Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-08-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο. Αντικείμενο συζήτησης η πολιτική στο χώρο της Παιδείας.

Ο Πρωθυπουργός, εισαγωγικώς, ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι οι συνεδριάσεις του, καθώς και οι συνεδριάσεις όλων των κυβερνητικών οργάνων θα γίνονται εφεξής την Πέμπτη @όπως σας έχω ενημερώσει από τη Δευτέρα.

Αναφερόμενος στη συγκυρία, προχώρησε σε ορισμένες επισημάνσεις ενόψει της ΔΕΘ, όπου εκεί, όπως είθισται, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει, κατά κύριο λόγο, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η δική μας πολιτική έχει αποσαφηνιστεί με αποφάσεις που έχουμε λάβει σε συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την προηγούμενη περίοδο. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό είναι αυτά τα οποία οριοθετούν και τις δράσεις που θα αναλάβουμε την ερχόμενη περίοδο.

Οι στόχοι, που κατά προτεραιότητα θέτουμε στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, είναι:

Η ενσωμάτωση της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή.

Η επίτευξη της διατηρησιμότητας όσων επιτευγμάτων έχουμε σημειώσει έως σήμερα.

Η αξιοποίηση των πόρων που έχουμε για την περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση της χώρας μας.

Η ενίσχυση των πτυχών της κοινωνικής πολιτικής μας. Και βεβαίως είναι,

Η επίτευξη, τελικώς, της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής κοινωνίας με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο ολοκληρώνονται οι συζητήσεις και οριστικοποιούνται οι αποφάσεις για την κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός με πλεόνασμα και ελπίζουμε ότι και οι επόμενοι Προϋπολογισμοί θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, θα παρουσιάζουν δηλαδή πλεόνασμα, αφού αυτός είναι μόνιμος στόχος μας.

Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί, όσον αφορά τις δαπάνες στο δημόσιο τομέα. Η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ μας δίνει καλύτερες δυνατότητες, δημιουργεί περισσότερες προϋποθέσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα περιορίσουμε την προσοχή, το ενδιαφέρον και τη μέριμνα που έως τώρα έχουμε επιδείξει, προκειμένου να διατηρήσουμε τα οικονομικά επιτεύγματά μας. Γι` αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις δαπάνες που θα κάνει το Δημόσιο την ερχόμενη περίοδο.

Επίσης, θα αναπτυχθεί περαιτέρω συζήτηση για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, με την αξιοποίηση των πόρων του Γ@ ΚΠΣ. Ηδη, το Γ@ ΚΠΣ συζητείται και θα λάβει την τελική μορφή και διάρθρωσή του την επόμενη περίοδο. Αυτή την περίοδο αρχίζει ο διάλογος σε πολλούς τομείς. Εχει προτεραιότητα ο κοινωνικός διάλογος για τα θέματα της εργασίας, ιδιαιτέρως για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Είναι ο πρώτος στη σειρά αντίστοιχων ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης με τη συνεργασία κοινωνικών φορέων.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι, βεβαίως, δεν υπάρχει τομέας ο οποίος δεν είναι σημαντικός για την καθημερινή ζωή του πολίτη και τόνισε ότι όλοι οι τομείς, καθένας για τους λόγους του, έχει σημασία για τη χώρα μας και την πρόοδο των πολιτών. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε το βάρος μας, κυρίως, στους τομείς εκείνους από τους οποίους θα κριθεί και η πολιτική μας την επόμενη τετραετία.

Oπως γνωρίζετε, σε προηγούμενα Υπουργικά Συμβούλια, έχουμε συζητήσει τα θέματα Δημόσιας Διοίκησης και έχουμε λάβει σχετικές αποφάσεις. Εχουμε συζητήσει τα θέματα της εργασίας και το πρόβλημα της ανεργίας. Εχουμε συζητήσει την πολιτική στο χώρο της Υγείας και θα καταρτιστεί σχετικό νομοσχέδιο. Ετσι, σήμερα, συζητήσαμε τα θέματα Παιδείας. Αυτή η αναφορά πιστεύω ότι δίνει απάντηση σε ένα πιθανό ερώτημα για το ποια είναι τα θέματα εκείνα τα οποία η κυβέρνηση προβάλλει ως ιδιαίτερης, νευραλγικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα, περιορίζομαι να σας πω ότι η προσπάθεια που κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στις προσαρμογές και βελτιώσεις που είναι απαραίτητες, όπως προκύπτει από την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μετά τη διδακτική πράξη του τελευταίου σχολικού έτους. Δεν μιλούμε για οποιοδήποτε «ξήλωμα», ανατροπή ή αλλαγή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, αλλά μιλούμε για εφαρμογή, υλοποίηση των εκπαιδευτικών μέτρων που αποφασίσαμε την προηγούμενη περίοδο.

Η πολιτική Παιδείας που εξαγγείλαμε την περίοδο @97-2000 είναι ώρα να ολοκληρωθεί όσον αφορά την υλοποίησή της. Εκεί κατατείνει και η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας. Οι οριακές αλλαγές, κυρίως αυτές, που γίνονται στο χώρο του Λυκείου και αφορούν την εφαρμογή της πολιτικής αυτής με συγκεκριμένα μέτρα είναι οι πιο ορατές. Η πολιτική αυτή οδηγεί ακριβώς στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και όχι στην ανατροπή της. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Αλλωστε, ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ο χώρος που κατ` εξοχήν πρέπει να συνδέεται με τις εξελίξεις, δεν πρέπει να μένει πίσω, είναι χώρος ο οποίος συνδέεται με όλο το φάσμα των κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Ο χώρος της εκπαίδευσης αφορά το σύνολο των πολιτών ενός κράτους, αφορά όλες τις οικογένειες μιας χώρας. Η εκπαίδευση είναι ο τομέας εκείνος που πρέπει να συλλαμβάνει, να συμβαδίζει και να καθορίζει τις εξελίξεις.

Κάτω από αυτή τη σκοπιά προσεγγίζουμε τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας, γιατί η εκπαίδευση, όταν την ξεπερνούν οι εξελίξεις, απαξιώνεται και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο της. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό ότι η εκπαίδευση αφορά το σύνολο των πολιτών, θα πρέπει να σας πω ότι στη χώρα μας οι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι 1.800.000. Αν σε αυτό το μεγάλο αριθμό μαθητών προστεθεί και ο αριθμός των διδασκόντων, αντιλαμβάνεστε ότι το σύνολο των Ελλήνων επηρεάζεται ή έχει ενδιαφέροντα τα οποία άπτονται με το χώρο της Παιδείας.

Μια πολύ σημαντική τομή που κάναμε για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι, ακριβώς, η προσέγγιση με ισόρροπο τρόπο της γενικής εκπαίδευσης με την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Αναγνωρίζουμε ότι στο χώρο της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις, αλλά πιστεύουμε ότι η τομή αυτή που έγινε είναι απαραίτητη. Πρέπει να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Ηδη, 66 ειδικότητες στο χώρο της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης δίνουν «σάρκα και οστά» στην εξαγγελία που κάναμε για την ανάπτυξη αυτής της πλευράς της εκπαίδευσης στην πατρίδα μας.

Αρα, ένα πρώτο μήνυμα που βγαίνει, όσον αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι η προσπάθεια που κάνουμε να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Οσον αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, λειτουργεί ήδη μια σχετική επιτροπή χωροταξικού σχεδιασμού Παιδείας, η οποία θα μελετήσει τα θέματα και θα προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων. Παράλληλα, ρίχνουμε το βάρος μας για τη βελτίωση της λειτουργίας των υπαρχόντων τμημάτων. Αυτό, κατά την άποψή μας, πρέπει να γίνει. Να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, τα υπάρχοντα προβλήματα και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Οσον αφορά τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), μετά και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα. Γι` αυτούς που ήδη συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα θα ολοκληρωθεί κανονικά ο κύκλος των σπουδών τους. Επιθυμούμε τα ΠΣΕ να ενταχθούν στην πολιτική της δια βίου εκπαίδευσης και βεβαίως υπό την εποπτεία των Πανεπιστημίων.

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές που και η Ε.Ε. αποφασίζει για το χώρο της Εκπαίδευσης. Ο χώρος αυτός, κατ` εξοχήν, ανήκε στη σφαίρα της λεγόμενης επικουρικότητας. Ομως, όπως θα γνωρίζετε, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας, όπου γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, καταβάλλεται, γενικώς, μια προσπάθεια να κινηθεί η πολιτική της Ε.Ε. , όσον αφορά και το εκπαιδευτικό σύστημα, προς ένα συγκλίνοντα στόχο. Αυτό κάνει πιο πολλές τις απαιτήσεις που πρέπει να έχουμε από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Δεν υπάρχουν διαδικασίες προστατευτισμού. Δεν είμαστε μόνοι μας. Θα πρέπει σε αυτό το ευρύτατο πεδίο, που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, να είμαστε παρόντες. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Επισημαίνεται, δηλαδή, ότι η Ε.Ε. στον τομέα της εκπαίδευσης αποφασίζει πολιτικές που έχουν κοινό χαρακτήρα για όλες τις χώρες της.

Η θέση μας @και αυτή είναι η επισήμανση που έκανε ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας τη συνεδρίαση- είναι ότι η προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Παιδείας κατατείνει στο να κάνει πιο λειτουργικές τις ρυθμίσεις που έχουμε αποφασίσει στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Να αναβαθμίσουμε, δηλαδή, περαιτέρω το Σχολείο. Προχωρούμε, λοιπόν, στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με τις οριακές προσαρμογές και βελτιώσεις και όχι στην ανατροπή της. Αλλωστε, η μεταρρύθμιση στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως σωστά ειπώθηκε, σχεδόν, από όλους, είναι οργανική ανάγκη. Διότι, σε ένα περιβάλλον που συνεχώς και ταχύτατα μεταβάλλεται θα πρέπει και η εκπαίδευση να έχει τους ίδιους ρυθμούς.

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε η πλήρωση μιας κενής θέσης αντιπροέδρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Επιλέχθηκε ο κ. Βασίλης Χασαπογιάννη. Υπάρχει ακόμη μια θέση αντιπροέδρου κενή, η οποία δεν πληρώθηκε και η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργησή της.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πολλές φορές ότι δεν μιλάτε για «ξήλωμα». Απαντάτε στον κ. Αρσένη που μίλησε σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό και είπε ότι με όλα αυτά, τα οποία κάνει η κυβέρνηση «ξηλώνει» την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του κ. Αρσένη γιατί συμμετείχα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Γνωρίζω, όμως, τη θέση του κ. Αρσένη, όπως την έχει διατυπώσει σε άλλη ευκαιρία. Ο κ. Αρσένης συζητά με τον υπουργό Παιδείας και έχουν συμφωνήσει στο ότι το πνεύμα, ο πυρήνας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης παραμένει ως έχει. Αυτή είναι η πολιτική που έχει αποφασίσει άλλωστε η κυβέρνηση και η πολιτική αυτή δεν αλλάζει. Από κει και πέρα, όμως, πάντοτε λέγαμε ότι η ίδια η διδακτική πράξη είναι αυτή, η οποία μας οδηγεί σε προσαρμογές και βελτιώσεις που πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να δώσουμε συγκεκριμένη υπόσταση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία εφαρμόζεται. Η ώρα της εφαρμογής ήρθε και λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αρσένης λέει ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση και ξεκίνησε αυτός την υλοποίησή της, αλλάζει τώρα, «ξηλώνεται».

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Αρσένης. Σας λέω ότι δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι μια λέξη που χρησιμοποιήθηκε από τα ΜΜΕ. Πολλοί θεώρησαν σκόπιμο κατά την ομιλία τους στο Υπουργικό Συμβούλιο να μιλήσουν για την ανάγκη εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με αυτές τις προσαρμογές και βελτιώσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με οτιδήποτε συνιστά ανατροπή, ξήλωμα ή αλλαγή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που αποφασίσαμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σχόλιο έχετε να κάνετε γι τις δηλώσεις και αυτά που έγραψε στο βιβλίο ο βουλευτής Καρίμ Καρίμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει το Κοινοβούλιο και θα δοθεί η δέουσα απάντηση από την κυβέρνηση, αφού μελετηθούν όλα τα στοιχεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Πρωθυπουργό, επειδή είναι και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν τον απασχολεί το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι αρμόδιοι για το θέμα αυτό θα λάβουν το λόγο και θα δώσουν απαντήσεις -αφού μελετήσουν όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν αυτό το θέμα- για το πώς ακριβώς έχει το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν θα ασχοληθεί γιατί είναι και θέμα Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ερώτηση που έχει κατατεθεί από συναδέλφους βουλευτές. Η ερώτηση αυτή θα αντιμετωπιστεί δια της κοινοβουλευτικής οδού. Από κει και πέρα, πριν γνωρίζουμε πώς ακριβώς έχει το θέμα, μην αναμένετε να διατυπώσουμε τη θέση μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζετε το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς γνωρίζετε το θέμα από τα δημοσιεύματα. Γνωρίζετε κάτι άλλο πέραν αυτού; Εμείς θέλουμε να ερευνήσουμε πώς ακριβώς έχει το θέμα, πέραν των όσων δημοσιεύονται και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση. Ως δημοσιογράφος μπορείτε να γράφετε το δικό σας σχόλιο με αυτό τον τρόπο. Εμείς, ως κυβέρνηση, παίρνουμε αποφάσεις και διατυπώνουμε θέσεις που αφορούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιο σας, σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα που θέλουν τον Πρωθυπουργό να είναι δυσαρεστημένος με τον κ. Παπανδρέου για τη συνάντησή του με τον κ. Χριστόδουλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο και συζήτησαν συγκεκριμένο θέμα, ενόψει της επίσκεψης του κ. Χριστόδουλου στα Ιεροσόλυμα. Αυτό το θέμα ήταν τέτοιας σημασίας που άξιζε τον κόπο πραγματικά να γίνει αυτή η συνάντηση και να συζητηθεί. Ηταν θέμα εθνικής σημασίας. Κατά τα άλλα, ο κ. Παπανδρέου έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και αναφέρθηκε στα θέματα που απασχόλησαν τελευταία την κοινή γνώμη και είπε ότι αυτά τα θέματα τα χειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός. Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και παραμένει χωρίς να αλλάζει. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλο θέμα. Κάθε υπουργός έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει πρωτοβουλίες προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο που του έχει ανατεθεί. Αυτό γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΒΙΔΑΛΗ: Μιλήσατε για διάλογο που είναι σε εξέλιξη. Απ ότι έμαθα, όμως, τώρα η ΓΣΕΕ πριν ακόμα αρχίσει ο διάλογος για τα εργασιακά τον διέκοψε με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει διατυπώσει με λεπτομέρεια και σαφήνεια τις θέσεις της επί των συγκεκριμένων ζητημάτων τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Πιστεύουμε ότι η οδός του διαλόγου είναι αυτή που πρέπει να χρησιμοποιηθεί από όλους. Ετσι μόνο μπορούμε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι ωφέλιμο για τη χώρα και για τους πολίτες, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους και κυρίως για εκείνους που βρίσκονται έξω από την αγορά εργασίας και αναζητούν μια θέση, προκειμένου να εργαστούν και να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Θα πρέπει στο τραπέζι του διαλόγου να προσέλθουν όλοι, να παραμείνουν σε αυτό και να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Και μέσα από μια διαδικασία σύνθεσης να φθάσουμε στις καλύτερες κατά το δυνατόν αποφάσεις.

ΒΙΔΑΛΗ: Θεωρείτε, δηλαδή, ότι δεν ευσταθεί το επιχείρημα της ΓΣΕΕ, ότι δεν προσέρχεται σε διάλογο επειδή η κυβέρνηση δεν έχει θέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση για όλους τους τομείς και για το συγκεκριμένο έχει θέσεις, οι οποίες είναι πλήρεις, τεκμηριωμένες. Η κυβέρνηση είναι αυτή και ίσως μόνο αυτή που έχει παρουσιάσει τόσο τεκμηριωμένα τις απόψεις της επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι αναφερόμαστε στα θέματα, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα στην πολιτική μας για την επόμενη 4ετία. Και μεταξύ αυτών των θεμάτων συγκαταλέγουμε και το σχετικό με την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.

ΜΠΕΚΑΣ: Συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση ή αναφορά σε τέτοιο θέμα.

ΜΠΕΚΑΣ: Ξέρετε εάν θα γίνει μάθημα με ειδικό βάρος για τις θεολογικές σχολές;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα μελετήσει τα σχετικά θέματα και θα εισηγηθεί στον αρμόδιο υπουργό και για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο υπουργός Παιδείας έχει ανακοινώσει από καιρό ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμος να αποσαφηνίσει το τοπίο, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και θα αναφερθεί σε όλα τα θέματα και στο συγκεκριμένο, αφού εν των μεταξύ λάβει υπόψη του την εισήγηση της επιτροπής, η οποία έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί γι αυτό.

ΚΑΠΠΟΣ: Μας περιγράψατε ένα χάρτη για τις αλλαγές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση για έναν άλλο τομέα που αφορά τη συζήτηση της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας με τους φορείς της εκπαίδευσης; Γιατί εκείνοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό και δεν έχει ληφθεί η άποψη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και οι σχετικές αποφάσεις που έχουμε λάβει κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Η εφαρμογή τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Ασφαλώς, πρέπει να προσπαθήσουμε, αλλά θα πρέπει να συμβάλουν και οι ίδιοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας στην ίδια κατεύθυνση. Σας λέω ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να δείτε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται και πως συχνά αυτή η προσπάθεια κακολογείται με τρόπο που είναι ατυχής και βλάπτει και την ίδια την εικόνα της χώρας μας: Στο ακριτικό Καστελόριζο, στο Λύκειο φοιτούν έξι μαθητές συνολικά. Τρεις μαθητές στην Α@ δύο μαθητές στη Β@ και ένας μαθητής στη Γ@ τάξη. Αυτοί οι μαθητές διδάσκονται τα μαθήματά τους από 11 καθηγητές. Εχουν μια ειδική εκπαιδευτική υποστήριξη και πολύ ορθά. Αλλωστε, όπως επίσης ειπώθηκε σήμερα, το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας είναι ίσως το πιο δημοκρατικό -και έχει σημασία αυτό που λέω- στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Εγινε το εξής σχόλιο: Μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων της Β@ Λυκείου, επειδή οι δύο μαθητές δεν είχαν επιτυχία, η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της -αν θυμάμαι καλά- υπογράμμισε ότι ήταν 100% αποτυχία. Ο ένας μαθητής της Γ@ Λυκείου πέτυχε. Δηλαδή, είχαμε 100% επιτυχία; Αρα, αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατόν σε μια τόσο ειδική περίπτωση, όπως είναι το Καστελόριζο, με αυτά τα αριθμητικά δεδομένα μαθητών και καθηγητών, να βρίσκουμε ευκαιρίες προκειμένου να βγάζουμε γενικά συμπεράσματα. Δεν ανταποκρίνονται στο μέσο όρο της πραγματικότητας της εκπαίδευσης της πατρίδας μας σήμερα. Αρα, λοιπόν, βλέπετε πως γίνεται προσπάθεια να κακολογηθεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, πράγμα το οποίο δεν αδικεί μόνο τη μεταρρύθμιση. Αδικεί και αυτούς οι οποίοι επιχειρούν αυτή την κριτική.

ΚΑΠΠΟΣ: Οι πίνακες, όμως, δεν είναι μόνο από το Καστελόριζο, θα μπορούσα να παραθέσω και άλλα στοιχεία@

ΡΕΠΠΑΣ: Κι εγώ έχω πάρα πολλά στοιχεία που είναι στη διάθεσή σας. Μπορώ να αναφερθώ σε σχολεία των λεγόμενων υποβαθμισμένων περιοχών που οι μαθητές δεν είχαν πραγματικά σημαντική επιτυχία, αλλά και σε άλλα σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών που οι μαθητές είχαν λαμπρή επιτυχία στις εξετάσεις. Είναι στη διάθεσή σας αυτά τα στοιχεία και θα πρέπει να τα μελετήσετε για να βγάλετε ένα γενικό συμπέρασμα. Γιατί, συνήθως, απομονώνετε κάποια στοιχεία και βγάζετε το συμπέρασμα, το οποίο εξυπηρετεί το σκοπό που εσείς θέλετε να προωθήσετε.

ΚΑΠΠΟΣ: Την ΟΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς φορείς τους θέλετε μόνο για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ή για κουβέντα και για συζήτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτούς τους φορείς, γνωρίζετε, ότι τους θεωρούμε συνεργάτες μας, συμμάχους, «συμπολεμιστές» στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε όλοι για να αναβαθμίσουμε την Παιδεία μας, να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να έχουν περισσότερα και καλύτερα εφόδια, προκειμένου να ανταγωνιστούν τα παιδιά των άλλων χωρών της Ε.Ε. Καθένας πρέπει να παίξει το δικό του ρόλο. Ούτε εκείνοι θα κυβερνήσουν τον τόπο, ούτε εμείς θα διδάξουμε τα ελληνόπουλα. Αλλά, βεβαίως, υπάρχουν ρόλοι, οι οποίοι είναι διακριτοί. Αυτοί οι ρόλοι είναι σεβαστοί. Στο πλαίσιο του ρόλου του ο καθένας μπορεί να συμβάλει στην κοινή κατεύθυνση, στον ίδιο σκοπό. Η κατάργηση της επετηρίδας, φερ` ειπείν, που είναι ένα από τα στοιχεία του πυρήνα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, παραμένει ως επιλογή. Η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών διευρύνεται, και μάλιστα με τρόπο που γίνεται πιο σύνθετος. Και αυτό παραμένει ως στοιχείο της εκπαιδευτικής πολιτικής μας. Ο τύπος του Ενιαίου Λυκείου, κεντρικό στοιχείο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αποτελεί επιλογή μας. Και άλλα στοιχεία μπορώ να αναφέρω, τα οποία αποτέλεσαν τον πυρήνα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που αποφασίσαμε. Ολα αυτά τα στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα. Αρα, λοιπόν, μη θέτουμε τέτοια θέματα, περί ξηλώματος, αλλαγών κ.λπ.

ΚΑΠΠΟΣ: Επιμένει η κυβέρνηση και στην έλλειψη της δεύτερης και τρίτης ευκαιρίας για τους μαθητές της Β@ Λυκείου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε διατυπώσει τη θέση μας. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ειδική ρύθμιση γι αυτή την περίοδο, αλλά η γενική θέση μας παραμένει αυτή που γνωρίζετε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβα καλά οι εξελίξεις τρέχουν και ο θεσμός της Παιδείας πρέπει να τις ακολουθήσει. Και είπατε ότι από το 1997 μέχρι το 2000 σημειώθηκαν πολλές εξελίξεις και γι αυτό η Παιδεία πρέπει να ακολουθεί αυτές τις εξελίξεις. Οι εξελίξεις, κατ αρχάς, τρέξανε και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν άλλαξε το σύστημα της Παιδείας. Εδώ στην Ελλάδα μόνο τρέχουν οι εξελίξεις και το σύστημα παιδείας αναγκάζεται να αλλάξει; Και η όπια αλλαγή και η όποια λειτουργικότητα της μεταρρύθμισης θα είναι για πόσο καιρό;

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρήθηκε κρίσιμο, χρήσιμο και σκόπιμο να προχωρήσουμε σε οριακές αλλαγές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, για να αντιμετωπίσουμε θέματα που έχουν λύσει οι άλλες χώρες της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια. Επετηρίδα δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Δεν πρέπει, επιτέλους να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα και στην Ελλάδα; Μας κατηγορείτε γιατί το κάναμε με καθυστέρηση; Να δεχθούμε την κατηγορία. Στηρίξτε, όμως, την προσπάθεια που κάνουμε. Η πολιτική που αποφασίσαμε για την εκπαίδευση είναι πολιτική που πιστεύουμε ότι είναι ορθή. Δεν την αποφασίσαμε σήμερα. Σήμερα προχωρούμε, με τις αποφάσεις που πήραμε, σε λεπτομέρειες για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όπως την αποφασίσαμε τότε. Πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με την ολοκλήρωση της εφαρμογής της θα δώσει καλά αποτελέσματα, τα οποία θα γίνουν από όλους αποδεκτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, ο κ. Εβερτ, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει για το Χρηματιστήριο, προσήλθε στον εισαγγελέα και κατέθεσε στοιχεία. Η κυβέρνηση έχει κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί στη Βουλή, έχουν συζητηθεί και κατά την προεκλογική περίοδο. Εχει αναλάβει σχετική πρωτο0βουλία η Ν.Δ. να τα φέρει στη Βουλή και πάλι. Ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα -το έκανε μάλιστα χθες- να αναφέρεται σε αυτά τα θέματα. Από κει και πέρα πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εμπλέκεται η Δικαιοσύνη σε διαδικασίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται μόνο με πολιτικά μέσα και στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με διάλογο, με προτάσεις και τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων. Νομίζω ότι μια τέτοια πρωτοβουλία, η οποία δεν αντιμετωπίζεται απολύτως θετικά και από τη Ν.Δ. αν κρίνουμε από το πώς σχολιάστηκε προηγούμενη πρωτοβουλία από τον πρώην αρχηγό της Ν.Δ. είναι μια πρωτοβουλία που αποβλέπει στη δημιουργία εντυπώσεων, παρά στοχεύει στο να αποσαφηνίσει πώς ακριβώς έχει το θέμα. Αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος. Χρειάζονται πολιτικοί χειρισμοί και αυτοί θα πρέπει να γίνονται από τους πολιτικούς στο δικό τους πεδίο. Κατά τα άλλα, όπως έχουμε πει, από την ώρα που ανέλαβε θα κάνει απερίσπαστα το έργο της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος είναι ο λόγος που η κυβέρνηση άρον-άρον άλλαξε την πολιτική της, έναντι της έλευσης του τέως βασιλέα στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας. Σας παρακαλώ να μην προτρέχετε. Γιατί είδα πολλά να γράφονται με αφορμή το σχετικό πρωτόκολλο ή μνημόνιο που υπογράφτηκε με τον υπουργό Εξωτερικών. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς αυτό. Μην προτρέχετε. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν το 2004. Στο πρωτόκολλο αυτό επαναλαμβάνεται ό,τι ισχύει και εφαρμόζεται ενόψει της διοργάνωσης μιας Ολυμπιάδας. Ο,τι έγινε μέχρι τώρα θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πάντως, μην περιμένετε -και δεν πρέπει να βγάζετε πολιτικά συμπεράσματα- να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν αμφιβολίες, συγχύσεις ή παρανοήσεις από μια τέτοια ενέργεια. Επαναλαμβάνω μην προτρέχετε. Μη βγάζετε τέτοια συμπεράσματα, γιατί δεν πρόκειται περί αυτού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τι έγγραφα θα γίνει δεκτός;

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε, λοιπόν, ότι προτρέχετε. Θέλετε να συζητήσουμε τώρα, αν θα έλθει, πώς θα έρθει, με τι έγγραφα στην Ολυμπιάδα του 2004. Σας λέω, λοιπόν, ότι θα λάβουμε όλα τα μέτρα, ώστε να μη δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Να μη δημιουργηθούν συγχύσεις, παρανοήσεις, οι οποίες θα δώσουν λαβή σε κάποιους να θεωρούν ότι υπάρχει πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα. Ολα αυτά έχουν κλείσει με απόφαση του ελληνικού λαού. Και τιμούμε την απόφασή του.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κι αν ζητήσει να επισκεφθεί διάφορα μέρη της Ελλάδας και να δει πολιτικούς φίλους του, τι θα κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας προβληματίζει τι θα κάνουμε το 2004; Πρώτα απ όλα, γνωρίζετε ποιοί θα έρθουν τότε εδώ; Πώς είστε σίγουρος ότι όλοι αυτοί που έχετε εσείς στο μυαλό σας θα έρθουν;

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιο σας σχετικά με την απόφαση του αρχηγού της Ν.Δ. να συμφωνήσει με την εξαίρεση του μαθήματος των θρησκευτικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι είναι ένα θετικό στοιχείο, το οποίο επισημαίνω, στη στάση της Ν.Δ., στο θέμα αυτό της εκπαιδευτικής πολιτικής, όπως εκφράστηκε από εκπροσώπους του κόμματος της Ν.Δ. Ο αρμόδιος τομεάρχης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι στη θετική κατεύθυνση. Κατά τα άλλα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτές οι σταγόνες ευθύνης και λογικής που εκφράζονται από εκπροσώπους της Ν.Δ, χάνονται σε έναν ωκεανό ανευθυνότητας, όπως με την ομιλία του κ. Καραμανλή σε χθεσινή εκδήλωση, που δεν ήταν πάρα ένα αναμάσημα των όσων έλεγε και προεκλογικά. Προφανώς, ο ίδιος και οι επιτελείς της ήττας της Ν.Δ δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχουμε μπει σε μια νέα περίοδο. Παραμένουν εγκλωβισμένοι στην προηγούμενη περίοδο. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι έγιναν εκλογές και ηττήθηκαν, αφού ο ελληνικός λαός έκρινε και την πολιτική τους και τη στάση τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 24 August 2000 - 15:05:11 UTC