Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΔΑΛΗ: Ο κ. Χρυσανθακόπουλος κατέθεσε μία ερώτηση στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία η ΕΥΠ έχει αναθέσει το έργο των υποκλοπών σε ισραηλινή εταιρία. Λέει και άλλες λεπτομέρειες και επαναλαμβάνει ότι η ΕΥΠ διατηρεί φακέλους τόσο πολιτών, όσο και πολιτικών. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε ότι υπάρχει η Επιτροπή της Βουλής, η οποία παρεμβαίνει και παρακολουθεί τα θέματα των τηλεφωνικών επικοινωνιών και πάντοτε, βεβαίως, είναι παρών και δικαστικός λειτουργικός, όταν συντρέχει λόγος. Κατά τα άλλα, δεν θα συζητήσουμε εδώ θέματα της ΕΥΠ. Ο συνάδελφος θα λάβει απάντηση δια της κοινοβουλευτικής οδού. Δεν μπορεί τα θέματα λειτουργίας της ΕΥΠ -το αντιλαμβάνεστε όλοι αυτό- να γίνονται αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, δεν μπορούμε να ενημερωθούμε εμείς εδώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Αν νομίζετε, λοιπόν, ότι υπάρχει θέμα, θα αναμένετε την απάντηση που θα δοθεί δια της κοινοβουλευτικής οδού. Μέχρι τότε, εμείς δεν έχουμε να σχολιάσουμε οτιδήποτε έχει σχέση με τη λειτουργία της ΕΥΠ. Αυτή είναι μία θέση αρχής στην οποία παραμένουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και άλλη φορά, εστάλη επιστολή στη Βουλή και απαντήσατε εσείς εδώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί η επιστολή εκείνη δεν αφορούσε τη λειτουργία της ΕΥΠ και επειδή ήμουν ο αρμόδιος υπουργός. Νομίζω ότι είχα αυτή την αρμοδιότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί καλύπτετε την ΕΥΠ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δίνετε αυτή την ερμηνεία; Ολοι πρέπει να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη μια υπηρεσία που έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό. Και εν πάση περιπτώσει, η λειτουργία της είναι ενταγμένη στη συνολική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας. Αυτό είναι σαφές. Πρέπει να διαγράψετε από το μυαλό σας αυτά που συνέβαιναν άλλες εποχές. Είναι, όμως, θέση αρχής να μη συζητούμε δημόσια θέματα της ΕΥΠ.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Κουμαριανό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός προεδρεύει σε σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών για θέματα σχετικά με την εξέλιξη των δημοσίων έργων στην ελληνική περιφέρεια. Ο Σεβασμιότατος Θεσσαλιώτιδος επισκέφθηκε, λόγω φιλικών σχέσεων, τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Πανταγιά. Αυτή η επίσκεψη δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εσείς εννοήσατε ως επίσκεψη στον Πρωθυπουργό και συνεργασία μαζί του.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σημερινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μεταφορά της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου την Πέμπτη και μάλιστα δίνουν την εξήγηση ότι αυτό γίνεται για να είναι παρών και ο κ. Πάγκαλος. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα τα θέτετε στο Κίνημα και σας απαντούν οι υπεύθυνοι του Κινήματος. Πράγματι, ο κ. Πάγκαλος συμμετέχει σε μία συνάντηση υπουργών Πολιτισμού στη Σαντορίνη, η οποία ήταν προγραμματισμένη, εδώ και πολύ καιρό, από την εποχή που ήταν υπουργός Πολιτισμού η κα Παπαζώη. Κρίθηκε, λοιπόν, ότι θα έπρεπε, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου να γίνει με την παρουσία όλων των μελών. Γι` αυτό, ακριβώς, έγινε αυτή η χρονική μετάθεση.

ΦΙΛΗΣ: Αν εκτιμάτε ότι τα αποτελέσματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γιουγκοσλαβία ευνοούν τη σταθερότητα στην περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς δεν θα κάνουμε σχόλιο για αποτελέσματα, γιατί δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα τελικά. Θα αναμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την κεντρική εφορευτική επιτροπή. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι η κεντρική εφορευτική επιτροπή έχει στη διάθεσή της αρκετές ώρες ακόμη, αφού μπορεί να ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα εντός 72 ωρών, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Αυτό το οποίο, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, μπορώ να πω είναι ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να δείξουμε όλοι υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση. Οπως με ομαλό τρόπο έγιναν οι εκλογές, το ίδιο ομαλά να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Ο γιουγκοσλαβικός λαός έχει τον τελευταίο λόγο, τον διατύπωσε με την ψήφο του. Θα αναμένουμε να δούμε πώς αποτυπώθηκε σε εκλογικά ποσοστά η ψήφος του γιουγκοσλαβικού λαού. Μέχρι τότε, δεν έχουμε να πούμε τίποτε άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Ωστόσο, οι εκπρόσωποι και οι υπουργοί Εξωτερικών άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του Στέητ Ντιπάρτμεντ, έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, επαναλαμβάνω, θεωρούμε πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, γιατί επιθυμούμε η Γιουγκοσλαβία, που πέρασε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, να βγει από αυτή την κρίση με τη συμβολή όλων. Για να μη φορτίσουμε περισσότερο την ατμόσφαιρα, θα αποφύγουμε να κάνουμε επιθετικού χαρακτήρα δηλώσεις, γιατί αυτό το οποίο τελικώς μετράει είναι η γνώμη του γιουγκοσλαβικού λαού. Είναι θετικό το γεγονός ότι όλες οι πλευρές αναγνώρισαν την ομαλότητα με την οποία διεξήχθησαν οι εκλογές. Αυτή η ομαλότητα πιστεύουμε ότι θα χαρακτηρίσει και τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων. Σε αυτό μένουμε.

ΦΙΛΗΣ: Θα αναγνωρίσετε το αποτέλεσμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πριν προκύψει αποτέλεσμα με τρόπο που είναι απόλυτα δημοκρατικός και πριν έχουμε μια πλήρη εικόνα για το πώς έγιναν οι εκλογές και η καταμέτρηση των ψήφων, μην περιμένετε να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο.

ΦΙΛΗΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε το δεδομένο ότι οι δύο αντίπαλοι διεκδικούν, ο καθένας για τον εαυτό του, τη νίκη. Η κεντρική εφορευτική επιτροπή κλείνει υπέρ εκείνου που την έχει διορίσει. Τι περιμένετε, ακριβώς, για να έχετε γνώμη για τα αποτελέσματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Περιμένουμε την ανακοίνωση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής. Χωρίς να έχουμε τη δική της θέση, πώς θέλετε να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο! Αυτούς τους οποίους, κατά κάποιο τρόπο, κατηγορείτε γιατί παίρνουν θέση, θέλετε να τους μιμηθούμε. Καλείτε, δηλαδή, την ελληνική κυβέρνηση να μιμηθεί εκείνους που έχουν πάρει θέση και τους οποίους «κατηγορείτε» ότι παρεμβαίνουν, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταμέτρησης. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Μη μας καλείτε, λοιπόν, να τοποθετηθούμε επί του θέματος αυτού τώρα. Δεν είναι η στιγμή.

ΦΙΛΗΣ: Πέραν του θέματος των αποτελεσμάτων, έχετε να κάνετε κάποιο πολιτικό σχόλιο για τις εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ θετικό ότι όλες οι δυνάμεις αναγνωρίζουν πως οι εκλογικές διαδικασίες έγιναν με ομαλό και δημοκρατικό τρόπο, πράγμα το οποίο δείχνει ότι ο γιουγκοσλαβικός λαός ψήφισε ανεπηρέαστος, προκειμένου να επιλέξει την ηγεσία του.

ΚΟΥΙΝ: Η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία που είπατε, πού κολλάει; Ποιός πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι μας. Και εμείς ως κυβέρνηση, επιδεικνύουμε μια τέτοια στάση, η οποία χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Γιουγκοσλαβία να ξεπεράσει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Κωνσταντόπουλος, με δηλώσεις του, σας κατηγορεί ότι φέρνετε εσπευσμένα αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, ότι δεν θα γίνει συζήτηση επί της ουσίας και ζητάει την κατάργηση του υπουργείου Τύπου και την πλειοψηφία των 3/5 που προβλέπει το νομοσχέδιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Το νομοσχέδιο συζητείται το απόγευμα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Αλλοι λένε ότι το φέρνουμε γρήγορα, άλλοι με καθυστέρηση. Η αλήθεια είναι ότι η αναβάθμιση του ΕΣΡ αποτελεί προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησής μας. Εμείς -όπως είπα και στους ραδιοτηλεοπτικούς συντάκτες, αλλά και σε σας συζητώντας σχετικά θέματα- από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές ανακοινώσαμε ένα χρονοδιάγραμμα έξι μηνών, εντός του οποίου πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει μια δέσμη δράσεων. Μεταξύ αυτών, πολύ σημαντική, ίσως η πιο σημαντική, είναι η κατάρτιση και κατάθεση του νομοσχεδίου για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του ΕΣΡ. Αυτό κάνουμε τώρα. Ολα τα άλλα επιμέρους θέματα, θα τα συζητήσουμε. Αρκούμαι να πω ότι οι κριτικές, οι αιτιάσεις που διατυπώνονται είναι χωρίς περιεχόμενο και αντίκρισμα. Δείχνουν ότι κάποιοι δεν θέλουν να συζητήσουμε επί της ουσίας τις ρυθμίσεις αυτές, γιατί επιθυμούν το ΕΣΡ να είναι διακομματικό όργανο και όχι μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφωνία μας. Ολα τα άλλα που λέγονται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε άλλα Μέσα Ενημέρωσης, από πολιτικούς παράγοντες, δεν θα τα σχολιάσω τώρα. Θα τα σχολιάσω «ενώπιος ενωπίω» στο πλαίσιο των συζητήσεων στη Βουλή. Και τότε, πάρα πολλοί θα νιώσουν μεγάλη στεναχώρια, γιατί δεν είναι δυνατό να είναι εκτεθειμένοι με τις επιλογές και τις πράξεις τους και να παριστάνουν, αυτή την ώρα, τον κατήγορο και τον τιμητή, ενώ θα έπρεπε να απολογούνται.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Και ο κ. Καραμανλής, ασκώντας κριτική στο νομοσχέδιο για το ΕΣΡ, αποκάλεσε την κυβέρνηση «μεγάλο αδελφό». Ξέρετε που παραπέμπει. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, γιατί αυτή η φρασεολογία εκφεύγει της πολιτικής αντιπαράθεσης. Εμείς είμαστε παρόντες με τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η απόδειξη αυτού που λέω. Αν η Ν.Δ. έχει προτάσεις για συγκεκριμένα θέματα, καλό είναι να τις θέσει υπόψη μας. Θυμίζω ότι, όταν εμείς ψηφίσαμε το Ν/2644 για τη ραδιοτηλεοπτική συνδρομητική υπηρεσία, η Ν.Δ. αποχώρησε από τη Βουλή. Και αυτό, είτε γιατί δεν είχε θέσεις και θα φαινόταν η γύμνια της αν έμενε στη Βουλή και συνεχιζόταν η συζήτηση με τη συμμετοχή της, είτε γιατί δεν ήθελε, ίσως, να πάρει κάποια θέση, επειδή τα συμφέροντα που συγκρούστηκαν δεν ήταν αμελητέα. Εμείς κάναμε μία τομή. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Και καλώ όλους να συζητήσουμε επί της ουσίας. Η Ν.Δ., σε τελευταία ανάλυση, γιατί έχω μιλήσει κατ` επανάληψη για το βίο και την πολιτεία της, δεν είναι δυνατό να μιλά με αυτό τον τρόπο. Η Ν.Δ., ως κυβέρνηση, δια του αρμοδίου υπουργού κ. Εβερτ -σας είπα και σε άλλη ευκαιρία- αλλοίωσε το χαρακτήρα του ΕΣΡ. Εξέδωσε υπουργική απόφαση με την οποία άλλαξε τη σύνθεση του ΕΣΡ και, μετά από ενάμιση χρόνο, ήρθε στη Βουλή και ψήφισε νόμο για να κατοχυρώσει την υπουργική απόφαση. Το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε παράνομη την απόφαση αυτή και αντισυνταγματικό το σχετικό νόμο. Οι αποφάσεις του ΕΣΡ, για όλη εκείνη την περίοδο, ήταν άκυρες. Αυτά είναι τα πεπραγμένα της Ν.Δ., η οποία σήμερα μας κατηγορεί κιόλας. Επειδή πολλά πράγματα σε αυτό τον τόπο γίνονται έτσι, ώστε να δημιουργείται μια λανθασμένη εντύπωση, εμείς δεν θέλουμε ούτε εφήμερους εντυπωσιασμούς, ούτε παραπλάνηση. Και γι` αυτό, ακριβώς, μένουμε στις προτάσεις μας, οι οποίες είναι τεκμηριωμένες, είναι πλήρεις. Εχουμε πρόγραμμα για όλα τα θέματα -και για το συγκεκριμένο- και επί των προτάσεών μας καλούμε και τις άλλες δυνάμεις να συζητήσουμε. Αυτό έχει σημασία, γιατί αυτό απαιτεί από μας ο λαός.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν ως προϊστάμενος υπουργός έχετε υπόψη σας το γεγονός ότι στη ΝΕΤ, αυτή τη στιγμή, υπήρχαν κάποιες εκατοντάδες υπαλλήλων συμβασιούχων που ήταν απλήρωτοι. Πώς λειτουργεί το κράτος ως εργοδότης σε αυτή την περίπτωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην ΕΡΤ υπηρετούν συμβασιούχοι και ότι ανανεώνονται οι συμβάσεις τους, σύμφωνα με τις επιλογές της διοίκησης. Εμείς, από τη δική μας πλευρά ως υπουργείο, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες πράξεις. Εχουμε εισηγηθεί, δηλαδή, στην αρμόδια Επιτροπή της κυβέρνησης, την ανανέωση και την εξασφάλιση του κονδυλίου που θα καλύψει αυτές τις δαπάνες. Γιατί, περί αυτού πρόκειται. Την επιλογή των στελεχών την κάνει η ίδια η διοίκηση της ΕΡΤ. Εμείς μιλούμε για το ποσό, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να πληρώσει τους εργαζόμενους σε αυτήν. Η αλλαγή του συστήματος -και την αποφασίσαμε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητώντας για θέματα δημόσιας διοίκησης- έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση, για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς ως υπουργείο. Ασφαλώς, το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται και θα λυθεί εντός των ημερών.

ΦΙΛΗΣ: Δύο διαπρεπείς Συνταγματολόγοι, ο κ. Αλιβιζάτος, χθες στα «ΝΕΑ» με άρθρο του και προ ολίγου ο κ. Κασιμάτης μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ, διαπίστωσαν μια ανακολουθία δική σας. Οτι ενώ η Βουλή ομόφωνα συμφώνησε να αντέχει μια διαδικασία χωρίς να παρεμβάλλεται στο έργο της κυβέρνησης εκείνη η διαδικασία για την ανάδειξη των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών, όπως είναι και το ΕΣΡ, εσείς την επομένη σπεύσατε να καταθέσετε ένα νομοσχέδιο, που αλλοιώνει την ομόφωνη διαδικασία που είχε επιτευχθεί κατά τη συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης. Το ερώτημα είναι: Εάν θα επιμείνετε να ψηφιστεί ο νόμος πριν ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση, διότι αυτό όταν για ένα θέμα υπάρχουν δύο παράλληλες διαδικασίες, θα προκύψει και νομικό πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Οι διαδικασίες δεν είναι παράλληλες, έτσι ώστε να δημιουργείται εμπλοκή, επειδή ακριβώς προωθούμε το νομοσχέδιο για το ΕΣΡ. Πουθενά, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν συμφωνήθηκε -γιατί δεν συζητήθηκε καν- θέμα μη εμπλοκής της κυβέρνησης με οποιονδήποτε τρόπο, όσον αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το θέμα που τέθηκε -και στο αντίστοιχο άρθρο θα θεσπιστεί η σχετική διάταξη- είναι ένα και μόνο: Το ΕΣΡ αναγορεύεται σε Ανεξάρτητη Αρχή και κατοχυρώνεται συνταγματικά. Αυτό γίνεται και με το νομοσχέδιο. Αντί λοιπόν, να έρθει νόμος εκ των υστέρων να ρυθμίσει την πρόβλεψη του Συντάγματος, ο νόμος -και αυτό δείχνει ότι είμαστε από καιρό έτοιμοι και δεν συρόμαστε από τις εξελίξεις, γιατί αυτό κάποιοι θέλουν να υποστηρίξουν- θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και είναι στο πνεύμα των όποιων συζητήσεων γίνονται ή θα γίνουν κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπάρχει πράγματι μια κριτική από κάποιες δυνάμεις ότι ο Υπουργός είναι αυτός που καταρτίζει τον αρχικό κατάλογο με διπλάσιο αριθμό μελών, από τον αριθμό των μελών που θα συγκροτήσουν το ΕΣΡ. Κατάλογο, δηλαδή, με 18 άτομα, σε σχέση με τα εννέα που θα επιλεγούν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και τα οποία θα συγκροτήσουν το ΕΣΡ. Πρέπει να σας πω ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι αντίστοιχες αρχές, που δεν έχουν αυτή την αυτονομία την οποία προσδίδουμε εμείς τώρα με αυτό το νομοσχέδιο, διορίζονται κατ ευθείαν από την κυβέρνηση ή τον αρμόδιο Υπουργό. Εδώ στην Ελλάδα κάποιοι θέλουν να κάνουμε εκλογές, να αναδεικνύουμε κυβέρνηση, όχι για να κυβερνά, αλλά για να μην κυβερνά! Να αναδεικνύουμε κυβέρνηση και μετά να αποφασίζουμε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση! Επειδή, όμως κάποιοι θεωρούν ότι θέτω έναν περιορισμό ως προς τα πρόσωπα κύρους, μεταξύ των οποίων θα κληθεί να επιλέξει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, είπα ότι αυτό είναι ένα θέμα που το συζητούμε.

Θα έθετα, όμως, ένα ρητορικό ερώτημα: Θα δεχόταν η Επιτροπή της Βουλής με αυτές τις πλειοψηφίες να καταρτίζει τον κατάλογο με διπλάσιο αριθμό μελών και εγώ από αυτόν τον κατάλογο να επιλέγω και να διορίζω τα μέλη;

ΦΙΛΗΣ: Οχι εσείς@

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εκείνοι θα επιλέγουν όποια μέλη θέλουν, όποιες προσωπικότητες. Θα επιλέξουν, λοιπόν, 18 πρόσωπα κύρους από την ελληνική κοινωνία, που θα είναι φαντάζομαι το ένα καλύτερο από το άλλο. Εγώ θα έχω τη δυνατότητα μεταξύ αυτών να ορίσω τους εννέα, που θα συγκροτήσουν το ΕΣΡ. Το δέχονται αυτό; Να επιβάλουν εκείνοι τον περιορισμό προς την κυβέρνηση. Δεν το δέχονται. Λοιπόν, η προσπάθεια που γίνεται -και αυτό θα αποκαλυφθεί- είναι να μείνει το ΕΣΡ διακομματικό όργανο. Να προτείνουν τα διάφορα κόμματα και έτσι από την πίσω πόρτα να επαναληφθεί εκείνο το φαινόμενο κατά το οποίο τα μέλη του ΕΣΡ δεν λειτούργησαν πάντα ανεπηρέαστα και ανεξάρτητα από την κομματική προέλευσή τους. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν συνάδει με το χαρακτήρα μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Όταν λέμε ότι το ΕΣΡ πρέπει να λειτουργήσει ως Ανεξάρτητη Αρχή σημαίνει ότι τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν να είναι πρόσωπα κύρους, τα οποία δεν έχουν κομματικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Αυτή είναι η θέση μας και σε αυτή την κατεύθυνση πορευόμαστε. Και επαναλαμβάνω, δείτε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Πουθενά, μα πουθενά δεν συγκροτείται Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης χωρίς την εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτή την εμπλοκή στον ελάχιστο βαθμό, η οποία περιέχεται στο νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει, εμείς μπορούμε να την εξετάσουμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα ακούγοντας άλλες προτάσεις. Γιατί αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε μια πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού, είναι θεωρητικολογίες.

ΦΙΛΗΣ: Στο βαθμό που ο κ. Βενιζέλος εκφράζει τις απόψεις του και οι υπόλοιποι εισηγητές στην Επιτροπή αναθεώρησης εκφράζουν τις απόψεις των κομμάτων τους, γνωρίζουμε @έχει δημοσιευθεί στις εφημερίδες- ότι συμφώνησαν όλοι, κατά τη συζήτηση του άρθρου 15, ότι θέματα που αφορούν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, επειδή είναι μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή, θα συζητηθούν στο οικείο άρθρο του Συντάγματος, αλλά ότι συμφώνησαν, επίσης, πως οι ανεξάρτητες αρχές θα ορίζονται με πλειοψηφία 3/5 από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Εσείς προβλέπετε πρώτον τη λίστα, η οποία αλλάζει τη φύση αυτής της ομόφωνης συμφωνίας, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Σύνταγμα και δεύτερον, βάζετε και τις μετέπειτα, τις υπόλοιπες ψηφοφορίες, οι οποίες φτάνουν με σχετική πλειοψηφία η Επιτροπή της Βουλής να βγάζει το ΕΣΡ. Αυτά δεν θέλω να πω εάν είναι σωστά ή όχι, αυτό είναι μια άλλη κριτική. Αυτό, όμως, είναι έξω από τη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν όλα τα κόμματα για το Σύνταγμα. Και ερωτώ: Όταν το Σύνταγμα, ο θεμελιώδης νόμος του κράτους, προβλέπει αυτή τη διάταξη, εσείς γιατί δεν περιμένετε να τελειώσει η συνταγματική συζήτηση και να εναρμονίσετε τη δική σας ρύθμιση προς τη συνταγματική απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, κ. Φίλη, δεν προβλέπεται επιλογή με σχετική πλειοψηφία. Κάνετε λάθος. Δεύτερον, τα θέματα που αφορούν τα άρθρα που συζητήθηκαν, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και συμφωνήθηκαν, τηρούνται και δεν θίγονται καθόλου από τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Το ΕΣΡ -και προβλέπεται σε αυτό το νομοσχέδιο- αναλαμβάνει εκ μέρους της Πολιτείας την εποπτεία και τον έλεγχο για τη λειτουργία του οπτικοακουστικού τομέα στην πατρίδα μας. Το κράτος, δηλαδή, το οποίο αναφερόταν μέχρι τώρα στο Σύνταγμα, αναθέτει σε αυτή την ανεξάρτητη αρχή, στο ΕΣΡ, αυτό το ρόλο. Αυτό αναφέρεται στο νομοσχέδιο, είναι κάτι που έχει αποφασιστεί στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τρίτον, η συγκρότηση του ΕΣΡ δεν έχει συζητηθεί σε λεπτομέρειες. Πρέπει να σας πω ότι ο τρόπος που προτείνουμε εμείς είναι ο πλέον δημοκρατικός και προωθημένος, πολύ περισσότερο που προβλέπει το ίδιο το 9μελές συμβούλιο του ΕΣΡ να εκλέγει με εσωτερικές διαδικασίες τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρό του, να μην ορίζονται, δηλαδή, από οποιαδήποτε άλλη επιτροπή ή από την κυβέρνηση. Και επίσης -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- το ΕΣΡ στην Ελλάδα θα λειτουργήσει ως Ανεξάρτητη Αρχή σε απόλυτο βαθμό, γιατί πλέον καταργείται ο έλεγχος νομιμότητας, ο οποίος υπήρχε μέχρι τώρα. Εκεί, λοιπόν, που υπήρχε παρέμβαση της Πολιτείας υπέρ του διοικούμενου, για να υπάρχει προστασία ενόψει των αποφάσεων του ΕΣΡ, έρχεται τώρα το υπουργείο και λέει ότι την προστασία αυτή θα την αναζητεί ο διοικούμενος προσφεύγοντας στην τακτική Δικαιοσύνη ή στα διοικητικά Δικαστήρια. Το υπουργείο, η κυβέρνηση δεν θα έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στα της λειτουργίας του ΕΣΡ κατά την έκδοση των κυρώσεων και των αποφάσεων που παίρνει για τη χορήγηση αδειών. Αυτά είναι σαφή. Από κει και πέρα, σας λέω ότι τα θέματα για τα οποία μια Επιτροπή αποφασίζει προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής. Και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει απόλυτη και σχετική πλειοψηφία. Εμείς κάνουμε μια υπέρβαση και εφόσον χρειάζεται πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής στο σημείο αυτό.

Τέλος, εάν πραγματικά προκύψει μέσα από τη συζήτηση -γιατί αυτό είναι το μοντέλο που έχουμε συζητήσει και προτείνουμε για τη συγκρότηση όλων των αρχών- κάποια αλλαγή θέσης, τίποτα δεν εμποδίζει στο νομοσχέδιο αυτό να γίνουν οι αλλαγές, αν γίνει νόμος του κράτους, στο σημείο εκείνο που οι προβλέψεις, οι αλλαγές αυτού του νομοσχεδίου, έρχονται σε αντίθεση με αυτό που θα αποφασιστεί. Τίποτα δεν είναι δύσκολο. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται. Παραβιάζονται ανοικτές πόρτες. Σας λέω, όμως, ότι κάποιοι δεν θέλουν να γίνει συζήτηση επί της ουσίας, επειδή ακριβώς θέλουν με γενικές κατηγορίες να δημιουργούν σύγχυση και να παραπλανούν την κοινή γνώμη. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουν. Αν έχουν συγκεκριμένη πρόταση να τη θέσουν και να τη συζητήσουμε. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

ΦΙΛΗΣ: Επίσης, ο Συνταγματολόγος κ. Αλιβιζάτος στο άρθρο του στα «ΝΕΑ» λέει ότι αν θέλουμε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διαπλοκής πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Και η κύρωση που προβλέπεται από το νόμο Βενιζέλου για την αφαίρεση της άδειας, είναι κύρωση που δεν έχει μεγάλη σημασία διότι δεν έχουν δοθεί άδειες νομοτύπως, συνεπώς δεν μπορούν να αφαιρεθούν και άδειες. Και προτείνει, ότι η κύρωση να είναι η κατάργηση της σύμβασης με το Δημόσιο, εάν αποδειχθεί ότι ο επιχειρηματίας παραβαίνει τα ασυμβίβαστα που καθιερώνει το Σύνταγμα. Τι λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Όλα αυτά μας έχουν απασχολήσει. Απαιτούν πολύ προσεκτική προσέγγιση. Πρέπει να σας πω ότι η ρύθμιση που κάνουμε, με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο, δεν αφορά τέτοια θέματα. Αυτά τα θέματα τα χειρίζεται το ΕΣΡ, με βάση τις ελεγκτικές αρμοδιότητες που του έχουν εκχωρηθεί, ήδη, από το 1996. Αν διαβάσετε το Π.Δ. 310/1996 θα δείτε @όπως άλλωστε το αναγνωρίζουν και μέλη του ΕΣΡ στην αρθρογραφία τους- ότι τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο, όσον αφορά τη διαφάνεια, τις έχει το ΕΣΡ από το 1996. Είναι το Π.Δ. που έχουμε καταρτίσει εμείς, σε πείσμα όσων λέει ο κ. Εβερτ και άλλοι, ότι δεν έχουμε εκδώσει τα Π.Δ. Το θέμα είναι, το ΕΣΡ από το 1996 μέχρι σήμερα έχει ασκήσει αυτές τις αρμοδιότητες; Αυτό είναι θέμα του ΕΣΡ. Ο κ. Αλιβιζάτος όταν μιλάει για το ότι δεν έχουν δοθεί οι οριστικές άδειες σε σταθμούς, παραβλέπει ότι οι σταθμοί με νόμους της ελληνικής Βουλής λειτουργούν νομίμως, αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους. Οσον αφορά τα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας δεν γνωρίζει ίσως ότι έχουν άδειες από το 1993. Πρέπει να σας πω ότι έχω εκδώσει αποφάσεις για να καταβάλουν το αντάλλαγμα χρήσης για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν και το ύψος των ποσών είναι περίπου 6 δις δραχμές. Επί κυβέρνησης Ν.Δ. οι σταθμοί λειτουργούσαν χωρίς το Δημόσιο να εισπράξει ούτε δραχμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το εισπράξατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ενα μεγάλο μέρος έχει εισπραχθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας τονίζω ότι ένα μεγάλο μέρος έχει εισπραχθεί. Κάνετε τεράστιο λάθος. Θα βρεθείτε προ εκπλήξεων. Οποιοι μιλούν με αυτόν τον επιπόλαιο τρόπο για να δημιουργούν εντυπώσεις, σας λέω και πάλι θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Για να φανεί τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, αυτό το υπουργείο και τι έκαναν άλλοι όταν είχαν αυτή την αρμοδιότητα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν μου είπατε για τις συμβάσεις. Το σκέπτεστε το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα αυτού του νομοσχεδίου.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί δεν συμφωνείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνώ και υπερθεματίζω. Αν το ΕΣΡ έπαιρνε απόφαση να διακόψει τη λειτουργία ενός σταθμού μπορούσε να το κάνει. Εμείς το έχουμε κάνει ως υπουργείο. Το έχουμε κάνει για σταθμούς που παραβίασαν τη νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα ή έκαναν παρεμβάσεις σε συχνότητες της Πολιτικής Αεροπορίας κ.τ.λ. Η ρύθμιση που είχαμε κάνει ήταν πολύ αυστηρή. Οδηγούσε σε κλείσιμο των καναλιών. Παραμονές μάλιστα νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών @και αυτό δείχνει αν έχουμε πολιτική βούληση ή όχι- κλείσαμε δεκάδες σταθμούς σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Μη μιλάτε, λοιπόν, για μας με αυτό τον τρόπο. Πολιτική βούληση υπάρχει και φαίνεται στην πράξη. Οσον αφορά το θέμα των ασυμβιβάστων που θέτετε, μπορεί να το ελέγξει το ΕΣΡ και να επιβάλει κυρώσεις. Και κανάλι μπορεί να κλείσει και να επιβάλει κυρώσεις.

ΦΙΛΗΣ: Θα καταργήσει τη σύμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την έκδοση του πιστοποιητικού διαφάνειας. Προκειμένου να καταρτιστεί μια σύμβαση προβλέπεται πάλι στο Π.Δ. 310/1996 -μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων, που είναι θέμα του ΕΣΡ αν τις άσκησε ή όχι αυτές τις αρμοδιότητες- και η λειτουργία ενός Μητρώου, όπου στο Μητρώο αυτό καταχωρίζονται οι μέτοχοι όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο ραδιοτηλεοπτικό τομέα. Οχι μόνο στα ΜΜΕ, αλλά και σε διαφημιστικές επιχειρήσεις και σε εταιρείες μετρήσεων της κοινής γνώμης κ.τ.λ. Για να καταρτίσει οποιοσδήποτε σύμβαση με το Δημόσιο πρέπει να έχει εξασφαλίσει από το Τμήμα Ελέγχου-Διαφάνειας το ανάλογο πιστοποιητικό που δείχνει ότι δεν έχει σχέση με ΜΜΕ.

ΦΙΛΗΣ: Ο νόμος δεν το προβλέπει αυτό, αυτό είναι το ερώτημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ότι δεν λειτούργησε αυτό το τμήμα μέχρι τώρα, οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους που τους γνωρίζετε. Με την ίδρυση του τμήματος, ξεκίνησα τις διαδικασίες για την πρόσληψη επιστημόνων που θα το στελέχωναν. Παρενέβη το ΑΣΕΠ και είχαμε μία «καθυστέρηση» δύο και πλέον χρόνων, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Δεν είναι δική μας ευθύνη. Οταν μιλούμε για τις ανεξάρτητες αρχές, δεν μπορεί τη μια να λέμε «μην παρεμβαίνετε στο έργο τους» και την άλλη να λέμε «το ΑΣΕΠ καθυστερεί, κάντε κάτι εσείς». Ανεξάρτητη αρχή είναι το ΑΣΕΠ. Και το αναγνωρίζουν όλοι αυτό και σεβόμαστε το μόχθο των ανθρώπων που το στελεχώνουν. Αυτή τη ρύθμιση, έτσι όπως τη θέτετε, με αυτή τη σαφή διατύπωση, ο Ν/2328 δεν την προβλέπει. Αρα, λοιπόν, τώρα με δικαιώνετε. Γιατί εγώ μιλώ πολλές φορές για το ισχύον πλαίσιο και αυτό γίνεται αντικείμενο ειρωνείας από πολλούς που νομίζουν ότι λέω πράγματα που είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτό, όμως, είναι το ισχύον πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, συμφωνώ μαζί σας ότι θα πρέπει σε μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία να αντιμετωπιστούν και αυτά, όπως κάναμε για τα συνδρομητικά κανάλια με το Ν.2644/98.

ΦΙΛΗΣ: Τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά δεν περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα. Δεν είναι δυνατόν, τέτοιες ρυθμίσεις που έχουν λεπτομερειακό χαρακτήρα, να περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, ακολουθεί νόμος ο οποίος προβλέπει@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάει μετά@

ΡΕΠΠΑΣ: Προηγουμένως, ο κ. Φίλης, έλεγε να μην ψηφίσουμε τώρα το νομοσχέδιο για το ΕΣΡ, αλλά μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο για το οποίο συζητούμε τώρα, θέλετε να το ψηφίσουμε τώρα, να μην περιμένουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρέπει, λοιπόν, η Βουλή να ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη. Εάν η Βουλή αποφασίσει ότι θα εκδοθεί νόμος που θα ορίζει πώς θα εφαρμοστούν όλα αυτά που προβλέπονται στις διατάξεις του Συντάγματος, θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση και ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου. Γι` αυτό, λοιπόν, μη βιάζεστε. Γιατί πάρα πολλοί ασκούν κριτική. Δεν θέλω να πιστεύω ότι το κάνουν πάντοτε κακόπιστα. Ισως, να μην ξέρουν τα θέματα. Αλλά, δημιουργείται ένα αποτέλεσμα, το οποίο αδικεί και την προσπάθεια της κυβέρνησης και τη βούλησή της. Εμείς έχουμε θέσεις, έχουμε πρόγραμμα. Μπορούμε να μιλήσουμε ώρες γι` αυτά τα θέματα, να δούμε τι κάναμε εμείς, τι έκαναν οι άλλοι και από εκεί και πέρα, βγάζετε τα συμπεράσματά σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση που η Εκκλησία παγώσει τη συλλογή υπογραφών, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να σταματήσει τη διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχει γίνει σχετική προσφυγή. Και ακόμη, αν το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν το πρωί ο κ. Πανταγιάς με τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δημιουργούνται παρανοήσεις. Δεν έγινε καμία συζήτηση που να έχει σχέση με θέματα που αφορούν την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Μη δίνετε ένα τέτοιο περιεχόμενο, τέτοιο χαρακτήρα σε αυτή τη φιλική επίσκεψη. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός και σαφής. Ο Σεβασμιότατος επισκέφθηκε, χθες, και τον υπουργό Παιδείας. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Αυτό το οποίο σας λέω είναι τούτο: Εμείς έχουμε πάρει την τελική απόφασή μας. Μέχρι τέλος του μήνα, θα έχουμε μια μεγάλη παρτίδα αυτών των νέου τύπου ταυτοτήτων, προκειμένου να δοθούν σε αυτούς που ζητούν. Από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως έχω πληροφορηθεί, θα παραδοθεί στην αρμόδια υπηρεσία ένα μεγάλο τμήμα από τα νέα έντυπα.

ΜΠΕΚΑΣ: Πώς σχολιάζετε ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας εμποδίζει για δεύτερη φορά την επίσκεψη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κατά συνέπεια, δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Ο Πατριάρχης είναι μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία. Εκ μέρους της κυβέρνησης είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα. Η παρουσία του θα είναι μεγάλη τιμή για όλους μας.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει μια φιλική συνάντηση του Θεσσαλιώτιδος να γίνεται σε ένα θεσμοθετημένο χώρο, όπως είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλη ερώτηση;

ΚΑΠΠΟΣ: Σε ό,τι αφορά το γιουγκοσλαβικό, θέλω να ρωτήσω, αν σας ανησυχεί η στάση της Βρετανίας και οι δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών που περιέχουν υπαινιγμούς για νέα επέμβαση και αν σας ευχαριστεί η παραμονή του αμερικάνικου στόλου στην Αδριατική,

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς επιθυμούμε να ολοκληρωθεί με ομαλό τρόπο η καταμέτρηση των ψήφων και να εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο να είναι αδιαμφισβήτητο και αποδεκτό από όλους. Αυτό ευχόμαστε, αυτό ελπίζουμε, αυτό θέλουμε: να απηχεί ακριβώς τις προτιμήσεις του γιουγκοσλαβικού λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν οι υπουργοί που είναι βουλευτές και χάνουν τις έδρες τους, θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε αυτό. Η σύνθεση της κυβέρνησης παραμένει ως έχει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι. Ηδη, άρχισαν να ανεβαίνουν πολλά. Ηδη, μπήκε φόρος στα τσιγάρα. Αυξήθηκαν κατά 50 δραχμές. Τι λέτε γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι σε ορισμένες υπηρεσίες οι αυξήσεις των τιμών έχουν αποφασιστεί εδώ και καιρό. Από εκεί και πέρα, επειδή μιλούμε για τα καύσιμα και τις συνέπειες που προκύπτουν από την αύξηση της τιμής τους διεθνώς, γνωρίζετε ότι έχουμε τις χαμηλότερες τιμές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ακολουθήσει και άλλη αύξηση της φορολογίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία φορολογία δεν έγινε. Η αύξηση των τιμών στα τσιγάρα που αναφέρατε, αποφασίστηκε από τους παραγωγούς και η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη. Η φορολογική πολιτική δεν αλλάζει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα εισιτήρια ανέβηκαν κατά 33%. Πήραν οι εργαζόμενοι τέτοια αύξηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι δημόσιοι Οργανισμοί και κυρίως τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με παθητικό, επειδή έχουν μια κοινωνική αποστολή. Και αυτό το έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση, γιατί τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα χρησιμοποιούν εργαζόμενοι, άνθρωποι χαμηλών εισοδημάτων.

ΒΙΔΑΛΗ: Εχουν ανοίξει τα σχολεία και σήμερα υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες. Σε ένα χωριό στην Ηλεία υπάρχει μόνο λυκειάρχης. Στα Κρέσταινα από τους 18 καθηγητές που προβλέπονται, υπάρχουν μόνο οκτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, το θέμα αυτό αφήστε το στους συναδέλφους σας του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 26 September 2000 - 15:05:13 UTC