Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Κατ` αρχάς να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

Αυτή την ώρα δέχεται το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της συνεδρίασής της.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα είναι παρών στην υποδοχή των Ολυμπιονικών στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Οργανώνεται μια σεμνή τελετή. Στη 1 μετά το μεσημέρι θα δεχθεί σε συνεργασία τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Το απόγευμα, στις 6.30, θα συνεργαστεί με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστο Παπουτσή.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Το απόγευμα, στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού» σε ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με θέμα την πρόσφατη ναυτική τραγωδία. Αργότερα, στις 8 το βράδυ, προβλέπεται κατ` αρχάς συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Την Πέμπτη, όπως έχουμε ανακοινώσει, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης τα θέματα που αφορούν την πολιτική στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας. Το απόγευμα, στις 7 η ώρα, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί σε συνεργασία την επικεφαλής του Οργανισμού «Αθήνα 2004» κ. Αγγελοπούλου.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί τον κ. Τσάτσο και τον κ. Μπροκ. Είναι οι δύο ευρωβουλευτές που έχουν ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο για να συμμετάσχουν στη διαδικασία της Διακυβερνητικής. Αργότερα, στις 12.30, με ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει η Σύνοδος της Κ.Ε. του Κινήματος, η οποία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Σας ενημερώνω, επίσης, ότι όσον αφορά το Γιουγκοσλαβικό ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει τηλεφωνική επικοινωνία με ομολόγους του άλλων χωρών της Ε.Ε.. Ιδιαιτέρως βρίσκεται σε διαρκή επαφή και σε συντονισμό με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, η οποία όπως γνωρίζετε ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Ιβάνοφ. Οι συζητήσεις τους περιστρέφονται γύρω από τη σύνταξη ενός μνημονίου, ενός κειμένου υποστήριξης της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να βγει από την κρίση. Η βασική ιδέα που περιέχεται στο κείμενο αυτό είναι η αποστολή εμπειρογνωμόνων, παραγόντων αξιόπιστων, παρατηρητών για να γίνει μια επανακαταμέτρηση των ψήφων της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης στη Γιουγκοσλαβία. Ο ρόλος της Ελλάδας και του Υπουργού Εξωτερικών είναι σημαντικός, στην κατεύθυνση να ξεπεραστεί η κρίση στην περιοχή και ιδιαιτέρως στη Γιουγκοσλαβία, όπως αυτή εκδηλώθηκε, με τα χαρακτηριστικά δηλαδή που πήρε μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Οσον αφορά την απεργία των οδηγών των βυτιοφόρων, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας προβαίνει σε σχετικές δηλώσεις. Αυτό που αρκούμαι να πω τώρα είναι ότι η απεργία αυτή είναι αδικαιολόγητη. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι με τέτοιου είδους κινητοποιήσεις βλάπτεται το κοινωνικό σύνολο, πολύ περισσότερο όταν βασικά αιτήματα που είχαν διατυπωθεί ικανοποιήθηκαν από την κυβέρνηση.

-Αναφέρομαι στην έναρξη συζήτησης για την αντιμετώπιση και επίλυση θεσμικών ζητημάτων.

-Αναφέρομαι στη μείωση των τελών κυκλοφορίας κατά 50% για ένα χρόνο.

-Αναφέρομαι στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την ανανέωση του στόλου, χωρίς όμως να δοθούν νέες άδειες. Και, βεβαίως,

-Αναφέρομαι στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να συγκρατήσει την τιμή των καυσίμων. Φαίνεται ότι αυτή την εβδομάδα θα έχουμε μια μείωση της τιμής των καυσίμων κατά 10 δραχμές το λίτρο, πράγμα το οποίο ασφαλώς θα έχει τη θετική επίπτωσή του και στις μεταφορές.

Η κυβέρνηση, η οποία συζητά με τους εκπροσώπους των απεργών, επιθυμεί να βρεθεί μέσα από συνεννόηση μια λύση, προκειμένου να μην παραταθεί η απεργία και είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες και όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουμε την ομαλή μεταφορά των προϊόντων. Το θέμα αυτό αφορά όλη την ελληνική κοινωνία.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικώς με το θέμα που έχει συνταράξει το πανελλήνιο, με το ναυάγιο, θέλω να σας ρωτήσω αν συνιστά κατά τη γνώμη της κυβέρνησης βαρύτατη αμέλεια το γεγονός ότι έπρεπε να υπάρξει ένα ναυάγιο για να εξαιρεθούν από τους πλόες μια σειρά από πλοία, όπως λέει σήμερα με ανακοίνωσή του το ΥΕΝ. Επρεπε να πνιγεί ο κόσμος για να βγούν εκτός αυτά τα πλοία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Η συσχέτιση που γίνεται είναι ατυχέστατη, γιατί σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, για θέματα σχετικά με την πυρασφάλεια των πλοίων @ιδιαιτέρως με το θέμα αυτό σχετίζεται η κοινοτική οδηγία- το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από το 1998 έχει εκδώσει σχετικό Π.Δ., προκειμένου να εναρμονιστεί το εθνικό δίκαιο με το κοινοτικό. Τότε ορίστηκε καταληκτική προθεσμία η 1η Οκτωβρίου του 2000. Μέχρι αυτή την ημέρα θα έπρεπε τα πλοία να έχουν προχωρήσει στις αναγκαίες μετατροπές, προκειμένου να προσαρμοστούν σε αυτά που προβλέπει το κοινοτικό πλαίσιο στο συγκεκριμένο τομέα. Δεν αφορά η οδηγία αυτή ή ο έλεγχος που έγινε @και βεβαίως θα επαναληφθεί- συνολικώς τα θέματα ασφάλειας για τη δρομολόγηση των πλοίων αυτών. Αφορά συγκεκριμένα επιμέρους θέματα που επαναλαμβάνω αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας και του σχετικού Π.Δ.. Η ημερομηνία αυτή είναι γνωστή εδώ και πάρα πολύ καιρό στους ενδιαφερόμενους, τους επιχειρηματίες. Εχει γίνει κατ` επανάληψη υπόμνηση ότι η προθεσμία αυτή λήγει την 1η Οκτωβρίου του 2000. Τελευταία υπόμνηση έγινε την 1η Σεπτεμβρίου, του μήνα που μόλις έληξε. Αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν πρέπει να σχετίζεται το τραγικό γεγονός με αυτή τη διαδικασία. Τα πλοία που έχουν υποστεί αυτό τον έλεγχο και διαπιστώθηκε ότι υστερούν και άρα θα πρέπει οι πλοιοκτήτες τους να προβούν στις αναγκαίες μετατροπές κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες.

-Είναι τα πλοία που εξυπηρετούν διεθνείς γραμμές, όπως αυτή προς την Ιταλία ή μεγάλες γραμμές του εξωτερικού, όπως αυτή στην Κρήτη.

-Είναι τα πλοία γενικώς της ακτοπλοΐας στο Αιγαίο και,

-Είναι τα πλοία που εκτελούν «τοπικού χαρακτήρα» δρομολόγια.

Ο έλεγχος, λοιπόν, θα γίνει με τη συμπλήρωση 20ήμερου από σήμερα, όπως ακριβώς είχε ανακοινωθεί ευθύς εξ αρχής, προκειμένου έτσι να πιστοποιηθεί αν έχουν γίνει οι μετατροπές στα πλοία και μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Δεν έχει @από τα στοιχεία που σας ανέφερα το αντιλαμβάνεστε κι εσείς- καμία σχέση η τραγωδία με αυτή τη διοικητική ενέργεια που είναι σε εξέλιξη.

ΦΙΛΗΣ: Υποστηρίζετε, δηλαδή, ότι η ημερομηνία αυτή ήταν γνωστή εδώ και δύο χρόνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Υποστηρίζω ότι η ημερομηνία αυτή ήταν γνωστή στους ενδιαφερόμενους πολύ πριν έχουμε αυτή τη ναυτική τραγωδία.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, το Υπουργείο έδωσε παράταση περίπου@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η τελευταία υπόμνηση έγινε την 1η Σεπτεμβρίου.

ΦΙΛΗΣ: Υποστηρίζετε ότι το Υπουργείο γνώριζε ότι τα πλοία αυτά, ακατάλληλα πιθανόν, δεν είχαν τα αναγκαία για την πυρόσβεση μέσα που προβλέπουν οι κανόνες της Ε.Ε., ότι αυτά τα πλοία εκινούντο από το 1998 μέχρι σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα μπορώ να αναφέρω πολλά στοιχεία. Δεν θα το κάνω γιατί η συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη στη Βουλή, όπου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών γι` αυτό το θέμα, θα είναι αποκαλυπτική. Σας λέω και πάλι ότι δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Σας λέω, επίσης, ότι τα μέτρα ασφάλειας, τα οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τα πλοία που χρησιμοποιούνται, είχαν ελεγχθεί. Αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα που αφορούν ορισμένες λειτουργίες στα πλοία σύμφωνα με όσα προβλέπει η κοινοτική οδηγία, θα έπρεπε να ληφθούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2000. Αυτό γίνεται τώρα. Σε αυτή τη φάση είμαστε.

ΦΙΛΗΣ: Δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων, σχεδόν του συνόλου του ελληνικού Τύπου, επιμόνως κάνουν λόγο για μια περίεργη διαπλοκή της εταιρείας MINOAN LINES με το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του κ. Σουμάκη ως Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Αυτό που λένε, συνοπτικώς, τα δημοσιεύματα και ευθέως το κατονομάζουν είναι ότι η MINOAN LINES έχει κάποιου είδους οικονομική διασύνδεση με στελέχη ή με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Όλα αυτά είναι απαράδεκτα και αδικαιολόγητα, πολύ περισσότερο όταν δεν τεκμηριώνονται και λέγονται με τρόπο ανεύθυνο και με προφανή σκοπιμότητα. Ο κ. Σουμάκης στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του συνέβαλε στην ανανέωση του στόλου των πλοίων. Τα στοιχεία και για το θέμα αυτό θα δοθούν στη δημοσιότητα, για να αντιληφθούν όλοι ότι μετά από δεκαετίες ο στόλος μας ανανεώθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό στα χρόνια εκείνα που ο κ. Σουμάκης θήτευσε ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οσον αφορά τα σχόλια που διατυπώνονται για τις προσωπικές σχέσεις που έχει, για τη φιλοξενία της οποίας έτυχε πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα. Ούτε επισκέφθηκε ορισμένες περιοχές, ούτε φιλοξενήθηκε σε σπίτια. Όλα αυτά είναι εκτός πραγματικότητας. Λέγονται με τέτοιο τρόπο που ασφαλώς οδηγεί σε σπίλωση ενός προσώπου και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε στη δημοκρατία μας. Αν έχει κάποιος κάτι συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο θα το ακούσουμε με μεγάλη προσοχή. Αλλά, επιτέλους κάποιοι παρασύρονται μονίμως @και αυτή είναι η μόνιμη επωδός τους- από φήμες ή από σχόλια που κυκλοφορούν ανεύθυνα και γνωρίζετε πολύ καλά ποιες συνέπειες έχουν τέτοιου είδους συζητήσεις. Καλό είναι λοιπόν να μην εμπλακούμε σε αυτό το παιχνίδι, γιατί βγαίνει χαμένη και η δημοκρατία μας. Ολοι βγαίνουν χαμένοι από το χειρισμό τόσο σοβαρών θεμάτων με αυτό τον επιπόλαιο τρόπο.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση γνωρίζει αν διακεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν επιχειρηματική@

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε όλα αυτά τα απαράδεκτα και ο τρόπος με τον οποίο απάντησα ήταν σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο κ. Σουμάκης συνέβαλε στην ανανέωση. Ο κ. Σουμάκης το αντίθετο έκανε. Συνέβαλε, ώστε να πάρουν τα πλοία μεγαλύτερη προθεσμία. Για ποιά ανανέωση λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτηση που κάνετε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι ο κ. Σουμάκης συνέβαλε στην ανανέωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Να κάνετε το σχόλιο, όταν γράφετε στην εφημερίδα σας. Μπορείτε να διατυπώσετε μια ερώτηση. Σας λέω, λοιπόν, ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, είχαμε, μετά από πολλά χρόνια, σημαντική ανανέωση του στόλου των πλοίων στην ελληνική ακτοπλοϊα. Ολα αυτά, είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου. Αρα, λοιπόν, η "κριτική" η οποία διατυπώνεται είναι εκτός πραγματικότητας, χωρίς αντίκρισμα αλήθειας. Είμαι σαφής σε αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σουμάκης ήταν ο υπουργός που πήγε στην Ε.Ε. και ζήτησε να γίνει το όριο από 27 σε 35 χρόνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Ε.Ε. δεν έχει θέσει όριο ηλικίας των πλοίων. Μια μελέτη είναι σε εξέλιξη, όπως πληροφορούμαι, για το μέσο όρο ηλικίας των πλοίων σε διάφορες χώρες. Πρέπει να σας πω ότι, όταν ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή, τότε θα δείτε και πάλι ότι οι κατηγορίες που απευθύνονται δεν είναι και αυτές δικαιολογημένες. Κατά τα άλλα, γνωρίζετε ότι θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός για αυτά τα θέματα, την Τετάρτη το απόγευμα, στη Βουλή, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού". Επίσης, την Πέμπτη, θα συνεδριάσει το Υπουργικού Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Ολα αυτά τα θέματα, λοιπόν, θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες. Και τότε -έχετε λίγο υπομονή- θα δείτε ότι πολλά πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι κάποιοι νομίζουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καθημερινά βγάζουν μέσα από το καράβι πνιγμένους. Πόσους πρέπει να βγάλουν για να αναλάβει κάποιος την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί; Υπάρχει ευαισθησία σε κανέναν;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει λύπη και ευαισθησία. Και αυτό το αποδεικνύουμε με το να προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο τρόπο. Πράγματι, θα επιχειρήσουν οι δύτες των σωστικών συνεργείων να μπουν στο γκαράζ του πλοίου και να δουν αν εκεί έχουν εγκλωβιστεί άτομα. Ο απολογισμός είναι τραγικός. Δεν υπάρχει περιθώριο, συζητώντας γι` αυτό το θέμα, να επιδιώξουμε τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν υπερασπιζόμαστε τίποτα, δεν καταγγέλλουμε τίποτα. Θέλουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες, το συντομότερο δυνατό. Να φανεί ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τους αποδοθούν με δίκαιο, αλλά αυστηρό τρόπο, οι ευθύνες αυτές. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά πως η πολιτική, στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας, διαχρονικά, είναι κρίσιμη για την πατρίδα μας. Τα θέματα αυτά, άλλωστε, η κυβέρνηση θα τα αντιμετωπίσει και στο πλαίσιο συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βγαίνουν και δικοί σας βουλευτές, όπως ο κ. Λιάνης, που λέει ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη. Γι` αυτό ρωτώ, υπέβαλε κανείς παραίτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που συμφωνείτε με τον κ. Λιάνη. Η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή, όπως τη διατύπωσα και την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πολιτική ευθύνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό, κατ` επανάληψη. Ποιά πολιτική ευθύνη έχει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας που δεν έχει καμία ανάμιξη σε ένα τραγικό συμβάν; Ποιά είναι η ανάμιξή του; Είναι αδικαιολόγητο να συζητούμε με αυτό τον τρόπο. Και χαρακτήρισα, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης, σε ερώτηση που είχε θέσει συνάδελφός σας, ανθρωποθυσίες αυτές που ζητούνται. Δεν το θυμάστε; Γιατί επανέρχεστε, λοιπόν;

ΤΑΚΗΣ: Η κα Αγγελοπούλου δίνει, σήμερα, μια συνέντευξη στο "Εθνος" και λέει ότι Ολυμπιάδα, με ρυθμούς δημοσίου, δεν γίνεται, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας εμείς που ξέρουμε και αφήστε τις μεμψιμοιρίες και όλα αυτά. Ο Πρωθυπουργός, όπως μας είπατε, έχει ραντεβού με την κ. Αγγελοπούλου, την Πέμπτη το απόγευμα. Τι περιμένει από αυτό το ραντεβού; Τι θα θέσει στην κ. Αγγελοπούλου και τι πρόκειται να δεχθεί από αυτήν, αν γνωρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι σε κάθε χώρα την Ολυμπιάδα διοργανώνει μία Επιτροπή, που αναλαμβάνει με αυτονομία και πλήρεις αρμοδιότητες να φέρει σε πέρας αυτό το σημαντικό έργο. Η Ολυμπιάδα του 2004 αποτελεί εθνική υπόθεση για τη χώρα μας. Μας αφορά όλους. Ολοι πρέπει να συμβάλλουμε. Βεβαίως, τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχει η Οργανωτική Επιτροπή. Το κράτος -όλο το κράτος, όχι μόνο η κυβέρνηση- είναι στη διάθεση των ανθρώπων εκείνων που έχουν αναλάβει τις σχετικές αρμοδιότητες, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, από την άποψη της υποδομής, της τεχνικής, αλλά και της διοικητικής, για να οργανώσουμε μια άρτια Ολυμπιάδα. Η συζήτηση, η οποία θα γίνει κατά τη συνάντηση, αντιλαμβάνεστε, πως θα είναι μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, γιατί ο σκοπός είναι κοινός.

ΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά δεν είναι μομφή αυτό που λέει η κα Αγγελοπούλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία μομφή δεν είναι, επαναλαμβάνει το αυτονόητο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι καμία χώρα δεν διοργάνωσε Ολυμπιάδα, μέχρι τώρα, χωρίς να έχει συστήσει οργανωτική επιτροπή για την αντίστοιχη Ολυμπιάδα. Αυτό γίνεται και στην πατρίδα μας.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος, πριν λίγη ώρα, συζητώντας αν θα πρέπει να γίνει Υπουργείο Ολυμπιάδας και όλα τα σχετικά, είπε ότι κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να καταργηθούν διάφορα υπουργεία και το πρώτο που θα πρέπει να καταργηθεί είναι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της δικής μας, είναι νευραλγικό υπουργείο. Και βεβαίως, κάθε χώρα διαρθρώνει το Υπουργικό Συμβούλιό της, με βάση τις κοινωνικές, οικονομικές και άλλες ιδιαιτερότητες που έχει. Αρα, σε μια χώρα όπως είναι η δική μας, το ΥΕΝ έχει τη θέση του.

ΚΟΥΪΝ: Πριν από δύο εβδομάδες, όταν ήμασταν σε μια άλλη κρίση, είχατε χαρακτηρίσει την εικόνα της κυβέρνησης ότι δεν ήταν η καλύτερη. Την εικόνα της κυβέρνησης, σήμερα, πώς θα την χαρακτηρίζατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί επανέρχεστε, διατυπώνοντας ερωτήσεις των οποίων την απάντηση μπορείτε να δώσετε μόνος σας; Σας λέω, λοιπόν, ότι αντιμετωπίζουμε μια ναυτική τραγωδία και το μόνο που μπορώ να σχολιάσω, με αφορμή την ερώτησή σας, είναι τούτο: Είναι πραγματικά έξω από κάθε πολιτική δεοντολογία κάποιοι να επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά, βασιζόμενοι σε ένα τραγικό γεγονός. Αν οι ελπίδες τους, να αντιπαρατεθούν προς στην κυβέρνηση, βασίζονται σε τραγικά γεγονότα, αντιλαμβάνεστε πως υποτιμούν τη νοημοσύνη και των πολιτών, αλλά αυτό δείχνει πως υποτιμούν και τις δικές τους δυνάμεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ ζητούν προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ναυάγιο. Αλλά και ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση, η ερώτηση να μετατραπεί σε μια τέτοια συζήτηση. Πώς απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν καταθέσει ερωτήσεις και την Τετάρτη, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού", θα γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό στην οποία θα πάρουν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Δεν είναι πια μόνο ο Τύπος που συζητά το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την Ελλάδα, αλλά ακούσαμε και μέλος της Επιτροπής Ι.Ο.C να λέει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα προτιμούσε να επιστρέψουν πάλι στο Σίδνεϊ. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Με καλείτε να σχολιάσω τι επιθυμίες και προτιμήσεις έχουν διάφοροι παράγοντες. Σας λέω ότι εμείς ετοιμαζόμαστε για την Ολυμπιάδα του 2004. Η Ολυμπιάδα αυτή είναι εθνική υπόθεση για τη χώρα μας. Αφορά τον καθένα μας. Θα συνεργαστούμε όλοι, προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό σκοπό: τη διοργάνωση της καλύτερης Ολυμπιάδας που έγινε ποτέ.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Επίσης, ακούστηκε από το Σίδνεϊ, ότι η κα Αγγελοπούλου είναι δυσαρεστημένη και απειλεί πάλι με παραίτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει κάνει καμία τέτοια δήλωση ή νύξη η κα Αγγελοπούλου. Παρακαλώ, ένα θέμα που έχει ένα χαρακτήρα εθνικό, πρέπει να το αντιμετωπίζουμε βασιζόμενοι σε αυτά που υπεύθυνα λέγονται και να μην αιχμαλωτιζόμαστε από φήμες ή από συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν σοβαρό περιεχόμενο.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Αν κατάλαβα καλά, στην ερχόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ληφθούν αποφάσεις, βάσει μελέτης από διάφορες επιτροπές, για θέματα της εμπορικής ναυτιλίας. Ωστόσο, εκτιμάτε ότι προεκλογικά και στο πρόγραμμα που κατατέθηκε από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος, υπογραμμιζόταν ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένη πολιτική για τον εκσυγχρονισμό της ναυσιπλοϊας. Τι μεσολάβησε και αυτό το σχέδιο, που υπήρχε προεκλογικά, δεν τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή;

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχέδιο αυτό το οποίο προεκλογικά είχαμε εξαγγείλει, υπήρχε και υπάρχει και αποτέλεσε τη βάση, πάνω στην οποία αναπτύχθηκαν οι συζητήσεις με τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι των άλλων φορέων. Η κυβέρνηση έχει την πρότασή της. Πιστεύω ότι είναι υπεύθυνο αυτό που έκανε η κυβέρνηση, να θέσει τις προτάσεις υπόψη των φορέων, των εργοδοτών-ιδιοκτητών και των εργαζομένων, προκειμένου να καταλήξουμε σε ομόφωνα πορίσματα. Υπό το πρίσμα, λοιπόν, των συζητήσεων και των πορισμάτων στα οποία κατέληξαν οι δύο αυτές επιτροπές, θα συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, την Πέμπτη. Σας είπα και πάλι, ότι αυτή την περίοδο ήταν, έτσι ή αλλιώς, προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και να λάβει αποφάσεις για θέματα εμπορικής ναυτιλίας. Αυτή η τραγική σύμπτωση, ασφαλώς, δίνει έναν άλλο χαρακτήρα. Αλλά, τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ήταν η προθεσμία που είχε τεθεί, προκειμένου να καταθέσουν το πόρισμά τους οι επιτροπές. Αυτό, λοιπόν, θα αποτελέσει και το αντικείμενο της συζήτησης, με βάση την πρόταση που έκανε η κυβέρνηση και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των επιτροπών, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλήρες πλαίσιο για την εμπορική ναυτιλία στη χώρα μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχήν, θα ήθελα να ρωτήσω -βέβαια, συνάγεται εξ όσων είπατε- ότι η κυβέρνηση είναι πολύ ευχαριστημένη από τη θητεία του κ. Σουμάκη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την απόδοση του έργου του. Είναι έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σουμάκης είχε μια καλή θητεία. Μη με ρωτήσετε γιατί δε συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, γιατί αυτό έχετε στο μυαλό σας. Είχε μια καλή θητεία, ο πειραϊκός λαός το αναγνώρισε αυτό. Ο Πρωθυπουργός συγκρότησε ένα νέο υπουργικό σχήμα, σύμφωνα με τις επιλογές που εκείνος δικαιούται να κάνει, ενόψει μιας νέας περιόδου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός προτίθεται, νομίζω ότι μόνο ο ίδιος έχει το δικαίωμα, βάσει του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής, αν δεν κάνω λάθος@

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό πριν. Η δυνατότητα που δίνεται να συμμετάσχουν στη συζήτηση όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί καλύπτει και αυτή την αξίωση, την πρόταση του κ. Καραμανλή.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς αναφέρεστε στο άρθρο του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο σχετίζεται με την ανακοίνωση επί επικαίρου θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης, όπου δίνεται η δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς να λάβουν το λόγο. Πρέπει να σας πω ότι αφού και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση για την «ώρα του Πρωθυπουργού», όλοι θα λάβουν το λόγο και η συζήτηση θα έχει ανάλογο χαρακτήρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περιορισμένος θα είναι, όμως..

ΡΕΠΠΑΣ: Κανέναν περιορισμένο χαρακτήρα δεν θα έχει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περιορισμένος δεν θα είναι, κ. Υπουργέ; Με την επίκαιρη ερώτηση, περιορισμένος θα είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει ένα ανάλογο χαρακτήρα. Αν η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε το άρθρο 142 Α@ , προκειμένου να κάνει την ανακοίνωση και να λάβουν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί, τι διαφορετικό θα συνέβαινε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμμετέχουν τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συμμετέχουν άλλοι. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν καταθέσει ερώτηση και θα λάβουν όλοι το λόγο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τη συνεδρίαση του Υ.Σ. , όπου θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις για την πολιτική τοποθέτηση στη Ναυτιλία, μήπως ο Πρωθυπουργός θελήσει να επανέλθει στο θέμα αυτό και τη διαδικασία αυτή, προκειμένου να γίνει πιο αναλυτική η συζήτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν ο Πρωθυπουργός έχει λόγους να το κάνει, να είστε σίγουρος ότι θα το κάνει. Διότι κάθε πράξη μας, κάθε ενέργειά μας πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο γνώμονα: Το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Αν πραγματικά αυτό απαιτεί το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, θα γίνει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι το ιδιαίτερο στοιχείο των σημερινών και των δηλώσεων που κάνατε μετά το ατύχημα για να ενισχυθεί η αξιοπιστία των όσων μας λέτε εδώ; Το λέω γιατί έχω και μια προσωπική..

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε ερωτήσεις κρίσεως.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν είναι κρίσεως, παρακαλώ πολύ.

ΡΕΠΠΑΣ: Κρίσεως είναι. Διατυπώστε την ερώτησή σας;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως, απαντώντας στον κ. Φίλη - ήταν επιμέρους θέμα, αλλά για να μου απαντήσετε- ότι ήταν γνωστό και ότι έπρεπε 30 Σεπτεμβρίου να τελειώσει αυτή η ιστορία με τα πλοία που δεν διέθεταν τα μέσα πυρόσβεσης. Η κυβέρνηση, κάθε μέρα, λέει ότι είναι κυβέρνηση του πολίτη κ.λ.π. Βγήκε κάποια ανακοίνωση από το ΥΕΝ που να ενημερώνει τους νησιώτες ότι στις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα κυκλοφορήσουν αυτά τα πλοία; Και γιατί συνεδρίασε το Σάββατο το βράδυ ο υπουργός με τους συνεργάτες του και δεν συνεδρίασε κάποια άλλη ημέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός έχει κάθε λόγο να συνεδριάζει, όποτε κρίνει αναγκαίο να συνεδριάσει. Μην κατηγορήσουμε τους υπουργούς γιατί συνεδριάζουν ημέρες και ώρες που δεν είναι συνηθισμένο@

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μην υποτιμάτε την ερώτησή μου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν την υποτιμώ. Εσείς υποτιμάτε εμένα με αυτά που θέτετε με τις ερωτήσεις σας, υποτιμάτε την απάντησή μου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, μου λέτε ότι η διαδικασία έγινε αξιοκρατικά, χωρίς να υπολογίζετε την κοινή γνώμη@

ΡΕΠΠΑΣ: Υπολογίζουμε την κοινή γνώμη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς; Υπάρχει ανακοίνωση του υπουργείου;

ΡΕΠΠΑΣ: Με επιστολές από το ΥΕΝ και μάλιστα επαναλαμβανόμενες είχαν ενημερωθεί οι φορείς ότι έχει τεθεί αυτή η προθεσμία, εντός της οποίας θα πρέπει να συμμορφωθούν. Αυτά είναι γνωστά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αναγκαστικά επανέρχομαι σε ένα θέμα που έχει ανοίξει. Εχει απασχολήσει την κυβέρνηση ή την έχει προβληματίσει, απ` όσα λέγονται και γράφονται, το γεγονός ότι τελικά έχει δημιουργηθεί μια εταιρεία η οποία κατέχει το μονοπώλιο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, σε συνθήκες μάλιστα ελεύθερου ανταγωνισμού;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας παραπέμψω στις αποφάσεις που θα πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο. Για το θέμα αυτό συζητήσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα και έδωσα απαντήσεις. Η αγορά, βεβαίως, είναι ελεύθερη, ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος. Ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι υγιής και η αγορά λειτουργεί με κάποιους κανόνες, δεν είναι ασύδοτη. Δεν μπορεί να παρέμβει κανείς σε αυτές τις λειτουργίες. Αν υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο -όπως κατηγορία, καταγγελία- παρακαλώ να τεθεί υπόψη μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η αγορά είναι ελεύθερη και είναι σωστό αυτό που λέτε. Ωστόσο, τις άδειες τις χορηγεί το ΥΕΝ. Γιατί είπατε ότι κανείς δεν μπορεί να παρέμβει. Είναι έτσι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά θα τα συζητήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Γίνεται πολύ λόγος για την άρση του προστατευτισμού. Θα πρέπει να σας πω ότι τα θέματα αυτά, τα οποία είναι σύνθετα, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή γιατί αφορούν την οικονομία ολόκληρων περιοχών, αφορούν, βεβαίως, το καθεστώς εργασίας ή την ίδια την εργασία συμπολιτών μας. Ολα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον. Και, βεβαίως, σε αυτό το συμφέρον προτάσσεται πάντοτε η ασφάλεια των πολιτών. Είναι θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα λάβουμε αποφάσεις, που πιστεύω ότι θα είναι στην ορθή κατεύθυνση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε στην αρχική σας τοποθέτηση ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη με πρωτοβουλίες να διασφαλίσει την καλή μεταφορά προϊόντων. Εξετάζετε και πολιτική επιστράτευση των@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι θα κάνει σχετικές δηλώσεις ο κ. Παπαντωνίου. Αυτή την ώρα δεν θα προκαταλάβω τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά ήμουν σαφής, όταν είπα ότι θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου η αγορά να λειτουργήσει ομαλά στον τομέα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε για τις άδειες. Γιατί όλες τις άδειες τις έπαιρνε η συγκεκριμένη εταιρεία, μπορείτε να μου πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα δείτε ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, θα δείτε πώς δόθηκαν οι άδειες. Ολα αυτά τα στοιχεία -επαναλαμβάνω- είναι στη δημοσιότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν τα δίνετε τώρα@

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα ειδικού ρεπορτάζ. Εδώ θα συζητήσουμε πώς δίνονται οι άδειες των εμπορικών πλοίων;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 2 October 2000 - 13:05:11 UTC