Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω εκ προοιμίου, αφού γνωρίζετε ότι η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούσε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ότι δεν τέθηκε οποιοδήποτε άλλο θέμα, από τον Πρωθυπουργό ή κάποιον από τους υπουργούς που έλαβαν το λόγο.

Θα μου επιτρέψετε, πριν σας ενημερώσω για την άρτια, πλήρη και λεπτομερή εισήγηση που έκανε ο αρμόδιος υπουργός, να αναφερθώ στα σχόλια που έκανε, κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Πρωθυπουργός για το θέμα αυτό, τα οποία θεωρώ ότι είναι σημαντικά και πρέπει να προηγηθούν.

Πρώτον, αναφέρθηκε στην πορεία της Ευρώπης προς το μέλλον, στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα -και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ενόψει της διεύρυνσης της Ε.Ε., αλλά και των προσπαθειών που γίνονται για την προώθηση διαδικασιών ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε.- να είναι μία χώρα η οποία θα έχει όλες τις προϋποθέσεις, θα εκπληρώνει όλους τους όρους, ώστε να μην είναι δυνατό να παρακαμφθεί στην, κάθε φορά, διαμορφούμενη πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε.

Το μεγάλο θέμα, το οποίο έχει τεθεί προς συζήτηση, την τελευταία περίοδο, αφορά το σχήμα το οποίο θα λάβει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά και θεσμικά θέματα τα οποία προκύπτουν, μετά την επικείμενη διεύρυνσή της. Εμείς, λοιπόν, είπαμε πως ανάμεσα στο μεγάλο «δίλημμα» το οποίο έχει προκύψει, αν επιθυμούμε μία Ευρώπη ομοσπονδιοποιημένη ή μία Ευρώπη της διακυβερνητικής συνεργασίας, αναφανδόν έχουμε ταχθεί υπέρ της πρώτης επιλογής. Και αυτό γιατί θεωρούμε ότι αυτή η προοπτική ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στο μοντέλο μιας ευρωπαϊκής ενοποίησης που διασφαλίζει και τα δικά μας συμφέροντα, αλλά και συνολικά τα συμφέροντα των λαών των χωρών-μελών της Ε.Ε. Αλλωστε, η διακυβερνητική συνεργασία μπορεί να επιτρέψει πολύ πιο εύκολα την, σε διμερή βάση, ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των μεγάλων χωρών και δίνει, έτσι κι αλλιώς, σε κάθε διμερή συνεργασία ένα προβάδισμα στις χώρες που είναι πιο ανεπτυγμένες και πιο ισχυρές.

Εμείς θεωρούμε, λοιπόν, ότι πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας Ευρώπης, που θα έχει κεντρικά όργανα με θεσμικά κατοχυρωμένους ρόλους και λειτουργίες. Αυτό συμφέρει από κάθε άποψη. Αλλωστε, τα θέματα που έχουν τεθεί προς συζήτηση, αυτή την περίοδο, με την επίκληση της ανάγκης της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ διαφόρων χωρών, θα έλεγε κανείς ότι, πρωτίστως, αφορούν τα συμφέροντα της χώρας μας. Οπως είναι, φερ` ειπείν, η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών ή οι φορολογικές πολιτικές. Τα θέματα στα οποία οι χώρες επιδιώκουν να επιτύχουν μια ενισχυμένη συνεργασία, είναι αυτά που κι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας τέτοιας συνεργασίας.

Ασφαλώς, η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ δεν εξασφαλίζει αυτομάτως την παρουσία και συμμετοχή της στην «πρώτη ταχύτητα» της Ευρώπης, υπό το σχήμα και τη μορφή που θα λάβει αύριο, υπό το φως των νέων εξελίξεων. Είναι, όμως, η βασική προϋπόθεση, η οποία μας δείχνει το δρόμο. Θα πρέπει σε όλους τους τομείς, τον οικονομικό, τον κοινωνικό, τον πολιτικό και τους άλλους, να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση την προσπάθειά μας, ώστε κάθε φορά να εκπληρώνουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις και να είμαστε στην πρωτοπορία της Ευρώπης.

Αυτός, μπορεί να πει κανείς ότι είναι και ο νέος εθνικός στόχος που θέτει η χώρα μας ως μέλος της Ε.Ε.: Να έχουμε, δηλαδή, διασφαλίσει, κάθε φορά, κατακτήσεις και επιδόσεις τέτοιες, ώστε να μην είναι δυνατόν, όσο ψηλά και αν θέτουν κάποιοι τον πήχη, η Ελλάδα να μείνει έξω από αυτή την προωθημένη συνεργασία. Να μπορεί να υπερβεί τον πήχη, σε όποιο ύψος κι αν τεθεί, ώστε να είναι στις χώρες εκείνες που θα καθοδηγούν την πορεία των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Και βεβαίως, να έχει μια πρωτοπόρα συμμετοχή στις διαδικασίες που ακολουθούνται, παράλληλα με την πρόοδο της διεύρυνσης της Ε.Ε. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει όλα αυτά τα θέματα τα οποία συζητούνται αυτή την περίοδο, να τα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή. Είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος την τελική του θέση τώρα, όσον αφορά τα θέματα ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης, ποια μορφή θα πάρει, με ποιο τρόπο θα προωθηθεί. Αλλά, βεβαίως, όσον αφορά τις διαδικασίες ενοποίησης και ενσωμάτωσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είμαστε αναφανδόν τοποθετημένοι υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης και εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι η Ελλάδα ως έχουσα την προεδρία της Ε.Ε., κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, έχει ανακοινώσει ότι τη Σύνοδο Κορυφής θα την οργανώσει στη Θεσσαλονίκη.

Οσον αφορά -αυτό είναι ένα δεύτερο σχόλιο του Πρωθυπουργού- τα σχετικά θέματα με την Τουρκία και την Κύπρο, ο κ. Σημίτης είπε ότι έχουμε επιτύχει μια πολύ σημαντική αλλαγή, που είναι πολύ θετική εξέλιξη, μετά την απόφαση Κορυφής στο Ελσίνκι. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η Τουρκία να αλλάξει την πολιτική που έχει δημιουργηθεί μέσα από μία ιστορική διαδικασία επί πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα έχει εμπνεύσει πάρα πολλούς πολιτικούς και έχει ριζώσει μια ορισμένη νοοτροπία στην ηγεσία της Τουρκίας και τον τουρκικό λαό. Δεν είναι, λοιπόν, δυνατό να αναμένει κανείς ότι θα αλλάξει την πολιτική αυτή μέσα σε λίγες ημέρες ή σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά, ασφαλώς, σήμερα είμαστε σε ένα πολύ καλύτερο σημείο, σε σχέση με το παρελθόν. Και εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι μπορούμε αυτά τα θέματα που αφορούν τη σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε., να τα παρακολουθούμε και κάθε φορά να θέτουμε ενώπιον της Ε.Ε. και την υποχρέωση που έχει η Τουρκία να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που έθεσε η συμφωνία Κορυφής στο Ελσίνκι, προκειμένου σιγά-σιγά να προσεγγίσει και να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θέματα αιχμής, την επόμενη περίοδο, στον τομέα αυτό, είναι αυτά τα οποία έχουν σχέση με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο και την εξέταση της ενταξιακής σχέσης της Τουρκίας, όσο αυτή θεμελιώνεται και προχωρά.

Επίσης, όσον αφορά την Κύπρο, έχουμε ξεκάθαρη την πολιτική μας: Θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η κινητικότητα που παρατηρείται διεθνώς, αποτελεί ένα θετικό παράγοντα. Από μόνη της, βεβαίως, δεν αρκεί -και δεν χρειάζεται να καλλιεργούμε σε αυτή την κατεύθυνση αισιοδοξία- για να οδηγηθούμε σε μία δίκαιη λύση του κυπριακού θέματος. Από την άλλη, θεωρούμε πως μεγάλη προτεραιότητα για μας, όσον αφορά την Κύπρο, αποτελεί η ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής της στην Ε.Ε., κάτι το οποίο διαφαίνεται και πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα τεράστιο ποιοτικό άλμα και για την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος της νήσου.

Οσον αφορά τα Βαλκάνια, ο Πρωθυπουργός -είναι το τρίτο σχόλιο που έκανε- επανέλαβε ότι στην περιοχή αυτή πρέπει να είμαστε παρόντες με πολλές πρωτοβουλίες, σε διάφορα επίπεδα. Ασφαλώς, ο ρόλος μας δεν είναι ο ρόλος του πάτρωνα, δεν πρέπει να μας διακατέχει υπεροψία. Οι λαοί και οι χώρες της περιοχής, λόγω των γνωστών συνθηκών στις οποίες έζησαν επί πολλές δεκαετίες, αντιμετωπίζουν πολλών ειδών προβλήματα υπανάπτυξης, αλλά και νοοτροπιών που δημιουργούν μια ξενοφοβία και μια καχυποψία για πρωτοβουλίες που μπορεί να αναπτύξει μια άλλη χώρα. Στην περιοχή αυτή, την τελευταία περίοδο, έχουν αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι στο «παιχνίδι» -όπως λέγεται- υπάρχουν πάρα πολλοί σημαντικοί «παίχτες». Εμείς, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα και να βοηθήσουμε -αυτός είναι ο στόχος μας- τις χώρες αυτές να επιτύχουν ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών τους.

Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς σε όλους τους τομείς -είτε αυτό έχει σχέση με την πολιτιστική πολιτική, είτε με την οικονομική εξωτερική πολιτική- να συνεργαστούν στο πλαίσιο των οργάνων του κυβερνητικού σχήματος για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών στην εισήγησή του, η οποία ήταν άρτια και λεπτομερής, όπως σας είπα, αναφέρθηκε στις αρχές τις οποίες εξυπηρετεί η πολιτική μας. Είπε ότι είναι μια πολιτική, η οποία υπακούει στο Διεθνές Δίκαιο, σέβεται και τηρεί τις Διεθνείς Συνθήκες, αναγνωρίζει την κυριαρχία των κρατών και τα δικαιώματα των λαών και βεβαίως, την ανάγκη των δημοκρατικών θεσμών που πρέπει να λειτουργούν και να γίνονται σεβαστοί σε κάθε κράτος. Οπως, επίσης και την ανάγκη σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η πολιτική -επανέλαβε χαρακτηριστικά- την οποία κάθε χώρα ακολουθεί στο διεθνές περιβάλλον, είναι αποτελεσματική αναλόγως της δυνατότητας που η χώρα αυτή έχει εξασφαλίσει στο εσωτερικό της. Αναλόγως, δηλαδή, της κοινωνικής συνοχής που έχει πετύχει και της πολιτικής σταθερότητας που διακρίνει. Και αυτό γιατί η δύναμη που έχει κάθε χώρα στο εσωτερικό της είναι αυτή, την οποία μπορεί να δείξει έξω, είναι αυτή που τη στηρίζει να είναι παρούσα με πολλές πρωτοβουλίες, στο διεθνές περιβάλλον.

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στη Λισσαβόνα, για την αντιμετώπιση ορισμένων θεμάτων, μεταξύ των οποίων, είναι το σημαντικό θέμα της Απασχόλησης, η κοινωνία της Πληροφορίας, όπου ήδη βρισκόμαστε, θέματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα προβλήματα που προκύπτουν, λόγω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ολα, δηλαδή, αυτά τα συναφή θέματα, τα οποία δημιουργούν ένα νέο πεδίο στο οποίο θα πρέπει να είμαστε παρόντες. Και θα πρέπει να είμαστε «επιθετικά» παρόντες, παίρνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι όσο περισσότερο προχωρεί η συγκρότηση της Ε.Ε. αυτό αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους φόβους που αναπτύσσονται τελευταία, ενόψει των φαινομένων παγκοσμιοποίησης, την εξέλιξη της οποίας πάρα πολλοί αντιμετωπίζουν με φοβικό τρόπο. Η πολιτική μας, λοιπόν, είναι να προχωρήσουμε στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, στην ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές δομές και θεσμούς. Και ταυτόχρονα, με την πολιτική μας αυτή να συμβάλλουμε, ώστε και οι χώρες της Ν. Α. Ευρώπης να έχουν τη δυνατότητα, σύντομα, για πολλούς λόγους που αφορούν και την πορεία της χώρας μας, να ενταχθούν στις ευρωπαϊκές δομές.

Εξι θέματα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, μπορεί να καθορίσουν την πορεία της Ευρώπης, την επόμενη περίοδο.

Το πρώτο θέμα αφορά τις διαδικασίες διεύρυνσης με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Το δεύτερο αφορά τη θεσμική συγκρότηση και τη λειτουργία των Οργάνων της Ε.Ε. Στα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, όπως σας ενημέρωσα στην αρχή.

Τρίτο, είναι το θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Αμυνα και την Ασφάλεια.

Τέταρτο, είναι αυτό που αφορά το Χάρτη των Ατομικών Δικαιωμάτων, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου.

Πέμπτο, είναι η λεγόμενη διαδικασία του Τάμπερε για τη δημιουργία ενός χώρου ασφάλειας, δικαιοσύνης και συνεργασίας. Και,

Εκτο, οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομική πολιτική που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισσαβόνα.

Από την Απόφαση Κορυφής της Διακυβερνητικής του Αμστερνταμ έχουν μείνει σε εκκρεμότητα ορισμένα θέματα, στα οποία πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη. Και αυτό θα γίνει την ερχόμενη περίοδο, αφού γνωρίζετε ότι οι συζητήσεις για τη νέα Διακυβερνητική έχουν ξεκινήσει. Ηδη συζητούνται αυτά τα θέματα. Για παράδειγμα, θα έχει κάθε χώρα το δικό της Επίτροπο; Η Ελλάδα αναφανδόν έχει τοποθετηθεί υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος στον τομέα αυτό.

Ενα άλλο θέμα αφορά τη στάθμιση των ψήφων.

Την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών θεωρούμε ότι πρέπει η Ε.Ε. να την ολοκληρώσει, το συντομότερο δυνατό, γιατί δεν θα έχει νόημα να προχωρήσει σε μια πολιτική διεύρυνσης, αν δεν έχει αντιμετωπίσει και δεν έχει λύσει αυτά τα βασικά ερωτήματα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες διαφόρων χωρών να θέσουν το θέμα της ενισχυμένης συνεργασίας στο τραπέζι των συζητήσεων. Η Ελλάδα, κατ` αρχάς, είναι θετική, όσον αφορά την ουσία της πολιτικής ενοποίησης, με την μορφή μιας εξέλιξης της Ευρώπης στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησής της. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί και τα εθνικά συμφέροντά μας, σε αντίθεση -και σας παραπέμπω πάλι στο σχόλιο του Πρωθυπουργού- με ένα μοντέλο διακυβερνητικής συνεργασίας που κάποιοι άλλοι, ίσως, προτιμούν και προτείνουν.

Η Ελλάδα, ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν στη Νίκαια, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα επιδιώξει να παραμείνει στο κέντρο των συζητήσεων, να συμμετέχει ισότιμα. Δεν θέλουμε να τεθεί πάλι στο περιθώριο, όπως πολλά χρόνια, υπήρξε, αφού συμμετέχει πλέον και στην ΟΝΕ. Θα θέσουμε το θέμα της ενισχυμένης συνεργασίας των χωρών της Ε.Ε. με θετικό τρόπο, χωρίς να οδηγούμαστε στις πιθανότητες ή τους κινδύνους δημιουργίας ρηγμάτων μέσα στην Ε.Ε. Θα πρέπει, βεβαίως, κάποιες χώρες να προωθήσουν τέτοιες μορφές ενισχυμένης συνεργασίας, χωρίς αυτό να δημιουργεί κινδύνους για τη δημιουργία ρηγμάτων στην Ε.Ε.

Οσον αφορά το χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων είπε ότι, γι` αυτό το θέμα, που αφορά τα πολιτικά, αλλά και τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών στην Ε.Ε. και για το οποίο εργάζονται 62 στελέχη από όλες τις χώρες της Ε.Ε., εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ της θέσπισης ενός νομικά δεσμευτικού χάρτη. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της φυσιογνωμίας της Ενωμένης Ευρώπης του αύριο.

Οσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, αναφέρθηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, όπου για πρώτη φορά έγινε λόγος για την προστασία των συνόρων και για μία πολιτική αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής στην Κολωνία, όπου για πρώτη φορά δρομολογήθηκαν διαδικασίες για τη δημιουργία μιας ευέλικτης δύναμης 50-60 χιλιάδων ατόμων και συνέδεσε το θέμα αυτό με τη γνωστή σε σας πρωτοβουλία του Πίτεσμπερκ.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ -είναι κι αυτό μια επιτυχής εξέλιξη- παραμένει το κυρίαρχο όργανο το οποίο θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν την περιφρούρηση της διεθνούς ειρήνης.

Σε ότι αφορά το θέμα της εποικοδομητικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, γνωρίζετε πολύ καλά ότι συμφωνήθηκε πως μόνο οι χώρες της Ε.Ε. θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο τραπέζι των συζητήσεων όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτές. Βεβαίως, κατά την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων αυτών, ενόψει κάποιων θεωρητικών επιχειρήσεων, θα καλούνται και άλλες χώρες που συμμετέχουν σε συναφή όργανα, όπως είναι η Δυτικο-ευρωπαϊκή Ενωση, να παίρνουν μέρος.

Επίσης, με δική μας πρόταση, έγινε δεκτό -αποτέλεσε και σημείο συζήτησης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία- να αναπτυχθεί στον τομέα αυτό μια πρωτοβουλία με τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Ουκρανία.

Οσον αφορά την πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε., γνωρίζετε ότι οι χώρες οι οποίες έχουν επιλεγεί και αποτελούν χώρες υποψήφιες προς ένταξη, είναι οι δέκα πρώτες χώρες, η Κύπρος, η Μάλτα και η Τουρκία. Ο τρόπος με τον οποίο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τις υπό ένταξη χώρες, δείχνει ότι η Κύπρος προηγείται σε σχέση με όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες. Ηδη, από τα 31 διαπραγματευτικά κεφάλαια η Κύπρος έχει συζητήσει με τους εταίρους και έχει κλείσει τα 16. Ασφαλώς, η τελική απόφαση είναι αυτή που έχει την πολύ μεγάλη σημασία. Αλλά είναι ενδεικτικό το στοιχείο αυτό της προόδου που έχει συντελεστεί στο συγκεκριμένο τομέα. Οι διαπραγματεύσεις, ως γνωστό, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Η δεύτερη χώρα, μετά την Κύπρο, είναι η Τσεχία που έχει κλείσει, όπως λέμε σε αυτή τη γλώσσα, 13 κεφάλαια, η Εσθονία 12 κεφάλαια, η Σλοβενία 11 κεφάλαια και ακολουθούν οι άλλες χώρες.

Ασφαλώς -επαναλαμβάνω- είναι σημαντική η απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, που αποσυνδέει την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου από την προοπτική ένταξης της νήσου στην Ε.Ε.

Η Τουρκία είναι αυτή που έχει την ευθύνη τώρα να αντιμετωπίσει ένα θέμα, αν θα συμβάλει, ενόψει αυτής της εξέλιξης, στην επίλυση του κυπριακού θέματος. Γιατί η πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε. θεωρούμε ότι είναι άνευ επιστροφής. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κυπριακό θέμα και να συμβάλει στη λύση του, τώρα που η Κύπρος δεν είναι ακόμα μέλος της Ε.Ε. ή αύριο που η Κύπρος θα είναι μέλος της Ε.Ε. με ανοικτό αυτό το θέμα και με την Τουρκία καλούμενη να λάβει σχετική εποικοδομητική θέση;

Οι συζητήσεις για το λεγόμενο τρίτο γύρο, γνωρίζετε ότι θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Θα λάβει μέρος, όπως ανακοινώθηκε, και ο κ. Ντενκτάς, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τις οποίες εκδήλωσε. Η συζήτηση που θα γίνει πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι ουσιαστική, όχι μόνο για οργανωτικά ή διαδικαστικά θέματα, όπως είπε ο Ντενκτάς. Και βεβαίως, η διεθνής κοινότητα που παρακολουθεί την πορεία των συζητήσεων αυτών, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά της.

Η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. περνά μέσα από καθοριστικές αλλαγές για την τουρκική κοινωνία που πρέπει να γίνουν. Δεν μιλούμε μόνο για τις αλλαγές στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μιλούμε για τομές που πρέπει να κάνει η Τουρκία στο εσωτερικό της. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι καθοριστικές για το μέλλον της, προδιαγράφουν την πορεία της προς την Ευρώπη.

Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τη γειτονική χώρα. Και βέβαια, ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αν λάβουμε υπόψη μας κατεστημένες δομές και νοοτροπίες που επικρατούν στη γειτονική χώρα.

Οσον αφορά τα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει μία πρωταγωνιστική παρουσία στις εκεί εξελίξεις. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών -μένω σε ένα παράδειγμα- είναι ο μόνος υπουργός της Ε.Ε. που επισκέφθηκε το Βελιγράδι με τη λήξη του πολέμου. Είμαστε μια χώρα που πρώτοι θέσαμε την ανάγκη άρσης των μέτρων εμπάργκο εναντίον της Σερβίας. Και τώρα, στην Ε.Ε. συνολικά 13 χώρες είναι αυτές οι οποίες έχουν προσχωρήσει σε αυτή την πολιτική. Εχουμε τονίσει, από την πρώτη στιγμή -και επαναλαμβάνουμε- ότι δεν βοήθησε στην εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της περιοχής, ούτε η λήψη μέτρων εμπάργκο εναντίον της Σερβίας, ούτε και η ανακοίνωση παραπομπής του Μιλόσεβιτς και άλλων πολιτικών παραγόντων της χώρας αυτής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Οι σχέσεις μας με όλες τις χώρες στην περιοχή, παρά τα προβλήματα σε επιμέρους τομείς, ενισχύονται και αναπτύσσονται. Αναγνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας στον οποίο μπορούν να προσβλέπουν για να πετύχουν θετικά αποτελέσματα στην πολιτική που ασκούν στο εσωτερικό ή την εξωτερική πολιτική τους. Και βεβαίως, θα πρέπει, πέραν της κλασικής οδού, να ακολουθήσουμε μια νέα μορφή διπλωματίας, ακόμη πιο έντονα από ό,τι μέχρι τώρα, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς, όπως στον πολιτιστικό, τον οικολογικό τομέα κ.τ.λ.

Η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει αποφασιστικά στην προβολή της χώρας μας στη διεθνή σκηνή. Και βεβαίως, θα μας δώσει προϋποθέσεις, εφόσον προετοιμάσουμε κατάλληλα τη χώρα μας, ώστε να προβάλλουμε τα θέματά μας, τις απόψεις μας, τις ιδέες μας σε πολλούς τομείς.

Η κ. Παπαζώη αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική, πώς εμείς μετέχουμε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Πόρτο, στη Φέιρα της Πορτογαλίας, όπου έγινε, πλέον, λόγος και κατοχυρώθηκε ως θέση η ανάγκη να προχωρήσουμε σε μορφές ενισχυμένης συνεργασίας -εφόσον κάποιες χώρες επιλέγουν και αυτό το δρόμο- εμείς θα πρέπει να ευνοήσουμε αυτή τη διαδικασία πολιτικής ενοποίησης, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα παραμένουν στα όργανα της Ε.Ε. και εφόσον η συνεργασία αυτή είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να λάβουν μέρος ισότιμα σε ένα τέτοιο συνεργατικό σχήμα.

Επίσης, αναφερόμενη στο κυπριακό θέμα, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την κυπριακή, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε παράγοντα, έστω και εμμέσως, να οδηγήσει τα πράγματα σε μια οιονεί αναγνώριση της ηγεσίας που έχει εγκατασταθεί στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Οσον αφορά το θέμα των μειονοτήτων, μετά τη δημοσίευση διαφόρων εκθέσεων, επισήμανε ότι αυτή η πολιτική είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και εμείς με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί οι εξελίξεις έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Δεν θα πρέπει να εθελοτυφλούμε. Θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά τα θέματα, τα οποία αύριο θα απασχολούν όλες τις χώρες στην Ευρώπη, λόγω της κινητικότητας των πληθυσμών που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια, μετά την κατάρρευση του διπολισμού και του διαχωρισμού που επί δεκαετίες όριζε τις μεταξύ των χωρών σχέσεις στην Ευρώπη.

Η κα Λαίου, τέλος, από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε στα θέματα της πολιτιστικής διπλωματίας, της ανάγκης για τη λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων εκπαιδευτικών μηχανισμών. Είπε ότι πρέπει να είμαστε παρόντες σε διάφορες χώρες και να αναπτύξουμε περαιτέρω τη διεθνή οικονομική σχέση μας, ασκώντας έτσι μία αποτελεσματική εξωτερική πολιτική.

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω, κάνοντας μια πολύ σύντομη αναφορά στη δευτερολογία του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος παρουσίασε διάφορα στοιχεία τα οποία δεν είχε τη χρονική δυνατότητα να παρουσιάσει στην αρχή. Είπε ότι αντιμετωπίζουμε, ασφαλώς, θετικά τη διαδικασία εμβάθυνσης της Ε.Ε. Θα πρέπει να είμαστε παρόντες με εξειδικευμένες προτάσεις. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Οπως γνωρίζετε, έχει τεθεί το θέμα άρσης του βέτο, του δικαιώματος της αρνησικυρίας. Οι πυλώνες τους οποίους αφορά αυτό το θέμα, είναι ο πρώτος και ο τρίτος. Ο πρώτος πυλώνας αφορά τα οικονομικά θέματα και ο τρίτος θέματα ασφάλειας και δικαιοσύνης. Εμείς, στα δύο αυτά μεγάλα κεφάλαια, μπορούμε να δούμε με θετικό τρόπο μια τέτοια εξέλιξη. Την άρση, δηλαδή, του δικαιώματος αρνησικυρίας, γιατί θεωρούμε πως, όχι μόνο δεν δημιουργούνται προβλήματα για τα εθνικά συμφέροντά μας, αλλά αντιθέτως -αν λάβουμε υπόψη μας ότι και άλλες χώρες έχουν αυτό το δικαίωμα και όχι μόνο εμείς- μια τέτοια εξέλιξη ευνοεί τις ελληνικές θέσεις. Αλλά, ασφαλώς, όσον αφορά το δεύτερο πυλώνα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση ότι το βέτο πρέπει να μείνει σε όλα τα επίπεδα.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε κάτι το οποίο μπορώ να πω ότι αποτελεί μια πολιτική εκτίμηση, ένα πολιτικό σχόλιο, ότι υπάρχει από πολλές δυνάμεις η εκδήλωση ενός ευρωσκεπτικισμού, μιας ευρωφοβίας και φαίνεται πως υπάρχουν νέες ταξινομήσεις στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν δυνάμεις σε όλα τα κόμματα που αντιμετωπίζουν χωρίς φόβο αυτές τις εξελίξεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της παγκοσμιοποίησης. Υπάρχουν, όμως, και άλλες δυνάμεις οι οποίες αντιδρούν, που δεν νιώθουν ψυχολογικά έτοιμες να παρακολουθήσουν αυτές τις εξελίξεις. Φοβούνται αυτές τις εξελίξεις. Ολα αυτά, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με κατάλληλους χειρισμούς, γιατί η πορεία της χώρας μας στην Ε.Ε. είναι πορεία ολόκληρης της Ελλάδας, του συνόλου του ελληνικού λαού, με κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε, επίσης, για την ανάγκη να ενισχύουμε, ακόμη περισσότερο, τους δεσμούς μας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Η Ελλάδα έχει, την τελευταία περίοδο, ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή. Προδιαγράφονται καλές εξελίξεις στον τομέα αυτό για τα δικά μας συμφέροντα.

Οσον αφορά την Κύπρο, επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της ένταξης στην Ε.Ε. είναι καθοριστική για το μέλλον της. Ουδείς, όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί να πει ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. έχει κλείσει. Το θέμα θα κλείσει από την ώρα που θα ληφθεί η τελική απόφαση από τους ηγέτες της Ε.Ε., μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Μέχρι τότε, βεβαίως, υπάρχουν όλες οι θετικές προϋποθέσεις. Μένει να ληφθεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης, η τελική απόφαση. Μέχρι τότε, κανείς δεν μπορεί να υπογράψει την ένταξη της Κύπρου. Αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός. Από την άλλη, όμως, ουδείς δικαιούται, ένα νομικό πλαίσιο -το οποίο υπάρχει και δεσμεύει την Ε.Ε., όλους τους παράγοντές της και όλα τα κράτη-μέλη της- να το παραλλάξει και να αναπτύσσει πρωτοβουλίες ή να προβαίνει σε δηλώσεις οι οποίες είναι εκτός αυτού του πλαισίου.

Ανέφερε, επίσης, ότι στα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, εμείς έχουμε ακολουθήσει κατά γράμμα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάννης. Ασφαλώς, οι συνθήκες αλλάζουν, τα χρόνια περνούν. Λόγω της κινητικότητας, για την οποία μίλησα πριν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέα δεδομένα. Εμείς τα θέματα αυτά, επειδή η Ε.Ε. τα αντιμετωπίζει με κοινό πρίσμα, μπορούμε να τα δούμε θετικά αφού, βεβαίως, στα θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα η Τουρκία δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε ρόλο ή λόγο. Είναι εσωτερικά θέματα της χώρας μας και βεβαίως θα τα αντιμετωπίσουμε κι εμείς με βάση μια πολιτική αρχών, αυτή στην οποία θα καταλήξουν και θα εφαρμόσουν τα όργανα της Ε.Ε.

Είπε, επίσης, ότι κι εμείς έχουμε θέσει από τη δική μας πλευρά διάφορα θέματα προς την Τουρκία, στο πλαίσιο των σχέσεών μας, είτε αυτό είναι το θέμα της Χάλκης, είτε αυτό που αφορά τις περιουσίες των Ελλήνων που ζουν εκεί, είτε το θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, για να δηλώσει ότι από την πλευρά μας πολλά είναι τα θέματα, τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι των συζητήσεων και περιμένουν ικανοποιητικές απαντήσεις από την άλλη πλευρά.

Ο κ. Παπανδρέου έκλεισε την εισήγησή του, αναφερόμενος στην ανάγκη καλύτερης συνεργασίας και αυξημένου συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των διαφόρων υπουργείων, όπως με τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας, για θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική. Τόνισε, όπως είπαν άλλωστε και άλλοι ομιλητές, ότι για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως σε διμερές επίπεδο, θα πρέπει να κάνουμε μια αποτίμηση του μέχρι τώρα έργου μας. Να δούμε, δηλαδή, σε κάθε μια από τις χώρες με τις οποίες έχουμε αναπτύξει σχέσεις την τελευταία περίοδο -με πολύ γοργό ρυθμό, πρέπει να πούμε, συγκριτικά με το μακρύτερο παρελθόν- τι είναι αυτό το οποίο προσφέραμε, τι είναι αυτό το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα, πόσο αξιοποιήθηκε η βοήθειά μας και σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις μας.

Κλείνω, λέγοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη θέση της, αυτή που κερδίσαμε με την πολιτική που ακολουθήσαμε, έως χώρα, πλέον, της ΟΝΕ, προκειμένου να παραμείνουμε, εκπληρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις που τυχόν θα τεθούν στο μέλλον, στην πρωτοπορία της Ευρώπης. Πρωτοστατούμε στη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε., αλλά παράλληλα και στη διαδικασία εμβάθυνσης των σχέσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Πιστεύουμε ότι το ομοσπονδιακό μέλλον της Ευρώπης, αφού προετοιμαστεί κατάλληλα, μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Απορρίπτουμε ένα σχήμα διακυβερνητικής συνεργασίας για τους λόγους, τους οποίους σας ανέφερα στην αρχή. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των αρχών και των κανόνων που συνιστούν το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο, προκειμένου έτσι η Ευρώπη να αποκτήσει μια ταυτότητα, μια φυσιογνωμία έτσι όπως την επιθυμούν οι λαοί, αλλά και οι πολιτικοί που την εμπνεύστηκαν, τη σχεδίασαν και πρέπει να την εφαρμόσουν.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά σημεία της Συνθήκης της Λοζάννης δεν ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα; Προσδιορίστηκαν αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει σχέση αυτό με τη μουσουλμανική μειονότητα. Εχει σχέση με τη δημιουργία νέων συνθηκών, λόγω της παρουσίας στην Ελλάδα πολιτών από άλλες χώρες, που δεν συγκροτούν μια μειονότητα, αλλά βεβαίως έχουν ανάγκες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι το θέμα.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν η Συνθήκη της Λοζάννης θα εξακολουθήσει να ρυθμίζει το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και απολύτως.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Εγινε κάποια κουβέντα για το θέμα άλλης μειονότητας, της σλαβομακεδονικής, θέμα που είχε θέσει ο σκοπιανός Πρωθυπουργός στη τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Αλβανίας και ΠΓΔΜ; Τι ισχύει για τη σλαβομακεδονική μειονότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται άλλη μειονότητα πέραν αυτής που αναφέρεται στη Συνθήκη της Λοζάννης και δεν συζητήσαμε τέτοιο θέμα σήμερα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Εγινε κάποια συζήτηση για το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ και την ονομασία της;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε αναφορά στις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες της περιοχής. Ασφαλώς, και για τη γειτονική χώρα των Σκοπίων. Το θέμα του ονόματος ειπώθηκε ότι αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Δεν έγινε οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά. Απλώς, δηλώθηκε για μια ακόμη φορά η σταθερή πολιτική θέση μας, να παραμείνει αυτό το κράτος ως οντότητα, επειδή παρατηρήθηκαν την τελευταία περίοδο τάσεις δημιουργίας προβλημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε αποδιάρθρωση του κράτους αυτού. Εκφράστηκε -αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες- και μια εκτίμηση ότι η αύξηση του πληθυσμού των Αλβανών που ζουν στη δυτική πλευρά του κρατιδίου, μπορεί να αποτελέσει πηγή δημιουργίας προβλημάτων στο μέλλον, αν δεν ακολουθηθούν πολιτικές που θα διασφαλίσουν αυτή την κρατική οντότητα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Οι Ελληνες πολίτες σλαβομακεδονικής καταγωγής που τους έχει αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια θα αντιμετωπιστεί επιτέλους το θέμα τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, ούτε μας απασχόλησε σήμερα τέτοιο θέμα.

ΚΑΠΠΟΣ: Υπάρχουν εκτιμήσεις ή σκεπτικισμός, εν πάση περιπτώσει, για πιθανές εστίες ανάφλεξης στα Βαλκάνια, στο μέλλον;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εκφράζεται τέτοια ανησυχία. Ουδείς διατύπωσε κάποιο τέτοιο φόβο, για κίνδυνο επερχόμενης ανάφλεξης. Νομίζω ότι η πρόοδος η οποία συντελείται, τα τελευταία χρόνια, αν κρίνουμε πάντοτε με τους επιθυμητούς ρυθμούς, στις γειτονικές χώρες, αποτελεί ένα βοηθητικό παράγοντα, ώστε να ξεπεράσουν τη χρόνια κρίση τους, να ενταχθούν στο διεθνές σύστημα, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έτσι να εξασφαλίσουν και με αυτόν τον τρόπο καλές σχέσεις μεταξύ τους και πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό τους. Αλλά, θα έλεγα ότι, λόγω της κεκτημένης ταχύτητας, με νοοτροπίες που έχουν στοιχεία έντονου εθνικισμού, λόγω της οικονομικής καχεξίας, δημιουργούνται πολλές φορές νέα προβλήματα. Πιστεύουμε, όμως, ότι κινούμαστε στην κατεύθυνση οριστικού ξεπεράσματος της κρίσης στα Βαλκάνια, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός χώρου όπου θα υπάρχει σταθερότητα, ανάπτυξη και πρόοδος.

ΚΑΠΠΟΣ: Υπήρξαν για το θέμα αυτό τοποθετήσεις από άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ελαβαν το λόγο και άλλοι συνάδελφοι, οι οποίοι διατύπωσαν ορισμένα σχόλια στη βάση της κεντρικής εισήγησης. Συγκλίνοντα ήταν αυτά τα σχόλια.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε στην αρχή πως ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη, ότι η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας είναι ανάλογη με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω διευκρινιστικά το εξής: Μήπως εξέφρασε κάποιο σχόλιο ή κάποια εκτίμηση για την κατάσταση που επικρατεί σε κυβερνητικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας ή αν την αντιλαμβάνομαι μπορεί η απάντησή μου να μην ανταποκρίνεται ίσως στις σκέψεις σας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ, αν διευκολύνεται στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής ή υπάρχουν κάποια εμπόδια στο εσωτερικό μέτωπο..

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν αποτελεί σημείο συζήτησης σε μια συνεδρίαση για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Είπαμε, πάντως, ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες αντιμετωπίζουν με φόβο και σκεπτικισμό αυτές τις εξελίξεις σε Παγκόσμιο επίπεδο. Ο φόβος αυτός δεν είναι δικαιολογημένος. Δεν είναι, πολύ περισσότερο, δικαιολογημένη η καχυποψία ή η ενοχοποίηση αυτών των εξελίξεων. Εμείς πρέπει να έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση, να εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας, να πρωτοπορούμε και να είμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 1 July 2000 - 13:05:19 UTC