Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι αποζημίωση πήρε ο κ. Μπακούρης, χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα και χθες ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των δύο πλευρών. Η λύση της συνεργασίας έγινε με διάθεση να αξιοποιηθεί ο κ. Μπακούρης σε κάποια άλλη θέση. Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, τις επόμενες ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Α, δεν συμφώνησαν, δηλαδή το ποσόν; Γιατί σήμερα κυκλοφορούν διάφορα ποσά, 400, 500 εκατομμύρια κ.λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπακούρης έχει υπογράψει συγκεκριμένη σύμβαση, με όρους οι οποίοι είναι γνωστοί. Όλα αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, προκειμένου και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι άλλο: ο Πρωθυπουργός απάντησε στον Αρχιεπίσκοπο για τα συγχαρητήρια που του έστειλε για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει απαντήσει. Είναι θέμα χρόνου -θα έλεγα πιο συγκεκριμένα, είναι θέμα λίγων ωρών- η ευχαριστήρια επιστολή να φτάσει στα χέρια του Μακαριότατου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα του απαντήσει και για τη χθεσινή αποχή του από τη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απάντηση προήλθε από το Μακαριότατο, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόσκληση είχε αποστείλει ο Πρωθυπουργός. Αρα, δεν τίθεται θέμα απάντησης σε απάντηση γι` αυτή την εκδήλωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι ακόμη. Ο κ. Τσοβόλας είχε προσκληθεί χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, είχε προσκληθεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζετε την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Κύπρο μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος κάλυψε απολύτως τον Ντενκτάς, μίλησε για συνομοσπονδία και κάλεσε τον κόσμο να δει την πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, όπως την ονόμασε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η συμπεριφορά αποκαλύπτει πως η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, παραμένει σταθερά σε μια πολιτική, η οποία είναι απολύτως αρνητική. Η αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος δεν μπορεί, παρά να γίνει υπό το πρίσμα των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί, την τελευταία περίοδο, αποτελεί ένα θετικό γεγονός. Αρνητικός παράγοντας παραμένει η Τουρκία και η παρουσία του κ. Ντενκτάς, με την πολιτική που εκφράζει και προωθεί. Αυτό είναι πολύ αρνητικό φαινόμενο, το οποίο καταδικάζουμε απολύτως. Θα πρέπει να το λάβει υπόψη του ο διεθνής παράγοντας και θα πρέπει να επισημανθεί η ευθύνη που έχει η Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με την προσπάθεια που κάνει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και με αυτά τα δρώμενα, πώς θα πάμε στις 5 Ιουλίου στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες; Εχουμε προοπτικές;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η λύση στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να επιζητηθεί @επαναλαμβάνω- στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και, βεβαίως, με διαδικασίες διαλόγου. Η κυπριακή κυβέρνηση πρωτοστατεί σε αυτό. Και κάνει πάρα πολύ καλά. Εχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την άλλη πλευρά, η οποία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας έχει πλέον απογυμνωθεί. Θα πρέπει, λοιπόν, η άλλη πλευρά να χρεωθεί απολύτως το ότι το κυπριακό θέμα παραμένει σε στασιμότητα και τέλμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κύριε Υπουργέ, χθες, ο κ. Καραμανλής προσερχόμενος στη δεξίωση του Ζαππείου έκανε μια δήλωση για την ΟΝΕ. Μεταξύ των άλλων, στη δήλωσή του επισήμανε ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά την ένταξη στην ΟΝΕ. Επειδή, πολλές φορές έχετε κάνει κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι στερείται προγράμματος και εξ αυτού του λόγου δεν ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση, διαβλέπετε εσείς μια αλλαγή στάσης του κ. Καραμανλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η προσπάθεια που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια στέφθηκε με επιτυχία. Και, επίσης, γνωρίζετε ότι η προσπάθεια αυτή υπονομεύθηκε συχνά από τις θέσεις που ανέπτυξε η Ν.Δ. Γνωρίζετε τις δηλώσεις των στελεχών της, που έφθασαν στο σημείο να θεωρούν πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να ενταχθεί ποτέ στην ΟΝΕ. Αργότερα, μετέπεσαν σε μια άλλη θέση, λέγοντας ότι θα ενταχθούμε στην ΟΝΕ, προβαίνοντας σε πολιτική διαπραγμάτευση για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Όταν διαψεύσθηκε και αυτή η θέση τους, ζήτησαν μια συμμετοχή σε αυτό το επίτευγμα, την οποία βεβαίως αναγνωρίζουμε, με την έννοια ότι η Ν.Δ. εκφράζει ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός, όλοι οι εργαζόμενοι συνέβαλαν στο να έχουμε αυτή τη θετική κατάληξη των προσπαθειών μας. Δεν θα πρέπει, όμως, να λησμονούν ότι έχουν την ευθύνη να παρουσιάζουν συγκεκριμένες θέσεις -και δεν το έκαναν μέχρι τώρα κατά την πορεία προς την ΟΝΕ, ας το κάνουν τώρα που είμαστε μέσα στην ΟΝΕ- για το πώς θα αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής μας σ` αυτή τη διεθνή συνεργασία, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει, διαρκώς πλέον, στην πρώτη ταχύτητα, στην πρωτοπορία των χωρών της Ευρώπης. Αυτό το αναμένουμε από τη Ν.Δ. Μακάρι, η εποικοδομητική θέση της να εκφραστεί και στην πράξη. Γιατί ο λόγος αυτός, βεβαίως είναι ελπιδοφόρος, αναμένουμε όμως -και η εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα τουλάχιστον, είναι μάλλον αρνητική- η Ν.Δ. να αποδείξει ότι έχει ξεπεράσει τον εαυτό της. Το έχει ξεπεράσει; Μένει να αποδειχθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η Ν.Δ. πολέμησε την ένταξή μας στην ΟΝΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ν.Δ. υπονόμευσε συχνά την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ασκώντας συγκεκριμένη πολιτική, για να ενταχθεί η χώρα στην ΟΝΕ. Και μόνον -εάν θέλετε να μείνω σε αυτό- το αρνητικό πολιτικό σήμα που εξέπεμπε, για ενδεχόμενη κατάληξη της κυβερνητικής προσπάθειας να μην ενταχθούμε στην ΟΝΕ, είναι αρνητική συμβολή. Για να μην αναφερθώ στις διατυπώσεις που χρησιμοποίησαν στελέχη της Ν.Δ. όταν μιλούσαν σε διεθνές κοινό, σε ξένους παράγοντες και έλεγαν ότι η ελληνική οικονομία είναι «μακιγιαρισμένη» και η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να εντάξει τη χώρα στην ΟΝΕ, είναι προσπάθεια η οποία κινείται μεταξύ αλχημειών και λογιστικών λαθροχειριών, προκειμένου να επιτύχουμε τα μεγέθη που προβλέπει η Συμφωνία της Σύγκλισης. Ολα αυτά -τα οποία θυμόμαστε και δεν είναι δυνατό να τα ξεχάσουμε- δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ποια ήταν η «συμβολή» της Ν.Δ, σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάναμε την προηγούμενη περίοδο. Ελπίζω η συμβολή της Ν.Δ. να είναι πιο θετική και να είναι χειροπιαστός, πλέον, ο λόγος της ότι θα συμβάλει να έχουμε μια εποικοδομητική πορεία, ως χώρα, μέσα στην ΟΝΕ.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη του κ. Σταθόπουλου ότι πρέπει να μην αναφέρεται το θρήσκευμα από τα άλλα επίσημα έγγραφα, όπως το πιστοποιητικό γέννησης και οι ληξιαρχικές πράξεις που απαιτούνται για την εγγραφή των παιδιών στα Δημοτικά σχολεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει ο νόμος του 1997 για τα καλούμενα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Θα πρέπει η Ανεξάρτητη Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν όλα αυτά τα θέματα, υπό το πρίσμα της εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου. Και επειδή πολλές απόψεις αποδίδονται σε ανθρώπους που ουδέποτε έχουν εκφράσει τέτοιες απόψεις, παρακαλώ να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι εύκολα δημιουργείται σύγχυση μέσα από σειρά παρανοήσεων και οδηγούμαστε σε μια περιττή και επιζήμια κρίση. Καλό είναι, λοιπόν, να συμβάλλουμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εντός ή εκτός εισαγωγικών κρίση, που έχει εκδηλωθεί, προκειμένου έτσι με ψυχραιμία να φθάσουμε στη γαλήνη και την ηρεμία. Το μόνο που μας απασχολεί, αυτή την ώρα, είναι αυτό που αποτέλεσε τη βάση και την αφορμή για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Το θέμα που μας απασχόλησε είναι η αναγραφή ή μη του θρησκεύματος στα αστυνομικά δελτία αναγνώρισης των πολιτών. Στα αστυνομικά δελτία αναγνώρισης των πολιτών δεν μπορεί να αναγράφεται το θρήσκευμα, δεν μπορεί να αναφέρεται η θρησκευτική πεποίθηση των πολιτών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ορισμένες ενέργειες της κυβέρνησης, απλές -αν θέλετε- διαδικαστικές επέτειναν αυτή τη σύγχυση. Διαβάζουμε, σήμερα, στις εφημερίδες ότι η πρόσκληση του Αρχιεπίσκοπου έφθασε, μόλις χθες το πρωί. Ο κ. Σημίτης δεν έδωσε απάντηση στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, γιατί κάποιοι συνεργάτες του δεν τον ενημέρωσαν νωρίτερα. Αν αυτά είναι αληθινά, δείχνουν ότι η κυβέρνηση στερείται μιας υπηρεσίας δημοσίων σχέσεων, έστω και του πρωτοκόλλου. Με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα ουσιαστικά προβλήματα. Αυτό είναι το ένα. Και το δεύτερο, το ουσιαστικότερο, το οποίο έχει σχέση και με την ΟΝΕ, η κυβέρνηση δεν ήξερε αυτές τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, τόσο της ένταξης, όσο και των συλλαλητηρίων, για να μπορέσει να μεθοδεύσει έτσι τις διεργασίες αυτές, ώστε αυτό το σημαντικό γεγονός για τη χώρα και να γίνει κατανοητό στην κοινή γνώμη και να εντείνετε εσείς μια προσπάθεια προβολής και ενημέρωσης για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός γι` αυτό το σημαντικό γεγονός και να μην πέσει σε μια περίοδο διαδικασιών και συλλαλητηρίων. Αυτά δεν τα σκέφτεται κάποιος από την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, πράγματι, δεν ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να μεταθέσουν την ημερομηνία λήψης απόφασης για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, λόγω των συλλαλητηρίων που τις ημέρες αυτές διοργάνωνε η Εκκλησία της Ελλάδας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούσε ο κ. Σταθόπουλος να το ανακοίνωνε μερικές ημέρες αργότερα, να το έκανε τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν ο κ. Σταθόπουλος ερωτάται, δίνει απαντήσεις για τα θέματα που τον ρωτούν συνάδελφοί σας. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική. Χαίρομαι που δεν βρίσκετε κάποιο ψεγάδι σε αυτή την πολιτική -τουλάχιστον με την ερώτηση που διατυπώσατε- και βρίσκετε ως μόνο ψεγάδι το ότι η κυβέρνηση δεν έχει καλές υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων. Αν κάποιος προσκεκλημένος σε μία εκδήλωση δεν θέλει να παραστεί, είναι δικαίωμά του. Και αυτό δεν συνιστά απρέπεια, πάντοτε.

Από την άλλη, όμως, δεν θα πρέπει, δια της πλαγίας οδού, να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους προσχήματα: είτε ότι η πρόσκληση έφθασε με σχετική καθυστέρηση, είτε ότι δεν έχουμε λάβει απάντηση σε άλλη επιστολή μας και ότι αυτός είναι λόγος να μην προσέλθουμε σε μία εκδήλωση. Θεωρώ ότι αυτά είναι αστείοι ισχυρισμοί, είναι πολύ κατώτερα των επιχειρημάτων που πρέπει να χρησιμοποιούμε σε μια περίοδο σαν κι αυτή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Κατά τα άλλα, η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ είναι ένα επίτευγμα. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός, από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορική πορεία της χώρας. Πιστεύουμε ότι η ανάδειξη έγινε με ανάλογο τρόπο από όλες τις πλευρές, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τους κοινωνικούς φορείς που ενδιαφέρονται για τις ευεργετικές συνέπειες που παράγει αυτό το επίτευγμα. Και βεβαίως, στην καθημερινή ζωή μας, τα επόμενα χρόνια, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε, ακόμη περισσότερο, τι σημαίνει, στην πράξη πλέον, η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Σήμερα, ήδη, έχετε μια ανακοίνωση -και μένω σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αποτελεί και αψευδή μάρτυρα γι` αυτή την πολύ θετική εξέλιξη- για τη θεαματική πτώση των επιτοκίων. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την καθημερινή ζωή των πολιτών. Εμείς προσπαθούμε, λοιπόν, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη πολιτική, να βελτιώσουμε τις συνθήκες της καθημερινής ζωής των πολιτών. Αυτό είναι το χρέος μας. Σε αυτό ανταποκρινόμαστε. Ολα τα άλλα, έχουν τη σημασία τους και θα πρέπει να τα συζητούμε και να τα αντιμετωπίζουμε, με υπεύθυνο και ψύχραιμο τρόπο, όχι επιπόλαια, όχι χρησιμοποιώντας συνθήματα, όχι καταφεύγοντας σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς. Γιατί αυτό γίνεται κατά κόρον, την τελευταία περίοδο. Δυστυχώς!

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι αυτοί οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί, όμως, συγκινούν κάποιους συμπολίτες μας που δείχνουν ότι τείνουν ευήκοον ους σε αυτούς τους ισχυρισμούς, σε αυτά τα επιχειρήματα, σας προβληματίζει; Δηλαδή, μήπως από την πλευρά σας δεν έχετε κάνει κάτι, για να μπορέσετε να μπείτε λίγο στη συνείδηση του μέσου Ελληνα γύρω από αυτό το θέμα με αποτέλεσμα να βρίσκουν έδαφος αυτοί οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Μας προβληματίζει στον ίδιο βαθμό που μας προβληματίζει και το γεγονός ότι το ποσοστό που πήραμε στις τελευταίες εκλογές δεν ήταν φερ` ειπείν 80%, αλλά ήταν 43%. Γιατί, βεβαίως, όταν έχεις μια πολιτική, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη χώρα και θεωρείς ότι αποδίδει, πιστεύεις ότι την πολιτική αυτή θα την ενστερνιστεί η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, σε ποσοστό πάνω από 70-75%, δέχεται ότι η ένταξη στην ΟΝΕ, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Στις εκλογές, βεβαίως, υπάρχει μια άλλη αποτύπωση της προτίμησης του εκλογικού σώματος. Αυτό σε προβληματίζει, αλλά είναι κάτι το οποίο αναμένεις κιόλας. Δεν είναι κάτι που σε αιφνιδιάζει. Σε προβληματίζει, με την έννοια ότι πρέπει να εργαστείς για να αυξήσεις αυτό το ποσοστό, σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν σε αιφνιδιάζει, όμως, γιατί ουαί και αλίμονο αν φθάναμε σε ποσοστά ομοιομορφίας. Γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι και χαρακτηριστικό των δημοκρατικών πολιτευμάτων.

ΜΙΧΑΗΛ: Βλέπουμε, τις τελευταίες ημέρες, μετά και το συλλαλητήριο, διάφορα κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -επιτρέψτε μου τη φράση- να αποστασιοποιούνται από τη γραμμή που η κυβέρνηση επίμονα, μέσω υμών και άλλων υπουργών εκφράζει. Αρχισε, με την πρόταση για παραίτηση του κ. Σταθόπουλου, να δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα. Αλλοι λένε «εδώ και τώρα να πάρουμε πρωτοβουλία, με κάθε τρόπο, για ένα διάλογο, γιατί δεν πάει άλλο». Αλλοι λένε «θα το πληρώσουμε σύντομα, γιατί μας εγκαταλείπει ο κόσμος», δημοσίως ή ιδιωτικώς. Ολο αυτό το κλίμα σε ποιο βαθμό πιστεύετε εσείς ότι σας αφορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας. Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα είναι οργανωμένα δημοκρατικά. Δεν είναι δογματικά, ούτε στις απόψεις που εκφράζουν, πολύ περισσότερο, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό συνιστά πλεονέκτημα. Δεν είναι μειονέκτημα. Γιατί, βεβαίως, στο δημοκρατικό πολίτευμά μας, τα πολιτικά κόμματα, ως θεσμοί, θα πρέπει να εκφράζουν το σύνολο, αν είναι δυνατόν, των πολιτών. Οι απόψεις οι οποίες διατυπώνονται στην κοινωνική βάση, θα πρέπει να έχουν την απήχησή τους και στην πολιτική κορυφή. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της μονοκαλλιέργειας, δεν είμαστε μονοδιάστατοι. Από την άλλη, η κυβέρνηση, την οποία στηρίζει η πλειοψηφία των βουλευτών της ελληνικής Βουλής, έχει συγκεκριμένη πολιτική, την οποία έχει διατυπώσει. Και είναι κρυστάλλινη και σαφής. Τίθεται σε εφαρμογή. Και δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση από τους βουλευτές, για την κυβέρνηση που εφαρμόζει την πολιτική αυτή. Στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ποιό είναι το σχόλιό σας, γιατί το πρωί στο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου δεν παραβρέθηκαν αρκετοί βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι αυτό δεν σημαίνει έλλειψη ευαισθησίας, όσον αφορά την απόδοση τιμής στο μεγάλο ηγέτη, τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ηταν εκεί τα μέλη της οικογένειάς του, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι και αυτοί που δεν παραβρίσκονται σε τέτοιες εκδηλώσεις -γιατί μάθαμε να μετρούμε τα πάντα με την παρουσία σε μία εκδήλωση, πλέον, και αυτό δεν είναι σωστό- έχουν στη σκέψη τους τον Ανδρέα Παπανδρέου. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών γνώρισε καλύτερες συνθήκες ζωής, τα προηγούμενα χρόνια, με την καθοδήγηση της χώρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι ο θεμελιωτής μιας παράταξης που προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και έβαλε τις βάσεις για να ζουν οι Ελληνες καλύτερα. Και αυτό νομίζω όλοι το θυμούνται και το αναγνωρίζουν.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 June 2000 - 14:05:15 UTC