Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-12-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για τη χθεσινή απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Πράγματι, το κείμενο της εταιρικής σχέσης που συμφωνήθηκε είναι σε συνέχεια και σε συνέπεια με την απόφαση που είχε ληφθεί στο Ελσίνκι, περίπου ένα χρόνο πριν. Το κείμενο, που είχε αποφασιστεί στο Ελσίνκι, ήταν πολιτικό, ένα κείμενο «πλαίσιο». Η απόφαση που έλαβε χθες η Ε.Ε. αποτελεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο για μια πολιτική, η οποία εφαρμοζόμενη μπορεί να οικοδομήσει νέες σχέσεις στην περιοχή, να δημιουργήσει ένα νέο κλίμα, ένα νέο περιβάλλον στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αφού σε αυτό το κείμενο οριοθετούνται με σαφήνεια, με όρους, με κανόνες, με προτεραιότητες τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία για να προσεγγίσει την Ε.Ε. Ανάμεσα σε αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς, έχουν εκείνα τα σημεία που αναφέρονται: Αφενός στις σχέσεις καλής γειτονίας και την υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων υπάρχουν και αποτελούν εστίες τριβής και έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα. Και, αφετέρου, υπάρχει το σημείο που αναφέρεται στην προώθηση και λύση του Κυπριακού, όπου η Τουρκία καλείται να συμβάλλει με θετικό τρόπο στην ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλει ο ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Στους βραχυπρόθεσμους στόχους αναφέρεται το σημείο που αφορά το Κυπριακό, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2001. Στους μεσοπρόθεσμους στόχους με χρονικό ορίζοντα το 2004, όπως άλλωστε προβλεπόταν στο κείμενο του Ελσίνκι, περιλαμβάνεται η υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλλει στην εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Γνωρίζετε πολύ καλά ποιο είναι το κείμενο που είχε αποφασιστεί στο Ελσίνκι.

Στο κείμενο της εταιρικής σχέσης που αποφασίστηκε χθες, επαναλαμβάνονται αυτολεξεί τα σημεία εθνικού-ελληνικού ενδιαφέροντος, τα οποία είχαν αποφασιστεί και είχαν συμπεριληφθεί στο κείμενο στο Ελσίνκι. Αυτό είναι θετική εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι η απόφαση, η οποία ελήφθη χθες, είναι στο σύνολό της προς το συμφέρον της Ε.Ε.. και ειδικά προς το συμφέρον της Ελλάδας, αφού περιέχει αυτή η απόφαση σημεία, τα οποία μας ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως. Είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας, η οποία ανταποκρινόμενη σε αυτή την πρόκληση μπορεί να προσεγγίσει την Ε.Ε. και να ευελπιστεί ότι θα ενταχθεί στην Ε.Ε. σεβόμενη αυτούς τους κανόνες. Είναι προς το συμφέρον, λοιπόν, της Ε.Ε. και της Τουρκίας να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική που αποτυπώνεται στο κείμενο της εταιρικής σχέσης που αποφασίστηκε χθες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σε αυτό το κείμενο που λέτε, διαβάζω σήμερα μια φράση, όσον αφορά το Κυπριακό και τα ελληνο-τουρκικά που λέει ότι «δεν αποτελεί δεσμευτική προϋπόθεση για την Τουρκία να τηρήσει αυτούς του όρους». Πώς το εξηγείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι στις προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί τόσο στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, όσο και για τη βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Θα πρέπει με τη συμπεριφορά της να συμβάλλει, ώστε το Κυπριακό να γνωρίζει πρόοδο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ, στην κατεύθυνση επίλυσής του. Και όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις θα πρέπει να δημιουργηθούν άλλες συνθήκες στην περιοχή, με την αξιοποίηση των διαδικασιών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μέχρι το τέλος του 2004, εάν εν τω μεταξύ μέχρι τότε παραμένουν τα θέματα, τα οποία και σήμερα αποτελούν εστίες τριβής και προβλημάτων μεταξύ των δύο χώρων. Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι στα πολιτικά κριτήρια και στον ενισχυμένο πολιτικό διάλογο, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, επαναλαμβάνονται τα σημεία αυτά τα οποία είχαμε αποφασίσει στο Ελσίνκι και μάλιστα επαναλαμβάνονται αυτολεξεί. Η απόφαση του Ελσίνκι ήταν απόφαση "σταθμός". Η χθεσινή απόφαση, η οποία οδηγεί σε εφαρμογή της πολιτικής που είχε αποφασιστεί στο Ελσίνκι, μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί μια θετική εξέλιξη, προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε και επιδιώκουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και πώς εξηγείται ότι η Τουρκία που ηρνείτο να αποδεχθεί την απόφαση του Ελσίνκι, σήμερα ασμένως το αποδέχεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, η Τουρκία είχε μια θετική στάση στην απόφαση του Ελσίνκι. Αν δεν είχε θετική γνώμη για την απόφαση που ελήφθη στο Ελσίνκι, δεν θα είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Ε.Ε. Ανταποκρίθηκε. Σήμερα η Τουρκία ανταποκρίνεται, επειδή βλέπει σε αυτό το κείμενο την προοπτική της ένταξής της στην Ε.Ε. Είναι κάτι το οποίο κι εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ θετικό και χαιρόμαστε, εφόσον η Τουρκία παραμείνει, μέχρι τέλους, προσηλωμένη σε αυτή την πολιτική.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι εάν μέχρι το 2004 η Τουρκία δεν έχει συμβάλλει στην επίλυση των διαφορών που έχει με τρίτες χώρες, τότε το 2004, όταν επανεξεταστεί το θέμα της από το Συμβούλιο, η Ε.Ε. μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Αγκυρα. Ηθελα μια διευκρίνιση και εάν αυτό είναι μια ερμηνεία της δυνατότητας που έχει η Ελλάδα ή είναι ένα είδος αυτοδέσμευσης των «15» , που διατυπώθηκε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι πράγματι αυτοί οι όροι, αυτά τα κριτήρια τα οποία περιέχονται στο κείμενο της εταιρικής σχέσης, προβλέπουν τη λεγόμενη «αιρεσιμότητα», δηλαδή τη δυνατότητα της Ευρώπης να διακόψει τη χρηματοδότησή της προς την Τουρκία, αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί σε αυτές τις δεσμεύσεις, οι οποίες περιέχονται σε αυτό το κείμενο. Ολα αυτά, λοιπόν, τα οποία αποφασίστηκαν αποτελούν μια προοπτική ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για την Τουρκία, εφόσον αυτή ανταποκριθεί σε αυτούς τους όρους που περιέχονται στο κείμενο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για την Ελλάδα υπάρχει ένα dead line.

ΡΕΠΠΑΣ: Το 2004 αναφέρεται στην απόφαση που ελήφθη στο Ελσίνκι. Σας είπα ότι επαναλαμβάνεται αυτολεξεί η απόφαση του Ελσίνκι, όσον αφορά ιδίως αυτά τα δύο σημεία, που αφορούν το Κυπριακό και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Εχουμε μια αυτολεξεί επανάληψη του κειμένου που αποφασίστηκε στο Ελσίνκι. Στο κείμενο του Ελσίνκι αναφέρεται, ως καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη αυτού του μεσοπρόθεσμου στόχου βελτίωσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων το 2004. Αυτό αναφέρεται και στο κείμενο της εταιρικής σχέσης. Γι` αυτό εκφράζουμε την ικανοποίησή μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εάν έως το 2004, δεν επιτευχθεί πρόοδος στα ελληνο-τουρκικά θα οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης@

ΡΕΠΠΑΣ: Σημαίνει ότι έως το 2004 θα πρέπει η Τουρκία, εφόσον δεν έχει συμβάλει με άλλον τρόπο στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, να αξιοποιήσει και τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Δηλαδή, να ανταποκριθεί σε μια πολιτική πρόταση που έχει κάνει η Ελλάδα, εδώ και αρκετά χρόνια, για την αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων θεωρεί ότι υπάρχουν σήμερα στην περιοχή.

ΜΙΧΑΗΛ: Υποθέτω ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρουν μόνο τα κείμενα, αλλά και η πράξη. Δηλαδή, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις. Πώς, όμως, εξηγείται ότι ενώ πράγματι οι «15» συμφωνούν και προτείνουν στην Τουρκία ένα πλαίσιο, το οποίο και η ίδια, παρ όλες τις αντιδράσεις, το δέχεται, την ίδια ώρα, στο βραχυπρόθεσμο στόχο που βάζουν οι «15» για το Κυπριακό, έρχεται ο Ντενκτάς και λέει «ή θα αναγνωρίσετε δύο κράτη ή λύση δεν βλέπετε». Το είπε και χθες.

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να καυτηριάσω τη στάση του κ. Ντενκτάς, ο οποίος ουσιαστικά υπονομεύει, δυναμιτίζει την προσπάθεια του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του Κυπριακού. Η στάση αυτή είναι απολύτως αρνητική. Η χρέωση στον κ. Νενκτάς είναι απόλυτη. Πιστεύουμε ότι, εφόσον ο κ. Ντενκτάς συνεχίσει να επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά, η χρέωση θα γίνει και στην Τουρκία σε απόλυτο βαθμό και με κάθε καθαρότητα. Γιατί ασφαλώς η Τουρκία είναι αυτή που έχει υποχρέωση να καθοδηγήσει, να νουθετήσει, να ενθαρρύνει, να παροτρύνει τον κ. Νενκτάς να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γιατί αυτή και μόνο αυτή είναι η οδός, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι η Κύπρος διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ε.Ε. Αυτό δεν πρέπει να το αγνοεί κανείς. Κατά τα άλλα, δεν μπορεί κανείς -μακάρι βέβαια να συμβεί, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί βάσιμα να το εκτιμήσει- να περιμένει ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι το τέλος του 2001, ότι δηλαδή θα γίνει δεκτή η απόφαση που, κατ` επανάληψη, μέσω διαφόρων ψηφισμάτων έχει λάβει ο ΟΗΕ, για την επίλυσή του. Αυτό, όμως, που υποχρεώνεται να κάνει η Τουρκία είναι την επόμενη περίοδο, το 2001, με τη στάση της να δείξει στην πράξη ότι συμβάλλει στην ομαλή και επιτυχή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Η στάση της Τουρκίας στο πεδίο αυτό θα είναι ένα από τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα αξιολογείται, τόσο από το Συμβούλιο Σύνδεσης, όσο και από το Συμβούλιο των Υπουργών ή την Commission, προκειμένου να προσεγγίζει ή να απομακρύνεται από την Ε.Ε. Η στάση της Τουρκίας, λοιπόν, απέναντι στην Ε.Ε., θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εκφραστεί, σε επιμέρους θέματα, όπως είναι η πρόοδος για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι ο Ντενκτάς δεν αποδέχθηκε να πάει στο β@ γύρο, με απόφαση η οποία ελήφθη από το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας. Μετά το κείμενο αυτό, θα πρέπει, νομίζω, η Τουρκία να πάρει άλλες αποφάσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε απόλυτο δίκιο ότι η Τουρκία, εφόσον δέχεται αυτό το κείμενο, θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, όπως αποτυπώνεται στο κείμενο της εταιρικής σχέσης. Η απόφαση Κορυφής του Ελσίνκι, ήταν -επαναλαμβάνω- ένα πολιτικό κείμενο, ένα πλαίσιο που περιείχε γενικές κατευθύνσεις. Είχαμε ανάγκη, για να μην μείνει γράμμα κενό, χωρίς περιεχόμενο, από ένα νέο κείμενο στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης Ε.Ε., Τουρκίας, το οποίο θα ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο για την εφαρμογή της πολιτικής που αποφασίστηκε στο Ελσίνκι πριν από ένα χρόνο. Το κείμενο αυτό το έχουμε, μετά την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Και αυτή είναι μια πολύ ικανοποιητική εξέλιξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Μετά τη χθεσινή παραίτηση του κ. Συναδινού, η κυβέρνηση δεν μας έχει εκδηλώσει τις προθέσεις όσον αφορά την πιθανότητα της αντικατάστασής του ή τέλος πάντων της αναπλήρωσής του. Και βλέπω σήμερα στον Τύπο πάρα πολλά δημοσιεύματα που λένε ότι δεν θα καλυφθεί η θέση, θα καταργηθεί, κατά κάποιο τρόπο, και οι αρμοδιότητες θα διαχυθούν στα υπόλοιπα μέλη. Προτίθεται ο Πρωθυπουργός, ως Πρόεδρος της Διυπουργικής Συντονιστικής που εποπτεύει το 2004, να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο, προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια. Η κα Αγγελοπούλου βρίσκεται στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας τον "Αθήνα-2004". Την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί η δυνατότητα να γίνουν συζητήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η εκκρεμότητα. Απαντώντας, χθες σε σχετικό ερώτημα, είπα ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της διάδοχης κατάστασης. Πράγματι, και αυτή την ώρα που συζητούμε, το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό. Δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς αυτό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε ομιλία του, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και ανάμεσα στα άλλα υποστήριξε ότι "η κρατική μηχανή έχει σκουριάσει και ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης, χρειάζεται λάδωμα". Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, έχει χάσει κάθε μέτρο ευθύνης ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί χθες μιλούσε σε ένα ακροατήριο, το οποίο δεν του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους παραστατικές εικόνες -αυτή είναι η άποψη που προφανώς έχει, για να προβεί σε τέτοιους χαρακτηρισμούς- πολύ περισσότερο, στρεφόμενος εναντίον της ελληνικής οικονομίας, των επιτευγμάτων και των προοπτικών της. Κατά τα άλλα, ο κ. Καραμανλής είναι συχνά χρήσιμος, για την παράταξή του και τη χώρα, όταν σιωπά, παρά όταν μιλά. Αν δεν έχει να πει κάτι χρήσιμο και ουσιαστικό, καλύτερο είναι να σιωπά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 5 December 2000 - 14:05:12 UTC