Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Επειδή γίνεται συζήτηση, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής θα συνεδριάσει με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Ο υπουργός Εξωτερικών, με τον οποίο επικοινώνησα, έχει συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Παπούλια, εδώ και πολλές ημέρες. Ο κ. Παπούλιας θεώρησε ότι θα είναι καλύτερο η Επιτροπή να συνεδριάσει, όταν η Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει και πάλι τη λειτουργία της. Αρα, δεν τίθεται θέμα άρνησης ή καθυστέρησης ή παρεμπόδισης της συνεδρίασης της Επιτροπής από την πλευρά μας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός το λέει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ σας το λέω, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει μιλήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και έχουν αποφασίσει -αυτή ήταν η θέση του Προέδρου της Επιτροπής- η συνεδρίαση να γίνει με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Επειδή, διατυπώνεται κάποιο αίτημα με υπογραφές από βουλευτές της αντιπολίτευσης, που το έχουν καταθέσει, θεωρώντας ότι πρέπει να συνεδριάσει η Επιτροπή, σας λέω ότι παραβιάζουν «ανοικτή πόρτα», γιατί το θέμα έχει τεθεί, εδώ και πολλές ημέρες από τον αρμόδιο υπουργό. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε ημερομηνία, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Μόλις ανοίξει η Βουλή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα ορίσει την ημερομηνία. Είναι θέμα του κ. Παπούλια. Ο κ. Παπούλιας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, σε συνεννόηση με τα στελέχη που συμμετέχουν σε αυτή την Επιτροπή, θα αποφασίσουν την ημερομηνία, σε συνεννόηση με τον υπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Επιτροπή αυτή δεν μπορεί να συνεδριάσει αν δεν είναι η Ολομέλεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ποια ήταν η πρόταση που διατυπώθηκε. Η Επιτροπή, αυτή την ώρα, δεν υφίσταται. Οι Διαρκείς Επιτροπές που λειτουργούν στην Ολομέλεια, δεν λειτουργούν το καλοκαίρι, που λειτουργούν τα Τμήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λειτουργούν το καλοκαίρι οι Επιτροπές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Διαρκείς Επιτροπές δεν λειτουργούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν χρειαστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Συγκροτούνται σε κάθε Σύνοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ζητήσει και ο κ. Αρσένης@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, λοιπόν, ότι παραβιάζουν όλοι ανοικτές πόρτες. Ο κ. Παπούλιας είναι ενήμερος, θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Επιτροπής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, ότι το ζήτησε ο κ. Παπανδρέου. Πρώτη φορά το ακούμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει γίνει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει γραφεί, δεν το έχει δηλώσει@

ΡΕΠΠΑΣ: Τι να δηλώσει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα το λέει.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Επειδή είδα, λοιπόν, να προκαλείται αυτή η εντύπωση, γι αυτό έκρινα σκόπιμο κι εγώ να σας κάνω αυτή την ανακοίνωση.

Επίσης, πράγματι, από 8 έως 25 Οκτωβρίου 2000 θα γίνει η Ασκηση, με την ονομασία DESTINY GLORY στην Τουρκία. Είναι το αντίστοιχο της DYNAMIC MIX που έγινε στην Ελλάδα, τους προηγούμενους μήνες. Εκεί θα λάβουν μέρος δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Συγκεκριμένα, 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ένας μηχανοκίνητος λόχος, ο οποίος και θα επιχειρήσει απόβαση και άλλες δραστηριότητες στον Κόλπο Ξηρού. Η άσκηση αυτή, βέβαια, είναι υπό τη διοίκηση των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για το Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας ότι θα συνεδριάσει. Για το Συμβούλιο Αρχηγών που ζητούν, θα συνεδριάσει; Ο Πρωθυπουργός το δέχεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου έκανε δηλώσεις, χθες, τις οποίες έθεσα υπόψη σας. Σας είπα να τις προσέξετε. Μεταξύ των άλλων, απάντησε σε σχετικό ερώτημα. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, αυτό, δηλαδή, που είπε και ο κ. Παπανδρέου, ως υπουργός Εξωτερικών. Είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα, ανά πάσα στιγμή. Γνωρίζετε ότι έχει γίνει, κατ επανάληψη, μια τέτοιας μορφής συνεργασία και νομίζουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος, το υπουργείο Εξωτερικών, σε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητούν και να αντιμετωπίζουν συναφή θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα πάρει θέση γι αυτό το θέμα; Γιατί μας λέτε ο υπουργός Εξωτερικών@

ΡΕΠΠΑΣ: Πήρε θέση δια του υπουργού Εξωτερικών. Είναι υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο Πρωθυπουργό. Δεν ανήκει σε άλλη κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πει το όνομα που είπε ο κ. Πάγκαλος στο Ε.Γ. ή να αναγκάσει τον κ. Πάγκαλο να το πει; Γιατί θα δημιουργούνται συνέχεια, καθημερινά, προβλήματα και κατηγορούνται διάφοροι, χωρίς να φταίνε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρω ότι αγωνιάτε@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αγωνιώ καθόλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, κ. Σταματόπουλε, αφήστε με να μιλήσω λίγο κι εγώ, επιτέλους, εκτός κι αν θέλετε να αλλάξουμε θέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι. Λέτε για μένα ότι αγωνιώ κ.λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή λέτε ότι ακούγονται πολλά ονόματα καθημερινά, γι αυτό αντιλαμβάνομαι ότι σας δημιουργείται μια δυσφορία και αυτό, πράγματι, δεν είναι σωστό. Κάτι που δεν είναι σωστό σε όλους προκαλεί δυσφορία. Και σε μένα προκαλεί δυσφορία και σε σας όπως αντιλαμβάνομαι. Τα του Κινήματος, στο Κίνημα παρακαλώ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ονοματολογία προκλήθηκε από συζητήσεις που δεν έχουν σχέση με αναφορές μέσα στη συνεδρίαση του Ε.Γ. Αρα, δεν είναι δυνατό να μιλούμε για το θέμα αυτό, με αυτό τον τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορούν υπουργούς, αφορά την κυβέρνηση, αφορά τον Πρωθυπουργό. Δεν μένει κανένας απ έξω.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα, έχει διαδικασίες, βάσει των οποίων αντιμετωπίζει τα θέματα και διαχειρίζεται τις εσωτερικές υποθέσεις του. Τα στελέχη, βεβαίως, έχουν την ευθύνη να κάνουν το καλύτερο δυνατό, να προασπίζονται την εικόνα του Κινήματος. Το Κίνημα, λοιπόν, έχει επί του θέματος αυτού το λόγο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα χρήματα του ελληνικού λαού. Κυβερνητικοί παράγοντες κατηγορούνται ότι συντρώγουν και κάνουν κρουαζιέρες με επιχειρηματίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις οικονομικές υποθέσεις, και όχι μόνο, του κράτους με τον καλύτερο τρόπο. Το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός, ο οποίος εμπιστεύεται και πάλι αυτή την κυβέρνηση. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία στο πλαίσιο των λειτουργιών της, που είναι συντεταγμένες, καταστατικές λειτουργίες, με όσα προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος, παίρνει τις αποφάσεις της, κάνει τις επιλογές της. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο μπορεί κάποιος να ψέξει την κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Αυτά πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε, για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από αυτά που ακούγονται και γράφονται, ο κ. Γιαννόπουλος, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, εκτός από αυτά που είπε στην επιστολή του για τον «καφέ» του Πρωθυπουργού, ότι ο κ. Σημίτης αυτονομήθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα να μας πληροφορήσετε εάν υπάρχει ειδική τάξη ή ειδικό όργανο, είτε στην κυβέρνηση, είτε στο ΠΑΣΟΚ, που ακούει στο όνομα «κολαούζος»;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι αυτά δεν απάντησα χθες; Μίλησα με τον κ. Γιαννόπουλο. Ο κ. Γιαννόπουλος δεν έχει στείλει καμία επιστολή και δεν προτίθεται να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό. Με ενημέρωσε ο ίδιος γι αυτό. Αρα, μην παίρνετε ως δεδομένο ότι έχει στείλει επιστολή. Επίσης, με διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά τα οποία δημοσιεύονται, ως συμπεράσματα των όσων είπε, δεν ανταποκρίνονται στα πράγματα. Και, τέλος, για να μην αφήσω αναπάντητο και αυτό το σχόλιο της ερώτησής σας, ο Πρωθυπουργός έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του Κινήματος. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δεν είναι δυνατό, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματος να θεωρείται μια μονάδα που έχει προκύψει εξ ουρανού ή με διαδικασίες, οι οποίες δεν προβλέπονται από την καταστατική λειτουργία του Κινήματος.

ΠΑΠΠΑ: Παρά το γεγονός ότι παραπέμπετε στο Κίνημα για όλα αυτά που ειπώθηκαν στο Ε.Γ., θέλω να σας ρωτήσω τα εξής: Δεν συνιστά θέμα όταν ένας υπουργός της κυβέρνησης και ο Πρόεδρος της Βουλής, λέει αυτά που λέει στο Ε.Γ. και δημιουργείται η εικόνα που δημιουργείται για την κυβέρνηση; Επίσης, έχει κάτι να απαντήσει η κυβέρνηση στη χθεσινή δήλωση του κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς, προκαλεί τον κ. Πάγκαλο να πει ποιους εννοεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε δήλωση για όσα τον αφορούν. Τη δήλωση αυτή την προσυπογράφουμε. Τα της συνεδρίασης του Ε.Γ. δεν τα γνωρίζω. Εσείς από δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυτή τη συνεδρίαση αντλείτε στοιχεία, προκειμένου να διατυπώσετε ερωτήσεις και να κάνετε σχόλια. Καλώς, αυτή είναι η δουλειά σας. Εγώ, όμως, για μια συνεδρίαση στην οποία δεν συμμετείχα, δεν είναι δυνατόν να μεταφέρω εδώ απόψεις ή σχόλια. Όχι λόγω αναρμοδιότητας, επειδή δεν αφορά την κυβέρνηση αυτή η συνεδρίαση, αλλά και γιατί δεν ήμουν παρών και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζω αν αυτά που δημοσιεύονται ανταποκρίνονται στα πράγματα. Αυτό που γνωρίζω και σας το είπα χθες, είναι ότι δεν έγινε καμία ονομαστική αναφορά. Και αυτή είναι η αλήθεια.

ΛΑΜΨΙΑΣ: Το «προσυπογράφουμε» σημαίνει ότι ο κ. Πάγκαλος πρέπει να μιλήσει για τα ονόματα που υπαινίχθηκε; Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει αυτά που υπαινίχθηκε ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος στη συνεδρίαση. Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε συγκεκριμένη δήλωση για όσα τον αφορούν, ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιοδήποτε περιστατικό στο νησί της Κέας. Προσυπογράφουμε αυτή τη θέση. Κατά τα άλλα, τα θέματα τα οποία υπάρχουν ή θα προκύψουν, αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του Κινήματος. Δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε αυτή την αίθουσα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Από σημερινά δημοσιεύματα προκύπτει η εκτίμηση ότι από όλη αυτή την εικοτολογία και φημολογία θίγεται η εικόνα, γενικότερα, της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Θέλω να ρωτήσω εάν αυτή η εκτίμηση εγγίζει τη σφαίρα των κυβερνητικών προβληματισμών και επ` αυτού τι προτίθεται να κάνει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πάρα πολλές φορές έχει αναφερθεί στη βούλησή του να ανασυνθέσει το πολιτικό σκηνικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδώ, θέτετε με την ερώτηση, που ταυτόχρονα αποτελεί και έναν πλούσιο προβληματισμό, ένα μεγάλο ζήτημα. Ασφαλώς, θίγεται και θαμπώνει η εικόνα του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι πολιτικοί παράγοντες. Το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, για θέματα που αφορούν διαχείριση του δημόσιου χρήματος, πιστεύουμε ότι είναι ισχυρό, ότι είναι αποτελεσματικό. Ασφαλώς, πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να επιδίδονται σε μια ατεκμηρίωτη, δημαγωγική, επιπόλαιη πολλές φορές κατηγορία εναντίον πολιτικών αντιπάλων, πιστεύοντας έτσι ότι κερδίζουν κομματικούς ή πολιτικούς πόντους. Γιατί, πρέπει να αντιληφθούν ότι τέτοιου είδους κατηγορίες, όταν παραμένουν εκκρεμείς και μετέωρες, δημιουργούν σύγχυση και συμβάλλουν στη συντήρηση ενός νοσηρού πολιτικού κλίματος, το οποίο αφορά όλους και επηρεάζει τελικά δυσμενώς όλους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε κάποιες περιπτώσεις που διατυπώθηκαν καταγγελίες, ασχολήθηκαν οι δικαστικές αρχές. Η συνέχεια είναι γνωστή σε σας. Για τα δημόσια έργα, παράγοντας της Ν.Δ. έκανε συγκεκριμένες καταγγελίες. Κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη. Ο,τι στοιχεία υπάρχουν -αυτή είναι η υπεύθυνη στάση- θα πρέπει να αναδεικνύονται, να προσκομίζονται, προκειμένου να αποδίδονται ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν. Μια συζήτηση, η οποία συντηρείται σε ένα τέτοιο νεφελώδες επίπεδο, βλάπτει όλους. Και τους πολιτικούς και τη χώρα. Βλάπτει την ελληνική κοινωνία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είναι εμμέσως πολιτική συζήτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι η πολιτική συζήτηση δεν έχει καμία σχέση με τη συκοφαντία και τις ύβρεις. Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό είναι πολιτική συζήτηση, ασφαλώς δεν έχουν πολιτικό ένστικτο ή πολιτική κρίση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στη σημερινή επιστολή του κ. Πάγκαλου στα "ΝΕΑ" -στην οποία και εσείς αναφερθήκατε- ο κ. Πάγκαλος επιβεβαιώνει ουσιαστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αναφέρει ότι ουδέποτε είπε ονόματα στο Εκτελεστικό Γραφείο. Θέλω να ρωτήσω, γιατί ο κ. Σημίτης δεν τον ρώτησε ποια είναι αυτά τα ονόματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, ουδείς από όσους είναι εδώ ήταν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και δεν γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε και πώς εξελίχθηκε η συζήτηση. Ο κ. Πάγκαλος έστειλε μια επιστολή. Αν θεωρείτε, εσείς ή οποιοσδήποτε, ότι η επιστολή αυτή δημιουργεί θέματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κ. Πάγκαλο και να ζητήσετε περαιτέρω διασαφηνίσεις. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι τούτο: Η κυβέρνηση με τις λειτουργίες της παίρνει αποφάσεις για να προωθήσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει και ήδη εφαρμόζει. Το Εκτελεστικό Γραφείο και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ στις συνεδριάσεις τους πρέπει και μπορούν να αντιμετωπίζουν τα θέματα που προκύπτουν, με βάση τις καταστατικές λειτουργίας του Κινήματος. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος, στην επιστολή του, λέει ότι δεν είπε ονόματα. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εκεί για να αμφισβητήσει κάτι που λέει μια μέρα μετά. Γράφει ότι δεν είπε ονόματα. Ρωτώ: ο κ. Σημίτης γιατί δεν τον ρώτησε ποιά είναι τα ονόματα αυτά; Εκτός κι αν τον ρώτησε, τα είπε ο κ. Πάγκαλος και τώρα λέει στην επιστολή του ψέματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητούμε τώρα με υποθέσεις. Αν πραγματικά δημιουργείται ένα περαιτέρω θέμα, πρέπει να απευθυνθείτε αρμοδίως και να έχετε τις απαντήσεις. Το πώς η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των εσωτερικών λειτουργιών της ή το Κίνημα στο πλαίσιο των καταστατικών λειτουργιών του, διαχειρίζονται θέματα που προκύπτουν, αφήστε να το αποφασίζουν τα αντιστοίχως αρμόδια όργανα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εάν αναδεικνύεται μια είδηση, η οποία εκστομίζεται από τα χείλη ενός υπουργού σε επίσημο κομματικό όργανο και δημιουργείται η εικόνα ότι κυβερνητικά στελέχη συναγελάζονται με επιχειρηματίες, αυτό για εσάς, αποτελεί κοινωνικό "κους-κους" και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί ή είναι μείζον πολιτικό πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες, γι` αυτό. Δεν είναι δυνατό να βαθμολογούμε ή να αξιολογούμε τον τρόπο με τον οποίο ζει κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα. Οι πολιτικοί βεβαίως πρέπει να δείχνουν αυξημένη ευαισθησία, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η παρουσία τους στη δημόσια ζωή. Το δεχόμαστε όλοι αυτό. Από εκεί και πέρα, κατά καιρούς γράφονται διάφορα, τα οποία, θα μου επιτρέψετε να πω, δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο μιας τέτοιας πολιτικής συζήτησης. Αντικείμενο πολιτικής συζήτησης σε ένα τέτοιο επίπεδο, μπορεί να αποτελέσει η παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων, η διατύπωση συγκεκριμένης καταγγελίας. Οταν κάποιος μετακινείται με το κότερο ή με το ελικόπτερο ή με το πολυτελές αυτοκίνητο κάποιου, δεν θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής συζήτησης. Αν κάποιος έχει συγκεκριμένα στοιχεία, παρακαλώ να τα παραθέσει, να τα καταθέσει. Η Πολιτεία μας είναι συντεταγμένη, έχει αρχές, έχει όργανα που θα επιληφθούν τέτοιων θεμάτων.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οι μεγάλες δουλειές δεν κλείνονται σε ψαρόβαρκες, σε κότερα κλείνονται. Και εδώ υπαινίχθηκε σαφώς ο κ. Κακλαμάνης ότι η συντεταγμένη Πολιτεία υποκλίνεται στην ασύντακτη τάξη των προθαλάμων.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτηση; Αν υποκλίνεται, δηλαδή, η πολιτική, η Κυβέρνηση, η Βουλή, η Δικαιοσύνη, που αποτελούν τα κορυφαία όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας, στα οικονομικά συμφέροντα; Δεν το δέχομαι αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το υπαινίχθηκε ο κ. Κακλαμάνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Βουλής να δέχεται ότι η συντεταγμένη Πολιτεία, σε ένα θεσμό της οποίας είναι επικεφαλής, υποκλίνεται στα οικονομικά συμφέροντα! Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Είπαμε ότι πάντα υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα. Οπου υπάρχει ελεύθερη αγορά, τα οικονομικά συμφέροντα προσπαθούν να διευρύνουν την επιρροή τους, να επεκτείνουν το ζωτικό χώρο τους σε βάρος και της πολιτικής. Η πολιτική είναι αυτή που αποφασίζει με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον. Η κυβέρνησή μας είναι βέβαιο ότι αποφασίζει με γνώμονα το εθνικό και το κοινωνικό συμφέρον. Γι` αυτό, κατ` επανάληψη, ο ελληνικός λαός της δίνει, με την ψήφο του, την εντολή να συνεχίσει να κυβερνά.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο Πρωθυπουργός δείχνει μια ευαισθησία σε θέματα διαπλοκής, τον ακούμε μάλιστα να καταγγέλλει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πολύ απλά, ο Πρωθυπουργός προτίθεται να ρωτήσει τον κ. Πάγκαλο και να πάρει διευκρινίσεις ή θα αφήσει το θέμα έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, γι` αυτό ακριβώς το θέμα, στον κ. Μπογιόπουλο.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Χθες, ο κ. Γιαννόπουλος, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, σε ραδιοφωνικό σταθμό -και διαβάζω από το ρεπορτάζ την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του- είπε ότι "διαπλεκόμενο πρόσωπο είναι ένας τον οποίο έχω καταγγείλει και ο οποίος κάνει παρέα με ιδιοκτήτες και πάει στα κότερά τους. Είναι ο κ. Τσουκάτος". Συνυπογράφετε τις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω υπόψη μου τέτοια δήλωση. Αν έχει κάτι συγκεκριμένο ο κ. υπουργός, μπορεί να το πει δημοσίως. Το έκανε. Αν έχει κάτι να καταγγείλει το οποίο είναι μεμπτό, αξιόποινο και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω έρευνας, μπορεί -ήταν υπουργός Δικαιοσύνης επί πολλά χρόνια και σπουδαίος νομικός- να το αναδείξει με τον τρόπο που νομίζει ότι είναι ο πιο κατάλληλος και αποτελεσματικός.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός, μη αποδεχόμενος ότι ο κ. Αυγερινός παίζει το ρόλο της Σαλώμης, έθεσε το βουλευτή Κεδίκογλου εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον παρέπεμψε στα καταστατικά όργανα. Την ίδια στιγμή, άλλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει, όπως είπε και ο συνάδελφος, διαπλεκόμενο τον κ. Τσουκάτο. Να υποθέσουμε ότι υιοθετεί αυτό το χαρακτηρισμό η κυβέρνηση, από τη στιγμή που δεν υπήρξε αποδοκιμασία από την πλευρά της;

ΡΕΠΠΑΣ: Τη συγκεκριμένη δήλωση δεν την έχω υπόψη μου. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να μιλούμε με έναν τρόπο, ο οποίος να δείχνει ευθύνη και ενδιαφέρον για την κοινή προσπάθεια που καταβάλλουμε. Να είναι αποτελεσματική και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας που αφορούν το ευρύτερο συμφέρον. Κατά τα άλλα, ασφαλώς τέτοιου είδους συμπεριφορές, σαν αυτή του συνάδελφου Β. Κεδίκογλου, δεν μπορεί να περνούν απαρατήρητες. Οσον αφορά τους χαρακτηρισμούς του κ. Γιαννόπουλου, δεν τους γνωρίζω, αλλά δέχομαι ότι είναι έτσι όπως τους μεταφέρετε. Εχω να πω τούτο: Ο κ. Τσουκάτος είναι βουλευτής, είναι στέλεχος του Κινήματος που έχει εργαστεί, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να δώσει νικηφόρα πολλές μάχες και ουδέποτε κατηγορήθηκε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα συστήσει στον κ. Πάγκαλο να πάει στη Δικαιοσύνη και να καταγγείλει αυτά τα πρόσωπα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω για τον κ. Πάγκαλο. Ο Πρωθυπουργός θα του ζητήσει να πάει στον εισαγγελέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε παρασυρθεί κι εσείς από τις δραστηριότητες μιας ορισμένης παράταξης που θέλει να τα βλέπει όλα κάτω από αυτό το πρίσμα και φαίνεται ότι μόνο όταν προσέγγισε τα θέματα της δημόσιας ζωής και της πολιτικής, κάτω από μία αστυνομική και όχι επιστημονική αντίληψη, κατόρθωσε να κυβερνήσει. Νομίζετε, λοιπόν, ότι οι εισαγγελείς ασχολούνται γενικά με το να κρίνουν πώς ζει κάποιος; Οι εισαγγελείς ασχολούνται όταν υπάρχει αξιόποινη πράξη. Οι εισαγγελείς δεν είναι αυτοί οι οποίοι θα γίνουν κριτές και αξιολογητές του τρόπου με τον οποίο ζουν οι πολίτες. Είναι για να ελέγχουν τις αξιόποινες πράξεις. Οποιος έχει να αναφέρει αξιόποινες πράξεις, μπορεί, πρέπει και οφείλει να το κάνει. Ολα τα άλλα, δεν έχουν σημασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπε και ο κ. συνάδελφος ότι οι δουλειές δεν κλείνονται σε ψαρόβαρκες, κλείνονται σε κότερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εγώ σας λέω ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα μπορεί να γίνονται με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Και η επινοητικότητα της αγοράς -το γνωρίζετε πολύ καλά- είναι τέτοια, ώστε ουδείς, όσο ευφάνταστος κι αν είναι, να μπορεί να τη συλλάβει καθ` ολοκληρίαν. Μην προσπαθούμε, με τέτοιου είδους τεχνάσματα, να δημιουργούμε ένα νέφος. Καθένας φέρει την ευθύνη αυτών που λέει και αυτών που κάνει. Δεν κάνουμε και δεν λέμε όλοι τα ίδια πράγματα στην κοινωνία. Και πολλές φορές, όταν κάνουμε ή λέμε το ίδιο πράγμα, δεν το κάνουμε ή δεν το λέμε με τον ίδιο τρόπο. Αυτά είναι χαρακτηριστικά της ζωής των ανθρώπων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτείστε τους συναδέλφους σας που γυρίζουν με τα κότερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι μόνο τα κότερα, είναι και τα ελικόπτερα και τα πολυτελή αυτοκίνητα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να συγκαλέσει εκτάκτως το Εκτελεστικό Γραφείο αξιοποιώντας και τις καταστατικές αρχές του Κινήματός σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το Ε.Γ., ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ε. θα συνεδριάσει και πάλι την επόμενη εβδομάδα. Εκτάκτως, τι σημαίνει;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Λόγω του μείζονος πολιτικού συμβάντος που θίγει την κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρείτε ότι είναι μείζον πολιτικό συμβάν;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ναι, γιατί πηγάζει από το δικό σας κόμμα και όχι από την αντιπολίτευση.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι το Ε.Γ. θα συνεδριάσει σε λίγες ημέρες και θα συζητήσει θέματα που αφορούν την επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Για σας, αν δεν κάνω λάθος, δεν αποτελεί μείζον θέμα όλο αυτό που έγινε. Ολο αυτό που έγινε, προκύπτει σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση, όχι μόνο από τη Ν.Δ., αλλά και από τα άλλα κόμματα, για διαπλοκή. Οταν συμβαίνει αυτό και βγαίνουν υπουργοί -ο κ. Πάγκαλος είναι υπουργός, δεν είναι ένας απλός βουλευτής, ο κ. Βενιζέλος ήταν πρώην υπουργός της κυβέρνησης- και λένε αυτά, συν τον Πρόεδρο της Βουλής, η κυβέρνηση ή ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένοι από αυτή την κατάσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει. Κάνατε ένα λογύδριο, χωρίς να υπάρχει λόγος.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Εχετε υποβαθμίσει το θέμα και δεν έχω καταλάβει γιατί.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε την άποψή σας. Πρέπει όλοι να συμφωνούμε και να έχουμε την ίδια άποψη;

ΑΛΕΞΑΚΗ: Οχι, αλλά για να καταλάβω, είναι ο Πρωθυπουργός ικανοποιημένος;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εσείς θέλετε να έχουμε όλοι την ίδια άποψη. Σας ενοχλεί όταν έχουμε διαφορετική άποψη. Εμείς, το έχω πει κατ` επανάληψη, με αφορμή άλλες ερωτήσεις, θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν έχουμε την αίσθηση ότι πετυχαίνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για να βοηθήσουμε τον τόπο. Μόνο τότε θα είμαστε ικανοποιημένοι.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Καλείτε τον κ. Γιαννόπουλο, αν έχει κάτι συγκεκριμένο, να το αναδείξει. Αυτή η έκκληση, προτροπή, απευθύνεται και στον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας έχει την ευθύνη των όσων κάνει και όσων λέει. Οποιος έχει κάτι να πει, παρακαλώ να το τεκμηριώσει, να το στοιχειοθετήσει. Αυτός είναι ο κανόνας στη ζωή των ανθρώπων. Οι κοινωνίες δεν μπορεί να έχουν συνοχή και αποτελεσματική λειτουργία χωρίς κανόνες.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 22 September 2000 - 14:05:13 UTC