Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-03-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, να σας πω ότι στη συνάντηση, που είναι σε εξέλιξη, του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Αμερικανό Πρέσβη συζητείται το θέμα των εξελίξεων στη Βαλκανική, ενόψει της Διάσκεψης Δωρητών που πρόκειται να γίνει στο τέλος του μηνός (29/3) στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας έχει ανακοινώσει πως θα ενισχύσει με ένα σημαντικό οικονομικό ποσό ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων, την προσπάθεια που καταβάλλει ο διεθνής παράγοντας για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί και σε ορισμένες συγκεκριμένες δράσεις, με ειδικά προγράμματα στα οποία θα συμμετέχει η Ελλάδα, προκειμένου να συμβάλλει στην εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή και την ανάπτυξή της.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Τι γίνεται με τις στρατιωτικές δυνάμεις που θα διέλθουν από τη Θεσσαλονίκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πράγματι, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας κ. Μιλόσεβιτς θα διέλθουν ειρηνευτικές δυνάμεις, οι οποίες και θα αναλάβουν αποστολή στην ταραγμένη αυτή περιοχή. Αυτό είναι κάτι που επιθυμούν όλες οι πλευρές, το επιθυμούμε κι εμείς. Πιστεύω ότι η παρουσία των δυνάμεων εκεί είναι και προς το συμφέρον μας, προκειμένου να προλάβουν μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη, που μπορεί να οδηγήσει και στη μετακίνηση μεγάλου αριθμού πολιτών από τις περιοχές αυτές αλλού, αλλά και στην Ελλάδα. Πιστεύουμε, ότι η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης είναι κάτι το θετικό σε αυτή την περίπτωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την ασφάλεια του Μιλόσεβιτς πάνε αυτές οι δυνάμεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα ότι, μεταξύ των άλλων, και ο κ. Μιλόσεβιτς έχει δεχθεί πως η παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή είναι χρήσιμη. Αυτό είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει η άδεια αυτή και ποιές ημέρες θα περάσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η διέλευση των δυνάμεων αυτών θα γίνει τις επόμενες ημέρες, με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν. Δεν είναι καινούργια απόφαση, δεν είναι έκτακτο το γεγονός. Είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

ΦΙΛΗΣ: Πότε ο κ. Μιλόσεβιτς έχει δηλώσει δημοσίως ότι θέλει να πάνε οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι στις επαφές που γίνονται -και υπάρχει επικοινωνία και με την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, με διάφορους τρόπους- έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας να είναι παρούσα μεγάλη ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αν θέτετε θέμα ταχύτητας, όσον αφορά την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφάλειας των Η.Ε., πράγματι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες. Η εφαρμογή των αποφάσεων δεν έχει προχωρήσει όσο κι εμείς θα θέλαμε. Αλλωστε, αυτό το θέμα το έχω σχολιάσει κι εγώ εδώ και η Ελλάδα, κατ` επανάληψη, έχει θέσει διεθνώς το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με τα χρήματα που αποφασίστηκε να δώσει η Ελλάδα για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων: Γνωρίζετε ότι η διαχείριση αυτών των χρημάτων θα γίνει από ένα πρόσωπο τον κ. Χόχμπαχ, ο οποίος παραπέμπεται στη χώρα του για περίεργες δοσοληψίες. Αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και τις άλλες χώρες που έχουν λάβει αυτή την απόφαση έχει συνεννοηθεί ποια είναι τα κατάλληλα πρόσωπα, προκειμένου να εφαρμόσουν την πολιτική που έχουν αποφασίσει. Ο κ. Χόχμπαχ έχει τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι νευραλγικός ρόλος προβλέπεται για τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα, λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό της Γερμανίας, που άλλωστε δεν έχουν καμία σχέση με τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στον κ. Χόχμπαχ. Εν πάση περιπτώσει δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θέτουμε τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Είναι ένα πρόσωπο διαβλητό για θέματα οικονομικής διαχείρισης στη χώρα του@

ΡΕΠΠΑΣ: Μην είστε κατηγορηματικός. Οποιος κατηγορείται δεν σημαίνει ότι αυτομάτως μεταπίπτει στην κατηγορία του διαβλητού προσώπου. Μη βιάζεστε να βγάλετε συμπέρασμα. Σας λέω ότι η Ελλάδα δεν έχει θέσει και δεν θέτει τέτοιο θέμα. Δεν γνωρίζουμε αν έχει θέσει άλλος τέτοιο θέμα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο τυπικό μέρος της διέλευσης των ειρηνευτικών δυνάμεων έχει ζητηθεί, επισήμως, η άδεια της Ελλάδας, έτσι ώστε να περάσουν οι δυνάμεις αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν γίνει όλες οι συνεννοήσεις. Επαναλαμβάνω ότι οι δυνάμεις αυτές θα διέλθουν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας αποστολής, που έχει αποφασιστεί και κινείται σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν είναι καινούργιο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εχει διατυπωθεί αυτό το αίτημα, κ. Εκπρόσωπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τις γραφειοκρατικές υπηρεσιακές λεπτομέρειες. Σας λέω, όμως, ότι έχουν γίνει όλες οι συνεννοήσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ημερομηνίες ξέρουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Τις επόμενες ημέρες, σας είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΥΠΕΞ έχει ενημερωθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Ενας μικρός υπολογισμός γι` αυτά τα 600 εκατομμύρια δολάρια που διαμοιράζονται σε μια πενταετία, μας δίνει περίπου 42 δισ. δραχμές ετησίως από τον εθνικό προϋπολογισμό, από χρήματα δηλαδή των Ελλήνων φορολογούμενων που θα πηγαίνουν για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Θέλω να σας ρωτήσω αν όλα αυτά τα χρήματα, αυτό το ποσό που μοιάζει τεράστιο θα έχει κάποια ανταποδοτική σχέση με τους Ελληνες φορολογούμενους ή αν θα είναι ένα ποσόν που θα «φεύγει» από την τσέπη τους και θα πηγαίνει κάπου που δεν θα γνωρίζουμε πού και γιατί.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σημαντικό το θέμα αυτό. Ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Βουκουρέστι, για μια ακόμη φορά, επανέλαβε αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, τη διάθεσή της και τη δυνατότητά της να συμβάλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των Βαλκανίων με αυτό το σημαντικό ποσό. Το ποσό αυτό θα δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η παροχή αυτής της βοήθειας θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη. Αφενός γιατί ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχουμε, ως χώρα, να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων -θέμα το οποίο ιδιαιτέρως ενδιαφέρει εμάς, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε μια άλλη περιοχή της Ευρώπης πολύ πιο μακρινή- και αφετέρου συμβάλλει στο να αποκτήσει η Ελλάδα τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον οποίο διεκδικεί και σε σημαντικό βαθμό ασκεί και σήμερα. Πιστεύουμε ότι, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, για πολλούς λόγους, από όποια σκοπιά, δηλαδή, και αν προσεγγίσει κανείς το θέμα -είτε είναι η διπλωματική, είτε είναι η εθνική, είτε είναι η κοινωνική και οικονομική- έχουμε κάθε λόγο να είμαστε έντονα παρόντες σε αυτή την προσπάθεια. Είναι μια συμβολή, αν θέλετε, του κάθε Ελληνα στους γειτονικούς λαούς, προκειμένου να τους βοηθήσουμε, ώστε να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι μπορεί να έχουν αντίθετη άποψη, αυτή όμως είναι η εθνική υποχρέωσή μας. Πρέπει να σας πω ότι βγάζουμε κι ένα ακόμη συμπέρασμα ότι η Ελλάδα σήμερα διαθέτει οικονομία που της δίνει τη δυνατότητα να προχωρά σε τέτοια παροχή βοήθειας. Είναι σημαντικό το ότι μπορούμε, χωρίς να ανατρέπουμε ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στο δικό μας προϋπολογισμό, όσον αφορά τα ελλείμματα ή το δημόσιο χρέος να προχωρούμε σε μια τέτοια βοήθεια.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Επειδή το κεντρικό σύνθημά σας είναι «πρώτα οι Ελληνες» και επειδή εγώ προσωπικά, όπως φαντάζομαι και άλλοι συμπολίτες μας, αντιλαμβάνομαι ότι και οι τομείς της Παιδείας, αλλά και της Υγείας κυρίως πάσχουν σοβαρά από κονδύλια ρωτάω, αν πράγματι τα 42 δισ. δραχμές ετησίως έχουν κάποια σκοπιμότητα, σε σχέση με τις ελλείψεις της χώρας σε υποδομή.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η συμβολή μας αυτή ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον. Το σύνθημα «πρώτα η Ελλάδα, πρώτα ο πολίτης» -που δεν είναι απλώς σύνθημα, είναι πολιτική αρχή- νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόζεται, γιατί ο ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται πολύ σημαντικά, καθοριστικά θα έλεγα, μεταξύ των άλλων και με μια τέτοια πρωτοβουλία. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα σε αυτές τις διεθνείς δραστηριότητες. Δεν είναι δυνατό να απουσιάζει, πολύ περισσότερο όταν τέτοιες διεθνείς πρωτοβουλίες αφορούν την περιοχή μας, στην οποία θέλουμε να έχουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν είναι δυνατόν, επομένως, να είμαστε απόντες. Και σήμερα μπορούμε, λόγω της άριστης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, να ανταποκριθούμε σε αυτή την υποχρέωση και αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο. Χωρίς να λείψει τίποτα από άλλους τομείς άσκησης της πολιτικής, όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία, όπου κι εκεί έχει ληφθεί πρόνοια, ώστε τα επόμενα χρόνια τα κονδύλια να είναι αυξημένα σε σχέση με το παρελθόν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή αναφερθήκατε στη συμφωνία του Βελιγραδίου για τη διέλευση των ειρηνευτικών δυνάμεων@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω μιλήσει και άλλη φορά για την παρουσία ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή. Mε την παρουσία αυτής της δύναμης συμφωνεί και η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: @ήθελα να ρωτήσω εάν αυτή η συμφωνία προέκυψε ή επικυρώθηκε κατά τη σημερινή τηλεφωνική επαφή Παπανδρέου @ Γιοβάνωφ. Και τί άλλο διαμείφθηκε ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή την περιοχή, όπου υπάρχει ειρηνευτική αποστολή. Δεν μεταφέρονται για πρώτη φορά τέτοιες δυνάμεις στην περιοχή, Δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι σε εφαρμογή του πλαισίου που έχει αποφασιστεί από τότε που ελήφθησαν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν είναι μια κίνηση αποκομμένη και δεν πρέπει να αιφνιδιάζει ή να οδηγεί σε άλλους προβληματισμούς. Είναι ειρηνευτική αποστολή. Τίποτα άλλο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε σχέση με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό πρέσβη, λέτε ότι το αντικείμενο της συνάντησης είναι η συζήτηση για τη συνδιάσκεψη των Δωρητών. Αυτό σημαίνει ότι επιμένουν στο να υπάρξει ελληνοαμερικανική συνεργασία στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και αυτό συζητείται;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα είναι παρούσα εκεί με τους εκπροσώπους της και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ελληνική κυβέρνηση, όπως και εκπρόσωποι άλλων κυβερνήσεων. Καθένας εκεί θα ανακοινώσει τι είναι αυτό με το οποίο θα συμβάλει, προκειμένου να ανασυγκροτήσουμε τα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της πολιτικής για την ανασυγκρότηση, στο πλαίσιο αυτού του Συμφώνου ανασυγκρότησης, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ. Ασφαλώς, η εφαρμογή του, επαναλαμβάνω, δεν γίνεται με τους ρυθμούς που και εμείς θα επιθυμούσαμε, αλλά είναι ένα πλαίσιο το οποίο έχει αποφασιστεί. Δεν είναι κάτι καινούργιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Τζεμ για τους κατοίκους της Θράκης, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ελσίνκι και που κατ` ουσία βάζουν και φραγμό στην ελληνοτουρκική προσέγγιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πρώτα απ` όλα θετικό το ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας βρέθηκε απέναντι στους κοινοτικούς αξιωματούχους, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις που του τέθηκαν για θέματα τα οποία, μεταξύ των άλλων, έχουν συμπεριληφθεί στην απόφαση του Ελσίνκι. Η ηγεσία της Τουρκίας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η πορεία της προς την Ε.Ε. περνά μέσα από την εκπλήρωση συγκεκριμένων υποχρεώσεων, που αναλήφθηκαν από την Τουρκία με την απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Υπάρχει ένας χάρτης διαδρομής, υπάρχουν πολιτικοί κανόνες διαρκείς, και όλα αυτά πρέπει να γίνουν σεβαστά από την Τουρκία. Διαφορετικά δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για την Τουρκία. Αυτό πρέπει να είναι σαφές για τον κ. Τζεμ, γιατί πράγματι οι δηλώσεις του βρίσκονται σε απόκλιση από αυτό το οποίο η Τουρκία έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει ως δέσμευση, προκειμένου να επιτύχει την ευρωπαϊκή προσέγγιση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν κινδυνεύει με τέτοιες δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς κινδυνεύει, αν η Τουρκία εμμείνει σε μια τέτοια πολιτική. Αυτό, όμως, θα το κρίνουμε υπό το πρίσμα των συζητήσεων που γίνονται σε όλα τα επίπεδα και σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε διεθνές, πολυμερές, στην Κοινότητα δηλαδή, και από την πρόοδο σε διάφορους τομείς, προκειμένου να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήδη διατυπώνεται από την πλευρά του ΕΣΡ κάποια παραβίαση των κανόνων που έχουν θεσπιστεί για την προβολή των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Εσείς, απ` ό,τι γνωρίζω, επισκεφθήκατε σήμερα και το ΕΣΡ. Εχετε κάποιο σχόλιο γι αυτή την τήρηση των κανόνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Απερχόμενος από τη θέση αυτή επισκέφθηκα, πράγματι, το ΕΣΡ και συζήτησα με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά θέματα. Πρέπει να σας πω ότι, μεταξύ των άλλων, η κυβέρνηση επιθυμεί το πλαίσιο το οποίο αποφασίστηκε, είτε με νόμο, είτε με υπουργικές αποφάσεις για την προβολή υποψηφίων και κομμάτων, κατά την προεκλογική περίοδο στην οποία ήδη βρισκόμαστε, να τύχει εφαρμογής. Ενα μεγάλο τμήμα αυτού του πλαισίου μπορεί να εφαρμοστεί, εφόσον συμβάλλει και το ΕΣΡ, το οποίο εποπτεύει και ελέγχει τη λειτουργία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, όσον αφορά την παρουσίαση προγραμμάτων από υποψήφιους βουλευτές, όσον αφορά τη διενέργεια μετρήσεων με τρόπο, ο οποίος δεν είναι αποδεκτός, όσον αφορά την προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων, σύμφωνα με τους κανόνες της αρχής της αναλογικής ισότητας. Νομίζω ότι το ΕΣΡ αυτό το επιθυμεί. Η πολιτεία θα επιληφθεί την επόμενη περίοδο, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν με τέτοιους όρους που θα δώσουν τη δυνατότητα σε κόμματα και υποψήφιους να προβάλουν τις απόψεις τους με αντικειμενικό τρόπο, πλουραλιστικό, ώστε αυτές οι εκλογές, που είναι η κορυφαία διαδικασία σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα, να είναι οι καλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στον τομέα αυτό. Αυτή είναι και η δική μας επιθυμία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ένα μέλος του ΕΣΡ δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι κατακριτέο;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου. Είναι δική του άποψη, την οποία μπορεί να εκφράζει και δια της ψήφου του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς, όμως, προχθές, βγήκατε σε ένα τηλεοπτικό σταθμό και καταγγείλατε δύο μέλη του ΕΣΡ. Είναι αλήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε τι αναφέρεστε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε δύο μέλη του ΕΣΡ που, ούτε λίγο, ούτε πολύ, διαφώνησαν και δεν ψήφισαν κάποια απόφαση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι που αναφέρεστε. Θα σας απαντήσω: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και σήμερα, στη συζήτηση που είχα με το ΕΣΡ αυτό πιστοποιήθηκε. Οτι, δηλαδή, από την πλευρά του ΕΣΡ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αναφέρεστε σε μια εκπομπή, σε ένα debate, το οποίο είχα με έναν συνάδελφο της Ν.Δ. τον κ. Λιάπη, σε τηλεοπτικό σταθμό πριν λίγες ημέρες. Μεταξύ των άλλων προβλεπόταν ο ένας να διατυπώσει ερωτήσεις προς τον άλλο. Μια ερώτηση που δέχθηκα από τον κ. Λιάπη αφορούσε το ΕΣΡ και στην απάντηση που έδωσα είπα ότι, πράγματι, κάποιες φορές, μέλη του ΕΣΡ λειτούργησαν προτάσσοντας την κομματική ιδιότητά τους. Επειδή κατηγορήθηκα και από τον κ. Λιάπη για τις εξελίξεις στο ΕΣΡ ανέφερα ένα παράδειγμα, θέτοντας ένα ρητορικό ερώτημα, μήπως το ότι τα μέλη που υποδείχθηκαν από τη Ν.Δ. -δεν αναφέρθηκα σε δύο μέλη- επειδή δεν ψήφισαν υπέρ της επιβολής κύρωσης σε σταθμό που κατά τη γνώμη του ΕΣΡ παραβίασε τη δεοντολογία, σημαίνει ότι έχουν συναλλαγή με το σταθμό. Αυτό είπα. Διότι, πράγματι, ο κ. Λιάπης φιλοξενούμενος σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή, αρκετές ημέρες πριν, όταν βρέθηκε απέναντι σε αυτό το ερώτημα δεν κάλυψε αυτή τη συμπεριφορά των μελών του ΕΣΡ που είχαν υποδειχθεί από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ηταν ένα ρητορικό ερώτημα. Και όταν μιλώ για συναλλαγή, ασφαλώς, δεν υπονοείται ότι κατηγορώ κάποιους για οικονομική συναλλαγή. Μέλη που έχουν υποδειχθεί από τη Ν.Δ. έθεσαν θέμα συγκεκριμένης εκπομπής, σε συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό, και ζήτησαν τη διακοπή της. Η εκπομπή αυτή καταργήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό χωρίς να ασχοληθεί περαιτέρω το ΕΣΡ και μέλη που υποδείχθηκαν από τη Ν.Δ. που είχαν θέσει, δηλαδή, το θέμα της διακοπής της συγκεκριμένης εκπομπής, όταν το ΕΣΡ ασχολήθηκε με θέματα που σχετίζονται με την επιβολή ή μη επιβολή κυρώσεων στο συγκεκριμένο σταθμό, απείχαν. Εδειξαν ότι δεν ήθελαν να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτό το συγκεκριμένο σταθμό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δικαίωμά τους δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και είναι δικαίωμά τους. Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα όταν κατηγορούμαι από τη Ν.Δ. και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να βγάζω το συμπέρασμα που κάθε κοινός νους μπορεί να βγάλει; Δεν έχει κανένα υπονοούμενο αυτό το οποίο είπα. Είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας. Σας λέω, λοιπόν, ότι για τη λεγόμενη υπόθεση των «ροζ σκανδάλων», όπως ονομάστηκαν, τα μέλη που υποδείχθηκαν από τη Ν.Δ. για το ΕΣΡ δεν ψήφισαν την απόφαση για την επιβολή συγκεκριμένης ποινής. Αυτό είπα. Τα συμπεράσματα να τα βγάλετε εσείς.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, με υπουργική απόφαση, ουσιαστικά απελευθερώνεται η δυνατότητα των ασφαλιστικών Ταμείων να «τζογάρουν» τα αποθεματικά τους στο Χρηματιστήριο. Μέχρι τώρα, υπήρχε ένα πλαφόν. Τώρα, καθιερώνεται μία διαδικασία που θα επιτρέπει, καθ` υπέρβαση αυτού του πλαφόν, τη διάθεση, διαπραγμάτευση των αποθεματικών των Ταμείων στο Χρηματιστήριο. Βεβαίως, μπορεί να προβάλλετε την ανάγκη ανόρθωσης του Χρηματιστηρίου και την ανάγκη να εξευρεθούν πόροι για να ανορθωθεί το Χρηματιστήριο. Αλλά, είναι δυνατό να γίνεται τζόγος με τα λεφτά των ασφαλισμένων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία υπουργική απόφαση, έτσι όπως εσείς την εννοείτε. Τα ασφαλιστικά Ταμεία είχαν και έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν σε ακίνητα ή και σε μετοχές, ένα ποσοστό των αποθεματικών τους. Αλλά, πρέπει να σας πω ότι η διαδικασία που ακολουθείται, είναι μία διαδικασία όπου παρεμβάλλονται διάφοροι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός, υπογράφει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται -γιατί το πλαίσιο από άποψη ελέγχου γίνεται αυστηρότερο- θα υπογράφει ειδική επενδυτική Επιτροπή, προκειμένου να μη γίνεται κακή διαχείριση των πόρων αυτών, των αποθεματικών των Ταμείων. Το ποσοστό αυτό παραμένει στο 20% και ειπώθηκε ότι σε ένα χρόνο, από το 2001, μπορεί το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 23% για τα νέα αποθεματικά που δημιουργούνται. Αλλά η διαδικασία, όσον αφορά τον έλεγχο, παραμένει το ίδιο αυστηρή και δεν είναι απεριόριστο το ποσοστό αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Εχουμε διαβάσει την ίδια υπουργική απόφαση που έχουν σήμερα οι εφημερίδες; Αυτή που λέει ότι η αρμόδια αυτή Επιτροπή, που θα συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί καθ` υπέρβαση του νόμου να εγκρίνει ότι θα παίζονται χρήματα από τα αποθεματικά των Ταμείων στο Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γίνονται πιο αυστηροί. Δημιουργείται, επιπλέον των άλλων οργάνων που μέχρι τώρα λειτουργούσαν και υπέγραφαν, και αυτή η ειδική επενδυτική Επιτροπή. Ο έλεγχος γίνεται αυστηρότερος. Και η υπέρβαση αυτή, πρέπει να πω και πάλι ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να προβλέπεται σε αυτή την απόφαση, αλλά εναπόκειται πάλι στα όργανα αυτά, που θα ελέγχουν την όλη διαδικασία, να το εγκρίνουν και να το αποφασίσουν.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, δεν ισχύει το 20% που είπατε προηγουμένως. Λέει «καθ` υπέρβαση».

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει το 20%, αλλά αυτό το «καθ` υπέρβαση» στο οποίο αναφέρεστε, προαπαιτεί @επαναλαμβάνω- τη σύμφωνη γνώμη πολλών παραγόντων που θα πρέπει να συλλειτουργήσουν, προκειμένου να ληφθεί μια τέτοια απόφαση και αφορά την αλλαγή ποσοστών εντός του 20% για επένδυση με κινητές και ακίνητες αξίες.

ΦΙΛΗΣ: Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε αυτό το «καθ` υπέρβαση». Σήμερα νομοθετείται.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά αυτό δεν ανατρέπει τον ισχύοντα νόμο.

ΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη, κ. Υπουργέ, αλλά επειδή είναι λεπτό θέμα και ευαίσθητο. Αφορά τα χρήματα των ασφαλισμένων αυτό. Η υπουργική απόφαση που διαβάσαμε όλοι, χθες, και δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες, λέει στην παράγραφο 4, εδάφιο δ@: «καθ` υπέρβαση του νόμου». Οταν λέει «καθ` υπέρβαση του νόμου» να τζογάρουν τα λεφτά@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η ειδική επενδυτική Επιτροπή.

ΦΙΛΗΣ: Οχι, θα αποφασίζει η επενδυτική Επιτροπή.

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι ακριβώς.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, λοιπόν, ανοίγει παράθυρο τώρα. Δεν υπήρχε αυτό ως τώρα. Ανοίγει παράθυρο η Επιτροπή αυτή, που λέτε, να αποφασίζει καθ` υπέρβαση του 20-23% να τζογάρονται τα χρήματα των ασφαλιστικών Ταμείων στο Χρηματιστήριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι το πλαίσιο το οποίο ίσχυσε, είναι πλαίσιο το οποίο απέδωσε. Τα ασφαλιστικά Ταμεία μπόρεσαν έτσι να αυξήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Να είστε σίγουροι ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών Ταμείων θα τύχουν χρηστής διαχείρισης. Δεν επιτρέπεται να αμφιβάλλετε. Δεν θα χρησιμοποιηθούν για λόγους σαν αυτούς που αναφέρατε.

ΦΙΛΗΣ: Προεκλογική σκοπιμότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία προεκλογική σκοπιμότητα. Το συμφέρον των ασφαλιστικών Ταμείων είναι αυτό που θα πρυτανεύσει. Δεν έχει καμία σχέση το Χρηματιστήριο, δοθέντος ότι οι επενδύσεις αυτές, πρέπει να σας πω, δεν αφορούν μόνο μετοχές, αφορούν και άλλα αγαθά, όπως είναι τα ακίνητα για τα οποία μίλησα πριν. Απλώς, δίνεται η δυνατότητα να αλλάζουν τα ποσοστά 12% και 8% που σήμερα προβλέπονται για κινητές και ακίνητες αξίες αντιστοίχως, χωρίς όμως να υπερβαίνουν συνολικά το 20%.

ΜΙΧΑΗΛ: Προχθές, ο κ. Γιαννόπουλος, κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είμαι και θα είμαι και μετά τις εκλογές υπουργός Δικαιοσύνης». Ισχύει και για σας το γεγονός ότι θα είστε υπουργός Τύπου και την επομένη των εκλογών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ ξέρω ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε και πάλι κυβέρνηση υπό τον κ. Σημίτη. Ολα τα άλλα, έχουν πολύ μικρότερη σημασία. Ας «εξαφανίσουμε» την ταπεινότητά μας μέσα στο μεγαλείο του λαϊκού παράγοντα, ο οποίος θα αποφασίσει, σε λίγες ημέρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Και πώς θα πείσετε τους αναποφάσιστους, αν δεν ξεκαθαρίσετε τι θα κάνετε την επομένη των εκλογών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε πρόγραμμα για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που απασχολούν τους Ελληνες πολίτες. Μην θέλετε, όμως, να φθάσουμε μέχρι αυτής της λεπτομέρειας, να ανακοινώσουμε από τώρα το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα προκύψει μετά τις εκλογές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, έδωσε μία συνέντευξη στο Βόλο. Σε αυτή, είχε και ακροατήριο. Δηλαδή, οι συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού, τώρα θα γίνονται με «κλακαδόρους»; Γιατί σε κάθε απάντηση υπήρχε και χειροκρότημα!

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε λυπούμαι, γιατί τους συμπολίτες σας δεν έπρεπε να τους χαρακτηρίσετε με αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε ούτε για «κλακαδόρους», ούτε για «πλακαδόρους». Ο Πρωθυπουργός έδωσε μία συνέντευξη Τύπου, σε μία μεγάλη πόλη της ελληνικής περιφέρειας, επειδή και το θέμα ήταν συναφές, «περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας». Κρίθηκε σκόπιμο να έχουν το λόγο, κυρίως, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης της πατρίδας μας. Ο χώρος όπου δόθηκε η συνέντευξη αυτή ήταν μεγάλος. Παρείχε, εκ των πραγμάτων, τη δυνατότητα σε πολίτες που ήθελαν να παρακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία, να παρακολουθήσουν αυτή τη συνέντευξη. Και αυτό είναι κακό, κατά τη γνώμη σας; Δεν είναι κακό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνέντευξη Τύπου ήταν, κ. Υπουργέ. Σε δημοσιογράφους τη δίνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Συνέντευξη Τύπου ήταν και βεβαίως σε δημοσιογράφους την παραχώρησε. Ουδείς δημοσιογράφος παρεμποδίστηκε στο έργο του και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Πήγε πολύ καλά η συνέντευξη αυτή, όπως ομολογούν και οι συνάδελφοί σας των περιφερειακών Μέσων, αλλά και όσοι από εσάς ταξίδεψαν εκεί και παρακολούθησαν τη διαδικασία. Το ότι υπήρχαν χειροκροτήματα που εκφράζουν τα αισθήματα των ανθρώπων που ήταν παρόντες, δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι στοιχείο το οποίο θα ψέξετε. Γιατί είναι αρνητικό στοιχείο αυτό σε μία συνέντευξη;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε είναι πολύ ωραίο και θα συνεχιστεί έτσι!

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις Τύπου, ίσως τις περισσότερες από όλους, και είναι μεστές, ουσιαστικές, με περιεχόμενο. Ελπίζω το παράδειγμά μας να το μιμηθεί και η Ν.Δ., ο αρχηγός της@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με χειροκροτήματα!

ΡΕΠΠΑΣ: Χειροκροτούν την πολιτική μας. Αυτό καλό είναι. Εμείς δεν θέλουμε να αποδοκιμάζουν την πολιτική μας, να τη χειροκροτούν θέλουμε.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 17 March 2000 - 16:05:13 UTC