Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-04-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το σημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Στις 2 το μεσημέρι θα έχει συνεργασία με τους υπουργούς Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, Εργασίας Αν. Γιαννίτση, τον Υφυπουργό Τύπου Τηλ. Χυτήρη και άλλους συνεργάτες του, για θέματα αρμοδιότητάς τους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις των κυρίων Βενιζέλου και Αρσένη.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε σε στελέχη, τα οποία έχουν μια πολύ σημαντική δραστηριότητα στη δημόσια ζωή της χώρας. Οι απόψεις τους ακούγονται πάντοτε με προσοχή και είναι σεβαστές. Γνωρίζετε, πολύ καλά, πως καθένας κρίνεται από τις απόψεις που εκφράζει και τις πράξεις του. Τα στελέχη στα οποία αναφέρεστε, επαναλαμβάνω, είναι στελέχη που έχουν διαδραματίσει και διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή της χώρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την αλλαγή του κ. Αρσένη αναμένουμε και αλλαγή στο εκπαιδευτικό μεταρρυθμιστικό σύστημα; Δεν θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση αυτή η οποία έχει, ήδη, ξεκινήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα το οποίο εξήγγειλε στον ελληνικό λαό και με το οποίο δεσμεύτηκε, προκειμένου η επόμενη τετραετία να είναι τετραετία, μεταξύ των άλλων, και για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτή την ώρα το Χρηματιστήριο βρίσκεται να υποχωρεί κατά περίπου 7%. Ενα σχόλιό σας για το πού αποδίδεται αυτή η πτώση και αν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση όλη αυτή την κατάσταση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να μπω στον πειρασμό να σχολιάσω τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Εχω, πάντοτε, υπεραμυνθεί της αυτονομίας του Χρηματιστηρίου. Θα παραμείνω σε αυτή τη θέση, η οποία πιστεύω ότι είναι ορθή. Το Χρηματιστήριο ακολουθεί τους δικούς του κανόνες λειτουργίας. Η Κυβέρνηση ακολουθεί μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει αποδειχθεί επιτυχημένη. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί την καλύτερη βάση και τον πιο καλό οιωνό για την εξέλιξη της πορείας του Χρηματιστηρίου.

ΤΑΚΗΣ: Σήμερα το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία επίθεση στον κ. Παπανδρέου. Είπε ότι έχει εγκαταστήσει στο υπουργείο του δεκάδες συμβούλους, με αποτέλεσμα να μη δουλεύει καλά το υπουργείο, να μη δουλεύουν καλά οι διπλωματικές υπηρεσίες, σε μια κρίσιμη περίοδο για το υπουργείο Εξωτερικών για τα εθνικά θέματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι είναι πολιτικά μικρόψυχη η δήλωση αυτή του κ. Μητσοτάκη. Είναι κοινά αποδεκτή και ολοφάνερη η επιτυχημένη πορεία του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν χρειάζεται να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ισχυρότατη ηγεσία και βεβαίως, έχει διπλωμάτες πολύ ικανούς, οι οποίοι αξιοποιούνται καταλλήλως από την ηγεσία του υπουργείου. Οι διπλωμάτες του δεν χρειάζονται τη συνηγορία του κ. Μητσοτάκη ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού παράγοντα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα του κ. Βενιζέλου. Ο Πρωθυπουργός έχει το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει ή να καταργεί υπουργούς. Ο κ. Βενιζέλος δημόσια είπε ότι θα ήθελε να παραμείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης ή να πάει στο υπουργείο Παιδείας και δεν δέχθηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι μια μορφή πίκρας. Το θέμα είναι, ο Πρωθυπουργός τι άποψη έχει γι` αυτό το «παζάρεμα» που φάνηκε να υπάρχει μεταξύ Βενιζέλου-Πρωθυπουργού και που οδήγησε τελικά στο να μην εισακουστεί ο κ. Βενιζέλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αληθές ότι προτάθηκε στον κ. Βενιζέλο το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Πρωθυπουργός είναι ο μόνος αρμόδιος για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Ο κ. Βενιζέλος δεν αποδέχθηκε αυτή την πρόταση και είναι ο μόνος ο οποίος θα αποφασίσει για τη δική του πολιτική στάση και θέση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος είπε, κάποια στιγμή χθες, σε μια αποστροφή της ομιλίας του, ότι «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα` ναι». Εσείς πώς ερμηνεύετε αυτή τη δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Βενιζέλος είναι ένα προβεβλημένο στέλεχος της παράταξής μας. Είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Εχει διατελέσει, επί σειρά ετών, μέλος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, γνωρίζετε πολύ καλά, πως έχει κάθε λόγο να διακατέχεται από αυτοπεποίθηση. Και ο κ. Βενιζέλος, όταν μιλάει με αυτό τον τρόπο, δεν λέει τίποτε άλλο, παρά αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε, ότι είναι ένα στέλεχος το οποίο είναι χρήσιμο σε κάθε κυβερνητικό σχήμα.

ΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Γιαννόπουλος, πριν από λίγο. Είπε ότι, από εδώ και πέρα, η στάση του απέναντι στον Πρωθυπουργό θα είναι σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Δηλαδή, δεν τη θεωρεί δεδομένη αν θα είναι πάντοτε θετική.

ΡΕΠΠΑΣ: Η στάση του κ. Γιαννόπουλου, όπως και των άλλων υπεύθυνων στελεχών, είναι μία στάση ευθύνης.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 14 April 2000 - 13:05:13 UTC