Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο και συζήτησε την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός επισήμανε, πρώτα από όλα, τη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα μας ο αγροτικός τομέας. Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα είναι καθοριστικές, όχι μόνο για τον τρόπο που εργάζεται και ζει ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, αλλά και το σύνολο της χώρας. Η ανασυγκρότηση της υπαίθρου, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική περιφέρεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία του πολίτη καταναλωτή, ο οποίος αγοράζει και καταναλώνει τα αγροτικά προϊόντα, και βεβαίως οι συνθήκες εργασίας και το εισόδημα αυτών των ίδιων των αγροτών, είναι αγαθά τα οποία η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι στον τομέα αυτό παρατηρούνται ραγδαίες εξελίξεις, ότι οι αλλαγές είναι πολλές και πολύ σημαντικές. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε τρία σημεία:

Πρώτον, στο γεγονός ότι, για το 2002, έχει προγραμματιστεί να γίνει επανεξέταση της κοινής αγροτικής πολιτικής και να αναμορφωθούν ορισμένες πολιτικές.

Δεύτερον, στις συνομιλίες που γίνονται στο πλαίσιο του παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για τις αναγκαίες προσαρμογές σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των αγορών και την προστασία των καταναλωτών στο νέο εμπορικό περιβάλλον. Και

Τρίτον, στην πρόσφατη κρίση που εκδηλώθηκε στην Ε.Ε., εξαιτίας διαφόρων ασθενειών και ειδικότερα εξαιτίας της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, πράγμα που δείχνει ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια των κυβερνήσεων, των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να προστατευθεί η υγεία του καταναλωτή. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Πρέπει να υπάρξει μια μετατόπιση της προσοχής από την ποσότητα της παραγωγής στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει το νέο περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις αυτές. Αναφέρθηκε σε ορισμένα θέματα, τα οποία βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, γιατί αποτελούν τα καθοριστικά σημεία για την πορεία της αγροτικής οικονομίας και το εισόδημα των αγροτών.

Οπως για παράδειγμα:

-Η σχέση των αγροτών με την Αγροτική Τράπεζα.

-Η εμπορική τιμή ορισμένων προϊόντων που κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

-Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια σε ορισμένες περιοχές των υδάτινων πόρων που είναι αναγκαίοι για τη γεωργία.


-Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε κάποιες περιπτώσεις στην εξέλιξη προγραμμάτων που έχουμε θέσει σε εφαρμογή. Ανέφερε, μάλιστα, ένα παράδειγμα που σχετίζεται με την πολιτική για τους νέους αγρότες.

Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι περιλαμβάνονται:

-Η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ.

-Η εφαρμογή ενός νέου συστήματος διαχείρισης των επιδοτήσεων για τους αγρότες.

-Η βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης, κατάρτισης και πληροφόρησης των αγροτών.

-Η προώθηση των θεσμικών αλλαγών, που είναι απαραίτητες, στο νέο περιβάλλον, λόγω των αλλαγών που παρατηρούνται γενικότερα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή μας, πάντοτε μέχρι τώρα -και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον- δείχνει ενδιαφέρον για το μεγάλο αυτό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Υπογράμμισε ότι οι σημαντικές εξαγγελίες που έχουμε κάνει πρέπει να πείθουν στην πράξη ότι οδηγούν σε βελτίωση των συνθηκών ζωής των αγροτών. Αυτό που έχει σημασία είναι να πετύχουμε ένα υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας στην πολιτική που εφαρμόζουμε, σύμφωνα με τις εξαγγελίες μας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, με την πολιτική μας, θα πρέπει να εμπνεύσουμε στους αγρότες ένα αίσθημα ασφάλειας και βεβαιότητας για το μέλλον. Να τους εμπεδώσουμε την πεποίθηση ότι η προσπάθειά τους αμείβεται, ότι ο αγώνας που κάνουν, με τη δική μας βοήθεια, για την ανασυγκρότηση της ελληνικής περιφέρειας, θα έχει αίσιο αποτέλεσμα.

Ο αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τα θέματα αυτά στους συναδέλφους σας.

Από τη δική του εισήγηση, η οποία ήταν λεπτομερέστατη, περιορίζομαι να αναφέρω ορισμένα μόνο σημεία: Αναφέρθηκε, πρώτα από όλα, στους σημαντικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής. Οι πόροι αυτοί, για την περίοδο μέχρι το 2006, φθάνουν τα 11 τρισεκατομμύρια δραχμές, όπως γνωρίζετε. Αναφέρθηκε στις τομές, στο θεσμικό πλαίσιο, τη δημιουργία νέων αποκεντρωμένων μηχανισμών, ώστε το Υπουργείο Γεωργίας να έχει υπηρεσίες πιστοποίησης και ελέγχου σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Επίσης, οι πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Γεωργίας υποστηρίζονται, πρώτα από όλα, με τη στήριξη της πολιτικής της πιστοποίησης των προϊόντων, ώστε τα αγροτικά προϊόντα να έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα, να είναι "επώνυμα προϊόντα", να διεκδικήσουν και να κερδίσουν ως επώνυμα προϊόντα μια θέση στην αγορά. Ανάμεσα στις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής μας είναι ακόμη:

-Η στροφή στην κατασκευή μικρών αποδοτικών έργων, υδάτινων πόρων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

-Η δημιουργία ενός συστήματος πληροφόρησης των αγροτών, μέσω ενός δορυφορικού δικτύου.

-Η προστασία της αγροτικής παραγωγής με τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ. -Η προώθηση νέων πολιτικών, όσον αφορά τον έλεγχο των τιμών, αλλά και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

-Η διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων με απευθείας πληρωμή στο λογαριασμό των παραγωγών, χωρίς κρατήσεις και χωρίς καθυστέρηση, χωρίς να παρεμβάλλονται πλέον οι συνεταιριστικές οργανώσεις.

-Η σύνδεση -πράγμα που γίνεται αναγκαίο μετά τις τελευταίες συζητήσεις για τη νόσο των βοοειδών- της πολιτικής αυτής με το περιβάλλον, με την ασφαλή χρησιμοποίηση των τροφίμων, με την υγεία των καταναλωτών. Και τέλος,

-Η δημιουργία δασικών συστημάτων για τη στήριξη και ανάπτυξη των περιαστικών δασών.

Το λόγο πήραν πάρα πολλοί υπουργοί. Αντιλαμβάνεστε πως το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κυβέρνησή μας.

Ο Πρωθυπουργός, στο κλείσιμο της συζήτησης:

Tόνισε με έμφαση την ανάγκη να βελτιωθούν τα προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πληροφόρησης των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων αγροτών, που αποτελούν το κρίσιμο τμήμα του πληθυσμού που θα σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας κατά τα επόμενα χρόνια.

Τόνισε την ανάγκη προώθησης συνδυασμένων πολιτικών, ώστε να εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο, στα χωριά που ζουν οι αγρότες. Πέρα από τις ειδικές πολιτικές που αφορούν τους αγρότες, οι πολιτικές για την ύπαιθρο βοηθούν να υπάρχει ένα καλύτερο κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν οι αγρότες, ώστε να μην παρατηρείται αυτό το φαινόμενο της μετακίνησης των νεότερων ατόμων από την ύπαιθρο στα ημιαστικά και αστικά κέντρα.

Επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης του πιστωτικού συστήματος, για την εξυπηρέτηση των αγροτών. Και είπε, επειδή για το θέμα αυτό οι κριτικές που διατυπώνονται και οι αναλύσεις που γίνονται έχουν συνήθως μια απαισιόδοξη χροιά, ότι θα πρέπει να αναδείξουμε με την πολιτική μας το γεγονός ότι η προοπτική για την ελληνική γεωργία είναι αισιόδοξη. Υπάρχουν μέτρα πολιτικής σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Εμείς, παραμένουμε σταθερά στη θέση της κοινής αγροτικής πολιτικής, απέναντι σε οποιαδήποτε τάση επανεθνικοποίησης της αγροτικής πολιτικής την οποία κάποιες άλλες δυνάμεις ευνοούν και προωθούν.

Επίσης, είπε ότι η κοινωνική συνοχή, που είναι μείζον αγαθό για την ελληνική κοινωνία, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα αποτελέσματα που θα πετύχουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλος έκανε σχετική δήλωση. Θέμα της συζήτησης ήταν η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, για την οποία έχουμε συζητήσει κατ` επανάληψη. Παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής του νέου νομοσχεδίου, που αφορά την προστασία του πολίτη απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα και ζήτησε τις απόψεις των μελών του Υ.Σ. που μετείχαν στη σύσκεψη. Ο Πρωθυπουργός, τελικώς, έδωσε τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει ο αρμόδιος Υπουργός, προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάρτιση του νομοσχεδίου, το οποίο θα παρουσιάσει στην τελική μορφή του, μετά από λίγες ημέρες. Για όλα αυτά θα υπάρξει ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο των σημαντικών, ριζικών αλλαγών που προωθεί για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, προχώρησε, εφαρμόζοντας το νόμο στην τοποθέτηση 17 επικεφαλής των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ). Στα ΠεΣΥ τοποθετούνται επικεφαλής στελέχη που έχουν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν. Πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση και η ενεργοποίηση αυτών των παραγόντων, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, θα αποτελέσει μια προωθητική δύναμη, προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας προς τους Ελληνες πολίτες.

Γνωρίζετε ακόμη, ότι στις 25 Ιανουαρίου, είχα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στη συνεδρίαση είχα αναφερθεί στο σύνολο της πολιτικής του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ. Ιδιαιτέρως είχα επισημάνει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά τις αποφάσεις που έλαβε το ΕΣΡ, για τη βαθμολόγηση των υποψηφίων να λάβουν άδεια ραδιοφωνικών σταθμών. Είπα, επίσης, ότι αναμένω τις απόψεις των κομμάτων για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Ηρθε η ώρα να προχωρήσουμε στη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία σε συνέχεια και συνέπεια των όσων είπαμε τότε. Τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, ώστε ο καθένας να αντιληφθεί ότι το περιεχόμενο αυτών των διατάξεων δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η κωδικοποίηση και η με νομοτεχνικό τρόπο επανάληψη αυτών των σκέψεων ή των πολιτικών επιλογών που τότε, για πρώτη φορά, ανέφερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τόνισα και στον Πρόεδρο της Βουλής, επειδή κατέθεσα σχετική τροπολογία, προκειμένου να συζητηθεί στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη συζήτηση αυτών των διατάξεων, σήμερα, εφόσον συμφωνεί το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτές οι ρυθμίσεις είναι λιτές, έχουν διαδικαστικό ή τεχνικό χαρακτήρα και είναι απαραίτητο να προωθηθούν για να αντιμετωπιστούν θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τομέα. Βεβαίως, εφόσον διατυπώθηκε αντίρρηση από την αντιπολίτευση, αυτή η συζήτηση μετατίθεται σε μια επόμενη φάση, την επόμενη εβδομάδα. Είναι πάντως ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει και θα το συζητήσουμε αυτή την περίοδο.

Στο θέμα αυτό έχει κάνει δηλώσεις, μεταξύ των άλλων και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θα ήθελα να προσθέσω -θέλω να κάνω πολιτικό σχόλιο, δεν αξίζει να απαντήσω- ότι μας έχουν συνηθίσει η Ν.Δ. και άλλες δυνάμεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κινούνται εναντίον της νομιμότητας, την οποία είτε ο βασικός νόμος, είτε μεταγενέστερες διατάξεις, έχουν εγκαθιδρύσει για τη λειτουργία των οπτικοακουστικών Μέσων στην πατρίδα μας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις που λαμβάνουν ορισμένα όργανα με συγκεκριμένες αρμοδιότητες για θέματα που τους έχουν ανατεθεί, όπως το ΕΣΡ. Αυτοί που ευνόησαν την άναρχη διαμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να εγκαλούν την κυβέρνηση για παραλείψεις ή καθυστερήσεις στην εφαρμογή της πολιτικής της. Η πολιτική μας έχει ένα αποκλειστικό στόχο: την αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Το τρίπτυχο της πολιτικής μας στην κατεύθυνση αυτή είναι οι αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της ποιότητας. Οσον αφορά την εγκαθίδρυση της νομιμότητας, πρέπει να γίνουν οι αλλαγές τις οποίες προωθούμε. Πιστεύω ότι με νηφάλια και ψύχραιμη συζήτηση θα οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα, που είναι προς το συμφέρον όλων και πολύ περισσότερο προς το συμφέρον των πολιτών, ακροατών. Προς το συμφέρον της πολιτικής, η οποία θα πρέπει στην πράξη να δείχνει ότι έχει καθαρές σχέσεις με τις άλλες δυνάμεις του κοινωνικού βίου, όπως είναι τα ΜΜΕ. Να μη μετατρέπεται κάθε πολιτικός σε εκπρόσωπο επιχειρηματικών συμφερόντων που αναπτύσσονται στο χώρο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Και βεβαίως, είναι προς το συμφέρον και των ίδιων των ΜΜΕ, αφού η αποσαφήνιση του τοπίου θα ευνοήσει τη λειτουργία τους, κάτω από συνθήκες διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Εάν αποφασίσατε την πρόληψη μέτρων για την αντιμετώπιση του αφρώθους πυρετού, γιατί πολλές χώρες της Ε.Ε. έλαβαν τέτοια μέτρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. που δεν αντιμετωπίζει κανένα τέτοιο πρόβλημα. Κρούσματα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν αντιμετωπίστηκαν με ριζικό τρόπο. Μιλώ για την περιοχή του Εβρου. Μιλώ για μια περίοδο η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Αναφέρομαι στο παρελθόν. Γνωρίζετε ότι τότε θανατώθηκε ένας μεγάλος αριθμός ζώων για να αντιμετωπίσουμε με ριζικό τρόπο αυτό το πρόβλημα. Σήμερα δεν έχουμε κανένα άλλο πρόβλημα. Αλλά, ασφαλώς, οι έλεγχοι που γίνονται από τα ερευνητικά κέντρα που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας είναι εντατικοί. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει και στο μέλλον, εκείνη η χώρα που παράγει τρόφιμα από ζωική παραγωγή, τα οποία είναι απολύτως ασφαλή για τους καταναλωτές. Υπάρχει διαρκής έλεγχος από τα τέσσερα κέντρα ελέγχου που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα,

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ας πούμε για τους επισκέπτες από την Αγγλία. Προβλέπεται κάτι, γιατί έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μεταφερθεί η ασθένεια αυτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι αυτός ο φόβος είναι υπερβολικός. Υπάρχουν ζωονόσοι οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στον άνθρωπο, αλλά ο αφρώδης πυρετός δεν είναι μεταξύ αυτών.

ΚΑΡΓΟΥΡΗ: Οσον αφορά την αγροτική πολιτική είπατε ότι επί της αρχής επιμένετε στην κοινή αγροτική πολιτική και είστε κατά της τάσης της επανεθνικοποίησης. Αυτή η τάση είναι μειοψηφούσα ή πλειοψηφούσα εντός της Ε.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι κάθε Ελληνας που υπερασπίζεται το συμφέρον της χώρας μας θα πρέπει να είναι υπέρ της κοινής αγροτικής πολιτικής. Πολύ περισσότερο αυτοί οι ίδιοι οι αγρότες γιατί τους αφορά ευθέως. Στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής, μετά τη Σύνοδο του Βερολίνου, διασφαλίσαμε πόρους συνολικού ύψους 11 τρις δραχμών. Τα 7 τρις προέρχονται από τα ταμεία της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει πάρει το 9,2% του συνόλου των πόρων που διαθέτει η Ε.Ε. για την αγροτική πολιτική, ενώ καλλιεργεί το 2,8% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Ε.Ε. και έχει το 4,5% της συνολικής παραγωγής στο γεωργικό τομέα στην Ε.Ε. Βλέπετε, λοιπόν, ότι τα κονδύλια που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας και τα οποία θα αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους, προκειμένου να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα, είναι υπερπολλαπλάσια σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο κινείται η ελληνική γεωργική παραγωγή ή το επίπεδο των εκτάσεων που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Ενώ, λοιπόν, έχουμε 9,2% του συνόλου των πόρων, είμαστε μια χώρα που έχει το 2,8% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και το 4,5% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε. Πιστεύουμε ότι οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε., στις οποίες ο γεωργικός τομέας είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό στην παραγωγική βάση της οικονομίας τους, θα ήθελαν περιορισμούς ή μειώσεις των κονδυλίων. Με άλλα λόγια, «υπονόμευση» της κοινής αγροτικής πολιτικής, από τις χώρες που δεν είναι γεωργικές. Οι χώρες που μπορούμε να τις αποκαλέσουμε γεωργικές, όπως είναι και η δική μας, έχουν κάθε λόγο να επιμείνουν σταθερά στη συνέχιση της κοινής αγροτικής πολιτικής.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με τους αριθμούς που παραθέσατε αφήνετε να εννοηθεί ότι, εν ολίγοις, «πατσίσαμε».

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Αφήνω να εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευνοημένη και ότι αυτό αποτελεί ένα ακόμη επίτευγμα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού που πέτυχαν στη διαπραγμάτευση που έγινε στη Σύνοδο του Βερολίνου, αυτά τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επομένως είμαστε εκ των αδυνάτων που θα συνεχίσουν να επιμένουν στη ανάγκη...

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι είμαστε εκ των αδυνάτων είναι γνωστό. Αλλά, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην ανάγκη της κοινής αγροτικής πολιτικής. Θεωρούμε ότι αυτό είναι στοιχείο, εκ των ων ουκ άνευ, για την ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Οσον αφορά το νόμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Εχω την εντύπωση, από την ενημέρωσή σας, ότι ο Πρωθυπουργός δεν καλύφθηκε απολύτως από το νομοσχέδιο που του εμφάνισε ο κ. Σταθόπουλος. Εκανε κάποιες παρατηρήσεις για να επανέλθει αυτό το νομοσχέδιο πιο ολοκληρωμένο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλούμε για νομοσχέδιο που αναφέρεται στην προστασία των πολιτών απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Η συζήτηση που έγινε σήμερα ήταν η πρώτη για το θέμα αυτό. Η σύσκεψη είχε χαρακτήρα άτυπης συνεργασίας, δεν ήταν συνεδρίαση ενός τυπικού κυβερνητικού οργάνου. Η εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν πλήρης. Πρέπει να πω ότι όλα αυτά που εισηγήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός, μαζί με τις χρήσιμες παρατηρήσεις που ακούστηκαν από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, πρέπει να αξιολογηθούν για να συμπεριληφθούν στο κείμενο, το οποίο θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου, προκειμένου να γίνει ένας δημόσιος διάλογος πριν καταλήξουμε στη τελική διαμόρφωση του κειμένου. Η έναρξη αυτών των συζητήσεων με τρόπο επίσημο και έγκυρο, αναμένεται σε περίπου 10-15 ημέρες, εφόσον από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης ολοκληρωθεί αυτή η εργασία. Αλλά, μέχρι τότε, παρακαλώ να αποφύγετε κι εσείς το πειρασμό συμμετοχής σας σε τέτοιου είδους συζητήσεις που συχνά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, με το περιεχόμενο δηλαδή, αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα να μου εξηγήσετε το σκεπτικό της τροπολογίας που φέρατε σήμερα. Πώς μπορεί να χρησιμοποιούν μια συχνότητα δύο και τρεις σταθμοί και εάν το θεωρείτε εφικτό, γιατί δεν έχει συμβεί στο παρελθόν. Γιατί ακούγεται λίγο σαν «ραδιοφωνικός Καποδίστριας».

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα χαίρομαι για την ερώτηση γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να επανέλθω στο θέμα. Πρέπει να πω ότι στη σελίδα 6 των πρακτικών εκείνης της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στις 25.1.2001, αναφέροντας διάφορα στοιχεία, είπα συγκεκριμένα ότι «εδώ υπάρχει ένα νομικό κενό και θέλω και τη δική σας γνώμη και θα σας πω και τη δική μας άποψη γι αυτό το θέμα, ενόψει κάποιων δυνατοτήτων που έχουμε, αφού πρόκειται σύντομα να προκηρύξουμε νέες συχνότητες, τις οποίες μας έχει διαθέσει η ΥΠΑ». Εχουμε πράγματι προκηρύξει τη χορήγηση τριών ακόμη αδειών, κατ αντιστοιχία των τριών συχνοτήτων που έχει διαθέσει η ΥΠΑ. Πρέπει να πω ότι όλα όσα είπα εκείνη την ημέρα κωδικοποιούνται και μεταφέρονται στη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε. Πρέπει, επίσης, να πω ότι δεν έλαβα απάντηση από κανέναν, παρά το ότι έχει περάσει ένας και πλέον μήνας. Ουδείς εκπρόσωπος, ουδέν κόμμα τοποθετήθηκε επί του θέματος και αυτό κάτι σημαίνει: Μόνο όταν ένα θέμα έρχεται στην επικαιρότητα, πάρα πολλοί βιάζονται να καταφερθούν εναντίον της κυβέρνησης ή να υπερασπιστούν διάφορους φορείς για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε. Προσωπικής πολιτικής τακτικής και στρατηγικής είναι αυτό το θέμα. Καθένας έχει δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του, αλλά όλοι θα πρέπει να σεβαστούμε τη νομιμότητα. Η νομιμότητα λέει ότι, ενόψει της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, οι σταθμοί οι οποίοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο νομό Αττικής είναι αυτοί που θα εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια που προβλέπεται από την προκήρυξη και τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολούθησε. Δεν τίθεται θέμα «Καποδίστρια» στην περίπτωση των ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών. Γιατί μετά από μελέτες επιστημονικών φορέων, τεχνικών υπηρεσιών είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των συχνοτήτων που είναι διαθέσιμες, τόσο για τους τηλεοπτικούς, όσο και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο νόμος στην Ελλάδα, σωστά κατά την άποψή μου, υποχρεώνει να προκηρύσσουμε και να χορηγούμε άδειες για κάθε συχνότητα που είναι διαθέσιμη. Σε άλλες χώρες υπάρχουν διαθέσιμες συχνότητες, αλλά η Πολιτεία δεν είναι υποχρεωμένη να καλύπτει αυτές τις συχνότητες παραχωρώντας άδειες για την κατάληψη των συχνοτήτων σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο αριθμός, λοιπόν, αυτός προκύπτει εξ αντικειμένου. Δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής. Δεν είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος αναλόγως του τι είναι αυτό που επιθυμούμε εμείς. Είναι συγκεκριμένος γιατί έτσι προκύπτει μέσα από την επιστημονική μελέτη των υπηρεσιών και των φορέων που γνωρίζουν το θέμα αυτό και ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό. Αρα, λοιπόν, η επιλογή στην οποία προχωρούμε -θέλω να φρεσκάρω τη μνήμη σας- αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε μετά την απόφαση του ΕΣΡ, σύμφωνα με την οποία ισοβαθμούν στην ίδια θέση τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί. Είναι 20 οι άδειες που χορηγούνται, όπως προβλέπει η προκήρυξη. Πρέπει να σας πω ότι δεν πρέπει πάντοτε να ταυτίζουμε τον αριθμό των συχνοτήτων με τον αριθμό των φορέων που εκπέμπουν πρόγραμμα. Δηλαδή, μπορεί περισσότεροι από ένας φορείς να χρησιμοποιούν από κοινού την ίδια συχνότητα. Αυτό το προβλέπει ο ν. 2328. Το αγνοείτε; Αυτό είναι κάτι το οποίο εφόσον το επιθυμούν οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να γίνει. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό -και είναι θέμα δικής τους επιλογής, την οποία απολύτως σέβομαι- θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση ώστε να αποσαφηνίσουμε το τοπίο. Η ρύθμιση, λοιπόν, αυτή μπορεί κατά την άποψή μας να είναι η κλήρωση. Θα μπορούσε να είναι η επαναξιολόγηση των σταθμών που ισοβαθμούν με προβάδισμα, όσον αφορά τα κριτήρια για την αξιολόγησή τους, εκείνων των κριτηρίων που αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι π.χ. το πρόγραμμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί γνωρίζουμε πώς βαθμολογήθηκαν οι ισοβαθμούντες ραδιοφωνικοί σταθμοί σε καθέναν από τους τέσσερις τομείς που είναι και τα τέσσερα κριτήρια, βάσει των οποίων μοριοδοτούνται. Αρα, εάν ρυθμίζαμε το θέμα έτσι, εάν δίναμε δηλαδή κατεύθυνση στο ΕΣΡ να βαθμολογήσει πάλι τους σταθμούς με βάση συγκεκριμένο κριτήριο, θα γνωρίζαμε ποια είναι η έκβαση αυτής της αξιολόγησης, αφού γνωρίζουμε κάθε ραδιοφωνικός σταθμός από αυτούς που ισοβαθμούν τι μόρια έχει πάρει σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος της κλήρωσης, όπως π.χ. προβλέπει η εκλογική νομοθεσία. Καλό ήταν να την αποφύγουμε, δεν υπάρχει όμως άλλη δυνατότητα. Κάποιοι έλεγαν ότι μπορούμε να παραχωρήσουμε μια άδεια ακόμη. Μα, είχαμε προκηρύξει 20 άδειες. Και έπειτα, όταν παραχωρείς ακόμη μια άδεια, στερείς ένα αγαθό από άλλους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και αναμένουν τη νέα προκήρυξη, προκειμένου να διεκδικήσουν κι αυτοί μια άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού. Δηλαδή, εάν δίναμε 21 άδειες, θα έπρεπε να προκηρύξουμε δύο άδειες. Ομως, οι υπόλοιποι σταθμοί που διεκδικούν άδεια θα ένοιωθαν ότι αδικούνται. Δεν είναι απεριόριστος ο αριθμός των συχνοτήτων. Αρα, όλοι οι άλλοι σταθμοί θα διεκδικούσαν δύο άδειες και όχι τρεις. Ολα αυτά πρέπει να τα βλέπουμε με τρόπο υπεύθυνο. Η κριτική μας πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και λυπούμαι γιατί δεν είναι τεκμηριωμένη. Υπάρχει σκοπιμότητα την οποία αντιλαμβάνομαι. Δεν αντιλαμβάνομαι όμως, ποια είναι τα όρια στα οποία μπορεί να φθάσει αυτή η σκοπιμότητα. Αυτή είναι, λοιπόν, η επιλογή μας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εφόσον, λοιπόν, λέτε ότι δεν μπορούσατε να δώσετε και την άλλη άδεια γιατί στο τέλος θα διεκδικούσαν οι άλλοι δύο άδειες, θέλω να σας ρωτήσω θα αλλάξει η μοριοδότηση; Δηλαδή, αυτοί οι σταθμοί, ο ένας σταθμός που θα μείνει απ έξω, τώρα με τη νεότερη μοριοδότηση θα έχει λιγότερα μόρια; Υπάρχει κάποιο τέτοιο στοιχείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα το θέμα αυτό δεν αφορά την αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος, το οποίο γνωρίζετε και αυτό είναι που συζητούμε τώρα. Είναι μια ρύθμιση που έχει γενικότερη ισχύ και αξία. Καλύπτουμε ένα νομικό κενό, γιατί ο νόμος δεν προβλέπει τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας, κατά την αξιολόγηση των σταθμών από το ΕΣΡ. Αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα. Και δεύτερον, αντιμετωπίζουμε ένα ακόμη θέμα που είναι ποιο: Είναι το θέμα που προκύπτει όταν, ενώ είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαγωνιστική διαδικασία σύμφωνα με μια προκήρυξη που έχει γίνει στο παρελθόν, επειδή απελευθερώνονται συχνότητες και ξεκινά μια νέα διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση νέων αδειών, θα πρέπει να δούμε στη μεταβατική περίοδο ποιοι σταθμοί είναι εκείνοι που μπορούν να λειτουργούν. Αυτό αφορά και τους ραδιοφωνικούς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ενώ θα έπρεπε όλοι να επιθυμούμε την αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, βλέπω ότι με διάφορους τρόπους διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, προτάσσονται τα προσωπικά συμφέροντα. Είναι δικαίωμά τους να το κάνουν, αλλά όχι μέχρι σημείου τέτοιου, ώστε να δημιουργούν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που κινείται με τρόπο παράνομο και ανεύθυνο, ενώ συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Η κυβέρνηση κινείται με τρόπο υπεύθυνο και επιστημονικά άρτιο, γιατί επιθυμούμε να φθάσουμε στο σκοπό που έχουμε θέσει σε αυτό τον τομέα της πολιτικής μας. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Και παραμένουμε σε αυτή την πολιτική. Η αξιολόγηση που θα γίνει από το ΕΣΡ θα αφορά το σύνολο των σταθμών, εφόσον οι σταθμοί έχουν ορισμένες προϋποθέσεις: Να λειτουργούσαν την 1η Νοεμβρίου του 1999 -και μιλώ για ραδιοφωνικούς σταθμούς- όπως προβλέπει ο ν. 2778/1999. Να έχουν πάρει μέρος στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, να παίρνουν μέρος στη δεύτερη, τη νέα διαγωνιστική διαδικασία και βεβαίως, αυτονόητο είναι, να έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις για να κριθούν. Τώρα, σε αυτή τη φάση @αυτή είναι η διαφορά- το ΕΣΡ θα μπορεί να κρίνει το σύνολο των σταθμών που πληρούν τις προϋποθέσεις, αυτή τη στιγμή, πράγμα το οποίο δεν έκανε στο πλαίσιο της προηγούμενης διαγωνιστκής διαδικασίας, γιατί όταν έκρινε σταθμούς, με βάση το καθεστώς τους μια ορισμένη χρονική στιγμή, εκείνη τη χρονική στιγμή πολλοί σταθμοί αποκλείστηκαν επειδή δεν είχαν τις τυπικές προϋποθέσεις. Αναφέρομαι σε έναν άλλο σταθμό, όπως είναι ο Plannet. Ο Plannet, εφόσον τη στιγμή που θα κληθεί το ΕΣΡ να τον αξιολογήσει και να τον βαθμολογήσει, έχει τις τυπικές προϋποθέσεις θα κριθεί, όπως θα κριθούν και οι άλλοι σταθμοί που είχαν αποκλειστεί στο πρώτο στάδιο. Αυτή είναι η διαφορά.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μας λέτε, δηλαδή, ότι ένας σταθμός που έχει κριθεί από την πρώτη διαδικασία και είναι 18ος στη μοριοδότηση, στη νέα μοριοδότηση που θα γίνει μετά τη νέα προκήρυξη των τριών αδειών, μπορεί να κριθεί ότι θα είναι 60ος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν καταλάβατε καλά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι πρώτοι 20 σταθμοί θα λάβουν άδεια. Αρα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα κρίσης του 18ου σταθμού, όπως χαρακτηριστικά είπατε. Ομως, δεν πρέπει να προκαταλάβουμε την απόφαση του ΕΣΡ. Ο 21ος σταθμός, ας πούμε, αυτός που θα μείνει ως πρώτος επιλαχών εκτός εικοσάδας, θα αξιολογηθεί πάλι από το ΕΣΡ, όπως και όλοι οι άλλοι σταθμοί. Είναι θέμα του ΕΣΡ αν κάποιος σταθμός, ο οποίος είχε αποκλειστεί στην προηγούμενη διαδικασία, επειδή δεν είχε τότε τις τυπικές προϋποθέσεις, αλλά τώρα τις έχει, μετά την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 19 παρ. 1 του Ν.2644/98, κριθεί ότι έχει μόρια και αξιολογούμενος τοποθετείται σε μια ορισμένη σειρά. Αλλά, όλα αυτά, είναι θέματα που θα τα αντιμετωπίσει το ΕΣΡ. Οπως βλέπετε, τα γνωρίζουμε πολύ καλά αυτά τα θέματα και πρέπει να σας πω ότι για χάρη των ΜΜΕ έχουμε διαθέσει αμέτρητες ώρες και έχουμε κάνει πολύ κόπο για να αντιμετωπίσουμε ένα "θηρίο", γιατί παραλάβαμε μια κατάσταση αναρχίας και ασυδοσίας. Προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Πρέπει να σας πω ότι συναντήσαμε πολλά εμπόδια και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις του ΕΣΡ μας καλούν να τις αναπέμψουμε, ενώ κατά τα άλλα τιμούν (!) το ΕΣΡ και θεωρούν ότι εμείς υπονομεύουμε το έργο του, και την κρίσιμη ώρα που πρέπει να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων θεμάτων, απουσιάζουν. Σας είπα ποιο ερώτημα είχα θέσει τότε, στις 25 Ιανουαρίου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και δεν έχω πάρει ακόμη απάντηση. Δεν θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα; Επειδή δεν απαντά η αντιπολίτευση, εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Θα λιμνάζουν τα προβλήματα; Αυτή είναι η πολιτική ευθύνη; Και σε τελευταία ανάλυση, ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός σταθμός με την ονομασία ΣΚΑΪ, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι τόσο στην πρώτη αξιολόγηση που έγινε το 1999 από το ΕΣΡ με την τότε σύνθεσή του, όσο και με την αξιολόγηση του ΕΣΡ με τη σημερινή σύνθεσή του, πήρε τον ίδιο αριθμό μορίων.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει η τροπολογία προς συζήτηση, θα είναι ίδια η τροπολογία; Γιατί, εφόσον και τότε θα αντιδράσει η αντιπολίτευση, τότε ποια θα είναι η διαφορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν η αντιπολίτευση έχει κάποια άλλη καλύτερη πρόταση να κάνει, θα την ακούσουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αν η αντιπολίτευση απλώς "νίπτει τας χείρας της", όπως κάνει συστηματικά μέχρι τώρα, είτε αποχωρώντας από τη Βουλή -συνέβη στο νόμο για τις συνδρομητικές ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες- είτε απλώς αρνείται να πάρει θέση επί των θεμάτων για να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση, αντιλαμβάνεστε πως εμείς είμαστε κυβέρνηση. Και εδώ, για άλλη μια αφορά, αποδεικνύεται ποια είναι η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το έχω πει, κατ` επανάληψη. Εμείς είμαστε παρόντες με την υπογραφή μας, με τις αποφάσεις μας, με το έργο μας. Οι άλλοι, με τον ανέξοδο λόγο τους, ο οποίος μπορεί να είναι φιλικός και ευχάριστος σε όλους. Πιστεύουν ότι έτσι εξασφαλίζουν την πολιτική παρουσία τους. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Εμείς, λοιπόν, δεχόμαστε να σηκώσουμε το βάρος που σηκώνει κάθε κυβέρνηση. Θέλουμε να είμαστε Κυβέρνηση. Οι άλλοι θέλουν να είναι αντιπολίτευση. Ας παραμείνουν, ας αρκεστούν σε αυτού του είδους την πολιτική συμπεριφορά.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε μια λίστα με τρομοκρατικές οργανώσεις. Γίνεται αναφορά και στη 17Ν και στο ΡΚΚ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η 17Ν είναι γνωστό ότι είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και η προσπάθεια για την εξάρθρωσή της είναι συνεχής από τη δική μας πλευρά. Είναι μια προσπάθεια, η οποία γίνεται από κοινού με υπηρεσίες αρκετών άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας. Ελπίζουμε να φθάσουμε σε αποτελέσματα, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Αυτή η διεθνής μάστιγα της τρομοκρατίας θα πρέπει να εξαλειφθεί και γι` αυτό απαιτείται συνδυασμένη δράση.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Θα ήθελα και ένα σχόλιο για το ΡΚΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε, κατ` επανάληψη, μιλήσει για το θέμα αυτό, το οποίο αφορά τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία. Θα πρέπει οι πολίτες σε κάθε χώρα να έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπούνται με τρόπο που οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι σωστός και νόμιμος. Και βεβαίως πάντοτε θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, γνωρίζετε, ότι καθένας εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς να επιτρέπεται να καταφεύγει σε πράξεις βίας, πράγμα το οποίο και εμείς αποδοκιμάζουμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε άλλο ζήτημα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου; Και επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν είναι ικανοποιημένος για την εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση, τόσο με τους σεισμόπληκτους που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και για τις κωλυσιεργίες σχετικά με τη χορήγηση συντάξεων στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε καμία αναφορά στη σημερινή συνεδρίαση, από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Για τα άλλα θέματα, έχουμε απαντήσει.

Οσον αφορά τους σεισμόπληκτους, έχει απαντήσει και η ΔΕΗ.

Οσον αφορά τις ουρές που παρατηρούνται στα καταστήματα υπηρεσιών που πρέπει να καταβάλλουν τις συντάξεις σε δικαιούχους του ΙΚΑ, η κατάσταση αυτή πιστεύουμε ότι βελτιώνεται καθημερινά. Οι ευθύνες ασφαλώς υπάρχουν. Είπα και χθες ότι ασφαλώς μας στεναχωρεί αυτό το γεγονός. Αλλά δεν φθάνει αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι να ανταποκριθούμε στην ευθύνη μας, να δώσουμε στους συμπολίτες μας αυτό που δικαιούνται, δηλαδή τις συντάξεις τους, εγκαίρως και με τρόπο ο οποίος δεν θα τους ταλαιπωρεί.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. Δεν είναι θέμα δυσαρέσκειας ή ικανοποίησης. Είναι θέμα ευθύνης.

Ο Πρωθυπουργός και όλοι μας πρέπει να ανταποκριθούμε στην ευθύνη μας. Δεν αρκεί να μιλάμε στους πολίτες, παρουσιάζοντας τι είναι αυτό το οποίο αισθανόμαστε ή σκεπτόμαστε μόνο. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι οι συμπολίτες να αντιλαμβάνονται πως στη ζωή τους κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, ως συνέπεια αυτού που κάνουμε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι ευθύνες, όπως είπατε, υπάρχουν. Θα αποδοθούν; Και ρωτώ, γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κ. Σημίτης έστειλε νέα επιστολή προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία ζητά την εντατικοποίηση των ρυθμών του κυβερνητικού έργου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω σε τι αναφέρεστε. Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχουν αποσταλεί τέτοιες επιστολές.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σας ερωτώ, γιατί σήμερα υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα για το θέμα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το αποκλείω. Εγώ αναφέρομαι σε θέμα το οποίο θέσατε εσείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε τι έχει γίνει με την προκαταρκτική έρευνα για θέμα οικονομικής διαχείρισης που διεξήγαγε επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ που εδρεύει στη Βιέννη;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ για τα θέματα αυτά που είναι πολύ συγκεκριμένα και εδικά, να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν γνωρίζω ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας. Επιφυλάσσομαι να επανέλθω, αλλά εύκολα μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες από τον κ. Μπεγλίτη.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου κ. Καμπουράκη: Ρώτησε αν θα αποδοθούν οι ευθύνες, γιατί είπατε ότι οι ευθύνες ούτως ή άλλως υπάρχουν. Αυτό το σκέλος δεν το απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν δημιουργείται ένα τέτοιο πρόβλημα, ασφαλώς υπάρχουν και κάποιες ευθύνες. Δεν προκύπτουν τα προβλήματα από μόνα τους. Δεν φυτρώνουν σαν λουλούδια από τη γη, ούτε εμφανίζονται σαν βροχή από τον ουρανό. Τα προβλήματα τα δημιουργούν οι άνθρωποι. Και οι άνθρωποι καλούνται να τα λύσουν. Εχουμε συναίσθηση της κατάστασης και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Δεν είναι του παρόντος ο επιμερισμός των ευθυνών. Αντιλαμβάνεστε ότι οι ευθύνες μπορεί να είναι πολιτικές ή διοικητικές. Τελικά, όλους μας κρίνει ο ελληνικός λαός.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Σχετικά με το θέμα των επιστολών του Πρωθυπουργού, τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι ύστερα από κάποια επαφή ή συνεργασία με τον κ. Διαμαντούρο, ο Πρωθυπουργός αναφερόταν σε κάποια συγκεκριμένα καθημερινά προβλήματα πολιτών. Χθες, έδωσε αυτές τις επιστολές, προκειμένου, προφανώς, να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Διαμαντούρο, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, του Συνήγορου του Πολίτη. Ο κ. Διαμαντούρος του ενεχείρισε την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής, μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Ο Πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να μελετήσει το περιεχόμενο της. Δεν έχει στείλει οποιαδήποτε επιστολή, όσον αφορά το θέμα αυτό. Αλλωστε, πρέπει να σας πω ότι ο κ. Διαμαντούρος έχει ενημερώσει τους επικεφαλής των οργανισμών και τους υπουργούς για θέματα που αφορούν τον τομέα ενός εκάστου και για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπιστεί σε κάθε τομέα. Δεν έχει στείλει, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός τέτοιες επιστολές, τουλάχιστον έως τώρα που συζητούμε.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Σε σχέση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το οργανωμένο έγκλημα, στη σημερινή σύσκεψη εμφανίστηκε ένα τέτοιο προσχέδιο; Δηλαδή, έγινε συζήτηση βάσει ενός προσχεδίου ή ήταν μια συζήτηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε μια πολύ συγκροτημένη εισήγηση για το θέμα αυτό. Απλώς, το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας δεν έχει αποτυπωθεί στη συνήθη μορφή που έχει ένα νομοσχέδιο. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες με την αξιολόγηση των απόψεων που διατυπώθηκαν σήμερα. Κατά βάση, όμως, η εισήγηση του κ. Σταθόπουλου είναι αυτή η οποία αποτελεί και τον κορμό του νομοσχεδίου που θα παρουσιάσει ο ίδιος, σε λίγες ημέρες.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Επειδή υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες και δημοσιεύματα, οι κατευθυντήριοι άξονες που έδωσε ο Πρωθυπουργός ήταν ότι θα πρέπει να είναι πιο "σκληρό" το νομοσχέδιο ή ότι θα πρέπει να δίνεται περισσότερη έμφαση στην προστασία του πολίτη; Θα διαβάσατε, φαντάζομαι, τα δημοσιεύματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή γνωρίζω τα δημοσιεύματα, γι` αυτό σας κάλεσα να αποφύγετε τη συμμετοχή σας σε αυτές τις συζητήσεις, οι οποίες έχουν ένα υπόβαθρο που δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Συχνά συμβαίνει αυτό. Σας θυμίζω ότι τον περασμένο Νοέμβρη, υπεγράφη στο Παλέρμο η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα θέματα αυτά, υπέγραψαν 150 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το περιεχόμενο αυτής της Σύμβασης αποτελεί ένα πλαίσιο, έναν οδηγό για ρυθμίσεις βάσει των οποίων πρέπει να προχωρήσουμε. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά την προστασία του πολίτη απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Και γνωρίζετε ότι έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας στην πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια. Είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Από την άλλη, βεβαίως, αυτό θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης και με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν συζητείται. Είναι δεδομένο.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Και ένα τελευταίο ερώτημα, σε σχέση με τα όσα είπε ο κ. Αργυρός. Ακουσα με μεγάλη προσοχή και σημείωσα πολύ προσεκτικά τα όσα είπατε. Δεν θέλω να σταθώ στα επιστημονικά. Το ερώτημα είναι, δεν προκαλείται, κατά κάποιο τρόπο, η κοινή γνώμη, όταν ραδιοσταθμοί με μεγάλη, τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα, στη μοριοδότηση έρχονται τελευταίοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κοινή γνώμη ασφαλώς έχει απορίες για το πώς προκύπτουν αυτά τα αποτελέσματα αξιολογήσεων. Αυτές τις αξιολογήσεις, όμως, τις έχουμε αναθέσει σε συγκεκριμένα όργανα, τα οποία δεν αυθαιρετούν. Το ΕΣΡ, με βάση το Ν. 2328 και τα τέσσερα κριτήρια, τα οποία ο νόμος αυτός ρητά αναφέρει, αξιολόγησε το σύνολο των υποψηφίων να λάβουν άδεια για τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού και προχώρησε στη βαθμολόγηση -η λέξη "μοριοδότηση" δεν είναι σωστή- συγκεκριμένων σταθμών με τον ίδιο αριθμό μορίων. Αυτό είναι κάτι που θέλω να σεβαστούμε. Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να τηρείται.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Αρα, τι θα γίνει τελικά επί του προκειμένου;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια, αν θεωρεί ότι θίγεται ή βλάπτεται ή αδικείται. Τα δικαστήρια έχουν το λόγο. Σας λέω ότι το ΕΣΡ έχει λάβει αποφάσεις οι οποίες φαίνεται ότι είναι τεκμηριωμένες και δύσκολα καταρρίπτονται, μετά από προσφυγές που κατά καιρούς έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια. Λοιπόν, θα πρέπει να σεβαστούμε μια απόφαση. Εκτός αν θέλετε το ΕΣΡ, για το οποίο τόση συζήτηση γίνεται τόσο καιρό, να μην έχει αυτές τις αυξημένες αρμοδιότητες. Και γνωρίζετε ότι με τον πρόσφατο Ν.2863/2000 το ΕΣΡ έχει την απόλυτη κυριαρχία στο πεδίο των αρμοδιοτήτων, σε κυρωτικό και ελεγκτικό επίπεδο για τον οπτικοακουστικό τομέα στην πατρίδα μας. Δεν πρέπει να το σεβαστούμε αυτό;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 March 2001 - 18:05:15 UTC