Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε με τρία θέματα:

Το θέμα της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας».

Το θέμα της πολιτικής στο χώρο των ΜΜΕ (είναι δύο θέματα που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη συνεδρίαση, όταν δεν είχαν συζητηθεί). Και,

Τέλος με το θέμα της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη, αυτού του μεγάλου έργου της συμπρωτεύουσας.

Σε ό,τι αφορά το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, ο αρμόδιος υπουργός παραχωρεί συνέντευξη στους συναδέλφους σας και δεν πρόκειται να αναφερθώ με λεπτομέρειες στο θέμα αυτό. Περιορίζομαι να υπογραμμίσω ορισμένα σημεία:

Πρώτον, ότι η σύμβαση για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή το Μάιο του 1999 και από τότε έγινε νόμος του κράτους. Υποστηρίχθηκε μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία. Το επισημαίνω αυτό γιατί πρέπει να το έχει υπόψη του ο ελληνικός λαός.

Δεύτερον, η πρόοδος αυτού του έργου βασίζεται στην εφαρμογή ενός χρηματοοικονομικού σχεδίου, το οποίο έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να αναληφθεί δάνειο ύψους 132 δις δραχμών. Το συνολικό κόστος του έργου προβλέπεται να ανέλθει στα 220 δις δραχμές. Εχουν προχωρήσει, επίσης, διαπραγματεύσεις με εμπορικές Τράπεζες, αποτέλεσμα των οποίων @μπορεί να πει κανείς- είναι και αυτό το χρηματοοικονομικό σχέδιο το οποίο έχει υποβληθεί. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να λάβει την απόφασή της τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο (τότε θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της). Αναμένεται, επίσης, η θέση της 15ης Διεύθυνσης της Ε.Ε. στην οποία έχει τεθεί το θέμα.

Καταλήγοντας, σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό θέλω να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει το έργο, έχουν γίνει όλες οι πρόδρομες εργασίες (αρχαιολογικές ανασκαφές, γεωτεχνικές εργασίες), προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε το έργο να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν, αφού γίνει αποδεκτό το χρηματοοικονομικό σχέδιο, το οποίο έχει τεθεί υπόψη των μεγάλων πιστωτικών Ιδρυμάτων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και αντληθούν οι αναγκαίοι πόροι.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας» (το πρώτο κατά σειρά θέμα που συζητήθηκε σήμερα), γνωρίζετε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει εκδώσει την απόφασή του στις 23 Νοεμβρίου 2000. Εως την 23η Μαΐου (τότε πρόκειται το Δικαστήριο αυτό να επιληφθεί και πάλι του θέματος) αναμένει τις προτάσεις των μερών ή το αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας τους, μετά από διαπραγμάτευση.

Στη σημερινή συζήτηση δεν έγινε καμία αναφορά σε θέματα του παρελθόντος, στα ιστορικά δεδομένα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι πρέπει να πράξει η κυβέρνηση από δω και πέρα. Η τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική Κυβέρνηση, έτσι όπως αποφασίστηκε, μετά τη σημερινή συζήτηση, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί στην πλήρη έκτασή της. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι τα βασικά σημεία της τακτικής της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν αυτά που γνωρίζετε ή υποθέτετε. Δεν τίθεται θέμα οιασδήποτε διαπραγμάτευσης για τη διαφορά αυτή ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο, την κυβέρνηση, την Ελλάδα σε τελευταία ανάλυση με την οικογένεια του τέως βασιλέα. Δεν τίθεται θέμα επιστροφής περιουσιακών στοιχείων στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ.

Η Ελλάδα έχει επιχειρήματα και στοιχεία τα οποία θα αναδείξει με πιο έντονο τρόπο, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Θεωρούμε ότι οι απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί από την άλλη πλευρά είναι απολύτως αδικαιολόγητες και σε τελευταία ανάλυση έχουν υπερκαλυφθεί από τις υποχρεώσεις που έχει προς το ελληνικό Δημόσιο η τέως βασιλική οικογένεια. Ο Κωνσταντίνος είναι υπόχρεος έναντι του ελληνικού Δημοσίου και όχι το ελληνικό Δημόσιο έναντι του Κωνσταντίνου. Αυτή είναι η θέση μας.

Πιστεύουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μέσω των υπηρεσιών του, θα ζητήσει από την άλλη πλευρά να αποσαφηνίσει την τελική θέσης της, όσον αφορά τις απαιτήσεις της, προκειμένου να έχουμε υπόψη μας τη θέση αυτή για να διατυπώσουμε το μνημόνιό μας έως την ημέρα που το Δικαστήριο θα επιληφθεί και πάλι του θέματος.

Αυτά είναι τα τέσσερα σημεία στα οποία μπορώ να αναφερθώ και τα οποία πιστεύω ότι περικλείουν την τακτική, την πολιτική, τη θέση μας για το θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολουθούμε στο χώρο των ΜΜΕ (δεύτερο κατά σειρά θέμα που συζητήσαμε σήμερα), έκανα μια εκτενή ενημέρωση των συναδέλφων σε αυτόν ειδικά τον τομέα. Μίλησα για το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, νομικό πλαίσιο το οποίο συνθέτουν κατά βάση ο ν. 2328/95, ο ν. 2644/98, ο ν. 2863/2000 και το Π.Δ. 310/96 για τον έλεγχο όσον αφορά τη διαφάνεια, στο πλαίσιο του ΕΣΡ. Το νομικό αυτό πλαίσιο είναι το πιο αυστηρό και πιο προωθημένο, το πιο λεπτομερές που λειτουργεί και εφαρμόζεται στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε..

Οσον αφορά την πολιτική μας τρεις είναι οι βασικές πτυχές της:

Η νομιμότητα.

Η διαφάνεια. Και,

Η ποιότητα.

Η νομιμότητα διασφαλίζεται ή προωθείται όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμη εφικτό με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, κυρίως με την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οσον αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας το ογκωδέστατο υλικό @περίπου 150 χιλιάδες σελίδες- έχει προωθηθεί στο ΕΣΡ, το οποίο θα αξιολογήσει τους φακέλους που έχουν υποβληθεί. Ο νόμος προβλέπει τη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας.

Εχουν, ήδη, υποβληθεί, συνολικά, 159 αιτήσεις για 114 άδειες που πρόκειται να χορηγηθούν.

Εχουν υποβληθεί δέκα (10) αιτήσεις και οι ενδιαφερόμενοι διεκδικούν έξι (6) άδειες λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Εχουν υποβληθεί ογδονταεπτά (87) αιτήσεις και οι ενδιαφερόμενοι διεκδικούν πενηνταμία (51) άδειες τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας.

Εχουν υποβληθεί εξηνταδύο (62) αιτήσεις και οι ενδιαφερόμενοι διεκδικούν πενηνταεπτά (57) άδειες τηλεοπτικών σταθμών τοπικής εμβέλειας.

Οσον αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ο νόμος προβλέπει ότι η λειτουργία τους μπορεί να είναι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Η διαγωνιστική διαδικασία προχωρεί κατά νομό.

Ηδη, η διαδικασία για το νομό Αττικής είναι στο τελευταίο στάδιο. Εχουν προκηρυχθεί είκοσι (20) άδειες, έχουν υποβληθεί ογδονταέξι (86) αιτήσεις. Μέσα από μια σύνθετη διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται, το ΕΣΡ διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη του για τους σταθμούς εκείνους στους οποίους θα πρέπει να χορηγηθεί άδεια. Αυτή την ώρα, είμαστε στη φάση κατά την οποία θα καλέσουμε τους φορείς των ραδιοφωνικών σταθμών να υποβάλουν εντός 20ημέρου τον τεχνικό φάκελό τους, προκειμένου το Υπουργείο Μεταφορών να εκδώσει βεβαίωση τεχνικής επάρκειας, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε συντομότατα στην έκδοση της απόφασης που θα αποτελεί και τη χορήγηση άδειας σε συγκεκριμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Αυτή την περίοδο θα προχωρήσουμε σε προκήρυξη τριών ακόμη αδειών που πρόκειται να χορηγηθούν, αφού από τις υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας έχουν απελευθερωθεί τρεις ακόμη συχνότητες. Η προκήρυξη αυτή θα γίνει παράλληλα με τη διαβεβαίωση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών για τον αριθμό των ραδιοφωνικών σταθμών που μπορεί να λειτουργούν κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, μέχρι να ολοκληρωθεί δηλαδή η διαδικασία για τη χορήγηση αυτών των τριών αδειών, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα παρεμβολών στις συχνότητες που χρησιμοποιεί η Εθνική Αμυνα και η Πολιτική Αεροπορία, θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο, ιδίως μάλιστα ενόψει της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα. Το Υπουργείο Μεταφορών αναλαμβάνει αμέσως τη μεταφορά της υποδομής κεραιών και άλλων εξαρτημάτων από τον Υμηττό στο όρος Αιγάλεω, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργηθούν τέτοιου είδους προβλήματα στη λειτουργία του νέου αεροδρομίου.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση σε αυτή την μεταβατική περίοδο θα αναλάβουμε όποια νομοθετική πρωτοβουλία είναι αναγκαία, έτσι ώστε μέχρι τη χορήγηση και των τριών νέων αδειών να μπορεί να λειτουργήσει συγκεκριμένος αριθμός ραδιοφωνικών σταθμών, εκτός των 20 που θα λάβουν άδεια στο νομό Αττικής, μετά από αξιολόγηση και επιλογή των σταθμών αυτών από το ΕΣΡ.

Εχουν εκπονηθεί χάρτες για τους υπόλοιπους νομούς της Ελλάδας. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτή από το Υπουργείο Μεταφορών. Αρα, και στους υπόλοιπους νομούς προχωρούμε σύντομα σε προκήρυξη για τη χορήγηση των σχετικών αδειών.

Για το νομό Θεσσαλονίκης, πριν από τις γιορτές περιήλθε στο Υπουργείο μας από το ΕΣΡ -μετά από μελέτη και αξιολόγηση των φακέλων- το υλικό για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πρόκειται να χορηγηθούν εικοσιεπτά (27) άδειες και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι εξηνταπέντε (65). Συντομότατα ολοκληρώνεται από τη δική μας πλευρά η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας, προκειμένου έτσι να τα καταθέσουμε στο ΕΣΡ που θα καταρτίσει τον τελικό πίνακα αξιολόγησης και στη συνέχεια, όπως για την Αθήνα, έτσι και για τη Θεσσαλονίκη να εκδώσουμε την απόφαση που θα αποτελεί και τη χορήγηση άδειας.

Κάτι ανάλογο θα γίνει και για τους υπόλοιπους νομούς της Ελλάδας.

Οσον αφορά τους τηλεοπτικούς φορείς που εκπέμπουν συνδρομητικά το πρόγραμμά τους και ειδικότερα για εκείνους που παρέχουν υπηρεσίες μέσω δορυφόρου έχει ήδη υπογραφεί μια σύμβαση παραχώρησης, η οποία έχει αξιοποιηθεί. Εχει υπογραφεί, επίσης, μια σύμβαση παραχώρησης με φορέα που δεν έχει ακόμη αναπτύξει τις αντίστοιχες δραστηριότητες. Τέλος, είναι σε εκκρεμότητα η υπογραφή μιας ακόμη σύμβασης παραχώρησης με τρίτο ενδιαφερόμενο φορέα. Συνολικά, δηλαδή, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία τρεις φορείς έως τώρα. Αυτή τη στιγμή δεν εκκρεμεί καμία άλλη αίτηση για άδεια παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου.

Η σύμβαση παραχώρησης στον τρίτο αυτό φορέα θα υπογραφεί, εφόσον ο υποψήφιος ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Η μελέτη των φακέλων που αφορούν τη λειτουργία συνδρομητικών σταθμών, μέσω επίγειων πομπών, ολοκληρώνεται από την πλευρά μας. Μιλούμε για δύο άδειες που έχουν προκηρυχθεί. Οι ενδιαφερόμενοι είναι έξι. Δύο φορείς έχουν υποβάλει αιτήσεις για τη μια άδεια και τέσσερις για την άλλη. Το ΕΣΡ σύντομα θα έχει το λόγο, προκειμένου να κάνει την επιλογή του.

Οσον αφορά τα θέματα διαφάνειας, ιδιαίτερη σημασία έχει να αναφερθούμε και πάλι στο Π.Δ. 310/96, με το οποίο ιδρύθηκε το Τμήμα Διαφάνειας στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΡ. Με αυτό προβλέπεται η δημιουργία συγκεκριμένου μητρώου στο ΕΣΡ, όπου καταχωρούνται τα μετοχολόγια και όλα τα άλλα στοιχεία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ραδιοτηλεοπτική αγορά. Οι εταιρείες αυτές, υπενθυμίζω, είναι έξι κατηγοριών:

Ο Τύπος.

Η Τηλεόραση.

Το Ραδιόφωνο.

Οι Διαφημιστικές Εταιρείες.

Οι Εταιρείες Μετρήσεων και Ερευνών. Και,

Οι Εταιρείες Παραγωγής Οπτικοακουστικών Εργων.

Με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΕΣΡ θα προβαίνει στην έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας, ενόψει της σύναψης σύμβασης με το Δημόσιο οποιουδήποτε φορέα που πρόκειται να εκτελέσει οποιοδήποτε έργο, είτε να προμηθεύσει το Δημόσιο με υλικό ή να προσφέρει υπηρεσίες σε αυτό. Με αυτή την έννοια η έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας @με τη διασταύρωση των στοιχείων- δίνει οριστική απάντηση σε αυτό το αίτημα για τη διαφάνεια στο χώρο λειτουργίας των ΜΜΕ. Η αρμοδιότητα αυτή έχει εκχωρηθεί από το 1996 στο ΕΣΡ. Το Π.Δ. 310/96 προβλέπει, επίσης, ως αρμοδιότητα του ΕΣΡ τη δυνατότητά του να αξιοποιεί άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους (όπως για παράδειγμα το ΣΔΟΕ), προκειμένου να προβαίνει σε ελέγχους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ραδιοτηλεοπτικό τομέα.

Η διαδικασία αυτή είναι εξωτερική σε σχέση με το Υπουργείο μας. Αφορά καθ` ολοκληρίαν το ΕΣΡ και την κάθε φορά αναθέτουσα αρχή, είτε το αντικείμενο είναι δημόσιο έργο, είτε είναι προμήθεια του Δημοσίου, είτε είναι παροχή υπηρεσιών.

Οσον αφορά τα θέματα ποιότητας, οι πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει πέρα από το θεσμικό πλαίσιο (αναφέρομαι στο Π.Δ. 100/2000 και τις διατάξεις του νέου νόμου για το ΕΣΡ που, μεταξύ των άλλων, θεσπίζουν κανόνες αυτοελέγχου και αυτοδέσμευσης για τα ΜΜΕ), αφορούν κυρίως το ΕΣΡ, το οποίο με βάση τους κώδικες που τηρεί και εφαρμόζει επιλαμβάνεται της τήρησης, του σεβασμού ή όχι της δεοντολογίας από τα ΜΜΕ και εκδίδει αποφάσεις.

Πρέπει να σας πω ότι μια σημαντική παράμετρος είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν τα ΜΜΕ, αφού ασκούν μια κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία, χρησιμοποιούν δηλαδή ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι οι συχνότητες. Το αντάλλαγμα χρήσης, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος, έχουν κληθεί να καταβάλουν τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας. Εχουμε εκδώσει αποφάσεις, έχουν εισπραχθεί σημαντικά ποσά. Τα ποσά αυτά εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σημαντικά είναι, επίσης, τα ποσά που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις του ΕΣΡ, υπό μορφή προστίμων, οικονομικών κυρώσεων. Ξεπερνούν το ένα δις δραχμές, ενώ εγγίζουν τα 7 δις δραχμές τα ποσά που έχουν καταλογιστεί ως αντάλλαγμα χρήσης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Πολλές φορές οι ενδιαφερόμενοι φορείς χρησιμοποιούν τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προσφεύγοντας στα διοικητικά δικαστήρια και επιτυγχάνουν μια προσωρινή αναστολή καταβολής των ποσών αυτών. Είναι μια καθ` όλα νόμιμη διαδικασία. @Αλλα ποσά έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις διαφόρων κατηγοριών.

Επίσης, έχουμε λύσει σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων ένα σας αφορά, είναι αυτό που σχετίζεται με το αγγελιόσημο. Γνωρίζετε καλά ότι από το 1996, με διάταξη που ψηφίσαμε στο Ν.2429, εκείνο το καλοκαίρι, το αγγελιόσημο, αυτός ο κοινωνικός πόρος, αποδίδεται απευθείας στα δικαιούχα ασφαλιστικά ταμεία από τους υπόχρεους, διαφημιζόμενους και διαφημιστές, χωρίς να παρεμβάλλονται οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, όπως συνέβαινε μέχρι τότε.

Το ποσό αυτό του αγγελιόσημου, το οποίο εισρέει στα δικά σας ασφαλιστικά ταμεία, ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, τα τελευταία χρόνια. Αν συνυπολογιστεί και ο ειδικός φόρος στη διαφήμιση, που είναι το 30% της τιμής της διαφήμισης το οποίο εισπράττει το Δημόσιο, μπορώ να αναφέρω ένα συνολικό ποσό 255 δισ. δραχμών, το οποίο έχει εισρεύσει στα ασφαλιστικά ταμεία, στο δημόσιο κορβανά, μέσα από αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

Αρα, το υπουργείο μας, σε έναν τομέα που εποπτεύει, μπορεί να πει κανείς ότι είναι πολύ χρήσιμο στο υπουργείο Οικονομικών. Μακάρι το υπουργείο Οικονομικών να δείξει την ίδια ανταπόκριση, προκειμένου να ενισχύσει πρωτίστως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και εμάς για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Τέλος, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με το νέο νόμο που έχουμε ψηφίσει, γνωρίζετε ότι θα πρέπει να συγκροτείται με ένα νέο τρόπο. Ο νόμος αυτός έχει τεθεί σε ισχύ απολύτως, εκτός των διατάξεων εκείνων που συναρτώνται αμέσως με το νέο τρόπο συγκρότησης του ΕΣΡ. Ο νέος αυτός τρόπος θα πρέπει να ακολουθήσει την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος τροποποιούμενος θα πρέπει να αναγνωρίσει στη Διάσκεψη των Προέδρων αρμοδιότητες, μεταξύ των άλλων και για τη συγκρότηση του ΕΣΡ με αυξημένη πλειοψηφία, πράγμα το οποίο δεν προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής που ισχύει σήμερα. Αυτό είναι ένα θέμα εσωτερικό της Βουλής. Θα το αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος της Βουλής, σε συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα.

Το ΕΣΡ αποκτά δημοσιονομική οικονομική αυτοδυναμία -είναι πολύ σημαντικό αυτό- και στελέχωση και διαρθρώνεται σε συγκεκριμένα Τμήματα, αντιστοίχως των βασικών πυλώνων της πολιτικής μας: νομιμότητας, διαφάνειας και ποιότητας. Δεν είναι πλέον μια επιτροπή, ένα απλό συμβούλιο εκ προσωπικοτήτων, αλλά διαρθρώνεται έτσι, στο πλαίσιο του Οργανισμού του, ώστε με ανάλογη υποστήριξη υλικοτεχνική, οικονομική, αλλά και στελέχωση, να μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο του. Παραμένουμε σταθερά σε αυτή την πολιτική.

Σας ενημερώνω, τέλος, ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού, σε υπάρχουσες κενές θέσεις του "Αθήνα 2004", στην ευρεία σύνθεση της Επιτροπής ορίζονται ως νέα μέλη οι κύριοι Πύρος Δήμας και Νίκος Εξαρχος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Π. Δήμας, σε ποιά θέση τοποθετείται;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι υπήρχαν κενές θέσεις στην Οργανωτική Επιτροπή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν λέτε Επιτροπή ευρείας σύνθεσης, ποιά εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ τη 17μελή Επιτροπή. Είναι δυνατό να είναι η 5μελής Επιτροπή ευρεία;

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού, λοιπόν, ενημερώσατε τους συναδέλφους σας για την πολιτική στο χώρο των ΜΜΕ, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν τους ενημερώσατε για την πρότασή σας για το ποσοστό που πρέπει να κατέχει ο βασικός μέτοχος ενός ΜΜΕ, έτσι ώστε να υπάρχει ασυμβίβαστο με άλλες θέσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αναφέρθηκα καθόλου στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που αφορά κατά ένα τμήμα της και τα θέματα αυτά. Επαναλάβαμε τη θέση μας ότι οι περιορισμοί, οι οποίοι ισχύουν στο δικό μας νομικό πλαίσιο, δεν υφίστανται σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Εχω στη διάθεσή σας όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία μαρτυρούν ότι ο νόμος που ισχύει στην Ελλάδα είναι δυσλειτουργικός ίσως, πολύ περισσότερο στην εποχή μιας διεθνοποιημένης οικονομίας, όπου πολλές εταιρίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, η κεφαλαιαγορά είναι ανεπτυγμένη. Στην Ελλάδα, πρέπει να σας πω ότι ισχύουν πολλά από αυτά τα οποία η Ν.Δ. τώρα προτείνει, σαν να μη γνώριζε ότι ισχύουν. Ακουσα τον εισηγητή της, φερ` ειπείν, να λέει ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η κύρωση της διακοπής λειτουργίας ενός σταθμού. Αυτό προβλέπεται ως κύρωση, με το Ν.2328 αρθρο 4, παρ. 1 και 8. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν το γνωρίζουν στη Ν.Δ.; `Η η ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου; Ισχύει, με εξαιρέσεις βεβαίως που αφορούν τη δραστηριοποίηση εταιριών που, είτε είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, είτε λειτουργούν κατά το δίκαιο άλλης χώρας που έχουν την έδρα τους. Και βεβαίως, στο θέμα που αναφέρεστε, μπορώ να πω ότι η θέση μας παραμένει, πως θα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι λογικές προσεγγίσεις, ώστε να μην οδηγείται σε εμπλοκή το όλο σύστημα. Η ασυμβίβαστη δραστηριότητα πρέπει να προβλέπεται. Αλλά, βεβαίως, θεωρούμε πως δεν μπορεί να αφορά αυτός ο περιορισμός, ακόμη και εκείνον ο οποίος διαθέτει έστω και μία μετοχή σε ένα ΜΜΕ που είναι εισηγμένο ως επιχείρηση στο Χρηματιστήριο και μια έστω μετοχή σε μία εταιρία που αναλαμβάνει δημόσια έργα ή αναλαμβάνει να προσφέρει υπηρεσίες στο Δημόσιο ή το προμηθεύει. Αντιλαμβάνεστε πως είναι όχι εκατοντάδες, αλλά χιλιάδες εκείνοι που έχουν επενδύσει κάποια χρηματικά ποσά στο Χρηματιστήριο. Και είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι αυτή την ώρα -μπορεί να πει κανείς- ότι έχουν αυτή τη μικτή ιδιότητα. Αλλά, ασφαλώς, δεν αναφερόμαστε σε αυτούς. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του νόμου. Μιλούμε για εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία ενός ΜΜΕ, προκειμένου έτσι να διαπραγματευθούν, αν θέλετε, με την Πολιτεία, με το κράτος, για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε μία δημόσια σύμβαση. Αλλά, και οι δημόσιες συμβάσεις υπογράφονται, μετά από ανοικτούς διαφανείς διαγωνισμούς, οι οποίοι είναι και διεθνείς.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στις πολύ μεγάλες προμήθειες, στα πολύ μεγάλα έργα δεν είναι δυνατό να υπεισέλθει ο υποκειμενικός παράγοντας. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η συμμετοχή σε ένα ΜΜΕ είναι αυτή που καθορίζει και επηρεάζει την απόφαση της αναθέτουσας αρχής. Παρά ταύτα, λοιπόν, για το συγκεκριμένο θέμα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί ένα όριο, το οποίο αν ξεπερνά μέτοχος σε ένα ΜΜΕ, τότε ακριβώς να τίθεται σε εφαρμογή αυτός ο περιορισμός. Εκτός πια, επαναλαμβάνω, αν οδηγηθούμε σε παραλογισμό και ο περιορισμός αυτός ισχύει ακόμη και για εκείνον που έχει έστω και μία μετοχή, αν δηλαδή στο πρόσωπό του συμπίπτει μία στιγμή η διπλή ιδιότητα του μετόχου σε ένα ΜΜΕ και σε μια εργοληπτική εταιρία ή σε μια εταιρία προμήθειας του Δημοσίου ή παροχής υπηρεσιών στο Δημόσιο.

Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο, εφόσον αποσαφηνιστεί, κατά τη συζήτηση που θα γίνει για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή, θα αντιμετωπιστεί, εν συνεχεία, στο πλαίσιο μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα ακολουθήσει με συναινετικό τρόπο. Δεν τίθεται, λοιπόν, αυτή την ώρα, θέμα ποσοστών. Είναι θέμα λογικής προσέγγισης.

ΜΙΧΑΗΛ: Η βασική θέση σας είναι η εξής: Οι μικρομέτοχοι, που έχουν 5, 10, 20 μετοχές, δεν μπορεί να λέμε ότι αποκλείεται να πάνε...

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί, οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με τα ΜΜΕ.

ΜΙΧΑΗΛ: Εντάξει. Είναι λογικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Αδυνατούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του Μέσου, αν είμαστε καχύποπτοι ότι ένας μέτοχος αυτό επιδιώκει συμμετέχοντας σε ένα ΜΜΕ. Αν δηλαδή επιδιώκει να επηρεάσει τη λειτουργία του για να πιέσει την πολιτική. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι δεν έχουν καμία επαφή με αυτό το ίδιο ΜΜΕ, του οποίου, επειδή είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο, διαθέτουν μετοχές. Αυτή είναι μία αλήθεια.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι μικροί μέτοχοι που έχουν κοινές μετοχές, είτε σε εταιρίες προμηθειών του Δημοσίου, είτε σε ΜΜΕ, προφανώς, έχει μια λογική βάση να διαχωριστούν από τους βασικούς μετόχους.

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που βλέπετε λογική βάση σε αυτά που είπα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ερμηνεύοντας τη δική σας απάντηση. Το ερώτημα είναι: Εσείς έχετε καταλήξει, ως Υπουργείο, σε μια πρόταση ότι βασικά πρέπει να υπάρχει ένα ποσοστό...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και θα καθοριστεί στο πλαίσιο ενός νόμου που θα ακολουθήσει -όχι ασφαλώς στο πλαίσιο του Συντάγματος- και βεβαίως, θα έχει σημασία να το συζητήσουμε αυτό σε ένα επόμενο στάδιο, εφόσον αυτή την ώρα και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος γίνει δεκτή αυτή η διατύπωση. Διότι, αν δεν γίνει δεκτή αυτή η διατύπωση, δεν έχει νόημα να συζητούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Αρα, δεν σας αφορούν οι πληροφορίες που αναφέρουν κάποια συγκεκριμένα νούμερα 5, 10, 15, 20%;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι κατά τη διαδικασία που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος, με συναινετικό τρόπο μπορεί να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο ποσοστό, εφόσον στην αναθεώρηση του Συντάγματος αποφασιστεί ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί ένα ορισμένο ποσοστό, πέραν του οποίου θα τίθενται αυτομάτως αυτοί οι περιορισμοί.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: (δεν ακούγεται)

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι πολύ σαφή. Διατυπώνονται διάφορες απόψεις, διάφορες

σκέψεις. Αυτό το θέμα είναι ανοικτό προς συζήτηση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το δίλημμα γιατί το θέτει η κυβέρνηση; Μήπως το θέτει κάποιο κόμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας. Γιατί το κείμενο του Συντάγματος στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή, μετά τη σχετική επεξεργασία, δεν διαχωρίζει τον μέτοχο από εκείνον, ο οποίος διαθέτει μια σημαντική δέσμη μετοχών σε ένα ΜΜΕ, ώστε να θεωρείται σημαίνων, βασικός μέτοχος. Το κείμενο για το Σύνταγμα, έτσι όπως είναι διατυπωμένο μετά τη σχετική επεξεργασία από την Επιτροπή, ακόμη και μια μετοχή να διαθέτει κάποιος σε ένα ΜΜΕ και ταυτόχρονα μια μετοχή σε εταιρεία που συνάπτει συμβάσεις με το Δημόσιο του δημιουργεί περιορισμούς. Αυτή λοιπόν η διπλή ιδιότητα δεν επιτρέπεται. Εχουμε μια ασυμβίβαστη δραστηριότητα. Αρα οδηγείται σε εμπλοκή το σύστημα. Αυτή είναι η πρότασή μας. Εάν η Βουλή αποφασίσει να παραμείνουμε σε αυτή τη διατύπωση, σημαίνει ότι πολλοί που έχουν επενδύσει στο Χρηματιστήριο σε μετοχές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή εταιρειών που συνάπτουν συμβάσεις με το Δημόσιο ή θα πρέπει να κληθούν να φύγουν -αυτό δεν ξέρω πως θα πραγματοποιηθεί- ή βεβαίως, όλες αυτές οι εταιρείες που συμμετέχουν δεν θα επιτρέπεται να υπογράφουν συμβάσεις με το Δημόσιο. Θα μένουν εκτός διαγωνισμών.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ που έλαβε το λόγο αναφέρθηκε σε ένα ποσοστό 5%.....

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι διατυπώνονται διάφορες σκέψεις. Το ποσοστό αυτό θα προσεγγιστεί αργότερα στο πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, μπορεί να αλλάξει το ποσοστό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, μπορεί να αλλάξει. Αλλά, πρώτα απ όλα θα πρέπει να έχουμε δεδομένο ότι η Βουλή, στο πλαίσιο της Αναθεώρησης, αποφάσισε αυτό τον προσδιορισμό. Δεν είναι απαραίτητο. Εάν, το κείμενο παραμείνει ως έχει μετά την επεξεργασία της Επιτροπής, δεν χρειάζεται αναφορά σε ποσοστά.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Οι άλλοι σταθμοί που δεν θα πάρουν άδεια, τί συνέβη και δεν μπορούν να πάρουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι συγκεκριμένα τα κριτήρια που θέτει ο νόμος. Βάσει αυτών των κριτηρίων αξιολογούνται και βαθμολογούνται οι υποψήφιοι. Τα κριτήρια είναι τεσσάρων ειδών: Πρώτον, η παλαιότητα της επιχείρησης, του Μέσου που υπέβαλε αίτηση. Δεύτερον, το ύψος επενδύσεων. Τρίτον, αριθμός απασχολουμένων. Και τέταρτον, το κριτήριο της προγραμματικής πληρότητας.. Αυτά αξιολογεί το ΕΣΡ και με βάση αυτά βαθμολογεί κάθε υποψήφιο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είπατε ότι στο νομό Αττικής θα παραχωρηθούν είκοσι ραδιοφωνικές άδειες και άλλες τρεις πρόκειται να προκηρυχθούν. Ενώ, για το νομό Θεσσαλονίκης θα δοθούν 27 άδειες. Γιατί;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε κάθε νομό δεν είναι ίδιος ο αριθμός των συχνοτήτων. Γι αυτό ακριβώς όταν το 1989 η Ν.Δ. προσπάθησε να ξεκινήσει μια διαδικασία χορήγησης αδειών, πρέπει να σας πω ότι δεν προέβλεψε, μεταξύ των άλλων, το αυτονόητο: να καταρτίσει χάρτες για τις συχνότητες που είναι διαθέσιμες σε κάθε περιοχή ή στην Επικράτεια, τόσο για τους τηλεοπτικούς, όσο και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εμείς προχωρήσαμε στην εκπόνηση χαρτών. Είναι μια πολύ σημαντική και δύσκολη δουλειά. Οπως έχουμε το Κτηματολόγιο για τα περιουσιακά στοιχεία, κάτι αντίστοιχο έχουμε κάνει για τις συχνότητες που υπάρχουν στην ελληνική Επικράτεια, όσον αφορά την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα. Σε κάθε περιοχή ο αριθμός συχνοτήτων ποικίλει. Είναι αποτέλεσμα μιας τεχνικής και επιστημονικής εργασίας αυτό. Ο αριθμός συχνοτήτων εξαρτάται από τη γεωγραφία και το ανάγλυφο του εδάφους κάθε περιοχής. Από τη λειτουργία και άλλων υπηρεσιών που χρησιμοποιούν συχνότητες, π.χ. αεροδρομίων, στρατιωτικών μονάδων κ.λπ. Από νομό σε νομό ο αριθμός συχνοτήτων είναι διαφορετικός. Γι αυτό ακριβώς θα πρέπει να έχουμε σε κάθε περίπτωση χάρτη συχνοτήτων, ώστε εν συνεχεία να κάνουμε προκήρυξη για να χορηγήσουμε άδεια. Δεν μπορεί να είναι τυφλή η διαδικασία. Δεν δίνουμε, δηλαδή, άδειες σε είκοσι σταθμούς, φορείς οι οποίοι θα τρέξουν, παίρνοντας την άδεια, να καταλάβουν μια συχνότητα ή θα συνεχίσουν να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους σε μια συχνότητα που έχουν καταλάβει. Εχουν συγκεκριμένη υποχρέωση, πέραν όλων των άλλων, με βάση το χάρτη, να εκπέμπουν από συγκεκριμένη θέση, το σήμα τους να καλύπτει συγκεκριμένη περιοχή, να έχει συγκεκριμένη εμβέλεια δηλαδή, και βεβαίως να εκπέμπουν με συγκεκριμένη ένταση ισχύος. Ολα αυτά προβλέπονται. Εχει γίνει όλη αυτή η προεργασία για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πώς έγινε η μοριοδότηση; Εχουν προκύψει προβλήματα, δεν έχουν τηρηθεί τα κριτήρια;

ΡΕΠΠΑΣ: Με καλείτε να κρίνω την απόφαση του ΕΣΡ. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι επί της ουσίας δεν μου επιτρέπεται να ελέγξω την απόφαση του ΕΣΡ. Ασκούμε μόνο έλεγχο νομιμότητας. Το ΕΣΡ έχει λάβει υπόψη του αυτά τα τέσσερα κριτήρια, προκειμένου να βαθμολογήσει τους σταθμούς. Στον πίνακα αξιολόγησης, που έστειλε το Υπουργείο μας προχθές, οι αναφερόμενοι σταθμοί είναι 21, αφού οι αναγραφόμενοι τρεις τελευταίοι στην κατάταξη, ο 19ος, 20ος και 21ος συγκεντρώνουν τον ίδιο αριθμό μορίων, συγκεκριμένα 14 μόρια. Δεν θα κρίνω την απόφαση του ΕΣΡ επί της ουσίας. Απλά, στο πλαίσιο του ελέγχου νομιμότητας, είδαμε εάν τηρήθηκαν αυτά που προβλέπει ο νόμος. Το ΕΣΡ με την απόφασή του και με τα πρακτικά τα οποία έχει επισυνάψει και έχει αποστείλει, δικαιολογεί την απόφαση που έχει πάρει. Είμαστε, λοιπόν, ενόψει της έκδοσης της απόφασής μας. Θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε @γιατί υπάρχει ένα κενό κι εδώ- αυτό το πρόβλημα που προκύπτει, αφού πρέπει να χορηγήσουμε 20 άδειες, ενώ για δύο συχνότητες, δηλαδή, για δύο άδειες, ισοβαθμούν τρεις σταθμοί, με τον ίδιο αριθμό μορίων. Επαναλαμβάνω ότι θα προηγηθεί το στάδιο της έκδοσης βεβαιώσεων από το υπουργείο Μεταφορών για την τεχνική επάρκεια των φακέλων. Οταν ολοκληρώσουν το έργο οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών και δούμε τι θα αποφανθούν, τότε θα πράξουμε αναλόγως.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πότε θα δοθούν πιστοποιητικά διαφάνειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι με βάση το Π.Δ. 82/96 προβλέπεται η γνωστοποίηση των στοιχείων των μετόχων που συμμετέχουν σε μια εταιρεία, η οποία παίρνει μέρος σε μια διαγωνιστική διαδικασία, είτε η εταιρεία αυτή είναι εργοληπτική, είτε προμηθευτική, είτε είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών στο Δημόσιο. Αυτά τα στοιχεία, λοιπόν (που προβλέπει το Π.Δ. 82/96 και έχει στη διάθεσή της η κάθε φορά αναθέτουσα αρχή, αναλόγως του αντικειμένου), προσκομίζονται στο ΕΣΡ, όπου γίνεται και η διασταύρωση με τα στοιχεία που διαθέτει στο δικό του μητρώο, για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ραδιοτηλεοπτικό τομέα. Εφόσον, διαπιστώσει ότι μέτοχοι εταιρείας, που συμμετέχει σε μια διαγωνιστική διαδικασία και πρόκειται να επιλεγεί και να υπογράψει σύμβαση με το Δημόσιο, είναι και μέτοχοι σε μια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ραδιοτηλεοτπικό τομέα, διαπιστώνει το ασυμβίβαστο και δεν εκδίδει το πιστοποιητικό διαφάνειας. Αρα, δεν μπορεί να συναφθεί η αντίστοιχη σύμβαση του συγκεκριμένου επιχειρηματικού φορέα με το Δημόσιο. Αυτός είναι ο μηχανισμός και θα μπορούσε να τεθεί, κατά την άποψή μας, σε εφαρμογή εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό το Π.Δ. που προβλέπει και εγκαθιδρύει αυτό το μηχανισμό έχει εκδοθεί από το καλοκαίρι του 1996. Απλώς, καθυστέρησε η στελέχωση του τμήματος, γιατί ενώ εμείς προβλέψαμε την πρόσληψη των στελεχών από το ίδιο το υπουργείο Τύπου και είχαμε προχωρήσει σε σχετική προκήρυξη, με παρέμβασή του το ΑΣΕΠ θεώρησε ότι εκείνο έπρεπε να κάνει την προκήρυξη. Ολοκληρώθηκε η πρόσληψη μετά την παρέλευση περίπου δύο ετών. Το ΕΣΡ, μετά το τέλος του 1999 έχει πλέον στη διάθεσή του και τον αναγκαίο εξοπλισμό, προκειμένου να λειτουργήσει αυτό το σύστημα ελέγχου. Είναι μια διαδικασία εξωτερική όσον αφορά το υπουργείο Τύπου. Αυτό το πιστοποιητικό εκδίδεται και διαβιβάζεται στην αναθέτουσα αρχή. Δεν κοινοποιείται στο υπουργείο Τύπου. Ετσι πιστεύω ότι επιτυγχάνεται ο επιθυμητός έλεγχος για θέματα διαφάνειας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν είναι στις προθέσεις του υπουργού να καλυφθεί η κενή θέση που υπάρχει στην 5μελή επιτροπή του ΑΘΗΝΑ 2004, να υπάρξει δηλαδή αντικαταστάτης του κ. Συναδινού. Και εάν αυτή η θέση θα είναι θέση διευθύνοντα συμβούλου ή ενός εντεταλμένου συμβούλου με άλλες αρμοδιότητες.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει γι αυτό το θέμα. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση. Εχει μιλήσει ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Φλωρίδης γι αυτό. Ο Πρωθυπουργός με τον κ. Βενιζέλο θα αντιμετωπίσουν και αυτό το θέμα, στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο υπουργός Πολιτισμού για θέματα που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Στη 17μελή επιτροπή ο κ. Εξαρχος και ο κ. Δήμας ποιών θέση παίρνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσοι συμμετέχουν στην 5μελή είναι και μέλη της διευρυμένης Επιτροπής που έχει 17 μέλη. Δεν συμβαίνει το αντίστροφο. Εχουν παραιτηθεί, όπως γνωρίζετε, ο κ. Λιάσκας, ο κ. Συναδινός και ο κ. Σγουρός.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αρα, παίρνουν αυτών τη θέση και μετέχουν και στην 5μελή;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην 17μελή συμμετέχουν.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ναι, αλλά εάν είναι αυτές οι δύο θέσεις κενές τις οποίες θα συμπληρώσουν οι κύριοι. Εξαρχος και Δήμας, αυτό σημαίνει ότι θα μετέχουν και στην 5μελή.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλύπτουν κενές θέσεις της 17μελούς Επιτροπής.

ΜΠΕΚΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε κάποια εισαγωγική ομιλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αναφέρθηκε σε οποιοδήποτε άλλο θέμα. Δεν έγιναν άλλα σχόλια.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιό είναι το νέο στοιχείο στην τακτική της Ελλάδας, στο θέμα της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας», ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση που βρεθήκαμε προηγουμένως.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε σχεδιάσει μια τακτική την οποία θα ακολουθήσουμε. Κατά βάση συνεχίζουμε την τακτική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα. Μην περιμένετε να μιλήσω με περισσότερες λεπτομέρειες. Αντιλαμβάνεστε ποιος είναι ο λόγος που δεν το κάνω αυτό. Σας λέω, σε τελευταία ανάλυση, ότι θεωρούμε -και σε αυτή τη θέση παραμένουμε- πως ο τέως βασιλιάς είναι υπόχρεος έναντι του ελληνικού Δημοσίου και όχι το αντίστροφο.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό πως διασφαλίζεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς μπορεί να ελέγξει την απόφαση των Δικαστηρίων. Σεβόμαστε ιδιαιτέρως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εχουμε στοιχεία και επιχειρήματα, τα οποία θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε και να προβάλουμε ακόμη πιο συστηματικά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. παρουσίασε κάποια στοιχεία για παράνομες ελληνοποιήσεις. Θα ήθελα την απάντησή σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ένα σταθερό επιχειρήματα, το οποίο η Ν.Δ. χρησιμοποίησε μια ολόκληρη περίοδο μετά τις εκλογές, ήταν αυτό της νοθείας, προκειμένου να εξαχθεί ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ. Είχε συγκεκριμένη σκοπιμότητα η Ν.Δ. και αυτό βεβαίως μαρτυρά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Η Ν.Δ. προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους απογοητευμένους οπαδούς της, ιδιαιτέρως η ηγεσία της ήττας της Ν.Δ., επιδόθηκε σε αυτό το «παιχνίδι», σε βάρος θεσμών και σε βάρος υπολήψεων ατόμων. Ολα αυτά που η Ν.Δ. αναφέρει είναι εκτός πραγματικότητας. Θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι παραμένει κόμμα της αντιπολίτευσης. Εάν θέλει να γίνει κόμμα εξουσίας, καλό είναι να εργαστεί προς την κατεύθυνση να αποκτήσει πρόγραμμα, θέσεις και προτάσεις για τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών, αντί να επιδίδεται σε αυτό, το πολιτικά καταστροφικό «παιχνίδι» της δημιουργίας εφήμερων εντυπώσεων. Γιατί και την ίδια δεν βοηθά, αλλά βλάπτει και τους θεσμούς. Και αυτό είναι κυρίως που μας ενδιαφέρει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Γιαννίτση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Εκπλήσσομαι που θέτετε τέτοια ερώτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 18 January 2001 - 17:05:09 UTC