Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-04-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Απριλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός, αυτή την ώρα συνεργάζεται με τον υπουργό Πολιτισμού Θεόδωρο Πάγκαλο.

Αύριο το πρωί, θα δεχθεί και θα έχει συνεργασία με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004» κ. Θωμόπουλο. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα συζητήσει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, σε σύσκεψη, με τους κυρίους Κακλαμάνη, Πρόεδρο της Βουλής, Σταθόπουλο, υπουργό Δικαιοσύνης και Βενιζέλο, που είναι ο βασικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που ξεκινούν αμέσως μετά το Πάσχα.

Το Πάσχα, ο Πρωθυπουργός θα το περάσει στην Κέρκυρα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Την Παρασκευή, εσείς είπατε ότι δεν γνωρίζατε τα γεγονότα, αλλά τώρα είναι γνωστά τα γεγονότα. Υπάρχει κάποια κυβερνητική τοποθέτηση, σχετικά με τη συνεχιζόμενη παρουσία στην Ελλάδα του αποκαλούμενου από επίσημους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους και της Εκκλησίας της Ελλάδας ως «υψηλοτάτου», εννοώ του έκπτωτου πρίγκιπα της Σερβίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έγινε αυτή η συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Γιουγκοσλαβίας, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Νομίμως εισήλθαν στην Ελλάδα. Εχουν τη δυνατότητα να συζητούν θέματα που τους αφορούν. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εμπλοκή, όσον αφορά το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπό της, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών, που είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με κάποιους εξ αυτών των παραγόντων, επανέλαβε την πάγια πολιτική που έχουμε και δημοσίως ανακοινώσει, όσον αφορά τις εξελίξεις στη μεταπολεμική περίοδο στη Γιουγκοσλαβία. Γνωρίζετε ότι έχουμε μιλήσει, κατ` επανάληψη, για την ανάγκη δημοκρατικών εξελίξεων στη Γιουγκοσλαβία. Επιθυμούμε ο λαός της Γιουγκοσλαβίας να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα το φρόνημά του. Αυτός είναι που θα λάβει τις αποφάσεις για τον τύπο και τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν τη γειτονική χώρα. Εχουμε διατυπώσει ενδιαφέρουσες απόψεις, όσον αφορά, φερ` ειπείν, την άρση του εμπάργκο για τη Γιουγκοσλαβία. Το εμπάργκο έχει επιβληθεί, εδώ και πολύ καιρό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανέλαβαν, στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων και στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εξωτερικών, μία ταυτόσημη θέση ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Γιουγκοσλαβία. Κατά τα άλλα, πιστεύουμε ότι τα σύνορα παραμένουν σταθερά στην περιοχή και όσον αφορά τη Γιουγκοσλαβία. Και βεβαίως, τα κράτη, όπου αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες, θα πρέπει να έχουν ένα χαρακτήρα πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό, όπου πολλές ομάδες μπορούν να συμβιούν, να συνεργάζονται και να προοδεύουν. Δεν θα πρέπει να βγάλουμε πολιτικό συμπέρασμα, με αφορμή μια τυπική και από λόγους αβροφροσύνης προσφώνηση σε ένα ξένο επισκέπτη, στον κ. Καραγιόργεβιτς. Πολύ περισσότερο, όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, συμμετέχοντας σε αυτή τη συζήτηση. Δεν εξέφρασε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας, με την προσφώνηση αυτή, μια συγκεκριμένη λέξη. Λοιπόν, δεν είναι θέμα γενικότερου πολιτικού συμπεράσματος.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, για λόγους αβροφροσύνης και αναπτύσσοντας τις ελληνικές θέσεις σε ένα διεθνές φόρουμ, θα αποκαλούσατε έναν έκπτωτο, ως υψηλότατο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ρόντος, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τα θέματα της Γιουγκοσλαβίας και έχει πολύ σημαντική, θετική συμβολή στην, κατά κάποιο τρόπο, εξομάλυνση της κατάστασης και στην προώθηση της ελληνικής πολιτικής. Εχει ζήσει χρόνια στο εξωτερικό, από λόγους ευγένειας -όπως ο ίδιος ανέφερε στον υπουργό, υποβάλλοντας την παραίτησή του για λόγους ευαισθησίας, αφού αντιλήφθηκε ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα- χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη. Δεν είχε καμία πρόθεση να χρήσει υψηλότατο ή μεγαλειότατο οποιονδήποτε ξένο.

ΦΙΛΗΣ: Είναι υψηλότατος ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν είναι. Αυτό είναι σαφές.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Ο τίτλος δεν χάνεται. Εθιμοτυπικά είναι σωστό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο τίτλος δεν χάνεται, αλλά δεν θα τον προσφωνούσαμε έτσι. Ο κ. Καραγιόργεβιτς έχει και αυτός -είναι θέμα των ηγετών της γειτονικής χώρας- συμμετοχή σε κάτι που, ούτε μπορούμε να το επιβάλουμε, ούτε μπορούμε να το απαγορεύσουμε. Δεν μας αφορά, τουλάχιστον, αμέσως.

ΦΙΛΗΣ: Το γεγονός ότι στο συνέδριο αυτό, ακόμα και τα μπλοκ, τα οποία μοιράστηκαν στους δημοσιογράφους είχαν επάνω την κορώνα, δεν σας προβληματίζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μας προβληματίζει γιατί δεν έκαναν καμιά παράνομη πράξη αυτοί που συμμετείχαν σε αυτού του είδους τις συζητήσεις. Δεν στράφηκαν εναντίον των νόμων της χώρας, ούτε παραβίασαν το Δίκαιο της χώρας μας. Δεν μας προβληματίζει καθόλου. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να ομαλοποιηθούν οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και ο λαός της να λάβει τις αποφάσεις του με δημοκρατικό τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τη σημερινή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας η ελληνική κυβέρνηση δεν την αναγνωρίζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, η σημερινή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας έχει την ευθύνη να καθοδηγήσει τη γειτονική χώρα. Εχουμε, κατ επανάληψη, διατυπώσει τη θέση μας. Μεταξύ των άλλων έχουμε διατυπώσει και θέσεις κριτικής για πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και οδηγούν στον περιορισμό της λειτουργίας ΜΜΕ στη Γιουγκοσλαβία, στον περιορισμό της δυνατότητας έκφρασης των απόψεων όλων των πολιτών. Εμείς επιθυμούμε με δημοκρατικό τρόπο να εξελιχθούν τα πράγματα στη Γιουγκοσλαβία και μέσω ενός διαλόγου συνεννόησης και συναίνεσης οι ηγέτες της φίλης αυτής χώρας να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η ελληνική κυβέρνηση θα θεωρούσε παρέμβαση στα εσωτερικά της ελληνικής πολιτικής ζωής ή επίδειξη αβροφροσύνης, αν ένας σύμβουλος της κας Ολμπράιτ αποκαλούσε τον τέως της Ελλάδας «μεγαλειότατο»;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι θέσεις μας είναι σαφείς και επαναλαμβάνω πως δεν πρέπει να βγάζετε πολιτικό συμπέρασμα. Αλλωστε για λόγους ευαισθησίας ο κ. Ρόντος υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του. Αυτό και μόνο δείχνει ότι κάθε άλλο παρά είχε πρόθεση να εκφράσει μια θέση διαφορετική από αυτή την οποία έχει διατυπώσει, κατ επανάληψη, η ελληνική κυβέρνηση. Δεν ήταν αυτή η επιδίωξή του.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η πρώτη ερώτησή μου αφορά κάποια επεισόδια, που έγιναν σε βάρος του συνηγόρου του κ. Ανδρουλάκη στα Δικαστήρια, τα οποία θα ήθελα να μου σχολιάσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, είναι απαράδεκτο, σε μια δημοκρατική χώρα να γίνεται προσπάθεια από κάποιους κύκλους, να περιορίζεται η έκφραση, η πνευματική δημιουργία. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι τέτοιου είδους προπηλακισμοί σε βάρος ενός συνηγόρου είναι απαράδεκτοι, τους αποδοκιμάζουμε απόλυτα και κατηγορηματικά. Ο συνήγορος είναι ιερός θεσμός κατά το σύστημα που επικρατεί και λειτουργεί και στην Ελλάδα και δεν αντιλαμβανόμαστε αυτοί οι κύκλοι από ποιες αντιλήψεις εμφορούνται, όταν συμπεριφέρονται με αυτό το βίαιο τρόπο. Αυτά τα φαινόμενα είναι απαράδεκτα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Φαίνεται ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Αλλωστε και ο Πρωθυπουργός κάτι ανέφερε για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επίσης, υπάρχουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Εχουν γίνει σχετικές συζητήσεις στους κόλπους της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πιο σωστό -και παίρνω αφορμή από τη δική σας φράση- είναι να πούμε πως θα ανοίξει ο διάλογος για τον εκλογικό νόμο και όχι ότι έχει ανοίξει διάλογος για τον εκλογικό νόμο. Πράγματι, είναι στις προθέσεις μας @όπως και επισήμως έχει ανακοινωθεί- το θέμα του εκλογικού συστήματος να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την επόμενη περίοδο. Χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, χωρίς να μπαίνουμε σε επί της ουσίας θέματα που αφορούν το εκλογικό σύστημα και χωρίς να δεσμευόμαστε για το χρόνο, κατά τον οποίο θα αρχίσει αυτή η συζήτηση. Ολα αυτά τα θέματα θα μας απασχολήσουν την κατάλληλη στιγμή και τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε πάλι.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή παράγοντες από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο συμπεριλαμβανομένου και του κ. Καραγιόργιεβιτς, που συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση εδώ, παραβρέθηκαν και στη λειτουργία της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής, την Κυριακή το πρωί, στην οποία συνλειτούργησαν τρεις ιεράρχες. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω, αν ο κ. Χριστόδουλος, υπό ποίαν έννοια, εσείς θα μας το πείτε, συνομιλεί με το υπουργείο Εξωτερικών, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά τα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και κανένας άλλος.

ΦΙΛΗΣ: Ισχύει η δέσμευση που έχει αναλάβει το κυβερνών κόμμα κατά την πρώτη φάση της αναθεωρητικής διαδικασίας, ότι οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, αυτή είναι μια θέση στην οποία παραμένουμε.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, η συζήτηση που γίνεται σήμερα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αφορά τις πρώτες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα μας απασχολήσει όταν ξεκινήσει, όταν υπάρξει συζήτηση. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Η αρμοδία υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είναι αυτή, η οποία θα σημάνει την έναρξη αυτού του διαλόγου. Τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τα συναφή θέματα. Οχι τώρα.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή, σήμερα μιλήσατε για την αναθεώρηση και προφανώς προβλέπει η κυβέρνηση, όταν το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί σε αυτή τη ρύθμιση, ισχύει αυτή η δέσμευση ή όχι σήμερα και για το συγκεκριμένο θέμα του εκλογικού νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα πριν και η απάντησή μου ήταν σαφής. Είπα ότι παραμένουμε σε αυτή τη θέση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 24 April 2000 - 13:05:22 UTC