Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Μαϊου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, εν τάχει, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες:

Αυτή την ώρα, όπως γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη η συνεργασία του με την Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί το κτίριο του πρώην Υπουργείου Προεδρίας. Θέματα δημόσιας διοίκησης αποτελούν το αντικείμενο αυτής της συνεργασίας. Θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Απόψε, το βράδυ, επισκέπτεται, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας, τη χώρα μας, την Αθήνα, ο Βέλγος Πρωθυπουργός κ. Βερχόφεν.

Αύριο, στις 11.30 το πρωί, αρχίζουν οι κανονικές συνομιλίες. Εν συνεχεία, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεών τους θα δοθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα στον ξένο επίσημο. Επίσης, αύριο στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο θα συνεργαστεί για θέματα του υπουργείου του.

Την Τετάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, με αντικείμενο την Ολυμπιάδα του 2004. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες, τον τελευταίο καιρό, κάθε Τετάρτη, την ίδια ώρα, γίνεται αυτή η συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου. Στις 7 το απόγευμα, στη Βουλή, θα γίνει η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών, σχετικά με την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004, μετά από αίτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Καραμανλή.

Την Πέμπτη, στις 4 το απόγευμα, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής ομάδας συνεργατών του, αναχωρεί, προκειμένου να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη που γίνεται στο Βερολίνο 2-3 Ιουνίου, για θέματα που έχουν σχέση με την προοδευτική διακυβέρνηση, τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή τη διάσκεψη λαμβάνουν μέρος ηγέτες από όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας. Θα τους απασχολήσει ακριβώς αυτό το θέμα.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια δήλωση, με αφορμή φαινόμενα βανδαλισμού σε βάρος Ελλήνων πολιτών, εβραϊκής καταγωγής. Εχουμε και άλλη φορά εκφράσει τον αποτροπιασμό μας για τέτοιου είδους φαινόμενα. Όχι μόνον τα καταδικάζουμε και τα αποδοκιμάζουμε, αλλά και εκφράζουμε την οργή μας, γιατί τέτοιου είδους συμπεριφορές εκθέτουν την πατρίδα μας, μας προσβάλλουν όλους, όταν στρέφονται εναντίον συμπολιτών μας. Το να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο είναι ένα φαινόμενο που ξεπερνά τα όρια, ακόμη και τα ακραία όρια. Θα έλεγα ότι είναι πέρα από τα ακραία όρια μιας συμπεριφοράς. Αυτός ο βανδαλισμός δεν πρόκειται να περάσει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να εντοπίσουν τους υπαίτιους τέτοιων πράξεων. Γνωρίζετε ότι σχετική δήλωση έκανα και προχθές, μετά από ερώτηση, με αφορμή την επίθεση στο σπίτι της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Επίθεση που στρεφόταν, ουσιαστικώς, εναντίον του Ζυλ Ντασσέν και ό,τι αυτό υπονοούσε.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος κατηγόρησε την κυβέρνησή σας ότι έκανε ένα «πραξικόπημα», όπως σήμερα το πρωί. Ενας δεσπότης δε, αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό «δικτάτορα». Μου κάνει εντύπωση ότι δεν αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε καμία δήλωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Μη σας κάνει καμία εντύπωση. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υφίσταται σύγκρουση και ρήξη μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. Η σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας οριοθετείται, στο πλαίσιο των διακριτών και αμοιβαίως σεβαστών ρόλων. Αυτό το οποίο έχει σημασία, καθ` όσον μας αφορά είναι να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός νόμου, ο οποίος αναφέρεται στη σχέση του πολίτη με τις κρατικές υπηρεσίες και αφορά τη μη αναγραφή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του, των φρονημάτων, των κάθε μορφής πεποιθήσεων, σε ένα δημόσιο έγγραφο. Ο δικός μας λόγος δεν είναι λόγος οξύς και λόγος συγκρουσιακός, γιατί δεν θεωρούμε πως υπάρχει πεδίο για αντιπαράθεση και σύγκρουση Εκκλησίας και Πολιτείας. Κατά τα άλλα, όποιες εκφράσεις χρησιμοποιούνται, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι εκφράζουν, βεβαίως, αυτούς που τις χρησιμοποιούν, αλλά ταυτοχρόνως τους χαρακτηρίζουν κιόλας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ίδια η Ιερά Σύνοδος μίλησε και εκ των προτέρων καταδίκασε φαινόμενα ακραίας συμπεριφοράς ή χαρακτηρισμούς που πολλές φορές θεώρησε ότι μπορεί να ενέχουν και το χαρακτήρα της προβοκάτσιας. Η θέση μας είναι γνωστή και σαφής. Παραμένουμε σε αυτήν.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για όσα είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Ο ίδιος έχει επιλέξει πάντοτε να μιλά, στο πλαίσιο των θρησκευτικών και πνευματικών καθηκόντων του. Τον παρακολουθούμε. O λόγος του είναι πάντα σεβαστός, είναι λόγος κύρους. Δεν θα σχολιάσω επί της ουσίας το λόγο του Πατριάρχη.

ΚΟΝΤΕΛΗ: Είναι αλήθεια πως η αναφορά του θρησκεύματος, έγινε για πρώτη φορά, τον καιρό της κατοχής;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα ιστορικό στοιχείο, το οποίο κατ` επανάληψη έχει αναγραφεί. Οσοι μελετούν την ιστορία, μπορούν να έχουν περισσότερες πληροφορίες γι αυτά τα θέματα.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια 10ήμερη επίσκεψη του αμερικανοτουρκικού lobby στην Αθήνα. Θα ήθελα να μου πείτε, εάν η κυβέρνηση γνωρίζει τις επισκέψεις που θα έχουν Τούρκοι και Αμερικανοί στην Αθήνα. Και εάν πρόκειται να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός μαζί τους -όπως έχουν ζητήσει- και πως κρίνει η κυβέρνηση τις επισκέψεις που έχουν σχεδιάζει να κάνουν στη δυτική Θράκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να επισκεφθεί την Ελλάδα, εφόσον διαθέτει τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα. Εισερχόμενος νομίμως και παραμένων στην Ελλάδα δραστηριοποιούμενος κατά νόμο, μπορεί, βεβαίως, να ζήσει εδώ κοντά μας και να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική, σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Θέμα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό δεν τίθεται.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων κ. Δαφέρμος, σε ραδιοφωνική εκπομπή, είπε ότι μετά το θέμα του θρησκεύματος, όσον αφορά τις ταυτότητες, θα πρέπει να συζητηθεί, και το εάν θα πρέπει να αναγράφεται η υπηκοότητα στις ταυτότητες; Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο νόμος του 1997, για τα καλούμενα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αφορά σύνολο στοιχείων και όχι μόνο τη θρησκευτική πεποίθηση των πολιτών. Από την πρώτη στιγμή είπα -και με την ευκαιρία της ερώτησής σας επαναλαμβάνω- ότι η επιλογή αυτή δεν αφορά μόνο την ταυτότητα, αφορά κάθε δημόσιο έγγραφο. Και δεν αφορά μόνο το θρήσκευμα. Αφορά όλα τα λεγόμενα «προσωπικά δεδομένα» που είναι ευαίσθητα, τις πεποιθήσεις, τα φρονήματα των πολιτών, που δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται για ευνόητους λόγους.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Είπατε προηγουμένως ότι «αυτό δεν θα περάσει έτσι», σχετικά με τους βανδαλισμούς στο εβραϊκό νεκροταφείο. Πριν από μερικές ημέρες έγιναν βανδαλισμοί στο μνημείο του ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και είχε υπογραφή της «χρυσής αυγής». Τι έγινε με αυτές τις έρευνες; Γιατί δεν έγινε τίποτα ή τουλάχιστον δεν μάθαμε τίποτα. Συνελήφθη κάποιος από αυτούς; Προχθές, επίσης, στο τηλεοπτικό κανάλι που διευθύνει ο κ. Καρατζαφέρης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δέχθηκε επίθεση, να πει τί είναι και πώς είναι; Και ο κ. Εβερτ, επίσης, δέχθηκε επίθεση. Είπατε τίποτα, υπήρξε κάποια αντίδραση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτησή σας ποια είναι;

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αν είχατε κάποια αντίδραση σε όλα αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκφράσαμε την αντίδρασή μας, όσον αφορά τα επεισόδια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, με απάντησή μας σε σχετική ερώτηση, όσον αφορά την επίθεση στο σπίτι της Μελίνας Μερκούρη και του Ντασέν. Και σήμερα κάναμε σχετική δήλωση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ζητώ να μάθω εάν έγιναν συγκεκριμένες έρευνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη. Οι αρμόδιες αρχές ασχολούνται με το θέμα, το είπα αυτό. Αν έχει συλληφθεί κάποιος ή αν έχουν αποδοθεί ευθύνες, με την έννοια ότι διαπιστώθηκε ποιος είναι ο υπαίτιος, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μα, όταν υπάρχει επίθεση εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, που καλλιεργείται αυτό το κλίμα, δεν πρέπει να γίνει κάποια κουβέντα, εν πάση περιπτώσει. Δηλαδή, πώς ξεκινάει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι στην Ελλάδα διώκονται οι παράνομες πράξεις. Δεν διώκονται οι πεποιθήσεις. Κάθε παράνομη πράξη πατάσσεται και, βεβαίως, γίνεται έρευνα για να αποκαλυφθούν ποιοι είναι οι υπαίτιοι για τέτοιου είδους βανδαλισμούς.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Οι προηγούμενοι βανδαλισμοί έγιναν πριν από εικοσιπέντε ημέρες.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να πείτε ότι δεν είναι αποτελεσματικές οι αρμόδιες αρχές. Μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, αλλά δεν θα δεχθώ το υπονοούμενό σας, ότι υπάρχει μια «χαλαρή αντιμετώπιση» αυτού του φαινομένου, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Κάθε άλλο.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ακούστηκε το επιχείρημα ότι, πρώτον, εάν η κυβέρνηση είχε λάβει θέση πριν από τις εκλογές για το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και, δεύτερον, υπάρχει μια πληροφορία ότι δεν θα εκδοθεί νέος τύπος ταυτότητας, σε δύο μήνες όπως είχατε πει, αλλά στις συγκεκριμένες ενδείξεις απλά δεν θα αναγράφεται το θρήσκευμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας έχω απαντήσει τις προηγούμενες ημέρες. Οσον αφορά το πρώτο παραμένω στα όσα είπα απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 May 2000 - 13:05:16 UTC