Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Σας ενημερώνω ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Ν.Α. Ευρώπη @τη γνωστή διαβαλκανική συνεργασία- την Τετάρτη 25 του μήνα, οργανώνεται στα Σκόπια συνάντηση των ηγετών όλων των βαλκανικών χωρών. Θυμίζω ότι η FYROM είναι η χώρα που έχει την οιονεί προεδρία γι αυτή την περίοδο. Το αναφέρω με αυτό τον τρόπο, διότι δεν υπάρχει ο θεσμός της προεδρίας με την έννοια που υπάρχει στην Ε.Ε., μη δημιουργηθεί παρεξήγηση. Είναι η χώρα που έχει αναλάβει να οργανώσει την επόμενη συνάντηση Κορυφής στα Βαλκάνια. Με αυτή την έννοια μπορεί να πει κανείς ότι προεδρεύει αυτής της συνεργασίας. Θα οργανώσουμε, αυθημερόν, δημοσιογραφική αποστολή. Παρακαλώ οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσετε συμμετοχή.

Γνωρίζετε ότι, αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τα θέματα της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Επίσης, όσον αφορά την άσκηση Destined Glory πρέπει να σας πω ότι είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών παραγόντων. Η Ελλάδα απέρριψε σχετικές προτάσεις που έκαναν ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι. Αυτή την ώρα συζητά ο ανώτατος ΝΑΤΟϊκός Διοικητής των δυνάμεων της Ευρώπης με τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ της χώρας μας. Διατυπώνουμε την πρότασή μας με τους όρους που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν δεκτοί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η άσκηση και με τη δική μας συμμετοχή. Αναμένουμε την απάντηση του ΝΑΤΟ στο θέμα αυτό. Από την απάντηση αυτή θα εξαρτηθεί και η τελική στάση μας.

Οσον αφορά τις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στη Χειμάρα, στην Αλβανία πρέπει να πω ότι: Είναι γνωστή, αφού δόθηκε στη δημοσιότητα, η θέση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πιστοποιείται από τις παρατηρήσεις που κάνουν οι διεθνείς παράγοντες στην έκθεσή τους ότι είχαμε παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας στη γειτονική χώρα, σε ό,τι αφορά τις εκλογές στη Χειμάρα. Γίνεται αναφορά, στις εκθέσεις των παρατηρητών, στην ελληνόφωνη μειονότητα που ζει στη Χειμάρα. Βρίσκουμε την ευκαιρία, για μια ακόμη φορά, να πούμε ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., αφού συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ αυτής της εκδοχής, την οποία από την πρώτη στιγμή προβάλαμε, ότι έχουμε παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας. Τονίζω, ότι οι προσδοκίες της Αλβανίας από την Ε.Ε. δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν κάτω από τέτοιες συνθήκες. Η Ε.Ε. έχει θέσει ένα πλαίσιο προαπαιτούμενων, βάσει των οποίων θα πρέπει η κάθε χώρα να πορεύεται, να πολιτεύεται, προκειμένου να προσεγγίσει και να ενταχθεί στην Ε.Ε. Αυτό ισχύει και για την Αλβανία.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της εταιρικής σχέσης Ε.Ε. @ Τουρκίας -θέμα που αφορά την Ε.Ε.- θα μου επιτρέψετε να πω ότι εμείς, πράγματι, παραμένουμε στη θέση ότι θα πρέπει στο κείμενο αυτής της εταιρικής σχέσης να περιλαμβάνονται οι θέσεις που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, στο Ελσίνκι. Οι θέσεις αυτές, μεταξύ των άλλων @όπως γνωρίζετε- αναφέρονται στα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης, καθώς και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρονται τα γειτονικά κράτη με βάση συγκεκριμένους κανόνες και αρχές του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να αντιμετωπίζουν και να επιλύουν θέματα που τους απασχολούν. Και, βεβαίως, η αντιμετώπιση και επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι ένα στοιχείο που πρέπει να περιλαμβάνεται στο κείμενο της εταιρικής σχέσης Ε.Ε. @ Τουρκίας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι πότε θα περιμένουμε το ΝΑΤΟ να μας απαντήσει; Πόσο καιρό θα μείνουν τα στρατεύματά μας εκεί; Δεν έπρεπε να έχουμε φύγει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό το οποίο προέχει είναι να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον, όχι να επιδιώξουμε τη δημιουργία εντυπώσεων. Η αποχώρηση από μια άσκηση αυτής της μορφής πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενα ή τετελεσμένα, τα οποία θα συναντήσουμε μπροστά μας ως προβλήματα, αύριο. Αυτό που κάνουμε είναι να εξαντλήσουμε, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μέσα στη Συμμαχία, όλες τις δυνατότητες που έχουμε, προκειμένου να γίνουν δεκτές οι θέσεις και προτάσεις μας, οι οποίες @σε τελευταία ανάλυση - είναι σύμφωνες με τον αρχικό σχεδιασμό που και το ΝΑΤΟ είχε υιοθετήσει. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Αυτό που έχει σημασία, επαναλαμβάνω, είναι να κινηθούμε, όχι επιδιώκοντας τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά διασφαλίζοντας το εθνικό συμφέρον γι αυτό που γίνεται σήμερα και γι αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εμείς θέλουμε το αρχικό σχέδιο και το έχουμε πει. Η απέναντι πλευρά δεν το δέχεται. Πιστεύετε ότι υπάρχει λύση; Τι διαβουλεύσεις κάνουμε, δηλαδή; Υποχωρήσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έδωσα απάντηση γι αυτό το θέμα. Είμαστε μέλος μιας συμμαχίας. Στη συμμαχία αυτή συμμετέχουμε με τη δική μας θέληση. Παραμένουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι αυτή η ΝΑΤΟϊκή άσκηση, πρέπει να ολοκληρωθεί και με τη δική μας συμμετοχή, πράγμα το οποίο είναι εφικτό, εφόσον γίνουν δεκτοί οι όροι, τα σχέδια, τα οποία εξ αρχής είχαν συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μας πείτε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η περίπτωση του «εμπολέμου» και τυπικώς και ουσιαστικώς, αν ισχύει διπλωματικώς το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας ή αν αυτό έχει καταργηθεί από κάποια άλλη διεθνή σύμβαση ή συμφωνία και γιατί χρησιμοποιούν όλες οι κυβερνήσεις τον όρο «η μειονότης στην Αλβανία»; Σας εξυπηρετεί από πλευράς διπλωματικής αντιμετώπισης του όλου θέματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, και σε πρόσφατες επίσημες δηλώσεις μας, μιλήσαμε για την εθνική ή ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αρα, λοιπόν, δεν μιλάμε για «μειονότητα», μιλάμε για «εθνική», για «ελληνική μειονότητα» στην Αλβανία.

Οσον αφορά το θέμα του εμπολέμου, γνωρίζετε ότι έχει ληφθεί, περί τα τέλη της δεκαετίας του @80, σχετική απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το θέμα αυτό, λοιπόν, ουσιαστικά και στην πράξη έχει αντιμετωπιστεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση, αν σχολιάζει, τις καταγγελίες του κ. Καμένου για τον κ. Μανασή του ΟΤΕ ότι φέρεται να έχει λάβει χρήματα από τον επιχειρηματία κ. Κόκκαλη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, η αναπαραγωγή δημοσιευμάτων που είναι πολυχρησιμοποιημένα ή έχουν αναπαραχθεί πολλές φορές, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που ίσως υπάρχουν. Την ευθύνη την έχουν οι πρωταγωνιστές, οι αναφερόμενοι. Και νομίζω ότι ο κ. Μανασής με ευθύβολο τρόπο απάντησε, παρεμβαίνοντας, ότι το λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη. Ηταν τόσο κατηγορηματικός και σαφής, που κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.

ΜΙΧΑΗΛ: Για την κυβέρνηση οι καταγγελίες αυτές συνιστούν λόγο εξέτασης της βασιμότητάς τους και κατ επέκταση του διορισμού του κ. Μανασή;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στο παρελθόν τα όργανα της ελληνικής Δικαιοσύνης έχουν ασχοληθεί με αυτά τα θέματα και έχουν οδηγηθεί σε συμπεράσματα. Η αναπαραγωγή ή επαναφορά τέτοιων θεμάτων, αν κάποιος έχει κάτι συγκεκριμένο, ασφαλώς είναι χρήσιμη, προκειμένου να επιληφθούν και πάλι τα όργανα της Δικαιοσύνης. Κατά τα άλλα, όμως, εάν δεν υπάρχει κάποιο νεώτερο στοιχείο μπορεί να πει κανείς ότι εξυπηρετεί μια πολιτική σκοπιμότητα που είναι απολύτως προφανής.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε για το περιεχόμενο της συνάντησης του κ. Σημίτη με την κ. Αγγελοπούλου και αν αληθεύει ότι δύο μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής θα αντικατασταθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στο μοντέλο που έχουμε επιλέξει για την προετοιμασία της χώρας μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η συνεργασία ήταν πολύ χρήσιμη. Η ίδια η κ. Αγγελοπούλου, με τις δηλώσεις της, μετά το τέλος αυτής της συνεργασίας, τόνισε ότι συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς η προσπάθεια της χώρας μας για μια άρτια Ολυμπιάδα. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο ως προς αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Πάνω σε αυτό θέλω να ρωτήσω: Τα πρόσωπα@

ΡΕΠΠΑΣ: Το μοντέλο και το σχήμα. Για τα πρόσωπα, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν έχει προκύψει κάτι άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γράφεται κατά κόρον για τον κ. Κοσμίδη. Υπάρχει κάτι, υπάρχει αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια οτιδήποτε σχετικό και απορώ γιατί γράφεται κάτι τέτοιο.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Σήμερα δημοσιεύεται μια έκθεση, σύμφωνα με την οποία δύο εκατομμύρια Ελληνες διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Υπάρχει κάτι που πρέπει να αλλάξει, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε, ότι πλήθος άλλων στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα πως έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική πρόοδο στον τομέα της οικονομίας, στη βελτίωση των εισοδημάτων, στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων πολιτών. Ασφαλώς, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μεταξύ των οποίων κυριότερο είναι αυτό της ανεργίας. Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει τις προτάσεις της, έχει καλέσει τους φορείς σε διάλογο, προκειμένου να καταλήξουμε στις λύσεις που θα είναι οι πλέον αποδοτικές. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με τον πιο συναινετικό και ευρύτερα αποδεκτό τρόπο. Σε αυτή τη φάση είμαστε τώρα. Ασφαλώς, υπάρχουν πολίτες στη χώρα μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως και σε άλλες χώρες. Το ποσοστό είναι αυτό το οποίο ποικίλει. Αρα, λοιπόν, η προσπάθεια που κάνει κάθε κυβέρνηση -και αυτό κάνει η δική μας- πρέπει να είναι διαρκής.

ΦΙΛΗΣ: Τα στοιχεία προέρχονται από μια έγκυρη επίσημη έκθεση της Ε.Ε., είναι της "EUROSTAT" και αφορούν το Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Δύο εκατομμύρια εκατόν πενήντα χιλιάδες άνθρωποι διαβιούν στη χώρα μας κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. Δηλαδή, τα βγάζουν πέρα με λιγότερο από 90.000 δραχμές το μήνα. Πρόκειται η κυβέρνηση να σκεφθεί κάποια ειδικά μέτρα, πέρα από τα γενικά, που να αφορούν την ενίσχυση αυτών των ανθρώπων;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, ήδη, από το Σεπτέμβριο του 1999, έχουμε εξαγγείλει ένα πακέτο, μια δέσμη μέτρων που αφορά τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη αυτή τη βοήθεια από την πλευρά του κράτους. Αυτή η αντισταθμιστική πολιτική -και σε πάρα πολλούς τομείς υπάρχουν ανάλογα μέτρα- εφαρμόζεται, ισχύει. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αυτά που θέλουμε κι εμείς. Γι` αυτό, ακριβώς, επειδή αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το οποίο, όμως, δεν πρέπει να δεχθούμε είναι ο μηδενισμός, η ισοπέδωση της προσπάθειας που κάναμε και των καλών αποτελεσμάτων που έχουμε πετύχει σε αυτό τον τομέα. Γιατί οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας και το εισόδημα που έχει πετύχει ο μέσος Ελληνας, συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι, πράγματι, η πρόοδος αυτή είναι σημαντική.

ΦΙΛΗΣ: Είναι σημαντική, αλλά η Ελλάδα είναι πρώτη, έχει μια αρνητική πρωτιά@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πολλές αρνητικές πρωτιές και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας. Η κυβέρνηση, επειδή ακριβώς αυτό επιδιώκει, να πάψουμε να έχουμε αρνητικές πρωτιές, να έχουμε μόνο θετικές -γιατί έχουμε και θετικές πρωτιές στην Ε.Ε. και το γνωρίζετε- καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς, με σοβαρότητα και ευθύνη, να προσεγγίσουν τα προβλήματα που όλοι έχουμε εντοπίσει ότι διατρέχουν την ελληνική κοινωνία και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου να βρούμε λύσεις. Γιατί, χωρίς τολμηρές πρωτοβουλίες δεν είναι δυνατό να προκύψουν οι λύσεις που θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε κάτι για τη σύσκεψη που γίνεται τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου και αν υπάρχει κάτι για τους φακέλους για τα τηλεοπτικά που άνοιξαν χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω τίποτα, ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. Γιατί, η Διυπουργική Σύσκεψη είναι σε εξέλιξη. Και γιατί η Οργανωτική Επιτροπή και μόνο αυτή ασχολείται με το θέμα της επιλογής του εταίρου με τον οποίο θα συνεργαστεί, όσον αφορά την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση σκέπτεται να πάρει περισσότερα μέτρα για την "πιο ίση" κατανομή του εθνικού εισοδήματος, πέρα από αυτά που εξαγγέλλει για την ανεργία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας; Διότι, εδώ βλέπουμε ότι πράγματι είμαστε εικοστοί όγδοοι στη σειρά, πράγματι έχουμε βελτιωθεί, πράγματι έχουμε ΑΕΠ 4.800.000, αλλά 2.000.000 πολίτες παίρνουν 1.500.000 δραχμές το χρόνο. Εκεί δεν βλέπουμε την κυβέρνηση@

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν, ιδιαιτέρως, την επόμενη περίοδο που ολοκληρώνεται η κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί μέσα στο Νοέμβριο. Αντιλαμβάνεστε πως, στο πλαίσιο της οικονομικής, της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο έντονης συζήτησης και διαπάλης, θα έλεγα. Καλό είναι, λοιπόν, με αφορμή και τα στοιχεία που βλέπουν τώρα το φως, όλοι να προβληματιστούμε για το τι πρέπει να κάνουμε, όχι ως κυβέρνηση, ως κόμματα, αλλά ως κοινωνία, ως χώρα, για να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, που οδηγούν πολλούς συμπολίτες μας στην κοινωνική περιθωριοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικώς με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα, θα ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχουν κάποια επίσημα "ραντεβού" με την κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργού ή κάποιους άλλους κυβερνητικούς παράγοντες και αν σε αυτά θα παρίσταται και ο Αρχιεπίσκοπος.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης. Δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης. Ομως, στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, θα τον δεχθεί ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη (24/10) και, αφού συζητήσουν, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του. Δεν γνωρίζω αν στο γεύμα αυτό παρακαθίσουν και άλλοι παράγοντες. Είναι κάτι που, αυτή την ώρα, δεν έχει αποφασιστεί.

ΦΙΛΗΣ: Είχα ρωτήσει παλαιότερα για τις νέες ταυτότητες και μου είχατε απαντήσει ότι θα κυκλοφορήσουν την 1η Οκτωβρίου. Εχουμε 17 του μηνός και μέχρι στιγμής, τα αστυνομικά τμήματα δεν δίνουν τέτοιου είδους ταυτότητες.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είχα πει ότι ένα μεγάλο τμήμα, μία παρτίδα όπως λέμε, των εντύπων που θα χρησιμοποιούνται για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, επρόκειτο να παραληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Αυτό έχει γίνει. Προωθείται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην έκδοση των ταυτοτήτων. Αλλωστε, μετά την κατάθεση της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, η έκδοση της ταυτότητας δεν γίνεται αμέσως. Μεσολαβεί χρονικό διάστημα ενός ή και περισσότερων μηνών. Πράγματι, οι ταυτότητες που θα εκδίδονται, με βάση αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από ενδιαφερόμενους -είτε γιατί βγάζουν πρώτη φορά ταυτότητα, είτε γιατί έχουν χάσει την παλιά- θα είναι στο νέο έντυπο που είχε παραληφθεί.

ΦΙΛΗΣ: Πότε περίπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι μεσολαβεί μια περίοδος περίπου ενός μηνός, ίσως και περισσότερο -αυτό μου ειπώθηκε από τους αρμόδιους- από την ώρα που καταθέτει κάποιος μια σχετική αίτηση μέχρι να λάβει την ταυτότητά του, από την αρμόδια υπηρεσία. Εχει παραληφθεί το έντυπο υλικό που θα χρησιμοποιείται από εδώ και πέρα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν κατά το πρότυπο του ελέγχου από τη ΣΔΟΕ στην ΕΠΑΕ, θα χρησιμοποιηθούν αντίστοιχα όργανα που θα ελέγξουν πού πήγαν τα κεφάλαια που άντλησαν από το Χρηματιστήριο διάφορες επιχειρήσεις, των οποίων τα χρήματα δεν έχουν επενδυθεί όπως θα όφειλαν.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια αρχή που παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο. Με βάση στοιχεία τα οποία είδαν και το φως της δημοσιότητας, ξέρετε ότι περίπου κατά τα 3/4, σε ποσοστό δηλαδή 75%, έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο Χρηματιστήριο. Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν μια χρονική περίοδο δύο ετών, εντός της οποίας θα έπρεπε οι επιχειρήσεις να επενδύσουν τα χρήματα που άντλησαν από το Χρηματιστήριο, να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους. Αυτό είναι κάτι που παρακολουθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξέλιξη είναι θετική. Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δίνουν μια αρνητική πραγματικότητα, αφού -όπως σας είπα- το 75% των πόρων αυτών έχουν αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Ετσι δείχνουν τα στοιχεία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Εκκλησία προτρέπει τους πολίτες που θα πάρουν καινούργια ταυτότητα, δίπλα στην υπογραφή τους να βάζουν και ένα Χ.Ο. Αυτό θα το επιτρέψουν οι αστυνομικές αρχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο νέος τύπος ταυτότητας είναι πολύ συγκεκριμένος. Δεν επιτρέπεται η αναγραφή πάνω στην ταυτότητα. Αν κάποιος θεωρεί ότι αυτό είναι στοιχείο της υπογραφής του, δεν μπορεί να τον εμποδίσει κανείς. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι έτσι οδηγούμαστε σε μια διακωμώδηση της πίστης από μέρους αυτών των ίδιων των πιστών. Ολα αυτά είναι σοβαρά θέματα και καλό είναι να τα αντιμετωπίζουν, με την ανάλογη σοβαρότητα, και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπεγλίτης, αναφερόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. που πήγαν στη Χειμάρα, μίλησε για κραυγές πατριωτισμού, ταυτιζόμενος με αυτά που είπε και ο εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο. Οπως σας είπα και χθες, οι βουλευτές θα κάνουν τις αναφορές τους, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν πολύ σαφής. Και σε αυτό τον τόνο, μίλησα κι εγώ χθες: Οτι δεν πρέπει να γυρίσουμε στο παρελθόν. Είναι προς αποφυγή η πολιτική που ασκήθηκε από τη χώρα μας, μια ορισμένη περίοδο, στις αρχές αυτής της 10ετίας, απέναντι στην Αλβανία και στα θέματα τα οποία, για πρώτη φορά, κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Πιστεύουμε ότι η πολιτική εκείνη προσέφερε εξαιρετικά αρνητικές υπηρεσίες στο ελληνικό Εθνος. Μην επανέλθουμε, λοιπόν, σε ένα τέτοιο πνεύμα, γιατί -αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύουν κάποιοι- ουδείς βγαίνει ωφελημένος. Ούτε η Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υιοθετείτε κι εσείς τις δηλώσεις του κ. Μπεγλίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν πολύ σαφής. Οι βουλευτές θα μιλήσουν, αναπτύσσοντας την εμπειρία και τα στοιχεία που αποκόμισαν, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Κατά τα άλλα, γνωρίζετε πολύ καλά ποιοι βοήθησαν το δημοκρατικό κόμμα να γίνει κυβέρνηση, ποιοι είχαν εκλεκτική συγγένεια μαζί τους και με ποιο τρόπο έκαναν τα πάντα, ώστε τότε ο κ. Μπερίσα να γίνει αρχηγός της Αλβανίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μην μου απαντάτε άλλα πράγματα. Συμφωνείτε με τον Αλβανό εκπρόσωπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η εντύπωσή σας. Ημουν πολύ σαφής. Και καλώ και εσάς και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων -πέρα από τους δικούς μας βουλευτές, τα δικά μας στελέχη- να χειρίζονται αυτά τα θέματα με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που έχουν. Βρεθήκαμε σε μια ξένη χώρα, σε μια περιοχή που δεν ανήκει στις περιοχές που εντάσσονται στη μειονοτική ζώνη. Αναγνωρίζεται ότι εκεί υπάρχει ελληνόφωνη μειονότητα, ελληνόφωνος πληθυσμός -το αναφέρουν αυτό και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ- και αυτό είναι το στοιχείο που θα πρέπει να αναδείξουμε και με βάση αυτό να κάνουμε όλες τις κινήσεις μας. Ολα τα άλλα, είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων και σε τέτοια θέματα δεν υπάρχει περιθώριο για να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 17 October 2000 - 14:05:10 UTC