Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Κατ` αρχάς, να σας ενημερώσω, συμπληρώνοντας κάποια στοιχεία, ότι το σημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού διαμορφώνεται ως εξής:

Αυτή την ώρα, προεδρεύει σε σύσκεψη με θέμα την επικείμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Συμμετέχουν ο κ. Κακλαμάνης, ο κ. Σταθόπουλος, ο κ. Παπαϊωάννου, ο κ. Βενιζέλος και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού καθηγητής κ. Παπαδημητρίου.

Στις 13.30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί την κ. Αγγελοπούλου. Θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, η οποία δεν ολοκληρώθηκε χθες, για το θέμα της προετοιμασίας της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004.

Στις 15.00, θα δεχθεί την κ. Παπανδρέου και τον κ. Χρυσοχοϊδη. Θα ενημερωθεί και θα συζητήσει μαζί τους, δίνοντας τις απαραίτητες κατευθύνσεις για θέματα που έχουν σχέση με το πρόβλημα που προέκυψε, μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών.

Το απόγευμα, όπως ήδη σας έχω ενημερώσει, θα έχει συνεργασία με τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Παπαντωνίου, για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια συντομότατη αναφορά στο πώς έχουν τα πράγματα στο μέτωπο των πυρκαγιών:

Αυτή την ώρα ελέγχονται οι πυρκαγιές σε όλες τις περιοχές. Κάποιες από αυτές έχουν κιόλας σβηστεί.

Στο μέτωπο της Σάμου παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο εντοπίζεται ιδίως στα χωριά Κάστρο, Αυλάκι και Κοκκάρι. Η πυρκαγιά στη Σάμο είναι σε ύφεση, βρίσκεται κάτω από απόλυτο έλεγχο. Βεβαίως, η δύναμη και η φορά των ανέμων επηρεάζουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Εξήντα ένα οχήματα και 700 άνδρες επιχειρούν σε αυτό το μέτωπο. Πρέπει να πω ότι ουδείς κινδυνεύει. Οι κάτοικοι της περιοχής, οι κατοικίες, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν διατρέχουν οποιονδήποτε κίνδυνο. Πολύ περισσότερο, βεβαίως, δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο οι τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί. Και το λέω αυτό, γιατί έχουμε μια κινητοποίηση Ολλανδών τουριστών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Εχουν, όπως λέγεται, μια τέτοια παρότρυνση από την πατρίδα τους. Αυτό θα γίνει με απόλυτη τάξη. Είναι δική τους επιλογή και επιθυμία, απολύτως σεβαστή.

Αντιλαμβάνεστε ότι, εκτός των προβλημάτων που προκύπτουν και είναι ορατά σε μια πρώτη ανάγνωση του πεδίου καταστροφής μιας περιοχής, δημιουργούνται και αυτού του είδους τα προβλήματα. Πλήττεται το τουριστικό ρεύμα σε μια περιοχή. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί στο πώς διαχειριζόμαστε όλα τα συναφή θέματα. Βεβαίως, θα πρέπει να προστατεύσουμε ανθρώπους και περιουσίες, χωρίς να φθάνουμε δια της υπερβολής στο να βλάπτουμε τα συμφέροντα μιας περιοχής και τελικά τα συμφέροντα της οικονομίας και της χώρας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, μετά από αυτό το οποίο συνέβη και φέτος με τις πυρκαγιές, αν πρόκειται να επανέλθουμε σε καθεστώς που να μετέχει και άλλο υπουργείο και εννοώ το Υπουργείο Γεωργίας στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιθέτως. Η επιλογή που κάναμε @στην πράξη, άλλωστε, αυτό αποδείχθηκε, το γεγονός, δηλαδή, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε το κύριο βάρος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών- πιστεύουμε ότι αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα.

Θα πρέπει, αυτή την ώρα, να γίνει κατανοητό το εξής: Είναι δικαιολογημένη η πικρία με την οποία μιλούν οι συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Εχουν χάσει τις περιουσίες τους, έχουν δει πως η βλάβη για την επαγγελματική ή την οικογενειακή ζωή τους είναι σημαντική. Είναι σεβαστή η κριτική που ασκούν. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν, όμως, ότι απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα, οι δυνατότητες που έχουμε είναι μεγάλες, αλλά συχνά δεν είναι δυνατό να δοθεί λύση.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο άνθρωπος, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς, δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Αυτό πρέπει να μας κάνει σοφούς. Να μη μας διαφεύγει.

Να σημειώσω, επίσης, ότι τα μέσα που διαθέτει η πατρίδα μας είναι πολλά. Είναι περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και μάλιστα από άλλες χώρες που έχουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τη δική μας χώρα και οι υπηρεσίες τους έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Αυτό είναι, επίσης, ενδεικτικό του ότι είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα. Ασφαλώς, επαναλαμβάνω, όλους μας στεναχωρεί αυτή η εξέλιξη. Θα πρέπει όλοι, όμως, τηρουμένων των αναλογιών, να βγάλουμε τα ορθά συμπεράσματα. Και ένα ορθό συμπέρασμα, μεταξύ όλων των άλλων, είναι και τούτο: η ανάληψη των σχετικών καθηκόντων από το Πυροσβεστικό Σώμα είναι μια σωστή επιλογή, η οποία έδωσε θετικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη, αν συνεχιζόταν το καθεστώς διάσπασης των αρμοδιοτήτων που για πολλά χρόνια χαρακτήριζε τον τομέα αυτό.

Θεωρούμε ότι, αυτή την ώρα, προέχει οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν το έργο τους. Εσείς να ενημερώσετε τους πολίτες για το πώς έχουν τα πράγματα. Εμείς να εντείνουμε την προσπάθειά μας και να διαχειριστούμε το σύνολο των θεμάτων, να δούμε όλες τις πλευρές του λόφου, έτσι ώστε να μη βλάψουμε τα εθνικά συμφέροντα και βεβαίως να πάρουμε μέτρα για να ανακουφίσουμε αυτούς που έχουν πληγεί. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ, φθάνει το Πυροσβεστικό Σώμα για όλη την Ελλάδα; Στη Σάμο στέλνατε συνεχώς δυνάμεις. Δεν υπήρχαν εκεί τοπικοί δασοπυροσβέστες που θα μπορούσαν αμέσως να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να καεί μέχρι να φθάσουν όλοι. Τώρα λέτε οι 700@

ΡΕΠΠΑΣ: Μη βιάζεστε, γιατί για τη συγκεκριμένη περιοχή έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε συγκριτικά συμπεράσματα, σε σχέση με αυτό που συνέβη, στο παρελθόν, στην Ικαρία επί Νέας Δημοκρατίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Πατσίσατε», δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι στη Σάμο σταθμεύουν οι περισσότερες, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δυνάμεις. Εκατόν είκοσι τέσσερις (124) άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος είναι μονίμως εγκατεστημένοι και ασκούν τα καθήκοντά τους στη Σάμο. Αυτό λέει πολλά. Εχει ενισχυθεί η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος εκεί, με τη μεταφορά ανδρών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατό δίπλα σε κάθε κατοικία, δίπλα σε κάθε χωριό να υπάρχει μια ειδική υπηρεσία και μάλιστα με εξοπλισμό και αριθμό ανδρών, που μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ να τεθούν σε επιχείρηση, γιατί κανείς δεν γνωρίζει ποτέ πού θα εκδηλωθεί ένα τέτοιο φαινόμενο. Βεβαίως, έχουν εντοπιστεί οι περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες. Και η Πυροσβεστική Υπηρεσία βάσει των σχεδίων της έχει λάβει κάποια προληπτικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτών των προληπτικών μέτρων, είναι ισχυρή και η παρουσία της Πυροσβεστικής. Στη Σάμο είναι πολύ ισχυρή και ενισχύθηκε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μέσα σε λίγη ώρα μετακινήθηκαν εκεί και οχήματα και άνδρες, προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι πιο αποτελεσματικές. Αρα, δεν δικαιολογείται οποιοδήποτε παράπονο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προφθάσανε οι άνδρες της Πυροσβεστικής@

ΡΕΠΠΑΣ: Μην είστε άδικος και μην ασκείτε αυτή την κριτική. Ότι υπάρχει καταστροφή είναι κάτι που όλους μας λυπεί. Αλλά θα πρέπει να μη χάσουμε και το μέτρο ευθύνης, όταν μιλούμε για τέτοια θέματα. Σας λέω ότι η κινητοποίηση των δυνάμεων είναι επαρκής. Τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα περισσότερα από άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν πολύ μεγαλύτερη έκταση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα οι άλλες χώρες με μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, οι χώρες της Ευρώπης έχουν ανάλογο πρόβλημα και εννοώ αυτές του ευρωπαϊκού Νότου. Τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν και εκεί, την τελευταία περίοδο, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές και διαψεύδουν εσας. Είδατε τι αντιμετωπίζουν η Ιταλία, η Γαλλία. Εμείς, λοιπόν, παρ` ότι κάποιοι το διακωμωδούν και αυτό, έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας, τα οποία χρησιμοποιούμε. Με τα μέσα αυτά έχουμε τη δυνατότητα να ρίχνουμε 227 τόνους νερού ανά ώρα. Η Γαλλία μπορεί να ρίχνει 120 τόνους νερού ανά ώρα με τα μέσα που διαθέτει. Η Ιταλία μπορεί να ρίχνει 110 τόνους νερού ανά ώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν φυσάει@

ΡΕΠΠΑΣ: Η αλήθεια είναι πως η επιστήμη, αλλά και η πολιτική δεν έχουν φθάσει σε σημείο να τιθασεύουν τους ανέμους. Να απαγορεύουν, φερ` ειπείν, την εκδήλωση τέτοιων καιρικών φαινομένων ή να μπορούν να ελέγξουν την ένταση των ανέμων ή την κατεύθυνση προς την οποία φυσούν. Αυτά, είναι αλήθεια πως δεν τα ελέγχουμε. Αν μας κατηγορείτε γι` αυτό, δεν έχουμε κάτι να απολογηθούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μόλις πριν ανακοίνωσα ότι θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς, θα ενημερωθεί για τα θέματα, θα δώσει κατευθύνσεις. Είναι ενδεχόμενο, τις επόμενες ημέρες -αναλόγως πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν αυτό κριθεί απαραίτητο- να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Το ανακοίνωσα αυτό από χθες, όταν σας ενημέρωσα ότι αναβάλλεται η επίσκεψή του στα Γρεβενά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως, είχατε σήμερα συγκεκριμένη ημερομηνία. Γι` αυτό σας ρώτησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω ημερομηνία. Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να ελεγχθεί απολύτως η κατάσταση στη Σάμο. Θα έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασης, τις επόμενες ώρες. Επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς. Θα καταρτίσουμε το πρόγραμμα αναλόγως, σήμερα-αύριο. Αντιλαμβάνεστε κι εσείς, πως έτσι πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει να βιαστούμε. Αλλωστε, η παρουσία του Πρωθυπουργού σε μια περιοχή δεν αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων. Τις εντυπώσεις άλλοι τις επιδιώκουν, επειδή δεν είναι αυτοί οι οποίοι θα λάβουν κάποια απόφαση. Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί μια περιοχή, προκειμένου η παρουσία του να είναι χρήσιμη για τον τόπο τον οποίο θα επισκεφθεί. Δεν θα επιδιώξει με την παρουσία του να φανεί χρήσιμος στον εαυτόν του, την κυβέρνησή του και το κόμμα του.

ΚΑΠΠΟΣ: Στη βάση μιας πιθανής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Σάμο ή κάπου άλλου υπάρχει περίπτωση να εξαγγελθεί πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών, καταβολής αποζημιώσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν μιλήσει οι αρμόδιοι υπουργοί που επισκέπτονται τις περιοχές. Πάντοτε λαμβάνονται μέτρα ειδικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών μετά από τέτοιες περιπτώσεις. Το ίδιο έχει γίνει για πλημμυροπαθείς, για σεισμοπαθείς. Κάτι ανάλογο θα ισχύσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όλα αυτά θα εξαγγελθούν το επόμενο διάστημα, εφόσον έχουμε την τελική, πλήρη και σαφή εικόνα για τις συνέπειες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά από τις πυρκαγιές.

ΚΑΠΠΟΣ: Ποιό θα είναι το ύψος αυτής της οικονομικής βοήθειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς μπορεί, αυτή την ώρα, να προσδιορίσει ποιά είναι η έκταση των στρεμμάτων που έχουν καταστραφεί, ποιες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί αυτοί οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Και αυτή την ώρα ουδείς μπορεί να αποτιμήσει σε χρήμα τη ζημιά η οποία έχει προκληθεί. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, θα γίνουν με συστηματικό τρόπο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός και θα ανακουφίσει αυτούς που έχουν πληγεί.

ΤΑΚΗΣ: Είδαμε προκηρύξεις χθες έξω από ξενοδοχεία της Σάμου, στα αγγλικά γραμμένες, οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς καλούσαν τους τουρίστες να φύγουν από τη Σάμο διότι κινδυνεύουν. Επ` αυτού τι σχόλιο έχετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια ανθελληνική ενέργεια. Η σκοπιμότητα είναι προφανής. Οι εμπνευστές και οι δράστες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν μια έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο νησί, προκειμένου να πλήξουν την οικονομία του νησιού. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια. Μακάρι, οι αρμόδιες υπηρεσίες να φθάσουν σε ένα αποτέλεσμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους εκστρατείες που πλήττουν την εικόνα όχι μόνο μιας περιοχής, αλλά της χώρας μας συνολικά.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ετσι όπως τα λέτε, ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος, δηλαδή, από την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Σάμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα χθες και επαναλαμβάνω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, το κράτος, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και χρησιμοποιούμε είναι αρκετά. Είναι τα περισσότερα από όσα διαθέτει οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο θα έπρεπε να κάνουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς. Οι ιδιαίτερες συνθήκες, κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, έκαναν πολύ δυσκολότερο το έργο των αρμόδιων αρχών. Θα πρέπει να τιμήσουμε και την προσπάθεια που κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα, οι άνδρες του οποίου, πραγματικά με αυταπάρνηση, έχουν αποδυθεί σε αυτή την προσπάθεια.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δηλαδή, δεν ισχύουν αυτά που λέγονται ότι ο Πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος με την Β. Παπανδρέου και τον Μ. Χρυσοχοίδη και ότι, σήμερα, σε συνάντηση που θα έχουν, θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το ακούω από εσάς, για πρώτη φορά.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Το ότι δόθηκαν, χθες, αυτές οι δύο επιστολές και που το συνδυάσαμε με τις φωτιές@

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι άλλο θέμα το ένα και άλλο το άλλο.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Το ξέρω, αλλά θέλω να κάνω σχετική ερώτηση. Δεν σκεφθήκατε ότι μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ότι δίνονται αυτές οι επιστολές στη δημοσιότητα για να μην υπάρχει δημοσιότητα στο θέμα της Σάμου; Δεν σκεφθήκατε ότι μπορεί να συνδυαστεί αυτό το θέμα; Δηλαδή, αυτές οι επιστολές γιατί δεν θα μπορούσαν να δοθούν μετά από λίγες ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε μία επιστολή και όφειλε μία απάντηση. Ο Πρωθυπουργός δεν προκάλεσε την επιστολή του κ. Καραμανλή. Οπως, επίσης, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν προκάλεσαν τις πυρκαγιές. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός είχε την υποχρέωση να απαντήσει. Στην υποχρέωση αυτή έπρεπε να ανταποκριθεί και δεν πρέπει να συνδέετε το ένα θέμα με το άλλο. Αλλά, για το πολιτικό σκέλος του θέματος αυτού θα έχω τη δυνατότητα να επανέλθω, απαντώντας σε ενδεχόμενη ερώτηση.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Εκανα αυτή την ερώτηση, γιατί χθες, ενώ είχαμε αυτή την καταστροφή στη Σάμο, ο Πρωθυπουργός εμφανιζόταν να απαντά στον κ. Καραμανλή σε ένα θέμα που, βεβαίως, έχει τη σοβαρότητά του, αλλά από την άλλη μεριά, δεν πήγε στη Σάμο. Ηταν πολλοί αυτοί που είπαν γιατί δεν πήγε ο κ. Σημίτης στη Σάμο. Γιατί δεν πήγε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση που έδωσα πριν, ισχύει και στη δική σας ερώτηση. Ο Πρωθυπουργός δεν επιδιώκει τη δημιουργία εντυπώσεων. Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να πω ότι ο Πρωθυπουργός θέλει, επισκεπτόμενος μια περιοχή, να φανεί χρήσιμος για την περιοχή, όχι χρήσιμος για τον εαυτό του, για το κόμμα του, για την κυβέρνησή του, με τη δημιουργία εντυπώσεων.

Αυτό το οποίο πρέπει να κάνω σαφές είναι τούτο: Ασφαλώς, πολλές περιοχές της χώρας μας πλήττονται. Αυτό μας λυπεί και προδιαθέτει, κάθε άλλο παρά ευχάριστα, στην προσέγγιση και αντιμετώπιση διαφόρων άλλων προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Αλλά, και τα άλλα προβλήματα, συνεχίζουν να υπάρχουν. Θα πρέπει ο καθένας να ασκήσει τα καθήκοντά του, να παίξει το ρόλο του. Καθένας θα πρέπει να μείνει στο μέτωπο, στο οποίο έχει ταχθεί, προκειμένου να διαχειριστεί τις υποθέσεις της αρμοδιότητάς του. Η κυβέρνηση δεν θα παραλύσει. Ηδη, πολλές δυνάμεις, με τη συμπαράσταση όλων μας, έχουν αποδυθεί σε αυτή την προσπάθεια να αντιμετωπίσουν και να σβήσουν τις πυρκαγιές.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της. Θα συζητήσει για την προετοιμασία της χώρας, όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα συζητήσει για το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Θα συζητήσει για το μεγάλο κοινωνικό θέμα της απασχόλησης σε συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου, μεθαύριο. Ουαί και αλίμονο αν η κυβέρνηση παρέλυε, αν η ελληνική κοινωνία παρέλυε, αν το ενδιαφέρον όλων μας ήταν μονοσήμαντα και αποκλειστικά στραμμένο σε ένα μέτωπο, το οποίο, βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο, αλλά δεν είναι το μόνο. Σε τελευταία ανάλυση, θα υποτιμούσαμε τη χώρα μας και τις δυνατότητές της, αν δεν κάναμε οτιδήποτε άλλο, παρά να ασχολούμαστε μόνο με το θέμα αυτό.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μόνο δημιουργία εντυπώσεων θα ήταν αν πήγαινε στη Σάμο ο Πρωθυπουργός; Δεν θα ήταν και ένδειξη ενδιαφέροντος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ένδειξη ενδιαφέροντος εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Εκδηλώνεται με το ότι τα κυβερνητικά όργανα δουλεύουν εντατικά και οι αρμόδιοι υπουργοί συσκέπτονται, δίνουν κατευθύνσεις και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν. Κλιμάκια της κυβέρνησης έχουν βρεθεί, από την πρώτη στιγμή, στις περιοχές που έχουν περισσότερο πληγεί. Και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει συνεχή ενημέρωση, τις επόμενες ημέρες, θα είναι έτοιμος, έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης και επισκεπτόμενος τις περιοχές, ενδεχομένως, να δώσει με το δικό του τελικό, υπεύθυνο και έγκυρο λόγο, το μέτρο ευθύνης της κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την κατάσταση, με συγκεκριμένα μέτρα που θα αποφασίσει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους πληγέντες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είπατε ότι τα μέσα που διατέθηκαν ήταν επαρκή. Και η Β. Παπανδρέου είπε ότι και ο συντονισμός ήταν εξαιρετικός. Αλλά, τελικά, η ζημιά έγινε. Μιλάμε για βιβλική καταστροφή. Δηλαδή, ο μόνος φταίχτης ήταν ο Αίολος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπε κανείς τέτοιο πράγμα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλά προβλήματα προκύπτουν στις σύγχρονες κοινωνίες. Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν απολύτως, από τις ανθρώπινες δυνάμεις και από τα μέσα που μας προσφέρουν η τεχνολογία και ο πολιτισμός μας, σε όλους τους τομείς, στην επιστήμη, την οικονομία, την κοινωνία. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα έπρεπε να κάνουμε, πέραν των όσων κάναμε μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Αλλά, οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε αυτή η επιχείρηση των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος, οδηγούν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το οποίο, ασφαλώς, είναι λυπηρό. Εχουμε καταστροφή, αλλά από το σημείο αυτό, έως του σημείου να κατηγορείται το κράτος και οι υπηρεσίες του ότι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν, υπάρχει απόσταση. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που θα μπορούσε να κάνει το κράτος. Δείτε τι έγινε στις άλλες χώρες. Και επαναλαμβάνω ότι εμείς, με δαπάνες του ελληνικού λαού, αφού ο προϋπολογισμός προβλέπει αυτά τα κονδύλια, έχουμε στη διάθεσή μας διάφορα μέσα, που δεν έχουν ούτε μεγάλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, με πολύ μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις. Αυτό και μόνο, δείχνει ότι έχουμε κοπιάσει, έχουμε δαπανήσει χρήματα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε απώλειες, ότι δεν θα έχουμε προβλήματα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε οι πολιτικοί, ιδιαιτέρως αυτοί οι οποίοι κυβερνούν σε κάθε περίοδο, θα πάψουν να ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα -ακόμη και με το σχεδιασμό επιχειρησιακών προγραμμάτων κάποιων αναγκών- να μιλούν σε περιόδους οργάνωσης και προετοιμασίας λιγότερο σε περιόδους που εκδηλώνονται αυτά τα φαινόμενα και να μη μιλούν πολύ αυτές τις περιόδους. Ο κ. Χριστοδουλάκης, για παράδειγμα, ο οποίος έκανε πολύ καλά τη δουλειά του εκεί πέρα, φάνταζε παράταιρος ως υπουργός Ανάπτυξης σε ένα νησί το οποίο καιγόταν. Εχουμε πληροφορίες ότι υπουργοί πήραν εντολές που θα πάνε. Υπό αυτή την έννοια τίθεται το ερώτημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν ευσταθεί αυτό που λέτε. Η παρουσία των υπουργικών κλιμακίων έχει το νόημα του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, του κράτους, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις πυρκαγιές. Οχι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Γιατί, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών γίνεται με βάση το σχέδιο των αρμόδιων υπηρεσιών, του Πυροσβεστικού Σώματος, εν προκειμένω. Στις συσκέψεις, οι οποίες γίνονται, βεβαίως, ενημερώνονται και οι υπουργοί που συμμετέχουν σε αυτό το κλιμάκιο, για τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες. Αλλά, είναι έργο των αρμόδιων υπηρεσιών η κατάσβεση των πυρκαγιών, όχι των υπουργών. Είναι λάθος να έχετε την εντύπωση ότι οι υπουργοί είναι αυτοί οι οποίοι κατευθύνουν το Πυροσβεστικό Σώμα για το πώς θα δράσει. Αυτό δεν συμβαίνει. Αλλά, είναι σωστό -και πρέπει πάντα να συμβαίνει αυτό- το ότι οι υπουργοί συμμετέχουν, ενημερώνονται, έχουν γνώση για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Γιατί αυτοί, ακριβώς, αναλαμβάνουν και την ευθύνη να εξαγγείλουν ένα πλαίσιο μέτρων που αφορά την αντιμετώπιση, από μέρους της πολιτείας, του φαινομένου και των προβλημάτων που δημιουργούνται. Δεν κάνουν επιχείρηση οι αρμόδιοι υπουργοί εκεί, αλλά συμμετέχουν σε όλες τις συσκέψεις, που αφορούν, βεβαίως, και τις επιχειρήσεις των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ενδεχομένως να μην έπρεπε να γίνει αυτή η συζήτηση τώρα, αλλά φαντάζομαι ότι θα έχετε ακούσει κι εσείς τις πληροφορίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα συζητήσαμε όλα αυτά και νομίζω ότι η συζήτηση, τώρα πια, έχει πάρει μία άλλη κατεύθυνση, όσον αφορά τις πυρκαγιές. Τα θέματα αυτά τα συζητήσαμε εκτενώς.

ΦΙΛΗΣ: Η Σάμος είναι ένα νησί όπου, για λόγους εθνικής ασφάλειας, υπάρχουν πολλές και επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις. Για ποιό λόγο δεν υπάρχει μια πρόβλεψη, ώστε αυτές οι δυνάμεις να λαμβάνουν μέρος, με βάση κάποιο σχεδιασμό, στην πρόληψη των πυρκαγιών και να υπάρχει δυνατότητα άμεσης και επί τόπου παρέμβασής τους, εφόσον θα έχουν εκπαιδευτεί ειδικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών; Ακουσα από υπεύθυνους τοπικούς παράγοντες, από ραδιόφωνα, την πληροφορία ότι από τη στιγμή που εκδηλώνεται μια πυρκαγιά, μέχρι τη στιγμή που διαπιστώνεται η ύπαρξή της, περνάει ένα κρίσιμο μεγάλο χρονικό διάστημα. Πόσο δύσκολο είναι να υπάρχει διασπορά στρατιωτικών σκοπιών μέσα στα δάση της Σάμου, όταν ξέρουμε ότι, κάθε χρόνο, πιάνει φωτιά η Σάμος;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, πριν, σε ερώτηση του κ. Σταματόπουλου και είπα ότι στη Σάμο σταθμεύουν οι περισσότερες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επειδή ακριβώς είναι διαπιστωμένη αυτή η ευπάθεια του νησιού που έχει πολλά δάση και, κατ` επανάληψη, έχει γίνει στόχος. Οι δυνάμεις αυτές είναι αρκετές και βεβαίως, η βοήθεια άλλων δυνάμεων, έξω από το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι και αυτή δεδομένη. Δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε καθυστέρηση. Ευθύς, ως διαπιστώθηκε η πυρκαγιά, η ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων ήταν σημαντική και σε οχήματα και σε ανθρώπινο δυναμικό. Μέσα σε δύο-τρεις ώρες ολοκληρώθηκε η αποστολή ενισχυτικών δυνάμεων. Αρα, λοιπόν, αυτή η κατηγορία δεν είναι δικαιολογημένη. Και βλέπω με χαρά ότι ακόμη και ο νομάρχης Σάμου, ο οποίος την πρώτη ημέρα ήταν ιδιαίτερα επιθετικός, αναγνωρίζει τώρα ότι, πράγματι, υπήρξε μια ικανοποιητική κινητοποίηση από τον κρατικό μηχανισμό. Αυτό τα λέει όλα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν απαντήσατε, όμως, στο θέμα των στρατιωτικών δυνάμεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δυνάμεις έξω από το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι δεδομένο ότι βοηθούν. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι διατεταγμένες με ορισμένο τρόπο. Δεν είναι στην αρμοδιότητά τους να ασκούν καθήκοντα δασοπυροφύλακα.

ΦΙΛΗΣ: Ούτε θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω γι` αυτό. Σας λέω ότι είναι δεδομένη η συμβολή τους στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μετά την ανταλλαγή επιστολών του Προέδρου της Ν. Δ. και του Πρωθυπουργού, η Ν. Δ. κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά και καταθέτει την πρόταση νόμου για διαφάνεια στο δημόσιο τομέα, τις προμήθειες κ.τ.λ. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι καλοδεχούμενη η πρόταση νόμου. Τα θέματα αυτά που αφορούν τη διαφάνεια, θα πρέπει να τα χειριζόμαστε με πλήρη διαφάνεια. Θα τα συζητήσουμε και στη Βουλή. Εχουν προκληθεί συζητήσεις και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και ο καθένας είχε τη δυνατότητα να βγάλει τα συμπεράσματά του μετά από τις συζητήσεις αυτές. Πιστεύουμε ότι η Ν. Δ. κατέφυγε σ@ ένα τέχνασμα, προκειμένου να δημιουργήσει με τεχνητό τρόπο, ένα πεδίο αντιπαράθεσης. Οι επιτελείς της ήττας της Ν. Δ. δεν έχουν διδαχθεί τίποτα μετά την οικτρή αποτυχία την προηγούμενη περίοδο, όταν είχαν αναδείξει αυτό το θέμα για να αναδιπλωθούν στη συνέχεια. Πιστεύω ότι με την κίνησή του αυτή ο κ. Καραμανλής και η Ν. Δ. έκαναν ένα τεράστιο λάθος. Αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις τους, ότι δηλαδή δεν έχουν καμία διάθεση να ασχοληθούν με τη συγκρότηση προγράμματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών. Θα επιδοθούν και πάλι, όπως φαίνεται, συντομότατα σ@ αυτό το γνωστό και προσφιλές σ@ αυτούς παιχνίδι της σκανδαλολογίας. Αυτό ξέρουν να κάνουν οι άνθρωποι, αυτό κάνουν. Η Ν. Δ. αποδεικνύει και μ@ αυτό τον τρόπο ότι είναι μια πολιτική παράταξη προσδεμένη σε ένα χρεοκοπημένο παρελθόν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η Ν. Δ. μετά τη δημοσιοποίηση των επιστολών σας κατηγορεί ότι προβήκατε σ@ αυτή την ενέργεια για να @

ΡΕΠΠΑΣ: Με ρώτησε η κα Αλεξάκη κάτι σχετικό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: @ για να «κάψετε» την πρόθεση της Ν. Δ. για διαφάνεια.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δυνατόν, όταν δίνεται στη δημοσιότητα η επιστολή που έστειλε ο κ. Καραμανλής και η απάντηση του Πρωθυπουργού @μια απολύτως διαφανής πράξη- να θεωρούν κάποιοι ότι αυτό στρέφεται εναντίον της διαφάνειας; Υπάρχει κάποια μυστική πολιτική η οποία πρέπει να ακολουθηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση; Αλλωστε, η επιστολή που απέστειλε ο κ. Καραμανλής δεν είχε χαρακτηρισμό τέτοιο, ώστε να μπορεί μετά να μας κατηγορεί ότι κακώς δώσαμε τις επιστολές στη δημοσιότητα. Δεν ήταν απόρρητη η επιστολή. Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι ο κ. Καραμανλής θέτει αυτό το θέμα, σε διάφορες ευκαιρίες. Βλέπω ότι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες που είναι φιλικές προς τη Ν. Δ., επιχειρούν να «ανεβάσουν» @κατά το κοινώς λεγόμενο- το θέμα αυτό, προκειμένου έτσι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο, να κατασκευαστεί με τεχνητό τρόπο ένα πεδίο δημόσιας αντιπαράθεσης κατά την ερχόμενη περίοδο. Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε μία επιστολή με ημερομηνία 4 Ιουλίου από τον κ. Καραμανλή. Είχε υποχρέωση να απαντήσει σ@ αυτή την επιστολή. Γνωρίζετε ότι για λίγες ημέρες έλειψε στο εξωτερικό. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, έδωσε την απάντηση και στην επιστολή του αναφέρει ότι προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές αυτές. Και έπραξε πολύ καλά. Η Ν. Δ., δηλαδή, είχε σκοπό με κάποια τέτοιου είδους «κουτοπονηριά» να χρησιμοποιήσει την επιστολή που έστειλε ο κ. Καραμανλής για να δημιουργήσει θέμα εκ του μη όντος ή να χρησιμοποιήσει την επιστολή αυτή στο οπλοστάσιό της σε εύθετο χρόνο, αναδεικνύοντας το σχετικό θέμα; Και είδε ότι αυτή την τακτική, τη στρατηγική της την ανέτρεψε ο χειρισμός που έκανε η κυβέρνηση; Τα θέματα αυτά τα συζητούμε δημοσίως. Δεν έχουμε κανένα λόγο να τα συζητούμε μέσω δήθεν εμπιστευτικών επιστολών. Πολύ περισσότερο όταν αφορούν τη διαφάνεια. Γιατί εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πολιτική μας υπερέχει στον τομέα αυτό, σε σχέση με αυτό το οποίο έκανε η Ν. Δ. όταν ήταν κυβέρνηση, αλλά και σε σχέση με εκείνο το οποίο προτείνει.

Κι αν θέλετε να γίνω πιο συγκεκριμένος @και θα σας κουράσω λίγο, γιατί μας προκαλεί η Ν. Δ.- θα σας πω τα εξής, αναφέροντας νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που έγιναν επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, μετά το 1993, στον τομέα των κρατικών προμηθειών και αναθέσεων δημοσίων έργων, ρυθμίσεις οι οποίες δεν υπήρχαν πριν:

Με το νόμο 2286/1995 που αφορά «προμήθειες του δημοσίου τομέα και ρυθμίσεις συναφών θεμάτων» έχουμε επαναφορά της κεντρικής εκτέλεσης των κρατικών προμηθειών @υποβολή από τους φορείς προγραμμάτων προμηθειών και αξιολόγηση και έλεγχο των επιμέρους αυτών προγραμμάτων, τόσο κατά την επιλογή, όσο και κατά την κατάρτιση, αλλά και σε όλες τις φάσεις της εκτέλεσης του προγράμματος προμηθειών.

Στο νόμο 2229/1994 για την «τροποποίηση και συμπλήρωση του Ν. 1418/1984» περιλαμβάνονται διατάξεις που αναφέρονται σε διαδικασίες και προϋποθέσεις συμμετοχής αναδόχων δημοσίων έργων στο στάδιο υποβολής προσφορών, σε πρόσθετες εγγυήσεις στην κατάρτιση της σύμβασης, αλλά και υλοποίησης του έργου, σε κυρώσεις για την περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων και άλλες σημαντικές διατάξεις.

Με το νόμο 2372/1996 για τη «σύσταση φορέων για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 4 εμπεριέχονται διατάξεις σχετικές με τις συμπληρωματικές εργασίες στα δημόσια έργα και τις απρόβλεπτες δαπάνες και τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχου στα έργα αυτά από τεχνικό σύμβουλο έργων.

Με το νόμο 2522/1997 για «δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεων δημοσίων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με την Οδηγία 89/665/ΕΟΚ» προβλέπεται παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από τυχόν παραβάσεις των κανόνων διεξαγωγής διαγωνισμών σε όλα τα στάδια, από την προκήρυξη έως τη σύμβαση. Μέχρι τότε δεν προβλεπόταν αυτό.

Με το νόμο 2576/1998 για «βελτίωση των διαδικασιών για την ανάθεση της κατασκευής των δημοσίων έργων», έχουμε καθιέρωση διαδικασιών και κριτηρίων που διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στη διαδικασία ανάθεσης του έργου, ελαχιστοποιώντας την υποκειμενική κρίση της προϊσταμένης αρχής στην ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής δημοσίου έργου. Ο ανάδοχος αναδεικνύεται με μαθηματικό τύπο.

Με το νόμο 2702/1999 που αφορά «ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης», στο άρθρο 14, παρ. 2, δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Υπουργό να ζητεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αυτό να πραγματοποιεί τον έλεγχο νομιμότητας κάθε είδους σύμβασης.

Επίσης, με το νόμο 2741/1999 για τον «ενιαίο φορέα ελέγχου τροφίμων» και τις άλλες διατάξεις που περιλαμβάνει, στο άρθρο 8, συμπληρώνεται η σχετική νομοθεσία για τις προμήθειες του δημόσιου τομέα. Καθίσταται πλέον υποχρεωτικός ο έλεγχος μονιμότητας των συμβάσεων, των προμηθειών του δημοσίου που υπερβαίνουν το ποσό των 500.000.000 δραχμών και των εκτελέσεων δημοσίων έργων που υπερβαίνουν το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών, από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Προβλέπεται συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων και δικαστικών λειτουργών στην Επιτροπή που είναι αρμόδια για τις προμήθειες σημαντικής οικονομικής ή τεχνολογικής αξίας. Καθιερώνεται η υποχρεωτική δημοσίευση των διαγωνισμών προμηθειών δημοσίου και δημοσίων έργων, σε προβλεπόμενο γι@ αυτό το σκοπό ειδικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Πρέπει να σας πω ότι επί των ημερών της κυβέρνησης της Ν. Δ. ουδέποτε η τότε κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Ενώ, όπως σας είπα, επί των ημερών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει. Ρυθμίσεις που δείχνουν ότι έχουμε ένα ισχυρό και πάντως προωθημένο, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε. Ε., πλαίσιο.

Επίσης, συγκροτήθηκαν και λειτουργούν, μετά το νόμο 2286/1995 εννέα Διακομματικές Επιτροπές. Και γνωρίζετε ότι από πολύ καιρό η Ν. Δ., που δεν άντεχε τη συμμετοχή και την ανάληψη ευθύνης σ@ αυτές τις Επιτροπές, απέσυρε τους εκπροσώπους της, οι οποίοι αντικαθίστανται, όπως λέει ο νόμος, από δικαστικούς πλέον λειτουργούς. Γιατί η Ν. Δ., που κόπτεται δήθεν για τη διαφάνεια, απέσυρε τους εκπροσώπους της από αυτές τις Επιτροπές, οι οποίες όσο λειτουργούσαν, λειτουργούσαν αποδοτικά, οι δε αποφάσεις που πήραν, ήταν ομόφωνες. Με τη σύμφωνη γνώμη, δηλαδή, και των εκπροσώπων που είχε ορίσει η Ν. Δ. Γιατί τους απέσυρε; Προφανώς για να έχει τη δυνατότητα να σκανδαλολογεί εκ του ασφαλούς.

Μπορώ, λοιπόν, να αναφερθώ σε σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί. Παραμένω σε αυτά, επαναλαμβάνοντας πως η διαφάνεια διασφαλίζεται με τις ρυθμίσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καλούμε και πάλι τη Ν. Δ. @όπως άλλωστε και ο Πρωθυπουργός αναφέρει στην απαντητική επιστολή του- οτιδήποτε σχετικό έχει, να το θέσει υπόψη των εισαγγελικών αρχών. Τα θέματα αυτά, στο πολιτικό επίπεδο, μπορούμε να τα συζητήσουμε στη Βουλή ή όπου αλλού. Από κει και πέρα, οτιδήποτε μπορεί να συνιστά αξιόποινη πράξη ή υπάρχει υπόνοια για κάτι τέτοιο, υπάρχουν δικαστικές υπηρεσίες τις οποίες ας τις αξιοποιήσει η Ν. Δ. Ας μην αναφέρονται σ@ αυτές η Ν. Δ. ή στελέχη της, όταν δεν υπάρχει λόγος, όπως κάνει φερ@ ειπείν ο κ. Εβερτ, ο οποίος ζητεί εισαγγελική παρέμβαση για τις πυρκαγιές. Ας ζητήσει αυτή την εισαγγελική παρέμβαση εκεί όπου κατά τη γνώμη της υπάρχει λόγος. Και σε τελευταία ανάλυση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι όσες φορές ανάλογα θέματα τέθηκαν στα όργανα της Δικαιοσύνης, κλήθηκαν οι συχνά καταγγέλλοντες εκπρόσωποι και στελέχη της Ν. Δ. να καταθέσουν και δεν είχαν να πουν τίποτα. Ετσι οι «υποθέσεις» οδηγήθηκαν στο αρχείο. Αρα, λοιπόν, είναι φανερός ο σκοπός για τον οποίο η Ν. Δ. παραμένει στην άσκηση μιας τέτοιας σκανδαλολογικής πολιτικής, επειδή αδυνατεί να είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις, με προγραμματικές θέσεις για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα και τον λαό. Η Ν. Δ. είναι κόμμα του παρελθόντος, είναι κόμμα χωρίς πρόγραμμα, κόμμα παλαιοκομματικό και αναχρονιστικό.

ΦΙΛΗΣ: Τόσον ο κ. Καραμανλής, όσο και άλλοι αρχηγοί κομμάτων, όπως ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο κ. Τσοβόλας παλαιότερα, αλλά και ο αρμόδιος τότε Υπουργός κ. Καστανίδης, είχαν προτείνει οι μεν και είχε αποδεχθεί ο δε, να συγκροτηθεί μία Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή για θέματα κρατικών προμηθειών και δημοσίων έργων. Δηλαδή, κυβερνητικό στέλεχος είχε πει «ναι» σ@ αυτή την πρόταση και μετά υπαναχώρησε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση. Θα ήθελα να καταλάβω ποιο ήταν το σκεπτικό που απορρίπτει αυτή την πρόταση η κυβέρνηση; Αφήστε τη σκανδαλολογία. Το παρελθόν εντάξει, θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη. Εφεξής όμως, γιατί να μην υπάρχει μια Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία χωρίς επιρροές Υπουργών ή κομμάτων να λειτουργεί και να ελέγχει τις προμήθειες για τα δημόσια έργα;

ΡΕΠΠΑ: Πρώτα απ@ όλα, τέτοιου είδους Διακομματικές Επιτροπές λειτούργησαν και ήταν κοινής αποδοχής η λειτουργία τους. Δεύτερον, η θέση μας είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό. Σας θυμίζω ότι από το Μάϊο του 1997 το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε και ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και είχε λάβει την τελική θέση. Για το ότι, δηλαδή, δεν είναι απαραίτητη η σύσταση Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής για τα θέματα αυτά. Απλώς, θα έπρεπε να βελτιωθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο. Και η βελτίωση αυτή έχει γίνει με ρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκα, πριν. Θεωρούμε ότι είναι πλήρες το νομικό πλαίσιο. Υπερκαλύπτει, δηλαδή, το αίτημα για τη σύσταση Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, γιατί θεωρούμε ότι είναι πιο αποδοτικό, πιο αποτελεσματικό, εξασφαλίζει διαφάνεια και μεγαλύτερη ταχύτητα. Το θέμα αυτό, λοιπόν, το έχουμε αντιμετωπίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τις 8 Μαϊου του 1997.

ΦΙΛΗΣ: Λέτε ότι ο κ. Καραμανλής, σήμερα, επιδιώκει μία διαιώνιση κατ` αναλογίαν με την πρότασή του για την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής. Και όπως ξέρετε και εσείς πολύ καλά και σας υπενθύμισα και εγώ, τον Μάιο του @97 ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, στον οποίο υπάγεται το θέμα των προμηθειών κ.τ.λ., είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της συγκρότησης αυτής της Επιτροπής. Σκανδαλολογούσε ο κ. Καστανίδης, τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό, λοιπόν, μεταξύ των άλλων, και εξ αυτού του λόγου, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η κυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις της. Αποφάσισε, όπως σας είπα, να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα διαφάνειας. Αρα, το θέμα αυτό το αντιμετωπίσαμε τότε, όταν διατυπώθηκαν αυτές οι προτάσεις. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση.

ΦΙΛΗΣ: Απαξ και δια παντός;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν πρέπει να προβούμε και σε άλλες βελτιωτικές ρυθμίσεις να το κάνουμε. Αλλά, να ακούσουμε ποιες είναι αυτές.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε την πρόταση.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς θεωρούμε ότι υπερκαλύπτεται αυτό το αίτημα.

ΦΙΛΗΣ: Αν υπερκαλύπτεται, φτιάξτε το κι αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, υπερκαλύπτεται, γιατί -επαναλαμβάνω- οι ρυθμίσεις που έχουμε κάνει δίνουν τη δυνατότητα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σε άλλα δικαστικά όργανα να επιλαμβάνονται θεμάτων προμήθειας ή κατασκευής δημοσίων έργων, πράγμα το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί ένα πολύ ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο. Γι` αυτό, ακριβώς, λέω ότι υπερκαλύπτει τη λειτουργίας μιας Ανεξάρτητης Αρχής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς υπερκαλύφθηκε, τότε, με τον κ. Καστανίδη; Τον κ. Καστανίδη τον «φάγατε» τότε και τελείωσε.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο κ. Καστανίδης παραιτήθηκε. Ηταν δική του επιλογή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον λέτε ότι το πλαίσιο είναι πολύ καλό και δεν περνάει τίποτα, αυτό το ΒΙΝΤΕΟΛΟΤΤΟ πώς είχε μπει τότε στο νομοσχέδιο; Ηταν σκάνδαλο και το παραδεχθήκατε κι εσείς και αφαιρέθηκε.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ποια ήταν η τοποθέτηση της κυβέρνησης και επί της ουσίας παραμένουμε στη θέση, ότι τίποτα το μεμπτό δεν υπήρχε στους χειρισμούς και τις επιλογές που έγιναν για το θέμα αυτό, τότε. Απλώς, για να στερήσουμε από τη Ν.Δ. κάθε δυνατότητα να δηλητηριάζει το δημόσιο βίο, προχωρήσαμε στην ανάκληση αυτής της επιλογής. Τίποτε άλλο. Επί της ουσίας η επιλογή μας ήταν σωστή. Πρέπει πάντως να προσθέσω και κάτι που δεν πρέπει να μας διαφεύγει: μεσολάβησαν και οι εκλογές και ο ελληνικός λαός τα έκρινε όλα αυτά. Συζητήθηκαν κατά κόρον. Ισως είναι από τα θέματα τα οποία απασχόλησαν περισσότερο από άλλα, ίσως πιο σημαντικά θέματα, τον ελληνικό λαό, δοθέντος ότι για τα συγκεκριμένα θέματα δεν υπήρχαν ανάλογα στοιχεία. Γι` αυτό λέω ότι άλλα θέματα ήταν πιο σημαντικά. Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, διαμόρφωσε άποψη, εξέλεξε κυβέρνηση, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική μας. Η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι αυτή που ακολουθεί την πολιτική την οποία θέσπισε, εφάρμοσε πριν από τις εκλογές και συνεχίζει να εφαρμόζει και τώρα.

ΚΑΠΠΟΣ: Προηγουμένως, χαρακτηρίσατε ανθελληνική ενέργεια τις προκηρύξεις που έριξαν στη Σάμο. Το συναρτάτε αυτό με αυτό που, επίσης, εσείς είπατε, με τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές; Κάποια άλλα στελέχη της κυβέρνησης χρησιμοποίησαν κάποιους άλλους όρους για εμπρησμούς κ.τ.λ. Εν τοιαύτη περιπτώσει@

ΡΕΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε πολύ, γιατί κάνετε μακροσκελείς ερωτήσεις. Είπα κι εγώ ότι σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται, όλα τα στοιχεία μαρτυρούν πως είναι εμπρησμοί. Εχουν συλληφθεί κάποιοι ύποπτοι. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις, αφού έχουν βρεθεί εμπρηστικοί μηχανισμοί στις καμένες περιοχές. Και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις πρέπει να αποδώσουμε τις πυρκαγιές σε ανάφλεξη υλικών, σε αμέλεια ανθρώπων που ανέπτυξαν δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πυρκαγιές, χωρίς να το θέλουν βεβαίως οι άνθρωποι, αλλά έχουν και αυτοί την ευθύνη τους. Η συγκεκριμένη ενέργεια με τις προκηρύξεις, ασφαλώς, μπορεί να χαρακτηριστεί ανθελληνική, δοθέντος ότι από την πρώτη στιγμή είπαμε πως δεν κινδυνεύουν εγκαταστάσεις όπου διαμένουν τουρίστες. Δεν τέθηκαν σε κίνδυνο οποιαδήποτε στιγμή. Ούτε τώρα κινδυνεύουν. Δεν υπάρχει λόγος, δηλαδή, κάποιος να φύγει από τη Σάμο ή από άλλη περιοχή της Ελλάδας, επειδή κινδυνεύει. Σεβαστή η επιλογή του να φύγει, εφόσον το επιθυμεί. Κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει. Αλλά, διαβεβαιώσαμε και επαναλαμβάνω αυτή τη διαβεβαίωση, ότι ουδείς επισκέπτης της χώρας μας, ουδείς τουρίστας κινδυνεύει στην Ελλάδα.

ΚΑΠΠΟΣ: Θέλω να καταλήξω στο εξής απλό: Αν συναρτάτε ή αποσυναρτάτε τη μια διατύπωση με την άλλη; Δηλαδή, αν θεωρείτε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτό που χαρακτηρίσατε ανθελληνική ενέργεια, με τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονται κάποιες πυρκαγιές.

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά θα εκδώσουν αποφάσεις τα δικαστήρια, όχι εγώ. Αν έχουμε υπόψη μας τις αποφάσεις αυτές, θα μπορούμε να κάνουμε ανάλογες εκτιμήσεις και χαρακτηρισμούς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 14 July 2000 - 16:45:55 UTC