλιση, από το κείμενο της εταιρικής σχέσης. Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά μελετούνται και θα αξιολογηθούν στην επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πενήντα επτά βουλευτές με πρώτο τον κ. Τσουκάτο, καταθέτουν πρόταση για να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα το κείμενο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν λύθηκε αυτό το ζήτημα πριν από μερικές εβδομάδες και επανέρχεται σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό εντάσσεται στις συζητήσεις που γίνονται και στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι βουλευτές είναι αυτοί που εκφράζουν τις απόψεις τους, οι βουλευτές είναι αυτοί που ψηφίζουν. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως για όλα τα θέματα, έτσι και για το συγκεκριμένο, θα έχει το λόγο, την κατάλληλη στιγμή, όχι σήμερα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Με την ευκαιρία της ημέρας για την «Καταπολέμηση του Ρατσισμού» θα ήθελα να σας ρωτήσω: Η HUMAN RIGHTS WATCH, σε σημερινή ανακοίνωσή της, αναφέρεται σε μια δήλωση που έκανε σε αρμόδιους της Οργάνωσης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, το Νοέμβριο, εξηγώντας τις μαζικές συλλήψεις μεταναστών εκείνη την περίοδο. Είπε ότι αυτά γίνονται -και μετά είχαμε απελάσεις- για να μην υπάρχει κλίμα ρατσισμού από τους κατοίκους. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή, είναι σαφής και έχει εκφραστεί κατ επανάληψη. Εχουμε αποδοκιμάσει με έντονο τρόπο -και έχουμε λάβει μέτρα στην ίδια κατεύθυνση- μεμονωμένα, σποραδικά φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, όταν αυτά εκδηλώθηκαν στην πατρίδα μας. Πρέπει να επισημάνω ότι στην πατρίδα μας έχουμε τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο αριθμό ξένων πολιτών, που ήρθαν εδώ ως οικονομικοί πρόσφυγες, κυρίως σε αυτή την κατηγορία ανήκουν. Το ποσοστό αυτό, σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας, είναι πάρα πολύ υψηλό. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η ισορροπία είναι ιδιαίτερη, όσον αφορά τη χώρα μας, σε σχέση με την ισορροπία, μεταξύ των αντίστοιχων ποσοστών, σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι τα όποια σποραδικά περιστατικά έλαβαν χώρα, τα τελευταία χρόνια, στην πατρίδα μας -τα οποία, επαναλαμβάνω έχουμε κατακρίνει και έχουμε κακίσει- δεν πρέπει να οδηγούν στην εξαγωγή ενός γενικευμένου συμπεράσματος, ότι δήθεν οι Ελληνες είναι ρατσιστές και ξενόφοβοι. Αντιθέτως. Η ελληνική κοινωνία είναι μια ανοιχτή κοινωνία, μια κοινωνία ανοχής και κατανόησης. Πιστεύω, μάλιστα ότι όσο περνά ο καιρός τα όποια προβλήματα υπήρξαν μέχρι τώρα θα γίνονται όλο και λιγότερα, με τάση να εξαφανιστούν.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εδώ και λίγο καιρό έχει ξεσπάσει μια κόντρα, μεταξύ των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Αυτές τις ημέρες τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά με αφορμή το νέο νομοσχέδιο. Υπάρχει κάτι από τη μεριά σας, που μπορούμε να μάθουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι τις επόμενες ημέρες συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο αυτό, που αφορά εξεταστικά θέματα και ακολουθεί το νομοσχέδιο που αφορά θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο υπουργός Παιδείας έχει συνεχή επικοινωνία και διάλογο με τους εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Με την ευκαιρία της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, θα δοθεί, βεβαίως, η δυνατότητα να επαναληφθεί αυτός ο διάλογος, να εξεταστούν όλα τα θέματα και να γίνουν όποιες βελτιώσεις είναι απαραίτητες. Θα πρέπει, όμως, να γίνει δεκτό το βασικό πνεύμα αυτής της πρωτοβουλίας, γιατί η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της εκπαίδευσης στη χώρα μας, ανταποκρίνεται στο γενικότερο δημόσιο συμφέρον.

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ: Η επιτροπή αλληλεγγύης του Αβραάμ Λεσπέρογλου ανακοίνωσε χθες και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα προσωπικά δεδομένα ορισμένων υπόπτων για θέματα τρομοκρατίας, θα βρίσκονται στα χέρια των Αμερικανών. Θα ισχύσει κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω πολύ καλά, όπως κι εσείς, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων έχει επιδείξει μια συστηματική παρακολούθηση αυτών των θεμάτων. Φροντίζει, δηλαδή, να αναπτύσσει πρωτοβουλίες, να θεσπίζει μέτρα, με βάση τα οποία θα προστατεύονται τα λεγόμενα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο. Πιστεύω ότι το πλαίσιο που έχουμε θεσπίσει στη χώρα μας είναι άρτιο και οδηγεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Δεν δικαιολογείται αυτή η κατηγορία. Βεβαίως, όμως, κάθε άποψη που ακούγεται πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, γιατί πάντοτε υπάρχει περιθώριο να βελτιώσουμε την πολιτική μας σε αυτόν τον τομέα. Αλλωστε, είναι ένας τομέας που μόλις τα τελευταία χρόνια μας απασχόλησε τόσο έντονα. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ακόμη βήματα, αλλά είναι βέβαιο ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 21 March 2001 - 14:05:11 UTC