Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω εν τάχει για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, κατά τις προσεχείς ημέρες:

Ο Πρωθυπουργός συναντάται τώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους και τον ενημερώνει για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Αργότερα, στις 13.30, θα δεχθεί σε συνεργασία την επικεφαλής του «Αθήνα 2004» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Ακολούθως, περίπου στις 14.30, θα έχει συνεργασία με την Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου για θέματα αρμοδιότητάς της. Το βράδυ, στις 19.00, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Οργανωτικής Διάσκεψης, στο τέλος της εβδομάδας.

Αύριο το πρωί θα δεχθεί σε συνεργασία τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου. Αργότερα, στις 11.30 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Υπουργείο Μεταφορών, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε υπουργεία. Το πρόγραμμα αυτό, όπως εξελίσσεται μέχρι τώρα, σας είναι γνωστό. Εχουν γίνει πολλές επισκέψεις. Νωρίς το απόγευμα, στις 16.00, ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, αναχωρεί για την Ουγγαρία, τη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

Την Τετάρτη το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει τις συζητήσεις στη Βουδαπέστη με την ηγεσία της φίλης Ουγγαρίας.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στη Βουλή οργανώνεται ειδική εκδήλωση εορτασμού των 80 ετών ενσωμάτωσης, στον εθνικό κορμό, της Θράκης. Η εκδήλωση αυτή για τη Θράκη θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Την Παρασκευή, στις 11.30, ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει λόγο στην έναρξη της Οργανωτικής Διάσκεψης, η οποία διοργανώνεται Παρασκευή και Σάββατο. Ενδέχεται, την Παρασκευή το απόγευμα, με την ευκαιρία της παρουσίας στην Ελλάδα του Αλβανού Πρωθυπουργού, ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον κ. Μέτα και να συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε την απόφαση του Ντενκτάς και μάλιστα την απόφαση που πήραν σε πλήρη σύνθεση του εθνικού συμβουλίου της Τουρκίας, όλες δηλαδή οι τουρκικές δυνάμεις, να μη συμμετάσχει πλέον στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό. Τι σημαίνει αυτό; Από εδώ και πέρα πού οδηγούμεθα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ελπίζουμε να μην επιμείνουν σε αυτή τη στάση ο κ. Ντενκτάς και η Τουρκία. Η θέση αυτή δεν είναι μόνο μια αρνητική στάση, είναι μία πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία και ο κ. Ντενκτάς, με τη δήλωσή τους αυτή, αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν ενδιαφέρονται -αντιθέτως μάλιστα- για την προώθηση των διαδικασιών επίλυσης του κυπριακού ζητήματος. Ο ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της, θα πρέπει να επισημάνει αυτή την αρνητική στάση, να αποδώσει ευθύνες και να χρεώσει στον κ. Ντενκτάς και την Τουρκία αυτή τη στάση τους.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Πριν από λίγη ώρα ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ έδωσε μια συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο και είπε ότι επιθυμεί διάλογο για διακανονισμό του θέματος της περιουσίας του, ωστόσο επιθυμεί να πάρει πίσω το Μον Ρεπό και το Τατόι. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή τη θέση της. Μίλησε για το θέμα αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προχθές. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συζητήσει το σχετικό θέμα με οποιονδήποτε, πολύ περισσότερο όταν το θέμα αυτό έχει το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με δυνάμεις ή παράγοντες που στρέφονται εναντίον των συμφερόντων της χώρας. Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτής της διαμάχης θα οδηγήσει στο να αντιληφθούν όλοι πόσο απαράδεκτη, από πολιτική, ηθική και ιστορική άποψη, είναι η απαίτηση του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ. Με αυτή την έννοια, η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας και θα παραμείνει μέχρι τέλους σε αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε γιατί χθες η ομιλία του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου στη Μητρόπολη, εκτός από την ΕΡΤ δεν πέρασε σε κανένα άλλο ΜΜΕ, ούτε σε εφημερίδες, ούτε και σε τηλεοράσεις. Πώς σχολιάζετε αυτά που είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαι αρμόδιος να αξιολογήσω τη λειτουργία των ΜΜΕ, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοί σας αξιολογούν και προβάλλουν τα γεγονότα, στο πλαίσιο των ενημερωτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών των ΜΜΕ. Οσον αφορά τα όσα λένε διάφοροι παράγοντες και οι εκκλησιαστικοί, ασφαλώς εκφράζουν τις απόψεις τους. Εμεις έχουμε μια συγκεκριμένη προσέγγιση σε όλα αυτά τα θέματα τα οποία θίγουν. Κρινόμαστε από τον ελληνικό λαό για τις προσεγγίσεις μας σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και για τις πράξεις μας, για τον τρόπο, δηλαδή, που μετουσιώνουμε, σε καθημερινή πράξη, αυτά τα οποία εξαγγέλλουμε. Και από το λαό, από τους πολίτες αντλούμε τη δύναμη και την εξουσία να κυβερνούμε τον τόπο. Καθένας βεβαίως λέει ελεύθερα τις απόψεις του και κρίνεται για τις απόψεις του αυτές.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σκέπτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα οικονομικό θέμα που έχει σχέση με τους μετόχους του Χρηματιστηρίου, οι οποίοι πέρσι εξυπηρετήθηκαν από την κυβέρνηση, τους έδωσε δάνεια με συγκεκριμένο τόκο για να πάρουν μετοχές και τώρα αυτοί οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να ξεπληρώσουν αυτά τα χρέη τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε σε αυτούς που είχαν πάρει καταναλωτικά δάνεια και προχώρησαν σε αγορά αγαθών και τώρα δεν μπορούν να τα εξοφλήσουν; Σε τι ακριβώς αναφέρεστε;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε οι μέτοχοι να πάρουν χρήματα για να στηρίξουν τις μετοχές τους@

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδεμία εντολή δίνει η κυβέρνηση στην Τράπεζα της Ελλάδας για την πολιτική που ακολουθεί. Η Τράπεζα της Ελλάδας είναι αυτόνομος οργανισμός. Η πολιτική που ακολουθεί, ασφαλώς έχει γνώμονα το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και επιδιώκει να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα που, κατά καιρούς, αναφύονται. Εάν οι Τράπεζες θεωρούν ότι υπάρχουν προβλήματα είναι αρμόδιες να πάρουν τις αποφάσεις τους. Ουδείς άλλος. Οσον αφορά τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση να προβούμε σε οποιονδήποτε σχολιασμό, που μπορεί έστω και εμμέσως να εκληφθεί ως παρέμβαση στα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, γιατί τότε προσφέρουμε αρνητική υπηρεσία. Ζητούμε όλοι να μείνουν μακριά από οτιδήποτε σχετίζεται με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλώ για εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν προσέφερε καμία εξυπηρέτηση αυτής της μορφής και δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε καμία εξυπηρέτηση, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό το οποίο έχει υποχρέωση να κάνει η κυβέρνηση είναι, με τους ίδιους ρυθμούς που εργάζεται μέχρι τώρα, να βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας, να αυξήσει το εθνικό εισόδημα, να δημιουργήσει πλεόνασμα, προκειμένου έτσι να βοηθηθούν οι ασθενέστερες τάξεις για να κερδίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Αυτό είναι το χρέος της κυβέρνησης και τίποτα άλλο.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών είχε ακόμα μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. Είναι η δεύτερη συνάντηση, από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, για το κείμενο της εταιρικής σχέσης. Δεδομένου ότι ο κ. Τζεμ εκφράζει τις ίδιες αδιάλλακτες θέσεις με αυτές του κ. Ετζεβίτ και άλλων αξιωματούχων και επίσης, είχε ενεργό συμμετοχή να μην πάει ο κ. Ντενκτάς στις συνομιλίες, θα ήθελα να μου πείτε τι ακριβώς ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση και συνεχίζει τις επαφές με τον κ. Τζεμ και τι προσδοκά από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτή την περίοδο δύο μεγάλης εθνικής σημασίας θέματα είναι σε εξέλιξη: Το ένα είναι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Το Γενάρη -έτσι είναι προγραμματισμένο τουλάχιστον- πρόκειται να ξεκινήσει ο νέος γύρος. Είπα πριν ότι η Διεθνής Κοινότητα και ιδιαιτέρως ο ΟΗΕ πρέπει να αποδώσει ευθύνες, να χρεώσει τον κ. Ντενκτάς και την Τουρκία για την αρνητική στάση τους. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη αυτή η προκλητική στάση. Από την άλλη, το κείμενο της εταιρικής σχέσης, το οποίο συζητείται στην Ε.Ε., είναι το πλαίσιο που ορίζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. όχι ειδικώς με την Ελλάδα. Το θέμα αυτό, λοιπόν, το χειρίζεται, μέσω των οργάνων της η Ε.Ε. Εμεις συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία και έχουμε διατυπώσει τις απόψεις μας. Παραμένουμε σε αυτές τις θέσεις αμετακίνητοι. Πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. θα επαναλάβει την απόφαση που έλαβε, περίπου ένα χρόνο πριν, στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Κατά τα άλλα, στην εποχή της επικοινωνίας, ασφαλώς πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, χωρίς αυτό να σημαίνει συμφωνία ή αποδοχή της άποψης της άλλης πλευράς. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να είναι σταθερά παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις. Δεν μας ταιριάζει η απομόνωση, η περιθωριοποίηση. Μας ταιριάζει να είμαστε παρόντες με δυνατή φωνή και με αξιόπιστο και τεκμηριωμένο τρόπο να προβάλλουμε τα επιχειρήματά μας. Και αυτό, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ποιο είναι το αντικείμενο της έκτακτης συνάντησης του Πρωθυπουργού με την κ. Αγγελοπούλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι έκτακτη, είναι προγραμματισμένη συνάντηση. Γνωρίζετε ότι κατά καιρούς γίνονται αυτές οι συναντήσεις. Αλλωστε, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, όπως έχουμε εξαγγείλει, πρόκειται να συνεδριάσει πάλι η διυπουργική επιτροπή. Αρα, λοιπόν, θέματα αρμοδιοτήτων της κ. Αγγελοπούλου είναι το αντικείμενο συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

ΚΟΥΪΝ: Ο Αλβανός Πρωθυπουργός έρχεται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη ή για ιδιωτική επίσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι θα βρίσκεται στην Ελλάδα και με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας του είναι πιθανότατο, σχεδόν βέβαιο θα έλεγα, αλλά δεν το ανακοινώνω αυτή την ώρα επισήμως, να συναντηθεί και να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό, την ερχόμενη Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα.

ΚΟΥΪΝ: Αρα, πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Είναι στο πλαίσιο εκδηλώσεων και συγκεκριμένα ενός συνεδρίου που οργανώνεται εδώ από Αλβανούς μετανάστες που ζουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Η εδώ παρουσία, με την ευκαιρία του συνεδρίου, του Αλβανού Πρωθυπουργού, του δίνει τη δυνατότητα μιας συνάντησης και συζήτησης διμερών θεμάτων με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

ΜΠΕΚΑΣ: Πώς σχολιάζετε τους νέους υπαινιγμούς του δημάρχου Αθηνών κ. Αβραμόπουλου για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας. Το πολιτικό σύστημα είναι «ευρύχωρο». Δίνει τη δυνατότητα σε όλους να εκφράζουν τις απόψεις τους και να διεκδικούν το δικαίωμα της εκπροσώπησης των πολιτών, προσφέροντας προς τον τόπο και το λαό. Αλλά ξέρετε, υπάρχει μεγάλη απόσταση από τη θεωρία στην πράξη. Εμείς θα πρέπει να συζητούμε και να κρίνουμε με βάση την πραγματικότητα, γιατί στο πεδίο της πραγματικότητας κινείται η κυβέρνηση. Στο πεδίο αυτό, αποφασίζει και ενεργεί. Κατά τα άλλα, ασφαλώς καθένας είναι υπεύθυνος και απολύτως ελεύθερος να κάνει τις επιλογές που θεωρεί ότι είναι χρήσιμες για τον εαυτό του, κυρίως, όμως, για τους πολίτες και τη χώρα. Ιδού, λοιπόν, "στάδιον δόξης λαμπρόν".

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Σε προηγούμενη απάντηση που δώσατε, επαναλάβατε ότι ως Ελλάδα αξιώνουμε την επαναβεβαίωση των προβλεπόμενων από το Ελσίνκι, στο κείμενο της εταιρικής σχέσης. Από όσο ξέρουμε, η Τουρκία, δια του υφυπουργού Εξωτερικών, έχει αρχίσει μια ευρωπαϊκή περιοδεία, ζητώντας να αποτυπώνεται το Ελσίνκι σε αυτό το κείμενο της εταιρικής σχέσης, το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν αποτυπώνεται. Και μάλιστα, από ό,τι μάθαμε, θα γίνει δεκτός και από τον υπουργό Εξωτερικών. Αυτό τι σημαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επισκέπτεται τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Θα γίνει δεκτός και από τον κ. Παπανδρέου, μεθαύριο. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι στην εταιρική σχέση να επαναληφθεί η απόφαση του Ελσίνκι. Μπορεί αυτούσια η απόφαση του Ελσίνκι να επαναληφθεί στο κείμενο της εταιρικής σχέσης. Αυτό το οποίο, βεβαίως, δεν είναι τμήμα της εταιρικής σχέσης, είναι το κείμενο της επιστολής του Φιλανδού Πρωθυπουργού, στο οποίο αναφέρεται η τουρκική ηγεσία. Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά, ότι η απόφαση Κορυφής του Ελσίνκι-το γνωρίζετε άλλωστε κι εσείς, γιατί ασχολείστε με τα θέματα αυτά- είναι ένα πολύ συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο έχει τη νομική αξία του και την πολιτική σημασία του.

Πέραν των όσων αναφέρονται σε αυτό το κείμενο, δεν υπάρχει κάτι άλλο, το οποίο να αποτελεί όρο, προϋπόθεση, κανόνα ή αρχή που να δεσμεύει την Ε.Ε. ή να αποτελεί στοιχείο απόφασης της Ε.Ε. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα, είναι σαφή. Πολλές φορές κάποιοι "πνίγονται σε μια κουταλιά νερό". Δεν ξέρω αν οι ηγέτες της Τουρκίας έχουν συνειδητοποιήσει ότι περί αυτού πρόκειται ή το έχουν μεν συνειδητοποιήσει αλλά ακολουθούν τεχνιέντως αυτή την πολιτική για δικούς τους λόγους, αλλά και στη μία περίπτωση και στην άλλη, το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσουν και να το λύσουν εκείνοι. Και να το λύσουν τώρα. Γιατί, βεβαίως, αυτοί είναι που επείγονται, όσον αφορά την προσέγγιση της Τουρκίας στην Ε.Ε. Και πάντως, δεν είναι η Ελλάδα που επιθυμεί αυτή την εξέλιξη. Αλλά, η Ελλάδα επιθυμεί η εξέλιξη αυτή να διέπεται από όρους και προϋποθέσεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε.

ΚΟΥΪΝ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Εκκλησία θα λάβει απόφαση, πιθανότατα την Παρασκευή, μετά από πρόταση της Ορθοδόξου Επιτροπής σήμερα, για το αν θα καλέσουν ή όχι τον Πάπα στην Ελλάδα. Θέλω να σας ρωτήσω, ισχύει η δήλωση του Πρωθυπουργού, που είχε κάνει πέρυσι στη ΔΕΘ, ότι ο Πάπας είναι ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δήλωση αυτή έχει επαναληφθεί πολλές φορές και από εμάς και ασφαλώς ισχύει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 28 November 2000 - 14:05:19 UTC