Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η Εκκλησία ή πιο σωστά η Ιεραρχία χαρακτήρισε αυταρχική την κίνηση της κυβέρνησης, σχετικά με τις ταυτότητες και την επίσπευση της διαδικασίας. Εσείς τι σχόλιο έχετε επ` αυτού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν θα μείνω στους χαρακτηρισμούς αυτούς. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τους σχολιάσω. Θα πω μόνον ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στην απόφασή της. Αυτό που έγινε είναι μια υπηρεσιακή διεκπεραίωση μιας απόφασης που είχε ληφθεί. Και δεν είναι και καθόλου αιφνίδια. Εσείς οι ίδιοι το είχατε πληροφορηθεί, ρωτώντας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος επανειλημμένως έλεγε ότι η εγκύκλιος από τους αρμόδιους υπουργούς πρόκειται να εκδοθεί εντός των προσεχών ημερών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως αργήσατε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όχι, δεν αργήσαμε καθόλου. Είναι όλα κανονικά.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν θεωρείτε όμως μετά και από αυτή την εξέλιξη ότι αποκόπτονται οι γέφυρες διαλόγου μεταξύ της Ιεραρχίας και της κυβέρνησης αφενός και ότι αφετέρου, από το Σεπτέμβρη οδηγούμαστε, ξανά, σε ένα θερμό μέτωπο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν αποκόπτεται καμία γέφυρα. Αντίθετα, η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο με την Εκκλησία -το έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή- για όλα τα θέματα εκείνα που αφορούν την Εκκλησία και το κράτος. Το θέμα των ταυτοτήτων, εξηγήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι είναι ένα θέμα αρμοδιότητας της Πολιτείας. Η κυβέρνηση κινήθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Θα μπορούσα να πω κάτι παραπάνω: Δεν υπήρξε, από την πλευρά της κυβέρνησης, καμία αντιδικία με την Εκκλησία. Όπως θα παρατηρήσατε κι εσείς και οι Ελληνες πολίτες, κυρίως από την πλευρά ορισμένων Ιεραρχών υπήρξαν χαρακτηρισμοί, πολλές φορές και σε καθημερινή βάση, απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις.

ΤΑΚΗΣ: Αρα, το τοπίο από το Σεπτέμβριο, πώς το σκιαγραφείτε; Θα έχουμε την κυβέρνηση που έχει βγάλει την απόφαση και σταθερά συνεχίζει την πολιτική της και από την άλλη τους Ιεράρχες να μαζεύουν υπογραφές, ενδεχομένως νέα συλλαλητήρια και όλα αυτά. Είναι ένα τοπίο που σας ικανοποιεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το τοπίο δεν μας ικανοποιεί, λόγω των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν οι Ιεράρχες και με τις συνάξεις που διοργάνωσαν και με την απόφασή τους για συγκέντρωση υπογραφών. Εχουμε πει ότι αυτές είναι ενέργειες που διχάζουν και τον ελληνικό λαό και τους πιστούς και δεν οδηγούν πουθενά. Αντιλαμβάνεστε ότι η εικόνα των Ιεραρχών και των ιερωμένων να μαζεύουν υπογραφές από σπίτι σε σπίτι, δεν είναι μια εικόνα η οποία ενθουσιάζει. Πιστεύουμε και έχουμε τονίσει ότι δεν είναι ο σωστός δρόμος, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η Ιεραρχία σε αυτά τα θέματα. Η Εκκλησία της Ελλάδας έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη νέα εποχή και δεν νομίζω ότι με τις ενέργειές της αυτές, μέχρι σήμερα, στέκει σε αυτό το ύψος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε, ότι οι ενέργειες της Εκκλησίας διχάζουν. Γιατί, δεν διχάζουν οι ενέργειες της κυβέρνησης που δεν επιτρέπει την προαιρετική αναγραφή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ενέργεια της κυβέρνησης είναι σύννομη. Απτεται του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματός μας και επομένως, δεν έχει καθόλου διχαστικό χαρακτήρα. Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κυβερνητικής απόφασης από την Ιεραρχία έχει διχαστικό χαρακτήρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρει πουθενά το Σύνταγμα τέτοιο πράγμα, δηλαδή να μην αναγράφεται το θρήσκευμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το Σύνταγμα προνοεί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και για την προσωπικότητα του πολίτη. Αυτό σέβεται και τηρεί η κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει και για την Ορθόδοξη θρησκεία.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως, η θρησκεία υπάρχει. Αυτά που λέγονται ότι τάχα γίνεται «πόλεμος» και «διωγμός» της θρησκείας, τουλάχιστον είναι ελαφρά. Κανείς δεν πιστεύει κάτι τέτοιο και βεβαίως με κανέναν τρόπο, από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν γίνεται κάτι τέτοιο.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πότε προβλέπεται να βγουν τελικά οι νέες ταυτότητες; Σ` ένα 15θήμερο, το Σεπτέμβριο, πότε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Νομίζω ότι μετά την έκδοση της εγκυκλίου αυτής, κάθε πολίτης ο οποίος είτε έχει χάσει την ταυτότητά του, είτε είναι νέος που δεν έχει ταυτότητα, θα μπορεί να απευθύνεται στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να κάνει αίτηση για έκδοση ταυτότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Δηλαδή, αύριο μπορούμε να βγάλουμε νέα ταυτότητα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προφανώς, όταν φθάσει αυτή η εγκύκλιος σε όλα τα αστυνομικά τμήματα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ακούστηκε, χθες, ότι συνέστησαν οι Ιεράρχες σε ορισμένους πολίτες, αν χρειαστούν ταυτότητες και πάνε στο αστυνομικό τμήμα, να μην την πάρουν, να μη δεχθούν να μην αναγράφεται το θρήσκευμα. Σε αυτή την περίπτωση πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση ή πώς θα αντιδράσουν τα αστυνομικά όργανα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα ξεπερνούσα τη θέση ότι πρόκειται για μια συμβουλή προς τον πολίτη να παρανομήσει και θα έλεγα ότι αυτό είναι εις βάρος του πολίτη που δεν θα διαθέτει ταυτότητα, δεν θα μπορεί να κάνει τις δουλειές του. Εξάλλου, έχουμε πει ότι αυτή η ταυτότητα θα έχει και ρόλο διαβατηρίου στην Ευρώπη. Επομένως, ο πολίτης που δεν θα τη διαθέτει, θα δυσκολευτεί πολύ.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Φαντάζομαι, όμως, ότι αυτό δεν θα το κάνει ένας πολίτης, θα το κάνουν αρκετοί. Αν το κάνουν αρκετοί αυτό δεν θα υπάρχει πρόβλημα; Δεν θα υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στους πολίτες; Θα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα έχουν ταυτότητα και κάποιοι που δεν θα έχουν.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι ταυτότητες που όλοι έχουμε σήμερα ισχύουν. Δεν ξέρω ακριβώς πότε, αλλά υπολογίζω σε δύο-τρία χρόνια, η νέα ταυτότητα θα γίνει κοινή σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, πότε η Πολιτεία σκοπεύει να ανοίξει διάλογο για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Και δεύτερον, πότε θα διευθετηθεί το θέμα της αναξιοποίητης μοναστηριακής περιουσίας για να δοθεί σε ακτήμονες.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην αναθεώρηση που πρόκειται να συζητηθεί αυτή την περίοδο δεν προβλέπεται αυτό. Από κει και πέρα, συζητήσεις και απόψεις γύρω από αυτό το θέμα -όπως βλέπετε κι εσείς στον Τύπο- υπάρχουν. Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, είναι ένα από τα θέματα που άπτονται των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους και θα πρέπει να συζητηθεί σε ένα θεσμικό διάλογο, όπως έχουμε επανειλημμένως υποστηρίξει. Και νομίζουμε ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η κυβέρνηση είναι ανοικτή και περιμένει. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια αντιμετώπιση θα ήταν πολύ σοβαρή και προτιμότερη από τη μεριά της Εκκλησίας και ασφαλώς καλύτερη από τις ομιλίες, τους λόγους και τα συνθήματα -όπως το τελευταίο «όπισθεν ολοταχώς», το οποίο δεν θα ήθελα καν να σχολιάσω. Θα έλεγα ότι ο Μακαριότατος αρέσκεται σε ανέκδοτα. Το «όπισθεν ολοταχώς», αν το καλοσκεφτείτε, σημαίνει ότι πρέπει να πάμε ιστορικά προς τα πίσω. Προφανώς, πρέπει να πάμε πιο πίσω και από το 1974. Πιο πίσω ήταν χούντα. Πιο πίσω από τη χούντα, ήταν βασιλεία, πιο πίσω από τη βασιλεία, ήταν αντικομμουνισμός, πιο πίσω ήταν εμφύλιος. Πόσο πιο πίσω πρέπει να πάμε; Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη στον 21ο αιώνα να προχωρήσει μπροστά και βλέπει μπροστά. Και καλό είναι να συμβάλουμε όλοι, γιατί οι Ελληνες και η ελληνική κοινωνία σήμερα διαθέτουμε και την αναγκαία αυτοπεποίθηση και τις δυνατότητες για να διαπρέψουμε. Κανείς δεν αγγίζει ούτε τον πολιτισμό, ούτε την ιστορία, ούτε τις παραδόσεις μας. Αντιθέτως, αυτά αποτελούν τη δύναμη μας, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να επανέλθω στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η κυβέρνηση σε αυτό το θεσμικό διάλογο, τον οποίο ενδιαφέρεται να ανοίξει μεσούσης της κρίσης με την Εκκλησία, σκέφτεται πλέον να θέσει το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οποιοδήποτε θέμα απασχολεί την Εκκλησία μπορεί να το θέσει σε διάλογο με την κυβέρνηση. Εκτός από το θέμα στο οποίο αναφέρεστε, υπάρχουν και άλλα. Ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας έχει τον κατάλογο των θεμάτων αυτών, τα οποία γνωρίζει ασφαλώς και η Εκκλησία.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να ξεπεράσει το εμπόδιο της άρνησης της ΓΣΕΕ να πάει σε διάλογο, με δεδομένο ότι διάλογος με έναν δεν μπορεί να γίνει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αύριο, θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση -όπως ίσως γνωρίζετε- του υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση με τη ΓΣΕΕ. Πιστεύω ότι στη συνάντηση αυτή θα διευκρινιστούν οι θέσεις και των δύο πλευρών, προκειμένου να γίνει ο διάλογος, στον οποίο αναφέρεστε. Επιτρέψτε μου να πω ότι το βασικό θέμα είναι η ανεργία και οι άνεργοι και η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού που αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί από την πλευρά της κυβέρνησης. Προεκλογικά είχαμε δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της ανεργίας με τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων απασχόλησης. Το θέμα τώρα είναι και οι άλλοι φορείς να δείξουν ευαισθησία προς τους ανέργους. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες. Πιστεύουμε ότι με ξεκάθαρες θέσεις μπορεί να βρεθούν λύσεις στο τραπέζι του διαλόγου. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνεργοι, τους οποίους δεν εκπροσωπεί κανείς, εκ πρώτης όψεως. Πρέπει, λοιπόν, να τους εκπροσωπούμε όλοι και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει στον κοινωνικό διάλογο.

Σας ευχαριστώ πολύ!


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 18 July 2000 - 13:05:19 UTC