Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια διευκρίνιση, με αφορμή δημοσίευμα μεγάλης ξένης εφημερίδας, της Herald Tribune, που μπορεί να δημιουργήσει παρανόηση, και αφορά την ενημέρωση που σας έκανα την προηγούμενη Παρασκευή, μετά τη σύσκεψη που είχαμε για την πρόοδο του σχεδίου μας ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004. Μεταξύ των άλλων, σας είχα πει ότι όσον αφορά το αεροδρόμιο του Ελληνικού έως το Νοέμβριο του 2001 θα πρέπει να έχει ελευθερωθεί, να έχουν μεταφερθεί, δηλαδή, οι εγκαταστάσεις της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί πλέον από την Οργανωτική Επιτροπή. Δόθηκε η εντύπωση, αυτό αναφέρεται στο δημοσίευμα, ότι το Νοέμβριο του 2001 θα γίνει η μεταφορά της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Δεν πρόκειται περί αυτού. Τόσο οι εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευής, όσο και ο προγραμματισμός των πτήσεων της Ο.Α. θα έχουν εγκαίρως ολοκληρωθεί, ενόψει της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, προκειμένου να είναι όλα σύμφωνα με τα όσα έχουμε πει. Το μεγάλο νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπως γνωρίζετε, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την 1η Μαρτίου του 2001. Αντιλαμβάνεστε πως, την προηγούμενη Παρασκευή, μιλούσαμε για την προετοιμασία της χώρας μας ενόψει της Ολυμπιάδας. Και αναφερόμενος στο αεροδρόμιο του Ελληνικού είπα ότι η Οργανωτική Επιτροπή από το Νοέμβριο του 2001 θα ήθελε να είναι ελεύθερο, να αποδοθεί το αεροδρόμιο του Ελληνικού, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί καταλλήλως. Αρα, δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Είχα πει έως το Νοέμβριο του 2001 θα πρέπει να έχει ελευθερωθεί. Μη δημιουργείται η εντύπωση ότι το Νοέμβριο του 2001 πρέπει να μεταφερθεί η Ο.Α.. Και επειδή πρόκειται για ένα λεπτό σημείο έκανα αυτή τη διευκρίνιση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εδώ το έγραψαν.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ ήμουν πολύ σαφής. Εχω το <i><strong><FONT COLOR=#ff0000>briefing</FONT></strong></i> μπροστά μου. Δεν μιλούσαμε για την Ο.Α., αλλά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οταν μιλάμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο σχεδιασμό μας προβλέπεται ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα πρέπει το Νοέμβριο του 2001 να είναι ελεύθερο για να αποδοθεί. Από εκεί και πέρα η Ο.Α. έχει το δικό της προγραμματισμό. Εχει ανακοινωθεί αυτό, δεν είναι κάτι το οποίο λέμε για πρώτη φορά. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ο.Α. θα έχει μια ισχυρή παρουσία, στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε μεταφέρεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα εγκαίρως, ώστε να είναι παρούσα στη λειτουργία του αεροδρομίου. Αυτό το νόημα έχει η λέξη «εγκαίρως».

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να κάνω ένα γενικό σχόλιο, με αφορμή δηλώσεις και ομιλίες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του κ. Καραμανλή, ο οποίος επιδίδεται σε μια άκρατη παροχολογία, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και αντίκρυσμα. Ο κ. Καραμανλής γίνεται έτσι θύμα μιας πολιτικής αντίφασης. Από τη μια παρουσιάζει την Ελλάδα να είναι κοινωνικά και οικονομικά αδύναμη και κατηγορεί τη δική μας κυβέρνηση γι αυτό και από την άλλη, την ίδια στιγμή, παρουσιάζει την Ελλάδα ικανή και έτοιμη να προχωρήσει σε δαπάνες εκατοντάδων δις δραχμών, προκειμένου να ικανοποιηθούν διάφορα αιτήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Αυτή η αντίφαση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Καραμανλής δείχνει και το πολιτικό αδιέξοδο της παράταξής του. Σε αυτό το μακρύ κατάλογο έργων και μέτρων που ανακοινώνει, κατά την περίσταση, δεν κάνει τον κόπο, όπως θα άρμοζε σε έναν υπεύθυνο πολιτικό, να μας πει από ποιά πηγή θα αντληθούν τα χρήματα τα οποία απαιτούνται, προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα, τα οποία διατυπώνονται και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τα αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο. Βεβαίως, είναι γνωστό ότι η Ν.Δ. όταν μιλάει για ένταση των διαρθρωτικών αλλαγών δεν εννοεί τίποτα άλλο παρά απολύσεις. Εννοεί κατασπατάληση δημόσιας περιουσίας, προκειμένου στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου προγράμματός της, να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα των ολίγων. Κατά τα άλλα το ύφος με το οποίο μιλάει ο κ. Καραμανλής παραπέμπει ευθέως στο ύφος της εξουσίας που εκφράζει τον κ. Καραμανλή και την παράταξή του. Γιατί, με ύβρεις και συκοφαντικούς και ψευδείς ισχυρισμούς δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί η ένδεια προγράμματος και αξιόπιστης πρότασης εξουσίας που αποτελεί μόνιμο πλέον χαρακτηριστικό της Ν.Δ..

ΜΙΧΑΗΛ: Επικρίνετε, θα έλεγα με οξείς τόνους, τον κ. Καραμανλή γι αυτά που λέει. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του Αρχηγού της Ν.Δ. ταιριάζει στην προεκλογική καμπάνια που θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα μπλέκετε πολλά θέματα μαζί. Εμείς δεν μιλούμε με οξείς τόνους και χαρακτηρισμούς. Είδατε ότι συχνά αποφεύγω να απαντώ στις δηλώσεις ή τις κατηγορίες που εκτοξεύει ο κ. Καραμανλής. Γιατί, ο ίδιος ο ελληνικός λαός, οι Ελληνες πολίτες, μπορούν και κρίνουν και βγάζουν το πολιτικό συμπέρασμά τους από το ύφος στις ομιλίες του κ. Καραμανλή που είναι συνήθως υβριστικό για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Αν δείτε χαρακτηρισμούς που περιέχονται στις ομιλίες του κ. Καραμανλή και των στελεχών της Ν.Δ. θα αλλάξετε γνώμη για το τι είναι υβριστικό, τι είναι οξύ και ποιος χρησιμοποιεί τέτοιου είδους λέξεις. Εμείς έχουμε κάθε λόγο, επειδή έχουμε συγκεκριμένο έργο, να αναμένουμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού επί τη βάσει της αλήθειας αυτού του έργου. Εχουμε δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον σε αυτή τη χώρα. Εχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καλύτερης ζωής για όλους τους Ελληνες πολίτες. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι Ελληνες. Ο,τι κι αν λένε οι πολιτικοί ή τα κόμματα έχει πολύ μικρότερη σημασία, σε σχέση με αυτό που λέει η ίδια η πείρα, η ζωή, στους Ελληνες πολίτες που ζουν σε αυτή τη χώρα και έχουν εμπειρίες και μπορούν να βγάλουν μόνοι τους τα συμπεράσματά τους. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, λοιπόν, στην κρίση των πολιτών.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Μητσοτάκης, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε ότι ο κ. Σημίτης δεν κάνει τίποτε άλλο από την πολιτική της Ν.Δ. και μάλιστα, λέει την κάνει όχι ξεκάθαρα, όπως την έκανε ο ίδιος, με αποτέλεσμα τα γρήγορα βήματα που χρειάζεται η χώρα να προχωρήσει, να γίνονται σχεδόν πολύ αργά και να έχουμε, έτσι, καθυστερήσεις, ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι στους ρυθμούς και την προσαρμογή μας στην Ευρώπη. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για όλα αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Με αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνει τα όσα είπα και εγώ, πριν. Οτι μας ενδιαφέρει η πρόοδος των αλλαγών να είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίζουμε ταυτόχρονα το αγαθό της κοινωνικής συνοχής, με αντισταθμιστικά μέτρα πολιτικής για τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες. Ο κ. Μητσοτάκης, με αυτό που είπε, επιβεβαιώνει ουσιαστικά αυτό για το οποίο κατηγορούμε τη Ν.Δ.: ότι δεν ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο. Θέλει να προχωρήσει κάποιες αλλαγές, διαρθρωτικού χαρακτήρα όπως τις ονομάζει, αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι αλλαγές αυτές. Εμείς έχουμε πει, κατ` επανάληψη, ότι η πολιτική μας διαπνέεται από το στοιχείο της κοινωνικής αλληλεγγύης και μας ενδιαφέρει να περιφρουρήσουμε το στοιχείο της κοινωνικής συνοχής. Είναι πολύ σημαντικό, η κυβερνητική προσπάθειά μας να εξελίσσεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Αλλωστε έχουμε όλοι, μιας και έχει ιστορικά καταγραφεί, γνώση ενός γεγονότος: Οτι δύο προγράμματα σύγκλισης της Ν.Δ. απέτυχαν απολύτως στο να εφαρμοστούν, οδήγησαν σε απόκλιση τη χώρας μας από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Μιλώ για την περίοδο `90 -`93. Από το `94 και μετά, με βάση το πρόγραμμα σύγκλισης που εμείς επεξεργαστήκαμε και θέσαμε σε εφαρμογή, κατορθώσαμε αυτό που τότε φαινόταν άπιαστο όνειρο, η ένταξη δηλαδή της Ελλάδας στην ΟΝΕ, να είναι τώρα μια πραγματικότητα. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση, την οποία δίνει η ίδια η ζωή, στη Ν.Δ. και τα στελέχη της.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να κάνω τρεις ερωτήσεις για διαφορετικά θέματα. Πρώτον, υπάρχουν κάποιες οικονομικές ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου; Δεύτερον, ποιός ο επιπλέον αριθμός αστυνομικών που θα στείλει, αν στείλει, η Ελλάδα στο Κοσσυφοπέδιο; Και τρίτον, πότε ξεκινάνε ξανά οι πτήσεις της Ο.Α. προς το Βελιγράδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, ασφαλώς αυτή η αιφνιδιαστική αύξηση της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί προβλήματα, τα οποία όμως είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε. Η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες τέτοιες έκτακτες εξελίξεις να τις αντιμετωπίζει με ικανοποιητικό τρόπο. Πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια. Είναι κάτι που, αν δεν το χειριστούμε με σύνεση, μπορεί να μας οδηγήσει εκτός προγραμματισμού. Πιστεύω, όμως, ότι δεν θα έχουμε αξεπέραστα προβλήματα. Μην ξεχνάτε ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και άλλες χώρες της Ε.Ε. Αν επιβαρύνει, κατά έμμεσο τρόπο, το επίπεδο του πληθωρισμού η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αυτό συμβαίνει για όλες τις χώρες. Εμείς πρέπει να επιτύχουμε ένα επίπεδο πληθωρισμού, συγκρινόμενοι με το επίπεδο που έχουν πετύχει οι άλλες χώρες και γνωρίζετε μέσω ποιας διαδικασίας. Πιστεύουμε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, προκειμένου να επιτύχουμε και αυτό το κριτήριο, που είναι το τελευταίο, αυτό που απομένει, προκειμένου να είμαστε σε πλήρη αρμονία με τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε, μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Γενικότερα, η επιβάρυνση για την ελληνική οικονομία είναι δεδομένη. Πιστεύουμε, όμως, ότι είναι αντιμετωπίσιμη.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, συζητούμε με τις άλλες χώρες, στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις. Θα κάνουμε ό,τι και οι άλλες χώρες, κατ` αναλογία των δυνάμεών μας και της παρουσίας μας στην περιοχή. Πάντως, αυτή την ώρα τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Αλλαγές προβλέπονται μόνο στη διοίκηση.

Και όσον αφορά το τρίτο θέμα, η Ο.Α. έχει διοίκηση. Σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των άλλων αεροπορικών εταιριών, σε εύθετο χρόνο, θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση που έχει λάβει η Ε.Ε. και θα επαναρχίσει τις πτήσεις από και προς το Βελιγράδι.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Στην απόφαση αυτή της Ε.Ε., ενώ υπάρχει η άρση του εμπάργκο των πτήσεων κ.τ.λ., η Ε.Ε. προχώρησε σε επιπλέον μπλοκάρισμα -ταξιδιωτικών οδηγιών κ.τ.λ.- σε συναδέλφους του κ. Μιλόσεβιτς, σε επιχειρηματίες. Ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να προσεγγίσει την Κύπρο, να κλείσει ορισμένους λογαριασμούς που έχουν πρόσβαση αυτοί οι επιχειρηματίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν είναι θέμα της Ελλάδας. Η Κύπρος διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ε.Ε., συζητά με τα όργανα της Ε.Ε. Εμείς χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη, της άρσης δηλαδή των περιορισμών στο πλαίσιο του αεροπορικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Γιουγκοσλαβία, γιατί πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους περιορισμοί οδηγούν σε τελείως αντίθετα αποτελέσματα από αυτά τα οποία κατ` αρχάς και κατά δήλωση αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις, επιδιώκονται. Κατά τα άλλα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια, ώστε όποια μέτρα, όποιες αποφάσεις λαμβάνονται από το διεθνή παράγοντα, να μην οδηγούν σε μεγάλα προβλήματα για τον πληθυσμό, για τους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση, δεν έχουν καμία ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις. Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω ως προς αυτό. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα ρόλο μεσολαβητή στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κύπρο για τέτοιου είδους θέματα.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Τελικά η Ελλάδα επέβαλε κυρώσεις εναντίον της Αυστρίας και με ποιό σκεπτικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει εκφράσει τη θέση της, η οποία είναι ταυτόσημη με τη θέση που εξέφρασαν τα όργανα της Ε.Ε.. Η δήλωση του προεδρεύοντος Πορτογάλου πρωθυπουργού μας καλύπτει απολύτως. Δεν έχουμε κάνει οτιδήποτε άλλο, πέραν αυτού του πλαισίου, που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. για τις σχέσεις της με την Αυστρία. Αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουμε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ανησυχεί την κυβέρνηση και το κόμμα, αν μπορούμε να το συζητήσουμε εδώ, το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την προσχώρηση του κ. Κοντογιαννόπουλου στο ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το κλίμα και ιδιαιτέρως το εκλογικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ικανοποιητικό, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Ουδεμία ανησυχία μας διακατέχει. Πιστεύουμε ότι είναι κέρδος για την πολιτική ζωή και για ένα μεγάλο κόμμα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι στελέχη της δημόσιας ζωής της χώρας επιλέγουν να δώσουν τη μάχη κάτω από τη σημαία αυτού του μεγάλου κόμματος.

ΜΠΕΚΑΣ: Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια μεγάλη προσωπικότητα εθνικού διαμετρήματος, του οποίου οι απόψεις είναι πάντοτε σεβαστές.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η Ν.Δ. επιμένει, μετά και τις εκτιμήσεις που είχατε δώσει εδώ προ ημερών για το θέμα της εξαγοράς τηλεοπτικού χρόνου, και μάλιστα πρόσφατα τα στελέχη της κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει να αγοράσει τον τηλεοπτικό χρόνο, τον οποίο πρέπει να διανείμει με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, τηλεοπτικός χρόνος διατίθεται στα κόμματα με τα όσα ισχύουν και σήμερα. Στο πλαίσιο της οργάνωσης αυτών των συζητήσεων που αποφασίζει η Διακομματική εκπροσωπείται κάθε κόμμα. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους όλων των κομμάτων να πουν τις απόψεις τους. Επίσης, κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ διαθέτει ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα σε κάθε πολιτικό κόμμα, ενόψει εκλογών, προκειμένου να το αξιοποιήσει κατά τη δική του επιλογή και εκτίμηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πότε ισχύουν αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά ισχύουν. Ισχύουν από την προηγούμενη εκλογική περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Α, την προηγούμενη λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Ισχύουν απολύτως. Αυτά αποτελούν κεκτημένο.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρωτώ@

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι αυτά, ήδη, ισχύουν. Και οι περισσότεροι, μεταξύ των οποίων κι εσείς -όπως αντιλαμβάνομαι- δεν το γνωρίζετε. Το αγνοείτε αυτό. Θεωρείτε ότι είναι θέματα τα οποία αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά. Από κει και πέρα η Ν.Δ. έκανε μια πρόταση νόμου, όπου μεταξύ των άλλων διατύπωσε μια μόνο νέα ιδέα: Να αγοράσουμε χρόνο διάρκειας δύο ωρών κάθε μέρα, από κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ, προκειμένου να το διαθέσουμε στα πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επί τριάντα, δηλαδή, ημέρες. Απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία. Παραδέχθηκαν οι ίδιοι οι βουλευτές της Ν.Δ. ότι η πρότασή τους είναι ατελής και σας παραπέμπω στα πρακτικά της συζήτησης αυτής της πρότασης νόμου στη Βουλή. Η δαπάνη, λοιπόν, αυτή ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δραχμές, με τους μετριότερους υπολογισμούς. Οδηγεί σε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Γι αυτό η πρόταση της Ν.Δ., όπως την χαρακτήρισα τότε, αποδεικνύεται ότι είναι πρόχειρη, χωρίς τεκμηρίωση, υποκριτική και παλαιοκομματική. Από κει και πέρα, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Διακομματικής Επιτροπής, συζητούνται ρυθμίσεις οι οποίες αφενός θα διευκολύνουν τη λειτουργία των ΜΜΕ, ως αυτόνομων οργανισμών ενημέρωσης και αφετέρου θα δώσουν τη δυνατότητα στα κόμματα να προβάλλουν τις απόψεις τους, με ισότιμο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για την άσκηση κακόπιστης κριτικής σε αυτό τον τομέα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ηθελα μια ξεκαθάριση στο θέμα της Αυστρίας. Διαψεύδετε, δηλαδή, σημερινά δημοσιεύματα που λένε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Αυστρίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ε.Ε. Ξέρετε πολύ καλά ότι κάποιες κυβερνήσεις έχουν αναλάβει πρωτοβουλία και στις σχέσεις τους με την Αυστρία έχουν οδηγηθεί σε μια άλλη διαβάθμιση. Εμείς παραμένουμε στο πλαίσιο της θέσης που έχει διατυπώσει η Ε.Ε. με τα μέτρα που έχει αποφασίσει.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Σχετικά πάλι με τα θέματα των οικονομικών μεγεθών που αφορούν τις εκλογές: Μπορείτε να μας δώσετε στοιχεία σχετικά με το πόσα χρήματα έχει εισπράξει το ΠΑΣΟΚ από χορηγίες, μέχρι αυτή τη στιγμή;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα του κόμματος. Πρέπει να σας πω ότι οι δαπάνες των κομμάτων ελέγχονται και οι πόροι τους οποίους έχουν τα κόμματα, τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ, είναι απόλυτα φανεροί. Γνωρίζετε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, εκατομμύρια ψηφοφόρους. Λογικό είναι τα έσοδά του να υπερβαίνουν τα έσοδα που τυχόν έχει ένα άλλο μικρότερο πολιτικό κόμμα. Αλλά, όλα αυτά δεν είναι αντικείμενο της πολιτικής ενημέρωσης. Είναι θέματα τα οποία μπορείτε να πληροφορηθείτε, συζητώντας με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. Θα έχετε απαντήσεις για όλα αυτά τα θέματα, περισσότερο από ικανοποιητικές.

Σας ευχαριστώ.

Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην περιοδεία του Πρωθυπουργού στη Θράκη, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, να απευθυνθούν στο Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ, στον κ. Καρύδη.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 February 2000 - 14:05:14 UTC