Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Αντικείμενο συζήτησης ήταν η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Την ερχόμενη Δευτέρα, το πρωί, κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ληφθεί η πολιτική απόφαση, η οποία θα συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα που θα εκδοθούν την επομένη. Επίσης, οργανώνεται, από την Προεδρία, τελετή για το γεγονός αυτό που έχει χαρακτήρα γιορτής.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στη μεγάλη πολιτική σημασία αυτής της εξέλιξης, η οποία θεωρείται σήμερα από πολλούς ως μια αυτονόητη κατάληξη των προσπαθειών που κάναμε. Είναι γνωστό, όμως, ποια ήταν η κατάσταση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, ποια ήταν η κατάσταση στην οποία η χώρα είχε περιέλθει το 1993. Τα θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία έχουμε πετύχει, οφείλονται, ακριβώς, στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση και στη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, ο οποίος με κόπους και θυσίες συνέβαλε αποφασιστικά, ώστε να μιλούμε σήμερα -όχι μόνον εμείς, αλλά διεθνώς- για ένα επίτευγμα, το οποίο συντελέστηκε στη χώρα μας. Να επιτύχουμε, δηλαδή, πλήρως τα κριτήρια που προβλέπουν οι σχετικές συνθήκες, ώστε η χώρα μας να είναι πλέον ισότιμο μέλος της ΟΝΕ.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε, ένα γενικό προβληματισμό για τις εξελίξεις στην Ε.Ε., αφού πλέον πέραν του στόχου της ένταξης στην ΟΝΕ που επιτεύχθηκε, τώρα θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, ώστε να διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στις εξελίξεις που ακολουθούν. Η δομή της Ε.Ε. αλλάζει. Νέες χώρες συνεργάζονται με την Ε.Ε. και είναι υποψήφιες προς ένταξη σε αυτήν. Το μοντέλο λειτουργίας της Ε.Ε., των 10 ή των 15 χωρών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν, λόγω της συμμετοχής στην Ε.Ε., στο προβλεπτό μέλλον, 20, 25 ή 28 χωρών. Όλα αυτά τα θέματα, τα οποία συζητούνται στην Ε.Ε., θα απασχολήσουν λεπτομερέστερα και την ελληνική κυβέρνηση, την επόμενη περίοδο. Σημασία έχει ότι για την πατρίδα μας δημιουργούνται νέες προοπτικές σε αυτό το νέο περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνεται. Εμείς θα πρέπει να είμαστε παρόντες, κάθε φορά, στην κορυφή της Ε.Ε.. Πολλές χώρες, ιδιαιτέρως οι προηγμένες, ασφαλώς καταβάλλουν προσπάθειες να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία, ώστε να αποτελέσουν ένα είδος πρωτοπορίας στην Ε.Ε.. Εμείς επιθυμούμε -πέραν της θεσμικής κατοχύρωσης και της ισότιμης συμμετοχής μας στην ΟΝΕ ή στην Ε.Ε. στο σύνολό της- να έχουμε τις δυνατότητες ως χώρα, ως κοινωνία, ως οικονομία, να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα, τα οποία κάθε φορά τίθενται, ώστε έτσι να εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή μας στην ομάδα των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Γι` αυτό, λοιπόν, πρέπει να συνεχίσουμε εντατικά την προσπάθειά μας. Η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ ενισχύει θεαματικά τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, σε όλους τους τομείς, και στο εξωτερικό μας περιβάλλον, ιδίως στην περιοχή των Βαλκανίων.

Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα και οι όποιες επιλογές, όπως αυτές θα εφαρμοστούν τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, θα έχουν καθοριστική σημασία για την πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες. Σήμερα οι αποφάσεις που λαμβάνουμε @ειπώθηκε χαρακτηριστικά- είναι αποφάσεις με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας.

Ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος έλαβε το λόγο, ως βασικός εισηγητής για το θέμα αυτό, έκανε μια ιστορική αναδρομή, όχι ως προς την πολιτική προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, με την αίτηση για την ένταξη στην ΟΝΕ, στις 9 Μαρτίου. Μίλησε για τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκαν στις 3 Μαΐου, οι οποίες, με πολύ θετικό τρόπο, σχολιάζουν τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας. Στάθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών, του ΕCOFIN, στις 5 Ιουνίου, όπου ομοφώνως οι χώρες της Ε.Ε. αναγνώρισαν τις πολύ θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της απόφασης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε δύο φράσεις που περιλαμβάνονται: ότι «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πλήρως όλες τις προϋποθέσεις» και γι` αυτό γίνεται δεκτή στην ΟΝΕ, χωρίς, δηλαδή, να τίθενται οποιεσδήποτε άλλες προϋποθέσεις, γι` αυτή την εξέλιξη. Οπως επίσης ότι «η Ελλάδα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα στη ζώνη του ΕΥΡΩ και έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλίσει και στο μέλλον σταθερότητα και ανάπτυξη».

Ηταν πολύ επαινετική η υποδοχή που είχε η ελληνική υποψηφιότητα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Μάλιστα, με πρόταση του Γάλλου Υπουργού κ. Φαμπιούς, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΥΡΩζώνη, αποφασίστηκε να γίνει ουσιαστικά έξι μήνες πριν, στις αρχές αυτού του Ιουλίου. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που μαρτυρά την εμπιστοσύνη των εταίρων προς τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, την εμπιστοσύνη τους για το ότι αυτό που έχουμε πετύχει, έχει σταθερές βάσεις και θα έχει διάρκεια και προοπτική και δεν είναι κάτι το περιστασιακό.

Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε, επίσης, στις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη περίοδο, μένοντας ιδιαίτερα στις κρίσεις που εκδηλώθηκαν στην Απω Ανατολή, στη Ρωσία, που επηρέασαν όλες τις χώρες και την Ελλάδα, στον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο και στο σεισμό που έγινε στην πατρίδα μας το Σεπτέμβριο του 1999. Αυτά τα γεγονότα επιβάρυναν την προσπάθειά μας, δυσκόλεψαν την επίτευξη των οικονομικών στόχων, αλλά παρά ταύτα, κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια και να φθάσουμε στο σκοπό μας.

Βεβαίως, είναι επίτευγμα, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, ότι πετύχαμε την ένταξη στην ΟΝΕ, έχοντας ταυτόχρονα μια πολύ σημαντική εκλογική νίκη, την τρίτη κατά σειρά, για το Κίνημά μας. Είναι μεγάλη η προσφορά του ΠΑΣΟΚ @όλοι μίλησαν για κάτι τέτοιο- προς τον τόπο, αφού το 1993, όταν και πάλι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, πολλοί παράγοντες στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, προέβλεπαν ότι οδηγούμαστε σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, ότι η Ελλάδα ήταν πιθανό να οδηγηθεί ακόμη και σε στάση πληρωμών στο τέλος του 1993-αρχές του 1994. Όμως, αυτή η κατάσταση αντιμετωπίστηκε. Εχει αλλάξει θεαματικά η πορεία της χώρας μας, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται περίπου αυτονόητο, αυτό που τότε φαινόταν «άπιαστο όνειρο».

Οι κατευθύνσεις της πολιτικής μας για την επόμενη περίοδο, αφορούν πρώτα από όλα τη δημοσιονομική πειθαρχία. Θα πρέπει η προσπάθειά μας για τη μείωση μέχρι μηδενισμού των ελλειμμάτων, να συνεχιστεί το ίδιο εντατικά. Βεβαίως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα ελλείμματα διαμορφώνονται από τη σχέση, μεταξύ των φόρων, δηλαδή των φορολογικών εσόδων, από τη μια, και των δημοσίων δαπανών από την άλλη. Εμείς πιστεύουμε ότι με το πλεόνασμα που θα παράγουμε, λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε πολιτικές για να κλείσουμε το έλλειμμα, πράγμα το οποίο απαιτεί πολύ λιγότερες δαπάνες από ό,τι στο παρελθόν. Και βεβαίως, να προχωρήσουμε σε προγράμματα, προκειμένου έτσι να επιτύχουμε τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα στη δέσμευση που αναλάβαμε, στο πλαίσιο του στόχου μας για την κοινωνική πολιτική, να ενισχύσουμε πολύ τα κοινωνικά προγράμματα, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής.

Δεύτερο σημείο, πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Και βεβαίως, για μας -το έχουμε πει, άλλωστε- η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι καθοριστική. Θα επηρεάσει τα πράγματα, γενικότερα, όπως επίσης, οι διαρθρωτικές αλλαγές σε άλλους τομείς της οικονομίας μας. Εχουμε κάνει σχετικές λεπτομερείς ανακοινώσεις γι` αυτό το θέμα.

Η Ανάπτυξη είναι το τρίτο σημείο. Αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε τα επόμενα χρόνια, γιατί έχουμε καλύτερο σημείο εκκίνησης, όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, τα ελλείμματα τα οποία πλέον δεν έχουν το ύψος των προηγούμενων ετών. Θα προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έκανα ένα σχόλιο, μόλις πριν. Θα έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους, ιδιαιτέρως από το Γ@ Κ.Π.Σ. Και βεβαίως, θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για το σκοπό αυτό.

Μπορούμε έτσι να ελπίζουμε ότι επιτυγχάνουμε, τα επόμενα χρόνια, ένα ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το 5%, φθάνει το 5,5%, ώστε μέσα στη 10ετία, η οποία ήδη ξεκίνησε, να κατορθώσουμε την απόλυτη σύγκλιση, να πετύχουμε δηλαδή μια απολύτως ισότιμη σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., όσον αφορά το επίπεδο της καθημερινής ζωής των πολιτών, το βιοτικό επίπεδό μας.

-Αυτό σημαίνει αύξηση των εισοδημάτων για όλους τους εργαζόμενους.

-Σημαίνει δημιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων απασχόλησης. Εχουμε δεσμευθεί, άλλωστε, γι` αυτό.

Και, βεβαίως, σημαίνει πολύ σημαντικότερα ποσά για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, σε σχέση με το παρελθόν.

Οσον αφορά την Απασχόληση, το πρόβλημα της ανεργίας είναι μείζον πρόβλημα για μας. Πράγματι, επιτυγχάνοντας αυτόν τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, προχωρώντας σε διαρθρωτικές αλλαγές, διαθέτοντας κονδύλια για την επαγγελματική κατάρτιση και επανεκπαίδευση των πολιτών και ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των εξελίξεων στην αγορά, με νέες μορφές εργασίες, για περισσότερη ευελιξία, όπως άλλωστε προβλέπεται στο σχετικό νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας, μπορούμε να επιτύχουμε τα επόμενα χρόνια, τη δημιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.

Οσον αφορά το Κοινωνικό Κράτος -που η ενίσχυσή του αποτελεί επιλογή μας- η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αυτή η οποία αποτελεί τη σταθερότερη βάση για να επιτύχουμε αυτό το στόχο. Σε λίγους μήνες -ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις, στο πλαίσιο της κυβέρνησης- θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, στο χώρο της Υγείας και το χώρο της Παιδείας. Μεταρρυθμίσεις τις οποίες μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε, προκειμένου έτσι να βελτιώσουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αλλά και το επίπεδο εκπαίδευσης των νέων Ελλήνων.

Οσον αφορά τις πρακτικές δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τις αναγκαίες προσαρμογές που πρέπει να κάνουμε στο νέο νομισματικό μηχανισμό ο οποίος δημιουργείται, έχει καταρτιστεί σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί συντομότατα στη Βουλή των Ελλήνων, με το οποίο λαμβάνεται σειρά μέτρων, προκειμένου να προσαρμοστούμε στο νέο σύστημα. Θα γίνουν διάφορες εν είδει ασκήσεων προσεγγίσεις στο θέμα αυτό, προσομοιώσεις, προκειμένου την κατάλληλη στιγμή να είμαστε απολύτως έτοιμοι, όπως οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Από την 1.1.2001, από τον επόμενο Ιανουάριο δηλαδή, στις συναλλαγές χονδρικής και σε λογιστικό επίπεδο, το ΕΥΡΩ θα έχει τεθεί σε χρήση, σε καθημερινή βάση. Από τον Ιανουάριο, δε, του 2002, το ΕΥΡΩ θα χρησιμοποιείται και στη φυσική μορφή του, πλέον, για όλες τις συναλλαγές μας.

Οι συνάδελφοι οι οποίοι έλαβαν το λόγο, αναφέρθηκαν σε αυτά τα θέματα. Δεν μπαίνω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ασφαλώς, πέραν της οικονομικής σύγκλισης την οποία πετύχαμε απολύτως, έχουμε σημαντική βελτίωση και στον τομέα της πραγματικής κοινωνικής σύγκλισης, αφού είχαμε σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. έναν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα χρόνια που πέρασαν, όπως είχαμε επίσης, μια σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, από το 63% στο 70% του κοινοτικού μέσου όρου. Πάντως, όλοι οι συνάδελφοι δήλωσαν ότι πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς.

Και βεβαίως, ειπώθηκε ακόμη ότι έχουμε επιτύχει όλα τα κριτήρια, όπως και αυτό για το δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος, όμως, στην πατρίδα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και σε κάποιες άλλες χώρες της Ε.Ε. Θα πρέπει στον τομέα αυτό να επιτύχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα την επόμενη περίοδο, γιατί είναι μεγάλη η απόσταση που χωρίζει το επίπεδο στο οποίο κινείται το μέγεθος αυτό για τη χώρα μας, σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο κινείται το δημόσιο χρέος σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις περισσότερες τουλάχιστον.

Διαπιστώθηκε από όλους τους συναδέλφους ότι αυτό το οποίο πετύχαμε, αποτελεί τη βάση, προκειμένου η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να ενισχύσει τη θέση της διεθνώς, τη βάση για να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των πολιτών. Ομως, αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθήσουμε τις κατάλληλες πολιτικές, από εδώ και πέρα, ώστε η Ελλάδα να είναι στον πυρήνα, στην πρώτη ομάδα των χωρών, κάθε φορά που θα δημιουργείται, ενδεχομένως, μια τέτοια πρώτη ομάδα στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Και αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα κάποιων αποφάσεων που θα κατοχυρώνουν θεσμικά την ισότιμη παρουσία και συλλειτουργία των χωρών σε ένα όργανο, αλλά θα είναι κυρίως αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας, που θα καταστήσει την Ελλάδα μια χώρα, η οποία θα μπορεί με ικανοποιητικό, θετικό τρόπο, να δίνει απάντηση, σε όποιο θέμα καλείται να απαντήσει η Ε.Ε. Δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον και απαιτούνται από όλους μας νέες νοοτροπίες και προσεγγίσεις στην εποχή της νέας οικονομίας, της κοινωνίας της πληροφορίας.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης -μιας και μιλούμε για την περαιτέρω προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της χώρας μας, με τη συνακόλουθη ανάγκη να προχωρήσουμε σε ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες και την παθολογία του παρελθόντος- αναφερθήκαμε στο θέμα του Κουρουπητού, που για πολλά χρόνια ταλαιπωρεί την Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι για το θέμα αυτό το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει εκδώσει απόφαση να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο στην Ελλάδα, το οποίο είναι σημαντικό, αν δεν συμμορφωθεί η χώρα μας. Για το θέμα αυτό, που αφορά τη δημιουργία ενός χώρου υγειονομικής απόθεσης των απορριμμάτων, στο νομό Χανίων της Κρήτης, προχωρούμε στην κατάθεση μιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα κυρωθεί, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, από την Ολομέλεια της Βουλής, εντός τριών μηνών.

Πρέπει να σας πω ότι ο Κουρουπητός είναι ο χώρος, όπου ρίπτονται τα απορρίμματα της περιοχής. Ενας χώρος εκτεθειμένος, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και για τη δημόσια υγεία. Η Ε.Ε. έχει, κατ` επανάληψη, επισημάνει την ανάγκη να αντιμετωπίσει το θέμα η χώρα μας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, εδώ και πολλά χρόνια, έχει καταρτίσει σειρά μελετών -περισσότερες από 50- έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια γι` αυτές τις μελέτες. Δυστυχώς, όμως, η αντίδραση τοπικών φορέων και παραγόντων έχει καταστήσει, μέχρι τώρα, αναποτελεσματική κάθε σχετική προσπάθειά μας. Προχωρούμε -και αυτό προβλέπεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, την οποία ομοφώνως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο- στη δημιουργία ενός χώρου υγειονομικής απόθεσης των απορριμμάτων στην Κορακιά, του δήμου Ακρωτηρίου, του νομού Χανίων. Όπως και στη δημιουργία μιας μονάδας ανακύκλωσης στην ίδια περιοχή και επίσης μιας μονάδας συμπίεσης, δεματοποίησης και αποθήκευσης των απορριμμάτων, που θα γίνει στο Μεσομούρι του ίδιου Δήμου.

Τα αναφέρω αυτά, γιατί πρέπει να σας πω ότι από τις 4 Ιουλίου, η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει οκτώ εκατομμύρια δραχμές, κάθε ημέρα, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει σήμερα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να αντιδρούν, να εκθέτουν την Ελλάδα και να δημιουργούν τέτοιου είδους προβλήματα, πολύ περισσότερο όταν η τεχνολογία και η δική μας βούληση, αφού διαθέτουμε χρήματα και έχουμε εκπονήσει τις ανάλογες μελέτες, προβλέπουν λύσεις στο πρόβλημα αυτό που αναβαθμίζει, σε τελευταία ανάλυση, και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στην περιοχή.

Σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη θέση του παραιτηθέντος διοικητή του ΟΓΑ Σπύρου Γιαννόπουλου, όρισε ως νέο διοικητή τον κ. Γεώργιο Μουτσόπουλο, πρώην Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πρώην Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, απασχολεί την κυβέρνηση η κόντρα που ξέσπασε στο χώρο του Τύπου και ξεκινά, φαίνεται, με μεγαλύτερη ένταση με το ένθετο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αφορά την κυβέρνηση ο τρόπος με τον οποίο επιχειρηματικοί φορείς προβάλλουν τις θέσεις τους ή διεκδικούν τα συμφέροντά τους. Πολύ περισσότερο, όταν όργανα της Δικαιοσύνης έχουν επιληφθεί αυτών των θεμάτων. Είναι ένα θέμα, στο οποίο δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή η κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το θέμα το συζήτησαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία συζήτηση. Δεν αφορά την κυβέρνηση. Ημουν σαφής σ` αυτό που είπα. Οταν λέω ότι δεν αφορά την κυβέρνηση, αντιλαμβάνεστε πως ένα θέμα που δεν αφορά την κυβέρνηση, δεν είναι δυνατό να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός το συζήτησε, χθες το βράδυ με τα κομματικά του στελέχη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, κυβερνητικό ή κομματικό, γι αυτό το θέμα. Γιατί τέτοιο θέμα δεν απασχολεί, δεν αφορά την κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι κάποιοι τον «πίεσαν» για την Εμπορική Τράπεζα. Ποιοι είναι αυτοί που τον πίεσαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου έχει δώσει απαντήσεις στο ερώτημά σας. Και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ερμηνεύουμε αυτά που λέει ο κ. Παπαντωνίου. Ο ίδιος έχει μιλήσει πρωτογενώς και αυθεντικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για «εκβιασμό» κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν απαντήσατε, είπατε ότι έχει απαντήσει ο κ. Παπαντωνίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Στην ίδια ερώτηση έχει απαντήσει ο κ. Παπαντωνίου, την οποία προσυπογράφω.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος και η κα Παπανδρέου, χθες, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου@

ΡΕΠΠΑΣ: Μη συζητούμε, όμως, εδώ για τα της συνεδρίασης του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Με αφορμή αυτό, ρωτώ εάν υπάρχει διαφωνία, για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα των ταυτοτήτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι καθόσον αφορά την κυβέρνηση, οι χειρισμοί που έχουν γίνει έχουν τύχει της έγκρισης του Πρωθυπουργού και όλων των υπουργών. Η κυβέρνηση έχει ομόφωνη θέση επί αυτού του θέματος και όσον αφορά την ουσία και όσον αφορά τα διαδικαστικά θέματα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε ότι για το κοινωνικό κράτος είναι επιλογή της Κυβέρνησης, ότι σε λίγους μήνες, θα έχουμε μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας και Παιδείας. Στην Παιδεία τι θα έχουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο χώρο της Παιδείας, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, έχουμε πει ότι η ίδια η διδακτική πράξη είναι αυτή, η οποία θα μας δείξει ποιες είναι οι αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε. Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες μπορεί να χαρακτηριστούν ως βελτιώσεις της μεταρρύθμισης που έχει τεθεί σε εφαρμογή, απασχολούν την κυβέρνηση. Εχουμε επιλέξει -είναι ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει ληφθεί σε παλαιότερη συνεδρίασή του- με δαπάνες του Γ@ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των σπουδών στην Ελλάδα. Να αναβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Περί αυτού πρόκειται.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα εκδικάζεται η προσφυγή για την περιουσία του τέως. Η κ. Παπαζώη είχε πει πως αν η απόφαση είναι θετική για τον Κωνσταντίνο, η κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος, θα ζητήσει τους τόκους που είναι περίπου 186 δισεκατομμύρια και ο Κωνσταντίνος απάντησε ότι: «Αμ μου χρωστάνε, αμ μου ζητάνε να πληρώσω κιόλας». Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία. Δεν είναι δυνατό να εμπλακούμε, έστω και με σχολιασμό αυτής της διαδικασίας.

ΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά υπάρχει μια δήλωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μείνετε στη δήλωση που έκανε η υπουργός κ. Παπαζώη.

ΤΑΚΗΣ: Οχι, θέλω ένα σχόλιο για τη δήλωση του Κωνσταντίνου.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, έκανε σχόλιο η κ. Παπαζώη γι αυτό το θέμα.

ΤΑΚΗΣ: Είναι απάντηση στην κ. Παπαζώη, η δήλωση του Κωνσταντίνου.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε αυτή τη δικαστική διαδικασία. Και δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ γι αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται να λάβουμε θέση, όπως στέλεχος της Ν.Δ., το οποίο ζήτησε κατά τρόπο -θα μου επιτρέψετε να πω- ανεπίτρεπτο, να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο 100 δισεκατομμύρια δραχμές στον τέως, πριν καν εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν συζήτησε καθόλου ο Πρωθυπουργός το θέμα για τα συμφέροντα και τα εκδοτικά. Διαψεύδετε ότι είπε, χθες το βράδυ, ότι «δεν συγκυβερνάμε με κανέναν, ούτε με την Εκκλησία, ούτε με επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε με εκδοτικά συμφέροντα»;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσω οτιδήποτε αφορά τη συνεδρίαση του Ε.Γ. , στην οποία δεν ήμουν παρών και δεν έχω εξουσιοδότηση να μιλώ εκ μέρους των μελών του Ε.Γ. Δεν αποτέλεσε, πάντως -αυτό μπορώ να σας το πω- αντικείμενο συζήτησης σε οποιοδήποτε επίπεδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τα είπε τότε αυτά, αφού δεν το συζητήσατε; Του ήρθε έτσι ξαφνικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αυτή είναι μια θέση αρχής την οποία ο καθένας, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να επαναλάβει. Αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε συζήτηση και ότι είναι η εξαγωγή ή η σύνοψη κάποιων συμπερασμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέει συνέχεια, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης. Εσείς, βεβαίως, έχετε λόγους να αντιλαμβάνεστε τα πράγματα με αυτό τον τρόπο. Κατανοητοί οι λόγοι, αλλά δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε. Καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και προτεραιότητες. Άλλες εσείς, άλλες εμείς.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Υπάρχει κάποια απάντηση στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην επιστολή που έστειλε, χθες, στον Πρωθυπουργό, ζητώντας να επιδείξει εγνωσμένη σύνεση για το θέμα των ταυτοτήτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, πράγματι, έλαβε προχθές επιστολή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που αφορά το θέμα της αναγραφής ή μη του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει δια της διπλωματικής οδού στον Παναγιότατο. Στην επιστολή του αυτή, μεταξύ των άλλων, ο Πρωθυπουργός -μπορώ να πω αυτή την ώρα- επαναλαμβάνει πως ο σεβασμός των νόμων, η ισοπολιτεία και ισοτιμία, αποτελούν τη βάση για την ομοψυχία του λαού μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δέχεστε ότι αποτελεί παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος, αυτή η αλληλλοεξάρτηση, η διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με επιχειρηματίες, ως γενική αρχή.

ΡΕΠΠΑΣ: Παίρνετε, ως δεδομένο, για να κάνετε την ερώτησή σας, κάτι που εγώ δεν δέχομαι. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλες οι επιλογές της κυβέρνησης έγιναν με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Εφόσον, κάποιοι θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, μπορούν να αξιοποιήσουν τη διαδικασία που το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους μας προβλέπουν, να καταφύγουν στα Δικαστήρια και να επιτύχουν την έκδοση σχετικών αποφάσεων που θα τους ικανοποιούν. Δεν γνωρίζω, βεβαίως, εάν αυτό θα το επιτύχουν. Αλλά, αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση. Αφορά μια ανεξάρτητη εξουσία, όπως είναι η Δικαιοσύνη.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν προσωποποιώ το θέμα. Δεν αφορά την κυβέρνηση. Αφορά όλα τα κόμματα. Δηλαδή, έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που ελέγχουν κοινοβουλευτικές ομάδες που διαπερνούν ακόμη και τα κομματικά σύνορα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οποιος προβαίνει σε τέτοιες διαπιστώσεις θα πρέπει να έχει κάνει πριν την ανάλογη τεκμηρίωση. Και εφόσον υπάρχουν τέτοια στοιχεία, τότε πραγματικά, μπορούμε να μιλάμε για μια εκτροπή από τη φυσιολογία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό, όμως, είναι μια θεωρία. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση είναι αυτή που αναδεικνύεται με την ψήφο του ελληνικού λαού και στο πλαίσιο της λαϊκής κυριαρχίας ασκεί τα καθήκοντά της, σύμφωνα, βεβαίως, με το Σύνταγμα και τους νόμους. Από και πέρα, δεν θα συγκυβερνήσει, ούτε με την Εκκλησία, ούτε με οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα, ούτε με φορείς εκτός Ελλάδας. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει, μάλιστα, νωπή τη λαϊκή εντολή και με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον ασκεί τα καθήκοντά της. Τίποτα άλλο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ένας πυρήνας της Εκκλησίας επιχειρεί αλλαγή του ρόλου της, επιζητεί ένα ρόλο κοσμικό, ότι η πρόταση που έγινε μέσα στην Ιεραρχία να ζητήσουν την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πρόκληση κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και άλλα πολλά. Με αυτό το πνεύμα των δηλώσεων του κ. Κακλαμάνη συμφωνεί η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζουμε ποτέ τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής. Μπορώ να πω μόνο ότι το κύρος και η αξία του λόγου του Προέδρου της Βουλής έχουν αναγνωριστεί από όλους μας. Κατά τα άλλα, θα μου επιτρέψετε, με αφορμή την ερώτησή σας, ενόψει της συγκέντρωσης που οργανώνει σήμερα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, να πω τούτο και μόνο τούτο: Στην Ελλάδα δεν διώκεται το φρόνημα. Οι πολίτες και οι φορείς είναι ελεύθεροι να διαδηλώνουν τις απόψεις τους. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο εκδηλώνει καθένας το φρόνημά του ή διαδίδει τις απόψεις του, πρέπει να είναι σύμφωνος με τα πνευματικά, κοινωνικά, υλικά και θεσμικά στοιχεία που συγκροτούν το χαρακτήρα του συγκεκριμένου φορέα. Αυτό και μόνο πιστεύω ότι είναι αρκετό για να μας οδηγήσει σε ένα συμπέρασμα. Ο τρόπος, με τον οποίο προετοιμάζεται η σημερινή συγκέντρωση, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής κινητοποίησης. Και θεωρούμε πως αυτό δεν συνάδει με τον πνευματικό και κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 June 2000 - 16:05:18 UTC