Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις προσεχείς ημέρες:

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, συνεδριάζει υπό την προεδρία του το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

Αύριο, στις 10.30 το πρωί, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί σε συνεργασία τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου. Στη 1 η ώρα θα δεχθεί μια ομάδα βουλευτών, στο πλαίσιο του προγράμματος συναντήσεών του με τους βουλευτές του Κινήματος. Το βράδυ, όπως γνωρίζετε, οργανώνεται δεξίωση προς τιμήν των λειτουργών των ΜΜΕ.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ενόψει και της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στα Σκόπια, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Αργότερα, στις 11.30, θα έχει συνεργασία με την κ. Βάσω Παπανδρέου, τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου, τον κ. Τάσο Γιαννίτση και τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο. Αντικείμενο αυτής της συνεργασίας είναι τα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Εχει γίνει και παλαιότερα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Γιαννίτση και τον κ. Παπαδόπουλο για τα θέματα αυτά, για το λεγόμενο "Δίκτυ Κοινωνικής Προστασίας". Αμέσως μετά, στη 1.30, ο Πρωθυπουργός, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα συναντηθεί και θα μιλήσει στους νεοεκλεγέντες γραμματείς νομαρχιακών και τομεακών επιτροπών του Κινήματος.

Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα συνεχίσει, υπό μια έννοια, τη συζήτηση για την πορεία του κυβερνητικού έργου. Στις 4.30 το απόγευμα, αναχωρεί η ελληνική αποστολή για τα Σκόπια.

Την Παρασκευή το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη. Το πρόγραμμα, με περισσότερες λεπτομέρειες, θα το έχετε αργότερα στη διάθεσή σας. Η επιστροφή αναμένεται Παρασκευή απόγευμα. Πρέπει να σας πω ότι την Παρασκευή το απόγευμα ξεκινά η διημερίδα που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ελλάδα, με θέμα "Η Οικονομία της Γνώσης, της Ανάπτυξης και της Απασχόλησης". Ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους συνέδρους το Σάββατο το πρωί, περίπου στις 11.30. Στη διημερίδα αυτή θα λάβουν μέρος, επίσης, πέραν των Ελλήνων, ξένες προσωπικότητες, όπως ο κ. Ροκάρ, ο κ. Ντ' Αλέμα, ο κ. Κρέσπο, με τους οποίους θα έχει τη δυνατότητα ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις για τα πολιτικά ζητήματα της εποχής μας.

Την Τρίτη (27/2) θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, ο οποίος, την Τρίτη, θα συναντηθεί με τον κ. Σημίτη.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του, σας καταλογίζει ευθύνες ότι δεν αξιοποιείτε τη στήριξη που σας προσφέρει η Αξιωματική Αντιπολίτευση στο θέμα της διαπλοκής. Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επιλογή του κ. Καραμανλή είναι η συντήρηση ενός νοσηρού κλίματος στη δημόσια ζωή. Δηλητηριάζει την πολιτική με τη στάση που τηρεί η Νέα Δημοκρατία, γιατί την παρουσιάζει αδύναμη απέναντι στην ύπαρξη διαφόρων προβλημάτων. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι πολιτική τυφλής και στείρας αντιπαράθεσης. Ισοδυναμεί με ομολογία ήττας η πολιτική της απέναντι στα προβλήματα -και υπάρχουν προβλήματα. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, έχει προχωρήσει στη θεσμική συγκρότηση της χώρας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε και το δημόσιο συμφέρον να προάγεται και να επιτυγχάνεται με λειτουργικό τρόπο ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα επί της ουσίας πλέον, όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Γιατί, εμείς δεν επιδιώκουμε τις εντυπώσεις. Είμαστε κυβέρνηση. Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε παρόντες μόνο με το λόγο μας. Πρέπει να πράττουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί στις πράξεις μας. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Αυτό το θετικό προσανατολισμό έχει η δική μας κυβέρνηση. Αφήνουμε στον κ. Καραμανλή το δρόμο της μεμψιμοιρίας και της άσφαιρης αντιπολίτευσης. Καθένας έχει το ρόλο του, έκαστος εφ ώ ετάχθη. Όμως, ενώ εμείς ανταποκρινόμαστε στο ρόλο μας, δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει το ίδιο

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πώς και δεν έχει κριθεί σκόπιμο ο Πρωθυπουργός να ενημερωθεί από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την υπόθεση Πάσσαρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός και έχει επανειλημμένως επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον αρμόδιο υπουργό. Για όλα αυτά τα θέματα έχει λεπτομερή ενημέρωση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Και τα συμπεράσματα αυτής της ενημέρωσης ποια είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι τόσο η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, όσο και η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έχουν λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Κατ` αρχάς, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα υπηρεσιακοί παράγοντες, που η όλη στάση τους ελέγχεται. Από εκεί και πέρα, έχει δοθεί εντολή και διεξάγεται έρευνα, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση, για τις συνθήκες, δηλαδή, μεταγωγής του συγκεκριμένου κρατούμενου. Το ότι εκφράζουμε τη λύπη μας -όπως το κάναμε άλλωστε από την πρώτη μέρα- πιστεύω ότι δεν είναι αρκετό σε αυτές τις περιπτώσεις. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να αποδειχθούμε αποτελεσματικοί. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επιδοθεί σε μια τέτοια προσπάθεια, προκειμένου να φθάσουμε στο αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Γνωρίζετε από δημοσιεύματα και της "Καθημερινής", το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία του ιταλικού με τον ελληνικό ΟΤΕ για την αγορά μέρους των τηλεπικοινωνιών του Βελιγραδίου. Ποιό είναι το σχόλιο της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τα ερωτηματικά τα οποία εγείρονται βάσει αυτών των δημοσιευμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό πρόκειται να εκδώσει ανακοίνωση ο ίδιος ο ΟΤΕ. Οπως πληροφορούμαι, ο ΟΤΕ έχει καταβάλει ένα τίμημα ύψους 675 εκατομμυρίων μάρκων για να αποκτήσει το 20% του σερβικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών. Η παρουσία του ΟΤΕ και σε αυτή την περιοχή δείχνει ότι ο ΟΤΕ και με τα διεθνή μέτρα είναι ένας μεγάλος Οργανισμός, μια μεγάλη δημόσια επιχείρηση. Κατά τα άλλα, αυτό το οποίο αναφέρεται ως ποσό που δόθηκε, προκειμένου να διοχετευθεί σε άλλες κατευθύνσεις, είναι ποσό που αναγράφεται μέσα στα συμβόλαια και αφορά την αμοιβή των συμβούλων, οι οποίοι συνέπραξαν για να ολοκληρωθεί αυτή η αγοροπωλησία. Για περισσότερες λεπτομέρειες, όμως, θα αναμένετε ανακοίνωση, αν δεν έχει ήδη εκδοθεί, από τον ΟΤΕ, από τον οποίο έχω και εγώ τις σχετικές πληροφορίες.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στα Σκόπια, μήπως έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις τόσο, ώστε σε μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Σκοπιανό ομόλογό του να επικυρωθεί κάποια συμφωνία για το όνομα;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή το θέμα αυτό συζητείται την τελευταία περίοδο με τρόπο αρκετά έντονο, πρέπει να σας πω -και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό- ότι δεν πρέπει να αναμένετε οποιαδήποτε εξέλιξη, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, με αφορμή την οργάνωση της Διάσκεψης Κορυφής στα Βαλκάνια, στην πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε, φαντάζομαι, τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Απ` ό,τι έχει γίνει γνωστό υπάρχει μια κρίση στην τουρκική πολιτική. Εχετε κάτι να σχολιάσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω, αυτό που λένε και οι τελευταίες ειδήσεις, ότι μίλησε για κρίση ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη πρόκληση, να καταρτίσει το δικό της εθνικό κείμενο, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης της με την Ε.Ε. Αντιλαμβάνεστε ότι το κείμενο αυτό θα προκύψει μετά από συζητήσεις που θα γίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε διάφορα επίπεδα. Γνωρίζετε ότι μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την προηγούμενη Πέμπτη, θίξαμε αυτό το θέμα και είπαμε ότι στην Τουρκία συγκρούονται δυνάμεις, προκειμένου κάθε μια να επιβάλει τον προσανατολισμό της χώρας σε μια ορισμένη κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι στην Τουρκία θα πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί. Η δημοκρατία θα πρέπει να φθάσει στο επίπεδο που λειτουργεί η δημοκρατία σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ώστε η Τουρκία αποδεχόμενη το ευρωπαϊκό κεκτημένο να είναι έτοιμη να προσεγγίσει και να ενταχθεί στην Ε.Ε. Είναι θέμα, λοιπόν, εσωτερικό της Τουρκίας αυτό. Επιθυμούμε να υπάρξει συνεργασία των δυνάμεων της Τουρκίας και των πολιτικών κομμάτων, όλων των παραγόντων που στο πλαίσιο της τουρκικής δημοκρατίας, θα πρέπει να συμβάλουν ώστε η Τουρκία να γίνει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Πριν από ένα μήνα περίπου εδώ, κατά κάποιο τρόπο «γιορτάσαμε» την παρουσία σας για έκτη συνεχή χρονιά στο βήμα. Ως υπουργός, λοιπόν, της κυβέρνησης, αλλά και ως βουλευτής, ποια είναι η γνώμη σας για τις αλλαγές του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, είναι θέμα του Κινήματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ερωτώ με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που έχει γίνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης θα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα των πολιτικών αλλαγών που πρέπει ή δεν πρέπει να γίνουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν λέτε εσείς, ως υπουργός της κυβέρνησης, τη στιγμή που έχει ένας άλλος συνάδελφός σας ανοίξει το θέμα, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι συνάδελφοί σας στην κυβέρνηση, συζητούν εμμέσως ή αμέσως το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικό κόμμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Με αφορμή αυτό, κατ` επανάληψη, στο πλαίσιο που μου επιτρέπεται να κινηθώ, έχω πει ότι το ΠΑΣΟΚ, που είναι το Κίνημα που στηρίζει τη κυβέρνησή μας, είναι μια δύναμη διαρκούς ανανέωσης και αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάντοτε έναν επίκαιρο λόγο, ένα σύγχρονο πρόγραμμα. Γι` αυτό κατορθώνει να συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών και να κυβερνά για τόσο πολλά χρόνια την πατρίδα μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι μια δύναμη ανανέωσης. Θα δείτε τα στελέχη που κατέχουν διάφορες θέσεις και μπορείτε να βγάλετε συμπέρασμα εξ αυτού του λόγου, συγκρίνοντας τις συνθέσεις των κυβερνητικών σχημάτων του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις συνθέσεις που είχαν τα κυβερνητικά σχήματα την 10ετία του 1980. Επίσης, θα δείτε πόσο το πρόγραμμά μας προσαρμόζεται και μάλιστα οι εξειδικεύσεις του, σε πολλούς τομείς, διαφέρουν από αυτές της 10ετίας του 1980. Αυτό είναι αναμενόμενο και φυσικό να γίνει, γιατί γνωρίζετε ότι έχουν αλλάξει πλέον οι συνθήκες. Και το ΠΑΣΟΚ κατορθώνει, επειδή παραμένει πάντοτε ένα σύγχρονο και επίκαιρο κόμμα να βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Κατά τα άλλα, για τα σύμβολα έχουμε μιλήσει και έχουμε πει ότι είναι ριζωμένα στη συνείδηση του κόσμου. Αλλά σημασία έχει το περιεχόμενο, η ουσία της πολιτικής. Σημασία δεν έχει το «περιτύλιγμα».

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ασπάζεται τις απόψεις του κ. Χρυσοχοϊδη και του κ. Πανταγιάς, γιατί υπάρχουν ρεπορτάζ εφημερίδων που λένε ότι αυτές οι απόψεις κατατέθηκαν, εν γνώσει του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, ουδείς μπορεί να το ισχυριστεί αυτό. Είπα από την πρώτη στιγμή ότι κάθε στέλεχος μπορεί να διατυπώνει τον προβληματισμό του. Αυτό είναι θεμιτό και δεκτό. Από την άλλη, γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός είναι Πρόεδρος ενός συγκεκριμένου Κινήματος που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Και στα έγγραφά του, που υπογράφει ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ένα συγκεκριμένο έμβλημα στην κορυφή κάθε σελίδας. Ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που έχει συγκεκριμένο έμβλημα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι αυτός που έχει -ας μου επιτραπεί να πω- επιφέρει μια τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Εχει ανασυνθέσει την πολιτική ζωή της χώρας. Από το 1996 και μετά, είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ, έχοντας πάντα συγκεκριμένες καταβολές και αφετηρίες, έχει κατορθώσει να είναι ένα Κίνημα, το οποίο ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα. Δίνει σύγχρονες απαντήσεις στα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει. Και αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η γενιά του 1974 πρέπει να μπει στην άκρη» και ο κ. Πανταγιάς λέει ότι «είναι κουρασμένα τα περιστέρια της μεταπολίτευσης» και πρέπει....

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι στο πλαίσιο ενός γόνιμου προβληματισμού, τον οποίο ουδείς μπορεί να περιορίσει. Θα ήταν απαράδεκτο, άλλωστε, να επιχειρήσουμε κάτι τέτοιο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Να αξιοποιήσω την προηγούμενη ερώτηση. Θα πάμε σε μια ξεχωριστή συνεδρίαση με όλα αυτά μαζί; Με ποιο τρόπο μπορεί να ξεπεραστούν αυτές...

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει, το Εκτελεστικό Γραφείο συνεδριάζει ακόμη και σήμερα. Κάθε όργανο όταν συνεδριάζει έχει συγκεκριμένη ατζέντα. Το ΠΑΣΟΚ ή το Εκτελεστικό Γραφείο ή τα άλλα κλαδικά ή τομεακά όργανα όταν συνεδριάζουν, έχουν τη δική τους ατζέντα, για την οποία δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να σχολιάσετε δύο πράγματα: Μια αντίδραση για τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και την άποψη της κυβέρνησης με την ευκαιρία της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, γνωρίζετε ότι γι` αυτή την ταραγμένη περιοχή έχουμε, κατ επανάληψη, δηλώσει τη θέση μας, ότι όλες οι δυνάμεις πρέπει να συμβάλουν για να επικρατήσει η ειρήνη και η διαρκής σταθερότητα. Στις 27 του μηνός γνωρίζετε ότι πρόκειται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αυτό είναι ένα πεδίο όπου μπορεί να γίνουν συζητήσεις και να δοθεί ενημέρωση για το θέμα αυτό.

Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, αυτό στο οποίο αναφερθήκατε δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο το ΠΑΣΟΚ έχει σύγχρονο και επίκαιρο πρόγραμμα. Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπως κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Θα δώσει τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς να μπουν και να δραστηριοποιηθούν σε έναν νευραλγικό τομέα για την ελληνική οικονομία. Και τελικώς, κερδισμένος θα είναι ο Ελληνας πολίτης, ο καταναλωτής, ο οποίος θα μπορεί, λόγω του ανταγωνισμού που είναι, προ των πυλών, να "εισπράττει" υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και σε καλύτερες τιμές.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 19 February 2001 - 14:05:12 UTC