Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-03-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας θέλω να σας ενημερώσω ότι, την ερχόμενη Τετάρτη (15/3) στη 1 μετά το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ για θέματα που έχουν σχέση με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Ασφαλώς, ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ στα οποία εργάζεστε θα βρίσκεστε εκεί και θα έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε ερωτήσεις και να λάβετε απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό για τα θέματα που σας προανέφερα.

Την Πέμπτη (16/3), ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βόλο, με τη δική σας συμμετοχή, εφόσον το επιθυμείτε @πιστεύω το επιθυμείτε και θα είστε παρόντες- όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ για θέματα που σχετίζονται με την πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. Η παραχώρηση της συνέντευξης αυτής μακριά από την πρωτεύουσα συμβολίζει αυτό, ακριβώς, το ενδιαφέρον μας για την ισομερή ανάπτυξη όλης της Ελλάδας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά τα όσα συνέβησαν χθες στη Σοφοκλέους και ειδικότερα τη στιγμή που μιλούσε ο Πρωθυπουργός και είδαμε τα όσα συνέβησαν στις συναλλαγές και μετά τα σημερινά δημοσιεύματα για «πράσινα», «μπλε» παπαγαλάκια, αλλά και για τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει κάνει τέτοια λάθη και μάλιστα ασυγχώρητα, ποιο είναι το σχόλιό σας για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι χρήσιμο για το Χρηματιστήριο και την πολιτική να μην πολιτικοποιείται η λειτουργία του, να μην αναφερόμαστε εμείς στα της λειτουργίας του. Δεν το έκανα ουδέποτε. Απαντώ και σχολιάζω μόνο, με αφορμή δικές σας ερωτήσεις, θέματα που αφορούν το Χρηματιστήριο.

Για την ερώτησή σας, το μόνο που έχω να πω είναι τούτο: Φαινόμενα τα οποία εκδηλώθηκαν στο Χρηματιστήριο δεν εξηγούνται με όρους λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας. Ενας πολίτης που διαθέτει την κοινή λογική, με δεδομένη τη μείωση των επιτοκίων, προχθές, την υποβολή αίτησης ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, χθες, μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο είναι αποτέλεσμα λειτουργιών ή δραστηριοτήτων που βρίσκονται πέραν των ορίων της οικονομικής πολιτικής, έτσι όπως αυτή ασκείται στη χώρα μας.

Γνωρίζετε ότι έχει επιληφθεί η αρμόδια αρχή. Θα αναμένουμε το πόρισμά της. Αυτό το οποίο, τελικώς, μπορώ να επισημάνω είναι ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι καλή. Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά τα επόμενα χρόνια. Αυτό αποτελεί έναν καλό οιωνό και τη στέρεα βάση για την καλή λειτουργία και του Χρηματιστηρίου.

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να επισημάνω @για μια ακόμη φορά- τον πολιτικά ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα των φημών και των ψιθύρων η ηγεσία της Ν.Δ., όταν ο αρχηγός της, σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, υιοθέτησε δημοσίευμα που αναφερόταν σε ανύπαρκτη έκθεση μιας μεγάλης ξένης εταιρείας. Ο ίδιος οργανισμός διέψευσε την ύπαρξη αυτής της έκθεσης, την οποία είχε χρησιμοποιήσει ως πρωτογενές υλικό η ηγεσία της Ν.Δ. για να δικαιολογήσει την πολιτική της εναντίον της κυβέρνησης. Τελικώς, απέδειξε ότι ενδιαφέρεται όχι για το συμφέρον του τόπου, όχι για το συμφέρον των πολιτών, αλλά το μόνο που απασχολεί την ηγεσία της Ν.Δ. είναι να κατηγορεί την κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς τεκμηρίωση και επιχειρήματα. Η ηγεσία της Ν.Δ. έχει μεταβάλλει αυτό το κόμμα από δύναμη ευθύνης σε κόμμα «πειρατή». Αυτό μπορώ να πω και τα λέει όλα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει, στη συνέντευξή του στις αρχές της εβδομάδας, ότι ο ίδιος δεν θέλει μια Ελλάδα μίζερη, αλλά μια Ελλάδα που όταν έρθει κάποιος ξένος να μείνει σε συτή τη χώρα να λέει ότι είναι όλα καλά κ.τ.λ. @

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνούμε σε αυτό όλοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Κάποιοι μπορεί να μην συμφωνούν. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι το εξής: Ως πρώτον βήμα, λοιπόν, θεωρείτε την πορεία προς την ΟΝΕ, όπου και καταθέσατε επισήμως την αίτηση. Δεν σας προβληματίζει, όμως, το γεγονός ότι την ώρα που κάνατε αυτές τις προσπάθειες, την ίδια ώρα δεν παίρνετε ευθεία και κατηγορηματική θέση απέναντι σε φαινόμενα, όπως αυτά που ζούμε τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με το βιβλίο του κ. Ανδρουλάκη, όπως σε φαινόμενα σαν αυτό του Χρηματιστηρίου που δείχνουν ανωριμότητα σε κάποιον τομέα της οικονομίας, όπως φαινόμενα αυτοδικίας και κάπου ξενοφοβίας και ρατσισμού; Η Ελλάδα, δηλαδή, όλο αυτό το κομμάτι που συνιστά το προφίλ της Ελλάδας δεν σας προβληματίζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δέσμη αρχών στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των αγαθών τα οποία θα πρέπει να περιφρουρήσουμε, γιατί αυτά πρέπει να χαρακτηρίζουν την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια, μας βρίσκει όλους σύμφωνους.

Αυτό το οποίο έχει σημασία, οδηγώντας τη χώρα, είναι η κυβέρνηση να διασφαλίσει το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον. Το έχουμε επιτύχει αυτό, τόσο όσον αφορά εξωτερικά θέματα, όσο και στα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Η πρόοδος που επιτελέσαμε μας οδήγησε στην υποβολή της αίτησηςένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, με τη βεβαιότητα ότι πετυχαίνουμε αυτό το στόχο, γιατί έχουμε εκπληρώσει τα προβλεπόμενα κριτήρια. Η κυβέρνηση για όλα τα θέματα, όχι απλώς έχει λάβει θέση και είναι ξεκάθαρη η θέση της, αλλά έχει δείξει και το δρόμο ευθύνης που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε ανάλογα προβλήματα.

Γνωρίζετε ποια είναι η θέση που έλαβε η κυβέρνηση με το συνεργάτη μου τον κ. Αθανασάκη, προχθές, όσον αφορά το ένα θέμα που θέσατε.

Η θέση μας αυτή είναι απολύτως σαφής και παραμένει. Η στάση μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευθύνη και νηφαλιότητα, όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα.

Οσον αφορά, φαινόμενα αυτοδικίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας γνωρίζετε ότι σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή με δηλώσεις μας, αλλά και εμπράκτως, όταν εκδηλώθηκαν τέτοια κρούσματα σε παλαιότερες εποχές. Και πιστεύω ότι τα φαινόμενα αυτά τείνουν να εξαλειφθούν στη χώρα μας. Η ελληνική κοινωνία έχει δείξει ότι είναι όχι απλώς ανεκτική σε ό,τι το διαφορετικό, αλλά είναι μια κοινωνία φιλόξενη, η οποία αφομοιώνει και εντάσσει στους κόλπους της πολίτες από άλλες χώρες ή πολίτες και δυνάμεις που έχουν μια διαφορά να προβάλουν και να αναδείξουν, όσον αφορά το θρήσκευμά τους, την καταγωγή τους, τη φυλετική προέλευσή τους. Εμείς επιθυμούμε αυτή τη διαφορά να τη διατηρήσουν και με τα μέτρα πολιτικής που έχουμε λάβει βοηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση τους πολίτες που ανήκουν σε τέτοιες κατηγορίες. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μας κατηγορείτε γι αυτό.

Τέλος, το θέμα που θέσατε, όσον αφορά τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου το σχολίασα. Επαναλαμβάνω απλώς ότι όσο λιγότερο μιλούν οι πολιτικοί για το Χρηματιστήριο, τόσο καλύτερα και για τους πολιτικούς και την πολιτική, τόσο καλύτερα για το Χρηματιστήριο και τους επενδυτές που συμμετέχουν στη λειτουργία του. Την αυτονομία του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να την περιφρουρήσουμε στην πράξη. Επαναλαμβάνω, ότι ουδέποτε ανέλαβα πρωτοβουλία να μιλήσω γι αυτό. Ασχολήθηκα με το θέμα, απαντώντας μόνο σε δικές σας ερωτήσεις.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Σήμερα έγιναν συγκεκριμένες δηλώσεις από τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Τσοβόλα, τον κ. Εβερτ και τον κ. Αλογοσκούφη με τις οποίες λίγο-πολύ κατηγορούν την κυβέρνηση για παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν και για προσδοκίες που καλλιέργησε και στην καταστροφή, βεβαίως, που έχει επιφέρει, εγκλωβίζοντας τέσσερις γενιές επενδυτών στο Χρηματιστήριο. Πρώτον, τι έχετε να σχολιάσετε, εάν έχετε να σχολιάσετε πάνω σε αυτό και το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, κ. Υπουργέ, είναι το εξής: Οντως ήταν μια ιστορική στιγμή για την ελληνική οικονομία η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ. Βεβαίως, είχαμε και δύο άλλες θετικές συγκυρίες για το Χρηματιστήριο, η μια ήταν η μείωση των επιτοκίων που αναφέρατε και η άλλη ήταν η άνοδος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Πώς, λοιπόν, εξηγείτε ότι πλήττεται η εικόνα του Χρηματιστηρίου και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, πέραν από αυτό το θέμα του ότι έχει αναλάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να σταματήσει αυτή η ιστορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα απάντησα. Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί στους οποίους αναφερθήκατε προσφέρουν κακή υπηρεσία με τέτοιες δηλώσεις, τόσο στο Χρηματιστήριο, όσο στον εαυτό τους και στην παράταξή τους. Αυτό το οποίο η κυβέρνηση έχει πετύχει είναι να ανορθώσει την ελληνική οικονομία, να θωρακίσει το νόμισμά μας και να διαγράψει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε όλοι να τις θεωρούν ελπιδοφόρες. Η ελληνική οικονομία και τα επόμενα χρόνια θα αναπτύσσεται με ρυθμούς οι οποίοι είναι πρωτοφανείς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά της κυβέρνησης στον τόπο και εμμέσως προς το Χρηματιστήριο.

Μας κατηγορούν ότι εξυγιάναμε την ελληνική οικονομία, ότι δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις γι αυτή την τόσο σημαντική ανάπτυξη, η οποία θέτει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ρυθμών ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη; Μα, η ελληνική οικονομία είναι αυτή η οποία αποτελεί, ουσιαστικά, το μοχλό για τις θετικές συνέπειες και σε άλλες εκφάνσεις λειτουργιών της δημόσιας ζωής, όπως είναι και το Χρηματιστήριο. Πιστεύω ότι ο χρηματιστηριακός θεσμός, ως κατεξοχήν θεσμός της αγοράς, έχει επηρεαστεί θετικά από την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι προσφορά της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να κατηγορείται η κυβέρνηση γιατί δημιούργησε αυτές τις οικονομικές προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται την πρόοδο που έχουμε επιτελέσει στον τομέα της οικονομίας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε υπόνοιες ή υπάρχουν ενδείξεις ότι παίζεται σήμερα ένα κομματικό παιχνίδι, ενόψει εκλογών στο Χρηματιστήριο; Και πώς απαντάτε σε αυτούς που σας λένε ότι ανεχθήκατε ή προτρέψατε τους Ελληνες πολίτες να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο και να έχουμε φαινόμενα «αλβανικής πυραμίδας»;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δέχομαι αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Επαναλαμβάνω ότι η Κυβέρνηση έκανε αυτό που κάθε κυβέρνηση σε κάθε χώρα έπρεπε να κάνει: Να εξυγιάνει και να ανορθώσει την οικονομία της χώρας. Οι θετικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης εκδηλώθηκαν σε πολλούς άλλους τομείς, αλλά και στο Χρηματιστήριο. Εως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, την οποία έχει αναλάβει να κάνει η αρμόδια υπηρεσία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και να εκδώσει και το πόρισμά της θα μου επιτρέψετε να αποφύγω οποιοδήποτε σχόλιο. Φήμες, ψίθυροι -οι οποίοι σε τέτοιου είδους λειτουργίες είναι φαινόμενο συνηθισμένο, αποτελούν παθολογία μεν, αλλά υπαρκτό στοιχείο της λειτουργίας σε τέτοιους θεσμούς και οργανισμούς- πολλές φορές παγιδεύουν τους πολίτες. Για να αποφύγουν αυτή την παγίδευση θα πρέπει να είναι ενήμεροι, να γνωρίζουν τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί το Χρηματιστήριο και να κάνουν τις επιλογές τους με τρόπο ψύχραιμο και πάντως στη βάση μιας προοπτικής και όχι επιδιώκοντας την αποκόμιση κερδών σε μια βάση εφήμερη. Ολα αυτά, τα έχουμε συζητήσει κατ επανάληψη. Επαναλαμβάνω ότι εμείς θα πρέπει να περιφρουρήσουμε το Χρηματιστήριο. Και θα το περιφρουρήσουμε αν καταδικάσουμε -ως θέση αρχής, το σημειώνω- όλους εκείνους που ψιθυρολογούν, που διαδίδουν φήμες και, βεβαίως, όλους εκείνους και τους πολιτικούς, οι οποίοι υιοθετούν φήμες και βάσει αυτών συγκροτούν και αναδεικνύουν την πολιτική τους. Αυτό είναι ανεύθυνο, είναι επιζήμιο για τη χώρα γενικώς και όχι μόνο για το Χρηματιστήριο και τους επενδυτές.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε προηγούμενη απάντησή σας για το Χρηματιστήριο, θεωρώ ότι προχωρήσατε ουσιαστικά σε μια καταγγελία: Οτι υπάρχει μια προσπάθεια υπονόμευσης του Χρηματιστηρίου από διάφορους κύκλους και σ αυτή την προσπάθεια ουσιαστικά συμμετέχει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ονομάσατε χαρακτηριστικά κόμμα «πειρατή», στο πλαίσιο της απάντησης που δώσατε σε συγκεκριμένη ερώτηση για το Χρηματιστήριο. Ηθελα να ξέρω εάν οι πολίτες μπορούν να ερμηνεύσουν ή να αναγνώσουν το προηγούμενο σχόλιο που κάνατε εσείς με βάση την ανάγνωση που έκανα εγώ. Τουλάχιστον αυτό είναι το μόνο πράγμα που θα πρέπει να τους πούμε..

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τη λέξη «υπονόμευση» τη χρησιμοποιήσατε εσείς και όχι εγώ. Είναι δικό σας συμπέρασμα και δικαίωμά σας. Δεν είναι, όμως, θέση την οποία εξέφρασα εγώ. Από κει και πέρα αναφέρθηκα σε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα και χρησιμοποίησα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία έχετε κι εσείς στη διάθεσή σας. Αυτό έκανα. Αναφέρθηκα στην «έκθεση» ενός μεγάλου οργανισμού. Μια έκθεση «φάντασμα», την οποία ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υιοθέτησε, δεχόμενος ότι υπάρχει και η Ν.Δ. δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει συγνώμη, να αλλάξει τη θέση της, στο πλαίσιο μιας αυτοκριτικής, απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα, όταν ο ίδιος ο οργανισμός με ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε έκθεση τέτοιου είδους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός «κόμμα πειρατής» είναι εξαιρετικά σοβαρός, ήθελα να ρωτήσω εάν είναι σχήμα λόγου ή αν εννοείτε ότι η Ν.Δ. υποστηρίζει παράνομες, αρπακτικές και ληστρικές ενέργειες.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα είπατε εσείς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Βεβαίως.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο είπα είναι ότι από τη Ν.Δ., ένα «φάντασμα» το οποίο πλανήθηκε και έγινε συζήτηση γι αυτό, επί πολλές ώρες, στη δημόσια ζωή της χώρας με όποιες συνέπειες είχε, εκλήφθηκε από τη Ν.Δ. ως κάτι το πραγματικό. Αυτό είπα. Και ο χαρακτηρισμός μου ισχύει απολύτως.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Κάθε φορά που πάει καλά το Χρηματιστήριο προσπαθείτε να το εκμεταλλευτείτε και πολιτικά κάτι που είδαμε να γίνεται και στις Ευρωεκλογές με εκείνο το περίφημο σποτάκι. Και όταν κάτι δεν πάει καλά προσπαθείτε να χρεώσετε τις ευθύνες κάπου αλλού. Πέρα από τις αναφορές σας αφήνετε σαφείς υπαινιγμούς χωρίς όμως να το λέτε καθαρά. Και με βάση αυτά που είπατε, ότι οι συνθήκες είναι καλές και δεν συντρέχει λόγος, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Και σε άλλες περιόδους που ήταν οι συνθήκες καλές δεν λειτουργούσε πάντα το Χρηματιστήριο με βάση τα οικονομικά δεδομένα, είχε μια ανεξέλεγκτη, ίσως και δική του συμπεριφορά, είτε ανέβαινε τεχνητά, είτε κατέβαινε, επίσης τεχνητά. Εχει φθάσει τώρα να υπάρχουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι, οι οποίοι περιμένουν από εσάς να τους πείτε κάτι. Αλλά, εσείς προσπαθείτε όλη αυτή την ιστορία να την μεταθέσετε σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα έχουμε συζητήσει κατ επανάληψη και όλοι γνωρίζουν ότι το Χρηματιστήριο δεν καθοδηγείται από την κυβέρνηση, δεν μπορεί να καθοδηγηθεί από την πολιτική. Είναι θεσμός της ελεύθερης αγοράς . Θυμίζω μόνο ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα αυτή η κυβέρνηση το Χρηματιστήριο εκινείτο σε ένα επίπεδο 1000 μονάδων και σήμερα βρίσκεται περίπου στις 5000 μονάδες. Η ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου, τα χρόνια αυτά της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Σημίτη, είναι φανερή. Είναι από όλους αποδεκτό ότι το Χρηματιστήριο λειτούργησε θετικά, βοηθώντας και τις επιχειρήσεις να αντλήσουν υγιείς οικονομικούς πόρους, προκειμένου να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Αλλά, βεβαίως και τις δημόσιες υπηρεσίες με την ένταξη νέων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο. Να αντλήσουν, δηλαδή, πόρους μέσω της φορολόγησης αυτών των νέων επιχειρήσεων που μπήκαν στο Χρηματιστήριο και παρουσιάζουν πια πραγματικούς ισολογισμούς -γιατί έχουν κάθε λόγο γι αυτό- με αποτέλεσμα να έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε αυτούς τους πόρους σε κοινωνικά και άλλα προγράμματα. Αρα, λοιπόν, οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν θετικές σε όλους τους τομείς.

ΚΑΠΠΟΣ: Χθες η κυβέρνηση πανηγύρισε @τουλάχιστον κατά τα δικά της τα κριτήρια- την αίτηση για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Υπάρχει μια λογική των μεγάλων κομμάτων που αποδέχονται την ΟΝΕ. Υπάρχει μια λογική κάποιου άλλου χώρου, κάποιων άλλων κομμάτων, που δεν αποδέχονται την ΟΝΕ. Χθες το βράδυ, υπήρξε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία διοργανώθηκε από νόμιμα πολιτικά κόμματα και η οποία είχε σκοπό να πορευθεί μέχρι τα γραφεία της Ε.Ε. Υπήρξε μια ασφυκτική παρουσία της Αστυνομίας για την πορεία, με απαγόρευση προσπέλασης της συγκεκριμένης πορείας προς την Ε.Ε. Ηθελα να ξέρω ποιο ήταν το κριτήριο αυτής της αστυνομικής παρουσίας σε αυτή την πορεία και εν τέλει αν κάθε πολιτική συγκέντρωση, η οποία δεν θα υπακούει στα κριτήρια ή τις επιθυμίες ή τις όποιες θελήσεις της κυβέρνησης θα έχει αυτή την αντιμετώπιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να διαδηλώνουν το φρόνημά τους, να προβάλλουν τις απόψεις τους. Πάντοτε λαμβάνονται μέτρα, προκειμένου να περιφρουρήσουμε αγαθά και δικαιώματα, τα οποία αφορούν τα συμφέροντα άλλων πολιτών. Η δραστηριοποίηση των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατίας μας γίνεται με τρόπο ακώλυτο και ελεύθερο. Η παρουσία των αστυνομικών οργάνων έχει συγκεκριμένο νόημα και δεν μπορεί να συνδέεται με τη δήθεν προσπάθεια χειραγώγησης του φρονήματος ή παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης του φρονήματος των πολιτών. Καμία σχέση.

ΚΑΠΠΟΣ Η ερώτησή μου αφορά ποιο είναι το κριτήριο της παρουσίας της Αστυνομίας; Δηλαδή, θα μπορούσαμε να τη δούμε, για παράδειγμα, στη συγκέντρωση ενός άλλου κόμματος της Βουλής:

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλες τις συγκεντρώσεις που γίνονται σε δημόσιους χώρους τα όργανα της αστυνομίας είναι παρόντα για λόγους που αντιλαμβάνεστε. Και πρέπει να είναι παρόντα.

ΚΑΠΠΟΣ: Για να γίνω ακριβέστερος. Μια προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. θα έχει την ίδια αστυνόμευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε είναι παρόντα τα όργανα της Αστυνομίας και σε αυτές τις συγκεντρώσεις.

ΚΑΠΠΟΣ: Με αυτόν τον τρόπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Με ποιόν τρόπο εννοείτε; Εννοείτε τις πολιτικές συγκεντρώσεις που οργανώνουν διάφορα κόμματα ή διάφοροι φορείς, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου;

ΚΑΠΠΟΣ: Με «γερμανικό μοντέλο» και διμοιρίες σε απόσταση αναπνοής από τους συγκεντρωμένους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφήστε το γερμανικό!!! Υπάρχει στην Ελλάδα δημοκρατικότατο μοντέλο και έχουμε πετύχει ισορροπία. Η στάθμιση των αγαθών που σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εξετάζονται γίνεται με τρόπο που δείχνει ότι πολλές φορές είμαστε υπερβολικοί, ξεπερνούμε το μέτρο, αλλά εν πάση περιπτώσει, κινούμαστε εντός του δημοκρατικού πλαισίου. Γιατί, βεβαίως, ολιγομελείς ομάδες συμπολιτών μας δεν μπορούν να παραλύουν τη ζωή στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης. Να δημιουργούν προβλήματα σε άλλους πολίτες. Βεβαίως, θα διασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Και αυτό γίνεται, το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΚΑΠΠΟΣ: Παρακαλώ να συνεχίσω το συλλογισμό μου.

ΡΕΠΠΑΣ: Το συλλογισμό σας να τον συνεχίσετε@.αλλά να κάνετε κάποιες ερωτήσεις αν θέλετε ενημέρωση. Αν θέλετε να κάνουμε συζήτηση για να ανταλλάξουμε απόψεις, μπορούμε να το κάνουμε, αλλά δεν είναι θέμα της πολιτικής ενημέρωσης. Δεν προκύπτει ενημέρωση με αυτό τον τρόπο, αυτό θέλω να πω ακριβώς.

ΚΑΠΠΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω εάν θεωρεί η κυβέρνηση πιο επικίνδυνη αυτή τη συγκέντρωση, απ ότι, ας πούμε, το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, όπου συνέβησαν πολύ μεγαλύτερα έκτροπα.

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου επικίνδυνη δεν είναι μια τέτοια συγκέντρωση. Είναι στοιχείο της Δημοκρατίας μας η δραστηριότητα που αναλαμβάνουν οι πολίτες με αυτό τον τρόπο, προκειμένου να εκφράζουν τις θέσεις τους για διάφορα σημαντικά θέματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σήμερα, ο Τύπος αναφέρεται σε μια επιστολή, σε μια παρέμβαση του Ρουμάνου Προέδρου της Δημοκρατίας στον κ. Σημίτη για μεγαλύτερη συμμετοχή στελεχών από τον ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ δεν ξέρει τίποτα. Εχετε εσείς κάτι γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα τα συζητά ο ΟΤΕ με τα στελέχη του, τα οποία έχει εξουσιοδοτήσει για να έχουν συνεργασία με το ρουμανικό οργανισμό. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Πρέπει να σας πω ότι η θέση μας είναι πάγια και είναι μια: Ο ΟΤΕ είναι ένας Οργανισμός ο οποίος ανήκει στο Δημόσιο, με την ευρύτερη έννοια. Μην ξεχνάτε όμως, ότι είναι ανώνυμη εταιρεία που έχει μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Θα πρέπει η Διοίκησή του να παίρνει τις αποφάσεις της, έτσι ώστε να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Οργανισμού και των μετόχων του. Αρα, λοιπόν, κάτω από αυτό το πρίσμα θα πάρει τις αποφάσεις του ο ΟΤΕ. Μην αναμένετε να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από τη δική μας πλευρά.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Η αδυναμία να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν στην τριμερή Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Αλβανίας, αλλά και η καινοφανής αντίληψη της αλβανικής ηγεσίας, ότι η περιοχή στη Νότια Σερβία, Πρέστεβο κ.λ.π. αποτελεί το Ανατολικό Κόσοβο, κατά πόσο αφήνει αδιάφορη ή προκαλεί ανησυχίες στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην Κεντρική Βαλκανική;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές οι συζητήσεις είναι χρήσιμες. Υπήρξε δήλωση των τριών πολιτικών. Γνωρίζετε ότι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του ψηφίσματος 1244 για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Το μέλλον σε αυτή την περιοχή, προκειμένου να είναι μέλλον με πολύ καλύτερες συνθήκες για όλα τα κράτη, με συνθήκες καλύτερες για όλους τους λαούς της περιοχής, θα πρέπει να στηρίζεται @μεταξύ των άλλων- σε μια βάση της οποίας συστατικό στοιχείο, εκ των ων ουκ άνευ, είναι η διατήρηση των σημερινών συνόρων. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να τεθεί με οποιαδήποτε μορφή, σε οποιοδήποτε τραπέζι συζητήσεων. Τα σύνορα είναι αυτά. Παραμένουν αυτά. Και αυτό πρέπει να το αποδεχθούν όλοι. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ως προς αυτό.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 10 March 2000 - 15:05:12 UTC