Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες τέθηκαν σε κυκλοφορία φήμες και εικασίες περί δήθεν ασθένειας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αναγκάστηκε, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, να τις διαψεύσει. Θα ήθελα ένα σχόλιο γι` αυτό και ακόμη ποιά είναι η εκτίμησή σας στη σιβυλλική δήλωση που έκανε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περί ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κάτι συμπληρωματικό επ` αυτού, μπορώ να ρωτήσω για να απαντήσετε συνολικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει μια δήλωση του κ. Γείτονα, ότι πρόκειται για «ευσεβείς πόθους», όπως χαρακτήρισε τα περί ασθενείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τις ρήσεις του κ. Καραμανλή, ότι επίκεινται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Εκανε τέτοιο συσχετισμό ο κ. Γείτονας; Ισχύει αυτό για την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, η διάδοση τέτοιων φημών είναι έργο μικρών και κακών ανθρώπων. Είναι αδιανόητο τέτοιες ανυπόστατες και άθλιες φήμες να αποτελούν μέρος ενός πολιτικού σχεδιασμού. Δεν δέχομαι και απορρίπτω ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην εκτίμηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που συχνά επαναλαμβάνει, για επικείμενες και μάλιστα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τις φήμες αυτές για την κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Απορρίπτω κάθε τέτοιου είδους εμπλοκή που μπορεί να υποθέσει κανείς ότι έχει ένα πολιτικό κόμμα που συμμετέχει στην ελληνική Βουλή. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι η Ν.Δ. -όπως και το ΠΑΣΟΚ- ψήφισε για μια νέα θητεία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι τέτοιου είδους θέματα, τα οποία προσβάλλουν πρόσωπα και θεσμούς, θα πρέπει να μη συζητούνται με αυτόν τον αγοραίο τρόπο, να μην αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, ακόμη περισσότερο επειδή δεν έχουν πραγματική βάση. Υπάρχει κάποιο όριο. Και το όριο αυτό πρέπει να το σεβόμαστε όλοι και να το τηρούμε, ανεξαρτήτως των πολιτικών ή ιδεολογικών διαφορών και διαφωνιών που έχουμε. Κατά τα άλλα, θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη δήλωση που έκανε, έδωσε αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να παίζουν εν ου παικτοίς.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιό είναι εκείνο το στοιχείο που σας κάνει να συσχετίζετε τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής με αυτές τις ανυπόστατες φήμες που χαρακτηρίζετε έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα το εντελώς αντίθετο από αυτό που καταλάβατε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με αυτά που είπε ο συνάδελφος@

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα το εντελώς αντίθετο. Απέρριψα κάθε συσχέτιση.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα, κατ` αρχάς, να μας πείτε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα των ταυτοτήτων και το δεύτερο που ήθελα να σας ρωτήσω είναι το εξής: Μετά τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κακλαμάνης για το θέμα των ταυτοτήτων, δέχθηκε πολλές επιθέσεις. Σε αυτούς που του επιτέθηκαν προστέθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα των ταυτοτήτων έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση μας. Δεν υπάρχει οτιδήποτε που να συνιστά εξέλιξη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Παραμένουμε στη θέση αυτή, η οποία είναι πλήρης και διαυγής. Είναι η τελική θέση μας.

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, πρέπει να πει κανείς ότι προξενεί εντύπωση που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., αντί να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, επιλέγει τελικώς να αντιπολιτεύεται τον Πρόεδρο της Βουλής. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να λειτουργεί κάποιος -όποιες σκοπιμότητες και αν υπάρχουν- ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου. Πρέπει να λειτουργεί, σε μια ανάλογη περίπτωση, ως υπέρμαχος της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου της και όχι να παραποιεί τα όσα έχει διατυπώσει ως θέσεις του ένας κορυφαίος παράγων της χώρας μας, προκειμένου έτσι να δημιουργήσει εντυπώσεις.

ΦΙΛΗΣ: Κατ` αρχάς, θέλω να ρωτήσω εάν έχουμε κάτι νεότερο για το πότε θα εκδοθεί η εγκύκλιος που αφορά τις νέες ταυτότητες. Είχε ειπωθεί ότι θα εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποτέ δεν προσδιόρισα ημερομηνία. Δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω συγκεκριμένη ημερομηνία. Σας πληροφορώ, πάντως, ότι προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες, είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία των αρμοδίων υπηρεσιών και σύντομα η απόφασή μας θα τεθεί σε εφαρμογή.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση προτίθεται στο διάλογο που ζητεί να γίνει με την Εκκλησία να ανοίξει θέμα εκκλησιαστικής περιουσίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα από τα θέματα τα οποία έχει θέσει στην ατζέντα των προς συζήτηση ζητημάτων η Εκκλησία, όταν διατύπωσε τις θέσεις της προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να προχωρήσει ένας διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας, τότε όλα τα θέματα μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Ασφαλώς, όμως, το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στα αστυνομικά δελτία αναγνώρισης των πολιτών, είναι θέμα το οποίο δεν μπορεί να περιλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτά.

ΦΙΛΗΣ: Οταν λέτε «το έθεσε το θέμα η Εκκλησία στην ατζέντα των συζητήσεων», εννοείτε ότι ζήτησε την κατάργηση του νόμου Τρίτση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση επί της ουσίας για κάποιο θέμα. Απλώς, η Εκκλησία, μεταξύ των άλλων θεμάτων, έχει θέσει και αυτό ως ένα θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οταν, λοιπόν, προχωρήσουμε σε έναν τέτοιο διάλογο, όλα αυτά είναι θέματα που μπορεί να συζητηθούν.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Γι` αυτά τα 126 δισ. από το πακέτο Πρόντι που ζητάει η Εκκλησία, τι γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις. Είναι και αυτό ένα θέμα που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Ασφαλώς, εμείς ενδιαφερόμαστε να βοηθήσουμε τα έργα ανάπτυξης τα οποία, με πρωτοβουλία της, θέλει να προωθήσει η Εκκλησία.

ΦΙΛΗΣ: Αύριο, είναι ο εορτασμός του Αποστόλου Παύλου και είθισται κάθε χρόνο να γίνεται η γνωστή θρησκευτική τελετή του Αρείου Πάγου. Ηθελα να ρωτήσω εάν στην αυριανή τελετή έχει κληθεί να παραστεί εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, και αν έχει κληθεί να παραστεί και ο Πρόεδρος της Βουλής.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω για τον Πρόεδρο της Βουλής. Γνωρίζω, όμως, ότι η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί, όπως κάθε χρόνο, από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, δημοσιεύθηκε η έκθεση της Επιτροπής εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία, ανάμεσα στις άλλες χώρες, αναφέρεται και στην Ελλάδα. Θα ήθελα ένα σχόλιο για την έκθεση, δεδομένου ότι συνιστάται, από ένα κατ` εξοχήν έγκυρο όργανο ευρωπαϊκού επιπέδου, στη χώρα μας να προχωρήσει σε νέα μέτρα αντιμετώπισης του ρατσισμού, τον οποίο διαπιστώνει σε πάρα πολλές πλευρές της κοινωνικής και κρατικής δραστηριότητας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι μας έχουμε εμπειρία της ελληνικής πραγματικότητας. Γνωρίζετε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ανεκτική στο διαφορετικό, είναι μία κοινωνία η οποία έχει δεχθεί οτιδήποτε μπορεί να συνιστά διαφορά σε όλους τους τομείς. Είτε αυτό αφορά ήθη, είτε αφορά πολιτισμό, είτε αφορά θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις. Η ελληνική κοινωνία διακρίνεται για την ισονομία και την ισοπολιτεία της. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις. Θεωρώ ότι το ελληνικό κράτος δεν επιτρέπει τέτοιου είδους διακρίσεις. Αντιθέτως. Η θεσμική συγκρότηση της χώρας μας είναι επαρκής. Κυρίως, όμως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό που έχει σημασία είναι η νοοτροπία, οι αντιλήψεις των ίδιων των πολιτών, των Ελλήνων. Θα πω, λοιπόν, ότι στον τομέα αυτό οι Ελληνες πρωτοπορούν. Θεωρώ ότι οι Ελληνες, ως πολίτες, δέχονται πολίτες από άλλες χώρες, δέχονται ότι μπορεί να συνυπάρχουν με ανθρώπους που είναι φορείς πολύ διαφορετικών αντιλήψεων από τις δικές τους. Θεωρώ ότι είναι υπερβολικές τέτοιες κατηγορίες. Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα μπορεί να κατηγορηθεί, τουλάχιστον για διακρίσεις σε αυτόν τον τομέα.

ΦΙΛΗΣ: Στην έκθεση αυτή διατυπώνονται συγκεκριμένα στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, ότι από τις 220.000 αλλοδαπούς που ζήτησαν πράσινη κάρτα στη χώρα μας, έλαβαν μόλις οι 23.000. Επ` αυτού κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για να οδηγηθούμε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, πρέπει να εξετάζουμε το θέμα από κάθε άποψη. Μη μένετε σε μία αποσπασματική προσέγγιση, γιατί τότε τα συμπεράσματα που θα βγάλετε δεν θα είναι ορθά. Γνωρίζετε, επίσης, ότι ξεκίνησε μία διαδικασία νομιμοποίησης -εφόσον διαθέτουν όλες τις σχετικές προϋποθέσεις- ξένων πολιτών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Είναι ακόμη γνωστό, ότι χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι πολίτες έχουν εισέλθει και έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας, αλλά αποφεύγουν να ενταχθούν σ@ αυτή τη διαδικασία. Να συμμορφωθούν, δηλαδή, και να επιδιώξουν τη νομιμοποίησή τους. Ολα αυτά είναι θέματα με τα οποία δεν ασχολείται το συγκεκριμένο όργανο. Πολλοί, λοιπόν, απ@ αυτούς δεν συμμετείχαν ή δεν επέλεξαν να συμμετάσχουν σ@ αυτές τις διαδικασίες που δρομολόγησε το ελληνικό κράτος. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει -για να είμαστε αντικειμενικοί και να οδηγηθούμε σε σωστά συμπεράσματα- να έχουμε πλήρη γνώση του θέματος και να μην αγνοούμε μία σημαντική παράμετρο, προβάλλοντας μία ειδική πτυχή του όλου θέματος. Το ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί μόνο την τελευταία περίοδο μεγάλο κύμα ξένων πολιτών και πως προχωρεί σε πρωτοβουλίες, νομοθετικές και άλλες, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, είναι γεγονός. Οι όποιες ατέλειες ή ελλείψεις παρατηρούνται στην προσπάθεια εφαρμογής αυτής της πολιτικής, δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν τη βάση και την αφορμή για να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Είναι μια άλλη περίπτωση που αφορά Ελληνες πολίτες της Νέας Κίου. Επειδή μας είπατε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλή και πολύ ωραία, το κράτος δεν δέχεται να γίνονται διακρίσεις κ.τ.λ., τί προτίθεται, επιτέλους, να κάνει η κυβέρνηση και το κράτος ενάντια στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Κίου που χαρακτηρίστηκε από το Συνήγορο του Πολίτη ως παράνομη, ως παραβίαση διαφόρων ξένων κειμένων που έχει υπογράψει η Ελλάδα, απαγορεύει και καθιστά παράνομες διακρίσεις αυτού του τύπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι το αντιμετωπίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Εχουν γίνει επανειλημμένες συσκέψεις με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων τοπικών αρμόδιων φορέων. Θεωρώ ότι υπάρχουν θέματα τα οποία προκύπτουν, λόγω αντιδικιών προσωπικού χαρακτήρα. Υπάρχει ένα φαινόμενο «βεντέτας», που εκδηλώνεται συχνά σε κάποιες περιοχές. Απέχει πολύ, όμως, το όποιο πρόβλημα παρατηρήθηκε εκεί, από το να φθάνουμε στο σημείο να κατηγορείται η Ελλάδα ότι ασκεί πολιτική διακρίσεων σε βάρος μιας ομάδας συμπολιτών μας. Δεν ισχύει αυτό.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ο Συνήγορος του Πολίτη τα χαρακτήρισε παράνομα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει εύστοχες επισημάνσεις και διατυπώσεις για πολλά θέματα. Πιστεύω ότι αξιοποιείται από τη διοίκηση η όποια πρόταση, η όποια εισήγηση του Συνήγορου του Πολίτη, στο πλαίσιο των κείμενων νόμων. Αλλά, θεωρώ ότι είναι υπερβολική αυτή η αποσπασματική προσέγγιση κάποιων θεμάτων. Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν προβλήματα.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Αλλά, και κάθε πολιτεία αναγνωρίζει την ύπαρξη αυτών των προβλημάτων. Δεν κλείνει τα μάτια της.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς προσεγγίζετε ένα θέμα, μία πτυχή από το σύνολο των θεμάτων, μόνο και μόνο για να κάνετε μία συνολική κατηγορία. Αυτή η υπέρβαση, θεωρώ ότι δεν είναι λογική και δεν είναι παραδεκτή.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Δεν κατηγορούμε. Περιγραφή κάνουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε -και το αναφέρω με αφορμή τις ερωτήσεις και το διάλογο που κάναμε μετά από αυτές τις ερωτήσεις- τη θλιβερή συνέπεια, στις προσπάθειες που έκανε ένας συνοριακός φρουρός να εμποδίσει την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα κάποιων ξένων πολιτών. Θέμα για το οποίο, βεβαίως, η Ελλάδα διατύπωσε διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της, για να μην επιτρέπει σε πολίτες της, που μάλιστα προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες, να εισέρχονται στην Ελλάδα, να περνούν από τα σύνορά της. Θα πρέπει να τιμήσουμε τη συνείδηση καθήκοντος, την αυταπάρνηση με την οποία ασκούν τα καθήκοντά τους οι συνοριακοί φρουροί, προκειμένου να εξασφαλίσουν ομαλές συνθήκες κοινωνικής ζωής σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή. Αντιλαμβάνεστε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα σε μια περιοχή που, εξ αυτού και μόνο του λόγου, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τα τελευταία χρόνια. Εχει αλλάξει ο χάρτης, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Θα πρέπει, λοιπόν, όλα να τα δούμε με αυτό το πρίσμα, προκειμένου να βγάλουμε @επαναλαμβάνω- ένα συνολικό, άρα ορθό, συμπέρασμα.

ΦΙΛΗΣ: Τελικώς, δέχεστε ή όχι τη σύσταση, την προτροπή του Οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τη χώρα μας, να λάβει πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του ρατσισμού;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα πάντοτε θα παίρνει πρωτοβουλίες και θα λαμβάνει μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα που υπάρχουν. Και υπάρχουν προβλήματα. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε όλους τους τομείς. Βεβαίως, όμως, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Αλλωστε, η δημιουργία αυτού του θεσμού, του λεγόμενου «Συνήγορου του Πολίτη», ήταν δική μας απόφαση, δεν υπήρχε λίγα χρόνια πριν. Ολα αυτά, λοιπόν, δείχνουν σε ποια κατεύθυνση κινούμαστε: στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού, βελτίωσης των συνθηκών στην ελληνική κοινωνία. Και βεβαίως, μέσα από τέτοιου είδους συζητήσεις δεν μπορώ να δεχθώ, το απορρίπτω κατηγορηματικά, οποιοδήποτε κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει στην Ελλάδα ρατσισμός ή η Ελλάδα είναι μία κοινωνία διακρίσεων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο παρελθόν, μιλώντας για ανάλογα θέματα, καυτηριάσαμε εντόνως φαινόμενα ή πρωτοβουλίες αυτοδικίας, καταγγείλαμε εκδηλώσεις ρατσισμού ή ξενοφοβίας που προήρθαν και από παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλους παράγοντες δημόσιας ζωής. Η θέση μας είναι αμετακίνητη πάνω σε αυτό. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να κατηγορούμαστε γι` αυτά. Γιατί φθάνουμε σε σημείο να κατηγορούμαστε και για έλλειψη πολιτικής βούλησης. Και αυτό δεν είναι παραδεκτό.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο από την πρωϊνή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο, από τη δική μου πλευρά.

ΦΙΛΗΣ: Ούτε το θέμα της;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είπα χθες, ότι είναι θέμα το οποίο αφορά την αρμοδιότητα των δύο υπουργών. Τη συνεργασία των υπηρεσιών των οποίων προϊστανται οι δύο υπουργοί.

ΦΙΛΗΣ: Αφορά τα μέτρα ασφάλειας για το 2004;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο της Διυπουργικής Ομάδας, η οποία συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό.

ΦΙΛΗΣ: Και όχι της σύσκεψης της πρώτης@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αφορά τη συνεργασία των υπηρεσιών των οποίων προϊστανται οι δύο υπουργοί. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο προς ανακοίνωση, εκ μέρους μου.

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ: Ο κ. Καραμανλής, χθες, εκτός από «ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις», επανέφερε το θέμα των διαπλεκόμενων και την ίδια ώρα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο εταιρίες παρανόμως. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ να κάνω ένα σχόλιο για την ομιλία του κ. Καραμανλή: Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Επαναλαμβάνει τους προεκλογικούς λόγους του. Συνεχίζει τις πολιτικές μεταπτώσεις τις οποίες παρατηρήσαμε και κατά την προεκλογική περίοδο. Ο κ. Καραμανλής, επειδή αδυνατεί να εξασφαλίσει τη δημόσια παρουσία του κόμματός του με τεκμηριωμένες προγραμματικές θέσεις, καταφεύγει στη δημιουργία εντυπώσεων. Υπάρχουν θεσμοί που διασφαλίζουν τη διαφάνεια στη χώρα μας. Καλό είναι ο κ. Καραμανλής ή όποιος άλλος ενδιαφέρεται, να αξιοποιήσει αυτά τα μέσα που είναι στη διάθεσή του. Να μην καταφεύγει σε τέτοιου είδους ατεκμηρίωτες καταγγελίες, που δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο και υποσκάπτουν το κύρος της πολιτικής και των πολιτικών. Αν δεν έχει κάτι άλλο πιο συγκεκριμένο να πει, καλό είναι να σιωπά. Και σε τελευταία ανάλυση, ας αντιληφθεί ότι ο αντίπαλός του δεν είναι άλλος, παρά η εγγενής αδυναμία της Ν.Δ. να διατυπώσει, αποσαφηνίζοντας τη φυσιογνωμία της, ένα σύγχρονο προγραμματικό πολιτικό λόγο. Μιλήσατε για το Χρηματιστήριο. Δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεστε. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; Θέλετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο;

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ: Υπήρχε, χθες, στο πρωτοσέλιδο της «Αθηναϊκής» που μιλούσε για την εισαγωγή του ALTER @ 5 παρανόμως στο Χρηματιστήριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι λειτουργεί η Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς και πως το ΧΑΑ έχει Διοίκηση. Οι αποφάσεις, οι επιλογές που έχουν κάνει δεν είναι μυστικές. Όπως, επίσης, είναι γνωστό και το πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούν και παίρνουν τις αποφάσεις τους. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, εμείς να υπεισέλθουμε στα της λειτουργίας μιας ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι η Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς. Ενα όργανο, όπως είναι η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου, μπορεί να ελεγχθεί για τις αποφάσεις του, όπως ελέγχονται οι πάντες. Υπάρχουν διαδικασίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν όποιοι έχουν να διατυπώσουν οποιαδήποτε αντίρρηση.

ΦΙΛΗΣ: Συγνώμη, το ALTER @ 5 είναι μέσο ενημέρωσης ή κάνω λάθος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, ναι!

ΦΙΛΗΣ: Δεν αφορά το υπουργείο Τύπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορά το υπουργείο Τύπου η εισαγωγή ενός μέσου ενημέρωσης στο Χρηματιστήριο;

ΦΙΛΗΣ: Δεν το αφορά καθόλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως όλες οι επιχειρήσεις, ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να είναι και μια επιχείρηση, η οποία εισάγεται και λειτουργεί σε ένα Χρηματιστήριο. Και αυτό έχει γίνει.

ΦΙΛΗΣ: Οταν -και δεν παίρνω θέση, μιλώ ως τρίτος αντικειμενικά- διατυπώνονται υποψίες ότι μια επιχείρηση στο νευραλγικό χώρο των ΜΜΕ μπαίνει παρανόμως στο Χρηματιστήριο, εκεί δεν τίθεται θέμα δικής σας εποπτικής παρέμβασης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δική μας αρμοδιότητα και εποπτεία έχει συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου κινείται. Και αυτό αφορά τη γνωστοποίηση των στοιχείων ταυτότητας της συγκεκριμένης εταιρίας, πράγμα το οποίο συμβαίνει. Από εκεί και πέρα, η επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσει μια τέτοια εταιρία, αφορά άλλους οργανισμούς, άλλες υπηρεσίες. Και μίλησα συγκεκριμένα για το Χρηματιστήριο. Υπάρχει Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς και η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου που παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις. Λειτουργούν με κανόνες που είναι εκ των προτέρων γνωστοί. Δεν είναι θέμα δικό μας.

ΦΙΛΗΣ: Ανακοινώθηκε η αποχώρηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από την Αλβανία. Υπάρχει κάποιο σχόλιο, ήταν η ώρα να φύγει, έγιναν κάποιες διαβουλεύσεις με τα Τίρανα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είχε ολοκληρωθεί η χρονική περίοδος για την οποία είχε συμφωνηθεί η εγκατάσταση και παραμονή της δύναμης αυτής στην Αλβανία. Πράγματι, με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αποχωρεί, αφού εκπλήρωσε το σκοπό της, η δύναμη αυτή, σε λίγο καιρό. Βεβαίως, θα παραμείνουν κάποιοι άνδρες, κάποια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που μπορούν να παίξουν το ρόλο των εκπαιδευτών για τη δημιουργία της δύναμης ταχείας αντίδρασης, που έχει αποφασιστεί να αναπτυχθεί στην περιοχή. Αρα, λοιπόν, το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο, μπορεί να πει κανείς ότι έχει αντιμετωπιστεί με την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αναμένεται η εφαρμογή της απόφασης αυτής.

ΦΙΛΗΣ: Αποχωρούν και οι ιταλικές δυνάμεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι θα κάνουν οι δυνάμεις μιας άλλης χώρας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 28 June 2000 - 14:05:22 UTC