Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Πριν σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας, θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μας για την τραγική εξέλιξη με το ελικόπτερο. Το ελικόπτερο, παρά το ότι οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι τώρα, δεν έχει ανεβρεθεί. Δεν έχουν οδηγηθεί σε αποτέλεσμα οι προσπάθειες που γίνονται από την πρώτη κιόλας στιγμή που χάθηκε η επαφή, που σταμάτησε να δίνει σήμα προς το κέντρο το ελικόπτερο αυτό. Η τραγική αυτή εξέλιξη το πιο πιθανό είναι να είναι αποτέλεσμα των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι έρευνες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν, με θαλάσσια και εναέρια μέσα, μέχρι να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα, να αναβρεθούν στοιχεία που θα συμβάλουν, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς ακριβώς εξελίχθηκε αυτή η τραγική επιχείρηση, η προσπάθεια μεταφοράς του ασθενούς από την Πάτμο στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός, σε λίγο, θα επισκεφθεί την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα του παρατεθεί γεύμα και θα συζητήσει με την ηγεσία της Τράπεζας, την προετοιμασία του Ιδρύματος, μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΥΡΩζώνη και εν όψει της κυκλοφορίας του νέου νομίσματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα σηκώσει ένα πολύ σημαντικό φορτίο, εν όψει του ΕΥΡΩ, το οποίο μπαίνει στη ζωή μας. Ο Πρωθυπουργός με δηλώσεις του θα αναφερθεί στα θέματα αυτά. Το βράδυ, περίπου στις 20.00, θα επισκεφθεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Δαφέρμο. Αργότερα, περίπου στις 11.15, θα συνεργαστεί με τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Αύριο, επισκέπτεται τη χώρα μας ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κ. Κοστούνιτσα. Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση μαζί του, στις 13.30. Θα προβούν σε δηλώσεις. Θα ακολουθήσει, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, γεύμα. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τις διμερείς πολιτικές, οικονομικές, εμπορικές σχέσεις, τη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια και τις πολιτικές εξελίξεις και βεβαίως, το θέμα που έχει προκύψει μετά τη διαπίστωση ότι οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία προκάλεσαν προβλήματα, όσον αφορά το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συνεργαστεί με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη για θέματα αρμοδιοτήτων του υπουργού, για τα έργα, ιδίως για το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Αργότερα, στις 14.00, θα συνεργαστεί με την Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου για την πολιτική της κυβέρνησης στους τομείς Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Το πρωί της ίδιας ημέρας, μεταξύ των δύο συνεργασιών, θα παρευρεθεί στη Βουλή στην Ολομέλεια του Σώματος, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το απόγευμα, στις 19.45, θα συμμετάσχει, με ομιλία του, στη Βουλή για το ίδιο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την Τετάρτη δεν έχει Εκτελεστικό Γραφείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σας ανακοίνωσα συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν είναι αυτά που δεν συζητήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση: το θέμα της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας», η πολιτική μας στο χώρο των ΜΜΕ και το θέμα που αφορά διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Είναι θέματα που θα απασχολήσουν και τη συνεργασία του Πρωθυπουργού με τον Κώστα Λαλιώτη, την προηγουμένη, θέμα στο οποίο αναφέρθηκα. Το βράδυ θα παραθέσει δείπνο στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή το πρωί, έχουμε την «Ωρα του Πρωθυπουργού». Δεν είμαι σε θέση αυτή την ώρα να σας ενημερώσω για τα θέματα που θα συζητηθούν. Οπως σας έχω πει και άλλη φορά, λόγω μεταφοράς της ημέρας συζήτησης, η κατάθεση των ερωτήσεων επιτρέπεται μέχρι την Τετάρτη, οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να επανέλθουμε στο θέμα και να προσδιορίσουμε επί ποίων ερωτήσεων θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός. Στις 11.30 το πρωί, μετά την «Ωρα του Πρωθυπουργού», θα έχει συνεργασία με τον Κώστα Λαλιώτη και το Χρήστο Βερελή για θέματα αρμοδιότητάς τους, για τα μεγάλα έργα, αεροδρόμιο των Σπάτων κ.τλ.. Το βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σας λέω, εκ προοιμίου, ότι την προσεχή Δευτέρα (22/1), στις 12.30 θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή για το 2004.

Αυτά, όσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη χθεσινή αναφορά του κ. Πάγκαλου και ειδικότερα για τις αιχμές του κατά του Πρωθυπουργού, τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ασχολείται με το έργο που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός να φέρει σε πέρας . Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε ένα δρόμο ολισθηρό, σαν αυτόν που επέλεξε να ακολουθήσει ο κ. Πάγκαλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η Τουρκία αγνοώντας όλες τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ακόμα και τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου, της Νίκαιας και του Ελσίνκι, τελικά φαίνεται να προχωρά στην προσάρτηση των κατεχόμενων, ονομάζοντας μάλιστα τους Τουρκοκύπριους σε Τούρκους κατοίκους. Και με την ονομασία "δόγμα ενιαίου οικονομικού χώρου" δεν παίρνει μέρος σε συνομιλίες του 6ου γύρου. Διερωτώμαι, πού οδηγούμαστε. Η κυπριακή κυβέρνηση βέβαια προσέφυγε στα Ηνωμένα Εθνη, αλλά διερωτώμαι, η Ελλάς, από τη δική της πλευρά, πού προσανατολίζεται να προχωρήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευθυγραμμισμένη με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Κύπρου. Ο ΟΗΕ έχει την αρμοδιότητα και τη μεγάλη ευθύνη να επισημάνει στην Τουρκία και στον κ. Ντενκτάς την υποχρέωσή τους να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, προκειμένου να επαναληφθεί ο γύρος των συζητήσεων για το Κυπριακό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν έχει αποστείλει τη σχετική επιστολή, μέχρι τώρα. Δεν έχει καλέσει, δηλαδή, τα δύο μέρη να προσέλθουν σε συνομιλίες. Ελπίζουμε ότι η προεργασία που γίνεται θα καταστήσει δυνατή την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών και ο κ. Ανάν, στέλνοντας την επιστολή-πρόσκληση, θα έχει διασφαλίσει και τους όρους για τη διεξαγωγή των συνομιλιών. Είναι απαράδεκτη η προκλητική στάση της Τουρκίας που, με κάθε τρόπο, προσπαθεί να δυναμιτίσει την προσπάθεια για την ανεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Δεν θα επιτύχει να ανακόψει την πορεία της Κύπρου προς την Ε.Ε. Είναι δεδομένη η απόφαση της Ε.Ε. για την ένταξη του κυπριακού κράτους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οσον αφορά τη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, η Διεθνής Κοινότητα έχει βγάλει τα συμπεράσματά της. Και νομίζω ότι η προσπάθεια στην κατεύθυνση ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση από το διεθνή παράγοντα, γιατί αυτή είναι η μοναδική λύση.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο που έχει επιλέξει ο κ. Πάγκαλος. Με δεδομένο ότι ο πρώην υπουργός έχει πει ότι θα συνεχίσει τις επικρίσεις του προς την κυβέρνηση, μέχρι πού είναι το όριο της ανεκτικότητας; Δηλαδή, θα τεθεί θέμα παραμονής του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν συνεχίσει να λέει αυτά που λέει;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας λέει και κάνει ό,τι τον εκφράζει. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ασχοληθεί -και είναι αφοσιωμένη σε αυτό- με το κυβερνητικό έργο. Η επίτευξη των στόχων μας θα κρίνει την πορεία της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Στην έκφραση των απόψεων δεν μπορεί να τεθεί οποιαδήποτε αστυνόμευση. Υπάρχει, βεβαίως, πάντοτε το μέτρο ευθύνης, βάσει του οποίου κρινόμαστε όλοι για όσα λέμε και όσα κάνουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε τι συνίσταται, κατά τη δική σας φράση, η ολισθηρότητα του δρόμου που ακολουθεί ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσετε τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί ο κ. Πάγκαλος. Είναι σαφές. Εγώ ρωτώ, ποιά είναι τα στοιχεία που συνιστούν την ολισθηρότητα του δρόμου του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Με καλείτε να κάνουμε ένα διάλογο επί της ουσίας, να κάνουμε ενός είδους πολιτική αντιπαράθεση, μια ανταλλαγή απόψεων. Σας λέω, λοιπόν, ότι σε αυτή την πορεία ο κ. Πάγκαλος θα μείνει μόνος του, δεν θα τον παρακολουθήσει η κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση δεν τον παρακολουθεί, με το να μην ανταποκρίνεται σε όποιο δικό του σχολιασμό, προκειμένου να μπει σε διάλογο μαζί του για αυτά τα θέματα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Προσπαθώ να καταλάβω τι έχει μεσολαβήσει, από την προηγούμενη εβδομάδα, και είσαστε τόσο αιχμηρός σήμερα για τις δηλώσεις τους κ. Πάγκαλου, με δεδομένο ότι την προηγούμενη εβδομάδα μιλούσατε για προσωπικές απόψεις, τις οποίες δεν σημαίνει ότι μπορεί να τις παίρνει υπόψη της και η κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι απαντήσεις που παγίως δίνω σε αυτά τα θέματα, κινούνται στο ίδιο κλίμα. Διαπνέονται από το ίδιο ακριβώς κριτήριο, που δεν είναι άλλο από την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην εντολή που της έδωσε ο ελληνικός λαός, προωθώντας το κυβερνητικό έργο. Αυτό είναι το κριτήριο για την κυβέρνηση και για την πορεία της χώρας. Από εκεί και πέρα, καθένας μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του. Δεν μπορεί να τεθεί οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού, όσον αφορά την έκφραση των απόψεών του. Η κυβέρνηση, όμως, κάνει τις επιλογές της με θετικό τρόπο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή αναφέρεστε στο κυβερνητικό έργο, αν καταλάβαμε όλοι καλά όσοι διαβάσαμε τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, τουλάχιστον θα λέγαμε ότι οι κριτικές αιτιάσεις του ήταν πάνω στο θέμα γραμματέα κόμματος και ηγεσίας κόμματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό, λοιπόν, μη με καλείτε να συζητήσω μαζί σας θέματα που αφορούν λειτουργίες του Κινήματος και δεν αγγίζουν την κυβέρνηση. Ενας λόγος παραπάνω, δώσατε απάντηση και εσείς.

ΠΑΠΠΑ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν ανησυχεί ο Πρωθυπουργός που μια σειρά από στελέχη, τα οποία ήταν και στενοί συνεργάτες του στο παρελθόν, όπως ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Τσουκάτος, και μπορώ να αναφέρω και πολλούς άλλους, έχουν ή αποστασιοποιηθεί ή είναι στην απέναντι περίπου όχθη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα τα στελέχη και αυτά στα οποία αναφερθήκατε και τα άλλα που στήριξαν στο παρελθόν τον Πρωθυπουργό, τον στηρίζουν και σήμερα. Ο Πρωθυπουργός χωρίς τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν μπορεί να είναι Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, δεν ανησυχεί. Αλλωστε, ένας πολιτικός ο οποίος είναι τα πέντε τελευταία χρόνια Πρωθυπουργός της χώρας, μετά από δύο νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις, πιστεύω ότι δεν μπορεί να ανησυχεί για οτιδήποτε άλλο, εκτός από την αναγνωρισμένη από όλους μας ύπαρξη διαφόρων προβλημάτων στην ελληνική κοινωνία, που πρέπει να αντιμετωπίσει και να λύσει, μαζί με τους συνεργάτες του, με το σύνολο της κυβέρνησης και της παράταξης, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση αυτή. Αρα, η μόνη πηγή ανησυχίας που μπορεί να έχει ο Πρωθυπουργός είναι η προσπάθεια επίλυσης διαφόρων προβλημάτων της χώρας. Αυτό είναι πηγή ανησυχίας για μας.

ΠΑΠΠΑ: Η έμμεση ή και ευθεία, πολλές φορές, αποδοκιμασία, δεν συνιστά ένα στοιχείο ανησυχίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας εκφράζεται με τον τρόπο που εκείνος επιλέγει. Δεν είναι δυνατό να απαιτείς όλοι οι άνθρωποι να χαρακτηρίζονται από μια τέτοια ομοιομορφία σαν να είναι πλέον, όχι άνθρωποι, αλλά κάτι άλλο, μηχανές, ας πούμε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνησή μας και αν θέλετε να το επεκτείνω λίγο, το Κίνημά μας, το ΠΑΣΟΚ, στην πολιτική διαδρομή του έχει ζήσει τέτοιου είδους καταστάσεις, με τρόπο γόνιμο, δημιουργικό και πάντοτε βγαίνει αναζωογονημένο και πιο δυνατό, μέσα από τη σύνθεση όλων αυτών των απόψεων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε άλλο θέμα. Σε σημερινή συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, με αφορμή ζητήματα που προέκυψαν από το ουράνιο, λέει ότι το ζήτημα πλέον είναι ευρύτερο, δηλαδή, εάν και κατά πόσο ήταν σκόπιμος αυτός καθαυτός ο πόλεμος και συμπληρώνει ότι ανοίγεται πια ένα τεράστιο θέμα συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω, εάν η Ελλάδα προτίθεται στους διεθνείς οργανισμούς, στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ να επαναφέρει το ζήτημα και να θέσει θέμα επί της ουσίας ή ποιά άλλη χώρα έχει μια τέτοια πρόθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα πόλεμος έγινε. Δεν είναι δυνατόν αυτό το ιστορικό γεγονός να το διαγράψουμε. Είναι μια πραγματικότητα. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που είχε διαφορετική θέση. Πρότασή μας ήταν να αναζητηθεί λύση στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, δηλαδή με ειρηνικό τρόπο. Ημασταν αντίθετοι σε αυτή την πρωτοβουλία γι αυτό και δεν λάβαμε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις. Βεβαίως, έχει προκύψει ένα θέμα, το οποίο πρέπει να απασχολήσει τη Διεθνή Κοινότητα. Εμείς, ως χώρα, η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί, προκειμένου αυτό το θέμα να αναδειχθεί, να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση.

Στις 22 Ιανουαρίου -περιορίζομαι σε ένα παράδειγμα- θα συνέλθει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι το θέμα αυτό θα είναι εκ των πρώτων που θα θέσει προς συζήτηση και πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Αλλά, και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχουμε θέσει αυτό το θέμα. Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη σειρά ερευνών σε διάφορα επίπεδα για τη συλλογή στοιχείων, προκειμένου να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, πέραν των όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσουμε τα πιθανά προβλήματα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μιλήσατε προηγουμένως για «τη μοναχική πορεία» και «τον ολισθηρό δρόμο», όσον αφορά τον κ. Πάγκαλο. Θα τον διαγράψει τον κ. Πάγκαλο ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό πριν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατό να τεθεί αστυνομικού χαρακτήρα περιορισμός στον τρόπο της έκφρασης των απόψεων.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Τότε γιατί μιλάτε για «μοναχική πορεία»; Είναι μόνος του, δηλαδή; Εάν είναι μόνος του, το ΠΑΣΟΚ...

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν θέλετε να συζητήσουμε την ερμηνεία διαφόρων λέξεων, τότε αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Οχι, καθόλου. Απλώς, μου φάνηκε αντιφατικό το «μοναχική πορεία».

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, την προσπάθειά της με βάση την εντολή που έχει από τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περισπάται κάθε φορά από δηλώσεις που έχουν ένα τέτοιο περιεχόμενο και γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Οσον αφορά την κυβέρνηση μίλησα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δηλαδή, δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του κ. Πάγκαλου και αυτές οι φήμες που κυκλοφορούν τις δύο τελευταίες ημέρες, ότι δέχεται πολλές εισηγήσεις ο Πρωθυπουργός για διαγραφή του, δεν ισχύουν... Ισχύουν ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα δεν έχω την αίσθηση και τη γνώση θα έλεγα ότι ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις ή ασχολείται με το θέμα αυτό τόσο έντονα, όσο το υπολαμβάνετε εσείς με την ερώτηση που θέτετε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Και κάτι άλλο. Μήπως, σήμερα ο Πρωθυπουργός είχε κάποια συνάντηση με κάποιον από τους εκδότες;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έχω πει και άλλη φορά ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα συναντήσεων του Πρωθυπουργού με παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος είχε και θα συνεχίσει να έχει συναντήσεις.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Σήμερα είχε κάποια συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποκλείεται και σήμερα να είχε κάποια τέτοια συνάντηση.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Γνωρίζετε εσείς εάν είχε ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Το βέβαιο είναι, κα Αλεξάκη, ότι γνωρίζετε εσείς! Αρα, αφού γνωρίζετε, γιατί θέτετε ερωτήματα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης που σας υπέβαλε η κ. Παππά, η οποία ρώτησε εάν ανησυχεί ο Πρωθυπουργός, εγώ θα ήθελα να ξέρω εάν θα πρέπει να ανησυχεί ο ελληνικός λαός, δεδομένου ότι ο κ. Πάγκαλος, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επιλογή του Πρωθυπουργού σε διάφορα υπουργεία -μεταξύ αυτών Εξωτερικών και Πολιτισμού- αμφισβητεί την ευθυκρισία και τη δυνατότητα του Πρωθυπουργού να επιλέγει συνεργάτες του.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως καταλαβαίνω από την ερώτησή σας, μου κάνετε την τιμή να με καλείτε να μιλήσω εκ μέρους του ελληνικού λαού. Να σας πω, λοιπόν, εάν ανησυχεί ο ελληνικός λαός: Κατά την άποψή μας -και εκφράζουμε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού- ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ανησυχεί, γιατί η κυβέρνηση υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη, όπως μέχρι τώρα έχει αποδείξει, μπορεί να χειριστεί τα εθνικά και τα κοινωνικά θέματα με πολύ θετικό, αποτελεσματικό τρόπο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Προβληματίζει την κυβέρνηση η πορεία του Χρηματιστηρίου, γιατί μετά και από την τελευταία φορά που μιλήσαμε, υπάρχει μια πορεία, δραματική θα έλεγα και ήδη οι επενδυτές αρχίζουν και οργανώνονται και δημιουργούν έξω από το χώρο αυτό κάποια επεισόδια. Ολα αυτά τα πράγματα δεν συνάδουν...

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε πολίτης που ασκεί νομίμως τα δικαιώματά του δεν είναι δυνατό να είναι αντίπαλος της κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, όσον αφορά τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, έχω κατ επανάληψη μιλήσει για την αυτονομία του, όπως, επίσης, έχω δηλώσει πως όσο λιγότερο μιλούν οι πολιτικοί για το Χρηματιστήριο, τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα . Μη με καλείτε, λοιπόν, σε ένα τέτοιο διάλογο. Καλό είναι οι πολιτικοί να αποφεύγουν να μιλούν για το Χρηματιστήριο και μάλιστα με έναν τρόπο, ο οποίος συχνά το επηρεάζει αρνητικά. Είναι φανερό αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τι ενόχλησε περισσότερο τον Πρωθυπουργό από τη συνέντευξη Πάγκαλου; Και αναφέρομαι σε συγκεκριμένα σημεία, όπως: ότι «έχει παρεισφρήσει ο Μπερλουσκονισμός στην πολιτική ζωή του τόπου» ή ότι «ο Σημίτης έκοψε ένα από τα δάκτυλά του με την αποπομπή του» ή ότι «οι Τραπεζίτες δεν δίνουν τη νίκη»;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε όλα αυτά σε επανειλημμένες ερωτήσεις. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι απολύτως αρτιμελής! Ο ελληνικός λαός αυτό το γνωρίζει, γι αυτό εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ενδέχεται μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των επαφών του κ. Σημίτη με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ, να υπάρξει κάποια ανακοίνωση από την πλευρά σας, δεδομένου ότι σε παλαιότερες συναντήσεις, όχι από τον ίδιο χώρο, αλλά με άλλους φορείς, όπως με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ ή άλλους επιχειρηματίες, είχαμε κάποιο στίγμα για το τι συζητήθηκε ή εν πάση περιπτώσει κάποιες κυβερνητικές ανακοινώσεις. Ενδέχεται στο μέλλον να έχουμε κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει αναλυτικά για το θέμα αυτό, την περασμένη εβδομάδα. Δεν πρόκειται να επανέλθουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 15 January 2001 - 14:05:28 UTC