Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-07-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ασφαλώς, οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν την ανάλογη προετοιμασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι όταν δημιουργείται πανικός δεν δίνεται λύση στα προβλήματα, αλλά αντιθέτως οδηγεί σε περιπλοκές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και πρέπει να σας διαβεβαιώσω γι` αυτό.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως είναι γνωστό, σε δύο ημέρες, συζητείται στη Βουλή πρόταση νόμου της Ν.Δ. για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Εχει η κυβέρνηση κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα πως η Ν.Δ. δίνει μια ακόμα μάχη οπισθοφυλακής. Επειδή η ίδια αδυνατεί να συγκροτήσει πρόγραμμα, να προτείνει συγκεκριμένες θέσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, έχει μεταβληθεί σε έρμαιο της επικαιρότητας, όπως την καθορίζουν και τη διαμορφώνουν άλλοι. Επιδιώκει με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Κατά τα άλλα, θα έλεγα, όταν ακολουθεί μια τέτοια πολιτική, εκτός του ότι είναι έρμαιο της συγκυρίας, είναι και άξια της δυσοίωνης τύχης της.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Ποιά είναι η αντίδραση της κυβέρνησης στην καταδίκη της Ελλάδας από την Ε.Ε., σχετικά με το πρόβλημα των σκουπιδιών και τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα, πράγματι, με την απόφαση αυτή, είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Εχουμε εκδώσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία έχει δημοσιευθεί και έχει τεθεί σε ισχύ. Με την πράξη αυτή προβλέπεται η δημιουργία ενός χώρου συμπίεσης, δεματοποίησης και αποθήκευσης των απορριμμάτων στο δήμο Ακρωτηρίου Χανίων, αλλά βεβαίως, κατά την ενδιάμεση περίοδο που θα συνεχίσει να λειτουργεί και ο χώρος του Κουρουπητού ως χώρος συλλογής απορριμμάτων, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει συγκεκριμένο πρόστιμο, το οποίο και πληρώνει. Το πρόστιμο αυτό ανέρχεται σε περίπου επτά εκατομμύρια δραχμές ημερησίως. Είναι κάτι πολύ δυσάρεστο, στο οποίο όμως δεν είναι δυνατό να μην ανταποκριθούμε. Θα ανταποκριθούμε σε αυτή την υποχρέωση και ταυτόχρονα, εργαζόμαστε πυρετωδώς, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτός ο νέος χώρος συμπίεσης, δεματοποίησης και αποθήκευσης των απορριμμάτων. Καλό είναι να ξεπεραστούν οι όποιες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί -και ακόμη εκδηλώνονται- προς το γενικότερο συμφέρον. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, χώρα της Ε.Ε., να παρουσιάζεται σε ένα ζωτικό τομέα με τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές των πολιτών της και η ίδια να εκτίθεται, όταν λαμβάνονται αποφάσεις σε βάρος της.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Διευκρινιστικά ήθελα να ρωτήσω, τι σημαίνει έχει κλείσει; Μέχρι να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα@

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε όλα αυτά και είπα ότι για την ενδιάμεση περίοδο, για το μικρό αυτό χρονικό διάστημα, θα συνεχίζει να λειτουργεί ο Κουρουπητός ως χώρος συλλογής απορριμμάτων. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει το πρόστιμο.

ΚΑΠΠΟΣ: Εφόσον το πρόβλημα του Κουρουπητού υπάρχει, από όσο ξέρω, 10 με 12 χρόνια, γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, υπήρξε καθυστέρηση και γι` αυτό πρέπει να καυτηριάσουμε την αντίδραση εκείνων των τοπικών δυνάμεων που δεν θέλουν να συμμορφωθούν με κάτι το οποίο προάγει τα δικά τους συμφέροντα. Και τα προάγει, γιατί δημιουργεί καλύτερες, υγιεινότερες συνθήκες ζωής και βεβαίως, αναβαθμίζει το περιβάλλον. Η αντίδραση αυτή πιστεύω ότι είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχει η κυβέρνηση κάποιο σχόλιο για όσα διατυπώθηκαν από στελέχη του Foreign Office, σε σχέση με τη βρετανική πρεσβεία, ότι στελέχη της αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συμφωνούμε ότι η βρετανική πρεσβεία διατρέχει τέτοιο υψηλό κίνδυνο. Αυτό το οποίο μπορώ να πω, με αφορμή την ερώτησή σας, είναι ότι οι ξένοι διπλωμάτες πρέπει να νιώθουν ασφαλείς στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός πρέσβης, μόλις χθες, δήλωσε κάτι ανάλογο. Δεν δικαιολογείται το όποιο πρόβλημα έχει κατά καιρούς παρουσιαστεί, να οδηγεί σε τέτοιες γενικεύσεις, ώστε η Ελλάδα να θεωρείται μία χώρα αιχμάλωτη της τρομοκρατίας. Δεν συμβαίνει αυτό. Οι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, γιατί πραγματικά είναι ασφαλείς.

ΚΟΥΙΝ: Ποιος θα πληρώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ελληνικό Δημόσιο. Βεβαίως, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα χρήματα αυτά, μπορεί να αφαιρεθούν από τη χρηματοδότηση, από τα κονδύλια, δηλαδή, τα οποία προορίζονται για τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς στη συγκεκριμένη περιοχή. Διότι κάποιοι πρέπει να αναλάβουν αυτό το κόστος, το οποίο θα ήταν άδικο να κατανεμηθεί σε όλους τους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι φορολογούνται. Θα πρέπει να αναλάβουν αυτό το οικονομικό βάρος, κυρίως, αυτοί τους οποίους αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΚΟΥΙΝ: Η Ελλάδα θα «βγάλει» αυτό το κονδύλι ή η Ε.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Το κονδύλι αυτό ανέρχεται σε 19.000 δολάρια ημερησίως. Το κονδύλι, λοιπόν, αυτό το πληρώνει η Ελλάδα. Η Ελλάδα στο εσωτερικό της, το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή, όπως σας είπα, μπορεί να προβλέψει, ώστε το ποσό αυτό να αφαιρείται από τις εκάστοτε χρηματοδοτήσεις, που προορίζονται για φορείς της συγκεκριμένης περιοχής.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, κ. Υπουργέ, εάν ξεκίνησε αυτός ο κύκλος των ελληνικών αντιδράσεων για την ενέργεια του Ραούφ Ντενκτάς στην Κύπρο. Εάν, δηλαδή, έχουν ενημερωθεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και εάν τέθηκε θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή με τέτοιο τρόπο που δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας να αντισταθούμε σε κάθε απόπειρα, από την πλευρά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, να αλλοιώσουν το status στην περιοχή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ξεκινούν οι συζητήσεις στη Γενεύη. Σε αυτό το γύρο συνομιλιών εμείς προσερχόμαστε με διάθεση να συμβάλουμε, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και σε βάθος το κυπριακό πρόβλημα. Αναμένουμε να επιδείξει και η άλλη πλευρά ανάλογη συμπεριφορά, όπου μέχρι τώρα δεν μας έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο. Πρέπει, λοιπόν, αν παραμείνει σε μια τέτοια άκαμπτη στάση, να αναλάβει τις ευθύνες της και οι ευθύνες αυτές πρέπει να χρεωθούν, να τις αποδοθούν από τη διεθνή κοινότητα και τους φορείς της. Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει, πέρα από το να καυτηριάσει και καταδικάσει πολιτικά αυτό το γεγονός, με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, απευθύνεται στον Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Ανάν από τον οποίο ζητεί να ασχοληθεί προσωπικά ο ίδιος με το θέμα και να δώσει τη δέουσα απάντηση και λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Επίσης, στο πλαίσιο των διαδικασιών της Ε.Ε. , με εσωτερικό σημείωμα ενημερώνουμε τις άλλες χώρες, κάποιες από τις οποίες συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και τις καλούμε να ευαισθητοποιηθούν και να αντιδράσουν αναλόγως. Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συζητηθούν θέματα της γαλλικής Προεδρίας, θα έχει την ευκαιρία, στο γεύμα που παρατίθεται, να θέσει αυτό το θέμα και να προκαλέσει έτσι μια συζήτηση, προκειμένου η Ε.Ε. με ενιαίο λόγο και τρόπο να αντισταθεί στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Αρα, λοιπόν, οι πρωτοβουλίες μας αφορούν μια ολόκληρη δέσμη, δεν είναι μόνο μια πράξη, και βεβαίως -επαναλαμβάνω- θα συνεχιστούν μέχρι να επανέλθουμε στο προηγούμενο status. Αυτό είναι κάτι, το οποίο πιστεύω ότι το ενστερνίζεται η Διεθνής Κοινότητα. Η Τουρκία από την πλευρά της έχει ακόμη ένα πεδίο, στο οποίο καλείται να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί κανόνες και συμπεριφορές που ισχύουν στην Ε.Ε. Μέχρι τώρα μπορεί να μη μας έχει δώσει τέτοια δείγματα, αλλά, βεβαίως, συνεχώς θα προκαλείται να παίρνει θέση σε θέματα που προκύπτουν, όπως αυτό ή άλλα. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί πως οι προσανατολισμοί της προς την Ευρώπη περνούν μέσα από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, προς τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνεται.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή σήμερα υπήρχε αυτή η έκτακτη σύσκεψη, εάν έχουμε κάτι καινούργιο για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εξέλιξη της σημερινής σύσκεψης θα γίνει γνωστή και σε σας όταν θα ολοκληρωθεί. Η θέση που διατύπωσα χθες παραμένει. Γνωρίζετε πολύ καλά πως το θέμα αυτό θα πρέπει να το χειριστούμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με ιδιαίτερη ευθύνη, λόγω της σημασίας που έχει. Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις πτυχές του θέματος και θα ανταποκριθούμε σε αυτό που πρέπει να κάνουμε, σύμφωνα με αποφάσεις Δικαστηρίων, αλλά -επαναλαμβάνω- θα κάνουμε το καλύτερο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μεγάλη μερίδα του Τύπου σήμερα σχολιάζει την πορεία του Χρηματιστηρίου που έχει συνεχή πτώση και ταυτόχρονα, καλεί την κυβέρνηση να λάβει κάποια μέτρα, όχι ευθέως για παρέμβαση, που να αφορούν την πορεία του.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η οικονομική πορεία της χώρας δικαιολογεί κάθε αισιοδοξία. Οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες μελετά και προωθεί η κυβέρνηση θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες. Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανησυχία. Ασφαλώς, δεν είναι δυνατό να υπεισέλθω στα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ούτε θα προβώ σε σχόλια, τα οποία πολλές φορές μπορεί να παρερμηνευθούν ή να δημιουργήσουν προβλήματα. Ολοι οι πολιτικοί όσο λιγότερο μιλούν για το Χρηματιστήριο, τόσο περισσότερο το βοηθούν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 4 July 2000 - 13:05:26 UTC