Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του Αθλητισμού.

Ακολούθως συζητήθηκε το θέμα της ισότητας των δύο φύλων, υπό το πρίσμα ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση σχετικών θεμάτων. Δηλώσεις έχουν κάνει οι αρμόδιοι υπουργοί.

Πριν, όμως, προχωρήσω στην ενημέρωσή σας για τα θέματα αυτά, θα ήθελα να πω ότι σήμερα ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Βούλγαρο ομόλογό του κ. Κόστοφ, ενόψει της σημερινής μετάβασης του Βούλγαρου Πρωθυπουργού στα Σκόπια.

Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν για την κρίση που έχει εκδηλωθεί στη γειτονική χώρα, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής της. Εμειναν σύμφωνοι στο σύνολο των πολιτικών πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο γειτονικό κράτος. Οι προσπάθειες θα πρέπει να είναι κατ` εξοχήν πολιτικές και διπλωματικές.

Βεβαίως, θα πρέπει να ανατεθούν στην υπάρχουσα, εκεί, δύναμη της KFOR καθήκοντα για να ελέγξει την κατάσταση στη μεθόριο. Και βεβαίως η όποια δράση θα πρέπει να έχει νομική βάση, η οποία πηγάζει από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η κρίση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η αποστολή στρατευμάτων από γειτονικές χώρες στη βάση διμερούς συνεννόησης και συμφωνίας. Αυτό το πλαίσιο συζήτησαν οι δύο Πρωθυπουργοί. Κατέληξαν ότι αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης στα Σκόπια.

Όπως σας είπα το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε με αντικείμενο την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του Αθλητισμού. Δεν προηγήθηκε εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για άλλα θέματα.

Συζητήθηκε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια έγινε αναφορά στο πρόγραμμα δράσης στον τομέα του Αθλητισμού για την επόμενη περίοδο μέχρι το 2004, ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, αναφερθήκαμε στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και στον ειδικό αθλητισμό, επειδή είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας η λεγόμενη παραολυμπιακή αθλητική προετοιμασία. Συζητήθηκε εκτενώς το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον επαγγελματικό αθλητισμό. Για το θέμα αυτό έχουν γίνει σχετικές εξαγγελίες. Όπως γνωρίζετε, πέντε είναι τα κύρια σημεία που θα περιλαμβάνονται σε αυτή τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία επίκειται:

-Το πρώτο σημείο αφορά το πλαίσιο της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα του επαγγελματικού αθλητισμού. Θα ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν για όλες τις Α.Ε., χωρίς τις πολλές εξαιρέσεις που υφίστανται σήμερα, προκειμένου να εδραιωθούν οι συνθήκες και οι κανόνες διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού.

-Το δεύτερο σημείο αφορά τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των οργάνων της αθλητικής δικαιοσύνης. Εγκαθιδρύεται ένας νέος θεσμός, αυτός του "αθλητικού εισαγγελέα". Αυτοί οι οποίοι θα παραβαίνουν τους κανόνες, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, θα έχουν πλέον και ποινικές ευθύνες.

-Το τρίτο σημείο αφορά τις εγγυήσεις ως προς τη διαιτησία των αγώνων.

-Το τέταρτο σημείο αφορά την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Πρέπει να αποτρέψουμε αυτό το πρότυπο οπαδού, τη δημιουργία δηλαδή ενός τύπου ανθρώπου που έξω από αρχές και κανόνες αγωνίζεται για την επικράτηση και μόνο γι αυτή, με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και με τη βία.

-Το πέμπτο σημείο αφορά τη φαρμακοδιέγερση, το λεγόμενο doping. Συζητήσαμε θέματα που είναι συναφή με τη βιοτεχνολογία και με το πώς αυτή μπορεί να επιδράσει στις αθλητικές δραστηριότητες.

Αυτά είναι τα κεφάλαια που συζητήθηκαν. Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν προβεί σε λεπτομερείς δηλώσεις.

Οσον αφορά το εθνικό πρόγραμμα δράσης για την ισότητα των φύλων, πρέπει να σας πω ότι διαπιστώθηκε πως πράγματι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο ως κοινωνία, τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένοι στατιστικοί δείκτες, που δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν μια σημαντική συμμετοχή και εκπροσώπηση σε διάφορα όργανα, αλλά και άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Είναι η πρώτη φορά που καταρτίζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα δράσης, υπό το πρίσμα της νέας ρύθμισης που προγραμματίζεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Αλλάζει το άρθρο 116, παρ. 2 και ευνοούνται πλέον οι θετικές δράσεις υπέρ ομάδων, που θεωρείται ότι σήμερα δεν εκπροσωπούνται αναλόγως της δύναμής τους σε διάφορα όργανα. Υπάρχει, δηλαδή, μια συνταγματική πρόβλεψη υπέρ του γυναικείου φύλου.

Γνωρίζετε ότι σήμερα κατατέθηκε από την κ. Βάσω Παπανδρέου σχετική τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Σύμφωνα με αυτή τη σημαντική διάταξη, στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών, δεν μπορεί ένα από τα δύο φύλα να εκπροσωπείται και να συμμετέχει με ποσοστό που είναι μικρότερο του 1/3 του συνόλου των υποψηφίων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι σημαντικά. Επισημαίνω μόνο ότι τα προγράμματα που αφορούν γυναίκες, θα διαχέονται σε όλους τους τομείς. Θα γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια να αξιοποιηθεί το Γ' Κ.Π.Σ., τόσο στα περιφερειακά, όσο και στα τομεακά προγράμματα. Και βεβαίως, δημιουργείται μια επιτροπή παρακολούθησης και αξιολόγησης του εθνικού προγράμματος δράσης για την απασχόληση. Λειτουργεί, ήδη, εδώ και αρκετό καιρό, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, το γνωστό ΚΕΘΙ, που μελετά, ερευνά και αξιολογεί τις δράσεις που έχουν αναληφθεί στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων. Αρα, λοιπόν, πέρα από το νομικό πλαίσιο, το οποίο κρίνεται επαρκές, προωθημένο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο πλαίσιο που ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά και αλλού, θέτουμε πλέον για πρώτη φορά με τόσο συστηματικό και επιστημονικό τρόπο και ποσοτικούς μετρήσιμους στόχους, ώστε μετά την εφαρμογή του προγράμματος αυτού, σε μια επόμενη περίοδο, να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα εφαρμογής του προγράμματος αυτού και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Να προβούμε, δηλαδή, στις όποιες απαραίτητες βελτιώσεις, διορθώσεις ή να αναλάβουμε άλλες πρωτοβουλίες, αν αυτό κριθεί τότε ότι είναι απαραίτητο.

Στο κλείσιμο της συζήτησης, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός έκανε μνεία στους αθλητές που προσέφεραν τόσες διακρίσεις, σε ευρωπαϊκό, παγκόσμιο ή και ολυμπιακό επίπεδο στη χώρα μας. Εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, την ικανοποίηση όλων μας και βεβαίως, τόνισε ότι η κυβέρνηση, με την πολιτική που ακολούθησε, συνέβαλε στο να έχουμε αυτές τις διακρίσεις.

Εχετε ήδη στη διάθεσή σας την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή, όσον αφορά το θέμα της ισότητας των φύλων. Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε αυτό.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θέλω να μου πείτε, αν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στο ΠΑΣΟΚ και ποιοί είναι αυτοί.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε σε ένα θέμα που αφορά το Κίνημα και όχι την κυβέρνηση. Αλλά, επειδή μπορεί να θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω και για να μη δημιουργηθούν παρανοήσεις, σας λέω τούτο: Στο ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έχουν εκφραστεί ιδιοκτησιακές αντιλήψεις. Τέτοιου είδους νοοτροπίες και αντιλήψεις ευδοκιμούν σε άλλους χώρους και μάλιστα αυτό έχει καταγγελθεί. Σε τελευταία ανάλυση, το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει σε μας, εμείς ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι μια θέση την οποία έχουμε εκφράσει εδώ και πολύ καιρό και καθοδηγεί την πολιτική στάση μας στο Κίνημα στο οποίο ανήκουμε.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κοστόφ, με ποιανού πρωτοβουλία έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε με πρωτοβουλία του κ. Κόστοφ, σήμερα το πρωί.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Και αυτό που είπατε "όχι στην αποστολή στρατευμάτων από γειτονικές χώρες", συμφωνήσατε σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πολιτικοί. Ασφαλώς, συμφωνήσαμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν δέχεται, αύριο, να συζητήσει την επίκαιρη ερώτηση του κ. Παυλόπουλου που αφορά το θέμα του θανάτου του μικρού Παναγιώτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του κ. Παυλόπουλου; Δεν αναφέρεται μόνο σε αυτό το περιστατικό και δεν είναι αυτό το οποίο ρωτά τον Πρωθυπουργό. Ρωτά τον Πρωθυπουργό για το πώς ασκεί τις αρμοδιότητές του στο πλαίσιο του άρθρου 82, παρ. 2, του Συντάγματος. Πρέπει να σας πω ότι η "Ωρα του Πρωθυπουργού", σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δίνει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να απαντά σε ερωτήσεις συναδέλφων, αξιολογώντας τα θέματα για τα οποία κάθε συνάδελφος τον ερωτά. Η ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Χωματά, αφορά ένα σημαντικό θέμα. Αφορά τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ που καλύπτουν τις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας. Είναι μια ερώτηση, η οποία κατατέθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά, εξ όσων γνωρίζω. Είναι πολύ σημαντική και κρίθηκε ότι πρέπει να συζητηθεί. Δεν έχει κανένα λόγο ο Πρωθυπουργός να αποφύγει τη συζήτηση οποιουδήποτε θέματος. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι όλα αυτά τα θέματα τα συζητούμε κάθε μέρα εδώ. Ο Πρωθυπουργός είναι παρών, μάχιμος σε καθημερινή βάση στις επάλξεις της πολιτικής. Αρα, δεν αποφεύγει να αντιμετωπίσει τα όποια θέματα απασχολούν τους Ελληνες πολίτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αξιολόγησε ότι αυτό δεν είναι θέμα για συζήτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το δικό σας συμπέρασμα, δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο. Ο κ. Παυλόπουλος μπορεί να επιμείνει να καταθέσει και πάλι την ερώτησή του. Ουδείς τον εμποδίζει, αλλά η δυνατότητα που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για την επιλογή των ερωτήσεων, πιστεύω ότι αφήνει αυτό το περιθώριο, αυτή την ευχέρεια τέτοιων επιλογών στον Πρωθυπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είπα ότι δεν αφήνει, ο κανονισμός το λέει.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε ερωτηθεί και είχατε απαντήσει ότι όσοι από αυτούς που έδωσαν τα χρήματα, θελήσουν να τα πάρουν πίσω, μπορούν να το κάνουν, προσκομίζοντας τη σχετική απόδειξη. Αλλά, υπάρχει όμως πρόβλημα -δεν ξέρω αν είναι κρατική ή τραπεζική παρέμβαση, μιλούν για κρατική πάντως- ότι δεν τους επιστρέφουν τα χρήματα. Τι θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Θυμάστε τι ακριβώς είχα πει τότε που συζητήσαμε το θέμα; Η πλήρης απάντηση που έδωσα ή τουλάχιστον το νόημά της είναι, ότι βεβαίως τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να τα ιδιοποιηθεί κανείς. Τα χρήματα αυτά μπορεί να επιστραφούν σε αυτούς οι οποίοι συνέβαλαν, καταθέτοντας χρηματικά ποσά σε αυτό το λογαριασμό ή να δοθούν σε ένα ίδρυμα που έχει παρεμφερή σκοπό. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δοθούν σε ένα ίδρυμα που έχει κοινωνική αποστολή. Αρα, λοιπόν, είναι σε αρμονία αυτό που κάνει η κυβέρνηση με αυτά τα οποία είπα κι εγώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ομως, αυτός που τα κατέθεσε, τα έδωσε για ένα συγκεκριμένο σκοπό και λέει ότι δεν θέλω να τα δώσω, όπου θέλει η κυβέρνηση. Ερανος της κυβέρνησης ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρχει νομικός τρόπος τα ποσά αυτά να επιστραφούν στους καταθέτες, τότε θα μπορούν οι ίδιοι να το διαθέσουν, όπου εκείνοι νομίζουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τράπεζα δεν τους τα δίνει πίσω. Λέει, ότι η κυβέρνηση είπε όχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ζητάει κάποιος από τους καταθέτες να του επιστραφεί το ποσό που κατέθεσε. Κάποιοι, όμως, ζητούν το ποσό αυτό να δοθεί σε ορισμένο και συγκεκριμένο συμπολίτη τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, το ζητούν πίσω και δεν το δίνουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται. Σας είπα, ότι πρέπει να εξετάσουμε ποια είναι η νομική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Αλλά, πάντως, αυτά τα ποσά, είναι βέβαιο, ότι η Τράπεζα δεν μπορεί να τα κρατήσει. Δεν συζητούμε κάτι τέτοιο και βεβαίως, δεν μπορεί ουδείς, η Τράπεζα ή το κράτος, να ευνοήσει μια διαδικασία που οδηγεί σε ιδιοποίηση αυτών των χρημάτων.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, το βράδυ ο Πρωθυπουργός είχε ένα φανερό δείπνο με τον κ. Παπαντωνίου. Γνωρίζετε εάν «μενού» αυτού του δείπνου ήταν οι συζητήσεις που γίνονται για τα Eurofighter;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστέψτε με ότι δεν γνωρίζω, αν έγινε τέτοιο δείπνο. Είναι πιθανό να έγινε, αλλά δεν είναι δυνατό να θέτουμε κάτω από το πολιτικό μικροσκόπιο οποιεσδήποτε συναντήσεις.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει θέμα, λοιπόν, να υπογραφεί η περίφημη αυτή σύμβαση, μετά τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται, μέχρι το τέλος του μηνός;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει γι αυτό το θέμα. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι κατ αρχήν, έχουν ληφθεί για το θέμα αυτό αποφάσεις στο ΚΥΣΕΑ. Οι συναρμόδιοι υπουργοί χειρίζονται τα επιμέρους ζητήματα, προκειμένου να προχωρήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα σε αυτή την πτυχή του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκανε κάποια εισήγηση επί της γενικής πολιτικής κατάστασης. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν κάποιος άλλος υπουργός ή υφυπουργός πρότεινε να ανοίξει μια κουβέντα επί γενικότερου...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, ούτε αμέσως, ούτε εμμέσως.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Μια ερώτηση ανάλογη με το θέμα του Παναγιώτη: Υπάρχει ένα ανάλογο περιστατικό στο Βόλο. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν τηρηθούν οι ίδιες διαδικασίες για έρανο για την υγεία αυτού του παιδιού και για τη μετάβασή του στο εξωτερικό και αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην υπάρξουν προσκόμματα ανάλογα με αυτά που συνέβησαν στην περίπτωση του Παναγιώτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι το ΙΚΑ έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχει αναλάβει να σηκώσει το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η όποια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας του παιδιού από το Βόλο.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 8 March 2001 - 16:05:08 UTC