Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο με αφορμή δημοσιεύματα που σχετίζονται με την καταβολή του «περίφημου» 10χίλιαρου, το οποίο η κυβέρνηση υποσχέθηκε, προεκλογικά, σε κατηγορίες ασφαλισμένων: Με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα τονίζω ότι αυτή η δέσμευση ισχύει απολύτως. Ηδη, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προβλέψεις σε οικονομικό επίπεδο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ασχολούνται με το τεχνικό μέρος της καταβολής του οφειλόμενου ποσού. Το ποσόν αυτό, κατά περίπτωση, ξεκινά από τις 9.800 δραχμές και φθάνει τις 14.000 δραχμές. Η καταβολή του ποσού θα αρχίσει από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αμφισβήτηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να φανεί συνεπής σε μια υποχρέωση που ανέλαβε έναντι του ελληνικού λαού, προεκλογικά. Προς επίρρωση των όσων είπα, σας ενημερώνω ότι το Δημόσιο, συμφώνησε με τις Τράπεζες να καταβάλει σε αυτές το ποσόν των 700 εκατομμυρίων ετησίως. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στις δαπάνες, οι οποίες προκύπτουν για τα τραπεζικά ιδρύματα, λόγω του αντικειμένου που τους ανατέθηκε. Αυτό και μόνον αποδεικνύει ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην καταβολή του ποσού αυτού, όπως ακριβώς εξαγγείλαμε προεκλογικά. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση στο θέμα αυτό, είναι τουλάχιστον κακόπιστη. Συντομότατα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, στο πλαίσιο των αρμοδίων υπηρεσιών, για την καταβολή του ποσού αυτού. Μια για πάντα ξεκαθαρίζω πως έχει το θέμα.

Θέλω, επίσης, να σας πω ότι θα έχετε στη διάθεσή σας ένα κείμενο από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για τις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός, σήμερα το πρωί, με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις συναντήσεις του με τους κοινωνικούς φορείς.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα φορολογηθεί αυτό το επίδομα;

ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, βεβαίως.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το ρωτώ γιατί και στο κοινωνικό επίδομα το ποσό προσετέθη στο νούμερο της σύνταξης, υπερέβη ένα συγκεκριμένο όριο και μετά γίνονταν και παρακρατήσεις. Υπήρξαν συνταξιούχοι που παίρνανε λιγότερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Οι συνταξιούχοι οι οποίοι δικαιούνταν αυτό το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το γνωστό ΕΚΑΣ, είχαν πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα και για το λόγο αυτό πήραν αυτό το επίδομα. Αυτή η προσέγγισή σας δεν είναι ορθή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένω, γιατί εμένα μου φέρανε αποδεικτικά στοιχεία συνταξιοδότησης που από 110.000 δραχμές τους κόψανε και πήρανε 94.000.

ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, πάντως, λόγω του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο κ. Καραμανλής έθεσε το θέμα της διαπλοκής;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι υπάρχει στη διάθεσή σας κείμενο, από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, στο οποίο αναφέρεται τι ακριβώς συζητήθηκε. Γνωρίζετε ότι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αφορούσε τα της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, αλλά βεβαίως οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν τη δυνατότητα να θέσουν και άλλα θέματα. Ο Πρωθυπουργός έδωσε σύντομες απαντήσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα, επαναλαμβάνω ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας ισχύει και εξασφαλίζει τη διαφάνεια. Από εκεί και πέρα, η συντεταγμένη πολιτεία μας έχει τα όργανα στα οποία μπορούν να προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση πότε σκοπεύει να εξορίσει τον Αρχιεπίσκοπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ας σοβαρευτούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι ακόμη. Πρόκειται να καταργηθεί ο σταυρός της ελληνικής σημαίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες, σε αυτό. Το έφερα, μάλιστα, ως παράδειγμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, άλλοι υπουργοί δεν σας καταλαβαίνουν και βγαίνουν και λένε άλλα πράγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς υπουργός είπε κάτι διαφορετικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σηφουνάκης το είπε.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος. Ο κ. Σηφουνάκης έχει στείλει επιστολή στις εφημερίδες που του αποδίδουν τέτοιου είδους απόψεις και η απάντηση που δίνει είναι καταλυτική. Απλώς, δεν την έχετε υπόψη σας.

ΤΑΚΗΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί σε αντικατάσταση των τεσσάρων βουλευτών που διαφωνούν με τη δημιουργία τεμένους, στην ονομαστική ψηφοφορία της Βουλής, την ερχόμενη Τρίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι βουλευτές που συμμετέχουν σε κάθε Τμήμα της Βουλής, εκφράζουν την άποψή τους και ψηφίζουν κατά συνείδηση.

ΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά εάν δεν ψηφίσουν οι τέσσερις, μπορεί να μην ψηφιστεί@

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, αυτό είναι ευθύνη των βουλευτών, γιατί οι διατάξεις ψηφίζονται με τη συμμετοχή των βουλευτών. Δεν ψηφίζουν άλλοι παράγοντες.

ΤΑΚΗΣ: Θα προβείτε σε αντικαταστάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς βουλευτής μπορεί να αντικατασταθεί, εφόσον είναι παρών και ασκεί τα καθήκοντά του.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συνάδει η θέση του κ. Κακλαμάνη, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, με την επίθεση που έκανε στον ιερό κλήρο για τη συμμετοχή του στους εθνικούς αγώνες και την αμφισβήτηση της οικογενειακής τους υπόστασης, όταν σχεδόν το 90% των κληρικών είναι έγγαμοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν σχολιάζουμε τις απόψεις του Προέδρου της Βουλής. Το κύρος του Προέδρου της Βουλής και η αξία των όσων λέει, αναγνωρίζονται από όλους μας.

ΦΙΛΗΣ: Απ` όσο θυμάμαι ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για την ιεραρχία και όχι για τον εφημεριακό κλήρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, αυτή ήταν η αναφορά του κ. Κακλαμάνη, αλλά δεν επιτρέπεται να μπω σε περαιτέρω σχολιασμό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Τη Δευτέρα επικυρώνεται και τυπικά η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Αισθάνεται υπεύθυνη η κυβέρνηση ότι απειλείται η οικονομία της χώρας μας από την ΟΝΕ και από τη Δύση, γενικότερα, όπως σχολίασε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει δείξει ότι είναι μια χώρα ισχυρή, η οποία όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά, αντιθέτως, όταν θέτει στόχους και εργάζεται μεθοδικά και συστηματικά πετυχαίνει αυτούς τους στόχους. Οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουμε, δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με φοβική θέση ή συμπεριφορά. Θα πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση, να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Αυτό είπε άλλωστε ο Πρωθυπουργός, χθες, στην ομιλία του, ότι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της. Η Ελλάδα στην ΟΝΕ, η Ελλάδα του 210υ αιώνα θα είναι καλύτερη, δικαιότερη, δημοκρατικότερη και ισχυρότερη. Πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση. Ο αγώνας που κάνουμε είναι η Ελλάδα να παραμένει, εφεξής, στην πρώτη ταχύτητα. Ποτέ πια η Ελλάδα στη δεύτερη ταχύτητα. Αυτό -εάν θέλετε- είναι ένα σύνθημα που έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και συμπυκνώνει την πολιτική προσπάθεια που κάνουμε. Αρα, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε φοβική αντίδραση σε προβλήματα, τα οποία υπάρχουν και τα αντιμετωπίζουμε. Εχει δείξει η πρόσφατη εμπειρία ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε οποιαδήποτε πρόκληση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχει κάνει προσπάθεια η Ιεραρχία να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, γιατί -απ` ότι θυμάμαι- υπάρχει μια εκκρεμότητα, για μια επίσκεψη του κ. Χριστόδουλου στον κ. Ευθυμίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε δίκιο. Παραμένει εκκρεμής αυτή η συνάντηση. Ο Μακαριότατος, ανέβαλε την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε ανταπόδοση επίσκεψης που έκανε στο Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή η Ιεραρχία μιλάει συνέχεια για διάλογο, έχει δείξει από την πλευρά της κάποια τάση να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει εκδηλωθεί από την πλευρά της τέτοια πρωτοβουλία. Οπως και σε άλλες περιπτώσεις δήλωσα, η πόρτα του διαλόγου για μας είναι ανοικτή. Ο υπουργός Παιδείας, που είναι αρμόδιος γι αυτά τα θέματα, αναμένει πάντοτε τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας για να συζητήσει μαζί τους.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Συγνώμη, μία διευκρίνιση: Την ανέβαλε την επίσκεψη; Δηλαδή, είχε καθοριστεί αυτή η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι, ακριβώς.

ΦΙΛΗΣ: Ενόψει του συλλαλητηρίου που θα γίνει στην Αθήνα, υπάρχει κάποιο σχόλιο, θα υπάρξει κάποια αντίδραση εκ μέρους των αρμόδιων αρχών, αν δηλώσουν και πάλι συμμετοχή, όπως στο συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη, σωματεία ή σύλλογοι ή προσωπικότητες από το χώρο της Αστυνομίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι ποιά είναι η ερώτησή σας;

ΦΙΛΗΣ: Στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν οι κατώτεροι αξιωματικοί, με προκήρυξή τους και με ισχυρή παρουσία, βεβαίως@

ΡΕΠΠΑΣ: Εριχναν προκηρύξεις οι εκπρόσωποι φορέων. Διαφόρων κατηγοριών φορείς είναι αυτοί οι οποίοι, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, διατύπωσαν τις απόψεις τους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για όλα αυτά τα θέματα -στο πλαίσιο της δημοκρατίας μας- παρέχεται η δυνατότητα να εκφράζονται οι απόψεις αυτές, καθότι δεν διώκεται το φρόνημα. Αν προβεί κάποιος σε αξιόποινη πράξη, αντιμετωπίζεται αναλόγως. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, η πρόσκληση στη μη εφαρμογή ενός νόμου, από έναν κατ` εξοχήν δημόσιο παράγοντα, όπως είναι ο αστυνομικός, που πρέπει να εφαρμόζει το νόμο, και λέω για τις ταυτότητες, δεν συντάσσεται@

ΡΕΠΠΑΣ: Μην προχωρήσουμε τόσο πολύ, κ. Φίλη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο σεβασμός του Συντάγματος και των νόμων είναι κάτι το οποίο αποτελεί κοινό τόπο, μας δεσμεύει όλους και αποτελεί τη βάση για την ομοψυχία στην Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με το τέμενος, ένα ερώτημα: Η κυβέρνηση και για λόγους που αφορούν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, προχωρεί στην ίδρυση του μουσουλμανικού αυτού πολιτιστικού ιδρύματος, του τεμένους, στην Παιανία. Ωστόσο, υπάρχουν Ελληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, οι οποίοι κατοικούν στην καρδιά της Αθήνας και δεν έχουν τη δυνατότητα να λατρεύουν τη θρησκεία τους. Αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να δοθεί άδεια, στο Γκάζι ή σε άλλη περιοχή που ζουν μερικές χιλιάδες Ελληνες πολίτες μουσουλμάνοι, να ιδρυθεί τέμενος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι η έλλειψη που μέχρι τώρα υπήρχε, καλύπτεται από την πρωτοβουλία αυτή που αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για όλα αυτά τα θέματα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι θέματα που αφορούν τις πεποιθήσεις ή δημιουργούν συνειδησιακά προβλήματα στους συμπολίτες μας. Ο δικός μας λόγος πρέπει να είναι πάντοτε λόγος ήπιος, μετριοπαθής, συναινετικός. Και επειδή έχουν προκύψει όλα αυτά τα θέματα, την τελευταία περίοδο, επαναλαμβάνω ότι εμείς ουδέποτε επιδιώξαμε την αντιπαράθεση ή την αντιδικία. Ο λόγος μας πάντοτε είναι λόγος που δεν έχει καμία σχέση με καμία επιδίωξη σύγκρουσης. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει όλοι, τα σχετικά θέματα να τα αντιμετωπίσουμε σε αυτούς τους τόνους.

ΦΙΛΗΣ: Η εφαρμογή των ατομικών δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα @

ΡΕΠΠΑΣ: Ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων είναι απόλυτος στη χώρα μας.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, μπορεί να ιδρυθεί ένα τέμενος, στο κέντρο της Αθήνας, από Ελληνες πολίτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται, στο πλαίσιο του Συντάγματος. Η Πολιτεία έχει λάβει τις αποφάσεις της σε συνεννόηση με άλλους φορείς και προχωρά σε εφαρμογή αυτής της επιλογής, η οποία νομίζω ότι τους ικανοποιεί όλους. Μην ανακαλύπτουμε προβλήματα, εκεί που δεν υπάρχουν. Γιατί, είδατε και στη σχέση Εκκλησίας-Πολιτείας, την τελευταία περίοδο, με αφορμή αυτές τις κινητοποιήσεις, κάποιοι καταβάλλουν προσπάθεια να κατασκευάσουν ένα πεδίο αντιπαράθεσης. Τέτοιο πεδίο αντιπαράθεσης δεν υπάρχει.

Σας ευχαριστώ.

Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 16 June 2000 - 13:05:17 UTC