Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, εν τάχει, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις προσεχείς ημέρες.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε, σήμερα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Κυπριανού. Σε λίγο θα δεχθεί και θα δεξιωθεί τους Ελληνες που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αυστραλίας. Αμέσως μετά, στις 2.30, θα δεχθεί σε συνεργασία τον επικεφαλής της ελληνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων κ. Λάμπη Νικολάου.

Αύριο στις 10 το πρωί, θα δεχθεί την κα Βάσω Παπανδρέου και τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Θα προεδρεύσει σε αυτή τη σύσκεψη για θέματα κοινής αρμοδιότητας των δύο υπουργών. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδη, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας. Θα έχουν συνομιλίες, θα του παραθέσει και γεύμα, όπως συνηθίζεται. Οι δύο άνδρες θα προβούν σε δηλώσεις, μετά τις συνομιλίες και πριν από το γεύμα. Αύριο το απόγευμα στις 7, θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, η διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί σε συνεργασία την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Θάνο, καθώς και τον υπουργό Εργασίας κ. Γιαννίτση. Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η συζήτηση για το λεγόμενο "δίχτυ κοινωνικής προστασίας". Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τους πέντε νέους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, στη διαδρομή από το Σύνταγμα στη Δάφνη. Το απόγευμα, στις 6.30, θα παραστεί στην τελετή που οργανώνεται στη Βουλή προς τιμή των αθλητών που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Την Πέμπτη το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Την Παρασκευή, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη.

Στο τέλος της εβδομάδας θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον κ. Σημίτη.

Από το πρωί είναι σε εξέλιξη η συνάντηση -που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οργανώνει το υπουργείο μας- των ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφων που εργάζονται σε ξένα σημαντικά ΜΜΕ, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Από τη μακρινή Αυστραλία και την Αργεντινή ή από άλλες χώρες της Ευρώπης, ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφοι, που έχουν καταγραφεί, μετά από έρευνα που διενήργησε το υπουργείο μας, βρίσκονται στην Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθούν από εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών φορέων, για την κατάσταση στην πατρίδα μας. Αυτή η διάσκεψη ξεκίνησε στο Ζάππειο. Θα είναι όλη την εβδομάδα προσκεκλημένοι μας οι φίλοι δημοσιογράφοι, προκειμένου από "πρώτο χέρι" να έχουν μια εικόνα για την κατάσταση στη χώρα μας. Επαναλαμβάνω, ότι είναι προσκεκλημένοι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, όχι οι ίδιοι βέβαια. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω -αν δεν το γνωρίζετε- ότι είχαμε ένα τραγικό ατύχημα σήμερα, στο πλαίσιο μιας άσκησης στο πεδίο βολής της Νέας Αγχιάλου. Ενα αεροπλάνο F-16 του τύπου Block 30, δυστυχώς, μετά την καταβύθιση και την εν συνεχεία απαγκίστρωσή του, κατέπεσε στη θάλασσα, στην ευρύτερη περιοχή όπου είναι το πεδίο βολής. Γίνονται έρευνες για τον υποσμηναγό που ήταν ο χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους, χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα. Είναι ένα τραγικό περιστατικό.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Ετσεβίτ, έκανε χθες μια δήλωση. Είπε ότι δεν έχουν ισχύ για την Τουρκία τόσο το τμήμα του κειμένου εταιρικής σχέσης που αφορά το Κυπριακό, όσο και το έγγραφο που τέθηκε υπόψη των δύο μερών στις συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό, σαν θέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά συζητούνται πολύ καιρό. Η Ελλάδα παραμένει στις θέσεις που έχει διατυπώσει, θέσεις που εκφράζουν την Ε.Ε. αφενός και αφετέρου τον ΟΗΕ, όσον αφορά το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων δεν είναι μόνο σε βάρος της Κύπρου ή της προσπάθειας που καταβάλλει η Διεθνής Κοινότητα να αντιμετωπίσει το κυπριακό θέμα. Είναι και σε βάρος της Τουρκίας. Γιατί αντιλαμβάνεστε πως με τη στάση της αυτή, η οποία εκφράζεται με τις δηλώσεις των ηγετών της, μια στάση η οποία ουσιαστικά στρέφεται εναντίον του ΟΗΕ και των αποφάσεων που έχει λάβει ή εναντίον της Ε.Ε. και των αποφάσεων που έχει λάβει η ηγεσία της Ε.Ε., η Τουρκία δεν επιτυγχάνει τίποτα άλλο, παρά την περαιτέρω απομόνωσή της. Αντί, δηλαδή, να επιδιώξει η τουρκική ηγεσία την προσέγγιση της Τουρκίας προς τη Διεθνή Κοινότητα, ιδιαιτέρως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πετυχαίνει τελικώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αναπροσανατολίσει την πολιτική της. Αυτό είναι κάτι που εξυπηρετεί και την ίδια την Τουρκία. Θα πρέπει να το αντιληφθούν. Καθένας είναι διατεθειμένος να βοηθήσει, όταν αυτός στον οποίο αναφέρεται η βοήθεια, πρώτα και κύρια, δείχνει ότι είναι έτοιμος και μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του. Η Τουρκία δεν βοηθάει τον εαυτό της. Αυτό μπορώ να πω επιγραμματικά.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε ότι επιτυγχάνει την περαιτέρω απομόνωσή της. Ποιά είναι τα στοιχεία που σας κάνουν να λέτε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε απομόνωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία, γνωρίζετε πολύ καλά, εδώ και πολλά χρόνια -και μένω σε ένα παράδειγμα μόνο- επιδιώκει να ενταχθεί στην Ε.Ε. Είναι κάτι που δηλώνουν ρητά οι ηγέτες της. Δεν το έχει πετύχει. Και δεν το έχει πετύχει, μέχρι τώρα, επειδή ακριβώς είναι σε απόσταση από τις αρχές και τους κανόνες, βάσει των οποίων λειτουργούν οι χώρες της Ε.Ε. Και δεν θα το επιτύχει αν παραμείνει σε αυτή την πολιτική. Εκτός κι αν αυτό αποτελεί επιλογή της ηγεσίας της Τουρκίας ή ενός τμήματος των παραγόντων της Τουρκίας που έχουν λόγο για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Αλλά, αυτό αποτελεί εσωτερικό θέμα της Τουρκίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Από τις απαντήσεις σας καταλαβαίνω ότι τον τελευταίο καιρό έχετε μια επιφύλαξη για τη στάση της Τουρκίας γενικότερα. Κατά πόσο, δηλαδή, η Τουρκία ακολουθεί την πορεία που εσείς επιθυμείτε. Να υποθέσω, λοιπόν, ότι η δική σας επιφύλαξη ή αυτή η μικρή αυτοσυγκράτηση βρίσκεται σε απόκλιση με τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, που παίρνει το προσωπικό ρίσκο στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει απόκλιση, υπάρχει απόλυτη ταύτιση θέσεων. Γιατί γνωρίζετε ότι η Ελλάδα, ανεξαρτήτως των εξελίξεων, είναι ωφελημένη. Και είναι ωφελημένη γιατί στη μια περίπτωση η Τουρκία θα εναρμονιστεί με το Διεθνές Δίκαιο, θα ενταχθεί στους δυτικούς θεσμούς και θα αποκτήσει μια πολιτική κουλτούρα συμπεριφοράς ανάλογης με αυτή των άλλων χωρών της Ε.Ε. και έτσι θα συμβάλλει, πιστεύουμε, στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Είναι ωφελημένη, επίσης, η Ελλάδα και στην περίπτωση εκείνη που η Τουρκία δεν καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και δεν θα κερδίσει το στοίχημα, το οποίο καλείται να κερδίσει. Γιατί τότε, η Διεθνής Κοινότητα θα έχει αντιληφθεί ότι παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, η Τουρκία έχει άλλους προσανατολισμούς, είναι άλλες οι επιλογές της. Αρα, η Ελλάδα και η Ευρώπη θα έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών. Η Τουρκία θα είναι αυτή που για μια ακόμη φορά δεν θα αξιοποιήσει μια ευκαιρία που της προσφέρεται. Η θέση αυτή, που ανέπτυξε ο κ. Παπανδρέου, είναι θέση που ο καθένας εύκολα μπορεί να αντιληφθεί και πιστεύω ότι ασπάζεται το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος επικοινωνίας στην οικοδόμηση σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και την Τουρκία.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά πόσο το ασπάζεται ή δεν το ασπάζεται ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχετε κάθε δικαίωμα να το σχολιάζετε. Αλλά, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Εάν για σας, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, είναι ρίσκο αυτή η θέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι ωφελημένη. Αυτό είπε και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών έχει ανοίξει μια νέα σελίδα, μεταξύ των άλλων, και στο κεφάλαιο των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Είναι τολμηρή η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να αναπροσανατολίσει την ελληνική πολιτική σε έναν τρόπο, που θα έλεγε κανείς ότι είναι πιο "επιθετικός" σε σχέση με το παρελθόν. Αναλαμβάνονται από την Ελλάδα, δηλαδή, πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες με "επιθετικό" τρόπο, προκειμένου να αναδειχθούν τα θέματα. Και αυτό, πιστεύω, οφείλεται και στον κ. Παπανδρέου. Εχει αποδώσει καρπούς. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει φωνή τόσο ισχυρή στη Διεθνή Κοινότητα. Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου, καθώς καθοδηγεί αυτή την πολιτική, έχει κάθε λόγο να επισημαίνει ότι βεβαίως ουδείς μπορεί, εκ των προτέρων, να γνωρίζει αν και σε ποιο ποσοστό θα υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την πολιτική και διπλωματική πρωτοβουλία της χώρας μας. Αυτό είναι κάτι που ουδείς εκ των προτέρων μπορεί να το πει.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Με αφορμή την κοινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους κυρίους Γιαννίτση και Παπαδόπουλο και με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει επανειλημμένα για μια εμπροσθοβαρή πολιτική, θέλω να ρωτήσω η νομοθέτηση για την απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις πότε θα γίνει; Θα γίνει το Νοέμβρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναλαμβάνεται ταχύτατα. Εντός των ημερών, μπορώ να πω. Θα μου επιτρέψετε, με αφορμή την ερώτησή σας, να κάνω αναφορά σε ένα άλλο θέμα, που αφορά το ασφαλιστικό πρόβλημα, επειδή διαπιστώνω ότι σε διάφορα δημοσιεύματα εκφράζεται ανησυχία μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας για τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο: Η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε έγκυρο αγγλικό οίκο τη μελέτη του ασφαλιστικού θέματος. Στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η διατύπωση από την πλευρά του αγγλικού οίκου των σχετικών προτάσεων. Όλα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η κυβέρνηση και με τους κοινωνικούς εταίρους. Αρα, οποιαδήποτε αντίδραση, αυτή την ώρα, δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα. Είναι μια αντίδραση επιπόλαιη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των συμφερόντων των ίδιων των εργαζομένων. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι -το έχουμε άλλωστε ξαναπεί- ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αναλάβει αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες και δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών. Αρα, λοιπόν, ταχύτατα, εντός αυτής της περιόδου, αναλαμβάνουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία. Οσον αφορά τα θέματα που άπτονται του ασφαλιστικού προβλήματος θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες, με τη σειρά που ανέφερα μόλις πριν.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η κυβέρνηση, γιατί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καθιερώσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μιας και θα γίνει συζήτηση για το «δίχτυ κατά της φτώχειας»;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αναδεικνύεται μέσα από σειρά μέτρων. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη τέτοιων μέτρων, προκειμένου να βοηθήσουμε τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες στην Ε.Ε. -ούτε καν αρκετές θα έλεγα- που να έχουν καθιερώσει μια τέτοια πολιτική με τον τίτλο που χρησιμοποιήσατε. Δεν έχουμε, κατ` αρχάς, έναν τέτοιον προσανατολισμό. Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι το περιεχόμενο της πολιτικής, η ουσία μιας πολιτικής, τα μέτρα της πολιτικής, τα οποία βοηθούν τους κοινωνικά αδύναμους να ζουν καλύτερα. Γνωρίζετε ποιο είναι το πλέγμα αυτών των πρωτοβουλιών, στο χώρο της υγείας, της περίθαλψης, της κοινωνικής πρόνοιας, της φροντίδας για τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες, τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Θα μείνουμε, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο, που θα είναι το αντικείμενο συζήτησης στη μεθαυριανή (15.11) σύσκεψη, και μετά τη σύσκεψη θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Είπατε ότι τα μέτρα για το «δίχτυ ενάντια στην φτώχεια», έχουν ληφθεί; Δεν περιμένουμε νέα μέτρα από τη σύσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι έχουν ληφθεί τέτοια μέτρα. Θα περιμένετε την εξειδίκευση και άλλες λεπτομέρειες στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής που έχουμε αποφασίσει, μετά από αυτή τη σύσκεψη. Αλλά, τέτοια μέτρα, όπως π.χ. το ΕΚΑΣ κ.τ.λ., ασφαλώς έχουν ληφθεί. Είναι πολλά τα μέτρα που ισχύουν σε αυτή την κατεύθυνση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του στην Καλαμάτα, χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «μαέστρο της διαπλοκής». Εχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ν.Δ. πορεύεται έτσι, χωρίς πρόγραμμα. Αδυνατεί να διατυπώσει θετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα. Γι αυτό περιορίζεται ο κ. Καραμανλής στην επανάληψη αυτού του μοτίβου της διαπλοκολογίας, πιστεύοντας πως έτσι, με τη συντήρηση ενός νοσηρού κλίματος, θα μπορέσει να δημιουργήσει σύγχυση και να αποπροσανατολίσει τους πολίτες. Εμείς επιθυμούμε την αντιπαράθεση, τη σύγκριση και τη σύγκρουση με την Αντιπολίτευση, σε προγραμματικό και πολιτικό πεδίο. Γιατί έχουμε πρόγραμμα, έχουμε προτάσεις, έχουμε πολιτική. Η Ν.Δ. δεν διαθέτει πολιτική, Ο αρχηγός της και συνολικώς η ηγεσία της ήττας της Ν.Δ. επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους. Με άλλα λόγια, επαναλαμβάνουν τα λάθη τους και θα επαναλάβουν και τις ήττες τους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 13 November 2000 - 14:05:29 UTC