Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-12-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, με αντικείμενο συζήτησης την προετοιμασία για τη διοργάνωση αναπτυξιακών συνεδρίων σε πολλές Περιφέρειες της χώρας.

Αύριο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον κ. Λαλιώτη και τον κ.Βερελή, για θέματα συναρμοδιότητάς τους, που αφορούν την προετοιμασία της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Επίσης, σας υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κ. Κοστούνιτσα θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 16 Ιανουαρίου, προσκεκλημένος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Θα μου επιτρέψετε, σε σχέση με τη συζήτηση που κάναμε χθες, να σας ενημερώσω για τη θέση που φαίνεται να παίρνει η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Οπως πληροφορούμαι από τα Πρακτορεία Ειδήσεων, γιατί δεν έχουμε ακόμη μια επίσημη θέση, λόγω της μεγάλης διαφοράς ώρας που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έχει εκδοθεί, η Υπηρεσία αυτή έχει οδηγηθεί στη θέση να υποβαθμίσει σε κατώτερη κατηγορία τις υπηρεσίες που παρέχονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια παρένθεση, η οποία ανοίγει τώρα και θα κλείσει πάρα πολύ σύντομα και ότι δεν θα έχει ουσιαστικές συνέπειες. Είναι μια ενέργεια περισσότερο τυπική, η οποία εκδηλώνεται επειδή ακριβώς για λόγους εσωτερικής λειτουργίας κάποιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ, αυτή τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή την περίοδο μετάβασης σε μια νέα πολιτική ηγεσία, θεώρησαν ότι πρέπει να προβούν σε μια τέτοια ανακοίνωση. Επαναλαμβάνω ότι οι συνθήκες λειτουργίας του αεροδρομίου του Ελληνικού είναι άριστες και ότι οι πτήσεις είναι ασφαλείς. Θεωρούμε ότι αυτό έχει διαπιστωθεί και από τους εντεταλμένους της συγκεκριμένης Υπηρεσίας σε ελέγχους που κατά καιρούς έχουν κάνει. Αλλωστε, αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση που φέρεται να έχει εκδώσει η συγκεκριμένη Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει συντελεσθεί στον τομέα αυτό, όπως, επίσης, γίνεται αποδεκτή η πολύ θετική προσπάθεια της χώρας μας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την ολοκλήρωση του πλαισίου, βάσει του οποίου θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που για κάποιους υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Επίσης, αναφέρομαι στην επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του ΙCAΟ, εδώ και λίγους μήνες στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται με σαφή τρόπο ότι οι αεροπορικές υπηρεσίες της χώρας μας έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουν ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του διεθνούς αυτού Οργανισμού και των εθνικών οργανισμών. Αρα, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε τέτοια κατηγορία. Επαναλαμβάνω ότι θεωρούμε πως η παρένθεση αυτή που φαίνεται να ανοίγει τώρα, θα κλείσει πολύ γρήγορα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η κυβέρνηση εκφράζει την επιθυμία να διαμαρτυρηθεί για τα όσα γίνονται στη Τουρκία, αφού η Τουρκία καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μπει στην Ευρώπη, να αμβλύνει την κατάσταση@

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι όταν η Τουρκία επιλύσει με επιτυχή τρόπο όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, τότε θα έχει φθάσει και η στιγμή, θα είναι ώριμες οι συνθήκες να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια σε πλήρη βαθμό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα όμως γιατί βιάζεται να την κατηγορήσει ή να διαμαρτυρηθεί στα διάφορα φόρουμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ` επανάληψη, ότι τα θέματα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσει η Τουρκία. Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε., έχουν λόγο να επισημαίνουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, επειδή, ως μέλη της Ε.Ε., συγκροτούν την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αύριο θα παρακάθονται στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία και θα λαμβάνουν αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα της Ευρώπης. Εχουν κάθε λόγο, λοιπόν, να συμβάλουν, ώστε να προετοιμαστεί η Τουρκία, προκειμένου να έρθει η στιγμή που θα γίνει μέλος της Ε.Ε. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί εξαρτάται κυρίως από την ίδια την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τουρκία αυτή τη στιγμή μιμείται κατά γράμμα τη Γερμανία στο θέμα των «λευκών κελιών». Είναι προϊόν της ευρωπαϊκής κουλτούρας τα λευκά κελιά!

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε καλά ότι στην Τουρκία, κατ επανάληψη, έχει σημειωθεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολίτες της Τουρκίας δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν με τον τρόπο που επιθυμούν, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να μιλήσουν τη γλώσσα τους και όταν φυλακίζονται, ως πολιτικοί κρατούμενοι πλέον, αντιμετωπίζονται με τρόπο που οδηγεί στην εξόντωση, στην αφαίρεση της ίδιας της ζωής τους. Αυτά τα τραγικά φαινόμενα, τα οποία κατ επανάληψη έχει διαπιστωθεί ότι εκδηλώνονται στην Τουρκία, δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι πρέπει να χαρακτηρίζει μια χώρα, η οποία επιθυμεί να προσεγγίσει την Ε.Ε. και να ενταχθεί σε αυτή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Πάγκαλος με θαυμαστή, θα έλεγε κανείς, εμμονή, αμφισβητεί, είτε πρόσωπα της κυβέρνησης, είτε πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής. Και με δεδομένο το εκτόπισμα του κ. Πάγκαλου, όχι τόσο το φυσικό, αλλά το πολιτικό, θα ήθελα να μας πείτε πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να λύσει αυτό το πρόβλημα Πάγκαλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, γιατί καθένας, στο πλαίσιο των κυβερνητικών ή κομματικών λειτουργιών, έχει όχι απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση να εκφράζει τις απόψεις του και να συμβάλλει στη βελτίωση της ακολουθούμενης πολιτικής. Θεωρούμε ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης και του Εκτελεστικού Γραφείου, ιδιαιτέρως αυτά, κάνουν ό,τι καλύτερο, προκειμένου να ανταποκριθούν στην εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Δεν υπάρχει, λοιπόν, οποιοδήποτε τέτοιο πρόβλημα. Η ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο των κυβερνητικών και κομματικών λειτουργιών είναι πάντοτε όχι απλώς επιθυμητή, αλλά θεωρώ ότι είναι το οξυγόνο για να λειτουργεί δημοκρατικά η κυβέρνηση και το Κίνημά μας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα να επανέλθω στην προηγούμενη επισήμανσή σας αναφορικά με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Είπατε ότι πρόκειται για μια παρένθεση που ανοίγει τώρα και ελπίζουμε να κλείσει γρήγορα. Το ερώτημα είναι γιατί, αφού όπως λέτε κι εσείς, υπάρχει μια πρόοδος στα μέτρα ασφαλείας δημιουργείται αυτή τη στιγμή κάποιο πρόβλημα και ποιος το δημιουργεί αυτό το πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα μια απάντηση- εκτίμηση για το τι οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη και είπα ότι κάποιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ θεώρησαν πως αυτή τη μεταβατική περίοδο, για λόγους εσωτερικούς, δικούς τους, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν σε αυτή τη θέση και στη λήψη αυτών των μέτρων που αναφέρονται στην ανακοίνωσή τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο λόγος. Και επειδή ακριβώς γνωρίζουμε ότι μεταβαίνει αυτή η μεγάλη χώρα σε μια νέα πολιτική περίοδο, πολύ σύντομα πιστεύουμε ότι θα κλείσει αυτή η παρένθεση που άνοιξε τώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να κάνετε ένα σχόλιο, ως υπουργός Τύπου και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, για τη χθεσινή σύλληψη του συναδέλφου κ. Τρινταφυλλόπουλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εισαγγελικές αρχές εφάρμοσαν το νόμο. Αυτό έγινε επειδή ακριβώς υπήρξε καταδικαστική απόφαση, η οποία έπρεπε να εκτελεσθεί, απόφαση η οποία αφορά τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ύψους εκατομμυρίων δραχμών. Η απόφαση αυτή, ως εκτελεστός πλέον τίτλος, εφαρμόστηκε με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εξέλιξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχουν, όμως, ορισμένα περίεργα πράγματα. Ναι μεν οι εισαγγελικές Αρχές εφάρμοσαν το νόμο, όμως, πέντε χρόνια τώρα, γιατί δεν τον εφάρμοζαν; Δεν ήξεραν πού έμενε ο δημοσιογράφος; Γιατί οι ίδιοι το επικαλέστηκαν, ότι δεν μπορούσε, λέει, ο δικαστικός κλητήρας να βρει τη διεύθυνσή του για να του στείλει το κλητήριο θέσπισμα@;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή δεν γνωρίζετε κάποια στοιχεία της υπόθεσης -εγώ τα έχω πληροφορηθεί- πρέπει να σας πω ότι όταν έγινε αυτή η δίκη, το 1995, δεν προσήλθε ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, παρά το ότι είχε παραλάβει αυτοπροσώπως το κλητήριο θέσπισμα. Στις 9 Δεκεμβρίου 1994 είχε παραλάβει το κλητήριο θέσπισμα. Οι δύο συγκατηγορούμενοί του δικάστηκαν. Μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης υπέβαλαν έφεση. Εφεση δεν υπέβαλε ο εν λόγω δημοσιογράφος. Αργότερα υπέβαλε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε, γιατί εν τω μεταξύ, δεν είχε ανταποκριθεί στην υποχρέωση να πληρώσει το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί, ύψους περίπου 700.000 δραχμών. Οταν συνελήφθη -μιλώ για χθες- μετά την αρμοδιότητα που είχε πλέον η αστυνομική υπηρεσία, εδώ και λίγους μήνες, του υποδείχθηκε να υποβάλει και πάλι μια αίτηση για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος. Η αλήθεια είναι ότι αρνήθηκε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Σήμερα το πρωί, προσκόμισε μια βεβαίωση διακανονισμού, καταβολής του ποσού αυτού με δόσεις και γι αυτό αφέθηκε ελεύθερος. Η απόφαση είχε ληφθεί το 1995 και προκειμένου να γίνει εκτελεστή, εστάλη στις αστυνομικές υπηρεσίες τον περασμένο Μάρτιο. Από τις κεντρικές αστυνομικές υπηρεσίες έφθασε τον περασμένο Οκτώβριο στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως, που εποπτεύει την περιοχή Συντάγματος, όπου είχε αναπτυχθεί η συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα. Αρα, μιλούμε για ένα διάστημα, περίπου δύο μηνών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορούσε, πράγματι, η αρμόδια υπηρεσία να απευθυνθεί στο συγκεκριμένο δημοσιογράφο, προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση του Δικαστηρίου. Η καθυστέρηση, λοιπόν -αν μπορεί κάποιος να μιλήσει για καθυστέρηση- αφορά αυτό το διάστημα των περίπου δύο μηνών.

ΜΙΧΑΗΛ: Συνεπώς και με βάση αυτό το σκεπτικό που λέτε, έστω αυτής της δίμηνης καθυστέρησης, νομιμοποιείται κανείς να κρίνει και να πει ότι συνελήφθη τώρα, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του εισαγγελέα, μόνο και μόνο ίσως επειδή όχι τυχαίως κατέθετε ο ίδιος για κάποιες έρευνες που έχει κάνει γύρω από τα κυκλώματα της αστυνομίας. Διότι, κάλλιστα, θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί και το Νοέμβριο ή και πιο πριν, έτσι ώστε να μη δοθεί και αυτή -αν θέλετε- η αφορμή. Ετσι δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι μια εκτίμηση την οποία μπορεί να κάνετε εσείς. Σημασία έχει ότι η αρμόδια υπηρεσία είχε στη διάθεσή της ένα συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο έπρεπε να διεκπεραιώσει. Βέβαια, αυτή ήταν μια καταδικαστική απόφαση, η οποία περιήλθε στην υπηρεσία που έπρεπε να εφαρμόσει αυτή την απόφαση, τον περασμένο Οκτώβριο. Θα μπορούσε, από την ώρα εκείνη μέχρι χθες, ασφαλώς, οι άνδρες της αστυνομίας να εντοπίσουν -δεν ήταν και πολύ δύσκολο- τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, προκειμένου να τον εγκαλέσουν για να εκτελεστεί αυτή η απόφαση. Αυτό έγινε χθες με τέτοιο τρόπο, ο οποίος σας οδηγεί στο να θέτετε αυτά τα ερωτήματα και να βγάζετε αυτά τα συμπεράσματα. Ομως, σε κάποιους άλλους επιτρέπει να λένε ότι με βάση το ρυθμό, ο οποίος, κατά την κανονική φορά των πραγμάτων παρατηρείται στην πατρίδα μας, ήρθε η ώρα να εκτελεστεί αυτή η απόφαση.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Στο ίδιο θέμα. Είναι συνηθισμένη διαδικασία να συλλαμβάνεται κάποιος στο γραφείο του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας, ενώ καταθέτει στοιχεία για κάποιο κύκλωμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα πως οι αρμόδιες υπηρεσίες, από τη στιγμή που είχαν στη διάθεσή τους αυτό το έγγραφο της καταδικαστικής απόφασης που έπρεπε να εκτελεστεί, μπορούσαν πολλές ημέρες πριν, μέσα σε αυτό το δίμηνο που μεσολάβησε από την ώρα που περιήλθε στη διάθεσή τους αυτό το έγγραφο, να εντοπίσουν τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, να τον εγκαλέσουν, προκειμένου να εκτελεστεί αυτή η ποινή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ώρα που κατέθετε για τη διαφθορά στην Αστυνομία, τότε αποφάσισαν να εκτελέσουν την απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το λέτε εσείς. Δεν κρίνω τις ενέργειες των εισαγγελικών και αστυνομικών οργάνων, οι οποίες βασίζονται σε συγκεκριμένες διατάξεις. Δεν ήταν παράνομες αυτές οι ενέργειες. Αντιθέτως παράνομο θα ήταν να μην προβούν σε αυτές από την ώρα που έχουν στη διάθεσή τους μία καταδικαστική απόφαση, έναν εκτελεστό τίτλο. Το ότι αυτό έγινε, χθες, κάτω από αυτές τις συνθήκες, στις οποίες αναφέρθηκε και ο συνάδελφός σας, και δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα, από τον Οκτώβρη μέχρι χθες, είναι ένα θέμα το οποίο μπορείτε να το σχολιάσετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν εσείς ως Υπουργός Τύπου, διαπιστώσετε ότι δεν έχει νομιμότητα ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα, αφότου έχουν εφαρμοστεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, εκδίδεται μια πράξη ότι ο σταθμός αυτός πρέπει να κλείσει γιατί δεν είναι νόμιμος. Διαβιβάζεται στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες παίρνοντας την πράξη αυτή και εφαρμόζοντας την εντολή σας ότι δεν είναι νόμιμος αυτός ο σταθμός, πάνε μετά από ένα χρόνο να τον κλείσουν. Δεν ελέγχονται αυτοί οι μηχανισμοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς, δηλαδή, διαμαρτύρεστε, γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα και έγινε μόλις χθες;

ΜΙΧΑΗΛ: Διαμαρτύρομαι για τον εξής απλό λόγο: Αν ήθελαν πραγματικά να τον βρουν, κάθε Πέμπτη και Κυριακή είναι στον ALPHA και κάνει εκεί εκπομπή. Μπορούσαν να πάνε να τον βρούνε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που λέτε είναι σωστό. Από την άλλη πλευρά, όμως, διαπιστώνω ότι διαμαρτύρεστε, κατά κάποιο τρόπο, γιατί ο δημοσιογράφος δεν συνελήφθη πολύ πιο πριν και αυτό έγινε μόλις χθες. Αυτό δεν λέτε;

ΜΙΧΑΗΛ: Μα, η σκοπιμότητα που το άφησαν για χθες@

ΡΕΠΠΑΣ: Λέτε, δηλαδή, ότι τον άφησαν όλες αυτές τις ημέρες και περίμεναν πότε θα έρθει να καταθέσει για άλλη υπόθεση, ώστε να τον εντοπίσουν εκεί και να τον συλλάβουν; Ολα αυτά, δεν πρέπει να τα συσχετίζουμε με αυτό τον τρόπο, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, τα συμπεράσματα δεν είναι σύμφωνα με την πραγματικότητα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντήσατε, χθες, στην ερώτηση της κ. Αλεξάκη, αλλά και σε συνάδελφο σήμερα, στο ερώτημα, μήπως οι πιέσεις από την Αμερική με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, είναι πιο σκληρές για την Ελλάδα; Και δεν μας λέτε ακριβώς την ολοκληρωμένη ενημέρωση που έχετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας δίνω την εικόνα που έχει η ελληνική κυβέρνηση και εκφράζω τη θέση της. Για ό,τι άλλο, να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Σας λέω ότι η συζήτηση και η συνεργασία, η οποία είναι τακτική, μεταξύ των δικών μας υπηρεσιών και των αντίστοιχων των ΗΠΑ, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Εχουμε αναλάβει τις πρωτοβουλίες αυτές, μεταξύ των άλλων, σε κανονιστικό και νομοθετικό επίπεδο. Εχουμε εκδώσει ένα Προεδρικό Διάταγμα και μίλησα γι` αυτό χθες. Προωθείται η κατάθεση συγκεκριμένου νομοσχεδίου στη Βουλή, που προβλέπει την ίδρυση δύο νέων οργάνων. Το ένα αφορά τη διερεύνηση των αεροπορικών ατυχημάτων και το άλλο τη δημιουργία ενός Σώματος ελέγχου της ασφάλειας των πτήσεων. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε ότι λόγοι εσωτερικής λειτουργίας της υπηρεσίας αυτής των ΗΠΑ την οδήγησαν στο να προβεί σε αυτή την ανακοίνωση. Αλλά, επισήμως, θα αναμένουμε τη θέση της υπηρεσίας αυτής, τις επόμενες ώρες ή ημέρες. Επαναλαμβάνω, ότι αναφέρομαι σε κάτι το οποίο έχουμε πληροφορηθεί από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Δεν έχουμε την επίσημη θέση από αυτή την υπηρεσία μέχρι τώρα. Επειδή αυτό μπορεί να γίνει σε ημέρες αργίας στην Ελλάδα ή σε στιγμές που εσείς θα αναζητάτε πληροφόρηση, διατυπώνω τη θέση μας τώρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πληροφορίες λένε ότι πιέζεται η ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε συλλήψεις, σε σχέση με την τρομοκρατία.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία, απολύτως, σχέση το ένα με το άλλο. Πρέπει να σας πω ότι η θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως εκφράστηκε χθες και από τον πρέσβη κ. Μπερνς, σε συζήτησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γρ. Νιώτη, είναι σαφής: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέτει θέμα τρομοκρατίας στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο δεν συσχετίζει το θέμα με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στη χώρα μας. Η θέση αυτή των ΗΠΑ, εκφράζεται, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Χολ στις Βρυξέλλες -αυτό με ρώτησε χθες η κ. Αλεξάκη- και πρέπει να σας πω ότι δεν υιοθετεί τη θέση αυτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το δήλωσε σαφώς ο πρέσβης κ. Μπερνς.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας απαντάτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σας απαντώ με τον τρόπο που θέλετε εσείς.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και στο παρελθόν σας ρωτούσα αν θα υπογράψουμε αυτό το πρωτόκολλο για την τρομοκρατία και το διαψεύδατε και πήγε ο κ. Χρυσοχοϊδης στην Αμερική και το υπέγραψε.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λέγατε ότι δεν θα υπογράψει και τελικά υπέγραψε.

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπάμαι, αλλά θα πρέπει να σας πω ότι ψεύδεστε, όταν λέτε ότι εγώ είπα πως δεν πρόκειται να υπογράψουμε. Αν ανατρέξετε στις πολλές συζητήσεις που είχαμε εδώ, θα δείτε ότι το μόνο θέμα το οποίο παρέμενε ανοικτό μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν σε ποιο επίπεδο, μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων, θα υπογραφεί το πρωτόκολλο αστυνομικής συνεργασίας. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ απευθύνουν συστάσεις και παραινέσεις στην ελληνική πλευρά.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Ισχύει ότι θα επανέλθουν με νεώτερη έκθεση, μετά από τρεις μήνες, και τότε μπορεί από το μαύρο αστέρι να μας «ανεβάσουν» στο επίπεδο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους επιβάτες των αεροπορικών εταιριών ότι είναι απολύτως ασφαλή τα ελληνικά αεροδρόμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι οι πτήσεις γίνονται με ασφάλεια. Το αεροδρόμιο και οι υπηρεσίες του λειτουργούν σε συνθήκες ασφάλειας. Αρα, λοιπόν, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανησυχία. Κάθε Οργανισμός έχει τις δικές του αρχές, τα δικά του στάνταρ, στα οποία επιμένει. Αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι η παρένθεση που άνοιξε θα κλείσει. Σε τρεις μήνες, πράγματι, θα υπάρξει και πάλι ενασχόληση με το θέμα αυτό στη συγκεκριμένη υπηρεσία και πιστεύουμε ότι η θέση που θα εκφραστεί τότε θα είναι τέτοια που θα κλείνει την παρένθεση.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Το ερώτημά μου είναι, εάν είναι θέμα αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας αυτό το σκηνικό ή το ότι δεν έχουμε ραντάρ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί αναγνωρίζεται από διεθνείς Οργανισμούς. Αναφέρθηκα στην επιστολή του Προέδρου του ICAO, η οποία είναι αποκαλυπτική για όσα έχουμε επιτύχει. Αναφέρεται ότι εξασφαλίζουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια τα αεροδρόμια μας και να είναι ασφαλείς οι πτήσεις. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, κάθε υπηρεσία έχει τη δική της θέση. Εμείς θεωρούμε ότι είναι αδικαιολόγητη αυτή η «βαθμολόγηση» και περιμένουμε να υπάρξει μια νέα θέση, το συντομότερο δυνατό, όπου θα αποκαθίστανται και πάλι τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.

ΚΑΠΠΟΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι νομιμοποιείται να σχολιάσει την ασφάλεια των αεροδρομίων των ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες μας ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, αλλά, βεβαίως, δεν μπορείς να εμποδίσεις οποιαδήποτε υπηρεσία άλλης χώρας να έχει τη δική της άποψη. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει συνεννόηση και με καλή πίστη να εντοπίζουμε τα προβλήματα, εάν υπάρχουν, και να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή τους.

Εμείς, έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε, αν το θεωρούν απαραίτητο οι αρμόδιες υπηρεσίες μας, τα αεροσκάφη που έρχονται από αεροδρόμια των ΗΠΑ. Δεν μας το απαγορεύει κανείς αυτό. Αυτό, πάντως που θα ήθελα να πω είναι ότι, τόσο για τις πτήσεις που έχουν αφετηρία τη χώρα μας, όσο και για πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, εδώ και πολύ καιρό, δεν έχει διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, όσον αφορά την ασφάλειά τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Πρόκειται η κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την καθιέρωση προαιρετικά του πολιτικού όρκου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, η δυνατότητα αυτή παρέχεται και σήμερα. Περιλαμβάνεται στις διατάξεις της πολιτικής και της ποινικής δικονομίας. Δεν είναι καινούργια ρύθμιση. Αρα, λοιπόν, στο ισχύον νομικό πλαίσιο παρέχεται αυτή η ευχέρεια του πολιτικού όρκου και έχει εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο μιας νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβαίνει σε διατυπώσεις που αφορούν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο. Δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση. Επαναλαμβάνεται αυτό το οποίο και σήμερα προβλέπεται. Απλώς, χρησιμοποιείται ένας άλλος τρόπος, όσον αφορά τη διατύπωση και μόνο αυτή για την κατάστρωση αυτών των διατάξεων. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 21 December 2000 - 15:05:12 UTC