Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, σας ενημερώνω @κλείνοντας έτσι μια εκκρεμότητα- ότι την Παρασκευή θα διεξαχθεί η «Ωρα του Πρωθυπουργού». Ο κ. Σημίτης θα απαντήσει σε ερώτηση του κ. Εβερτ που αφορά μια διατύπωση στον Προϋπολογισμό και συγκεκριμένα στην εισηγητική έκθεση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι κάκιστη. Ανθρωποι αυτοκτονούν. Η κυβέρνηση επιμένει ότι βρίσκεται σε σωστό δρόμο η οικονομία και κάποια στιγμή αυτή η καλή πορεία θα πάει και προς το Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πορεία της οικονομίας είναι καλή και αυτό το αναγνωρίζουν Διεθνείς Οργανισμοί, οι οποίοι μετρούν τις επιδόσεις κάθε χώρας στον τομέα της οικονομίας. Δεν είναι κάτι για το οποίο μόνον εμείς εκφράζουμε ικανοποίηση. Είναι κάτι που πιστοποιείται από όλους εκείνους που έχουν κύρος, γνώση και γνώμη επί του θέματος αυτού.

Οσον αφορά τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, θα μου επιτρέψετε για μια ακόμη φορά να αποφύγω να εμπλακώ σε μια συζήτηση, ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που αφορά τα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

Οσον αφορά τα τραγικά γεγονότα σαν αυτό στο οποίο αναφερθήκατε βεβαίως μας δημιουργούν λύπη. Πιστεύω ότι θεσμοί, όπως αυτός του Χρηματιστηρίου, πρέπει να λειτουργούν με συμμετοχή πολιτών, παραγόντων, φορέων που γνωρίζουν πολύ καλά τους κανόνες λειτουργίας αυτών των θεσμών, ώστε εγκαίρως και με υπεύθυνο τρόπο να χειρίζονται τα δικά τους θέματα, όπως είναι οι επενδύσεις τους, σε σχέση με τους κανόνες αυτούς.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες και δημοσιεύματα που εκφράζουν φόβους ότι πλέον αυτή η κακή πορεία του Χρηματιστηρίου θα επηρεάσει και την οικονομία, υπάρχουν τέτοιοι φόβοι στην κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιοι είναι οι οικονομικοί στόχοι. Γνωρίζετε, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών, ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση. Θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην προσπάθεια επίτευξης αυτών των στόχων. Πιστεύουμε ότι η προετοιμασία είναι καλή, ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση. Τα αποτελέσματα θα δικαιώσουν τις επιλογές που έχουμε κάνει. Η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε ανοδική, αναπτυξιακή πορεία και πιστεύουμε ότι θα παραμείνει σε αυτή την πορεία για τα επόμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που αποκαλύφθηκε, επισήμως, η μυστική συνάντηση Φάτος Νάνο-Κοστούνιτσα, στις 16 Ιανουαρίου, μπορείτε να μας πείτε ποια ήταν η συμμετοχή της ελληνικής πλευράς και αν αυτό είναι ένδειξη μιας πιο συστηματικής προσπάθειας για την προσέγγιση@

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε, μετά από πρωτοβουλία των ίδιων των παραγόντων που συναντήθηκαν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη διάθεση και έχει συμβάλει στο παρελθόν σε αυτή την κατεύθυνση. Προσφέρει πάντοτε ό,τι μπορεί από τη δική της πλευρά, προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία, συνεννόηση μεταξύ των ηγετών και ιδιαιτέρως μεταξύ των ηγετών των κρατών της περιοχής. Η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία των ίδιων των ηγετών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Διεθνώς ισχύει, υπάρχει η άποψη ότι η πορεία των Χρηματιστηρίων στα κράτη αντανακλά την καλή πορεία της οικονομίας, είναι ο «καθρέφτης» της πορείας της οικονομίας. Εσείς λέτε ότι η οικονομία πάει καλά. Δεν θέλω να αμφιβάλω γι αυτό. Είναι δυνατόν, όμως, από τη μια να πηγαίνει καλά η οικονομία και από την άλλη να πέφτει το Χρηματιστήριο. Πώς συμβαδίζουν αυτά τα δύο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει, κατ` επανάληψη, ότι η λειτουργία του Χρηματιστηρίου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε περισσότερο τα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου είναι γνωστοί και σε σας και συχνά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική πορεία της οικονομίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, στους παράγοντες που λέτε για την πορεία του Χρηματιστηρίου, είναι και η αφίσα που βγάλατε προεκλογικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πάντως οι φήμες στις οποίες πάρα πολλοί επιδίδονται, προκειμένου να επηρεάσουν τη λειτουργία του. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική πορεία της οικονομίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοί είναι οι "πάρα πολλοί";

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι εκείνοι που έχουν λόγους να επηρεάσουν, καθένας για δικό του λογαριασμό, την πορεία του Χρηματιστηρίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, το υπονομεύουν, θέλετε να πείτε...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς υπάρχουν και κάποιοι που θα ήθελαν το Χρηματιστήριο να μην έχει την ανοδική πορεία που θα μπορούσε να έχει, επειδή οι ίδιοι πιστεύουν ότι κερδίζουν περισσότερα, συμμετέχοντας στο Χρηματιστήριο, από μία πτωτική πορεία, τουλάχιστον για μια ορισμένη περίοδο. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η κυβέρνηση, σε κάθε χώρα, θέλει να είναι ανοδική η πορεία του Χρηματιστηρίου; Αλλά, βεβαίως, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν εξαρτάται από τη βούληση της όποιας κυβέρνησης. Η πορεία του Χρηματιστηρίου δεν εξαρτάται μόνο από την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κάθε κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά, αυτούς που το υπονομεύουν, η κυβέρνηση δεν τους έχει εντοπίσει, εφόσον αφορά την οικονομία της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να συζητήσουμε περισσότερο οτιδήποτε έχει σχέση με το Χρηματιστήριο. Προσφέρουμε κακή υπηρεσία. Παρακαλώ, κι εσείς να αποφύγετε να εμπλακείτε σε αυτή τη συζήτηση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ανησυχεί η κυβέρνηση για την αντίθετη πορεία που ακολουθούν οι δείκτες της εθνικής οικονομίας από τους κοινωνικούς δείκτες, συμπέρασμα που βγαίνει από τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και της ΓΣΕΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι δείκτες αυτοί αναφέρονται σε μία προγενέστερη περίοδο. Την τελευταία περίοδο έχουμε βελτιώσει τις επιδόσεις μας σε αυτό τον τομέα. Οι επισημάνσεις που κάνουν οι διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και ο συγκεκριμένος, είναι κατά το μάλλον θετικές για τις εξελίξεις στον τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 24 January 2001 - 14:05:11 UTC