Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-04-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Απριλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εχετε στη διάθεσή σας την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα και όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι κυβέρνηση όλου του ελληνικού λαού. Αποτελεσματικότητα, συνέπεια και αξιοπιστία θα διακρίνουν κάθε επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Η κυβέρνησή μας εξελέγη από τον ελληνικό λαό, ο οποίος την εμπιστεύθηκε για την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος, μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Η πολιτική μας έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, την πορεία της χώρας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ, που κέρδισε και αυτές τις εκλογές -και είναι αξιοσημείωτο ότι για τρίτη συνεχόμενη φορά μία παράταξη κερδίζει κοινοβουλευτικές-εκλογικές αναμετρήσεις- είναι η ανανεωτική δύναμη της κοινωνίας. Γι` αυτό το σκοπό ιδρύθηκε το Κίνημά μας. Ετσι λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ως δύναμη προόδου και ως εμπροσθοφυλακή της ελληνικής κοινωνίας. Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνησή μας ισχύουν και θα ανταποκριθούμε απολύτως σε αυτές.

Τις λεπτομέρειες της πολιτικής που θα εφαρμόσουμε, την επόμενη περίοδο, τις έχετε υπόψη σας -άλλωστε εμπεριέχονται και στο Πρόγραμμα το οποίο εξαγγείλαμε προεκλογικά- αλλά θα επαναληφθούν με τις απαραίτητες εξειδικεύσεις στην ομιλία του Πρωθυπουργού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, στη συνεδρίαση της Βουλής, μεθαύριο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μιλήσατε για δεσμεύσεις και από ότι θυμάμαι προεκλογικά ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί κάτι στους συνταξιούχους, για σύνταξη 152.000 δρχ., αλλά και κάτι στους χαμηλόμισθους που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, ότι θα αναλάμβανε ο κρατικός προϋπολογισμός την εισφορά στο ΙΚΑ. Τι γίνεται με αυτές τις υποσχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς τις οποίες θα είμαστε απόλυτα συνεπείς. Μεταξύ των άλλων, η αύξηση των συντάξεων, όπως επίσης και η ενίσχυση του κατώτερου ημερομίσθιου, αποτελούν επιλογές τις οποίες έχουμε εξαγγείλει και θα θέσουμε συντομότατα σε εφαρμογή, σύμφωνα με τα όσα είχαμε ανακοινώσει προεκλογικά. Για όλα αυτά, θα επανέλθει ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, μεθαύριο, ώστε να γίνει απολύτως φανερό ότι η κυβέρνηση προχωρά με βάση την εντολή που έχει από τον ελληνικό λαό, εντολή που δόθηκε για την εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτικής. Στη συγκεκριμένη αυτή πολιτική, περιλαμβάνονται και αυτά τα μέτρα στα οποία αναφερθήκατε και εσείς. Η εφαρμογή τους θα γίνει σύντομα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο κ. Πάγκαλος δεν σας άκουσε και δεν εφάρμοσε την κοινοβουλευτική διαδικασία για να δώσει τις επιχορηγήσεις, τις έδωσε στους δημοσιογράφους και όχι στη Βουλή, μήπως πρόκειται να δοθούν και του υπουργείου Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε υπουργός έχει την ευχέρεια να αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί στοιχεία πληροφοριακά, τα οποία έχει στη διάθεσή του ο ίδιος, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Οπως κάθε συνάδελφος μπορεί, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να αντλήσει πληροφορίες και στοιχεία από οποιοδήποτε υπουργείο. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει τα ανάλογα στοιχεία στη διάθεσή του, όπως τα άλλα υπουργεία και οι άλλοι φορείς του Δημοσίου έχουν τα δικά τους στοιχεία για ανάλογες, αντίστοιχες δραστηριότητες και θα αποφασίσουν πώς θα τα χρησιμοποιήσουν. Και βεβαίως, κάθε βουλευτής, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών ή άλλα υπουργεία για συναφείς δραστηριότητες. Αυτό είναι που κάθε φορά γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις και αυτό θα γίνει και τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το θέμα έχει φθάσει εκεί που έχει φθάσει και επειδή ο κ. Πάγκαλος έδωσε τα της περιόδου του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Πολιτισμού, μήπως θα δώσει και ο κ. Παπανδρέου τα ανάλογα στοιχεία στα της περιόδου του κ. Πάγκαλου στο υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έθεσε τέτοιο θέμα ο κ. Παπανδρέου. Τα στοιχεία, τα οποία αφορούν δραστηριότητες αυτής της μορφής του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται στη διάθεση παντός ενδιαφερόμενου, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, αρμοδίως μπορεί να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί τα στοιχεία αυτά.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πριν ο Πρωθυπουργός κάνει τις Προγραμματικές Δηλώσεις, είδαμε ορισμένους υπουργούς, που ανέλαβαν μάλιστα για πρώτη φορά υπουργείο, να κάνουν εξαγγελίες και δηλώσεις για το αντικείμενο που ανέλαβαν. Αυτό δεν είναι άκομψο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα υιοθετήσω αυτόν το χαρακτηρισμό. Θα πω ότι η πολιτική που θα εφαρμόσουμε την επόμενη περίοδο θα ανακοινωθεί στις λεπτομέρειές της με την ομιλία του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο των Προγραμματικών Δηλώσεων, το ερχόμενο Σάββατο. Γνωρίζετε ότι το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε προεκλογικά ένα πλήρες και αναλυτικό Πρόγραμμα θέσεων για όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες. Αυτό, μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί το πλαίσιο ή τον οδηγό για την πολιτική που θα ακολουθήσουμε σε επιμέρους τομείς. Αρα, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί έχουν ένα σημαντικό βοήθημα στη διάθεσή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με βάση αυτό προέβησαν σε δηλώσεις όποιοι ανέλαβαν σχετικές πρωτοβουλίες.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Υπάρχουν πληροφορίες στο σημερινό Τύπο ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να εκδώσει μια σκληρή έκθεση, όσον αφορά την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Εχετε κάποιες πληροφορίες γι αυτή την έκθεση και τι σκέπτεται να κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την πρεσβεία μας στις ΗΠΑ να μεσολαβήσει, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα. Με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα μπορώ να πω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία με πολύ δραστήριο τρόπο και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της μάστιγας της τρομοκρατίας. Είμαστε μια χώρα, η οποία αγωνίζεται για την ειρήνη, την πολιτική σταθερότητα και στο εσωτερικό της χώρας μας -σε ζηλευτό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης ή και τις ΗΠΑ- έχουμε εξασφαλίσει να υπάρχει ασφάλεια και τάξη για τους πολίτες. Αυτά είναι αγαθά τα οποία έχουμε κατακτήσει με την προσπάθεια όλων μας και θα τα περιφρουρήσουμε και στο μέλλον.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχει συμφωνηθεί ο χρόνος υπογραφής αυτής της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο όσον αφορά το θέμα αυτό.

ΚΑΠΠΟΣ: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι παράγοντας που νομιμοποιείται να βαθμολογεί κάθε χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνηθίζεται οι ΗΠΑ να εκδίδουν, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών τους, μια σχετική έκθεση. Μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπεισέρχεται στις εσωτερικές υποθέσεις της δικής μας χώρας. Εμείς έχουμε πολιτική την οποία ακολουθούμε. Η πολιτική αυτή αποδίδει καρπούς. Πάντοτε υπάρχουν προβλήματα, αλλά μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση μομφή για τέτοιους είδους θέματα εναντίον της χώρας μας. Τέτοιες μομφές δεν είναι παραδεκτές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί οι Αμερικανοί έχουν άλλη εικόνα για την Ελλάδα; Ποιος τους τη δίνει αυτή την εικόνα; Εσείς λέτε άλλα. Αυτοί γιατί έχουν άλλη;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Ελληνες πολίτες έχουν συγκεκριμένη εικόνα για τη χώρα τους και γι αυτό ακριβώς εμπιστεύτηκαν και πάλι τη δική μας παράταξη για μια νέα τετραετία. Από κει και πέρα, βεβαίως, οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις. Είναι δικαίωμά τους να επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπερασπιστούν και θα προωθήσουν την πολιτική τους. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική την οποία θέτουμε σε εφαρμογή, υπό την έγκριση πάντοτε του ελληνικού λαού. Αυτό, τελικώς, είναι που έχει σημασία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 20 April 2000 - 13:05:28 UTC