Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικώς, θέλω να πω, πριν σας ενημερώσω για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Κόστοφ. Η συζήτησή τους αφορούσε τις εξελίξεις στο γειτονικό κράτος της ΠΓΔΜ. Γνωρίζετε ότι σε διάφορες περιοχές του συντηρείται ένταση. Οι δύο ηγέτες έχουν επικοινωνήσει και άλλες φορές. Εχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, όπως επίσης και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή. Αλλωστε, όπως σας έχω ενημερώσει, αύριο επισκέπτεται την Ελλάδα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτσον. Στις συζητήσεις που θα έχει ο ξένος αξιωματούχος με την ελληνική ηγεσία -ιδιαιτέρως με τον πρωθυπουργό- ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι και αυτό: Η κατάσταση στο γειτονικό κράτος.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αντικείμενο συζήτησης ήταν το Γ@ΚΠΣ. Συζητήθηκε μόνο αυτό το θέμα, για το οποίο λεπτομέρειες θα δώσει, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχωρεί, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου στους οικονομικούς συντάκτες.

Περιορίζομαι, λοιπόν, σε γενικές γραμμές: Ξεκινά η εφαρμογή του πλέον φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου που διέθετε ποτέ η χώρα μας. Οι πόροι είναι πάρα πολύ σημαντικοί και ανέρχονται σε ποσό που ξεπερνά τα 25 τρις εκατομμύρια δραχμές. Πρόκειται για τα 17,5 τρις που προέρχονται από την Ε.Ε. και τα περίπου επτά τρις από εθνικούς πόρους. Αν, επίσης, συνυπολογιστούν και οι πόροι που προέρχονται από ιδιωτικούς φορείς -στο πλαίσιο ιδιωτικών επενδύσεων- αντιλαμβάνεστε πως η χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα έχει στη διάθεσή της ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό, προκειμένου να τροφοδοτήσει τις διαδικασίες περαιτέρω ανάπτυξή της. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι κοινοτικοί πόροι για τον αγροτικό τομέα που, όπως γνωρίζετε, ξεπερνούν τα 10 τρις δραχμές.

Η αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού σχεδίου, θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην περιφερειακή και κοινωνική συνοχή. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου θα έχουμε δημιουργήσει μια πολύ καλύτερη, μια διαφορετική Ελλάδα.

Η σημερινή συζήτηση είχε πληροφοριακά στοιχεία και ελήφθησαν ορισμένες αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Από τις 27/11/2000, η Ε.Ε. έχει εγκρίνει το πλαίσιο αυτού του αναπτυξιακού προγράμματος. Ηρθε, πλέον, η ώρα να εγκριθούν τα επιμέρους προγράμματα. Όπως γνωρίζετε, έχουν ήδη εγκριθεί τα προγράμματα για την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνία της πληροφορίας. Σήμερα το πρωί, ο αρμόδιος επίτροπος υπέγραψε δύο ακόμη προγράμματα. Αυτό που αφορά τους οδικούς άξονες και αυτό που αφορά τον πολιτισμό. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η έγκριση και των υπόλοιπων προγραμμάτων. Υπενθυμίζω ότι τα προγράμματα είναι συνολικώς 24: Δεκατρία είναι περιφερειακά και 11 επιχειρησιακά.

Την περίοδο που προηγήθηκε, έγινε η κατάλληλη προετοιμασία. Εχουν συγκροτηθεί, δηλαδή, οι φορείς υλοποίησης, οι επιχειρησιακές επιτροπές, όπως επίσης -και είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί γίνεται για πρώτη φορά και είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με την Ε.Ε.- έχει τεθεί σε λειτουργία ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, ώστε ανά πάσα στιγμή οι αρμόδιοι ή όποιοι έχουν συγκεκριμένο ενδιαφέρον να μπορούν να πληροφορούνται πώς εξελίσσεται η εφαρμογή αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου. Οι διάφορες επιτροπές διαχείρισης και παρακολούθησης έχουν στελεχωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο έχει εξειδικευμένες γνώσεις. Εχει αποκτήσει την κατάλληλη κατάρτιση, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του προγράμματος αυτού. Από το σύνολο των 805 στελεχών, τα 541 έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα. Την επόμενη περίοδο θα ολοκληρωθεί και η κάλυψη των υπόλοιπων θέσεων. Επίσης, προχώρησε η συγκρότηση των επιτροπών σε κάθε υπουργείο με επικεφαλής τον Γ.Γ. του υπουργείου. Η επιτροπή αυτή λειτουργεί ως οιονεί Διοικητικό Συμβούλιο για κάθε έργο, το οποίο θα παρακολουθεί.

Η αξιοποίηση των πόρων είναι δεδομένη. Το επισημαίνω αυτό, επειδή διατυπώνεται κριτική από κάποιους ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει πόρους του Γ@ ΚΠΣ. Αυτό δεν είναι αληθές. Αντιθέτως, έχει χρηματοδοτηθεί η εξέλιξη, η συνέχιση έργων του Β@ ΚΠΣ και βεβαίως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες δράσεις προετοιμασίας, προκειμένου να εφαρμοστεί το Γ@ ΚΠΣ. Συμφωνήσαμε με την Ε.Ε. ότι η προκαταβολή που θα έχουμε θα ανέρχεται στο 7% (του συνολικού ποσού) και θα δοθεί μέσα στο 2001, έως τον Απρίλιο, αντί των διακριτών ποσοστών 3,5% και 3,5% που κατ` αρχάς είχε αποφασιστεί για τα έτη 2000 και 2001. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτό το ΚΠΣ και τα προηγούμενα, μεταξύ των άλλων, έγκειται και σε τούτο: Εμείς αναλαμβάνουμε την ένταξη στο πρόγραμμα αυτό συγκεκριμένων προγραμμάτων, δράσεων και τη χρηματοδότησή τους και η Ε.Ε. απολογιστικά, μετά από επισταμένους ελέγχους, θα χρηματοδοτηθεί τα έργα αυτά με κοινοτικούς πόρους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, δεν έχουμε τη συμμετοχή, εξ αρχής, στην εκκίνηση κάθε έργου της Ε.Ε. σε κανένα πρόγραμμα.

Τέλος, επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, πρέπει να πούμε ότι για το Β@ΚΠΣ -το οποίο ολοκληρώνεται και του οποίου στοιχεία θα ενταχθούν σε αυτό το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που άρχισε και λειτουργεί, ώστε όλοι να έχουν σαφέστατη εικόνα για την εξέλιξη του προγράμματος αυτού- δεν έχει χαθεί ούτε δραχμή, ούτε ένα ευρώ. Αξιοποιούνται απολύτως οι διαθέσιμοι πόροι, με αποτέλεσμα να έχουμε κάλυψη των δαπανών και πέρα από το 100%, σε σχέση με το αρχικώς προβλεφθέν ύψος. Επίσης, επειδή όπως πάντοτε κάθε πρόγραμμα δεν έχει το ίδιο βάρος, όσον αφορά την αξιοποίηση και την απορροφητικότητα των πόρων στην αρχή και το τέλος του, με την πρόοδο προς την ολοκλήρωση αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου θα έχουμε υψηλότερα ποσοστά απορροφητικότητας. Αυτό που έχει σημασία για μας, τώρα που ξεκινά η εφαρμογή αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου, είναι να μετράμε την αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων μέσω διαφόρων δεικτών. Θεωρούμε ότι οι πιο σημαντικοί δείκτες είναι αυτοί που αφορούν την απασχόληση, τη δημιουργία, δηλαδή, νέων θέσεων απασχόλησης με την εξέλιξη των έργων, την ένταξη της ελληνικής κοινωνίας στη νέα οικονομία με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και βεβαίως η εξέλιξη σε κάθε περιφέρεια, στην κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης και της σύγκλισης των ελληνικών περιφερειών με το κέντρο. Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί δείκτες, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την πρόοδο αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου και όχι το ποσοστό απορροφητικότητας, το οποίο, όπως σας είπα, είναι λογικό και αναμενόμενο να κινείται σε χαμηλά ποσοστά κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του προγράμματος, τα οποία στη συνέχεια, κλιμακωτά, θα γίνονται όλο και υψηλότερα.

Σε πολύ γενικές γραμμές αυτή ήταν η συζήτηση. Επαναλαμβάνω ότι αυτό το φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο που τίθεται σε εφαρμογή θα βοηθήσει με την ολοκλήρωσή του στην περαιτέρω περιφερειακή και κοινωνική συνοχή. Η Ελλάδα με την ολοκλήρωσή του θα έχει υποδομές και θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας χιλιετίας. Εξαρτάται από τις δικές μας δυνάμεις να αξιοποιήσουμε αυτούς τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Σε σχέση με το παρελθόν, το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και η υποδομή και ο εξοπλισμός των υπηρεσιών είναι πολύ καλύτερος, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις, προκειμένου να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες το βράδυ, ο Πρωθυπουργός, στο Εκτελεστικό Γραφείο, είπε ότι θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος στο επόμενο Συνέδριο και αν εκλεγεί θα είναι και επικεφαλής της παράταξης για τις επόμενες εκλογές. Γιατί το είπε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, ουδείς από εμάς -και θα μου επιτρέψετε να επιμείνω σε αυτό- γνωρίζει ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων σε μια συνεδρίαση κομματικού οργάνου. Δεύτερον, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν μπορεί να αποτελέσει εδώ αντικείμενο συζήτησης η οποιαδήποτε κομματική δραστηριότητα. Τρίτον, επειδή πάντοτε ενδίδω στον πειρασμό να απαντώ στις ερωτήσεις σας, σας λέω ότι ο Πρωθυπουργός είναι Πρόεδρος του Κινήματος και βεβαίως πιστεύω ότι θα είναι Πρωθυπουργός και μετά τις επόμενες εκλογές.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση, στη σημερινή συζήτηση, και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός εξέφρασαν ικανοποίηση για το ρυθμό οργάνωσης του Γ' Κ.Π.Σ. για τη στελέχωση των επιτροπών, για την επιμέρους διάθεση των πόρων...;

ΡΕΠΠΑΣ: Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και όλοι όσοι έλαβαν το λόγο, αναφέρθηκαν στο πόσο καλύτερη είναι η θέση εκκίνησης που έχουμε δημιουργήσει σήμερα. Οι προϋποθέσεις είναι άριστες. Πρέπει να σας πω ότι όλοι εκείνοι οι οποίοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση για μη αξιοποίηση των πόρων του Β' Κ.Π.Σ. διαψεύστηκαν από τα πράγματα. Αναμενόμενο είναι να επαναλαμβάνεται αυτή η τυποποιημένη κριτική από την αντιπολίτευση. Για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν οι "Κασσάνδρες" αυτής της κατηγορίας. Η προετοιμασία είναι απολύτως επιτυχής. Πιστεύω ότι ξεκινάμε, με τους καλύτερους οιωνούς, αυτό το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα μας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Δημοσιεύθηκε σήμερα ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παγώσει και να μειώσει τη χρηματοδότηση για το Κτηματολόγιο, δεδομένων των προβλημάτων που είχαν επισημανθεί από την Επιτροπή. Τι έχετε να μας πείτε πάνω σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου του Β' Κ.Π.Σ., στο εθνικό πρόγραμμα για το περιβάλλον, με συνολική χρηματοδότηση 230 δισεκατομμυρίων δραχμών, είχε ενταχθεί και η ειδική δράση που αφορά το Εθνικό Κτηματολόγιο, με χρηματοδότηση ύψους 80 δις δραχμών. Πρέπει να σας πω ότι αυτό το έργο ξεκίνησε το 1994, από μηδενική βάση. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει οποιαδήποτε προετοιμασία. Η πολύ σημαντική πολιτική επιλογή που κάναμε ήταν να αποκτήσει επιτέλους Κτηματολόγιο η χώρα μας, η οποία ήταν από τις τελευταίες στην Ευρώπη στον τομέα αυτό. Η εκκίνηση, πραγματικά έγινε με δυσμενείς όρους, αφενός γιατί δεν είχαν προηγηθεί μελέτες και αφετέρου, γιατί τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν είχαν προκύψει από τη στατιστική έρευνα που έγινε το 1981. Πολλά πράγματα, εν τω μεταξύ, είχαν αλλάξει, αφού είχαν παρέλθει περίπου 15 χρόνια. Οι απαντήσεις σε όλα τα θέματα που, κατά καιρούς, έθεσαν οι αρμόδιοι της Κομισιόν, έχουν δοθεί με τρόπο πειστικό από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό. Μάλιστα, το θέμα αυτό συζητήθηκε πάλι πρόσφατα, πριν περίπου 15 μέρες στη Βουλή και ο αρμόδιος υπουργός έδωσε στη Βουλή και στη δημοσιότητα τις επιστολές που είχε στείλει στην ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και τις απαντήσεις που έχει δώσει ο αρμόδιος υπουργός. Το θέμα, κυρίως, προέκυψε, επειδή είχε προγραμματιστεί να γίνει η κτηματογράφηση κάποιων εκατομμυρίων στρεμμάτων και τελικώς η κτηματογράφηση, μέχρι τώρα, αφορά ένα μικρότερο αριθμό στρεμμάτων. Υπάρχει αυτή η ποσοτική διαφορά, ας μου επιτραπεί να τη χαρακτηρίσω έτσι. Ο διάλογος συνεχίζεται και πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση, στο θέμα αυτό, έχει κάνει την επιλογή της από το 1994. Οπως είπα, είναι πολύ σημαντική δράση. Στο εθνικό αποθεματικό, με ειδικό κωδικό έχουν προβλεφθεί τα χρήματα εκείνα, προκειμένου οι πόροι για το Εθνικό Κτηματολόγιο, για την ολοκλήρωση δηλαδή αυτής της δράσης, να θεωρούνται δεδομένοι. Και βεβαίως, επειδή πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα για το περιβάλλον στο Γ' Κ.Π.Σ., η πρόταση είναι συγκεκριμένη, χωρίς την αναφορά στο Εθνικό Κτηματολόγιο, πράγμα που όμως θα γίνει σε μία επόμενη φάση, αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Ε.Ε. και οι πειστικές απαντήσεις που δίνει η ελληνική κυβέρνηση γίνουν και τυπικά δεκτές από τα όργανα της Κομισιόν. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για την εξέλιξη και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Αλλά, για το ότι υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τι λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπάρχει διατύπωση συγκεκριμένων ερωτημάτων προς το αρμόδιο υπουργείο. Εχουν δοθεί απαντήσεις. Τα κείμενα αυτά είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερόμενου. Το θέμα αυτό, το οποίο συζητείται την περίοδο αυτή, θα αντιμετωπιστεί και θα ξεπεραστεί το όποιο πρόβλημα. Δηλαδή, οι διαφορετικές εκτιμήσεις που σας είπα σε ποιους παράγοντες οφείλονται. Το θέμα είναι ότι η δράση αυτή συνεχίζεται και το Εθνικό Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί. Οι πόροι είναι δεδομένοι και διασφαλισμένοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο Επίτροπος Μ. Μπαρνιέ είπε ότι σταματά η χρηματοδότηση του Κτηματολογίου, γιατί υπάρχουν παρατυπίες και καθυστερήσεις. Δηλαδή, φαγώθηκαν λεφτά; Γιατί, λέει ότι έχει φαγωθεί το 83% των πόρων και έχει γίνει μόνο το 21% από το Κτηματολόγιο. Γι` αυτούς τους λόγους σταματά, επειδή έχουν φαγωθεί λεφτά τζάμπα. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, ο κ Μπαρνιέ με την ευκαιρία της έγκρισης των δύο πρώτων προγραμμάτων του Κ.Π.Σ., έπλεξε το εγκώμιο της χώρας μας για την άριστη προετοιμασία που έχει κάνει και δήλωσε δικαιωμένος για το ότι και εκείνος και η Κομισιόν, από τη δική της πλευρά, επέμεναν στο να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος προετοιμασίας για τη χώρα μας. Είπε ότι το αποτέλεσμα ξεπερνά τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Οσον αφορά το Κτηματολόγιο, σας είπα ότι υπάρχει αυτή η διαφορά. Το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Τα στοιχεία τα οποία είχαν υπόψη τους το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς ξεκινούσε αυτή η δράση, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Δεν είχε γίνει οποιαδήποτε προετοιμασία, δεν είχαν καταρτιστεί μελέτες. Ετσι, η εξέλιξη του έργου αυτού, μπορεί να πει κανείς ότι έγινε και έφθασε σε ένα ορισμένο στάδιο, χάρη στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, το αρμόδιο υπουργείο. Και αυτό, είναι κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Από την άλλη, απαντήσεις έχουν δοθεί στα σχετικά ερωτήματα, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως σε αυτό το θέμα. Στο ότι, δηλαδή, έχουμε την κτηματογράφηση μικρότερων εκτάσεων, μικρότερου αριθμού στρεμμάτων, από αυτόν που αρχικώς είχε προγραμματιστεί να γίνει γι` αυτή την περίοδο. Δίνεται η απάντηση από τη δική μας πλευρά για το ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή τη διάσταση, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία και έτσι το Κτηματολόγιο και πάλι θα μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για το περιβάλλον.

Παρά ταύτα, σας λέω, επειδή είμαστε προνοητικοί και επειδή η επιλογή μας από το 1994 γι` αυτό το σημαντικό θέμα είναι δεδομένη και σταθερή, έχουμε προβλέψει στο εθνικό αποθεματικό όλους τους αναγκαίους πόρους, ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με το ασφαλιστικό: Γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τα πορίσματα; Περιμένει να τελειώσει το συνέδριο της ΓΣΕΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα -είμαι κατηγορηματικός- δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης οι μελέτες του Συμβούλου, του βρετανικού οίκου, με τον οποίο συνεργάζεται για το θέμα αυτό. Εχουμε πει ότι θα δοθούν σε δύο τμήματα: Το πρώτο θα αποτυπώνει την υπάρχουσα κατάσταση και το δεύτερο θα περιέχει τις εναλλακτικές δυνατότητες που παρέχονται στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το ζέον ζήτημα. Γνωρίζετε ότι το ασφαλιστικό θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό, πρέπει να συζητηθεί. Ο βρετανικός οίκος δεν έχει δώσει ακόμη στην ελληνική κυβέρνηση τα αποτελέσματα της έκθεσης και το πόρισμα της μελέτης. Αυτό αναμένεται να γίνει την επόμενη περίοδο, μέχρι το τέλος Μαρτίου, ώστε η κυβέρνηση, απευθυνόμενη στους κοινωνικούς φορείς, να ζητήσει τις απόψεις τους, οπότε στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, με τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, πριν αναληφθεί η αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι θα γίνει με τους συμβασιούχους που βρίσκονται ακόμη στο δρόμο; Και δεν είναι μόνο αυτοί, ακολουθούν και οι εργαζόμενοι του Ταμείου Εμπόρων, όπως και άλλοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα για το συγκεκριμένο θέμα και μιλήσαμε εκτεταμένα χθες. Βεβαίως, καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, με τον τρόπο που επιλέγει, πάντοτε, βέβαια στο πλαίσιο της νομιμότητας. Από κει και πέρα, όμως, θα πρέπει και οι υπηρεσίες του κράτους να κινούνται επίσης στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αναμένεται η γνωμοδότηση-απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μετά την κατάθεση συγκεκριμένου ερωτήματος, γι αυτό το θέμα. Είπαμε ότι αυτή η απόφαση θα δεσμεύσει την κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην περιμένετε να σας απαντήσω με συγκεκριμένη ημερομηνία. Ενα όργανο, το οποίο δεν είναι εξαρτημένο από την κυβέρνηση, θα εκδώσει μια απόφαση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πως δεν είναι; Της κυβέρνησης δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει μέσα σε λίγες ημέρες. Πολύ περισσότερο που όλοι, και οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους, ευαισθητοποιούνται απέναντι σε τέτοια θέματα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας διεφάνη ότι ένα μέρος του Εξοπλιστικού Προγράμματος οδεύει προς ακύρωση και η υλοποίηση ενός άλλου μέρους μετατίθεται χρονικά. Γιατί αυτό; Υπάρχουν προβλήματα στην οικονομία; Και ένα δεύτερο ερώτημα, τι ακριβώς θα γίνει με τα Eurofighter;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχει κάνει δηλώσεις ο αρμόδιος Υπουργός, εξερχόμενος από το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτα. Γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απασχολήσει το ΚΥΣΕΑ, το οποίο έχει εξουσιοδοτήσει τους συναρμόδιους υπουργούς τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Παπαντωνίου να αντιμετωπίσουν τις επιμέρους πλευρές του. Αυτό γίνεται. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο προς ανακοίνωση. Δεν έχουμε καμία άλλη εξέλιξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας είπατε ότι το πρωί ο Πρωθυπουργός, πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επικοινώνησε με τον κ. Κόστοφ. Πως εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες εξελίξεις στη FΥROM και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τέτοβου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς εκφράζουμε ανησυχία για το γεγονός ότι παραμένουν ακόμη οι εστίες έντασης σε αυτή την περιοχή. Θεωρούμε ότι οι δυνάμεις της KFOR που βρίσκονται εκεί, πρέπει να εντείνουν την προσπάθειά τους, να ελέγξουν απολύτως την κατάσταση. Είναι θετικό το γεγονός, ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των χωρών της περιοχής έχουν καταδικάσει αυτή την ακραία, εξτρεμιστική δράση των Αλβανών τρομοκρατών, με αποτέλεσμα το μήνυμα που βγαίνει να είναι τόσο σαφές και κρυστάλλινο, ώστε κανείς να μην μπορεί να το αγνοήσει. Ουδείς υιοθετεί τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες. Πιστεύουμε ότι ο διεθνής παράγων, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, θα είναι παρών στην περιοχή και μάλιστα με αποτελεσματικό τρόπο. Εμείς έχουμε διατυπώσει τη θέση μας και παραμένουμε σε αυτή. Είναι η ορθή θέση. Η θέση αυτή, άλλωστε, είναι και η θέση της διεθνούς κοινότητας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πριν από μερικά χρόνια ο Πρωθυπουργός είχε διατυπώσει την άποψη ότι δύο τετραετίες είναι αρκετές για έναν πολιτικό, να ολοκληρώσει το έργο του. Τι μεσολάβησε και άλλαξε άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τους πρωθυπουργούς ή τους πολιτικούς, όσον αφορά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων τους, τους περιορίζει ο ίδιος ο λαϊκός παράγοντας. Η απόφαση, λοιπόν, των πολιτών είναι εκείνη που επιμηκύνει ή συντομεύει τη θητεία όσων είμαστε σε αυτή την πολιτική κονίστρα.

ΜΠΕΚΑΣ: Είπατε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για πρωτοβουλία στην περιοχή που πλήττεται από τις συγκρούσεις. Μπορείτε να μας πείτε πιο συγκεκριμένα γι` αυτή την πρωτοβουλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε ενημέρωση για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην περιοχή και αντηλλάγησαν απόψεις και εκτιμήσεις. Το πλαίσιο στο οποίο κινείται η πολιτική των δύο χωρών, είναι αυτό στο οποίο είχα αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα, όταν σας είχα ενημερώσει σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Πρωθυπουργών.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να μας ενημερώσετε, εάν ο Πρωθυπουργός ξαναεπικοινωνήσει με τον κ. Γκεοργκιέφσκι και με τον κ. Κοστούνιτσα. Και ένα δεύτερο ερώτημα, ποια είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης για το ρόλο της ΚFOR στην περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι η ΚFOR πρέπει να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Καλό θα ήταν η διεθνής κοινότητα να είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην είχαν εκδηλωθεί τέτοιες ενέργειες από Αλβανούς τρομοκράτες στην περιοχή. Θα πρέπει το ΝΑΤΟ και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι δυνάμεις σε αυτή τη ζώνη. Και βεβαίως, η ΚFOR θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα, την ευθύνη, αλλά και τα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα γεγονότα. Γιατί η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή είναι σημαντική προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Οσον αφορά τις επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, τίποτα δεν είναι προγραμματισμένο, αλλά βεβαίως τίποτα δεν αποκλείεται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 15 March 2001 - 15:05:10 UTC