Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή σαρακοστή.

Να σας ενημερώσω εν τάχει για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή για θέματα της απελευθέρωσης της ακτοπλοϊας. Εχει κάνει σχετικές δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός. Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Κροάτη ομόλογό του κ. Ράκαν. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει γεύμα και οι δύο πολιτικοί θα προβούν σε δηλώσεις, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αύριο το πρωί, ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σουηδός πρωθυπουργός κ. Πέρσον, στο πλαίσιο του γύρου των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, θα έρθει στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Πριν από αυτή τη συνάντηση, η οποία υπολογίζεται να γίνει μετά τις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση, περίπου στις 8.45, του Ελληνα Πρωθυπουργού με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Κροατίας. Αυτή είναι μία πρωτοβουλία της χώρα μας.

Στις 13.30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Θα συζητηθούν θέματα πολιτικής στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Την Παρασκευή, στις 12.30, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρεστε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε συζητήσει αρκετά για αυτά τα θέματα. Κατ` αρχάς, θα μου επιτρέψετε προσωπικά να απαντήσω στην ερώτηση που έχει έναν τέτοιο χαρακτήρα. Δεν πιστεύω ότι τέτοια θέματα πρέπει να τα συζητούμε, δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει ένα "μενού", μία λίστα αξιωμάτων που παρατίθενται στη διάθεση στελεχών, τα οποία καλούνται να επιλέξουν. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων αυτών, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ανορθόδοξος, αντιδεοντολογικός και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτά τα θέματα αποφασίζονται με τις καταστατικές διαδικασίες που έχει το Κίνημά μας. Βεβαίως, ο Πρόεδρος και τα άλλα Οργανα του Κινήματος έχουν το λόγο. Αλλά, αυτά τα θέματα έχουν αντιμετωπιστεί. Το ΠΑΣΟΚ είναι μια ανεξάντλητη δεξαμενή στελεχών. Υπάρχουν πολλοί καλύτεροι, ικανότεροι και καταλληλότεροι από μένα για πολλές θέσεις και γι` αυτή που κατέχω σήμερα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει κάποιο σχόλιο για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ειδικότερα στην αναφορά για τη 17Ν;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατ` επανάληψη, έχουμε πει ότι το πρόβλημα της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας αφορά κυρίως εμάς. Είναι κάτι για το οποίο κάνουμε κάθε προσπάθεια να το αντιμετωπίσουμε. Ζητούμε τη βοήθεια και είμαστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες άλλων χωρών. Δυστυχώς, δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Αντιλαμβανόμαστε την κριτική που ασκείται από διάφορους φορείς στο πεδίο αυτό. Από την άλλη, όμως, επαναλαμβάνουμε την αμετακίνητη βούλησή μας να πετύχουμε και σε αυτό τον τομέα το στόχο που έχουμε θέσει. Αλλωστε, στην κατεύθυνση του να πετύχουμε αυτό το στόχο, κινούμαστε παράλληλα και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των άλλων χωρών και των ΗΠΑ. Αρα, δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε, που οφείλουμε να κάνουμε και το έχουμε παραλείψει, γιατί αυτό είναι δήθεν η επιλογή μας. Η επιλογή μας είναι να εξαλείψουμε αυτή τη μάστιγα και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Κατά τα άλλα, η έκθεση αναφέρεται στην Ελλάδα με τρόπο, ο οποίος -μπορεί να πει κανείς- επαναλαμβάνει αυτά που ετησίως γράφονται για τη χώρα μας. Θεωρούμε πως έχει την αξία της, αλλά αυτό που έχει σημασία για μας είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, ώστε και στον τομέα αυτό η Ελλάδα να πρωτοπορεί.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις της κας Παπανδρέου, η οποία λέει να αφήσει η κυβέρνηση τα «κουρασμένα περιστέρια» εκτός των συζητήσεων και να ασχοληθεί με τα προβλήματα των πολιτών, γιατί είναι κουρασμένοι οι πολίτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού. Παράγει έργο. Στο τέλος της 4ετίας θα κριθεί από τον ελληνικό λαό με βάση αυτό το έργο. Πιστεύουμε ότι, όπως έγινε και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, ο ελληνικός λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, όταν έρθει εκείνη η ώρα, γιατί το έργο της κυβέρνησης θα είναι και πάλι ο αψευδής μάρτυρας για την επιτυχημένη θητεία της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένει η κυβέρνηση να γιορτάσει τα είκοσι χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στις 31 Μαρτίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα έχει αντιμετωπιστεί και έχει κλείσει με συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών. Μπορεί και η Ν.Δ. να λάβει μέρος με εκπροσώπους της στην εκδήλωση αυτή. Δεν νομίζω ότι οι αποστάσεις είναι απαγορευτικές. Εχει από καιρό γίνει επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, του συγκεκριμένου τόπου και τρόπου εκδήλωσης. Παραμένουμε σε αυτό το πρόγραμμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, από καιρό έχει αποφασιστεί και το Συνέδριο της Ν.Δ. , απ` ό,τι θυμάμαι.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι γι` αυτό το θέμα έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση επιμένει να γιορτάσει μόνη της την ένταξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι δική σας άποψη. Εγώ σας είπα πώς έχει το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί το πάει η κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον έχω καταλάβει.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η άποψή σας. Αφού σας οδηγεί σε αυτό το αδιέξοδο η κυβέρνηση και σας αναγκάζει να γράφετε πράγματα τα οποία δεν πιστεύετε, ούτε θέλετε να γράψετε, λυπούμαι. Δεν είναι αυτές οι προθέσεις μας. Σας λέω, λοιπόν, ότι η εκδήλωση έχει αποφασιστεί να γίνει με αυτό τον ορισμένο τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άλλο θέμα. Επιμένετε, ως κυβέρνηση, στο να διαγραφεί η λέξη «γενοκτονία» από αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, που πρόκειται να δημοσιευθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι, πολιτικά κόμματα, κοινωνικές ομάδες και πολίτες, είναι αυτό και μόνο αυτό: Να δείξουμε ότι, ως χώρα, σεβόμαστε τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, ως μέλος του ΟΗΕ. Αυτό πρέπει να κάνουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Η ιστορία έχει γραφεί, ουδείς μπορεί να την αγνοήσει, ούτε να τη διαστρεβλώσει. Από κει και πέρα, κοιτάμε προς το μέλλον. Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν μπορεί να επηρεάζονται από ιστορικά γεγονότα. Από την άλλη, όμως, η πορεία των χωρών θα πρέπει να είναι σε πλήρη αρμονία με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν ως μέλη μιας Διεθνούς Κοινότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από ποιά συμβατική υποχρέωση εξάγεται αυτό, μπορείτε να μας πείτε; Ποιά είναι αυτή η συμβατική υποχρέωση που σας αναγκάζει να μην το βάλετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Από το 1948, λοιπόν -αφού δεν έχετε παρακολουθήσει τόσο στενά αυτό το θέμα- πρέπει να σας πω ότι ο ΟΗΕ έχει θεσπίσει συμβάσεις, τις οποίες έχει υπογράψει, έχει προσχωρήσει σε αυτές η Ελλάδα. Αυτές οι συμβάσεις προβλέπουν με συγκεκριμένο τρόπο, πώς μπορεί κάποιος να αναφέρεται και να προσδιορίζει, ως γενοκτονία, κάποια ιστορικά γεγονότα. Εμείς, αυτό το πλαίσιο διεθνών συμβάσεων το λαμβάνουμε υπόψη μας και με βάση αυτό θα κινηθούμε στο σύνολο των επιλογών που θα κάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν καταρτίζατε το Προεδρικό Διάταγμα δεν τις ξέρατε τις υποχρεώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει ένα συγκεκριμένο νόμο. Μάλιστα, αυτός ο νόμος ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. Πολλοί που ψήφισαν αυτό το νόμο στη Βουλή, διατυπώνουν απόψεις που φανερώνουν μια νέα προσέγγιση που επιχειρούν για το ίδιο θέμα. Ολα αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μιας και ένας συνάδελφος έκανε την αρχή για τα κομματικά, θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζετε, αν ο Πρωθυπουργός θα αποδεχθεί την πρόταση που του έχει γίνει να εκλέγεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη βάση του Κινήματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν αποδέχθηκα καμία συζήτηση για κομματικά ζητήματα. Γνωρίζετε ότι όλα τα στελέχη εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Απάντησα σε μια ερώτηση που είχε προσωπικό χαρακτήρα και έκρινα ότι έπρεπε να απαντήσω, δίνοντας αυτόν τον προσωπικό τόνο και στην απάντηση. Κατά τα άλλα, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Μποτώνη, δεν είπα τίποτα άλλο, παρά το ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό για το οποίο έχει εκλεγεί: Να παράγει έργο, θετικό έργο για την Ελλάδα και τους Ελληνες πολίτες.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Στην ερώτηση θα απαντήσετε; Υπάρχει και πρόταση του κ. Βενιζέλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό το θέμα. Θα πρέπει να απευθυνθείτε αλλού για απαντήσεις επί της ουσίας σε ένα τέτοιο ερώτημα. Αλλοι είναι αρμόδιοι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 27 February 2001 - 14:05:09 UTC