Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-05-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Μαϊου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή με διευρυμένη σύνθεση. Βασικός εισηγητής ήταν ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προδιέγραψε το κυβερνητικό έργο για την επόμενη τετραετία.

Μίλησε για την πορεία της κυβέρνησης στη νέα περίοδο, με γνώμονα τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές και για την ισχυρή βούλησή μας να φανούμε συνεπείς στην εφαρμογή αυτών των προγραμματικών εξαγγελιών μας. Εδωσε τόνο αισιοδοξίας και βεβαιότητας, ότι, καθώς θα κλείνει ο κύκλος θητείας αυτής της κυβέρνησης το 2004, στις νέες εκλογές θα είμαστε και πάλι έτοιμοι να παρουσιάσουμε, απολογιστικά πλέον, το έργο μας στον ελληνικό λαό και να κριθούμε και πάλι από αυτόν, ώστε να εξασφαλίσουμε, για μια ακόμα φορά, την εμπιστοσύνη του.

Επισήμανε τους σταθμούς της νέας τετραετίας, χρονικούς, αλλά και πολιτικούς.

Στο πλαίσιο αυτό μπορώ να αναφέρω επιγραμματικά τα εξής:

Το Μάρτιο του 2002, θα διεξαχθεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με τη συμπλήρωση τριών ετών από το προηγούμενο.

Τον Οκτώβριο του 2002, διεξάγονται οι εκλογές για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Το πρώτο εξάμηνο του 2003, η Ελλάδα θα ασκήσει τα καθήκοντα Προεδρίας της Ε.Ε. Δηλαδή, το πρώτο εξάμηνο του 2003 αντιλαμβάνεστε πως θα έχουμε μία εντατική ενασχόληση με τα θέματα της Ευρώπης.

Από τον Ιούλιο του 2003 και μετά, με την ολοκλήρωση, δηλαδή της Προεδρίας μας, ουσιαστικά μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο, πριν από τις επόμενες εκλογές.

Και βέβαια, τον Αύγουστο του 2004 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ενα πολύ σημαντικό γεγονός, μετά τις επόμενες εκλογές, βεβαίως.

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός σε αυτή την περίοδο είναι η ολοκλήρωση της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Η απόφαση θα ληφθεί, όπως γνωρίζετε, στις 19 και 20 Ιουνίου, στην Πορτογαλία.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιήσουμε το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, τον κρίσιμο πολιτικό χρόνο, προκειμένου -έχοντας λάβει τις οριστικές αποφάσεις μας για σημαντικά θέματα τα οποία θα ορίσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια, σε συνεννόηση με τις ενδιαφερόμενες κοινωνικές ομάδες και τους κοινωνικούς φορείς- να δημιουργήσουμε ένα νέο τοπίο.

Ενα σημαντικό θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει όλη την επόμενη περίοδο, είναι η προετοιμασία για την οργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Κατηγορηματικά επανέλαβε, σήμερα, ο Πρωθυπουργός ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργίας ειδικού υπουργείου για την Ολυμπιάδα του 2004. Για το θέμα αυτό γνωρίζετε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον υπουργό Πολιτισμού, την ερχόμενη Δευτέρα. Και την Τρίτη, έχει προγραμματιστεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, όπου θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις για τα συναφή θέματα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της ελληνικής περιφέρειας. Μίλησε για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών και την επίσπευση παρεμβάσεων στην ελληνική επαρχία, προκειμένου όλες αυτές οι πρωτοβουλίες να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν αποδώσει καρπούς, στο πλαίσιο αυτής της τετραετούς θητείας της κυβέρνησής μας.

Ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε τέσσερις βασικούς τομείς, λέγοντας πως με αυτούς μπορεί να περιγράψει κανείς το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε.

Ο πρώτος τομέας, έχει σχέση με την ανάπτυξη της χώρας μας.

Η ΟΝΕ, η ένταξή μας σε αυτή, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας περιόδου ως μέλη της, αποτελούν προτεραιότητα για μας.

Με μια αναπτυγμένη, πλέον, οικονομία, η Ελλάδα την επόμενη περίοδο θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει καλύτερες συνθήκες ζωής στους πολίτες.

Τα επιτόκια θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, θα προχωρήσουν με διάλογο και κοινωνική ευαισθησία. Δεν πρόκειται να ανατρέψουμε κοινωνικές ισορροπίες, διότι επιθυμούμε να διασφαλίσουμε το αγαθό της κοινωνικής συνοχής. Αυτό είναι πάντοτε βασική επιδίωξή μας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι υψηλός, να αγγίξει και να ξεπεράσει το 4%, πράγμα το οποίο θα αποτελέσει το βασικότερο όπλο που θα έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε άλλα προβλήματα, όπως το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας.

Το Γ@ Κ.Π.Σ., επίσης, θα μας δώσει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας τους προβλεπόμενους πόρους, να επιτελέσουμε σημαντικό έργο. Είναι, ίσως, η μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται, αφού με την ολοκλήρωση του Γ@ Κ.Π.Σ. δεν προβλέπεται κάποιο άλλο αντίστοιχο υποστηρικτικό πρόγραμμα.

Και βεβαίως, μιας και μιλούμε για τον τομέα της ανάπτυξης, θα προχωρήσουμε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, στις τομές σε άλλες περιοχές της οικονομίας, προκειμένου να καταστήσουμε πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις και καλύτερη την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες.

Ο δεύτερος τομέας, αφορά το μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής.

Το μείζον εθνικό θέμα για μας είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας για την Κύπρο είναι ένα πολύ θετικό γεγονός. Πιστεύουμε ότι μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιθυμούμε να αξιοποιηθεί το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Ελσίνκι. Η Τουρκία να ανταποκριθεί σε ορισμένες αρχές, οι οποίες δεσμεύουν όλες τις χώρες στη χάραξη και άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής.

Το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. είναι, επίσης, πολύ σημαντικό θέμα και θα απασχολήσει τα ευρωπαϊκά όργανα την επόμενη περίοδο. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας γιατί, όπως γνωρίζετε, αφορά και την Κύπρο.

Οσον αφορά την άμυνα της χώρας, είναι σε εξέλιξη το εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί με συνέπεια, επειδή θεωρούμε ότι χρειάζεται, παράλληλα με τις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και ενέργειές μας, να ενισχύσουμε σε επαρκέστατο βαθμό την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας.

Ενας τρίτος τομέας, αφορά την προσπάθειά μας για την ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους.

Εχουμε θέσει φιλόδοξους, υψηλούς στόχους, σχετικά με το θέμα της απασχόλησης. Είναι ένα κεντρικό κοινωνικό ζήτημα για την πολιτική μας την επόμενη περίοδο.

Επίσης, έχουμε διατυπώσει την ανάγκη να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση και στις αλλαγές που είναι απαραίτητες στο ασφαλιστικό σύστημα. Επιθυμούμε η πολιτική μας να προχωρήσει στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες μας, μέσα από συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς και συναίνεση, αλλά να είναι, ταυτόχρονα, πολιτική τολμηρή, πολιτική τομών, γιατί θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου η χώρα μας να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο ανάπτυξης και να διασφαλίσει για τους πολίτες της καλύτερες συνθήκες ζωής.

Στον ίδιο τομέα συγκαταλέγονται οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις, οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στο χώρο της Υγείας, στο ΕΣΥ.

Στο χώρο της Παιδείας, θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έχει, ήδη, ξεκινήσει. Η ολοκλήρωση της εφαρμογής αυτής της μεταρρύθμισης, ασφαλώς απαιτεί χρόνο. Θα επιδιώξουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας προς τη δημόσια εκπαίδευση, προς το εκπαιδευτικό σύστημα, με όλες εκείνες τις προσαρμογές και βελτιώσεις που η ίδια η διδακτική πράξη θα μας δείξει ότι πρέπει να κάνουμε.

Ο τέταρτος τομέας, αφορά την ζωή, την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Θέλουμε τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της Διοίκησης, με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Και γι` αυτό, ακριβώς, επιθυμούμε να συνεχίσουν να λειτουργούν -και μάλιστα πιο εντατικά- θεσμοί που έχουμε εισηγηθεί, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη ή οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης κ.α.

Θα είμαστε διαρκώς αντιμέτωποι και πολέμιοι φαινομένων διαφθοράς, σε όλες τις βαθμίδες της Διοίκησης και στην Αυτοδιοίκηση.

Η ποιότητα των υπηρεσιών της Διοίκησης που προσφέρονται στον πολίτη, θα πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου. Είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Ο φορολογούμενος πολίτης πρέπει να έχει ποιοτικές υπηρεσίες, αυτές που δικαιούται και αυτές που του αξίζουν, από τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Οσον αφορά τα θέματα που αφορούν την περιφερειακή δομή, τη συγκρότηση της χώρας, πρέπει να σας πω ότι είναι θέμα που θα απασχολήσει την κυβέρνηση, την κατάλληλη στιγμή. Οι αρμόδιοι παράγοντες θα εισηγηθούν τα ανάλογα θέματα στα κυβερνητικά όργανα για να ληφθούν αποφάσεις. Βρίσκω την ευκαιρία να τονίσω κατηγορηματικά ότι είναι έξω από το πρόγραμμά μας και δεν αντιμετωπίζουμε θέμα θέσπισης του Γ@ βαθμού Αυτοδιοίκησης, με την εισαγωγή του θεσμού του αιρετού Περιφερειάρχη. Ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα. Η περιφέρεια παραμένει αποκεντρωμένη μονάδα του κράτους. Είναι στοιχείο της κρατικής οντότητας και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Ενα άλλο μεγάλο θέμα, το οποίο θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες, είναι αυτό της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί μία ευκαιρία και ταυτόχρονα μία πρόκληση να δημιουργήσουμε ένα πιο σύγχρονο Σύνταγμα, ένα πιο λειτουργικό καταστατικό χάρτη της χώρας μας. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία αυτή που εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι συναινετική, θα βοηθήσει όλα τα κόμματα να αναπτύξουν υπεύθυνα, τεκμηριωμένα τις απόψεις τους, ώστε να καταλήξουμε σε ρυθμίσεις που θα απηχούν τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας, όχι απλώς των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των Ελλήνων πολιτών, για το πώς αντιλαμβάνονται τη λειτουργία μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Αφού ολοκλήρωσα με τους τέσσερις αυτούς τομείς, θα αναφερθώ σε απόψεις που εκφράσθηκαν από μέλη της Κ.Ε. για διάφορα θέματα:


-Εκτιμάται ότι ήταν ικανοποιητική η λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων την προηγούμενη περίοδο. Και κατά την επόμενη περίοδο, έχοντας αποκομίσει σημαντική εμπειρία από τη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων, θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι Επιτροπές που θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα διάφορα κυβερνητικά όργανα. Κατ` αρχάς γνωρίζετε, ότι πέραν του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κυβερνητικής Επιτροπής, έχει συσταθεί και λειτουργεί το ΚΥΣΕΑ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τα σχετικά θέματα, η Επιτροπή Μεγάλων Εργων και η Επιτροπή Θεσμών. Αυτά τα τέσσερα κυβερνητικά όργανα, θα έλεγα, είναι τα πιο σημαντικά.


-Εκτιμάται, επίσης, ότι η Ν.Δ. στην επόμενη περίοδο, επειδή αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να συγκροτήσει πρόγραμμα και να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση, θα καταφεύγει σε ακραίες συμπεριφορές, σε μία πολιτική στάση η οποία -πολλές φορές εκτός ορίων- θα στοχεύει στο να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση σαν να είναι αυτό αυτοσκοπός, με αποτέλεσμα η λειτουργία του πολιτικού συστήματος να βλάπτεται από τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα συμπεριφέρεται ή θα επιχειρήσει να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση. Οχι σε επίπεδο θέσεων ή εναλλακτικών προτάσεων, αλλά σε επίπεδο συνθημάτων ή ατεκμηρίωτων καταγγελιών για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνον.

Ακολούθησε προβληματισμός ο οποίος, θα έλεγα, κινήθηκε στο πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκα.

Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποφάσισε να τοποθετήσει, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γκέκας, Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον μέχρι σήμερα Β@ Υπαρχηγό, τον κ. Φούρλα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΩΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν συζητήσατε στην Κυβερνητική Επιτροπή το ενδεχόμενο αλλαγών στο οργανωτικό σχήμα για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας σε πρόσωπα και φορείς και αν ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει, όπως γράφεται σήμερα το γενικό συντονισμό . Και μια δεύτερη ερώτηση: Μας είπατε ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται την καθιέρωση τρίτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Μήπως, όμως, σκέφτεται τη μείωση των περιφερειών σε επτά ή των νομών;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, η αναφορά η οποία έγινε από τον Πρωθυπουργό και τους άλλους ομιλητές ήταν γενική. Ηταν αναφορά για το χαρακτήρα των Ολυμπιακών Αγώνων ως μιας μεγάλης εθνικής υπόθεσης στην οποία πρέπει όλοι να συμβάλουν, προκειμένου να διοργανωθεί με επιτυχία η Ολυμπιάδα του 2004.

Οσον αφορά το οργανωτικό σχήμα δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση. Απλώς, ο Πρωθυπουργός @όπως σας ενημέρωσα- αναφέρθηκε αρνητικά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ειδικό υπουργείο για την Ολυμπιάδα. Σας είπα, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες προβλέπονται συνεργασίες του Πρωθυπουργού και κυβερνητικές συσκέψεις για το ίδιο θέμα. Δεν προβλέπεται, ούτε έχει απασχολήσει την κυβέρνηση οτιδήποτε αφορά οργανωτικές αλλαγές στο σχήμα το οποίο αυτή την ώρα είναι γνωστό σε σας και αντιμετωπίζει τα θέματα προετοιμασίας της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004. Και, βεβαίως, ο Πρωθυπουργός θα έχει τον έλεγχο επί των διαδικασιών και των λειτουργιών που ακολουθούνται, προκειμένου να προετοιμαστεί η χώρα μας για την Ολυμπιάδα. Θα δρομολογήσει διαδικασίες λειτουργίας των κυβερνητικών οργάνων, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται αμέσως και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα προκύπτουν, στην πορεία για την προετοιμασία της χώρας μας ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004. Οσον αφορά, το δεύτερο ερώτημά σας, επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα θέσπισης τρίτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Η περιφέρεια παραμένει διοικητικά ως έχει, στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου κράτους. Ολα τα θέματα που αφορούν τη διοικητική δομή της χώρας θα αντιμετωπιστούν από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το οποίο την κατάλληλη στιγμή θα εισηγηθεί στα κυβερνητικά όργανα. Οποιες άλλες απόψεις διατυπώνονται αποτελούν μέρος ενός προβληματισμού και δεν έχουν σχέση με κυβερνητικές αποφάσεις, αφού δεν έχουν απασχολήσει κυβερνητικά όργανα και δεν αποτελούν εισηγήσεις αρμοδίων παραγόντων της κυβέρνησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν θεωρείτε ότι η λειτουργία της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων είναι ερασιτεχνική, διότι σήμερα αποκαλύφθηκε ότι έκαναν ένα διεθνή διαγωνισμό για σχέδια για το Ολυμπιακό Χωριό και ενώ είχαν δώσει διεύθυνση το Ζάππειο, πήρε ο κ. Μπακούρης και οι άλλοι τη διεύθυνση από εκεί και την πήγαν στην Κηφισίας, οι ξένοι έστειλαν τα χαρτιά τους στο Ζάππειο, η ασφάλεια του Ζαππείου έλεγε ότι έφυγαν αυτοί, δεν υπάρχει κανείς εδώ πια, με αποτέλεσμα να τους μείνουν οι μελέτες στα χέρια, να γίνει η διαδικασία και οι άλλοι να ψάχνουν πού είναι τα γραφεία του κ. Μπακούρη. Με συγχωρείτε, αλλά νομίζω ότι αυτό, ούτε@ στον Εθνικό δεν γίνεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Στον Εθνικό σίγουρα δεν είναι δυνατό να γίνει, γιατί ο Εθνικός δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση! Στον Εθνικό γνωριζόμαστε όλοι!

Οσον αφορά την ουσία της ερώτησής σας, δεν θα σχολιάσω τις δραστηριότητες της Οργανωτικής Επιτροπής. Γνωρίζετε ότι στεγαζόταν μέχρι πρότινος στο κτίριο του Ζαππείου. Εχει μεταφερθεί, πλέον, σε δικά της κτίρια στην αρχή της Λεωφόρου Κηφισίας. Λογικό είναι τότε που προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός και ζητήθηκαν προτάσεις από ενδιαφερόμενους να μην είναι γνωστή η διεύθυνση της τελικής και οριστικής εγκατάστασης της Οργανωτικής Επιτροπής και να δόθηκε η διεύθυνση του Ζαππείου Μεγάρου. Τέτοιου είδους λειτουργικά προβλήματα πιστεύω ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν με καλό πνεύμα και πάντως δεν θεωρώ ότι μπορεί να αποτύχει ένας διαγωνισμός ή να αποδειχθεί αναποτελεσματική μια προσπάθεια μόνον και μόνον εξ αυτού του λόγου. Καλό, όμως, είναι τέτοιου είδους φαινόμενα να αποφεύγονται, γιατί δεν δημιουργούν καλή εντύπωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Πρώτον, θέλω να ρωτήσω αν αποφασίστηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή ο τρόπος εφαρμογής αυτών των τομέων που μας περιγράψατε. Διότι σας θυμίζω ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξε διαφωνία αν τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν ευθύς εξ αρχής της τετραετίας ή έπρεπε να εφαρμοστούν τμηματικά καθ` όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Δεύτερον, ποιές εγγυήσεις υπάρχουν ότι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν και κυρίως όσον αφορά το κράτος, διότι σας θυμίζω ότι παραδεχθήκατε σαν κυβέρνηση και στελέχη του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά ότι πράγματι υστερήσατε σε ορισμένους τομείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, μεταξύ των άλλων, μπορώ να επαναλάβω ότι το μεγάλο επίτευγμά μας είναι ότι εξασφαλίσαμε, τα τελευταία χρόνια, στην πατρίδα μας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα είναι ακόμη πιο υψηλή. Για αρκετά χρόνια οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα κινούνται κοντά στο 5%. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε, εξασφαλίζοντας μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, την άνεση να κάνουμε διανεμητικές πολιτικές, να εξασφαλίσουμε τις πολλές θέσεις απασχόλησης που έχουμε εξαγγείλει στον ελληνικό λαό, να βελτιώσουμε το εισόδημα των Ελλήνων.

Οσον αφορά το πρώτο ερώτημα, αρμόδιοι για την εφαρμογή της πολιτικής σε ορισμένους τομείς είναι οι αντίστοιχοι υπουργοί. Πάντοτε οι υπουργοί έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Βεβαίως, οι υπουργοί ανήκουν σε ένα συλλογικό σχήμα, που είναι η κυβέρνηση, και κινούνται σε ένα πλαίσιο με βάση τις κατευθύνσεις που δίνει ο Πρωθυπουργός ή αποφασίζουν τα κυβερνητικά όργανα. Αρα, λοιπόν, το σχήμα, όσον αφορά την εφαρμογή της πολιτικής που αποφασίζει η Κυβέρνηση, παραμένει το γνωστό δοκιμασμένο σχήμα, αυτό που σε όλες τις χώρες ισχύει, και αρμόδιοι για κάθε περίπτωση είναι οι υπουργοί.

ΠΑΠΠΑ: Θέλω να ρωτήσω αν σε σχέση με το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών ο κ. Παπαντωνίου σας ενημέρωσε γι` αυτά τα θέματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου σε πολύ γενικές γραμμές επανέλαβε αυτά τα οποία είχε εξαγγείλει ως αρμόδιος υπουργός σε άλλη ευκαιρία. Συνδέω την απάντηση που δίνω σε σας με μια συμπλήρωση που πρέπει να κάνω σε σχετική ερώτηση του κ. Μιχαήλ. Είπα και στην εισαγωγή μου, ότι διατυπώθηκε η σκέψη πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ενδιάμεσο πολιτικό χρόνο, πολύ πριν πάμε στις εκλογικές αναμετρήσεις. Είπα ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι τον Οκτώβριο του 2002 για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το α@ εξάμηνο του 2003 θα έχουμε την Προεδρία της Ε.Ε.. Με την ολοκλήρωση της Προεδρίας μας, από τον Ιούλιο του 2003, θα έχουμε ήδη μπει στον τελευταίο χρόνο πριν από τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι πριν από τις εκλογές του 2002, πριν από την προεκλογική περίοδο των εκλογών αυτών θα πρέπει να έχουμε εφαρμόσει τα βασικά μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, προκειμένου στο τέλος της τετραετούς θητείας μας να έχουμε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι συζήτησαν σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον κ. Πασχαλίδη στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί συχνότατα με όλους τους υπουργούς για διάφορα θέματα επικαιρότητας και αρμοδιότητάς τους. Αντιλαμβάνεστε πως αντάλλαξαν κάποιες απόψεις για θέματα που αφορούν τα καθήκοντα του κ. Πασχαλίδη.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στα καθήκοντα του κ. Πασχαλίδη είναι και αυτά τα οποία είπε για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε ερώτηση για την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Πασχαλίδη. Για τα άλλα θέματα απάντησα με αφορμή προηγούμενη ερώτηση και ήμουν πολύ σαφής σε αυτά τα οποία είπα.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός σήμερα στο ενδεχόμενο αλλαγής εκλογικού νόμου, γιατί υπάρχει και μία δήλωσή του στη Βουλή προεκλογικά ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα ανοίξει αυτός ο διάλογος. Εγινε κάποια αναφορά στο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός ισχύουν. Δεν έγινε αναφορά στο θέμα αυτό. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι η αρμόδια υπουργός έχει αναλάβει να εισηγηθεί για τα θέματα αυτά σε εύθετο χρόνο.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχει υπάρξει εξαγγελία από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για το θέμα της σύναψης αντιτρομοκρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Θα ήθελα, πρώτον, να ξέρω αν υπάρχει κάποιο επίσημο πρωτόκολλο και τι τάξης πρωτόκολλο θα είναι αυτό, δεύτερον αν επηρέασε η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γι` αυτή την εξέλιξη και τρίτον πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο αυτού του πρωτοκόλλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα χαρακτήριζα τη συμφωνία αυτή συμφωνία αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Είναι συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας. Θα είναι ένα μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία των δύο χωρών σε σχετικά θέματα. Δεν θα είναι μια διακρατική συμφωνία, άρα δεν θα συζητηθεί στη Βουλή. Θα υπογραφεί σε υπηρεσιακό επίπεδο. Από την πλευρά της χώρας μας θα υπογράψει @το πιο πιθανό αυτό είναι- ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Η συζήτηση για το κείμενο αυτό έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό πολύ πριν γίνει γνωστή η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το έργο αυτό για τη σύναψη της αστυνομικής συνεργασίας, μπορεί να πει κανείς, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Αρα, την επόμενη περίοδο αναμενόμενο ήταν και είναι να υπογραφεί η συμφωνία αυτή. Δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα γίνει, όμως, την επόμενη περίοδο.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Σύμφωνα με αυτά που είπατε αυτό έχει κάποια σχέση με τα σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι περίπου το 90% των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ είναι διεφθαρμένοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Στις μετρήσεις, που γίνονται από ιδιωτικούς φορείς, βεβαίως χρησιμοποιούνται ορισμένες μέθοδοι. Θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω και να μη δεχθώ ότι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ μπορεί να χαρακτηριστούν διεφθαρμένοι σε ένα τόσο υψηλό ποσοστό. Γιατί δεν πιστεύω ότι είναι διεφθαρμένοι.

ΚΑΠΠΟΣ: Πότε υπολογίζετε να δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο του μνημονίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ευθύς ως υπογραφεί θα δοθεί στη δημοσιότητα. Δεν θα μείνει μυστική αυτό το κείμενο.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 May 2000 - 16:05:13 UTC