Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΪΝ: Υπάρχει μια καταγγελία του παγκόσμιου ταμείου για τη φύση, που λέει ότι η Ελλάδα δεν έκανε αρκετά για την πρόληψη των πυρκαγιών. Πώς απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά. Κατ` επανάληψη, έχουμε αναφερθεί στα ποσά που έχουμε δαπανήσει για μέτρα πρόληψης, ώστε οι κεντρικές, οι περιφερειακές και οι τοπικές υπηρεσίες να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Ασφαλώς, τα αποτελέσματα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές δεν ήταν ευχάριστα, κάθε άλλο. Θα πρέπει, όμως, να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, οι οποίοι συνέργησαν για να έχουμε τα αποτελέσματα αυτά. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, πιστεύουμε ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Βεβαίως, πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κατηγόρησε, χθες, την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί μυστική διπλωματία στο χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων και αναφέρθηκε στις συνομιλίες Τζεμ-Παπανδρέου. Ποιά είναι η απάντησή σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών. Στις καταγγελίες περί μυστικής διπλωματίας έδωσε καταλυτική και αποστομωτική απάντηση. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι -κατ` επανάληψη- έχουν συζητηθεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε κυβερνητικά και κομματικά όργανα και στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έχει επανειλημμένα ενημερώσει τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία τα οποία συγκροτούν την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Τέτοιο προηγούμενο δεν υπάρχει. Κατά τα άλλα, τα όσα αναφέρονται περί δήθεν μυστικής διπλωματίας, αφορούν άλλες εποχές και όχι τις περιόδους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, 24 ώρες μετά το χθεσινό συμβάν, έχει η κυβέρνηση περισσότερα στοιχεία γι` αυτόν τον Ανατολικό, θα λέγαμε, που προκάλεσε αυτό το περιστατικό. Μάθατε γιατί ήρθε, πώς ήρθε, τι σκόπευε να κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Με αφορμή την ερώτησή σας, θέλω να τονίσω ότι η επιχείρηση αυτή στέφθηκε από επιτυχία. Δυστυχώς, είχαμε ένα νεκρό, παρά το ότι ο άνθρωπος αυτός επιχείρησε να δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και σε πολίτες και στη χώρα μας. Δυστυχώς, δεν ζει ο άνθρωπος αυτός, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα από τον ίδιο να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες και δεν υπάρχουν και κάποιοι που να φαίνεται ότι αποτελούν πρώην συνεργάτες τους ή την κοινωνική παρέα του. Ολα αυτά, βεβαίως, οι αρμόδιες υπηρεσίες τα ερευνούν. Αν έχουμε περισσότερα στοιχεία θα τα πληροφορηθείτε κι εσείς.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητήσατε πληροφορίες από τη χώρα του;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπήρξε αμέσως συνεργασία με τις διεθνείς αστυνομικές υπηρεσίες, με την Ιντερπόλ, προκειμένου να μάθουμε για τον άνθρωπο αυτό. Πληροφορηθήκαμε ποια ήταν τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Τα κίνητρά του ή ό,τι άλλο σχετικό επιδίωκε, δεν είναι εύκολο, αυτή την ώρα, να τα έχουμε υπόψη, γιατί ο ίδιος δεν είναι σε θέση να μιλήσει.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για την επιστολή του Μητροπολίτη Αμβρόσιου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο ζητεί να παρέμβει, όσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων και μάλιστα κάνει λόγο και για έλλειμμα δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρούμε ότι είναι υποτιμητικό για την κυβέρνηση, για την πολιτική, για την πολιτεία, είναι τελικώς υποτιμητικό για τη Δημοκρατία στη χώρα μας, να εμπλακούμε σε μια τέτοια αδιέξοδη συζήτηση. Οι λέξεις «προκατάληψη» και «αστοχία» πιστεύω ότι ταιριάζουν απολύτως σε τέτοιους λόγους και τέτοιες πράξεις.

ΚΑΠΠΟΣ: Οσον αφορά τον δράστη, οι πληροφορίες που είχαμε μέχρι χθες το μεσημέρι από κυβερνητικές πηγές, αλλά τις επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας χθες το βράδυ, μιλούσαν ουσιαστικά για μια διαταραγμένη προσωπικότητα. Εχει προβληματίσει την κυβέρνηση αν το κράτος εκτέλεσε έναν ψυχικά άρρωστο άνθρωπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το κράτος έσωσε τη ζωή πολιτών. Του Ελληνα καπετάνιου και των Ελβετών επιβατών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, οι οποίοι βρέθηκαν για αρκετές ώρες όμηροι, στα χέρια ενός πολίτη που ίσως η προσωπικότητά του να ήταν διαταραγμένη. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι υπήρχε ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους, ανά πάσα στιγμή, οι πολίτες που ήταν όμηροί του. Αρα, λοιπόν, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν επιτυχής η επιχείρηση, παρά το ότι στα αποτελέσματά της συναριθμούμε το θάνατο του δράστη. Και βεβαίως, δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν, ότι είχαμε έναν σοβαρό τραυματισμό ενός στελέχους των ειδικών δυνάμεων που με αυταπάρνηση και ζήλο συμμετείχε σε αυτή την επιχείρηση.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν υποτιμώ αυτά που λέτε, ούτε τον τραυματισμό, αλλά είχαμε τέσσερις συνεχόμενες περιπτώσεις, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το μοντέλο ήταν το ίδιο. Δηλαδή, ο δράστης ήταν νεκρός. Παρ όλα αυτά, όλα αυτά τα επεισόδια επαναλαμβάνονται και ενδεχομένως να έχουμε στο μέλλον κάποιες αντίστοιχες περιπτώσεις. Δηλαδή, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι σωστό αυτό το μοντέλο, της εκτέλεσης κάποιων ανθρώπων;

ΡΕΠΠΑΣ: Το σωστό θα ήταν να έχουμε μια φυσιολογική και νόμιμη δραστηριότητα, μια συμπεριφορά η οποία κάθε άλλο παρά θα σχετίζονταν με την ανάληψη τέτοιων εγκληματικών πρωτοβουλιών. Εάν κάποιος προχωρήσει πάλι σε μια τέτοια ενέργεια, αντιλαμβάνεστε πως βρίσκεται εκτεθειμένος σε ένα μεγάλο κίνδυνο: Να χάσει τη ζωή του. Γιατί οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να δράσουν, δεν μπορεί να μείνουν απαθείς παρατηρητές. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγονται τέτοιες δραστηριότητες, να μη γίνονται τέτοιου είδους ενέργειες, που έχουν -όπως απέδειξε η μέχρι τώρα εμπειρία- ένα τόσο πικρό τέλος.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τα όσα είπε χθες ο κ. Καραμανλής στη Βουλή, για συμμορίες και ότι διακινούνται πολλά ποσά σε μαύρο χρήμα, αλλά και παρουσίασε τη χώρα, ως Σικάγο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες σε σχετική ερώτησή σας. Ο κ. Καραμανλής αδικεί την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, εάν χαρακτηρίζει την Ελλάδα με τέτοιες λέξεις. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα στην Ε.Ε. είναι μια χώρα με υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τους πολίτες. Παράνομες δραστηριότητες γίνονται στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Αυτό, όμως, απέχει πολύ από το να είναι το στοιχείο που επικρατεί και εξ αυτού του λόγου να βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου κυριαρχεί το οργανωμένο έγκλημα. Ισα-ίσα. Απέναντι στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργεί θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας και να ενθαρρύνουμε, να εμψυχώνουμε τις διωκτικές αρχές της χώρας μας, προκειμένου όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με το οργανωμένο έγκλημα -και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό- να μπορούν να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με τη χθεσινή πρόταση και φυσικά προσωπική άποψη που διατύπωσε ο Γραμματέας του κόμματος κ. Σκανδαλίδης, ανοίγοντας μάλλον το θέμα του ασυμβίβαστου.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι επίκειται συζήτηση για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης είναι σωστό να αντιμετωπιστούν όλα τα συναφή θέματα. Γιατί βεβαίως τους πολιτικούς τους αναδεικνύει ο λαός με την ψήφο του. Ο λαός, οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιοι θα τον εκπροσωπούν στη Βουλή. Θα πρέπει, όμως, και οι κανόνες του προεκλογικού παιχνιδιού να είναι εκ των προτέρων καθορισμένοι, ώστε να μην αφηνόμαστε στην κρίση των δικαστηρίων για τη σύνθεση της Βουλής. Θα πρέπει, από πριν, να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες, ώστε να κριθούν, επί ίσοις όροις, από τους συμπολίτες μας. Και οι πολίτες, τελικώς, να έχουν δια της ψήφου τους γνώμη για το ποιοι θα στελεχώσουν, εκπροσωπώντας κάθε περιοχή και κάθε κόμμα, τη Βουλή των Ελλήνων.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρωματικά θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η θέση της κυβέρνησης είναι κοντά στη θέση του Γραμματέα του κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στην επικείμενη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Γνωρίζετε ποιος είναι ο κανόνας που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι τώρα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, σε σχέση με τη στελέχωση των Οργανισμών και των άλλων υπηρεσιών του κράτους.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 27 July 2000 - 13:05:10 UTC